Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-26, 23:35   #2011
Lilllith
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

Cytat:
Napisane przez eukaliptus39 Pokaż wiadomość
u mnie zakładanie niecałą godz trwało i bierz czerwone bo ja sie tak zastanawiam ale chce zobaczyć u Ciebie je pierw
a zęby od separacji mnie też bolały i teraz moge powiedziec ze w sumie ból po założeniu aparatu był juz mniejszy niż sama separacja więc wytrwaj!

mam nadzieje no wezme czerwone :P jak beda jak nie to bede kombinowac :P

Cytat:
Napisane przez n0emi Pokaż wiadomość
Mnie separacja nic nie bolala, nawet nie czulam, ze mam "cos" miedzy zebami. Za to teraz jak wyjela mi separacje to mam strasznie drazliwe te 7. Przy gryzieniu taki tepy bol A nawet pierscieni nie mam zalozonych...
Lilith masz przedsmak aparatu Ja nosze juz 3 tydzien aparat, a dalej mam baaardzo drazliwe jedynki i malo co moge odgryzc. powoli staje sie to meczace
no ja mam nadzieje ze to wytrwal juz mam ochote separacje wygrzebac bo mi babka powiedziala ze jakby wypadlo to zeby przyjechac pol godziny szybciej to mi wloza na chwile :P wiec... moze wypadnie "samo" :P ale kurcze chcialabym wytrzymac

Aparatka sobie jestem
Góra->28.05.10 Dół->14.08.10
Koszta - 3860

Lilllith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-26, 23:46   #2012
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sugar_kitty Pokaż wiadomość
Kilka dni temu zdjęłam górę, którą nosiłam od 13 marca 2008r.
Jestem zadowolona z efektów, warto było, choć miało to trwać krócej.
Dół jeszcze około miesiąca.
Od wczoraj noszę retencję, która jest chyba bardziej niewygodna od zwykłego aparatu :P
jeeeeeeeeeeeeeej super te Twoje zabki, nie moge sie doczekac kiedy u mnie sie fajnie "poustawiaja"

---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ----------

a mam takie pytanko do Was me apratki/owie, bowiem mam zalozona separacje- w sumie zapomnialam juz o niej, na poczatku tylko wkurzala,
poniewaz zamek mi sie odczepil i inna orto /studiuje w innym miescie, a zalozylam u siebie, a owa orto to jej kolezanka/
powiedziala, ze najlepiej byloby zalozyc pierscien... i zastanawiam sie, czy jak nie mialam owego pierscienia, to czy za niego cos zaplace? bo mam ten samoligaturujacy, co to w zamian te rurki sa, niby mniej piprzenia sie przy myciu itd, ale jak bedzie trza, to ba wiadomo zakladam, nie mam ochoty placic za zameczki ciagle hyh
ale tak mnie zastanawia czy placic za to bede, czy nie? jak myslicie???

aa druga sprawa, ostatnio zauwazylam, ze zabki mam bardziej wrazliwe i krwawia, jak, np. myje, tak dookola zaczerwienione zabki-a dziasla, na tej linii, moze ktos wie o co mi kaman ? no i czy to normalne... sadze ze tak, bo "wyciagaja sie" jak ja to mowie ale z checia poslucham opinii

Edytowane przez Alice in Wonderland
Czas edycji: 2010-05-26 o 23:48
Alice in Wonderland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-27, 00:00   #2013
yourenglish
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lilllith Pokaż wiadomość
tak wogole to piekna jestes szczegolnie ten zlomek hihih ale fakt faktem to ze dzieci cie tak narysowaly to wiele znaczy
Pocieszyl mnie jeszcze jeden detal: ZEBY na obrazku SA ROWNE.

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Edytowane przez yourenglish
Czas edycji: 2010-05-27 o 00:02
yourenglish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-27, 00:05   #2014
n0emi
Zakorzenienie

Cytat:

no ja mam nadzieje ze to wytrwal juz mam ochote separacje wygrzebac bo mi babka powiedziala ze jakby wypadlo to zeby przyjechac pol godziny szybciej to mi wloza na chwile :P wiec... moze wypadnie "samo" :P ale kurcze chcialabym wytrzymac

hehe mi przez 3 tyg samo nie wypadlo
Wytrzymasz te 2 dni A mozesz domknac szczeke?? Bo u mnie gumki lekko wystawaly i nie moglam domknac szczeny
n0emi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-27, 00:29   #2015
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez yourenglish Pokaż wiadomość
Pocieszyl mnie jeszcze jeden detal: ZEBY na obrazku SA ROWNE.
ta i jakie białe martwia mnie tylko czerwone kontury...

Cytat:
Napisane przez n0emi Pokaż wiadomość
hehe mi przez 3 tyg samo nie wypadlo
Wytrzymasz te 2 dni A mozesz domknac szczeke?? Bo u mnie gumki lekko wystawaly i nie moglam domknac szczeny
nie moge tzn na sil domkne ale boli strasznie wtedy co kilka minut sprawdzam to czy boli mniej czy mocniej sado- maso rox

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-05-27, 08:01   #2016
allotment
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Lousie Pokaż wiadomość
a nie myslalas o aparacie bezligaturowym? może obeszłoby się bez kolejnych ekstrakcji :/
a dlaczego w takim aparacie nie trzeba wyrwac zebów a w zwykłym konieczne jest wyrwanie? mi ortodonta powiedzial ze one sie róznia tylko rodzajem zamków. A miejsce mi sie samo nie wyczaruje bo mam duże stłoczenie. Jak ma mi sie to naprostowac skoro nie mam miejsca, ida mi osemki choc nie maja gdzie, zeby są z przodu bardzo stłoczone? wiec jak to sie wyprostuje damonem bez wyrywania?

Da rade to ktos wytłumaczyc. Bo nie wiem na co sie decydowac- na aparat z wyrywaniem kolejnych zebow, czy na damona bez wyrywania ale zdaniem drugiego ortodonty to bez sensu bo albo zeby beda wychylone albo wada i tak wroci.... ?? pomocy tyle zębow wyrwanych, masakra...
allotment jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-27, 08:21   #2017
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
no mnie ta separacja tak boli ze mnie glowa rozbolala...ktos tu tez tak mial? oj bidulko kilka dni tak bedzie a pozniej juz tylko z gorki tzn do nastepnej wizyty z tego co dziewczyny pisaly jestem na 17 30 umowiona dlugo trwa zakladanie? zebym zdarzyla do domu wrocic jakos ostatni autobus mam o 20 czerwone czerwone ... chociaz nie powiem... zielono fioletowe tez mnie kusza

hehe ja tu tak fantazjuje nad gumkami a sie okaze ze orto ma tylko rozowe i blekitne xD bo wszyscy takie biora xD i bede zmuszona w znienawidzonych kolorach chodzic
U mnie to trwało nie całą godzinkę więc spokojnie powinnaś zdążyć A co do gumek to mam nadzieję, że Twoja orto będzie miała czerwone – właśnie w tym odcieniu
o jakim marzysz a zielono-fioletowe to może być naprawdę fajne połączenie ale teraz to będziemy miały jakieś dwa lata na eksperymentowanie z kolorkami a ja tam się kolorów żadnych nie boje

Dziś zęby bolą mnie bez zmian ale co tam! Słodki ból A powiedzenie „Chcesz być piękna - cierp” dziś wydaje mi się wyjątkowo słuszne
Na zamki wosk nakładam tak wiec wszystko pod kontrolą No i Lilllith ta Twoja orto chyba da ci wosk, co? Dopilnuj, żeby nie zapomniała bo to naprawdę potrzebna rzecz! Ja dostałam wosk, szczoteczkę, wyciorek i płyn taki zestaw startowy ale przydatny bo u nas w aptekach tego nie kupie :/ Jedynie Allegro pozostało!
Stary 2010-05-27, 08:27   #2018
Lilllith
Rozeznanie

nie boj sie rwania jakbys przeczytala watek to bys sie dowiedziala ze bardzo duzo dziewczyn tu usowalo ja na gorze nie mam 4 zebow :P ale zdecydowalam sie usunac 8 i 4 jeszcze kila stron temu biadolilam ze mi ich zal itd itp ale im blizej aparatu tym oczami wyobrazni widze piekne biale (po wybieleniu xD za kilka lat xD ) rowne zeby a tymi zebami by sie nie dalo byly by dalej krzywe

laski oslinilam sie cala przez te separatoryw nocy... :/ spalam z otwarta buzia ( ciekawey czy jakis pajak mi wszedl.. podobno ludzie zjadala przez sen robaki czasme :P jak wlasnie pajaki i sa tego nieswiadomi )i moja poduszka jak sie wlasnie obudzilam jest mokra na wylot prawie ze juz ja do pralki wrzucialm i piore :P wogole tak mnie boli ta eparacja z prawej strony ( z lewej o dziwo juz wogole) ze masakra

nie wiem czy da wosk :P dentystka ktora mi ja polecila mowila ze da no ja tez mam nadzieje ze beda czerwone a te zielono fioletowe wezme nastepnym razem a jak ona nie bedzie miala to na allegro kupie i bede swoje gumki do niej wozic nie bede chodzic w rozowych albo blekitnych... :P bez urazy do tych kolorow ale no nie znosze ich :P

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Edytowane przez Lilllith
Czas edycji: 2010-05-27 o 08:29
Stary 2010-05-27, 08:51   #2019
allotment
Przyczajenie

nie masz az czterech zebow u gory?!!! to ja tylu bym wlasnie nie miala... i mi sie wydaje ze to przesada az tyle. tyle ze ja nie mialabym czworek i piatek! (no czworek juz nie mam ) ale bez wyrwania to sie chyba nie obejdzie. nie wiem
a co to ta separacja, ja tez bede miala? kazdy to ma?
Stary 2010-05-27, 09:36   #2020
Pipi180
Raczkowanie

Hej dawno mnie tu nie było
wczoraj byłam u orto na 4 wizycie od założenia dołu. No i po pierwszych wizytach zęby ani trochę mnie nie bolały, i orto mówiła ze po maturach, pomęczy mnie trochę. No i tak też się stało.. maturki się skończyły... orto wczoraj na niektóre zęby założyła mi i ligaturki kolorowe i metalowe, i pierwszy raz mam łańcuszki do zamykania szpar to wszystko boli jak chollerraaa ;p cala szczeka mnie boli eh.
Niesamowite jest to... że w godzinę po wizycie zamknęła mi się 2 mm szpara między zębami ;D heh Ale jestem bardzo zadowolona z efektów orto sama sie zdziwiła ze szybko mi sie wyprostowały Pozdrawiam aparatki i życzę wytrwałości

---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Cytat:

laski oslinilam sie cala przez te separatoryw nocy... :/ spalam z otwarta buzia ( ciekawey czy jakis pajak mi wszedl.. podobno ludzie zjadala przez sen robaki czasme :P jak wlasnie pajaki
:P
ja słyszałam że człowiek przez całe swoje życie przez sen zjada ok 80 pająków Mam nadzieje że to jakieś żarty;p bo strasznie boję sie pająków;p
Pipi180 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-27, 10:00   #2021
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
Napisane przez Pipi180 Pokaż wiadomość
ja słyszałam że człowiek przez całe swoje życie przez sen zjada ok 80 pająków Mam nadzieje że to jakieś żarty;p bo strasznie boję sie pająków;p
Też tak słyszałam. Straszne ale wydaje mi się, że to możliwe. Kiedyś obudziłam się z wielgaśnym pająkiem na poduszce obok! Fakt nie boje się pająków ale żeby zaraz je jeść nie, nie Teraz w aparacie to może lepiej przez takie zasieki i druty kolczaste trudniej im się przedostać
Stary 2010-05-27, 10:14   #2022
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez allotment Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez karadisa Pokaż wiadomość
Też tak słyszałam. Straszne ale wydaje mi się, że to możliwe. Kiedyś obudziłam się z wielgaśnym pająkiem na poduszce obok! Fakt nie boje się pająków ale żeby zaraz je jeść nie, nie Teraz w aparacie to może lepiej przez takie zasieki i druty kolczaste trudniej im się przedostać

no to ******t na bank jakiegos tej nocy zerzarlam ja jeszcze nie mam zasieki xD

Cytat:
nie masz az czterech zebow u gory?!!! to ja tylu bym wlasnie nie miala... i mi sie wydaje ze to przesada az tyle. tyle ze ja nie mialabym czworek i piatek! (no czworek juz nie mam ) ale bez wyrwania to sie chyba nie obejdzie. nie wiem
a co to ta separacja, ja tez bede miala? kazdy to ma?
tak nie mam 4 zebow u gory pozbylam sie osemek i 4 dziewczyny mnie tu przekonaly czasem trzeba poswiecic jednostke dla ogolu :P co z tego ze zachowasz wszystkie zeby skoro jak sa stloczone o ciezko z myciem ich a co za tym idzie psuja sie szybciej...lepiej miec mniej ale swoich niz swoje krzywe i szybko je stracic a do tego tej "holiłud smajl" jest niesamowicie kuszacy i warty bolu

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-05-27, 10:29   #2023
Pipi180
Raczkowanie

Cytat:
a ja przez aparat zaczęłam spać z otwarta buzią;p wiec łatwo mają się dostać;p przerażajace ;(
Stary 2010-05-27, 12:12   #2024
KamilaEwa
Raczkowanie

Ja też przez aparat śpię z otwartą buzią :P trochę mnie to wkurza, bo się budzę i mi sucho w buzi :P mam nadzieję, że nic mi do niej nie wleci

I’ve loved and I’ve lost .

KamilaEwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-27, 13:16   #2025
Pipi180
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KamilaEwa Pokaż wiadomość
Ja też przez aparat śpię z otwartą buzią :P trochę mnie to wkurza, bo się budzę i mi sucho w buzi :P mam nadzieję, że nic mi do niej nie wleci
no fakt sucho w buzi ... okropne uczucie;/ bez szklanki wody w nocy się nie obejdzie ... te pajączki trzeba czymś popić xD
Stary 2010-05-27, 13:34   #2026
201604190949
Konto usunięte

Ja słyszałam, że 8.
80 to dla mnie duża przesada, tym bardziej, że pająki to jedyne stworzenia jakich się potwornie brzydzę...
No i pomyślcie sobie, że ja od dziecka śpię z otwartą buzią przez skopaną przegrodę nosową.

Dziewczyny powiedzcie mi... po kiego wała są ósemki? Łatwo się psują, większości ludzi się nie mieszczą...
Właśnie przez jedną, cudowną, niezbędną ósemkę nie poszłam na wizytę do orto!! Przez nią siedzę z gorączką, naćpana przeciwbólowymi, opsikana tantum verde i obsmarowana maścią na ząbkowanie.
I teraz muszę kombinować u orto, jak tu się dostać do niej na JUŻ! bo skonsultować z nią to rwanie powinnam. I to 'na już' czyli na jutro bo jak mi powiedzą, że w pon nawet to dupa blada bo ja w weekend będę to rwała tak czy inaczej, bo moje życie jest hm.... lekko zagrożone w tym momencie. A przecież nie pójdę radośnie na zmianę drutu czy ligatur z wielką raną, siniakiem, który nie pozwoli mi otworzyć paszczy itd...

Po co nam te ósemki?

allotment ja na razie nie mam dwóch na górze (4 i 4) i dwóch na dole (5 i 6). Ale czekają mnie dalsze usunięcia, wszystkie ósemki. I jakoś za nimi nie płaczę U mnie trzeba było rwać. Czasem można poszerzyć szczękę i w ten sposób ocalić zęby a znaleźć miejsce ale u mnie to odpadało, wyglądałabym jak jakiś rottweiler bo ja mam prawidłową szczękę, szeroką itd. tylko zęby duuuże...
Nie bój się rwania. Skonsultuj się może z jeszcze jednym orto, tak dla świętego spokoju i zobacz co on zaproponuje. Ale jeśli też rwanie to najwyraźniej tak musi być.
Ja mogłabym nie rwać, mogłabym nie naprawiać zgryzu. Ale za 10 lat wypadłyby mi jedynki. A za 5 nie mogłabym domknąć ust. Więc wolę zrobić "wypadanie kontrolowane" i ustawić wszystko ładnie niż nagle wylądować bez jedynek

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2010-05-27 o 13:42
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-27, 13:54   #2027
milutek
Wtajemniczenie

Wenja - czerwone gumki są cudne, ja już 3 raz z kolei brałam

1000days - czytałam gdzieś, że ósemki to taka pozostałość po naszych przodkach, którzy mieli większe szczęki i ósemki były im przydatne, zwłaszcza że nie było takiej instytucji jak dentysta. Nam nie są do niczego potrzebne, no chyba że ktoś ma sporo luzu, to każdy ząb na starość się przyda
Stary 2010-05-27, 14:09   #2028
201604190949
Konto usunięte

Eh, ja to mam szczęście do tych pozostałości. Normalny człowiek upadnie na tyłek a ja to zawsze sobie potłukę kość ogonową. A teraz ósemki

Kto zadzwoni za mnie do orto?
Stary 2010-05-27, 14:52   #2029
Lilllith
Rozeznanie

no skoro juz Milutek poczciwy mowi zeby czerwone brac to nie mam innego wyjscia

z tymi 8 masz przekichane u mnie te na gorze szybko poszly ale te na dole gorsze bo prawie calkowicie schowane i zaczely rosnac... nie dosc ze napieraja mi na zeby na dole i te bola to od tej zakochanej separacji glowa mnie boli i jesc wogole nie moge... w aparacie tez tak mocno zeby pracuja?....7 to mam takie wrazliwe ze palcem dotknac nie moge... a piatki w chwili obecnej sa jak nie moje... i przy pocniejszym nacisnieciu tez bola jesc!!!!!!

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-05-27, 14:57   #2030
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
no skoro juz Milutek poczciwy mowi zeby czerwone brac to nie mam innego wyjscia

z tymi 8 masz przekichane u mnie te na gorze szybko poszly ale te na dole gorsze bo prawie calkowicie schowane i zaczely rosnac... nie dosc ze napieraja mi na zeby na dole i te bola to od tej zakochanej separacji glowa mnie boli i jesc wogole nie moge... w aparacie tez tak mocno zeby pracuja?....7 to mam takie wrazliwe ze palcem dotknac nie moge... a piatki w chwili obecnej sa jak nie moje... i przy pocniejszym nacisnieciu tez bola jesc!!!!!!
Już jutro sama się przekonasz Lilllith TO JUŻ JUTRO!!! A może Ciebie nic a nic nie będzie bolec... no kto wie?
Ale u mnie czuje, że aparat nie próżnuje... o gryzieniu mogę zapomnieć, boli nawet jak dotknę językiem... do tego jakieś choróbsko mnie bierze gardło strasznie boli
Stary 2010-05-27, 15:05   #2031
201604190949
Konto usunięte

E tam jutro. Jutro to jeszcze nic nie poczuje ale weekend to będzie miała wesoły

Ja mam z ósemkami dolnymi o tyle dowcipnie, że rosną mi już na.... zakręcie? No zwyczajnie już dziąsła do góry idą bo żuchwa się skończyła i nie mają gdzie wyrosnąć. I w efekcie ósemka się wybija dalej do góry ale jej dziąsło przeszkadza, tworzy nad nią taki zakrywający ją do połowy daszek i koniec imprezy, nie ma takiego bicia. Tylko ból, żarcie tam wchodzi, dziąsło jest rozpierane, ósemka tłamszona, gorączka, ból, bakterie, zapalenie wsierdzia, karetka, śmierć...

Stary 2010-05-27, 15:07   #2032
allotment
Przyczajenie

1000days ja bylam u dwoch ortodontow.
Jeden kazał mi wyrywac dwie 5 u góry ale dawno temu mialam juz wyrwane czwórki wiec byly by to juz 4 zeby! a i 8 tez kiedys bym pewnie musiala bo nie maja miejsca zeby wyjsc. Czyli mialabym 3. koło 6.! jakas masakra. a te czworki wyrwała mi orto jak bylam mała ponad 10 lat temu i spierzyla mi zeby jeszcze bardziej bo nie dosc ze sie wróciła wada, to jeszcze gorzej a i nabawiła mnie asymertii, swietnie
A drugi orto powiedzial zeby NIC nie wyrywac tylko założyc damona, ale nie rozumiem tego, bo mam bardzo wysunieta jedynke i trzeba duzo miejsca zeby ja naprostowac wiec skąd to miejsce wziac jesli nic nie usune?
i nikt nie portafi mi powiedziec nic rozsądnego tylko słysze że szkoda ze mi kiedys wyrwali czwórki i przez to jestesm trudnym przypadkiem i nikt nie wie co ze mna zrobic
Stary 2010-05-27, 15:15   #2033
201604190949
Konto usunięte

Damon podobno działa jak jakiś Hyrax czy jak im tam było tym aparatom... W każdym razie podobno potrafi rozszerzyć szczękę jak jest za wąska więc może dlatego orto radził damona. A jak się rozszerza szczękę to dużo miejsca się tworzy. Dziwne tylko, że tamten pierwszy chciał od razu rwać a nie pomyślał o tych Hyraxach, Bihelixach i Hassach czy jak im tam.
Podstawowe pytanie teraz jest takie czy masz za wąską szczękę czy nie.

A co do wyrywania to racja, trójki i szóstki od razu to nie najszczęśliwszy widok...

Ja mam zasadę, że gdzie dwóch się kłóci tam trzeba weryfikacji i poszłabym do jeszcze jednego orto, jak nie dwóch kolejnych.
Stary 2010-05-27, 15:15   #2034
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
1000days ja bylam u dwoch ortodontow.
Jeden kazał mi wyrywac dwie 5 u góry ale dawno temu mialam juz wyrwane czwórki wiec byly by to juz 4 zeby! a i 8 tez kiedys bym pewnie musiala bo nie maja miejsca zeby wyjsc. Czyli mialabym 3. koło 6.! jakas masakra. a te czworki wyrwała mi orto jak bylam mała ponad 10 lat temu i spierzyla mi zeby jeszcze bardziej bo nie dosc ze sie wróciła wada, to jeszcze gorzej a i nabawiła mnie asymertii, swietnie
A drugi orto powiedzial zeby NIC nie wyrywac tylko założyc damona, ale nie rozumiem tego, bo mam bardzo wysunieta jedynke i trzeba duzo miejsca zeby ja naprostowac wiec skąd to miejsce wziac jesli nic nie usune?
i nikt nie portafi mi powiedziec nic rozsądnego tylko słysze że szkoda ze mi kiedys wyrwali czwórki i przez to jestesm trudnym przypadkiem i nikt nie wie co ze mna zrobic
To idz do tego orto co Ci Damona chce założyć bez wyrywania. To orto jest specjalistą - jak mówi, że da radę to wie, że da radę Ty się tym nie martw bo to specjalisty sprawa jak Twoje zęby ustawi i jego problem skąd weźmie miejsce w Twojej szczęce Ciebie interesuje ostateczny efekt - holiłud smajl. Ale jeśli nie masz pewności to skonsultuj się z jeszcze jedym orto i bedziesz miała pewność.

Edytowane przez karadisa
Czas edycji: 2010-05-27 o 15:16
karadisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-27, 15:32   #2035
Lousie
Raczkowanie

Cytat:
a dlaczego w takim aparacie nie trzeba wyrwac zebów a w zwykłym konieczne jest wyrwanie? mi ortodonta powiedzial ze one sie róznia tylko rodzajem zamków. A miejsce mi sie samo nie wyczaruje bo mam duże stłoczenie. Jak ma mi sie to naprostowac skoro nie mam miejsca, ida mi osemki choc nie maja gdzie, zeby są z przodu bardzo stłoczone? wiec jak to sie wyprostuje damonem bez wyrywania?

Da rade to ktos wytłumaczyc. Bo nie wiem na co sie decydowac- na aparat z wyrywaniem kolejnych zebow, czy na damona bez wyrywania ale zdaniem drugiego ortodonty to bez sensu bo albo zeby beda wychylone albo wada i tak wroci.... ?? pomocy tyle zębow wyrwanych, masakra...

Damon ułatwia ortodoncie leczenie trudnych przypadków stłoczeń i tak dalej, ale wiadomo, że jeśli wada jest naprawdę skomplikowana to bez ekstrakcji się nie obejdzie. Ale fakt faktem, przy Damonie w większości przypadków obchodzi się bez ekstrakcji.. musisz pogadac z orto o tym aparacie, jeśli nie jest tragicznie, to szkoda zdrowych zębów. Ja mam Damona i też nic nie wyrywałam.

znalazłam w sieci jakas prezentacje o Damonie, obejrzyj sobie, czegos sie o nim dowiesz, a przy okazji tam jest tez napisane o ekstrakcjach... :

http://www.ortodontaprudnik.pl/downl...Foto_Album.pdf

Aparatka

góra: 8.05.2010
dół: po dwóch miesiącach
~

Edytowane przez Lousie
Czas edycji: 2010-05-27 o 15:46
Lousie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-27, 15:58   #2036
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
E tam jutro. Jutro to jeszcze nic nie poczuje ale weekend to będzie miała wesoły

Ja mam z ósemkami dolnymi o tyle dowcipnie, że rosną mi już na.... zakręcie? No zwyczajnie już dziąsła do góry idą bo żuchwa się skończyła i nie mają gdzie wyrosnąć. I w efekcie ósemka się wybija dalej do góry ale jej dziąsło przeszkadza, tworzy nad nią taki zakrywający ją do połowy daszek i koniec imprezy, nie ma takiego bicia. Tylko ból, żarcie tam wchodzi, dziąsło jest rozpierane, ósemka tłamszona, gorączka, ból, bakterie, zapalenie wsierdzia, karetka, śmierć...

nie umieraj ! zabraniam CI :P

Cytat:
Już jutro sama się przekonasz Lilllith TO JUŻ JUTRO!!! A może Ciebie nic a nic nie będzie bolec... no kto wie?
Ale u mnie czuje, że aparat nie próżnuje... o gryzieniu mogę zapomnieć, boli nawet jak dotknę językiem... do tego jakieś choróbsko mnie bierze gardło strasznie boli

nom jutro narazie skupiam sie na tym jak strasznie mnie zeby bola :/ no istny cyrk :p jezykiem to nawet nie dotykam bo z bolu padlam jak raz sprobowalam nacisnac jezykiem :P

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-05-27, 16:01   #2037
201604190949
Konto usunięte

A gadać możesz? Bo ja mam czasem tak, że z bólu nie mogę mówić i cała rodzina świętuje... A to dlatego, że ból sprawia mi nawet ruch wargami, to jak policzki się ocierają o zęby itd Ale to tylko dzień po wizycie

No postaram się nie umierać ale w moim przypadku taka groźba jest bardzo realna Serio
Stary 2010-05-27, 16:17   #2038
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
A gadać możesz? Bo ja mam czasem tak, że z bólu nie mogę mówić i cała rodzina świętuje... A to dlatego, że ból sprawia mi nawet ruch wargami, to jak policzki się ocierają o zęby itd Ale to tylko dzień po wizycie

No postaram się nie umierać ale w moim przypadku taka groźba jest bardzo realna Serio
ja mam tylko separacje i cworek nie mam wiec mam luki :p bola mnie od 5-7 no i jedna 3 bo sie luzuje bo byla scisnieta hehe :P i jedna 2 ta co jest z tylu schowana ale tak leciutko :P ale te tylne to masakra... az sie boje co bedzie w aparacie skoro ja mam 3 zupelnie poza lukiem i trzeba bedzie ja do luku sprowadzic.. i po prawej stronie 3-1 przesunac o szerokosc calej czworki w prawo... cyrk jakis :/

Aparatka sobie jestem
Koszta - 3860

Stary 2010-05-27, 16:20   #2039
201604190949
Konto usunięte

Wyluzuj, będzie dobrze To nie będzie taki potworny ból, tylko takie zdrętwienie. Boleć poważnie będą co najwyżej zęby nie będące w łuku, albo te do obrócenia. Ale to jeden dzień, jedna polopiryna i z głowy
Dużo gorsze od bólu jest swędzenie zębów
Stary 2010-05-27, 16:55   #2040
kania_jaw
Raczkowanie

ja już po wizycie
celem naprostowania kła przekleiła mi na nim zamek i na sąsiedniej dwójce - teraz są krzywo....i boli jak ch..... a myślałam, że po takim czasie noszenia aparatu to się już nie da cierpieć....jak dobrze mieć browarka pod ręką...

skrzywione górne jedynki ją delikatnie mówiąc zatkały "a one co wędrują, przecież od dawna nic z nimi nie robiłam" wycieczki się zachciało, nadgięła drut aby się naprawiło, zobaczymy co będzie

moja wyższa dolna jedynka została częściowo spiłowana (współpracy odmówiła i nie wbiła się głębiej celem obniżenia), ale nie do końca - ząb się w czasie "operacji" okropnie rozgrzewa (to COŚ wyglądało jak miniaturowa piła tarczowa) i powiedziała, że dokończy na następnej wizycie

na górze gumeczki czerwone (do weselnej kiecki, śliczne) a na dole chyba moja największa pomyłka -ŻARÓWIASTY OCZO***NY RÓŻOWY (choć mój mąż za najgorsze uznał granatowe z drobinkami brokatu które nie były złe)

ósemki są cechą naszych bardziej zacofanych przodków ( taki atawizm), którzy mieli większe szczęki (co już jedna wizażanka napisała) - dr na wykładzie (kiedyś tam) nawet stwierdził, że ludzie je posiadający są właśnie mniej ucywilizowani grrrr (swoją drogą to naprawdę wredne zęby, osobom o dużych stłoczeniach wyrosną wszystkie cztery a moja kumpela, która ma między każdym zębem diastemę i to taką na grubość ołówka i marzyła, że ósemki je trochę stłoczą to NIE MA ANI JEDNEJ!!!!!!!!)

Edytowane przez kania_jaw
Czas edycji: 2010-05-27 o 17:01
kania_jaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości