storczyk (orchidea) cz.III - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-30, 13:24   #1141
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

solaola
Też mam takiego ale zostawiłam go w spokoju a niech sobie rośnie nie mam miejsca , także dla mnie wygodniej
lusia288 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 13:29   #1142
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Ariena, dziwak z postu nr 1133 jest prześliczny!
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 13:39   #1143
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

A to moje dziwaki korzenne
Stary 2010-05-30, 15:40   #1144
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Makobratek Pokaż wiadomość
Gratuluje maluszka Ja jeszcze nie doczekałam się storczykowego przychówku
Dzięki bardzo Zaskoczenie było niemałe
Słuchajcie, wróciłam z LM. Bosskie storki Głównie miniaturki, ale są ciekawe kolory, warto zajrzeć. Patrzcie, co zawładnęło moim serduchem:
Toczyłam walkę sama ze sobą("Patrz jaki on jest biedny, samotny, nie możesz go tak zostawić! Patrz, ile ma kwiatuszków, takiego to w życiu nie widziałaś Bierz go!"). Ale ostatecznie kierując się silną wolą zostawiłam go tam. Wracam w środę, pani powiedziała, że będą mieć dostawę (szukam podłoża i doniczki dla maluszka), więc jak tylko będzie(było takich ślicznotek kilka sztuk, na jednym pędzie z 10 pączków przynajmniej) to go dorwę.
Lusia, przecudowne korzenie, kwiatek musi być zdrowiutki Pokaż go w całości i mów nam, co robisz, żeby takie mieć
Dorzucam jeszcze zdjęcia innych falosławów.
1 i 2- lirojowy falek.
3 i 4 to doniczki falków, które stoją na keramzycie. Zdjąć je? Te glony mnie niepokoją.
5 - to kwiatek tego storka, co niedawno dorwałam go w biedronce. Ten jeden kwiatek to mutant Widzicie tego po prawej? Ma nasionka odkryte. Jak myślicie, da radę to jakoś wykorzystać?
6-to, co się wybilo z widocznego oczka, to pęd?(po prawej). Jakoś dziwnie rośnie
Załącznik 3148688Załącznik 3148689
Załącznik 3148724Załącznik 3148725
Załącznik 3148731Załącznik 3148732

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 16:13   #1145
cava
Zakorzenienie

Same sliczności wklejacie - fajnie az na watek wchodzić jak tyle zdjęc nowych za każdym razem.

A u mnie dziś tragedia
wyniosłam na balkon storczyki żeby sobie "pooddychały i nałapały swiatła" i mi jeden (ulubiony bo najchetniej kwitnący) spadł z ponad 2 metrów.
nadłamała mu się piekna, rozgałęziona cała w kwiatach i nowych paczkach (bo storek cały czas ja przedłuża, od prawie 5 miesięcy!) łodygana której dodatkowo zaczęła wyrastać jeszcze jedna (3cia) odnoga z pączkami. kwiatki- szkoda gadać, masakra- połamały się , podarły, płatki im poodpadały

Popodpinałam ta nadłamaną łodyżkę do patyczka, owinęłam srebrną folią w miejscu nadłamania, ale watpię żeby to coś dało.
Alez jestem na siebie zła, po co ja je na balkon targałam jak im na parapetach dobrze. :/
I dlaczego z 2 łodyg złamała się ta extra ukwiecona a nie ta druga? Chyba na złość.

tak to jest z nadgorliwością, zamiast nie kombinować to nie, storki na spacerek mi się zachciało wynosić.
To teraz mam za swoje.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 16:39   #1146
ebudka
Przyczajenie

Pokaże Wam prezent od mojego mężczyzny kupiony w Castoramie. Jest cudowny
To Cambria BurragearaNelly Isler. Może któraś pomoże mnie jak ją podlewać, pielęgnować?

Edytowane przez ebudka
Czas edycji: 2010-05-30 o 17:19
ebudka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 16:58   #1147
Ariena
Zakorzenienie

Solaola fajnie mieć takie bliźniaki. Ja też tego mojego muszę rozdzielić.

Cytat:
Napisane przez Makobratek Pokaż wiadomość
Ja byłam w czwartek w obi i były falki po 18 zł. Wybrałam sobie 1 falka (od męża na rocznicę ) - woskowego w bordowo- żółte kropki. Od dawna na takiego polowałam
Witaj w gronie storczykomaniaczek. Koniecznie pokaż zdjęcia swoich podopiecznych, a zwłaszcza tego woskowego - z opisu moja ulubiona kolorystyka.

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Ariena, dziwak z postu nr 1133 jest prześliczny!
No kurcze też mi się podoba, choć ja wolę klasyczne falki. Może kiedyś sobie kupię takiego.

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
5 - to kwiatek tego storka, co niedawno dorwałam go w biedronce. Ten jeden kwiatek to mutant Widzicie tego po prawej? Ma nasionka odkryte. Jak myślicie, da radę to jakoś wykorzystać?
6-to, co się wybilo z widocznego oczka, to pęd?(po prawej). Jakoś dziwnie rośnie
Śliczny ten 5 , mi się wydaje że faktycznie pęd się wybija.

Cava a dlaczego on spadł? Z ręki wypadł czy jak?
Ja też swoje niedawno wyprowadziłam na spacer na balkon, ale jakoś mi się nie chce już teraz bo potem dużo czasu mi zajęło umieścić znowu wszystkie na wąskich parapetach, tak by jakoś się poupychały.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-30, 17:12   #1148
ebudka
Przyczajenie

a tutaj problem z moim falkiem opadły kwiatki jedną łodygę ucięłam bo zaczęła schnąc a teraz ta druga znów żółknie. Boję się, że też będę musiała ją ściąć i mój kwiatek umiera. Liście mają jasno żółty kolor. Co to może być co robić?
Stary 2010-05-30, 17:17   #1149
kundzia07
Raczkowanie

poprostu przekwita Ebudka, pokasz zdjęcie najlepiej.
ale jeśli wszystko dobrze z nim, to za pewien czas znów puści pęd kwiatowy i bedzie cieszyć oko
kundzia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 17:34   #1150
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Solaola fajnie mieć takie bliźniaki. Ja też tego mojego muszę rozdzielić.

Śliczny ten 5 , mi się wydaje że faktycznie pęd się wybija.

Cava a dlaczego on spadł? Z ręki wypadł czy jak?
Ja też swoje niedawno wyprowadziłam na spacer na balkon, ale jakoś mi się nie chce już teraz bo potem dużo czasu mi zajęło umieścić znowu wszystkie na wąskich parapetach, tak by jakoś się poupychały.
No, superowe uczucie Trzymam kciuki za rozdzielenie Twoich ślicznotek
Dzięki za podpowiedź, zobaczymy, co czas pokaże
Cytat:
Napisane przez ebudka Pokaż wiadomość
a tutaj problem z moim falkiem opadły kwiatki jedną łodygę ucięłam bo zaczęła schnąc a teraz ta druga znów żółknie. Boję się, że też będę musiała ją ściąć i mój kwiatek umiera. Liście mają jasno żółty kolor. Co to może być co robić?
Pokaż nam zdjęcie Poza tym, wszystkie liście robią się żółte czy tylko te, które są najniżej?(są najstarsze). Jeśli tylko te ostatnie, a nie wszystkie, to znaczy, że storek po prostu już ich nie potrzebuje i nie ma powodów do paniki. Jeśli zaś żółkną wszystkie, martwiłabym się, bo to może oznaczać zgon roślinki

Edit:
Cava, podejrzewam, co czujesz, bo gdy moje na balkonie się przewracały to już wariowałam.

Oto zdjęcie bliźniaków:
Załącznik 3148975

Edytowane przez solaola
Czas edycji: 2010-05-30 o 17:41
Stary 2010-05-30, 18:23   #1151
ebudka
Przyczajenie

oto mój kwiat, który żółknie co to jest? naturalna kolej rzeczy? tylko on ma jasno zielone liście i łodygę. wszystkie liście są jasno zielone, on zawsze takie miał ale plus, że są jędrne nic się z nimi nie dzieje tylko ten kolor. ale ta łodyga też żółknie

Edytowane przez ebudka
Czas edycji: 2010-05-30 o 18:26
Stary 2010-05-30, 18:33   #1152
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

Cytat:
Słuchajcie, wróciłam z LM. Bosskie storki Głównie miniaturki, ale są ciekawe kolory, warto zajrzeć. Patrzcie, co zawładnęło moim serduchem:
Toczyłam walkę sama ze sobą("Patrz jaki on jest biedny, samotny, nie możesz go tak zostawić! Patrz, ile ma kwiatuszków, takiego to w życiu nie widziałaś Bierz go!"). Ale ostatecznie kierując się silną wolą zostawiłam go tam. Wracam w środę, pani powiedziała, że będą mieć dostawę (szukam podłoża i doniczki dla maluszka), więc jak tylko będzie(było takich ślicznotek kilka sztuk, na jednym pędzie z 10 pączków przynajmniej) to go dorwę.
Lusia, przecudowne korzenie, kwiatek musi być zdrowiutki Pokaż go w całości i mów nam, co robisz, żeby takie mieć
1 i 2- lirojowy falek.
3 i 4 to doniczki falków, które stoją na keramzycie. Zdjąć je? Te glony mnie niepokoją.
Załącznik 3148688Załącznik 3148689
Załącznik 3148724Załącznik 3148725
Załącznik 3148731Załącznik 3148732
solaola
Zdjęcie wstawiłam w poście 1121. To będzie 4 fotka. Dopiero idzie mu pędA co robię pewnie to co wszystkie my tu obecne. Do spodeczka co tydzień wlewam mu wodę odstaną z nawozem i nic nic więcej

---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

ebudka
Po prostu przekwitł a jednego tez mam takiego co ma takie jasne liście. Z tego zdjęcia na tyle co widzę to wydaje mi się że jest z nim ok.
Stary 2010-05-30, 18:58   #1153
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

Postanowiłam wam jeszcze pokazać moją chlubę mini niestety już przekwitła.
Stary 2010-05-30, 19:22   #1154
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lusia288 Pokaż wiadomość
Zrobiłam wam bardziej aktualne zdjęcie
Lusia ja miałam podobny przypadek, ale mój zakręcony pędzik nie dał rady, ale Twój jak robi postępy więc powinno być dobrze

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------

Cytat:

1 i 2- lirojowy falek.
Solaola ten ze zdjęcia 1 i 2 miał liście w ciapki?? Wygląda mi to na gatunek - phalaenopsis philadelphia mój niedawno przekwitł, ale same liście wyglądają ozdobnie

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
To jest nowy korzeń a nie pęd.

CD storczyki mojej mamy.
Cynamonek ode mnie na dzień matki kupiony w Biedronie. Śliczniusi jest.
Ariena cynemonek Twojej mamy jest boskiiiiiiiiiiiiii

Twój także

A ten z Obi do reanimacji taki figlarny
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 19:33   #1155
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ----------
Solaola ten ze zdjęcia 1 i 2 miał liście w ciapki?? Wygląda mi to na gatunek - phalaenopsis philadelphia mój niedawno przekwitł, ale same liście wyglądają ozdobnie
Tak, miał

Stary 2010-05-30, 19:53   #1156
ebudka
Przyczajenie

łodyga jest do połowy żółta do połowy zielona, nie wiem czy tą żółtą część odcinać czy zostawić? bo może odcinając udałoby się coś uratować.... co radzicie?
Stary 2010-05-30, 19:56   #1157
solaola
Zakorzenienie

Moim zdaniem odetnij dopiero, jak zacznie usychać. Ale niech dziewczyny się wypowiedzą- przydatne też byłyby lepsze zdjęcia.

Stary 2010-05-30, 19:57   #1158
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
Ariena cynemonek Twojej mamy jest boskiiiiiiiiiiiiii
Sama bym takiego chciała.
Stary 2010-05-30, 20:48   #1159
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
1 i 2- lirojowy falek.
a ja mysle i mysle...czy lirojowy to znaczy kielecki?

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

Cytat:
A to moje dziwaki korzenne

nie namaczasz ich normalnie? jak dokladnie je pielegnujesz? zdradz tajemnice w zyciu nie widzialam tak pieknych korzeni na zywo...

dziewczyny, powiedzcie mi dokladnie jak pielegnujecie swoje cambrie w "smieciowym" podlozu.. plisssss

http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed>
zmienniczka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-30, 20:51   #1160
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

ebudka po kawałku możesz ścinać ja tak robie ze swoimi jak już tak ze 2cm są żólte ciacham i czekam czy bedzie marnąć dalej czy może jednak puści z oczka niżej
kiniaczek31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 20:56   #1161
zmienniczka
Zadomowienie

wiecie co? ja tez wole normalne faloslawy a nie cambrie i inne dziwactwa...aczkolwiek zanim sie zorientowalam jak bardzo sa inne od falkow to zdazylam kupic 2 zachwycona ich kolorem i ciapkowatoscia kwiatow...

kooooocham ciapki i plamki (artystka przemawia we mnie we wszystkim ) i te miniaturki z ciapkowatymi lisciami poprostu mnie powalily na kolana...niestety nie spotkalam w kielcach jeszcze takiej odmiany jak narazie...

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

dzis kolejny raz moje storki mnie zachwycily...niemal na moich oczach limonek otworzyl paczek... to bylo cuudowne

Stary 2010-05-30, 20:57   #1162
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

Cytat:
Napisane przez zmienniczka Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

nie namaczasz ich normalnie? jak dokladnie je pielegnujesz? zdradz tajemnice w zyciu nie widzialam tak pieknych korzeni na zywo...

dziewczyny, powiedzcie mi dokladnie jak pielegnujecie swoje cambrie w "smieciowym" podlozu.. plisssss

nie nie namaczam tylko na spodek leje rano i przez dzień one sobie wypijają. Zauważyłam że lepiej pędy mi zaczęły puszczać i korzenie nie robią mi się od góry ciemne.

Mi się marzy miltonia ale brak miejsca na razie

Edytowane przez lusia288
Czas edycji: 2010-05-30 o 21:00
Stary 2010-05-30, 21:03   #1163
zmienniczka
Zadomowienie

dzis kolejny raz moje storki mnie zachwycily...niemal na moich oczach limonek otworzyl paczek... to bylo cuudowne

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Cytat:
nie nie namaczam tylko na spodek leje rano i przez dzień one sobie wypijają. Zauważyłam że lepiej pędy mi zaczęły puszczać i korzenie nie robią mi się od góry ciemne.

Mi się marzy miltonia ale brak miejsca na razie
nigdy nie robisz im kapieli? NIGDY???

na spodek? na keramzycie czy nie jest ta doniczka? i ile lejesz wody do spodka? woda z nawozem czy bez? przelewasz od gory? czy od razu na spodek? kurcze, jakies nowe metody mi podsuwasz

a mam pytanie, reanimujesz moze jakiegos?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-30, 21:07   #1164
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Cytat:

pielęgnacja hhh a co byś chciała konkretnie wiedzieć zasady podobne do piel.phali tylko częściej podlewam tu sugeruje sie ciężkością doniczki bo korzenie w tej kwesti wiele nie zdradzą przecieram listki w ten sposób trochę je zwilżam spryskuje prawie codziennie raniutko ale delikatnie a śmiecioe podłże dla cambri ideał bo dłużej wilgoć niby trzyma...

może któraś wie czy gdzieś przewiduja jakies dostawy storkow ? chodzi o sieciówki ..

Dobranoc dziewczynki ide spać do jutra

Edytowane przez kiniaczek31
Czas edycji: 2010-05-30 o 21:11
kiniaczek31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 21:10   #1165
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

przelewałam kiedyś i moczyłam ale teraz od pół roku tego nie robię. Na cały spodek wlewam z nawozem. I zdecydowanie u mnie jest lepiej. Ale to może być tylko u mnie. Chociaż moja teściowa też tak robi a ma i miltonie dendrobia i jeszcze inne i u niej już kwitły powtórnie to też tak robię jak ona
Stary 2010-05-30, 21:10   #1166
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Nie lirojowy znaczy ten z "lerła merlę" -> Leroy Merlin-> LM.
Nie wiem czemu, ale weszło mi w nawyk mówienie "Jadę do liroja" a nie "Jadę do lerła"

Stary 2010-05-30, 21:22   #1167
anulcia_88
Rozeznanie

A ja nie wiem czy się martwić...czy też nie... na mojej cambri i na jeszcze jednym storasie (żółtek w plamki) zauważyłam na pędach takie przeźroczyste kropelki, które są klejące... I teraz się zastanawiam, czy jest im "tak dobrze", że puszczają soki - cukry (na jakieś stronce tak wyczytałam) czy też to mogą być mszyce lub inne szkodniki?? Na liściach nie zauważyłam tej substancji...
anulcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-30, 21:35   #1168
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

Cytat:
Napisane przez anulcia_88 Pokaż wiadomość
A ja nie wiem czy się martwić...czy też nie... na mojej cambri i na jeszcze jednym storasie (żółtek w plamki) zauważyłam na pędach takie przeźroczyste kropelki, które są klejące... I teraz się zastanawiam, czy jest im "tak dobrze", że puszczają soki - cukry (na jakieś stronce tak wyczytałam) czy też to mogą być mszyce lub inne szkodniki?? Na liściach nie zauważyłam tej substancji...

O ile nie jest tego bardzo dużo to nie masz się czym martwić
Stary 2010-05-30, 21:37   #1169
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Kleiste kropki mogą być oznaką szkodników lub intensywnego wzrostu rośliny.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 21:45   #1170
anulcia_88
Rozeznanie

Tak więc muszę bacznie obserwować moje maleństwa dzieki
anulcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości