MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r. - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-25, 10:09   #91
anna_paw
Raczkowanie

GG do anna_paw
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.

Cześć dziewczyny

Gratuluję wszystkim mamom, którym nie gratulowałam przepraszam że tak hurtem

W końcu znalazłam chwilę, by usiąść do kompa. Organizacyjnie jestem ciągle w czarnej d... może przez to że szybko zostałam sama z małym. Miałam nadzieję że tż weźmie 2 tygodnie wolnego, on stwierdził że raczej będzie trzeba ograniczyć się do tygodnia, a wyszło tak, że w środę mnie odebrał ze szpitala, a w piątek już był w pracy. Tak to jest jak się jest własnym szefem. Na szczęście, kiedy trzeba wyjść wcześniej to nie ma z tym problemu, bo firmę prowadzi z bratem.

Co do tematów:

ulewanie - nasz maluch sporo potrafi ulać, staramy się brać go do pionu po jedzeniu, żeby odbił - dopiero ostatnio zaczął porządnie odbijać, ale też nie zawsze, byliśmy wczoraj na ważeniu, ładnie przybiera na wadze, więc wszystko ok

moja dieta - na razie bardzo ograniczona, najczęściej wygląda tak
śniadanie: musli z mlekiem albo kaszka dla dzieci (uwielbiam te kaszki )
drugie śniadanie: dwie kanapki - jedna z białym serem, druga z sałatą i wędliną
obiad: rosół z gotowanym mięsem, pulpety z piersi kurczaka, warzywa na parze
do tego jabłka, banany, ciasto drożdżowe, soki rozcieńczane wodą, inka, no i woda w dużej ilości

kreska na brzuchu - nadal jest choć moja była dosyć cienka

prężenie, napinanie się malucha - przed bąkiem lub kupą obecne

rana po cesarce - ładnie się goi - czasem swędzi i szczypie, jakieś 2 tygodnie temu się przedźwigałam młodego i brzuch ciągnął niemiłosiernie, teraz jest ok

kąpiel - staramy się codziennie kąpać Piotrka, na razie obmywamy małego w wodzie z odrobiną oilatum, skóra przestała się łuszczyć
Stary 2010-05-25, 10:21   #92
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez joanna200 Pokaż wiadomość
Melduję się i ja z moją małą Małgosią..

a oto i ona..

Cytat:
Mam pytanie do dziewczyn rodzących naturalnie..
Ile goiło się wam krocze? Tzn. kiedy przestało boleć i w ogóle?
przy Maksiu około 6 tygodni. tyle że troszku szwy puściły, i chyba dlatego tak długo.

kropka,
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 11:08   #93
basiak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dafreen Pokaż wiadomość
za trzy tygodnie mamy wizytę u ortopedy i pierwsze szczepienia
ściskam Was chwilowo idę karmić głodomorka i na spacerek się wybieramy
Daf na jakie szczepienia się decydujecie?

Cytat:
a jesteście na bebilonie comfort? bo jeśli nie to może spróbuj zmienić własnie na niego, to specjalne mleko dla dzieci z problemami brzuszkowymi i ulewaniami
Jesteśmy na Bebilonie normalnym. Chyba trzeba będzie zmienić. Dzięki.

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Przy okazji pożaliłam mu się, że coś mnie boli i coś wyczuwam w kroczu po prawej... zbadał i mnie załamał... mam zapalenie gruczołu Bartholina...
Ło Matko...

Cytat:

a oto i ona..
Cudo Małgosia

Cytat:
U mnie bardzo szybko się zagoiło. W piątej dobie po porodzie miałam zdjęte szwy i już wtedy praktycznie mnie nic tam nie bolało. Wiadomo, że np. przy podmywaniu do tej pory czuję, że coś tam było robione, ale nic mnie nie boli. Też jestem 5 tyg. po porodzie. Właściwie to najbardziej odczuwałam to szycie dzień po porodzie, później z dnia na dzień było już tylko lepiej. Nawet żadnego koła do siedzenia nie potrzebowałam.

Szymek 16.04.2010
basiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 12:09   #94
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez basiak Pokaż wiadomość
U mnie bardzo szybko się zagoiło. W piątej dobie po porodzie miałam zdjęte szwy i już wtedy praktycznie mnie nic tam nie bolało. Wiadomo, że np. przy podmywaniu do tej pory czuję, że coś tam było robione, ale nic mnie nie boli. Też jestem 5 tyg. po porodzie. Właściwie to najbardziej odczuwałam to szycie dzień po porodzie, później z dnia na dzień było już tylko lepiej. Nawet żadnego koła do siedzenia nie potrzebowałam.
szczęściara.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 12:40   #95
pysiamn
Zakorzenienie

hey kochane ...

