Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-29, 12:50   #2101
sylvi_86
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość
Dziewczyny,muszę się trochę wyżalić.
Jestem coraz mniej zadowolona z mojej orto.
Noszę górny aparat ponad dwa miesiące-efekty zerowe.Nic się nie przesuwa,a zmiany miały być już w ciągu pierwszego miesiąca w/g jej słów.

Druga sprawa-wkurza mnie to,że przyjmuje przy otwartych drzwiach.
Po prostu ma niezamknięte drzwi od gabinetu i widać wszystko z poczekalni,akurat naprzeciwko drzwi znajduje się fotel dentystyczny.
W tej przychodni jest kilku lekarzy różnej specjalizacji i przychodzi wielu pacjentów,są kolejki...chyba nie muszę mówić jak się czuję leżąc z rozwartą paszczą i widząc kącikiem oka ludzi.
Do tego wchodzą bez żenady,zadają różne pytania,ostatnio nawet jakis dostawca przywiózł towar i siedział sobie na krzesełku i dyskutował z orto.
Po prostu cudownie się czułam-zero komfortu i intymności.
Przymknęłam na to oko kilka razy,ale jeśli podczas kolejnej wizyty będzie taka sama sytuacja to powiem prosto w oczy co myślę.
Też macie takie przeboje?
u mnie jest tak ze sa drzwi otwarte ale fotel jest tylem do nich wiec nic nie widac a poczekalnia jest w korytarzu kawalek dalej wiec ktos by musial specjalnie stac zeby cokolwiek zobaczyc ale rzeczywiscie jakbym mialabyc przodem do ""widowni"" to by mnie szlag trafil..na twoim miejscu po prostu bym te drzwi zamykala a jakby cos mowila ze otwarte to wtedy jej powiedz ze nie chcesz byc ogladana przez wszystkich a jesli chodzi o efekty to hmm. powiedz co mialas robione przez te 2 miesiace
Cytat:
Napisane przez Lilllith Pokaż wiadomość
to faktycznie nie milo tak :/ u mnie na szczescie tak nie ma. Sa 2 pomieszczenia bo przyjmuje 2 osoby na raz. Tzn na jednym fotelu np asystentka robi wyciski zdjecia buzi zebow zadaje rozne pytania opisuje zdjecia a na 2 lekarz zajmuje sie pacjentem. Moim zdaniem tak jest szybciej :P porozmawiaj z nia czy nie mozna by drzwi zamykac bo sie czujesz niekomfortowo :P

Snilo mi sie ze mi odpadly zamki na wszystkich zebach i uratowalam 3 a reszte połknełam...i ze wizyta za 2 miesiace to wpadlam w panike rano jak sie obudzilam to pedem do lusterka i licze .. 1.. 2 ... 4... uf... sa wszystkie xD wogole jak te zeby maja zamiar sie przesunac w bok zeby ta szpare zamknac? :P ja mam je jakims drutem obwiazane jak nitka.. kurcze szkoda ze aparat zepsulam no... :/

wlasnie odkrylam ze nie moge jesc... myslicie ze jak zmiksuje sobie kanapke salata ogorkiem szynka i serem i zaleje mlekiem to dam rade wypic to co z tego wyjdzie?...
to ja mialam jeszcze gorszy sen..i to juz 2 raz mi sie cos takiego sni...snilo mi sie ze zaczely mi sie kruszyc zeby ..garsciami je wypluwalam a do tego zamki mi sie z prawie wszystkich poodklejaly i prawie calkowicie mi aparat odpadl no masakra po prostu
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-29, 13:53   #2102
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
ja mam je jakims drutem obwiazane jak nitka.. kurcze szkoda ze aparat zepsulam no... :/

wlasnie odkrylam ze nie moge jesc... myslicie ze jak zmiksuje sobie kanapke salata ogorkiem szynka i serem i zaleje mlekiem to dam rade wypic to co z tego wyjdzie?...
też mam oplątane drucikiem...
a co do tego koktajlu to lepiej nie rób... pamiętam jak mi założyli aparat i na drugi dzień jadłam obiadzik... kotlecik pokrojony na milimetrowe kwadraciki, ubite ziemniaki i sałatka z pomidora, ogórka i śmietany a że świeże warzywa były twarde to zmiksowałam sobie na taką papkę... jak spróbowałam to myślałam że zwrócę... ohyda... nie trzeba się chyba domyślać że resztę wylałam

Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
gratulacje też miałam takie uczucie. nie wiedziałam czy zamki mam zasłonić górną czy dolną wargą hehe ale szybko przeszło

woskiem zaklejaj tam od środka pierścieni i bedzie ok

trochę długo, ja miałam pierwszą wizytę po ok 3tygodniach.

zapewne jakiś obrzydliwy koktalj ja wolałam pocierpieć trochę, ale zjeść coś dobrego. może spróbuj pokroić kanapkę na kawałki, wtedy nie trzeba odgryzać.

u mojej orto zawsze są zamkniętę i nikt nieproszony nie wchodzi. może po prostu jak będziesz wchodziła do gabinetu to zamkniesz je? albo w ostateczności powiedz o tym.

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

łancuszek jest gumowy, a to co ty masz to chyba po prostu drucik jest.
a masz go na całym łuku?
apropo podkręcania aparatu to polega to chyba na ściskaniu drucika. ale ci co nic nie wiedzą o aparacie mówią tak, ale chodzi im o normalną wizytę. tak mi się wydaje;p
mam normalny łuk, na tym drucik oplątany slalomem od 2 do 2 i ta tym gumeczki
ja nigdy nie miałam żadnego "podkręcania" aparatu... zawsze orto zdejmuje mi gumki i łuk, czyści zęby a potem z powrotem zakłada łuk i gumki i to wszystko... nic mi nie dociska... jedynie teraz ten drucik który wygląda jak łańcuszek mi skręciła żeby się trzymał i mi nie spadł

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
u mnie jest tak ze sa drzwi otwarte ale fotel jest tylem do nich wiec nic nie widac a poczekalnia jest w korytarzu kawalek dalej wiec ktos by musial specjalnie stac zeby cokolwiek zobaczyc ale rzeczywiscie jakbym mialabyc przodem do ""widowni"" to by mnie szlag trafil..na twoim miejscu po prostu bym te drzwi zamykala a jakby cos mowila ze otwarte to wtedy jej powiedz ze nie chcesz byc ogladana przez wszystkich a jesli chodzi o efekty to hmm. powiedz co mialas robione przez te 2 miesiace

to ja mialam jeszcze gorszy sen..i to juz 2 raz mi sie cos takiego sni...snilo mi sie ze zaczely mi sie kruszyc zeby ..garsciami je wypluwalam a do tego zamki mi sie z prawie wszystkich poodklejaly i prawie calkowicie mi aparat odpadl no masakra po prostu
ja mam dokładnie tak samo... i jakoś mi to nie przeszkadza... bo ludzie jak wchodzą na poczekalnie to co najwyżej widzą tylko czubek mojej głowy

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-29, 14:19   #2103
sylvi_86
Zakorzenienie

ja pamietam moj pierwszy posilek z aparatem..kupilam sobie tortille bo przeciez to nalesnik to latwo ugryze..taaaa... myslalam ze z bolu nie wytrzymam;p
Stary 2010-05-29, 15:04   #2104
Lilllith
Rozeznanie

zrobilam ten koktajl ale nawet po dodaniu do calosci keczupy nie smakowalo jak kanapka wylałam nie dalo sie zjesc :/ tzn wypic :P a ja nie moge narazie zlozyc szczeki gornej z dolna bo boli wiec nie ma nawet szansy zebym cokolwiek zjadla co sie odrazu nie polyka tylko trzeba chociaz raz ugryzc eh... mam nadzieje ze szybko to minie w tygodniu do orto zadzwonie i sie zapytam o ta kontrole :P zeby bola niemilosiernie :p ale podoba mi sie tn bol.. jest taki tempy i czsem pulsuje xD

Aparatka sobie jestem
Góra->28.05.10 Dół->14.08.10
Koszta - 3860

Lilllith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-29, 15:06   #2105
sylvi_86
Zakorzenienie

jogurciki kochana jogurciki..tylko one cie poratują albo tym podobne substancje;p
Stary 2010-05-29, 15:40   #2106
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
zrobilam ten koktajl ale nawet po dodaniu do calosci keczupy nie smakowalo jak kanapka wylałam nie dalo sie zjesc :/ tzn wypic :P a ja nie moge narazie zlozyc szczeki gornej z dolna bo boli wiec nie ma nawet szansy zebym cokolwiek zjadla co sie odrazu nie polyka tylko trzeba chociaz raz ugryzc eh... mam nadzieje ze szybko to minie w tygodniu do orto zadzwonie i sie zapytam o ta kontrole :P zeby bola niemilosiernie :p ale podoba mi sie tn bol.. jest taki tempy i czsem pulsuje xD

a pamiętam jak tyle na niego wyczekiwałaś... i już nawet rezygnowałaś z niego... a teraz proszę! dołączyłaś do naszego grona

Stary 2010-05-29, 15:51   #2107
rudo-zielona
Zadomowienie

Lilllithkleik lub kaszka z biedronki (to na niej żyłam na początku) i jogurty, na ból lody

Podczytuje Was regularnie, ale pisać nie ma czasu.
U mnie wieje nudą. Choć dostałam ostatnio wyciągi, ale poziomo, bo ciągniemy siódemkę w miejsce szóstki. Nie wiedziałam, że tak można, ale moja orto już 3 wizytę męczy moją szparę po szóstce, która powoli się zmniejsza.
Te poziome wyciągi mocno zmniejszyły w ciągu tygodnia szparę, są efektywne ale też bolą zęby okropnie..
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-29, 16:05   #2108
Paulaa1994
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 0liwkaa Pokaż wiadomość
Też tak mi się wydaję.No spytam przy następnej wizycie ^.Wam też trzeba było przycinać węzidełko?Bo mi przycinał dentysta żebym nie miała szpary między dwoma jedynkami na górze i powiedział,że może się zzrosnąć i trzeba będzie jeszcze raz .No i niestety się zrosło.Nie wiem czy zdecydować się na jeszcze jedno przycinanie.Najbardziej bolało kiedy wyciągał szwy.I oczywiście po wycięciu.Krew strasznie leciała i nie mogłam wgl się uśmiechać ;<.A szpara pomiędzy zębami jest ;<.

Tez miałam podcinane wędzidełko, ale nie miałam z tym żadnych problemów. Nie rozumiem tego, że u Ciebie miało się nie zrosnąć i wtedy byłoby dobrze... Mi się zrosło i wszystko jest ok.
Paulaa1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-29, 16:47   #2109
paulina.t11
Zadomowienie

Lilith - ja też mam wszystkie wizyty co 2.5 miesiąca, bo ma jakiś inny aparat. Nie damon. Nawet nie wiem co to jest

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ----------

Aparatki mają chyba przynajmniej jeden zębowy sen w swoim życiu Mi się śniło kiedyś, że miałam już zdjęty aparat, śliczne zęby... Szłam chyba na jakiś bal. Wszystko ok, tylko że przewróciłam się na schodach i... wybiłam wszystkie zęby!

wątek wymiankowy
paulina.t11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-29, 17:57   #2110
_Amelya_
Przyczajenie

Oj, i ja mialam sen, ze podczas snu zamki mi poodpadaly a ortodontka wyjechala i nie miala mi jak ich przykleic hehe

Zastanawiam sie caly czas czy zalozyc na gore krysztalowy czy porcelanowy aparat... jak myslicie? jest jakas znaczaca roznica?
_Amelya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-29, 18:03   #2111
sylvi_86
Zakorzenienie

z tego co mi wiadomo to porcelana moze sie odbarwiac..ale nie jestem pewna
Stary 2010-05-29, 20:33   #2112
0liwkaa
Przyczajenie

Zabardzo się zrosło czyli jest takie jak przed wycinaniem.I chyba będę musiała jeszcze raz.Chociaż u niektórych ładnie wygląda mała szparka pomiędzy zębami
0liwkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-29, 21:12   #2113
karadisa
Raczkowanie

GG do karadisa

Cytat:
Minie minie dla mnie najgorsze były pierwsze trzy dni... teraz już ból powoli odpuszcza a co najfajniejsze widzę, że aparacik pracuje... już wieczorem po założeniu widziałam różnicę, ale dziś to już ją widać bardzo dobrze... dwójka zlazła z jedynki i zrobiła się milimetrowa szparka Jaka jestem szczęśliwa a najlepsze są teksty znajomych "Karolina! Ty masz aparat???" Rewelka! Jestem z niego taka dumna! Całkowicie zmienił mnie ten aparat zdecydowanie na +

Edytowane przez karadisa
Czas edycji: 2010-05-29 o 21:15
karadisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-29, 21:53   #2114
Cameron7
Raczkowanie

Hej dziewczyny śledzę wasz wątek już od kilku dni...chciałam jeszcze bardziej przekonać się do założenia aparatu i jakoś na dniach umówię się na pierwszą wizytę... fajnie, że opisujecie tu swoje aparatowe perypetie...
Cameron7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-29, 22:04   #2115
cherry pie
dream big

a ja nie widzę zmian

„The future belongs to those
who believe in the beauty of their dreams”
cherry pie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-29, 22:20   #2116
manjushka
Raczkowanie

Dziewczyny doradźcie mi plis! Czy w 27 lat nie da się porozciągać zęby bez usuwania? Mam na górze tylko 2ke wepchniętną do środka, jest bardzo ciasno, więc się nie zmieściła, widać gdzieś z 30% jej w szparze między 3ka a 1ką. No i na dole mam stłoczenia, ale tam i tak jest 6ka do usunięcia (prez złe leczenie kanałowe ), więc tu sie zgadzam, ale na górze nie chcę usuwać zdrowy ząb Orto powiedziała, że bez usuwania w moim wieku już nie ma możliwości Czy taka jest gorzka prawda??
I jeszcze ceny!!! 1900 za zwykły metal i 2700 za kosmetyczny, czy to aby nie za mocna przesada??????

Edytowane przez manjushka
Czas edycji: 2010-05-29 o 22:22
manjushka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-29, 22:24   #2117
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez manjushka Pokaż wiadomość
Dziewczyny doradźcie mi plis! Czy w 27 lat nie da się porozciągać zęby bez usuwania? Mam na górze tylko 2ke wepchniętną do środka, jest bardzo ciasno, więc się nie zmieściła, widać gdzieś z 30% jej w szparze między 3ka a 1ką. No i na dole mam stłoczenia, ale tam i tak jest 6ka do usunięcia (prez złe leczenie kanałowe ), więc tu sie zgadzam, ale na górze nie chcę usuwać zdrowy ząb Orto powiedziała, że bez usuwania w moim wieku już nie ma możliwości Czy taka jest gorzka prawda??
I jeszcze ceny!!! 1900 za zwykły metal i 2700 za kosmetyczny, czy to aby nie za mocna przesada??????
ortodontka nie jestem ale mysle ze i mi i dziewczyna bedzie latwiej cos stwierdzic po zdjeciach
Stary 2010-05-29, 23:10   #2118
elka00
Przyczajenie

Hej dziewczyny, ja też sie zastanawiam nad aparatem tz. bede mieć ale jeszcze nie wiem dokładnie kiedy. Jest ktoś z Was z wrocka i może polecic dobrego orto albo klinike?

a tak na marginesie to które gumki są najmniej widoczne?
elka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-29, 23:21   #2119
betti_888
Wtajemniczenie

a ja przed chwilą gdy myłam zęby zauważyłam coś dziwnego... że na dolnych pierścieniach mam założone gumeczki... nie wiem jak wcześniej mogłam tego nie zauważyć... a mam to od czwartku... może ktoś wie po co to?

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2010-05-29 o 23:25
Stary 2010-05-29, 23:48   #2120
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
a ja przed chwilą gdy myłam zęby zauważyłam coś dziwnego... że na dolnych pierścieniach mam założone gumeczki... nie wiem jak wcześniej mogłam tego nie zauważyć... a mam to od czwartku... może ktoś wie po co to?
jak to na pierscieniach? nie moge sobie tego wyobrazic:P
Stary 2010-05-29, 23:54   #2121
sylvi_86
Zakorzenienie

ja za to trzasnelam sobie kolejna fotke moich zębisk..podziele sie z Wami chociaz wiem ze Was juz tymi zdjeciami zameczam:p widac ze szczeki nie schodza sie w lini srodkowej..gore trzeba bedzie przesunac:P
Stary 2010-05-30, 00:00   #2122
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
jak to na pierscieniach? nie moge sobie tego wyobrazic:P
nie chciało mi się robić zdjęcia więc zrobiłam symulacje... mniej więcej to tak wygląda:

Stary 2010-05-30, 00:01   #2123
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
ja za to trzasnelam sobie kolejna fotke moich zębisk..podziele sie z Wami chociaz wiem ze Was juz tymi zdjeciami zameczam:p widac ze szczeki nie schodza sie w lini srodkowej..gore trzeba bedzie przesunac:P

też tak miałam ale teraz się troszkę naprostowało

Stary 2010-05-30, 00:07   #2124
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
nie chciało mi się robić zdjęcia więc zrobiłam symulacje... mniej więcej to tak wygląda:

hmm a masz jakies szpary do zaklejenia? chyba cos mowilas o takiej miedzy 2 a 3... wiec moze to ma pomoczamknieciu? nie wiem..zmyslam;p

---------- Dopisano o 00:07 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ----------

tam powinno byc pomoc w zamknieciu:P
QUOTE=betti_888;19666262]też tak miałam ale teraz się troszkę naprostowało [/QUOTE]
tak mysle ze chyba do odzyskania lini srodkowej bede musiala robic wyciagi..ogolnie to kombinuje bo sie nie moge doczekac wizyty u orto;p
Stary 2010-05-30, 00:09   #2125
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
hmm a masz jakies szpary do zaklejenia? chyba cos mowilas o takiej miedzy 2 a 3... wiec moze to ma pomoczamknieciu? nie wiem..zmyslam;p

ale ta przerwa to na górze jest... na dole aparat noszę dopiero 3,5 miesiąca

Stary 2010-05-30, 00:18   #2126
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
ale ta przerwa to na górze jest... na dole aparat noszę dopiero 3,5 miesiąca
a to w takim razie nie wiem:P ja chyba czegos takiego nie mialam;p
Stary 2010-05-30, 01:19   #2127
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karadisa Pokaż wiadomość
Minie minie dla mnie najgorsze były pierwsze trzy dni... teraz już ból powoli odpuszcza a co najfajniejsze widzę, że aparacik pracuje... już wieczorem po założeniu widziałam różnicę, ale dziś to już ją widać bardzo dobrze... dwójka zlazła z jedynki i zrobiła się milimetrowa szparka Jaka jestem szczęśliwa a najlepsze są teksty znajomych "Karolina! Ty masz aparat???" Rewelka! Jestem z niego taka dumna! Całkowicie zmienił mnie ten aparat zdecydowanie na +
a u mnie nic nie widac wy tu piszecie ze juz po dni albo kilku cos widac.. a u mnie poza ogromnym bolem nic a bol mnie dobija.. dzis na kolacje bylam w KFC ryczałam jak bobr ale jadlam udalo mi sie zjesc 5 skrzydelek zanim skapitulowalam.. a teraz wzielam tabletke przeciwbolowa i jem 3 loda jeszcze nigdy nie czulam takiego bolu zebow ale skrzydelka byly pyszne warto bylo pocierpiec

Cytat:
jak ona jest tam zaczepiona? :P ja mam 5 z 6 polaczaona taka gumeczka ( pierscien z zamkiem) ale to chyba dlatego zeby 5 sie prze przesowala do przodu tylko 3 szly w strone piatek... jak myslicie?

do tego chyba ukruszylam sobie 1 wlasnie...

Aparatka sobie jestem
Góra->28.05.10 Dół->14.08.10
Koszta - 3860

Lilllith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 10:38   #2128
wiolafrytka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cherry pie Pokaż wiadomość
a ja nie widzę zmian
nie przejmuj się ja też nawet bóla nie ma
wiolafrytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 10:55   #2129
natewa
Rozeznanie

Dziewczyny, wiem, że nie do końca ten temat, ale może któraś w Was będzie mi w stanie pomóc.
W piątek wyrwałam zęba (dolną piątkę). Wszystko poszło gładko i szybko, prawie nie boli (tylko coś tam ćmi), ale dziś poczułam w buzi nieprzyjemny zapach, odważyłam się wreszcie zajrzeć do tej dziury i okazało się, że jest tam mnóstwo ropy Ropa kojarzy mi się z jakimś poważnym stanem zapalnym, więc przynam szczerze, że bardzo się zmartwiłam...
Więc: 1. czy ta ropa to normalne, czy też mam się bać?
2. co z tym robić? pomyślałam o przepłykaniu jakąś szałwią, pewnie przydało by się tą ropę jakoś zebrać (grr....), ale dentystka zabroniła mi tam "gmerać" i płukać, żeby nie wyleciał skrzep, więc juz nie wiem co robić
Help
natewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 10:59   #2130
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
jedyne co mi do głowy przychodzi to to że one trzymają łuk w pierścieniu, aby nie wyskoczył, bo czasami się tak zdarza.

: 30.10.09r
dół: 16.04.10r
W drodze do pięknego uśmiechu...
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości