|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Dzień dobry.
U nas na dobry początek dnia leje i spacer wykluczony. Pomyłam więc podłogi, poprasowałam obiad się gotuje a Lenka śpi. Ale nudy. Ja chcę słońce!!!!!!!!!!! Natalala u ciebie podobno upały no oszaleję chyba.Ferrou przykro mi z powodu psiaka . Miałam w swojej całej karierze hodowlanej 8 chomików(nie na raz oczywiście) i za każdym razem jak zdechł śmiercią naturalną to strasznie to przeżywałam. Mąż więc zabronił kupowania nowych sierściaczków.AniaP, Izumi, Asiulka, Madzia piękne te wasze dzieciaczki Drcron Twoja Julcia jest prawdziwym aniołkiem już widzę, że jednak brąz na głowie![]() Kurdę moja Lena zaczęła ulewać po każdym jedzeniu tylko te ulewanie no nie może być za pięknie.Mrówka co to za durny nastrój cię dopadł??? Walnij tż-ta w łepetynę niech się opamięta i wracaj z dobrym humorem Darusia pochwal się tymi rzeczami coś tam nakupowała
Lenka 12.03.2010 CC http://www.suwaczki.com/tickers/ug378u69qhqma25s.png Maja Edytowane przez aixa Czas edycji: 2010-05-31 o 15:56 |
|
|
|
#2402 |
|
BAN stały
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Aixa, wierz mi nie chcialabys takich upalow ;/
a co do ulewania, moja mala tez ulewa, po kazdej butli... dzwonilam z tym do pediatry i poki przybiera na wadze (a przybiera) to nie powod do zmartwien, poprostu jedne dzieci ulewaja a drugie nie.... ja czasami nie nadazam ze sliniakami....ma sie to wszystko unormowac po kilku miesiaccach...wiec ja przestalam panikowac, a tez sie martwilam ;/ takze nie stresuj sie ![]() Dziewczynki, jesli tylko bedziecie mialy chwile...przeczytajcie JEZYK NIEMOWLAT.....dla mnie to najlepszy poradnik dla mam! (a przeczytalam tego juz troche....) A ja nie mam pojecia co kupic malej na Dzien Dziecka... tutaj sie nie obchodzi, ale ja tam po 'polskiemu' mowie to i po 'polskiemu' robic bede Linijka juz dostala od babci i dziadka prezent...przesliczna zlota braznoletke z wygrawerowanym imieniem (tylko troszke przyduza ;/ i musi poczekac jakis miesiac pewnie...)Tylko mama ma problem.... ![]() :conf used: ona ma juz wszystko ;/A my prawdopodobnie na koniec roku sie przeprowadzamy zamienie te nieszczsne NJ na slonceczna Floryde (o ile wszystko pojdzie zgodnie z planem ) ale nic nie mowie zeby nie zapeszyc, bede sie chwalic jak juz bedzie wiadomo wszystko na 100% ![]() Czas na kawusie PS> Juz nie musze chowac w polke z majtkami :P |
|
|
|
#2403 |
|
Rozeznanie
|
witajcie dziewcvzynki
ja tylko na moment, bo nie mam dziś czasu. No sorki... ![]() Mam takie pytanie, bo coś mnie zastanawia i ciekawa jestem, jakie są wasze spostrzeżenia. Mianowicie chodzi o te dziwne wysypki. Hania od paru dni ma takie krostki czerwone. szorstką skórę na twarzy , uszkach, za uszkami i szyjce. Myślałam, że to potówki, ale nie przegrzewam jej, a teraz nawet jest zimno na dworze to tym bardziej, nie jem nabiału ( choć na początku, przez 3 tyg jadłam wszystko jak zawsze i nic jej się nie robiło, zero krostki), i czytam że to dość popularne (ta wysypka) tu na forum. Mam pytanie, czy nie wiążecie tego ze szczepieniami? Bo moją właśnie na 2, 3 dzień po szczepieniu tak wysypało. (Madziwnia- ja pomidorów wogóle nie jem , a wysypka jest)
|
|
|
|
#2404 |
|
Rozeznanie
|
Natalala mam nadzieję, że z tego wyrośnie. Wszystkie ciuszki obrzyguje
![]() Język niemowląt przeczytałam jak byłam w ciązy a teraz czytam go jeszcze raz( dopiero teraz do mnie trafia) bo odnoszę to do Leny i dużo pomocnych rad tam jest Wolę upały niż ten wstrętny deszcz Zazdroszczę ci Florydy. nawet mi tu nie pisz takich wstrętności ![]() Fasolka tak się chwilkę zastanowiłam nad tym co piszesz i rzeczywiście moja Lenka dostała tych pryszczyków dzień po szczepieniu może to dziwny zbieg okoliczności???
Lenka 12.03.2010 CC http://www.suwaczki.com/tickers/ug378u69qhqma25s.png Maja Edytowane przez aixa Czas edycji: 2010-05-31 o 19:30 |
|
|
|
#2405 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ciekawe jak u innych maluszków, które mają dziwne wysypki.... Mamusie wysypkowych dzieciów piszcie ![]() Na razie smaruję diprobase i skórka już nie jest talka szorstka
|
|
|
|
|
#2406 |
|
Rozeznanie
|
Tak się naczytałam, że Wasze dzidzioliki tak ładnie w nocy śpią, że tylko pozazdrościć. Moja Ola dziś też wyjąkowo spała długo -od 22ej do 5.30, potem cycuś i spanko do 7ej.
Martwię się tylko spaniem "dziennym". Przyzwyczaiłam Olę do spania w wózku, który to w czasie jej spania wożę w pokoju (po rozciągniętym kablu, żeby wózek trochę turkotał) Czy Wasze niunie potrafią w dzień same usypiać w łóżeczkach, bez bujania, noszenia, usypiania przy cycu i odkładania na śpiocha? Jeśli tak, to proszę o rady jak to się robi bo inaczej się wykończę
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
|
|
#2407 |
|
Zakorzenienie
|
moja od mojej mamy do9stala aparacik hello kity z wybprvzej byl, ttylko sto pare zl kosztowal a ja nasz gdzies schowalam wiec mam nadzieje ze mi pozyczy;p
a ja jej kupilam torbe taka jak gdzies jedziemy wszystkie jej rzeczy schowac bo nie mielismy i misiaczka---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- z tego ci piszesz to ewidentne objawy skazy sa ---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- mojej tez po szczepieniu wyszly, ale u nas skaza bankowo
|
|
#2408 | ||
|
Zakorzenienie
|
Madziwnia, obie pościele śliczne, wzięłabym tą pierwszą z misiami - jakoś taka słodsza się wydaje
![]() Cytat:
choć miałam ostatnio kryzys... uwielbiam pierogi i w piątek teściowa robiła, a moja matka w sobotę ... cierpiałam. ![]() Śliczny Michaś ![]() Cytat:
U nas powoli z ciałka schodzi, jakoś to już wygląda.. ale na buzię wraca Dusiaka, mój Mały potrafi sam zasnąć w łóżeczku, w dzień jak i w nocy. Od początku starałam się go nie nosić na rękach, a po zabawie, jak widziałam że śpiący to odkładam do łóżeczka. Jak płacze, to staję koło niego, łapię za rączkę, pogłaszczę po buzi, aby czuł że jestem i mu coś tam śpiewam No i oczywiście pilnuję aby smoczek nie wypadł bo wtedy jest ryk - a sam go wypluwa, w ogóle nie chce go ciągnąć tylko mlaska Czasami jest też tak, że nie uśnie to wtedy biorę go i kładę na kolanach i przytulam - zazwyczaj go to uspokaja i usypia. A u nas z budzeniem się jest różnie - jednej nocy ładnie śpi po 6h a innym razem budzi się co 2-3h ![]() ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Aaa... i byłam dzisiaj w aptece popytać się o kremy z filtrem... i okazuje się że te apteczne są od 6 miesiąca i babka nie chciała mi pomóc z wyborem... Stwierdziła, że małe dziecko nie powinno się wystawiać na promienie słoneczne (czego przecież nie robię) a kilka sekund jak słońce poświeci na buzię to nic się nie stanie... a mi się wydaje że nawet jak w cieniu się siedzi to powinno się smarować
|
||
|
|
|
#2409 |
|
Zakorzenienie
|
moja usypia sama bez roznicy na lezaczku w lozeczku czy na naszym lozku, nie mam z tym zadnego problemu, klade ją chwile z nia pogadam i zaczynam robic swoje rzeczy ktore mam do zrobienia odwracam sie po 10 minutach-mala spi
czasem trwa to nawet pol godziny ale ona jest nauczona ze sobie lezy ktos przy niej siedzi i sobie gadamy
|
|
#2410 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja mam tak samo. Hania tylko 1 raz zasnęła sama w łóżeczku. Chyba to był przypadek. Naczytałam się języka niemowląt i ambitnie chciałam jej wprowadzić samodzielne zasypianie, ale wymiękłam. Cały dzień spędziłam na przytulaniu i odkładaniu małej do łóżeczka. Nie dałam rady. Hania płakała coraz bardziej, nici ze spania, byłyśmy umordowane.... I tak stwierdziłam, że nie musimy książkowo zsypiać tylko tak, jak lubimy. Często jest to przy cycu, na rączkach, kloankach,albo w chuście. Trudno, widocznie mój model dziecka tak ma. A ja nie będę jej zmuszać.Dawniej kobiety nie miały podręczników tylko zdawały się na instynkt macierzyński i jakoś ludzie byli chyba mniej znerwicowani. Owszem, niektóre rady z tej kiążki mi się przydały, ale nie wszystkie, zwłaszcza jak karmię piersią. A na noc usypia przy cycu(po masażu, kąpieli), kładę ją do łóżeczka na śpiochu i wyci ągam tylko do nocnego karmienia (2 razy zazwyczaj) i odkładam z powrotem. Nad ranem często i tak ląduje u nas w łóżku Ale noce mi przesypia bardzo ładnie póki co.Cytat:
Ja kiedyś jak szczepiłam się na wzw,(t ą lepszą szczepionką ), to dostałam pokrzywki na nodze (wysypka), może to przypadek, nie wiem...
|
||
|
|
|
#2411 |
|
Wtajemniczenie
|
Fasolka mój Marcuś miał zanim Go zaszczepiłam
Nawet odwlekałam to szczepienie bo miał taką wysypkę że bałam się że mi Go nie zaszczepią. I to jest dokładnie takie jak opisałaś. Krostki plus strasznie sucha skóra na buzi i uszkach (i za nimi)
|
#2412 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2413 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A swoj ą drogą jak czytam o Twoim Marcysiu, Ptysiu to mam wrażnie, że oni z moją Hanią podobne typy są
|
|
|
|
|
#2414 |
|
Zakorzenienie
|
Mojemu na twarzy się polepszyło, rano myję mu buzię, i kremuję balneum, po spacerze południowym tylko myję, i wieczorem po kąpieli myję i kremuję. Ładnie się wygładziła skóra, wcześniej kremowałam co drugi dzień i to za mało było.
---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Erwi mi zasypia sam w łóżeczku, ale ja go nie uczyłam, on tak już miał
|
|
#2415 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
jaka ona śliczna
Cytat:
Cytat:
Cytat:
chyba cichociemna jestem![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() muze nabyc ten język niemowląt Drcron chyba mialas to? dobry patent moj tez zasypia tylko przy cycu czasami zdarzylo mu sie zasnac na lezaczku ale to chyba przypadek no i oczywiscie na spacerze,ale ogolnie w dzien nie spi zabardzo.Drcron fajnie,ze masz juz chrzciny z głowy tez bym chciala. Izumi milo Cie czytac znowu ![]() Ferrou Szkoda,ze tu nie mozna zamieszczec filmiku-jak mały sie dzisiaj usmiał,az mnie policzki bola od śmiechu ![]() Co do chusty-SUKCES!!! dzisiaj wyszlismy pierwszy raz z nim na dwor mielismy na 15 minutek bo brzydka pogoda,mąz sie obwiazał i wyszlismy,tak mu sie spodobało,ze godzine z nim chodzilismy a maly wkoncu usnął i obudzil sie dopiero jak do domu weszlismy zawiązany był w X chyba poszukam takiego materialu i jeszcze uszyje ze 2 kolorowe bo mam brąz z turkusem tak smutno troche,no i mam 4,5m o ile ja sie obwiazalabym 2 x to maz sie ledwo zawiązuje hihi nawet dociagac nic nie musi ---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2416 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z tą różnicą że Twoja Hanutka ładnie śpi w nocy, a sama nie zasypia, a mój Precello śpi średnio ale sam zaśnie No ... wraz z konikiem z FP ![]() Oliwka ja mam jezyk niemowlat - daj maila tu lub na prv ![]() Co do chust to mój doradca chustowy uważa że 2x jest dużo lepsze niż kieszonka, a w ogóle najlepszy jest kangur - choć trudno wszystko prawidłowo dociągnąć. Tu instrukcja: http://www.youtube.com/watch?gl=DE&hl=de&v=rfuoWaK9I7Q
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-05-31 o 19:55 |
|
|
|
|
#2417 |
|
Zakorzenienie
|
Aixa nam na ulewanie pomoglo dodawanie NUTRITONU do mleczk (z tego co wiemkarmisz sztucznie) teraz juz powolio odchodzimy od niego bo mysle ze juz 4 miesiace to moze przestanie ulewac
|
|
|
|
#2418 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzisiaj nosiłam mojego w 2x to się po 15 min dopiero popłakał to już sukces, jutro spróbujemy wyjść na dwór.
|
|
|
#2419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najbardziej podoba jej sie lusterko wiszace na srodku, bo nawet jesli nie widzi siebie samej to zawsze cos tak dojrzy i jak sie rusza tymi palakami to obraz w lusterku tez sie rusza-tym sposobem zjadlam juz nie jeden obiad majtajac palakiem od maty. I dosc obszerna jest wiec potem posluzy do sadzania jej do zabawy. madziwnia, obie ładne Natalala, ja będę bronić NJ rękoma i nogami. A floryda nie kojarzy mi się najlepiej-miałam tam zakładane zszywki na głowę (stitches znaczy). Darusia, a wodę koperkową dajesz regularnie-po każdym karmieniu czy doraźnie jakoś?
|
|
#2420 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Basenów u nas w 100% ozonowanych nie ma sam ozon nie wybije syfu w wodzie ale jednak powinna być ozonowana raczej a nie sam chlor pieluchy sa w marketach moze nie w każdym ale są . Po męzu ale ogólnie mówią ze do mnie podobna Cytat:
Cytat:
Byłam dziś z małym na spacerku i moje dziecie usiadło sobie tyłkiem w kałuży .. ale jaki miał ubaw . nie zdązyłam go złapac bo w jednym ręku miałam wózek w drugim tel . Potem wstał i wsmarował sobie całe błoto w bluze . Na koniec to już się śmiac zaczełam bo w sumie tylko to mi pozostało
|
|
#2421 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wrócilam od lekarza i mała ma asymetrię. A moja pani doktor tego nie zauważyła, a badała ja już chyba 5 razy. Musze ją zmienić jak najszybciej... grrr... A figura ... hmmm... zdecydowanie za chuda ![]() Cytat:
Ale to faktycznie masz "wesoło". Co godzinie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
, poza tym wafle ryżowe, pieczywo sonko, płatki fitness, chrupki kukurydziane, krakersy lajkonika, chleb z wędliną drobiową... no, to mniej więcej tyle...
|
|
#2422 |
|
Zakorzenienie
|
Izumi - no nareszcie jakiś znak życia.
. Dzieczyny tu zaraz się o niego pobiją![]() Ania P - ja też widzę coraz większe podobieństwo Oli do Szymka. Śliczne masz te dzieci. Fasolka - jajakoś nie zauważyłam aby mała miała jakieś wysypki po szczepieniach a trochę ich już wzieła. Bo my już po 2 serii szczepień a wcześniej brała co miesiąć szczepiąnkę na płuca. Catro - gratuluje wizyty u lekarza. Dobrze że jest OK. No i TZ też się uspokoił .Mrowak - ja też dzisiaj samiutka z małą siedziałam do prawie 20-tej. Mój TZ wracał co prawda z przey już ok. 17-tej ale w połowie drogi samochód mu zgasł i musiał wzywać serwis a potem jeszcze pojechał do pracy po jakiś inny samochów. Więc też same siedziałyśmy. No moze nie tajk do końca bo jest jeszcze Igor i Vasco. NAtalala - ja też zazdroszczę tej Florydy. I może przyślij nam trochę słońca. A słyszałyście o tym że jakaś pani ginekolog robiła CC i pocięła buzię dziecku. miała około 1 promila we krwi. Dobrze że Ci moi lekarze byli trzeźwi. Moje dziecko nie ulewa. (I to od samego początku I zaczynam wprowadzać Bebilon Pepti 2. Bo my niedługo już będziemy miały 6 m-cy życia. Aktualnie Oliwka waży 5,350kg i pani doktor stwierdział że waży tak jak przecięna Kowalska. I faktycznie jak sprawdziłam na krzywej to idzemy po krzywej 50 centyli. Ja mam takie specjalne krzywe dla wcześniaków.
|
#2423 |
|
Zakorzenienie
|
Słyszałam o tej pijanej lekarce. szkoda że nie ma przepisów żeby przy takich zawodach jak lekarz, i inne ludzi ratujących życie, czy zawodowych kierowców, lub pilotów, powinno być przed wejściem do pracy alkomierz.
|
|
#2424 |
|
Zakorzenienie
|
woda koperkowa to grippe water
moja mala jak placze przy prykach albo widze ze chce prykac a nie moze to jej daje i zawsze bączki lecą---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- dziewczyny czym sie ta asymetria przedstawia? po czym mozna zaczac sie martwic? ja zaraz bede kapała moją oliwke i pierwsza kapiel z Balneum, moze ktoras z was uzywa albo uzywala i miala z tym stycznosc?
|
|
#2425 |
|
Zakorzenienie
|
a moze skonsultujecie z pediatra ta wysypke i podAcie priobiotyk ?? u nas ta wysypka byla tez czerwona i sucha skora bylo to jak Julka miala bakterie w jelitach i rotawirusa dostawala priobiotyk dodatkowo moja dieta sojowa i kosmetyki tylko emolenty i zeszlo
![]() teraz jestesmy na tanim ekologiczntm pieluchowaniu od dzis stosujemy tylko wielorazowe pieluchy i daja rade choc na noc zalozylam pampka ![]() a Julce cos sie dzieje drze sie w nieboglosy tak jak by byla glodna jadla ostatnio o 18 a cyca nie chce prezy sie i wygina do tylu jak jej go daje wczesniej raz pociagnie i wypluwa gazy to nie bo ma miekki brzuszek czyzby urok?? pomiocy
|
#2426 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
|
|
#2427 |
|
Zakorzenienie
|
Darusiaa - tu mój ulubieniec wyjaścnia i ćwiczenia pokazuje
http://dziendobrytvn.plejada.pl/26,1...sci_detal.html Ja tez słyszałam o pijanej lekarce . Brak słów poprostu
|
#2428 |
|
Zakorzenienie
|
moja tez nie miala twardego brzusia
|
|
#2429 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wrzuć np na youtube'a i wklej linka ![]() Cytat:
![]() A mój Mały dzisiaj mnie zaskoczył jakoś ok 17 wróciliśmy ze spaceru, a że spał, to go nie wybudzaliśmy, odkryliśmy, rozpięliśmy kurteczkę i zostawiliśmy w przedpokoju w wózku. I spał ponad 3 godziny nawet nie kwęknął A jak się obudził to taki grzeczniutki był Akurat ciotki go odwiedziły to się nacieszyły Małym kąpiel o 21.30 i już o 22 spał ciekawe jak nocka będzie wyglądać
|
||
|
|
|
#2430 |
|
Zakorzenienie
|
caly dzien dzis tak bylo u nas tez, nie mam na to sposobu właśnie
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.

i spacer wykluczony. Pomyłam więc podłogi, poprasowałam obiad się gotuje a Lenka śpi. Ale nudy. Ja chcę słońce!!!!!!!!!!! Natalala u ciebie podobno upały
no oszaleję chyba.
. Miałam w swojej całej karierze hodowlanej 8 chomików(nie na raz oczywiście) i za każdym razem jak zdechł śmiercią naturalną to strasznie to przeżywałam. Mąż więc zabronił kupowania nowych sierściaczków.
widzę, że jednak brąz na głowie
tylko te ulewanie

zamienie te nieszczsne NJ na slonceczna Floryde
, a wysypka jest)

i w piątek teściowa robiła, a moja matka w sobotę
czasem trwa to nawet pol godziny ale ona jest nauczona ze sobie lezy ktos przy niej siedzi i sobie gadamy