Niektóre mamusie mnie znają
Ja II mama jesienna 2007 oraz lutowa 2010

Serdecznie gratuluję wszystki mamusią rozpakowanym
A tym które czekają życzę wytrwałości...leekich i szybkich porodów oraz zdrowych maluszków!

Najbardziej mi bliska jest Biannka bo znamy się już prawie 3 lata
Gratuluję dorodnego synka kochana
I czekamy na fotkę u mam Jesiennych

*** -12,5kg***
pysiamn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 13:49   #96
sparkly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bydgoszczanka Pokaż wiadomość
Wczorajszy wieczór był marudzący. Wykapaliśmy małą, nakarmiłam ją i się zaczęło. Najpierw się mocno ulało, jak nigdy, no to dostawiłam ją do piersi znowu. Pojadła. Wsadziłam ją do łóżeczka, a ona po 10 minutach znowu do cycka chce. Dostawiłam. Pociamkała 2 minuty. W międzyczasie zrobiła mega kupę. Przebrałam ją. Za chwilę znowu szukała cyca. Zrobiłam jej herbatkę. Popiła ciutkę, resztę wypluła i to tak mocno, że znowu ciuchy do przebrania Mąż wziął ją, położył sobie na brzuchu i tak chwilkę leżała i skubana podpierała się na rączkach i trzymała głowę w górze dosyć długo I tak walka trwała od 19 do 22. Potem znowu ją przystawiłam do cyca, najadła się sporo i spała do 2 w nocy . Potem karmienie o 5 i rano o 7.30.
U mnie to samo tylko podwójnie. To może być skok rozwojowy. Tu link do stronki na ten temat
http://dzieci.foreo.pl/viewtopic.php?f=22&t=9

Cytat:

A odnośnie maluszków, to moja nie może ostatnio zrobić kupki, strasznie się męczy, jak śpi to przez sen się złości, nie wiem co zrobić..
Herbatka z kopru pomoże? Czy nie za bardzo?
Ponieważ nie karmię piersią daję małym codziennie herbatkę. Nie mają problemów z kupą. Nie wiem czy to zasługa herbatki.
sparkly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 14:49   #97
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
nad pępkiem też, ale już mniej. najgorzej teraz boli mnie szew z jednej strony, taki piekąco-ciągnący ból aż chodzić nie mogę...

to do bani... trzymam kciuki żeby dziad dał się wycisnąć... a do szpitala to chyba na chwilę, czytałam to raczej tylko zabieg, nacinają i już? może nie będą Cię trzymać długo...

a jak Danielek w domku? daje pospać w nocy czy cyckuje nieustająco?
Mój gin kazał już sobie maść kupić i smarować... Ty smarujesz?

A to różnie, w Gliwicach w jednym szpitalu od rana do wieczora, ale na forum znalazłam info, że laska poszła w pt. a wyszła w pon.

Danielek kochany, prawie aniołek. Dziś w nocy amciał o 22, potem o 1, potem przed 4 i po 7. Śpię więc z krótkimi przerwami. Odkąd w domu jesteśmy jednej nocy kwękał godzinkę...

A jak u Was?

Cytat:
Napisane przez sparkly Pokaż wiadomość
Ja jestem prawie 7 tygodni po cesarce i jeszcze mnie boli i pewne miejsca na brzuchu bez czucia. Ten brak czucia może ponoć do roku potrwać albo i na zawsze :/

Zwariowany dzień dziś mamy - upał jak nie wiem i dziewczyny cały dzień przemarudziły, jeść, pić, jeść pić i wszystko w stereo
Teraz po kąpaniu staramy się je ululać do spania ale ciężko.
Ech, nie pocieszasz mnie...

Oj, masz wrażenia, masz, wszystko podwójnie.

Cytat:

a oto i ona..
Słodziutka dziewuszka.

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

Cytat:
Napisane przez bydgoszczanka Pokaż wiadomość
Wczorajszy wieczór był marudzący. Wykapaliśmy małą, nakarmiłam ją i się zaczęło. Najpierw się mocno ulało, jak nigdy, no to dostawiłam ją do piersi znowu. Pojadła. Wsadziłam ją do łóżeczka, a ona po 10 minutach znowu do cycka chce. Dostawiłam. Pociamkała 2 minuty. W międzyczasie zrobiła mega kupę. Przebrałam ją. Za chwilę znowu szukała cyca. Zrobiłam jej herbatkę. Popiła ciutkę, resztę wypluła i to tak mocno, że znowu ciuchy do przebrania Mąż wziął ją, położył sobie na brzuchu i tak chwilkę leżała i skubana podpierała się na rączkach i trzymała głowę w górze dosyć długo I tak walka trwała od 19 do 22. Potem znowu ją przystawiłam do cyca, najadła się sporo i spała do 2 w nocy . Potem karmienie o 5 i rano o 7.30.
Chyba raz na jakiś czas wszystkie będziemy miały takie wieczory. Najgorzej że nie do końca wiadomo o co tym skrzatom chodzi.

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ----------

Ja się wczoraj szwa pozbyłam. Myślałam, że siknę jak gin tę nić wyciągał.

Dziewczyny - jadła któraś z Was karmiących już może jakieś owoce inne niż jabłka??

Ja na razie zaliczyłam pomidora, jabłko - tego już nie dozuję, jem normalnie i jest ok, pół rzodkiewki dla testu - kolki nie było, a dziś kupiłam banana, pomarańcze i kiwi... Niestety z braku owoców znów mam zaparcia i ciepię jak jasna cholera. Nie wiem ile wszamać testowo, czy pół kiwi to dobrze będzie czy za dużo? Pomarańczę podzieliłam sobie na 4 i będziemy sprawdzać...

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 15:53   #98
cate_
Zadomowienie

Cytat:

kupiłam chyba w końcu smoki które odpowiadają Brunkowi i karuzelę do łożeczka, załatwiłam Brunowi dzień dziecka
Jak słodko Bruno sobie śpi

A jakie smoki kupiłaś??
Cytat:
Dzisiaj misio był z nami na przejażdżce... bo do gina musiałam. Chyba lubi wycieczki bo spał sobie w autku super.

Brzuch nadal boli, mocno tkliwy, lekarz mówi, że mocno tam nagrzebali...

Pytałam o ból krzyża... nie pocieszył mnie. Może trwać kilka tygodni albo i miesięcy, drętwienie nogi także. Efekt pięciu nakłuć do zzo. :/

Przy okazji pożaliłam mu się, że coś mnie boli i coś wyczuwam w kroczu po prawej... zbadał i mnie załamał... mam zapalenie gruczołu Bartholina...

Jak samo nie minie (szansa nikła) czeka mnie szpital... Znowu.
Nosz kur... dopiero z niego wyszłam, w domu malutkie dziecko, w dodatku karmione piersią. Zwariować można.

Ciekawe co mnie jeszcze czeka gdzieś za rogiem...
Trzymam kciuki by się obeszło bez wizyty w szpitalu
Cytat:

a oto i ona..
Śliczna dziewczynka
Cytat:

A odnośnie maluszków, to moja nie może ostatnio zrobić kupki, strasznie się męczy, jak śpi to przez sen się złości, nie wiem co zrobić..
Herbatka z kopru pomoże? Czy nie za bardzo?
Ja jestem 5 tyg po porodzie i po kontrolnej wizycie u gina już. Pani doktor stwierdziła, że nie widać bym rodziła ale czasami zdarza się tak, że jeszcze czuję miejsce cięcia.
Cytat:
Ja na razie zaliczyłam pomidora, jabłko - tego już nie dozuję, jem normalnie i jest ok, pół rzodkiewki dla testu - kolki nie było, a dziś kupiłam banana, pomarańcze i kiwi... Niestety z braku owoców znów mam zaparcia i ciepię jak jasna cholera. Nie wiem ile wszamać testowo, czy pół kiwi to dobrze będzie czy za dużo? Pomarańczę podzieliłam sobie na 4 i będziemy sprawdzać...
Nam położna w szpitalu tłumaczyła, że żadnych cytrusów tykać nam nie wolno, nawet nie zwróciłam na to uwagi bo cytrusy to tylko zimą jadam

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Dziękujemy z synkiem wszystkim za miłe słowa

MAXIMILIAN
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 16:07   #99
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Cytat:
Napisane przez sparkly Pokaż wiadomość
U mnie to samo tylko podwójnie. To może być skok rozwojowy. Tu link do stronki na ten temat
http://dzieci.foreo.pl/viewtopic.php?f=22&t=9

.
Przyda się. Będę wiedziała kiedy się przygotować na marudzenie

Cytat:

Danielek kochany, prawie aniołek. Dziś w nocy amciał o 22, potem o 1, potem przed 4 i po 7. Śpię więc z krótkimi przerwami. Odkąd w domu jesteśmy jednej nocy kwękał godzinkę...

A jak u Was?

Najgorzej że nie do końca wiadomo o co tym skrzatom chodzi
.

Dziewczyny - jadła któraś z Was karmiących już może jakieś owoce inne niż jabłka??
.
U nas na razie noce są spokojne, kwękanie jest, ale króciutkie i zaraz Luiza zasypia.

No właśnie i to jest najgorsze. Bo ja to zaraz sobie myślę, że ją coś boli i wtedy mi jej szkoda.

Jabłek nie jem, bo pediatra mówiła, że mogą wzdymać, ale skoro po gruszce też to może nastąpić, a jadłam i nic nie było, to chyba wrócę do jabłek. Banany jem, cytrusów nie, truskawek nie. Kiwi nie lubię za bardzo, bo parę razy trafiłam na kwaśne i się zraziłam. Arbuza można i melona i chyba niedługo kupię.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png

Luiza

http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png

Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą?
Z terrorystą można negocjować.
bydgoszczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 16:34   #100
Puma13
Zadomowienie

Cześć Mamusie.

Ja jem biały ser, jogurty biszkoptowe, wędliny, ziemniaki, makaron, majonez, gotowane mięsko, rosół, gotowaną marchew, buraczki, biszkopty, żółty ser, jabłka, ciastka petitki, i po 2 kostki goszkiej czekolady dziennie.
Do picia wodę, sok jabłkowy, kawę zbożową z mlekiem.

Bydgoszczanka, arbuza mówisz, że można... muszę spróbować

Nadia 06.05.2010
Puma13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 17:59   #101
dafreen
Zadomowienie

GG do dafreen

Cytat:
Napisane przez basiak Pokaż wiadomość
Daf na jakie szczepienia się decydujecie?
Jesteśmy na Bebilonie normalnym. Chyba trzeba będzie zmienić. Dzięki.
basia, bierzemy pięć w jednym, na te sześć w jednym nie chcemy się decydować bo potem trzeba je kontynuować cały czas. rotawirusów nie bierzemy, rozmawialiśmy i z lekarzami i ze znajomymi którzy mają dzieci i nie będziemy się na nie decydować.

spróbujcie bebilonu comfort, myślę że będziecie zadowoleni, przede wszystkim powinien Szymek przestać ulewać

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Cytat:
Mój gin kazał już sobie maść kupić i smarować... Ty smarujesz?

A to różnie, w Gliwicach w jednym szpitalu od rana do wieczora, ale na forum znalazłam info, że laska poszła w pt. a wyszła w pon.

A jak u Was?
smarować można po miesiącu z tego co wiem, więc planuję sobie kupić contratubex. smarowałam nim po pierwszej cc i w zasadzie nie miałam śladu, taką delikatną jasną kreseczkę tylko

u nas na szczęście co raz bardziej normują się godziny czuwania i spania Brunka; w ciągu dnia je co 3-3,5 h, ostatnie karmienie mamy koło 23 a potem zazwyczaj gdzieś koło 3-4 więc przesypia nam 4, 5 godzin ciągiem a to już sporo. na początku potrafił jeść co 2, co 1,5 godziny bez względu na to czy to dzień czy noc
w nocy nawet jak zaczyna kwękać to najczęściej sam się usypia za chwilę więc nawet nie wstaję do niego
za to jak dużo spi w ciągu dnia to wstaje o 4 rano i jest zupełnie wyspany i siedzimy sobie do 7

Cytat:
Napisane przez cate_ Pokaż wiadomość
Jak słodko Bruno sobie śpi

A jakie smoki kupiłaś??
okazało się, ze mój syn ponad wszystko ceni smoka kałczukowego kuleczkę cannpolu za 5,99 ... a ja mu głupia kupuję TT, Aventy i inne cuda po 25 zł...

Bruno już w domku
dafreen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 18:33   #102
cate_
Zadomowienie

Cytat:

okazało się, ze mój syn ponad wszystko ceni smoka kałczukowego kuleczkę cannpolu za 5,99 ... a ja mu głupia kupuję TT, Aventy i inne cuda po 25 zł...
Mój smoczka nie chce żadnego bez względu na cenę

Mam pytanie do Kropki. Jak skutecznie pobrać małemu mocz na posiew by próbka się nadawała ??

MAXIMILIAN
Stary 2010-05-25, 19:12   #103
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pysiamn Pokaż wiadomość
hey kochane ...

Niektóre mamusie mnie znają
Ja II mama jesienna 2007 oraz lutowa 2010

Serdecznie gratuluję wszystki mamusią rozpakowanym
A tym które czekają życzę wytrwałości...leekich i szybkich porodów oraz zdrowych maluszków!

Najbardziej mi bliska jest Biannka bo znamy się już prawie 3 lata
Gratuluję dorodnego synka kochana
I czekamy na fotkę u mam Jesiennych

jasne ze cie znam znaczy podczytywałam namietnie wasz wąteczek dziekujemy za gratulacje

---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ----------

Cytat:

A jak u Was?

Ja banany i sok z hotexu witaminka marchew jabłko banan no i kubusie tez o tym smaku małej nic nie jest

moja mała je co 2 2,5 godz jak w dzien tak i w nocy czasem chce tylko sobie cyca pociumkac wtedy musze go wyciagac co godz ale to zdarza sie dwa razy w ciagu dnia i nocy

dzi mąż poszedł juz do pracy i była masakra mała zaraz zauwazyła ze go nie ma i dała mi niezle popalic wcale nie chciala spac ja nic nie mogłam zrobic masakra teraz jak juz tz jest w domu mała spi jak anioł i nie da sie jej obudzic
a jak dobrze wiecie jak byłam w katowicach mąz miał wolne wiec te 2 tyg które miał wolne z nami spedził tylko 7 dni dobrze ze sa weekendy wtedy mamy go cały dzien

dziewczyny które miały sn byliscie juz na kontroli ? jak wyglada taka kontrol i czy z was leci jeszcze bo mi tak lekko uzywam zwykłych podpasek

co do kapieli kapie w wodzie z oliatum a mała smaruje oliwa z oliwek tak mi kazały a katowicach i powiem wam ze mala ma super skore z tz sie smiejemy ze ja marynujemy

---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

Cytat:

moja tez nie od razu ma odruch wymiotny

z cyców to mi czasem fontanna leci nierz mala z niej dostanie jak poszukuje cyca ja wkładek nie mam tylko pieluche która chyba z 3 razy wymieniam bo mnie zalewa a i mała duzo ze mnie wyssie cyce mam jak cycolina

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014

Edytowane przez Edzia400
Czas edycji: 2010-05-25 o 19:10
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-25, 22:10   #104
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
dziewczyny które miały sn byliscie juz na kontroli ? jak wyglada taka kontrol i czy z was leci jeszcze bo mi tak lekko uzywam zwykłych podpasek
Ja wizytę kontrolna mam 8.06, pewnie będzie badanko na fotelu
Mi troszkę leci jeszcze taka żółtawo-krwista maź, używam wkładek. Ale jest też tak, że pół dnia jest czysto.

Luiza też nie chce smoczka, ma odruch wymiotny.

Luiza

Stary 2010-05-26, 06:39   #105
cate_
Zadomowienie

Cytat:
Ja już jestem po kontroli, najpierw badanie na fotelu, pobrana cytologia, później USG. Nie miałam już żadnych plamień, za to po badaniu się pojawiło ale tylko na chwilę.

MAXIMILIAN
Stary 2010-05-26, 11:43   #106
pearl4
Raczkowanie

Czesc Mamuśki!

Najlepszego z okazji naszego święta!
Długo mnie nie było ale jestesmy juz w domciu to cos moge napisac.

Dzisiaj kończymy 3 tygodnie i z tej okazji mała fotka Rafałka.
Z racji tego ze wcześniaczek byliśmy w szpitalu 9 dni i robili mu duzo badan. W kazdym razie wiemy ze widzi, słyszy, nie ma bakterii, stanów zapalnych itd. Natomiast bedzie pod kontrolą neurologa i kardiologa (szmery w sercu, niedomkniety obwód) ale wszelkie zmiany są do naprawienia z czasem podobno.

Karmie piersią na żądanie i poki co to wszystko jeszcze nieregularnie u nas, mały chciałby byc przy cycu zawsze, nawet wtulony jak spi.
W 3 dobie mialam nawał pokarmu i myslalam ze zwariuje - cyce jak armaty a wtedy jeszcze nie mialam go przy sobie.
Teraz z piersiami w miare, boli mnie na poczatku karmienia jak on probuje chwycic i zassac a potem to juz leci.
Najgorzej ze leci tez od razu z drugiej i to jak z sikawki, oksytocyna wariuje w organizmie i musze miec ciagle jakas pieluche przy sobie
Nie moge natomiast chodzic w zadnym staniku bo bardzo mnie to podraznia, tez tak macie??

Co do prężeń i wierceń dziecka - moj potrafi sie niezle nagimnastykowac, chwile zaplakac w trakcie snu po czym cisza i tak co 5 minut czasem. Kupencji robi naprawde sporo, pampersow idzie u nas duzo, po kazdym jedzeniu praktycznie i jest wodnista, ciągle sie zastanawiam czy to nie biegunka czasem. Przewertowałam neta ale ciągle nie wiem. Z rzeczy które wiem juz o synu to uwielbia sikac jak sie zmienia pieluche. Czuje wolnosc w kroku i od razu sruuu w powietrze moczem

Połóg: ze mnie tez jeszcze cos leci ale jest ciemne, brunatne i z roznym natezeniem. Raz sie niezle przestraszylam jak zobaczylam cos w rodzaju kawałka wątrobki na podpasce. To tez chyba normalne..
Szwy na zewnatrz mi juz powychodzily, natomiast te bardziej wewnatrz ciagle widze i mnie juz smyraja. Mają sie rozpuscic same wiec czekam.
Ogolnie mam ciagle dziwne wrazenie ze nie mam pecherza bo nie czuje parcia, siku ide bo tak by wypadało.

Najwieksza traumą jest jednak dla mnie dieta. Mam wręcz wilczy apetyt a połozna i lekarz ciagle mowia zeby jesc jak po zatruciu, lekkostrawnie i tylko gotowane papki. A ja czuje jakbym miała anemie i potrzebuje owocow, warzow surowych, urozmaiconej diety.
W tej jednej kwestii karmienie piersią jest minusem.

To tyle na tą chwilę, ide troche odespac
pearl4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-26, 12:04   #107
cate_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pearl4 Pokaż wiadomość
Czesc Mamuśki!

Mały słodziak
Super, że czujecie się dobrze. Alex też miał robione te wszystkie badania ze względu na niską wagę urodzeniową.

MAXIMILIAN
Stary 2010-05-26, 12:14   #108
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Czesc Mamuśki!

Z racji tego ze wcześniaczek byliśmy w szpitalu 9 dni i robili mu duzo badan. W kazdym razie wiemy ze widzi, słyszy, nie ma bakterii, stanów zapalnych itd. Natomiast bedzie pod kontrolą neurologa i kardiologa (szmery w sercu, niedomkniety obwód) ale wszelkie zmiany są do naprawienia z czasem podobno.

Karmie piersią na żądanie i poki co to wszystko jeszcze nieregularnie u nas, mały chciałby byc przy cycu zawsze, nawet wtulony jak spi.
W 3 dobie mialam nawał pokarmu i myslalam ze zwariuje - cyce jak armaty a wtedy jeszcze nie mialam go przy sobie.
Teraz z piersiami w miare, boli mnie na poczatku karmienia jak on probuje chwycic i zassac a potem to juz leci.
Najgorzej ze leci tez od razu z drugiej i to jak z sikawki, oksytocyna wariuje w organizmie i musze miec ciagle jakas pieluche przy sobie
Nie moge natomiast chodzic w zadnym staniku bo bardzo mnie to podraznia, tez tak macie??

Co do prężeń i wierceń dziecka - moj potrafi sie niezle nagimnastykowac, chwile zaplakac w trakcie snu po czym cisza i tak co 5 minut czasem. Kupencji robi naprawde sporo, pampersow idzie u nas duzo, po kazdym jedzeniu praktycznie i jest wodnista, ciągle sie zastanawiam czy to nie biegunka czasem. Przewertowałam neta ale ciągle nie wiem. Z rzeczy które wiem juz o synu to uwielbia sikac jak sie zmienia pieluche. Czuje wolnosc w kroku i od razu sruuu w powietrze moczem

Połóg: ze mnie tez jeszcze cos leci ale jest ciemne, brunatne i z roznym natezeniem. Raz sie niezle przestraszylam jak zobaczylam cos w rodzaju kawałka wątrobki na podpasce. To tez chyba normalne..
Szwy na zewnatrz mi juz powychodzily, natomiast te bardziej wewnatrz ciagle widze i mnie juz smyraja. Mają sie rozpuscic same wiec czekam.
Ogolnie mam ciagle dziwne wrazenie ze nie mam pecherza bo nie czuje parcia, siku ide bo tak by wypadało.

Najwieksza traumą jest jednak dla mnie dieta. Mam wręcz wilczy apetyt a połozna i lekarz ciagle mowia zeby jesc jak po zatruciu, lekkostrawnie i tylko gotowane papki. A ja czuje jakbym miała anemie i potrzebuje owocow, warzow surowych, urozmaiconej diety.

mi kazała jesc prawie wszystko tylko ze w małej ilosci i obserwowac
jem banany zreszta na necie jest duzo przepisów dla karmiacych mam własnie tez studiuje

a co do cyca malenstwo je przez pierwsze 10 min potem sobie tylko ciumka bo chce czuc blisko mame mozesz zrobic eksperyment scianac pokarm i dac malemu wtedy zobaczysz ile zje i ile czasu mu to zajmie

no co do karmienia tez mi pare małych watróbek wypadło i sie przestraszyłam niby to sie nazywa odchody poporodowe

malusi jest słodziutki

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
Ja już jestem po kontroli, najpierw badanie na fotelu, pobrana cytologia, później USG. Nie miałam już żadnych plamień, za to po badaniu się pojawiło ale tylko na chwilę.

bolało to badanie

bo powiem wam ze mnie tak poród nie bolał jak te badanie przed porodem jak mi sprawdzali te saczace sie wody

Edytowane przez Edzia400
Czas edycji: 2010-05-26 o 12:15
Stary 2010-05-26, 12:24   #109
cate_
Zadomowienie

Cytat:
bolało to badanie

bo powiem wam ze mnie tak poród nie bolał jak te badanie przed porodem jak mi sprawdzali te saczace sie wody
Nie bolało a było nieprzyjemne, ale przy badaniu spadł mi ostatni szew i pani doktor mówiła że to może być powód tego.

MAXIMILIAN
Stary 2010-05-26, 12:29   #110
araczki
Zadomowienie

Pearl, sliczny Rafalek. Taka kruszyna
Ja mialam podobne objawy w szpitalu z piersiami. Tez ogromne sie zrobily i twarde bez chirurga plastyka
Ja jestem 4 tygodnie po porodzie i ciagle cos ze mnie leci z mniejsza intensywnoscia. Co do skrzepu...mi powiedzieli w szpitalu aby informowac jesli beda mi lecialy..nie wiem czy wylecial Ci tylko raz ale na wszelki wypadek obserwuj czy nie zwieksza Ci sie ich ilosc...

Wczoraj moje dziecie skonczylo miesiac
Czy tez macie poczucie, ze czas zapitala jak dziki?
Jeszcze niedawno spotkalysmy sie na poczekalni i dla mnie te 8 miesiecy bylo wiecznoscia a porod abstrakcja a juz mam miesieczne dziecko

Disiaj w nocy mala zrobila mi prezent i spala sliczne najpierw od 22.15 do 0.15 po czym pociamkala przez 5 minut i zasnela wiec ja odlozylam do lozeczka i obudzila sie dopiero o 3.45. pozniej juz o 6 i o 7 wiec wzielam ja do siebie i pokimalysmy do 10.15.
Ranki dla niej sa intensywne wiec spac nie mozna
W dzien robi sobie polgodzinne drzemki.

Ja mam wizyte u lekarza za dwa tygodnie i powiemi co z moja blizna. Mialam zalozony szef rozpuszczalny i wlasciwie przez caly czas rana mi nie dokuczala a teraz jej nie czuje. Rowniez nie potrzebowalam kolka do siedzenia.

Ok, szykujemy sie zaraz na spacer bo i pies juz czeka na wyjscie

körö körö kirkkoon
araczki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-26, 12:34   #111
Edzia400
Zakorzenienie

http://www.filestube.com/de67a3291ef...a/details.html dziewczyny posłuchacie to wkleila kolezanka z innego wateczku ja to sie popłakałam

Stary 2010-05-26, 13:39   #112
anna_paw
Raczkowanie

GG do anna_paw

Hej

Wszystkiego naj w dniu naszego święta

U nas na szczęście po cesarce zakładają szwy rozpuszczalne, także nie trzeba już wracać do szpitala. A o jakiej maści myślicie? Dziewczyny jak z kurczeniem się macicy u was po tych cesarkach? Mam wrażenie, że idzie wolniej niż po sn Wciąż nie wchodzę w normalne ciuchy, a ciążowe na mnie wiszą

Minęły 3 tygodnie z ogonkiem i ze mnie już prawie nic nie leci.

Cate mój Piotrek też nie jest fanem smoczków - zatykam go tylko jak wychodzimy na spacer i nie śpi.

Pearl - mój maluch też jakby mógł to by przy moim cycu wisiał cały dzień. A bąbel superowy

Araczku - definitywnie nastąpił jakiś skok w czasie
Stary 2010-05-26, 14:05   #113
Konto usunięte

Pearl, Rafałek słodziutki , do schrupania.
Stary 2010-05-26, 15:09   #114
joanna200
Rozeznanie

Cytat:
Czesc Mamuśki!

To tyle na tą chwilę, ide troche odespac
Śliczny synuś..

a co do jedzenia to ja też mam wilczy apetyt, a mi też kazali jeść jakieś że tak powiem 'dziwne rzeczy'

Cytat:

bolało to badanie

Mnie najbardziej bolało jak położna na skurczach sprawdzała rozwarcie..
całą rękę tam wkładała..

Cytat:
http://www.filestube.com/de67a3291ef...a/details.html dziewczyny posłuchacie to wkleila kolezanka z innego wateczku ja to sie popłakałam
Śliczna piosenka, mi też się łezka zakręciła..

joanna200 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-26, 16:22   #115
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:

Mam pytanie do Kropki. Jak skutecznie pobrać małemu mocz na posiew by próbka się nadawała ??
To chyba dobrze?

Ja nawet nie próbuję dawać, nie ma po co moim zdaniem. Jak nie ma mega odruchu ssania to nie widzę potrzeby. Mały się nie domaga zatyczki, a mnie to bardzo cieszy.

Za mojej kadencji były takie woreczki specjalne do kupienia, zakładało się je na pupę i maluch sikał. Ale żeby było całkiem jałowo, tak na 100% to się malucha cewnikowało.
Czy teraz są jakieś nowe metody to nie wiem... Już parę lat w zawodzie nie pracuję.

Cytat:
Mnie też już leci. Wczoraj nową piżamkę założyłam i akurat taki kolor, że było widać... jak rano wstałam to miałam dwie giga plamy...

Ja stanik noszę, położne radziły nosić. Już się przyzwyczaiłam. A wkładki laktacyjne mięciutkie są, więc mi nie wadzi.

Cytat:
Co do prężeń i wierceń dziecka - moj potrafi sie niezle nagimnastykowac, chwile zaplakac w trakcie snu po czym cisza i tak co 5 minut czasem. Kupencji robi naprawde sporo, pampersow idzie u nas duzo, po kazdym jedzeniu praktycznie i jest wodnista, ciągle sie zastanawiam czy to nie biegunka czasem.
No to ja tak samo mam... Prężenie, chwila spanka, znowu prężenie... i tak potrafi naście razy. A kupa albo jest albo i nie.

Kupal chyba nie powinien być wodnisty, jelita powinny już zabierać wodę z kupki. Pytałaś lekarza jakiegoś?

Cytat:
To coś co leci ciągle się zmienia. Ma prawo być brunatne w późniejszej fazie. U mnie na razie jest różowo-pomarańczowo-śluzowe. Czekam na następne fazy z utęsknieniem, bo już mnie tam wszystko piecze... ciągle mokro, ileż można.

Ja mam całkiem inne szycie... Wszystko szyte od środka, a na zewn. miałam tylko jedną nitkę biegnącą pod skórą zygzakiem góra dół, wystawały tylko dwa ogonki na końcu i na początku. 8 dnia mi ją wyjęli...

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

Cytat:
A to mnie nie bolało żadne badanie. Ani przed porodem u gina, ani w szpitalu przed, ani w trakcie, żadne...

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ----------

Cytat:
Napisane przez anna_paw Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak z kurczeniem się macicy u was po tych cesarkach? Mam wrażenie, że idzie wolniej niż po sn Wciąż nie wchodzę w normalne ciuchy, a ciążowe na mnie wiszą

Cate mój Piotrek też nie jest fanem smoczków - zatykam go tylko jak wychodzimy na spacer i nie śpi.
Ja po tygodniu mam -8kg. Czyli ciągle +12kg.
Odzyskałam chude nogi, ręce, woda zeszła z góry tułowia, znowu mam obojczyki. Środek ciała jakby w miejscu. Brzuch nadal jest, chodzę w ciążowych spodniach.

Tzn. płacze wtedy?

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ----------

Cytat:

Mnie najbardziej bolało jak położna na skurczach sprawdzała rozwarcie..
całą rękę tam wkładała..
Ja miałam takie skurcze, że zapominałam jak się nazywam, z bólem krzyżowym na deser, to badania wtedy nie czułam nawet.

Stary 2010-05-26, 16:39   #116
cate_
Zadomowienie

Cytat:
Za mojej kadencji były takie woreczki specjalne do kupienia, zakładało się je na pupę i maluch sikał. Ale żeby było całkiem jałowo, tak na 100% to się malucha cewnikowało.
Czy teraz są jakieś nowe metody to nie wiem... Już parę lat w zawodzie nie pracuję.
Nadal są takie woreczki ale po ostatnim badaniu wyszło, że próbka źle pobrana, teraz szukam jakiegoś skuteczniejszego sposobu.

MAXIMILIAN
Stary 2010-05-26, 17:13   #117
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Nadal są takie woreczki ale po ostatnim badaniu wyszło, że próbka źle pobrana, teraz szukam jakiegoś skuteczniejszego sposobu.
Bardziej skuteczne (jałowe) jest tylko cewnikowanie, obawiam się.

Ciekawostki o papu mamy karmiącej ...
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...0,3855207.html

Stary 2010-05-26, 17:26   #118
cate_
Zadomowienie

To jeszcze spróbuję z tymi woreczkami

MAXIMILIAN
Stary 2010-05-26, 17:38   #119
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
To jeszcze spróbuję z tymi woreczkami
Spróbuj.

Przy przewijaniu umyj dokładnie pupkę dzidziusia, załóż woreczek i zdejmij od razu po nasiurkaniu. A nuż się uda.

Stary 2010-05-26, 17:45   #120
bydgoszczanka
Zakorzenienie

GG do bydgoszczanka

Cytat:
Czesc Mamuśki!

c
Słodkie dziecię

Sprawdź sobie na necie dietę dla matki karmiącej i zobaczysz, że nie ma mowy o papkach z jedzenia. Ja jem sporo różnych rzeczy, np. kuraka gotowanego, rosół, mięso pieczone, ale ostatnio schabowego zjadłam i nic małej nie było. Różne zupy można jeść. Dzisiaj miałam barszcz czerwony.

Cytat:
Mnie bolało badanie przed porodem. Mówiłam lekarce, że mnie boli jak wsadziła wziernik a ona domnie : to jak pani chce urodzić?? A ja jej na to : no właśnie nie wiem

Cytat:
Napisane przez araczki Pokaż wiadomość

Wczoraj moje dziecie skonczylo miesiac

Czy tez macie poczucie, ze czas zapitala jak dziki?

Ok, szykujemy sie zaraz na spacer bo i pies juz czeka na wyjscie
Wszystkiego naj
Oj tak, czas leci jak szalony.

My byliśmy na spacerze w południe.

Dostałam dzisiaj na Dzień Mamy śliczną różyczkę od synka i fajne serduszko - wazonik.

Luiza

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości