|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Po czemu te ogórki?
U mojej babci (nad Bugiem) na listonosza mówi się pocztylion, a na miarę krawiecką liniuszek
(Na tą miarę u mnie w domu zawsze mówiło się centymetr, nie wiem czy to gwara, czy normalnie )
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale dla mnie to akurat normalne, samej mi się zdarza czasem tak mówic ![]() i widziałam że któraś dziewczyna pisała o "na dworze, na podwórku" u mnie się tak właśnie mówi, jak mówi się u was? zakluczac słyszę pierwszy raz, ale starsi ludzie u mnie mówią 'zaprzyj drzwi' 'zaperte'
|
|
|
#35 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jest takie nawet tłumaczenie, bez obrazy dla nikogo oczywiście, że to z dworu się na pole wychodzi, a ci co z pola to idą na dwór ![]() "Jo" to na Kaszubach "tak" i powiem szczerze, że jak się przebywa 2 miesiące wśród ludzi, którzy tak mówią to się samemu zaczyna tak gadać ![]() A co do "godania" polecam http://www.youtube.com/watch?v=z-SMvaM8AhA - poczytajcie sobie tekst w opisie filmu. Ja w sumie nawet większość jestem w stanie zrozumieć, mimo, że mieszkam w Małopolsce, ale na granicy ze Śląskiem
|
|
|
#36 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak wyjechałam na studia to się oduczyłam, teraz jak wróciłam to niestety znowu też tak mówię, bardzo staram się tego oduczyć, ale jak wszyscy naokoło tak mówią to jest to bardzo trudne
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Wtajemniczenie
|
ahh
u mnie na polu to są właśnie prace polowe.ktoś pojechał orac i jest na polu
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
|
|
|
|
|
#40 | ||||
|
Zakorzenienie
|
No a gdzieżby indziej
![]() Ja też, cóż innego można robić ![]() Cytat:
Cytat:
I wcale mi to nie przeszkadza, za to moi znajomi tutaj zaczęli mi wtórować i bardzo sympatycznie traktują moje niemieckie naleciałości ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jakie kartofle?! Ziemniaki! U mnie kurcze autentycznie od zawsze wszyscy mówią "na pole", jak ktoś mówił "na dwór" to od razu było wiadomo, że jest "z importu" Nawet mój pies reaguje tylko na pytanie czy chce iść na pole
Edytowane przez Fela Von Helvete Czas edycji: 2010-05-30 o 13:33 |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A bo pies dworski, to by 'na dworze' się nie wysikał.
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do "Na dwór" - dwory to były w zamkach. ![]() Edytowane przez karolynka90 Czas edycji: 2010-05-30 o 13:44 |
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sie nauczylam w Warszawie nie wdawac sie w jakiekolwiek dyskusje na temat roznic jezykowych.
Natomiast w Krakowie nikt z tym nie ma problemu. To normalne, ze sa roznice kulturowe i ludzie mowia roznymi jezykami, odmianami tych jezykow itp. Zwlaszcza w wakacje rynek zamienia w istna wieze Babel. Nawet w lesie ptaki roznie cwierkaja - wiec nie wiem co doradzic komus kto nie przechodzi z tym na porzadek dzienny. Moze zakup dzialki na Ksiezycu? |
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Podkarpacie:
1) nadużywanie "na" jadę na kraków, idę na nogach (pieszo), ewentualnie rzadziej idę na butach. cześciej słychać "idę z buta" 2) wyciorać się - pobrudzić się 3) być lelawym, być ciumrokiem - ciamajda 4) sznycel - mielony 5) ciasto - surowe ciasto placek - ciasto juz upieczone No to tak na szybkiego przyszło mi do głowy
|
|
|
#48 |
|
Zadomowienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez madabell Czas edycji: 2010-05-30 o 15:14 |
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze fest, żeby nadać czemuś mocniejsze znaczenie, nie wiem, jak to wytłumaczyć ...
![]() ---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Polecam ten wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=386614Można się naśmiać |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do pola i dworu to ja mam inne wytłumaczenie, dla ludzi, którzy mnie irytują. Nie dlatego, że mówią "idę na pole", bo to, że tak mówią przyjmuję bez niczego. Irytują mnie, że się wyśmiewają z mojego "idę na dwór" No więc dwór obejmował budynek mieszkalny właściciela oraz zabudowania gospodarcze, tak? Czyli wszystko co ogrodzone, należy do 'dworu'. I dlatego niektórzy, wychodzili na dwór a ci w chałupkach z polem ziemniaków przed domem wychodzili na pole Ale to tylko tak, bo mnie jedna dziewczyna irytuje. Nie potrafi podejść do tego tak naturalnie jak ja. I teraz się pochwalę, że zrozumiałam wszystko co tu napisałyście, oprócz gwary śląskiej (bo tej to chyba nigdy nie zrozumiem )Mnie dziwi trochę "dlaczemu" zamiast "dlaczego" (o! fire fox mi podkreślił dlaczemu jako błąd! ha!) I mocno mierzi "dla mnie". Np. nie "podaj mi" czy "daj mi" tylko "daj dla mnie". Ostatnio nawet przeczytałam "co się stało dla króliczka?". To miało być "co się stało króliczkowi?" bo biedak umarł. (Białystok i okolice?) I denerwuje mnie nadużywanie "mnie" a traktowanie "mi" po macoszemu. A przecież te słowa mają bardzo konkretne zastosowanie! A! I u mnie mówi się ziemniaki i kartofle zamiennie. Ale ja to tępię i mówię tylko ziemniaki bo słowo kartofle jest z niemieckiego a ja niemieckiego nie lubię ![]() PS. Jestem z Warszawy, od 5 pokoleń, więc określenia z innych regionów rozumiem bo rozumiem a nie dlatego, że ktoś ich u mnie używa z racji pochodzenia. Dynks to denaturat, mocniejszy alkohol ale taki podłego gatunku no i wihajster Czyli coś, czego nazwy nie znamy lub nie pamiętamy. Dynks można też przyciskać i ciągnąć za niego
Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-05-30 o 14:48 |
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Mnie też to irytuje.
możliwe, że to także wlicza się do błędów.Ja też mówię 'ziemniaki', to chyba ogólnopolska nazwa ![]() Pupsztyl? ![]() Cytat:
'Dla mnie'.. ![]() Ale z tego, co zauważyłam, to bardzo popularne właśnie nieopodal moich rejonów - mazowsze, podlasie.
|
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
Też zakluczam drzwi
I wychodzę na dwór, nie mieszkam na wsi i pól u mnie brak ![]() Hah, większości z tych słów używam ^^ bździągwa to u mnie też maruda, można bździągwić klamoty to raczej rzeczy, niż kamienie, można też kogoś źgać - dźgać np palcem
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 |
|
Konto usunięte
|
Jeszcze coś mi się przypomniało.
Moja Łódzka koleżanka mnie tak testowała różnymi słowami właśnie ale teraz pamiętam tylko 'krańcówka'. Pamiętam, bo tym mnie chciała zastrzelić do końca, a to po prostu zajezdnia autobusowa/tramwajowa. Mam nawet teorię, że ja to wszystko rozumiem, bo przecież w Warszawie to więcej przyjezdnych można spotkać i usłyszeć niż prawdziwych Warszawiaków. Sorry ale pękam z dumy, że to wszystko zrozumiałam
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Krańcówka to raczej nie zajezdnia, a pętla (ostatni przystanek). Zajezdnia to już 'garaż' dla autobusów/tramwajów po skończonym dziennym kursie
|
|
#56 |
|
Konto usunięte
|
A zajezdnia i pętla to nie to samo?
Do dziewczyn mówiących "na pole" jak inaczej powiecie 'czy ciepło jest dziś na zewnątrz?' bo ja powiem 'czy ciepło jest dziś na dworze?' |
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
wihajster rządzi
![]() u mnie jeszcze: "Uważaj, bo się zaszportniesz!" (potkniesz) "o ty didku jeden!" (o ty skubańcu, zarazo mała czy inne takie podobne) EDIT: może żadne to odkrycie, ale TŻ właśnie odkrył skąd ten wihajster, z niemieckiego "wie heisst er?" czyli jak to się nazywa ale mieliśmy radoszkę z tego odkrycia
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(jest gdzieś w czeluściach nawet wątek o samym dworze-polu ) Regionalizm już się chyba dawno zatarł, już w szkole pół mojej klasy mówiło tak, a drugie tak. U mnie wichajster można też nazwać cipsztyngier
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-05-30 o 15:32 |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zadomowienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez madabell Czas edycji: 2010-05-30 o 15:38 |
|
|
|
|
#60 |
|
Konto usunięte
|
A! Dynks to jeszcze sygnet
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:52.

)

Typowe regionalizmy.