|
|
#1741 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Co ostatnio sobie uszyłyście?
ehh... ja po ostatnim spapraniu spodni na mnie, aż się boje szyć kolejne. Zazdroszczę Ci tego kursu. Sama bym taki skończyła, bo szycie to dla mnie mniej skomplikowana sprawa, sęk w tym, że okropnie te kursy drogie a ostatnio mam cienko z kasa
![]() Chętnie bym się dała zrobić w królika doświadczalnego, jej, aż mi głupio, że tak się wpycham... wiem jakie spodnie bym chciała, ale wykroje z burdy ostatnio na mnie nie pasują ani trochę... ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- Cytat:
jak na nią patrzyłam na pierwszych fotkach to już mi sie podobała, ale teraz jest boska ![]() ---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ---------- Cytat:
No bajerka!!! Piękny krój!! I pięknie wyszlo!! Z której Burdy jest ten model? o ile on z burdy ![]() Cytat:
moja daje radę z dzianinami, niestety nie mam ani overlocka ani coverlocka, żeby robić takie ładne ozdobne szwy dzianinowe. Piękne te bluzki, podoba mi się tasz szara i ta pierwsza ![]() ---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- Cytat:
hmmm.. zależy jak bardzo chcesz to mieć dopasowane. Szyłam sukienkę czas jakiś temu, jest dość dopasowana do sylwetki i nie była z elastycznej tkaniny. Tak myślę sobie, że to kwestia też wykroju. Nie, że się nie będzie dało, ale może się źle układać czy też źle nosić albo źle szyć. Wykroje na ubrania z tkanin elastycznych są inaczej robione, tak mi się wydaje przynajmniej Ale przy odrobinie zaparcia powinno się udać uszyć dopasowane z tkaniny nieelastycznej
|
||||
|
|
|
|
#1742 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj tam, ja się przestałam tym przejmować jak się jest szczupłym ale proporcjonalnym to przecież się ładnie wygląda jak Ty w tej sukience zresztą pięknie ![]() ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Cytat:
sama się proszę, więc się nie wpychasz ![]() Kurs to świetna sprawa, wiele się nauczyłam, same książki to za mało. Miałam jakieś tam stare podręczniki do technikum, ale tam za mało jest informacji, za mało wyjaśnień, dlaczego tak a nie inaczej, poza tym stare książki były pisane w oparciu o zupełnie inną technologię szycia, teraz są inne materiały, inne "linie" się robi itd. No pisać można by dużo. Kurs mnie kosztował 1000zł, trwał całe 6 weekendów, łącznie 100godzin lekcyjnych. Ten kurs jest przystosowany dla zawodowców, można po nim pracować jako konstruktor w firmach odzieżowych. Ale ja to traktuję jako hobby, i nie chcę iść pracować do żadnej firmy, ewentualnie może kiedyś jako wolny strzelec, no ale to jeszcze odległe plany bardzo są ![]() Ja jestem w każdym razie bardzo z kursu zadowolona, teraz tylko wprowadzić tą całą wiedzę w życie no ale do tego potrzebuję praktyki, nie tylko na sobie stąd moja propozycja do Was.A co do spodni - tak się składa, że ciężko jest dopasować gotowy wykrój pod siebie, jeśli się ma nietypowe wymiary. Nie wiem jak u Ciebie, ale jeśli musisz spodnie z Burdy przerabiać, to może tak faktycznie być, że ciężko je dopasować. Ja spróbuję najpierw zrobić coś na siebie. Do tej pory zdążyłam skonstruować tylko spódnicę tulipana, której nawet nie skończyłam (eh bo nie lubię wykańczać hehe, najchętniej bym swoje szycie zanosiła komuś do wykańczania). Teraz w końcu będę miała wolne weekendy, więc pomału będę działać. A potem będę na prawdę wdzięczna za możliwość przetestowania swoich umiejętności na kimś innym dlatego jeśli się zdecydujesz to wal śmiało na PW. Tylko nie jestem w stanie obiecać konkretnego terminu, bo jednak czas mam ograniczony
|
||
|
|
|
|
#1743 |
|
Przyczajenie
|
betty_b, Susanna, Wisnia bardzo dziękuję
Susanna wyglądasz super, kiecka leży idealnie a mojej w szarej bluzeczce trochę czasu zajęło mi zmodelowanie rękawka ale warto było, myślę że też nie miałabyś z tym problemu, w razie czego mogę przesłać formę rękawa Edytowane przez misio8625 Czas edycji: 2010-05-23 o 22:53 |
|
|
|
|
#1744 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no wiem pisałaś ale mnie tak jakoś wychowano, ze mam szacunek do umiejętności innych, jednak rozumiem, ze praktyka Ci sie przyda Więc jestem chętna i dziękuje za Twoje chęci ![]() [QUOTE=MarudexuS;19527102] Teraz w końcu będę miała wolne weekendy, więc pomału będę działać. A potem będę na prawdę wdzięczna za możliwość przetestowania swoich umiejętności na kimś innym dlatego jeśli się zdecydujesz to wal śmiało na PW. Tylko nie jestem w stanie obiecać konkretnego terminu, bo jednak czas mam ograniczony ![]() Powiedz mi co mam zmierzyć, wyśle ci na PW wszystkie informacje. A sylwetkę mam mocno nietypową: wąską talię, szerokie biodra i dość masywne uda. ![]() ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i z góry dziękuję ![]() no więc ogólnie do konstrukcji przede wszystkim potrzebne są: biust, talia, biodra i wzrost, ale jeśli są nietypowe proporcje to i kilka innych wymiarów się przyda. Jak się trochę ogarnę z tym wszystkim dam Ci znać ![]() Dziś tyle co dostałam "dyplom" hehe i jeszcze jestem trochę oszołomiona, że to już koniec itd ![]() I hehe tak jak Ty żałuję bo ja chciałam iść do liceum/technikum krawieckiego, ale rodzice przekonali mnie do ogólniaka, potem poszłam na studia itd .. ale jednak to mnie dogoniło i musiałam zrobić choć ten kurs zawodowo pewnie nigdy nie będę konstruować, bo po prostu ciężko jest zmienić ot tak zawód, zresztą teraz pracę mam całkiem przyzwoitą, a w branży odzieżowej zarobki są niezbyt ciekawe z tego co wiem .. więc zostanie to pewnie moim hobby, może z czasem ciut więcej zawsze można sobie po godzinach dorobić hyhy chciałabym.Eh no i nie masz jeszcze mi czego zazdrościć, bo to, czy ta wiedza i umiejętności u mnie są się dopiero okaże
|
|
|
|
|
|
#1746 | ||||
|
Rozeznanie
|
Betty Susanna dziekuję
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
hmmm tylko ze mam jeszcze kilka materiałów w kolejce, a funduszy na nowe brak ![]() Cytat:
|
|
|
#1747 |
|
Zakorzenienie
|
A ja ukończyłam technikum odzieżowe i jestem technikiem odzieży damskiej lekkiej.Konstrukcji uczyłam się przez cztery lata i troszkę średnio wierzę że po sześciu tygodniach można uzyskać wiedzę tak dużą żeby ktoś przyjął takiego kursanta do zakładu na tak odpowiedzialne stanowisko.Konstrukcja ,której się uczyłam była oparta na uśrednionych pomiarach antropologicznych przeprowadzonych kupę lat temu i z tego co wiem jak do tej pory niepowtarzanych!A przecież społeczeństwo wybujało w górę i w biusty że ha!Sama korzystam z konstrukcji jak mnie przyciśnie wolę korzystać z gotowych wykrojów nad którymi ktoś się już namęczył.Ale Marudexus życzę Ci dużo pasji a jeszcze więcej doświadczenia .
|
|
|
|
|
#1748 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#1749 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie widzę szans, bo czas jest u mnie bardzo deficytowym dobrem...przez ostatnie 4 tygodnie zaledwie jeden spędziłam w domu może w czerwcu coś machnę, ale mam trochę materiałów i trzeba wykorzystać co jest w szafie, a na tą sukienkę nie ma..... a w ogóle to wyglądasz przepięknie i fryzura i makijaż - jak to się mówi ładnemu we wszystkim ładnie ...MarudexuS - no gratuluję zacięcia i ukończenia kursu, ja to dobrze potrafię zrozumieć motywację, bo jak czasem przewertuję stos burd i nie znajdę, tego co mi akurat po głowie chodzi, to też mi się marzą umiejętności krojenia, ale z powodów podanych powyżej muszę sobie odpuścić....poza tym następnym razem będę wiedziała do kogo się zwrócić ...na pewno skorzystam z Twojej oferty, chociażby rady jak coś zmodyfikować w gotowym wykroju
|
|
|
|
|
|
#1750 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio też jestem na etapie kombinowania, bo szukam czegoś konkretnego, nigdzie nie ma tego co bym chciała, to kombinuje, łączę górę z tego dół z tamtego, ttuaj zwężam, tam poszerzam...
taki kurst by mi na pewno pomógł w takich kombinacjach
|
|
#1751 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jednak ja jako umysł bardzo ścisły sobie z tym poradzę, spokojna głowa.Ale masz rację,ciężko byłoby po takim kursie iść do pracy w tym zawodzie, bo jednak potrzeba dużej wprawy, wiedzy, doświadczenia itd. Ale ja o tym nie myślę, tym bardziej, jak już pisałam, że zarobki na takich stanowiskach są mizerne. Chcę się pobawić, sprawdzić, pokonstruować coś na kogoś, a potem ewentualnie myśleć, czy opłaca mi się przewracać życie do góry nogami
|
|
|
|
|
|
#1752 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedy sama się przeczytałam to stwierdziłam ,że strasznie się wymądrzam
. A moim celem nie było studzenie twojego zapału |
|
|
|
|
#1753 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Rzeczywiście trochę dziwne są spodnie, bo u góry ciasno, a nogawki raczej szerokie, ale ogólnie jestem z tych bardzo zadowolona. Wpadły mi w oko, bo mam takie podobne i bardzo je lubię, tylko że zapomniałam, że na dole jestem większa niż u góry więc pupa mi się ledwo mieści hihi Może się rozciągną ![]() Cytat:
Zobaczymy co z tego wyniknie...
|
|||
|
|
|
|
#1754 |
|
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny
![]() ja jestem ( tez nie chodzi mi o chwalenie sie ) technikiem odziezowym odziezy cieżkiej i lekkiej uczyłam sie tego zawodu az 6 lat ale niestety nie pracuje w swoim zawodzie może nie dlatego że nie jest opłacalny ale dlatego że nie miałam doświadczenia w zadnym zakładzie bo praktyki miałam w szkole. Jeśli chodzi o konstrukcje to faktycznie w starych ksiazkach sa sprawdzone i najlepsze ale jak nie macie to w ksiegarniach znajdziecie nawet teraz sa nowsze i myśle że moga byc lepiej objasnione. A co do dopasowania szblonu do sylwetki to ja szyłam ze starego przescieradła to co chciałam miec i na tym wprowadzałam poprawki a z tego robiłam szblon no ale skoro mamy BURDE to po co siedziec i bawić sie w to wszystko ja jakoś nie szyje ostatnio ale bardzo mnie korci bo mam w szafie dwie spódnice do skończenia spodnie do przerobienia moze wy mnie jakoś zmotywujecie? |
|
|
|
|
#1755 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znaczna część dziewczyn z mojej (byłej już ) klasy nawet po 4 latach nauki szycia nie potrafiłoby uszyć bluzki czy sukienki Koszmar.Moja mama jest z kolei samoukiem, kiedyś w latach70-tych i 80-tych obszywała brata i mnie bo niczego nie było w sklepach, bratu nawet uszyła piękny garnitur do Komunii ![]() dziewczyny nie będę każdej cytować Ślicznie dziękuję za miłe słowa odnosnie tego jak wyglądałam w sukience Podniosłyście mnie na duchu |
|
|
|
|
|
#1756 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
skończona wczoraj w nocy...
|
|
|
#1757 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
więc jak ktoś chce to i bez szkoły się nauczy ![]() A skoro nauczyłam się szyć sama to i nauczę się konstruować chcieć to móc ![]() Cytat:
nie, nie wymądrzasz się, masz sporo racji bo bez doświadczenia, i po krótkim kursie faktycznie nie ma co się pchać w branżę od razu. I też prawda, że na pewno osoba z branży na takim kursie ma łatwiej. Ale szczerze mówiąc nie zauważyłam, żebym jakoś odstawała mimo, że byłam jedyną osobą na kursie, która z branżą nie ma nic wspólnego. Wszystkie babeczki były z firm odzieżowych.Ale prawda jest taka, że jak ktoś chce to się i w 6 tygodni nauczy, oczywiście ćwicząc sporo w domu. Ja chcę najpierw spróbować zrobić coś na siebie, pokażę Wam i może wtedy faktycznie któraś jednak się skusi na bycie moim królikiem
|
|||
|
|
|
|
#1758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1759 |
|
Rozeznanie
|
Martuś ślicznie wyszła! wlasnie myslalam, czy juz ja skonczylas, i material fajnie wyglada, teraz tez go chce ;-) i co ciezko sie te gumeczki wszywa?,
|
|
#1760 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a gumeczki - wszywa się bardzo prosto, tylko moja maszyna się jednak nie nadaje do wszystkiego - przy pojedynczej warstwie materiału, a ta kratka to cieniutki batyst, strasznie plątała nitkę szyjąc zygzakiem. Próbowałam na ścinkach - podwójna warstwa i było ok, próbowałam pojedynczy materiał i warstwa kartki też ok. Można ewentualnie próbować np. dodać jakąś lamówkę od spodu... albo tasiemkę ze skosu..Ale z bluzki jestem bardzo zadowolona, super się układa. Może jeszcze kiedyś wykorzystam ten wykrój.
|
|
|
#1761 | |
|
Zakorzenienie
|
zna, urocza ta kreteczka. Właśnie sobie uświadomi łam, ze nie mam ni jednej bluzki w kratkę a wygląda to bardzo ładnie
![]() Cytat:
Wczoraj wygrzebałam szarą dzianinę, kolor trochę nie taki jaki bym chciała ale coś z niej uszyję, mam już "pomysła" po pracy jadę do pasmanterii po zamki
|
|
|
|
|
|
#1762 |
|
Przyczajenie
|
MarthaB bluzka świetna i fajnie na tobie leży
opłacało się siedzieć do nocy ja często zarywam noc jak wpadnę w trans ale najczęściej w weekendy żeby nie straszyć ludzi w pracy podkrążonymi oczami ja też jestem technikiem odzieżowym i teraz pracuję w firmie krawieckiej ,chociaż nie "siedzę " na maszynie właśnie w pracy dużo więcej podglądnęłam tricków jak sobie uprościć wiele rzeczy w szyciu i nie boję się już żakietów na podszewce, kurtek i płaszczy ![]() |
|
|
|
|
#1763 |
|
Zakorzenienie
|
Od taty na "sweet 16"dostałam maszynę do szycia.Ale już od 13 roku życia obszywałam koleżanki szyjąc ręcznie i zarabiając kieszonkowe.Zaznaczam że w domu nikt nie szyje.Uszyłam sobie nawet suknię ślubną pomimo labiedzenia mamy, że spotka mnie jakieś nieszczęście
.Szyłabym więc ze szkołą czy bez.Byłoby mi tylko trochę trudniej, znajomość konstrukcji a przede wszystkim technik modelowania wiele ułatwia.
|
|
|
|
|
#1764 | |
|
Wtajemniczenie
|
piękna bluzka
![]() tak sledze tą czesc wątku o nauce szycia i kroju i sama wiem jak to jest jak sie konczy kurs, a nawet szkole z danej dziedziny i wychodzi sie prawie zielonym ;-) Ja sie uczylam szyc sama, mam kilka ksiazek, niektore z bardzo dawnych lat, kupowane przez mame w jej mlodosci i czesto z nich korzystam. A reszta to metoda prob i bledow, poszukiwan wyjasnien w necie i kiedys jeszcze korzystalam z pomocy siostry mojego eks szwagra, ktora krawcowa byla. Niestety, rodzina sie rozsypala wiec pomocy juz nie mam. Ale radze sobie i mysle, ze czasem wazniejsze sa checi i zaciecie. Spodobal mi sie ten kurs kroju, bo ja ciagle mam milion pomyslow, brak zasadniczej wiedzy jak samemu cos zrobic, a wykroje burdy niestety dla mnie czesto nie pasuja. przerabiam wiec, tym jest mi trudniej, ze manekina nie mam. Ale to sie za niedlugo zmieni ![]() Generalnie musze powiedziec, ze podoba mi sie ten trend na szycie. Kiedys, w latach 80tych i 90tych szycie nie bylo modne i czesto moje kolezanki patrzyly na mnie krzywo jak mowilam, ze ciuchy szyje sobie sama (bo lubie i z braku kasy). A teraz to milo, jak ktos doceni i milo, ze moge miec cos niepowtarzalnego, a dzieki temu trendowi mamy o niebie wiecej tkanin, dodatkow i mozliwosci niz kiedys. No i wlasnie przez te mozliwosci od poniedzialku (bo zaraz wyjezdzam odpoczac troche) zabieram sie za szycie torby skorzanej. Mam stopki specjalne juz kupione, mam dodatki kaletnicze, wykroj zrobil na podstawie torby, ktora mam a juz powoli szlag ja trafia (nie ma to jak drogie markowe rzeczy :/ ). I co najwazniejsze kupilam piekna skóre. Zamsz, miekki acz gruby. Wiem, ze moja maszyna da z nim rade bo juz to cwiczylam na niej ![]() Trzymajcie kciuki, zalezy mi bardzo zeby jej nie popsuc wiec tym bardziej mam okropnego stracha przed szyciem ![]() ---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Cytat:
łooo to wykrój jak na mnie. szerokie nogawki to uda mi wejdą bez problemu, a jak u gory ciasno to tez dobrze bo akurat mam powazne wciecie w talii w porowaniu z biodrami ;-) Super, ze uszylas i pokazalas, moze sie w koncu odwaze i uszyje spodnie bez strachu
|
|
|
|
|
|
#1765 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dostałam dzisiaj od Babci cały karton książek o szyciu, wykrojach i konstruowaniu ciuchów
Ale się cieszę!
|
|
#1766 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
już zazdroszczę ;-) takie książki teraz są sporo warte. zauwazylam, ze niewiele jest dobry nowych ksiazek o szyciu, owszem takie jakies podstawy, same proste rzeczy, ale jezeli chodzi o konkrety typu krój albo rozne knify jak cos szyc to ciezko. Stara literatura napewno ci sie przyda
|
|
|
|
|
|
#1767 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję wielką, że jest tam jakaś praktyczna wiedza, bo mam plan uszyć sobie żakiet na podszewce (a jakże, elegancki żakiet musi mieć podszewkę!), materiał już mam... i troszkę mnie to przeraża, ale jak ja nie dam rady, to kto da?
|
|
#1768 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1769 |
|
Zakorzenienie
|
A tak , tak , płakało się nad tymi kieszeniami...oj płakało.Ciskało się żakietem w kącik, ciskało.Teraz już leci szybko, ale jak ja tego nie lubię
|
|
|
|
|
#1770 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kieszenie w płaszczu zrobiłam, to i w żakiecie zrobię, ale mnie podszewka w rękawach przeraża
Bo sam żakiet jako żakiet to aż tak mnie nie przeraża, trochę cierpliwości i dam radę tak myslę
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.

ja kocham dzianiny bo można z nimi "zrobić wszystko"

no wiem pisałaś ale mnie tak jakoś wychowano, ze mam szacunek do umiejętności innych, jednak rozumiem, ze praktyka Ci sie przyda 

. A moim celem nie było studzenie twojego zapału
ja jakoś nie szyje ostatnio ale bardzo mnie korci bo mam w szafie dwie spódnice do skończenia spodnie do przerobienia moze wy mnie jakoś zmotywujecie?
Bo sam żakiet jako żakiet to aż tak mnie nie przeraża, trochę cierpliwości i dam radę