Co ostatnio sobie uszyłyście? - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-23, 20:03   #1741
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia
Dot.: Co ostatnio sobie uszyłyście?

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość

Czy jest jakaś chętna?
Jeśli tak, piszcie co o tym myślicie
ehh... ja po ostatnim spapraniu spodni na mnie, aż się boje szyć kolejne. Zazdroszczę Ci tego kursu. Sama bym taki skończyła, bo szycie to dla mnie mniej skomplikowana sprawa, sęk w tym, że okropnie te kursy drogie a ostatnio mam cienko z kasa

Chętnie bym się dała zrobić w królika doświadczalnego, jej, aż mi głupio, że tak się wpycham... wiem jakie spodnie bym chciała, ale wykroje z burdy ostatnio na mnie nie pasują ani trochę...

---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Susanna Pokaż wiadomość
No więc dziewczyny zamieszczam zdjęcia z wesela. Przy okazji pochwalę się moją próbną weselną fryzurą
łeee.. pięknie na Tobie leży ta sukienka!!!!
jak na nią patrzyłam na pierwszych fotkach to już mi sie podobała, ale teraz jest boska

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ----------

Cytat:
Napisane przez kociczek Pokaż wiadomość
A ja też się w końcu zebrałam i coś uszyłam: moje pierwsze spodnie! Oczywiście nie umiałam zrozumieć części burdowego szyfru, więc trochę po swojemu robiłam

No bajerka!!! Piękny krój!! I pięknie wyszlo!!
Z której Burdy jest ten model? o ile on z burdy

Cytat:
Napisane przez misio8625 Pokaż wiadomość
oto moje ostatnie wypociny ja kocham dzianiny bo można z nimi "zrobić wszystko"
zazdroszczę ci maszyny... moja daje radę z dzianinami, niestety nie mam ani overlocka ani coverlocka, żeby robić takie ładne ozdobne szwy dzianinowe. Piękne te bluzki, podoba mi się tasz szara i ta pierwsza

---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ----------

Cytat:
Hmm, no a ja właśnie szukam wykroju takiej sukienki żeby była świetnie dopasowana, ale z nierozciągliwego materiału. Już się zaczynam zastanawiać, czy takie w ogóle są, czy żeby coś było dopasowane to może musi być elastyczne?

hmmm.. zależy jak bardzo chcesz to mieć dopasowane. Szyłam sukienkę czas jakiś temu, jest dość dopasowana do sylwetki i nie była z elastycznej tkaniny. Tak myślę sobie, że to kwestia też wykroju. Nie, że się nie będzie dało, ale może się źle układać czy też źle nosić albo źle szyć. Wykroje na ubrania z tkanin elastycznych są inaczej robione, tak mi się wydaje przynajmniej Ale przy odrobinie zaparcia powinno się udać uszyć dopasowane z tkaniny nieelastycznej
Wisnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-23, 20:56   #1742
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Wiesz moze i nie wisi ale jak nie ma czym wypełnić miseczek to hmm... kiepsko to wygląda. I jeszcze te wystajace obojczyki. Na szczęście kupiłam świetny stanik - cudo! Nie dość ze w ogóle go nie czułam to pierwsza bardotka, która mi się nie zsuwała

No więc dziewczyny zamieszczam zdjęcia z wesela. Przy okazji pochwalę się moją próbną weselną fryzurą
oj tam, ja się przestałam tym przejmować jak się jest szczupłym ale proporcjonalnym to przecież się ładnie wygląda jak Ty w tej sukience zresztą pięknie

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Wisnia Pokaż wiadomość
ehh... ja po ostatnim spapraniu spodni na mnie, aż się boje szyć kolejne. Zazdroszczę Ci tego kursu. Sama bym taki skończyła, bo szycie to dla mnie mniej skomplikowana sprawa, sęk w tym, że okropnie te kursy drogie a ostatnio mam cienko z kasa

Chętnie bym się dała zrobić w królika doświadczalnego, jej, aż mi głupio, że tak się wpycham... wiem jakie spodnie bym chciała, ale wykroje z burdy ostatnio na mnie nie pasują ani trochę...
Ale właśnie o to mi chodzi, żeby któraś chciała sama się proszę, więc się nie wpychasz
Kurs to świetna sprawa, wiele się nauczyłam, same książki to za mało. Miałam jakieś tam stare podręczniki do technikum, ale tam za mało jest informacji, za mało wyjaśnień, dlaczego tak a nie inaczej, poza tym stare książki były pisane w oparciu o zupełnie inną technologię szycia, teraz są inne materiały, inne "linie" się robi itd. No pisać można by dużo.
Kurs mnie kosztował 1000zł, trwał całe 6 weekendów, łącznie 100godzin lekcyjnych. Ten kurs jest przystosowany dla zawodowców, można po nim pracować jako konstruktor w firmach odzieżowych. Ale ja to traktuję jako hobby, i nie chcę iść pracować do żadnej firmy, ewentualnie może kiedyś jako wolny strzelec, no ale to jeszcze odległe plany bardzo są
Ja jestem w każdym razie bardzo z kursu zadowolona, teraz tylko wprowadzić tą całą wiedzę w życie no ale do tego potrzebuję praktyki, nie tylko na sobie stąd moja propozycja do Was.

A co do spodni - tak się składa, że ciężko jest dopasować gotowy wykrój pod siebie, jeśli się ma nietypowe wymiary. Nie wiem jak u Ciebie, ale jeśli musisz spodnie z Burdy przerabiać, to może tak faktycznie być, że ciężko je dopasować.
Ja spróbuję najpierw zrobić coś na siebie. Do tej pory zdążyłam skonstruować tylko spódnicę tulipana, której nawet nie skończyłam (eh bo nie lubię wykańczać hehe, najchętniej bym swoje szycie zanosiła komuś do wykańczania).
Teraz w końcu będę miała wolne weekendy, więc pomału będę działać. A potem będę na prawdę wdzięczna za możliwość przetestowania swoich umiejętności na kimś innym dlatego jeśli się zdecydujesz to wal śmiało na PW. Tylko nie jestem w stanie obiecać konkretnego terminu, bo jednak czas mam ograniczony
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-23, 22:33   #1743
misio8625
Przyczajenie

betty_b, Susanna, Wisnia bardzo dziękuję

Susanna wyglądasz super, kiecka leży idealnie a mojej w szarej bluzeczce trochę czasu zajęło mi zmodelowanie rękawka ale warto było, myślę że też nie miałabyś z tym problemu, w razie czego mogę przesłać formę rękawa

Edytowane przez misio8625
Czas edycji: 2010-05-23 o 22:53
misio8625 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-23, 23:04   #1744
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Cytat:
Ale właśnie o to mi chodzi, żeby któraś chciała sama się proszę, więc się nie wpychasz
no wiem pisałaś ale mnie tak jakoś wychowano, ze mam szacunek do umiejętności innych, jednak rozumiem, ze praktyka Ci sie przyda Więc jestem chętna i dziękuje za Twoje chęci

[QUOTE=MarudexuS;19527102]
Teraz w końcu będę miała wolne weekendy, więc pomału będę działać. A potem będę na prawdę wdzięczna za możliwość przetestowania swoich umiejętności na kimś innym dlatego jeśli się zdecydujesz to wal śmiało na PW. Tylko nie jestem w stanie obiecać konkretnego terminu, bo jednak czas mam ograniczony

Powiedz mi co mam zmierzyć, wyśle ci na PW wszystkie informacje.
A sylwetkę mam mocno nietypową: wąską talię, szerokie biodra i dość masywne uda.

---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

Cytat:
Napisane przez misio8625 Pokaż wiadomość
betty_b, Susanna, Wisnia bardzo dziękuję

Susanna wyglądasz super, kiecka leży idealnie a mojej w szarej bluzeczce trochę czasu zajęło mi zmodelowanie rękawka ale warto było, myślę że też nie miałabyś z tym problemu, w razie czego mogę przesłać formę rękawa
ja bym się też chętnie przyjrzała jak udało Ci sie to zrobic. Podobaja mi się takie rozwiązania, coraz bardziej żałuje, ze moja mama miala aspiracje wysłac mnie na studia zamiast do szkoły krawieckiej... ehh... zazdroszcze profesjonalnych umiejętności i fachowej wiedzy
Stary 2010-05-23, 23:16   #1745
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
no wiem pisałaś ale mnie tak jakoś wychowano, ze mam szacunek do umiejętności innych, jednak rozumiem, ze praktyka Ci sie przyda Więc jestem chętna i dziękuje za Twoje chęci

Powiedz mi co mam zmierzyć, wyśle ci na PW wszystkie informacje.
A sylwetkę mam mocno nietypową: wąską talię, szerokie biodra i dość masywne uda.

..coraz bardziej żałuje, ze moja mama miala aspiracje wysłac mnie na studia zamiast do szkoły krawieckiej... ehh... zazdroszcze profesjonalnych umiejętności i fachowej wiedzy
Heh no właśnie przyda się, dlatego to ja proszę i z góry dziękuję
no więc ogólnie do konstrukcji przede wszystkim potrzebne są: biust, talia, biodra i wzrost, ale jeśli są nietypowe proporcje to i kilka innych wymiarów się przyda. Jak się trochę ogarnę z tym wszystkim dam Ci znać
Dziś tyle co dostałam "dyplom" hehe i jeszcze jestem trochę oszołomiona, że to już koniec itd

I hehe tak jak Ty żałuję bo ja chciałam iść do liceum/technikum krawieckiego, ale rodzice przekonali mnie do ogólniaka, potem poszłam na studia itd .. ale jednak to mnie dogoniło i musiałam zrobić choć ten kurs zawodowo pewnie nigdy nie będę konstruować, bo po prostu ciężko jest zmienić ot tak zawód, zresztą teraz pracę mam całkiem przyzwoitą, a w branży odzieżowej zarobki są niezbyt ciekawe z tego co wiem .. więc zostanie to pewnie moim hobby, może z czasem ciut więcej zawsze można sobie po godzinach dorobić hyhy chciałabym.
Eh no i nie masz jeszcze mi czego zazdrościć, bo to, czy ta wiedza i umiejętności u mnie są się dopiero okaże
Stary 2010-05-23, 23:40   #1746
aklat
Rozeznanie

Betty Susanna dziekuję

Cytat:
Napisane przez betty_b Pokaż wiadomość

Zdradzisz z której burdy wykrój? Bardzo fajnie leżą, a ja mam len w szafie i muszę coś z nim zrobić...
ja obstawiam że to 2-2009, wlasnie z niej szyje sukienke, i znam te burde juz prawie na pamiec ;-) i tam jest bardzo podobny projekt

Cytat:
Dziewczyny!
Właśnie skończyłam kurs konstrukcji odzieży lekkiej i teoretycznie potrafię konstruować
Gratulacje! Kusisz, kusisz

Cytat:
Dziękuje ślicznie W takim razie moze i Ty uszyjesz taką?? Naprawde dobvry fason
Kto wiem hmmm tylko ze mam jeszcze kilka materiałów w kolejce, a funduszy na nowe brak

Cytat:
na Tobie prezentuje się jeszcze lepiej! wygladasz wspaniale

aklat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-24, 08:44   #1747
robcia
Zakorzenienie

A ja ukończyłam technikum odzieżowe i jestem technikiem odzieży damskiej lekkiej.Konstrukcji uczyłam się przez cztery lata i troszkę średnio wierzę że po sześciu tygodniach można uzyskać wiedzę tak dużą żeby ktoś przyjął takiego kursanta do zakładu na tak odpowiedzialne stanowisko.Konstrukcja ,której się uczyłam była oparta na uśrednionych pomiarach antropologicznych przeprowadzonych kupę lat temu i z tego co wiem jak do tej pory niepowtarzanych!A przecież społeczeństwo wybujało w górę i w biusty że ha!Sama korzystam z konstrukcji jak mnie przyciśnie wolę korzystać z gotowych wykrojów nad którymi ktoś się już namęczył.Ale Marudexus życzę Ci dużo pasji a jeszcze więcej doświadczenia .
robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-24, 09:40   #1748
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Żakard chyba trochę podobny w obróbce do lbu

No to kochana zabieraj sie za szycie, warto
Jak tylko skończę koszulę i 2 bluzki, to biorę żakard i szyję, bo pięknie wyglądasz
Cytat:
Wiesz moze i nie wisi ale jak nie ma czym wypełnić miseczek to hmm... kiepsko to wygląda. I jeszcze te wystajace obojczyki. Na szczęście kupiłam świetny stanik - cudo! Nie dość ze w ogóle go nie czułam to pierwsza bardotka, która mi się nie zsuwała
Mówisz i masz - zdjecia z akcji ponizej
Świetnie wyglądasz, ja myślę, że lepiej być szczupłą ogólnie niż mieć tu za dużo i tam za dużo i mieć problem ze wszystkimi wykrojami, ciuchami w ogóle
Cytat:
Dziewczyny!
Właśnie skończyłam kurs konstrukcji odzieży lekkiej i teoretycznie potrafię konstruować
Ponieważ chciałabym nauczyć się konstruować na różne figury, nie tylko swoją, chciałabym się Was spytać, czy byłybyście chętne na bycie moimi któlikami doświadczalnymi?
Chciałabym wykonać wykroje na różne osoby, różne figury, by się sprawdzić.
Poza tym, tak szczerze mówiąc, to konstrukcja kręci mnie bardziej od samego szycia
Gdybyście chciały, na podstawie wysłanych wymiarów mogłabym skonstruować wykrój na spódnicę, spodnie, bluzkę, sukienkę, na początek oczywiście bez szaleństw, jakieś proste fasony. A Wy byście spróbowały uszyć z jakichś tanich materiałów, by sprawdzić, czy formy będą ok.
Ale fajnie, kiedys tez coś takiego bym chciała zaliczyć
Stary 2010-05-24, 10:24   #1749
betty_b
Rozeznanie

Cytat:

A dlaczego nie widzisz szans?? Wykrój tylko tak skomplikowanie wyglada, tak naprawde jest dobry, dobrze dopasowany do sylwetki

nie widzę szans, bo czas jest u mnie bardzo deficytowym dobrem...przez ostatnie 4 tygodnie zaledwie jeden spędziłam w domu
może w czerwcu coś machnę, ale mam trochę materiałów i trzeba wykorzystać co jest w szafie, a na tą sukienkę nie ma.....

a w ogóle to wyglądasz przepięknie i fryzura i makijaż - jak to się mówi ładnemu we wszystkim ładnie...

MarudexuS - no gratuluję zacięcia i ukończenia kursu, ja to dobrze potrafię zrozumieć motywację, bo jak czasem przewertuję stos burd i nie znajdę, tego co mi akurat po głowie chodzi, to też mi się marzą umiejętności krojenia, ale z powodów podanych powyżej muszę sobie odpuścić....poza tym następnym razem będę wiedziała do kogo się zwrócić ...na pewno skorzystam z Twojej oferty, chociażby rady jak coś zmodyfikować w gotowym wykroju
betty_b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-24, 10:29   #1750
hihi
Zakorzenienie

Ja ostatnio też jestem na etapie kombinowania, bo szukam czegoś konkretnego, nigdzie nie ma tego co bym chciała, to kombinuje, łączę górę z tego dół z tamtego, ttuaj zwężam, tam poszerzam... taki kurst by mi na pewno pomógł w takich kombinacjach
Stary 2010-05-24, 11:19   #1751
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez robcia Pokaż wiadomość
A ja ukończyłam technikum odzieżowe i jestem technikiem odzieży damskiej lekkiej.Konstrukcji uczyłam się przez cztery lata i troszkę średnio wierzę że po sześciu tygodniach można uzyskać wiedzę tak dużą żeby ktoś przyjął takiego kursanta do zakładu na tak odpowiedzialne stanowisko.Konstrukcja ,której się uczyłam była oparta na uśrednionych pomiarach antropologicznych przeprowadzonych kupę lat temu i z tego co wiem jak do tej pory niepowtarzanych!A przecież społeczeństwo wybujało w górę i w biusty że ha!Sama korzystam z konstrukcji jak mnie przyciśnie wolę korzystać z gotowych wykrojów nad którymi ktoś się już namęczył.Ale Marudexus życzę Ci dużo pasji a jeszcze więcej doświadczenia .
Robcia dokładnie tak jest, tabele są z lat 70 bodajże, ale tak na prawdę sporo firm szyjących z nich korzysta, bo innych nie ma jednak ja jako umysł bardzo ścisły sobie z tym poradzę, spokojna głowa.
Ale masz rację,ciężko byłoby po takim kursie iść do pracy w tym zawodzie, bo jednak potrzeba dużej wprawy, wiedzy, doświadczenia itd. Ale ja o tym nie myślę, tym bardziej, jak już pisałam, że zarobki na takich stanowiskach są mizerne. Chcę się pobawić, sprawdzić, pokonstruować coś na kogoś, a potem ewentualnie myśleć, czy opłaca mi się przewracać życie do góry nogami
Stary 2010-05-24, 14:01   #1752
robcia
Zakorzenienie

Kiedy sama się przeczytałam to stwierdziłam ,że strasznie się wymądrzam. A moim celem nie było studzenie twojego zapału.Więc delikatny pstryczek w nos jak najbardziej się należy.Mnie marzą się suknie drapowane, niestety brak manekina tudzież cierpliwej modelki trochę utrudniają sprawę.A tak w ogóle w szkole nie uczą drapować sukni wieczorowych, więc zgłębiam temat metodą prób i błędów
Stary 2010-05-24, 16:42   #1753
kociczek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez betty_b Pokaż wiadomość
Zdradzisz z której burdy wykrój? Bardzo fajnie leżą, a ja mam len w szafie i muszę coś z nim zrobić...
Cytat:
Napisane przez aklat Pokaż wiadomość
ja obstawiam że to 2-2009, wlasnie z niej szyje sukienke, i znam te burde juz prawie na pamiec ;-) i tam jest bardzo podobny projekt
No brawo, spodnie rzeczywiście z tego numeru, te konkretnie: http://www.burdafashion.com/en/Magaz...5-1684466.html
Rzeczywiście trochę dziwne są spodnie, bo u góry ciasno, a nogawki raczej szerokie, ale ogólnie jestem z tych bardzo zadowolona. Wpadły mi w oko, bo mam takie podobne i bardzo je lubię, tylko że zapomniałam, że na dole jestem większa niż u góry więc pupa mi się ledwo mieści hihi Może się rozciągną

Cytat:
Dziewczyny!
Gratuluję! Fajnie jest skończyć taki kurs, choćby dla samego siebie, jeśli się dużo szyje. Mi w zasadzie wystarczają gotowe wykroje, chociaż teraz myślę o tej dopasowanej sukience, i raczej konkretny mam pomysł w głowie, więc też mam zamiar kombinować i łączyć różne wykroje, a resztę już na oko Zobaczymy co z tego wyniknie...
kociczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-24, 23:02   #1754
saveme30
Raczkowanie

GG do saveme30

czesc dziewczyny czasami sledze wasze prace i poczynania ze szyciem i bardzo wam gratuluje waszych umiejetności
ja jestem ( tez nie chodzi mi o chwalenie sie ) technikiem odziezowym odziezy cieżkiej i lekkiej uczyłam sie tego zawodu az 6 lat ale niestety nie pracuje w swoim zawodzie może nie dlatego że nie jest opłacalny ale dlatego że nie miałam doświadczenia w zadnym zakładzie bo praktyki miałam w szkole. Jeśli chodzi o konstrukcje to faktycznie w starych ksiazkach sa sprawdzone i najlepsze ale jak nie macie to w ksiegarniach znajdziecie nawet teraz sa nowsze i myśle że moga byc lepiej objasnione. A co do dopasowania szblonu do sylwetki to ja szyłam ze starego przescieradła to co chciałam miec i na tym wprowadzałam poprawki a z tego robiłam szblon no ale skoro mamy BURDE to po co siedziec i bawić sie w to wszystko ja jakoś nie szyje ostatnio ale bardzo mnie korci bo mam w szafie dwie spódnice do skończenia spodnie do przerobienia moze wy mnie jakoś zmotywujecie?
Stary 2010-05-25, 07:30   #1755
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Cytat:
Też jestem technikiem odzieżowym i też uszyłam się szycia przez 4 lata. Uważam jednak, ze taki kurs moze dać sporo temu kto faktycznie chce sie czegoś nauczyć, ma tz. zacięcie krawieckie Znaczna część dziewczyn z mojej (byłej już ) klasy nawet po 4 latach nauki szycia nie potrafiłoby uszyć bluzki czy sukienki Koszmar.

Moja mama jest z kolei samoukiem, kiedyś w latach70-tych i 80-tych obszywała brata i mnie bo niczego nie było w sklepach, bratu nawet uszyła piękny garnitur do Komunii teraz już nie szyje ale naprawde sama tworzyła cudeńka a nie ukończyła żadnej szkoły o profilu krawieckim a Burdy były po niemiecku

dziewczyny nie będę każdej cytować Ślicznie dziękuję za miłe słowa odnosnie tego jak wyglądałam w sukience Podniosłyście mnie na duchu

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-25, 08:41   #1756
MarthaB
Raczkowanie

Cytat:
No brawo, spodnie rzeczywiście z tego numeru, te konkretnie: http://www.burdafashion.com/en/Magaz...5-1684466.html
Rzeczywiście trochę dziwne są spodnie, bo u góry ciasno, a nogawki raczej szerokie, ale ogólnie jestem z tych bardzo zadowolona. Wpadły mi w oko, bo mam takie podobne i bardzo je lubię, tylko że zapomniałam, że na dole jestem większa niż u góry więc pupa mi się ledwo mieści hihi Może się rozciągną
to ja wklejam moją bluzkę do kompletu skończona wczoraj w nocy...
Stary 2010-05-25, 09:07   #1757
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez saveme30 Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny czasami sledze wasze prace i poczynania ze szyciem i bardzo wam gratuluje waszych umiejetności
ja jestem ( tez nie chodzi mi o chwalenie sie ) technikiem odziezowym odziezy cieżkiej i lekkiej uczyłam sie tego zawodu az 6 lat ale niestety nie pracuje w swoim zawodzie może nie dlatego że nie jest opłacalny ale dlatego że nie miałam doświadczenia w zadnym zakładzie bo praktyki miałam w szkole. Jeśli chodzi o konstrukcje to faktycznie w starych ksiazkach sa sprawdzone i najlepsze ale jak nie macie to w ksiegarniach znajdziecie nawet teraz sa nowsze i myśle że moga byc lepiej objasnione. A co do dopasowania szblonu do sylwetki to ja szyłam ze starego przescieradła to co chciałam miec i na tym wprowadzałam poprawki a z tego robiłam szblon no ale skoro mamy BURDE to po co siedziec i bawić sie w to wszystko ja jakoś nie szyje ostatnio ale bardzo mnie korci bo mam w szafie dwie spódnice do skończenia spodnie do przerobienia moze wy mnie jakoś zmotywujecie?
Książki są fajne, i stare i nowe, ale wydaje mi się, że bez pomocy osoby doświadczonej, czy takiego kursu można się pogubić, bo za mało jest wyjaśnień czemu tak a nie inaczej. Poza tym, pan prowadzący kurs podał nam sporo pomocnych rad, tricków, których w książkach nie ma. Wyjaśnił też niektóre różnice w sposobie konstrukcji kiedyś i teraz, co jest związane przede wszystkim z tym, że są obecnie stosowane zupełnie inne tkaniny. Facet jest doświadczony i ciągle czynny zawodowo, jeździ po całym kraju po zakładach, raczej więc się zna i wydaje mi się, że sporo nam przekazał.

Cytat:
Też jestem technikiem odzieżowym i też uszyłam się szycia przez 4 lata. Uważam jednak, ze taki kurs moze dać sporo temu kto faktycznie chce sie czegoś nauczyć, ma tz. zacięcie krawieckie Znaczna część dziewczyn z mojej (byłej już ) klasy nawet po 4 latach nauki szycia nie potrafiłoby uszyć bluzki czy sukienki Koszmar.

Moja mama jest z kolei samoukiem, kiedyś w latach70-tych i 80-tych obszywała brata i mnie bo niczego nie było w sklepach, bratu nawet uszyła piękny garnitur do Komunii teraz już nie szyje ale naprawde sama tworzyła cudeńka a nie ukończyła żadnej szkoły o profilu krawieckim a Burdy były po niemiecku
Moja mama nauczyła się szyć jeszcze w szkole podstawowej, miała to zamiast techniki. Potem szyła z Burd, no i nauczyła też szyć mnie. Już w podstawówce zaczęłam szyć sobie koszule nocne itp, a już na maturę garniaki z małą pomocą mamy więc jak ktoś chce to i bez szkoły się nauczy
A skoro nauczyłam się szyć sama to i nauczę się konstruować chcieć to móc

Cytat:
Kiedy sama się przeczytałam to stwierdziłam ,że strasznie się wymądrzam. A moim celem nie było studzenie twojego zapału.Więc delikatny pstryczek w nos jak najbardziej się należy.Mnie marzą się suknie drapowane, niestety brak manekina tudzież cierpliwej modelki trochę utrudniają sprawę.A tak w ogóle w szkole nie uczą drapować sukni wieczorowych, więc zgłębiam temat metodą prób i błędów
nie, nie wymądrzasz się, masz sporo racji bo bez doświadczenia, i po krótkim kursie faktycznie nie ma co się pchać w branżę od razu. I też prawda, że na pewno osoba z branży na takim kursie ma łatwiej. Ale szczerze mówiąc nie zauważyłam, żebym jakoś odstawała mimo, że byłam jedyną osobą na kursie, która z branżą nie ma nic wspólnego. Wszystkie babeczki były z firm odzieżowych.
Ale prawda jest taka, że jak ktoś chce to się i w 6 tygodni nauczy, oczywiście ćwicząc sporo w domu. Ja chcę najpierw spróbować zrobić coś na siebie, pokażę Wam i może wtedy faktycznie któraś jednak się skusi na bycie moim królikiem
Stary 2010-05-25, 09:35   #1758
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Ja chcę najpierw spróbować zrobić coś na siebie, pokażę Wam i może wtedy faktycznie któraś jednak się skusi na bycie moim królikiem
Ja się zgłaszam od razu i w razie czego to mogę byc pierwsza w kolejce Spódnicę sobie sama uszyję, bluzkę też dam radę, ale nic więcej, więc chętnie poddam się w czyjeś ręce
Stary 2010-05-25, 10:21   #1759
aklat
Rozeznanie

Martuś ślicznie wyszła! wlasnie myslalam, czy juz ja skonczylas, i material fajnie wyglada, teraz tez go chce ;-) i co ciezko sie te gumeczki wszywa?,

aklat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-25, 10:44   #1760
MarthaB
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aklat Pokaż wiadomość
Martuś ślicznie wyszła! wlasnie myslalam, czy juz ja skonczylas, i material fajnie wyglada, teraz tez go chce ;-) i co ciezko sie te gumeczki wszywa?,
to jeszcze zamówimy, bo resztek mi zostało w zasadzie jedynie na stringi albo literkę "i"
a gumeczki - wszywa się bardzo prosto, tylko moja maszyna się jednak nie nadaje do wszystkiego - przy pojedynczej warstwie materiału, a ta kratka to cieniutki batyst, strasznie plątała nitkę szyjąc zygzakiem. Próbowałam na ścinkach - podwójna warstwa i było ok, próbowałam pojedynczy materiał i warstwa kartki też ok. Można ewentualnie próbować np. dodać jakąś lamówkę od spodu... albo tasiemkę ze skosu..

Ale z bluzki jestem bardzo zadowolona, super się układa. Może jeszcze kiedyś wykorzystam ten wykrój.
Stary 2010-05-25, 11:46   #1761
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Cytat:
Napisane przez MarthaB Pokaż wiadomość
zna, urocza ta kreteczka. Właśnie sobie uświadomi łam, ze nie mam ni jednej bluzki w kratkę a wygląda to bardzo ładnie
Cytat:

Moja mama nauczyła się szyć jeszcze w szkole podstawowej, miała to zamiast techniki. Potem szyła z Burd, no i nauczyła też szyć mnie. Już w podstawówce zaczęłam szyć sobie koszule nocne itp, a już na maturę garniaki z małą pomocą mamy więc jak ktoś chce to i bez szkoły się nauczy
A skoro nauczyłam się szyć sama to i nauczę się konstruować chcieć to móc
Bo myśmy szycie wyssały wraz z mlekiem

Wczoraj wygrzebałam szarą dzianinę, kolor trochę nie taki jaki bym chciała ale coś z niej uszyję, mam już "pomysła" po pracy jadę do pasmanterii po zamki

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-25, 22:58   #1762
misio8625
Przyczajenie

MarthaB bluzka świetna i fajnie na tobie leży opłacało się siedzieć do nocy ja często zarywam noc jak wpadnę w trans ale najczęściej w weekendy żeby nie straszyć ludzi w pracy podkrążonymi oczami

ja też jestem technikiem odzieżowym i teraz pracuję w firmie krawieckiej ,chociaż nie "siedzę " na maszynie właśnie w pracy dużo więcej podglądnęłam tricków jak sobie uprościć wiele rzeczy w szyciu i nie boję się już żakietów na podszewce, kurtek i płaszczy
misio8625 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-26, 10:52   #1763
robcia
Zakorzenienie

Od taty na "sweet 16"dostałam maszynę do szycia.Ale już od 13 roku życia obszywałam koleżanki szyjąc ręcznie i zarabiając kieszonkowe.Zaznaczam że w domu nikt nie szyje.Uszyłam sobie nawet suknię ślubną pomimo labiedzenia mamy, że spotka mnie jakieś nieszczęście.Szyłabym więc ze szkołą czy bez.Byłoby mi tylko trochę trudniej, znajomość konstrukcji a przede wszystkim technik modelowania wiele ułatwia.
Stary 2010-05-26, 10:56   #1764
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Cytat:
Napisane przez MarthaB Pokaż wiadomość
piękna bluzka

tak sledze tą czesc wątku o nauce szycia i kroju i sama wiem jak to jest jak sie konczy kurs, a nawet szkole z danej dziedziny i wychodzi sie prawie zielonym ;-)
Ja sie uczylam szyc sama, mam kilka ksiazek, niektore z bardzo dawnych lat, kupowane przez mame w jej mlodosci i czesto z nich korzystam. A reszta to metoda prob i bledow, poszukiwan wyjasnien w necie i kiedys jeszcze korzystalam z pomocy siostry mojego eks szwagra, ktora krawcowa byla. Niestety, rodzina sie rozsypala wiec pomocy juz nie mam. Ale radze sobie i mysle, ze czasem wazniejsze sa checi i zaciecie. Spodobal mi sie ten kurs kroju, bo ja ciagle mam milion pomyslow, brak zasadniczej wiedzy jak samemu cos zrobic, a wykroje burdy niestety dla mnie czesto nie pasuja. przerabiam wiec, tym jest mi trudniej, ze manekina nie mam. Ale to sie za niedlugo zmieni

Generalnie musze powiedziec, ze podoba mi sie ten trend na szycie. Kiedys, w latach 80tych i 90tych szycie nie bylo modne i czesto moje kolezanki patrzyly na mnie krzywo jak mowilam, ze ciuchy szyje sobie sama (bo lubie i z braku kasy). A teraz to milo, jak ktos doceni i milo, ze moge miec cos niepowtarzalnego, a dzieki temu trendowi mamy o niebie wiecej tkanin, dodatkow i mozliwosci niz kiedys.
No i wlasnie przez te mozliwosci od poniedzialku (bo zaraz wyjezdzam odpoczac troche) zabieram sie za szycie torby skorzanej. Mam stopki specjalne juz kupione, mam dodatki kaletnicze, wykroj zrobil na podstawie torby, ktora mam a juz powoli szlag ja trafia (nie ma to jak drogie markowe rzeczy :/ ). I co najwazniejsze kupilam piekna skóre. Zamsz, miekki acz gruby. Wiem, ze moja maszyna da z nim rade bo juz to cwiczylam na niej

Trzymajcie kciuki, zalezy mi bardzo zeby jej nie popsuc wiec tym bardziej mam okropnego stracha przed szyciem

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

Cytat:

łooo to wykrój jak na mnie. szerokie nogawki to uda mi wejdą bez problemu, a jak u gory ciasno to tez dobrze bo akurat mam powazne wciecie w talii w porowaniu z biodrami ;-)

Super, ze uszylas i pokazalas, moze sie w koncu odwaze i uszyje spodnie bez strachu
Stary 2010-05-26, 10:58   #1765
hihi
Zakorzenienie

A ja dostałam dzisiaj od Babci cały karton książek o szyciu, wykrojach i konstruowaniu ciuchów Jeszcze ich nie przeglądałam, ale myślę, że skoro moja babcia się z nich nauczyła szyźć takie cudeńka, jakie szyła, to ja też na pewno wiele z nich zyskam Ale się cieszę!
Stary 2010-05-26, 11:01   #1766
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
A ja dostałam dzisiaj od Babci cały karton książek o szyciu, wykrojach i konstruowaniu ciuchów Jeszcze ich nie przeglądałam, ale myślę, że skoro moja babcia się z nich nauczyła szyźć takie cudeńka, jakie szyła, to ja też na pewno wiele z nich zyskam Ale się cieszę!

już zazdroszczę ;-)
takie książki teraz są sporo warte. zauwazylam, ze niewiele jest dobry nowych ksiazek o szyciu, owszem takie jakies podstawy, same proste rzeczy, ale jezeli chodzi o konkrety typu krój albo rozne knify jak cos szyc to ciezko. Stara literatura napewno ci sie przyda
Stary 2010-05-26, 11:15   #1767
hihi
Zakorzenienie

Mam nadzieję wielką, że jest tam jakaś praktyczna wiedza, bo mam plan uszyć sobie żakiet na podszewce (a jakże, elegancki żakiet musi mieć podszewkę!), materiał już mam... i troszkę mnie to przeraża, ale jak ja nie dam rady, to kto da?
Stary 2010-05-26, 11:20   #1768
Wisnia
Wtajemniczenie

GG do Wisnia

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Mam nadzieję wielką, że jest tam jakaś praktyczna wiedza, bo mam plan uszyć sobie żakiet na podszewce (a jakże, elegancki żakiet musi mieć podszewkę!), materiał już mam... i troszkę mnie to przeraża, ale jak ja nie dam rady, to kto da?
Wiesz co, sam żakiet dla mnie nie stanowi problemu, tak jak wszywanie podszewki. Najgorzej mam kiedy pomysle o kieszeniach, takich wpuszczanych. To jest ciagle enigma dla mnie i cos co mnie przeraza
Stary 2010-05-26, 11:53   #1769
robcia
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz co, sam żakiet dla mnie nie stanowi problemu, tak jak wszywanie podszewki. Najgorzej mam kiedy pomysle o kieszeniach, takich wpuszczanych. To jest ciagle enigma dla mnie i cos co mnie przeraza
A tak , tak , płakało się nad tymi kieszeniami...oj płakało.Ciskało się żakietem w kącik, ciskało.Teraz już leci szybko, ale jak ja tego nie lubię
Stary 2010-05-26, 13:23   #1770
hihi
Zakorzenienie

Ja kieszenie w płaszczu zrobiłam, to i w żakiecie zrobię, ale mnie podszewka w rękawach przeraża Bo zamarzył się żakiet oczywiście z rozcięciem i guziczkami przy makiecie Bo sam żakiet jako żakiet to aż tak mnie nie przeraża, trochę cierpliwości i dam radę tak myslę

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości