|
|
#2011 |
|
na przekór do celu
|
Dot.: Matura 2010-Studia
a czy ja gdzieś napisałam że jest potrzebna? opisałam w skrócie historię mojej ciotki, tylko tyle.
ale sama ciotka mówiła że jak nie uda jej się skończyć studium to chociaż maturę będzie miała i będzie co wpisać do CV. pati991, potwierdziłam zdanie innej wizażanki ze chciałabym studiować politologię a ona podobnie jak ja słyszała też o małych perspektywach pracy po tym. jeszcze w innym wątku wypowiadałam się na ten temat.
|
|
#2012 |
|
Raczkowanie
|
Któraś z was wybiera się na gospodarkę przestrzenną albo geodezję?
Nadal się nie mogę zdecydować. GP wydaje się być ciekawa, a po geodezji dobra kasa. W sumie po GP to gdzie można pracować? W jakiś urzędach, obrót nieruchomościami itp sprawy, prawda? I dlaczego tam mało uczelni z geodezją i gospodarką przestrzenną? Próbuje znaleźć dobrą dla siebie i wychodzi, że tylko Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie mi pasuje... (tylko tam mam szansę się dostać) |
|
|
|
#2013 |
|
Zakorzenienie
|
a ja nadal nie moge sie zdecydowac czy wole:
biotechnologie czy zywienie czlowieka |
|
|
|
#2014 |
|
Zakorzenienie
|
hej mam pytanie czy ktoras z forumowiczek wybiera sie na turystyke i rekreacje???
|
|
|
|
#2015 |
|
Raczkowanie
|
Ja również przychylam się do opinii, że lepiej robić coś, co się lubi. Sama byłam 3 miesiące na anglistyce, ale zrezygnowałam. Po pierwsze dlatego, że to były studia wieczorowe i nie widziałam sensu w wyzbywaniu się reszty kasy z wakacji na coś, co mnie nie kręci. Po drugie to była anglistyka z typowym nachyleniem kulturoznawczym, a mnie interesowała ścieżka językoznawcza, tłumaczeniowa, więc to moje niedopatrzenie - trzeba było przeczytać program studiów.
Jeszcze przed podjęciem studiów wiedziałam, że będę poprawiać maturę, ale mimo wszystko poszłam na studia. "Bo zawsze się czegoś nauczysz, przyda Ci się..." - tak mówili znajomi i rodzina. Ale się rozczarowałam. Jednak nie ma tego złego. Teraz jestem bardziej zdeterminowana i zdecydowana. Jeśli w tym roku nie wyjdzie pomysł ze skandynawistyką to pójdę na jakąś filologię ze specjalnością językoznawczą. I zrobię wszystko, żeby jednak zostać tłumaczem, choćby niderlandzkiego To tak w ramach przestrogi, żebyście sobie nie zmarnowały roku i nie męczyły się na czymś, co Was nie interesuje. Dokładnie sprawdźcie, jakie są przedmioty i specjalizacje, bo można się rozczarować. Co do zawodów przyszłościowych to ciężki temat. Żaden nie gwarantuje znalezienia pracy na 100%. Zawsze zostają studia podyplomowe z tzw. "przyszłościowych" kierunków. Nie trwają 5 lat i nie wykluczają wcześniejszego studiowania "wymarzonego" kierunku. Tyle ode mnie. Przepraszam, że się tak rozpisałam. Mam nadzieje, że żadna z Was nie będzie zawiedziona studiami. Trzymam kciuki!
|
#2016 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
GP jest jeszcze na RSW w Radomiu, stacjonarna i biorą każdego. ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
Do jakiego miasta się wybierasz? Poprawiałaś w tym roku maturę? Czy startujesz z poprzednimi wynikami? Dużo masz pkt.? ![]() Mnie też farmacja nie kręci, w tym roku zrezygnowałam
|
||
|
|
|
#2017 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pisałam w 2008, mam 153 pkt wtedy to na farmację starczyło do Bydgoszczy i Poznania, a do Wrocławia zabrakło chyba 4 pkt, ale to dobrze :P nie jest to spektakularny wynik, ale myślę że na analitykę medyczną wystarczy. Nie pisałam w tym roku więc startuję z ,,starym' wynikiem. A Ty gdzie startujesz?
|
|
|
|
|
#2018 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2019 |
|
Zakorzenienie
|
A mogłabym wiedziec gdzie sie wybierasz??
|
|
|
|
#2020 |
|
Raczkowanie
|
Najprawdopodobniej będzie to Uniwersytet Szczeciński. Myślałam też o UMK, ale zdecydowałam, że jednak wolę być bliżej chłopaka, dlatego Szczecin
|
|
|
|
#2021 |
|
Raczkowanie
|
Radom odpada!
Liczę na ten Lublin, a jak nie to spróbuje na SGGW na jakiś inny oklepany kierunek albo UMCS. Eh. kompletnie nie wiem co chce robić w życiu. ![]() A zaraz śmigam na ostatnią maturkę. Ustny angielski, ciekawe jak pójdzie, bo się wcale nie przygotowywałam... |
|
|
|
#2022 |
|
Zadomowienie
|
Wreszcie i ja mogę napisać: WAKACJE!
Ustny polski zdany na 75% Nie jest źle, jak na strach, który przed nim przeżyłam, jestem z siebie zadowolona
Edytowane przez Mgiełka91 Czas edycji: 2010-05-27 o 14:41 |
|
|
|
#2023 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2024 |
|
Raczkowanie
|
Ale cudownie w końcu KONIEC matur... i wakacjeee.
![]() Jestem taka szczęśliwa, jeszcze to do mnie nie doszło ale zdałam na 100% Zaraz padne z radości.. teraz nic tylko oblewać i rozkoszować się wakacjami. ![]() No, ale trzeba przyznać że najbardziej stresująca sytuacja w moim krótkim życiu to właśnie ten ustny polski.. ![]() Mgiełka gratulacje.
|
#2025 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie też to była chyba najbardziej stresowa sytuacja w moim życiu. Chociaż najgorzej było przed wejściem do klasy, ale jak już usiadłam i zaczęłam mówić, nie było tak strasznie A tak szybko mówiłam, że chyba w niecałe 10minut to powiedziałam smoli: Wakacje uważam za rozpoczęte
Edytowane przez Mgiełka91 Czas edycji: 2010-05-27 o 15:18 |
|
|
|
|
#2026 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, moglybyscie zerknac do tego tematu? https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...iu+natchnienia bo nikt mi nie odpowiada a chodzi o ta moja architekture ;P
|
|
|
|
#2027 |
|
Przyczajenie
|
A ja mam pytanie takie, gdy ktos nie zda matury ustnej, a zda ja na poprawce to ma szanse na studia ?
|
|
|
|
#2028 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
oczywiście mowa o uczelniach państwowych, na prywatne rekrutacja trwa nawet do samego października, więc tam zdążysz się jeszcze w tym roku dostać.
|
|
|
#2029 |
|
Zadomowienie
|
A ja też mam pytanie. W przyszłym roku chciałabym poprawić maturę z geografii. Czy jeśli mi pójdzie gorzej, niż teraz, to wpisują gorszy wynik?
|
|
|
|
#2030 |
|
po prostu Em :)
|
Bierze się pod uwagę lepszy wynik.
|
|
#2031 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2032 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak Wam upływają wakacje?
|
#2033 |
|
Rozeznanie
|
U mnie na razie pogoda nie dopisuje, ogólnie to nudno, ale przynajmniej wolne i duuużo wolnego czasu!
|
|
|
|
#2034 |
|
po prostu Em :)
|
Wakacje upływają mi na przygotowywaniu się do sesji.
|
|
#2035 |
|
Rozeznanie
|
Nie jesteś sama z tym bólem
|
#2036 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2037 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
ściągam wszystkie sezony ostrego dyżuru i oglądam dziennie po 10 odcinków. a z tą pracą najgorzej, gnębi mnie
|
|
|
#2038 |
|
Zadomowienie
|
Może wy udzielicie mi odp. na moje pytania
![]() Czytam sobie o różnych kierunkach na studia i rekrutacji... Wydział humanistyczny, kierunek dziennikarstwo i wymagane jest złożenie oświadczenia, że nie ma się zdiagnozowanej dysleksji i dysortografii. Nie mam ani tego, ani tego, więc żaden problem ![]() Ale moje 1-wsze pytanie brzmi - aby zdobyć takie zaświadczenie muszę zapewne udać się do specjalnej poradni. Tylko nie wiem jak będzie wyglądało to zdiagnozowanie, jakieś dyktando mam napisać czy co? Nie wiem po prostu jak wygląda to od str. technicznej.Pytanie nr. 2 - czy ktoś kto będzie miał zdiagnozowane obydwa przypadki, to od razu odpada w tej rekrutacji? Nie ma żadnych szans?
Kiedyś, w czasie rozmowy o osiągnięciach współczesnej techniki, George Bernard Shaw powiedział: - Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie... ![]() |
|
|
|
#2039 |
|
na przekór do celu
|
mój brat miał cos takiego na dysleksję. rozwiązywał jakis test, zadania z różnych dziedzin, podstawy podstaw tak naprawdę.
na dysortografię badany był brat koleżanki i chyba pisał coś w rodzaju dyktanda, bo koleżanka mówiła że zrobił o jeden błąd za mało zeby mu stwierdzili dysortografię.
|
|
#2040 |
|
Raczkowanie
|
dobra. wiem ze pewnie zostane ostro zbesztana, ale juz jestem pelna desperacji i nie wiem co robic. BARDZO POTRZEBUJE WASZEJ POMOCY!
juz zalozylam watek w ktorym o tym mowa, ale niestety nikt tam nie zaglada, nikt nie odpisuje, jedynie Olivvuska, za co jej baaaardzo dziekuje ![]() ![]() oto o co mi chodzi(skopiowane z tamtego watku): "Witam Was dziewczyny, tak sobie pomyślałam, że poproszę Was o pomoc, bo pewnie będziecie mieć dużo więcej pomysłów ode mnie. Otóż, od wielu, wielu miesięcy przygotowuję się do egzaminu z rysunku na architekturę pod koniec czerwca i rysuję różnorodne kompozycje przestrzenne z wyobraźni. Niestety, wena mi się skończyła i nie wiem co mam dalej rysować, myślałam o opisach architektury z książek, ale całą moją biblioteczkę przejrzałam i wykorzystałam. I tutaj prośba do Was: wklejajcie swoje własne pomysły i opisy (chodzi o opisy, a nie zdjęcia bo to ma być rysunek Z WYOBRAŹNI NA PODSTAWIE OPISU) ze znanych Wam książek dotyczące obiektów architektury wewnątrz i zewnątrz, kościoły, budynki, hale, przestrzenie gospodarcze, pokoje, korytarze, wnętrza banków, instytucji, mieszkalnych domków małych i dużych i innych. Chodzi o to by był to opis. Może być krótszy z ogólnym tylko zarysem ale też bardziej szczegółowy, wszystko co wam do głowy przyjdzie i na co się natkniecie. Liczę na waszą inwencję twórczą "przykladowa odpowiedz kolezanki: "to dajmy na to, opisany tak jakby z moich oczu na mój przedpokój: jest to taki prostokąt, 5m x 2m, po lewej stronie tak metr od wejścia jest wejście do kuchni, a po prawej stronie z kolei są drzwi do pokoju. Dalej za wejściem do kuchni w przedpokoju wisi duże lustro na ścianie, nad nim jest lampa, tak do ściany przymocowana. Po przeciwległej stronie jest szafka na buty, nad nią parę takich wieszaków na ciuchy, a za tą szafką dalej idąc jest szafa na ubrania. Prosto jak się idzie to jest obraz, takie słoneczniki. Na samym końcu po lewej stronie jest wejście do mojego pokoju. Aha i ściany i sufit to boazeria, a na podłodze brązowy dywan." bardzo was prosze o pomoc. prosze prosze prosze prosze proszeprosze prosze prosze prosze proszeprosze prosze prosze prosze proszeprosze prosze prosze prosze proszeprosze prosze prosze prosze proszeprosze prosze prosze prosze proszeprosze prosze prosze prosze proszeprosze prosze prosze prosze proszeprosze prosze prosze prosze proszeprosze prosze prosze prosze prosze
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:35.

To tak w ramach przestrogi, żebyście sobie nie zmarnowały roku i nie męczyły się na czymś, co Was nie interesuje. Dokładnie sprawdźcie, jakie są przedmioty i specjalizacje, bo można się rozczarować. Co do zawodów przyszłościowych to ciężki temat. Żaden nie gwarantuje znalezienia pracy na 100%. Zawsze zostają studia podyplomowe z tzw. "przyszłościowych" kierunków. Nie trwają 5 lat i nie wykluczają wcześniejszego studiowania "wymarzonego" kierunku. Tyle ode mnie. Przepraszam, że się tak rozpisałam. Mam nadzieje, że żadna z Was nie będzie zawiedziona studiami. Trzymam kciuki!

Na razie za dużo czasu spędzonego przy komputerze