|
|
#1981 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Matura 2010-Studia
Cytat:
Jeśli czujesz się na siłach to polecam biotech. Bo na tym kierunku zapewne od fizyki i matematyki głowa puchnie. Na farmacji byłam i nie radzę. A o pracy nie ma na razie co myśleć, bo jak się popatrzy na forach czy rozmawia ze znajomymi to po żadnym z kierunków biologicznych badz medycznych nie ma pracy Z tego co wiem farmaceutami również rynek się wysyca i niedługo znajdą zatrudnienie już tylko na wyspach jak i inne profesje typu fizjoterapeuta, a nawet nad wyraz ceniony zawód lekarza. Nie zastanawiaj się nad możliwościami po, bo w dzisiejszych czasach to ze studiujesz jakis kierunek nie jest żadsnym gwarantem na to co bedziesz robic w przyszlości.
|
|
|
|
|
#1982 |
|
na przekór do celu
|
![]() ![]() ![]() ale z tymi cukierkami też dobre^^ Koleżanka miała przekonać egzaminatora (młody i cholernie przystojny ) o tym żeby iść na basen, on do niej że nie ma kąpielówek, ona że weźmie od brata, na to on że nie ten rozmiar, a ona: "wzrokowo wydaje mi się że jednak ten"![]() A jak miała pytanie "Dlaczego rowerzyści jadą wzdłuż drogi?" odpowiedziała że w poprzek niewygodnie ![]()
|
|
#1983 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
"Koleżanka miała przekonać egzaminatora (młody i cholernie przystojny ) o tym żeby iść na basen, on do niej że nie ma kąpielówek, ona że weźmie od brata, na to on że nie ten rozmiar, a ona: "wzrokowo wydaje mi się że jednak ten" " hahahahahahahahahahaa o rety ale sie usmialam jaka byla reakcja egzaminatora? hahahahaha
Edytowane przez 9bcd8d6a9691606220db279acbf81f81b2ccc931_62ddcef27e2e2 Czas edycji: 2010-05-25 o 17:11 |
|
|
|
|
#1984 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1986 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1987 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pytam bo mnie bardzo interesuje ta tematyka, ale zrezygnowałam bo wszyscy mi mówili, że to nie ma sensu i dlatego chętnie posłucham argumentów osób, które jednaj chcą iść na taki kierunek. |
|
|
|
|
#1988 |
|
Konto usunięte
|
A co myślicie o studiach na kierunku ekonomia?
|
|
|
|
#1989 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Politologia mnie ciekawi. Ogólne zagadnienia związane z wosem mnie ciekawią i łatwo mi wchodzą do głowy, ale skandynawistyka byłaby o wiele pożyteczniejsza w moim przypadku, no ale... ciężko się dostać na ten kierunek, a geniuszem z pewnością nie jestem, dlatego obrałam sobie politologię jako ostateczność teraz tylko czekać na wyniki matur.
|
|
#1990 |
|
BAN stały
|
Zadałam swoje pytanie w złym wątku i muszę się powtórzyć, no ale tak to jest, jak komp szaleje w nieodpowiednim momencie
Więc zacznę od początku:Witajcie, ja również jestem maturzystką 2010 ![]() Zadam swoje pytanie krótko i na temat: czy wahacie się między wyborem uczelni tej, o której marzycie, a tą, gdzie dają stypendium? I jak to jest z Wami, podjęłyście już decyzję? Skłaniacie się bardziej do której możliwości? |
|
|
|
#1991 |
|
Raczkowanie
|
ja liczyłam na to że wśród kierunków zamawianych będzie jakaś inżynieria chemii albo technologia chemii a tu nic co by mnie interesowało.
osobiście to sie waham z wyborem uczelni, ostatnio naszło mnie żeby dojeżdżać do uczelni a nie mieszkać gdzieś. tylko ze to godzina jazdy busem w jedną stronę. lepiej by to wyszło dla rodziców finansowo ale nie wiem jaki bede miała plan zajeć. Może któraś z Was zna kogoś kto tak robi i daje sobie rade? |
|
|
|
#1992 |
|
na przekór do celu
|
ja mam tak samo, podejrzewam że fajnie by mi sie to studiowało ale... na tym koniec, szansa na pracę marna.
|
|
#1993 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na szczęście do medycyny pałam równie wielkim uczuciem jak do filozofii.
|
|
#1994 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też się nad tym zastanawiam. Zawsze chciałam iść na zaoczne, ale teraz chce studiować dwa kierunki i dlatego jeden chce wybrać w trybie stacjonarnym. W moim mieście są beznadziejne uczelnie i będę musiała dojeżdżać 1h pociągiem. Kurde ja nie chce się jeszcze wyprowadzać z domu i dlatego wolałabym dojeżdżać. Ale jak myślicie to ma sens??Cytat:
Ja bym chciała studiować stosunki międzynarodowe, politologie lub dziennikarstwo i komunikacje, ale mam świadomość że takie kierunki na rynku pracy nie mają szans....... Edytowane przez estrella18 Czas edycji: 2010-05-25 o 23:44 |
||
|
|
|
#1995 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ale wiem z innych for ze sa takie osoby które poszły na to co lubią i są mega przeszczęśliwe. nie do opisania była radość dziewczyny, która dostała się na bibliotekoznawstwo i nie przejmowała się tym co będzie dalej.
|
|
|
#1996 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Właśnie nie orientujesz się co z kierunków chemicznych jest zamawiane? |
|
|
|
|
#1997 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jejku, to już tak blisko a tu trzeba wybrać sobie odpowiedni kierunek, aby mieć lepsze perspektywy w życiu.
|
|
|
|
|
#1998 |
|
Raczkowanie
|
No tak q Polsce coraz bardziej zawężają się perspektywt;/
|
|
|
|
#1999 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
i teraz rozdarcie: iść na to o czym się marzy a potem być bezrobotnym, czy iść na to co da się znieść i mieć później pracę... ehh :/
|
|
|
#2000 |
|
Konto usunięte
|
moja kolezanka wybrala 2 opcje (chociaz za pare lat [jesli nie juz jest] bedzie "przesyt" w tym zawodzie). twierdzi, ze to, o czym marzy moze zrobic dla siebie po tym jak juz zarobi i wtedy bedzie sie zastanawiac, co dalej. slysze wlasnie, ze coraz wiecej osob (przynajmniej moich znajomych) tak robi, wiec moze cos w tym jest...
|
|
|
|
#2001 |
|
BAN stały
|
nie mam matury(zwykłe średnie)ale zastanawiam się czy warto do niej podejść skoro nie idę na studia,ze względu na to,że moi znajomi mgr siedzą w sklepach albo za bezrobociu
|
|
|
|
#2002 |
|
na przekór do celu
|
[1=9bcd8d6a9691606220db279 acbf81f81b2ccc931_62ddcef 27e2e2;19590132]moja kolezanka wybrala 2 opcje (chociaz za pare lat [jesli nie juz jest] bedzie "przesyt" w tym zawodzie). twierdzi, ze to, o czym marzy moze zrobic dla siebie po tym jak juz zarobi i wtedy bedzie sie zastanawiac, co dalej. slysze wlasnie, ze coraz wiecej osob (przynajmniej moich znajomych) tak robi, wiec moze cos w tym jest...[/QUOTE]
i ja chyba tez tak zrobię... taka Ona 20, nigdy nie wiesz kiedy ci się matura przyda, moja ciotka ma 40 pare lat i kilka lat temu zdawała maturę. a potem zrobiła studium, po czym dostała pracę. także na studia iść nie musisz skoro nie chcesz, ale matura moze chodzić za tobą długo.
|
|
#2003 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2004 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja wybieram pierwszą opcję. Rodzice pchali mnie na farmację no bo dobry zawód, dobrze płatny itp. Ja się w tym kompletnie nie sprawdzam, wiem bo zrobiłam 2 letnie studium farmaceutyczne jako technik farmacji ( tzn robię bo kończe drugi rok). Mam praktykę w aptece i jestem trochę rozczarowana. Dzisiaj cieszę się że na farmację zabrakło mi 3 pkt i się nie dostałam, bo wiem że bym zmarnowała 5 lat swojego życia. 90% farmaceutów kończy w aptece. Taka prawda Ja w tym roku startuję na analitykę medyczną. To jest to co chciałabym robić. Wszyscy piszą że nie ma po tym pracy, a jak jest to mało płatna. Ja wierzę że jeśli coś robi się z pasją i jest się w tym dobrym, to praca się znajdzie. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#2005 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2006 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zgadzam się matura ejst ważna kiedyś możesz tego bardzo żałować ---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2007 |
|
Raczkowanie
|
To najgorsze, że często coś, co chcemy studiować nie ma prawie żadnych perspektyw
Chociaż mi się wydaje, że jeśli coś naprawdę lubimy i będziemy się chętnie uczyć to nawet w przypadku najmniej przyszłościowego kierunku można znaleźć dobrą pracę w końcu ktoś, kto jest czymś zafascynowany zagłębia się w to bardziej niż inni i to go wyróżnia, jest dzięki temu lepszy od reszty i łatwiej się takiej osobie przebić przez grupę ludzi studiujących to samo tylko ze względu na to, że nie wiedzieli co wybrać.
|
|
|
|
#2008 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się w 100%
|
|
|
|
|
#2009 |
|
Raczkowanie
|
A więc damy rade
|
|
|
|
#2010 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
z tego co tam widze tylko chemia w toruniu |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:56.

nie wiem czy iść na biotechnologie czy na farme ?! Idąc na farmacje myślałam o pracy w laboratorium jakimś, może koncernie farmaceutycznym; ale z pewnością nie chciałabym stać w aptece( na pewno wiele osób to interesuje,ale to raczej nie dla mnie).A jeśli chodzi o biotechnologie to laboratorium.Na temat biotech czytałam dwa rodzaje wypowiedzi :
Może ktoś mógłby mi coś doradzić?
Z tego co wiem farmaceutami również rynek się wysyca i niedługo znajdą zatrudnienie już tylko na wyspach jak i inne profesje typu fizjoterapeuta, a nawet nad wyraz ceniony zawód lekarza. Nie zastanawiaj się nad możliwościami po, bo w dzisiejszych czasach to ze studiujesz jakis kierunek nie jest żadsnym gwarantem na to co bedziesz robic w przyszlości.

) o tym żeby iść na basen, on do niej że nie ma kąpielówek, ona że weźmie od brata, na to on że nie ten rozmiar, a ona: "wzrokowo wydaje mi się że jednak ten"

Więc zacznę od początku: