|
|
#2101 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2102 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a co do tego koktajlu to lepiej nie rób... pamiętam jak mi założyli aparat i na drugi dzień jadłam obiadzik... kotlecik pokrojony na milimetrowe kwadraciki, ubite ziemniaki i sałatka z pomidora, ogórka i śmietany a że świeże warzywa były twarde to zmiksowałam sobie na taką papkę Cytat:
ja nigdy nie miałam żadnego "podkręcania" aparatu... zawsze orto zdejmuje mi gumki i łuk, czyści zęby a potem z powrotem zakłada łuk i gumki i to wszystko... nic mi nie dociska... jedynie teraz ten drucik który wygląda jak łańcuszek mi skręciła żeby się trzymał i mi nie spadł Cytat:
|
|
#2103 |
|
Zakorzenienie
|
ja pamietam moj pierwszy posilek z aparatem..kupilam sobie tortille bo przeciez to nalesnik to latwo ugryze..taaaa... myslalam ze z bolu nie wytrzymam;p
|
|
|
|
#2104 |
|
Rozeznanie
|
zrobilam ten koktajl
ale nawet po dodaniu do calosci keczupy nie smakowalo jak kanapka wylałam nie dalo sie zjesc :/ tzn wypic :P a ja nie moge narazie zlozyc szczeki gornej z dolna bo boli wiec nie ma nawet szansy zebym cokolwiek zjadla co sie odrazu nie polyka tylko trzeba chociaz raz ugryzc eh... mam nadzieje ze szybko to minie w tygodniu do orto zadzwonie i sie zapytam o ta kontrole :P zeby bola niemilosiernie :p ale podoba mi sie tn bol.. jest taki tempy i czsem pulsuje xD
|
#2105 |
|
Zakorzenienie
|
jogurciki kochana jogurciki..tylko one cie poratują
albo tym podobne substancje;p
|
|
|
|
#2106 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a pamiętam jak tyle na niego wyczekiwałaś... i już nawet rezygnowałaś z niego... a teraz proszę! dołączyłaś do naszego grona ![]()
|
|
#2107 |
|
Zadomowienie
|
Lilllithkleik lub kaszka z biedronki (to na niej żyłam na początku) i jogurty, na ból lody
Podczytuje Was regularnie, ale pisać nie ma czasu. U mnie wieje nudą. Choć dostałam ostatnio wyciągi, ale poziomo, bo ciągniemy siódemkę w miejsce szóstki. Nie wiedziałam, że tak można, ale moja orto już 3 wizytę męczy moją szparę po szóstce, która powoli się zmniejsza. Te poziome wyciągi mocno zmniejszyły w ciągu tygodnia szparę, są efektywne ale też bolą zęby okropnie.. |
|
|
|
#2108 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tez miałam podcinane wędzidełko, ale nie miałam z tym żadnych problemów. Nie rozumiem tego, że u Ciebie miało się nie zrosnąć i wtedy byłoby dobrze... Mi się zrosło i wszystko jest ok. |
|
|
|
|
#2109 |
|
Zadomowienie
|
Lilith - ja też mam wszystkie wizyty co 2.5 miesiąca, bo ma jakiś inny aparat.
Nie damon. Nawet nie wiem co to jest ![]() ---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Aparatki mają chyba przynajmniej jeden zębowy sen w swoim życiu Mi się śniło kiedyś, że miałam już zdjęty aparat, śliczne zęby... Szłam chyba na jakiś bal. Wszystko ok, tylko że przewróciłam się na schodach i... wybiłam wszystkie zęby!
|
#2110 |
|
Przyczajenie
|
Oj, i ja mialam sen, ze podczas snu zamki mi poodpadaly a ortodontka wyjechala i nie miala mi jak ich przykleic hehe
Zastanawiam sie caly czas czy zalozyc na gore krysztalowy czy porcelanowy aparat... jak myslicie? jest jakas znaczaca roznica? |
|
|
|
#2111 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co mi wiadomo to porcelana moze sie odbarwiac..ale nie jestem pewna
|
|
|
|
#2112 |
|
Przyczajenie
|
Zabardzo się zrosło czyli jest takie jak przed wycinaniem.I chyba będę musiała jeszcze raz.Chociaż u niektórych ładnie wygląda mała szparka pomiędzy zębami
|
|
|
|
#2113 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dla mnie najgorsze były pierwsze trzy dni... teraz już ból powoli odpuszcza a co najfajniejsze widzę, że aparacik pracuje... już wieczorem po założeniu widziałam różnicę, ale dziś to już ją widać bardzo dobrze... dwójka zlazła z jedynki i zrobiła się milimetrowa szparka Jaka jestem szczęśliwa a najlepsze są teksty znajomych "Karolina! Ty masz aparat???" Rewelka! Jestem z niego taka dumna! Całkowicie zmienił mnie ten aparat zdecydowanie na +
Edytowane przez karadisa Czas edycji: 2010-05-29 o 21:15 |
|
|
|
|
#2114 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
śledzę wasz wątek już od kilku dni...chciałam jeszcze bardziej przekonać się do założenia aparatu i jakoś na dniach umówię się na pierwszą wizytę... fajnie, że opisujecie tu swoje aparatowe perypetie...
|
|
|
|
#2115 |
|
dream big
|
a ja nie widzę zmian
|
|
#2116 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny doradźcie mi plis! Czy w 27 lat nie da się porozciągać zęby bez usuwania? Mam na górze tylko 2ke wepchniętną do środka, jest bardzo ciasno, więc się nie zmieściła, widać gdzieś z 30% jej w szparze między 3ka a 1ką. No i na dole mam stłoczenia, ale tam i tak jest 6ka do usunięcia (prez złe leczenie kanałowe
), więc tu sie zgadzam, ale na górze nie chcę usuwać zdrowy ząb Orto powiedziała, że bez usuwania w moim wieku już nie ma możliwości Czy taka jest gorzka prawda??I jeszcze ceny!!! 1900 za zwykły metal i 2700 za kosmetyczny, czy to aby nie za mocna przesada??????
Edytowane przez manjushka Czas edycji: 2010-05-29 o 22:22 |
|
|
|
#2117 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2118 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny, ja też sie zastanawiam nad aparatem tz. bede mieć ale jeszcze nie wiem dokładnie kiedy. Jest ktoś z Was z wrocka i może polecic dobrego orto albo klinike?
a tak na marginesie to które gumki są najmniej widoczne? |
|
|
|
#2119 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja przed chwilą gdy myłam zęby zauważyłam coś dziwnego... że na dolnych pierścieniach mam założone gumeczki... nie wiem jak wcześniej mogłam tego nie zauważyć
... a mam to od czwartku... może ktoś wie po co to?
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2010-05-29 o 23:25 |
|
|
|
#2120 |
|
Zakorzenienie
|
jak to na pierscieniach? nie moge sobie tego wyobrazic:P
|
|
|
|
#2121 |
|
Zakorzenienie
|
ja za to trzasnelam sobie kolejna fotke moich zębisk..podziele sie z Wami chociaz wiem ze Was juz tymi zdjeciami zameczam:p widac ze szczeki nie schodza sie w lini srodkowej..gore trzeba bedzie przesunac:P
|
|
|
|
#2122 |
|
Wtajemniczenie
|
nie chciało mi się robić zdjęcia więc zrobiłam symulacje... mniej więcej to tak wygląda:
|
#2123 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
też tak miałam ale teraz się troszkę naprostowało
|
|
#2124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:07 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ---------- tam powinno byc pomoc w zamknieciu:P QUOTE=betti_888;19666262]też tak miałam ale teraz się troszkę naprostowało [/QUOTE]tak mysle ze chyba do odzyskania lini srodkowej bede musiala robic wyciagi..ogolnie to kombinuje bo sie nie moge doczekac wizyty u orto;p |
|
|
|
|
#2125 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale ta przerwa to na górze jest... na dole aparat noszę dopiero 3,5 miesiąca
|
|
#2126 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2127 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wy tu piszecie ze juz po dni albo kilku cos widac.. a u mnie poza ogromnym bolem nic a bol mnie dobija.. dzis na kolacje bylam w KFC ryczałam jak bobr ale jadlam udalo mi sie zjesc 5 skrzydelek zanim skapitulowalam.. a teraz wzielam tabletke przeciwbolowa i jem 3 loda jeszcze nigdy nie czulam takiego bolu zebow ale skrzydelka byly pyszne warto bylo pocierpiec ![]() Cytat:
do tego chyba ukruszylam sobie 1 wlasnie...
|
|
#2128 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2129 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, wiem, że nie do końca ten temat, ale może któraś w Was będzie mi w stanie pomóc.
W piątek wyrwałam zęba (dolną piątkę). Wszystko poszło gładko i szybko, prawie nie boli (tylko coś tam ćmi), ale dziś poczułam w buzi nieprzyjemny zapach, odważyłam się wreszcie zajrzeć do tej dziury i okazało się, że jest tam mnóstwo ropy Ropa kojarzy mi się z jakimś poważnym stanem zapalnym, więc przynam szczerze, że bardzo się zmartwiłam... Więc: 1. czy ta ropa to normalne, czy też mam się bać? 2. co z tym robić? pomyślałam o przepłykaniu jakąś szałwią, pewnie przydało by się tą ropę jakoś zebrać (grr....), ale dentystka zabroniła mi tam "gmerać" i płukać, żeby nie wyleciał skrzep, więc juz nie wiem co robić ![]() Help
|
|
|
|
#2130 |
|
Raczkowanie
|
jedyne co mi do głowy przychodzi to to że one trzymają łuk w pierścieniu, aby nie wyskoczył, bo czasami się tak zdarza.
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.

rano jak sie obudzilam to pedem do lusterka i licze .. 1.. 2 ... 4... uf... sa wszystkie xD wogole jak te zeby maja zamiar sie przesunac w bok zeby ta szpare zamknac? :P ja mam je jakims drutem obwiazane jak nitka.. kurcze szkoda ze aparat zepsulam no... :/
też miałam takie uczucie. nie wiedziałam czy zamki mam zasłonić górną czy dolną wargą hehe ale szybko przeszło

wylałam
eh... mam nadzieje ze szybko to minie

Orto powiedziała, że bez usuwania w moim wieku już nie ma możliwości
Czy taka jest gorzka prawda??