|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1051 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
![]() Cytat:
Witaj Zollerki ![]() Wizę powinnaś otrzymać mailem, wydrukuj ją w trzech kolorowych kopiach i weź ze sobą, mogą o nią zapytać na lotnisku w Polsce, czasem na lotniskch tranzytowych ale przede wszystkim potrzebna Ci będzie na miejscu aby pokazać, że masz Wizę, oryginał Wizy będzie na Ciebie czekał na lotnisku w Abu Dhabi. Dzisiaj jest już 42 stopnie w cieniu, w Czerwcu będzie trrrrrrochę więcej ![]() Nie polecam spacerów w dzień w Twoim stanie, natomiast wieczorem/nocą jeśli będziesz się dobrze czuła to możesz trochę pochodzić. Głównie życie koncentruje się w Mallach, jest ich tu kilka, są w pełni klimatyzowane do temperatury 21 stopni i tam spacery Tobie polecam, zwłaszcza w Marina Mall w Abu Dhabi. Podróż do Dubaju to koniecznie zaglądnięcie do Mall of Emirates, Ibn Batutta Mall i Dubai Mall..... zreszta każdy Mall jest piękny na swój sposób. Jest wiele wypożyczalni samochodów, zależy jakie autko chcecie wypożyczyć i ile chcecie wydać..... można wziąć Toyotę Corollę chyba za ok. 100AED /per dzień, lub nawet Ferrari ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1052 |
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Ciekawostka z Abu Dhabi:
Abu Dhabi Emirates Palace Hotel Offers Gold-Bars From ATM at Market Rate ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-05-18 o 14:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1053 |
Raczkowanie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Dziękuję Ewa za odpowiedź ;-)
Jeśli jest tak jak mówisz i Abu-Dubai mają tyle Malli do zaoferowania, to raczej nudzić się nie będę.. Co prawda czas nie najlepszy na wycieczkę, ale muszę zobaczyć gdzie mam mieszkać od stycznia, więc co by nie było nie mogę się już doczekać. Pozdrawiam z deszczowej Europy ;-) Mąż mi tu czasem melduje, że w Abu na brak ciepła i pogody nie narzeka.. pa! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1054 |
|
Zollerki
![]() Ja nie wiem co trzeba robic aby sie w Abu Dhabi nudzic..... ![]() ![]() Pozdrawiam goraco.... mamy temperatury juz powyzej 40 stopni w ciagu dnia i powyzej 30 w nocy. ![]() Zdecydowanie 40+ tutaj jest odczuwalne inaczej niz 40+ w Polsce.
![]() |
![]() |
#1055 |
Wtajemniczenie
|
pozazdrościć takiej pogody, niestety w Polsce ostatnio masakra!! Zwłaszcza dziś w okolicach Sandomierza. Najgorsze, że w nocy znowu lało
Eva, podeślij nam trochę tego słonka ... tutaj jest bardziej potrzebne
![]() |
#1056 |
|
Bradzo mi przykro gdy widzę co dzieje się w Polsce.
Ogarnia mnie taka złość, że od 1997 roku zamiast kłótni politycznych można było dokonać wiele zabezpieczeń i umocnień przed wielką wodą. Popłakałam się oglądając Wiadomości, ja nie wiem jak można było do tego dopuścić. Wystarczyło tak niewiele. ![]()
![]() |
![]() |
#1057 |
Przyczajenie
|
Witam, dużo zostało zrobione , nie można tak mówić że nic się zrobiło przez ten czas bo to nieprawda. Mam pytanie jak to jest w ogóle z podatkiem. Wiem że jest podpisane porozumienie UAE a Polska o unikaniu podwójnego opodatkowania, ale jak to wygląda w praktyce ? Czy wypełniacie pita w Polsce czy co ? Co jeżeli mam kilka miesięcy pracy a reszta w UAE ?
Pozdrawiam Przemek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1058 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich!! Skąd Eva wiesz że podczytuję?
![]() Dopiero teraz mogę odpisac bo zacząłem nie dawno czytac wątek od początku. Nie pamiętam jak to się stało ale strasznie zafascynował mnie ten kraj, dzięki tym waszym opowieściom ![]() ![]() ![]() ...naprawdę bardzo się cieszę że znalazłem to forum, mnóstwo ciekawych rzeczy!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1059 | |
|
![]()
Jeżeli ogólnie o podatkach, to przeglądnij ten wątek, bo ten temat już był poruszny
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=479 Natomiast szczegółowe pytania zadaj w swoim US. Cytat:
![]() Jeszcze kilka lat nauki przed Tobą, ale pamiętaj, że marzenia się spełniają gdy naprawdę tego chcemy ![]() Jeśli dobrze kojarzę, to jest jeden kucharz z Polski pracujący w jednej z restauracji w Rotana Beach Hotel w Abu Dhabi.... generalnie kucharze są z Indii, Nepalu, Egiptu.... natomiast Chef często to western ![]() Wiem, że w zawodzie kucharza jest doś ostra i wyraźna gradacja. Życzę powodzenia w zdobywaniu jak najwyższych szlifów.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-05-24 o 06:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1060 |
Raczkowanie
|
A jak to jest z dzwonieniem do Polski (i generalnie Europy)?
Bo Skype jest pewnie najtańszy (chociaż słyszałam, że nie można go w Abu doładować, choć ja mam włączone automatyczne dołądowanie jak saldo spadnie poniżej 2 Euro), ale czy są jakieś inne alternatywne metody? Swojego czasu np. we Włoszech można było kupić kartę, na której znajdował się kod, po czym po jego wprowadzeniu do automatu telefonicznego dzwoniło się za parę Eurocentów.. A jak wygląda sytuacja kawiarenek internetowych? Istnieją, czy raczej ciężko je znaleźć.. pytam, bo nie wiem, czy będę miała teraz dostęp do Internetu, a jednak chciałabym pozostać w kontakcie z resztą świata ;-) Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1061 |
|
Nie odpowiem Ci, ja dzwonię z telefonu domowego. Mam starszą wersję Skype i GG na komputerze ale głównie aby czasem coś napisać, nie kombinuję z tym, wystarczy mi normalny telefon ETISALATU. Jakieś kawiarenki internetowe chyba są, gdzieś widziałam ale nie interesowałam się tym nigdy.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-05-24 o 15:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1062 |
Przyczajenie
|
Mam nadzieję, że szybko zlecą te lata
![]() Edytowane przez xpabloxx Czas edycji: 2010-05-24 o 16:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1063 |
Raczkowanie
|
Witam,
mam pytanie odnośnie skype? bo na razie nie udalo się go uruchomić? zainstalować juz w Abu Dhabi tez nie. czy to możliwe że strony tego tupu są zablokowane odgórnie?? Pozdrawiam serdecznie choć smutno bo straszne rzeczy sie tu w Polsce dzieja odnośnie powodzi,,,,
![]() |
#1064 |
|
Musisz sobie zainstalować Skype z płyki, bo przez neta są blokowane "odgórnie", tak nawiasem mówiąc to N-K też było wcześniej blokowane a o FB myślą czy nie zablokować.
Pablo sprawdź sobie słowo gradacja, to jest stopniowanie.
![]() |
![]() |
#1065 |
Wtajemniczenie
|
ale dlaczego takie stronki sa blokowane??
czy jest jakiś konkretny powód...a może zwykły wymysł kogoś?? W czym to szkodzi?
![]() |
#1066 |
Przyczajenie
|
Witam, powod jest do
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1067 |
|
Hehehe ![]() ![]() Mój stały problem gdy nie przestawię klawiatury na polskie fonty ![]() Wenila, chodzi o treści erotyczne i sprzeczne z nauką religii jaką jest tutaj Islam. Ponieważ panuje prawo Shariat to jest to jakby naturalna kolej rzeczy.
![]() |
![]() |
#1068 |
Przyczajenie
|
wiem że to znaczy stopniowanie ale nie wiem o co chodzi. To odpowiesz mi jeśli wiesz czy praca kucharza jest tam opłacalna?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1069 | |
|
Cytat:
![]() W Polsce jest opłacalna jeśli pracuje się w dobrym miejscu, wszystko zależy od pozycji jaką się zajmuje w kuchni i gdzie się pracuje. Tutaj, jeśli pytasz o zwykłe restauracje, kucharz zbyt dużo nie zarobi. Executive Sous Chef może zarobić w 5* hotelu ok. 6-12 tys AED miesięcznie plus będzie miał opłacone studio/mieszkanie, jeden bilet lotniczy do kraju raz w roku i ubezpieczenie medyczne.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-05-26 o 06:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1070 |
|
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-05-26 o 13:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1071 |
Przyczajenie
|
no to świetnie!! ale na pewno trzeba miec dużeee doświadczenie by dostac się do takiego hotelu
Edytowane przez xpabloxx Czas edycji: 2010-05-26 o 15:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1072 | |
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1073 |
|
![]() Wenilka, z myślą o Tobie i innych podczytujących kilka zdjęć ciepłego piasku i rozgrzanych kamieni.... znajdź kraba? ![]() Hallooooooo..... Wizażanki z Dubaju!!! Pamiętacie Czwartkowe Spotkania Polonijne w Barasti??? Już jutro 27.05.2010 od 21.00, Barasti Bar , Le Meridien Mina Seyahi, Dubai Marina I tak co Czwartek Insha Allah, ale nie czekajcie lecz przyjdźcie na spotkanie już jutro ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-05-26 o 17:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1074 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() a krabik się chowa...piękna malopka toż to raj ![]()
![]() |
![]() |
#1075 |
Przyczajenie
|
Witajcie
![]() tak Was podczytuje po cichutku ... przez przypadek znalazłam ten wątek i się zauroczylam Waszymi opowieściami na temat Emiratów .. swoją drogą to jak kawał dobrej książki ![]() ![]() no niestety ja nie mam szans na taki wyjazd gdyż jestem doradca zawodowym ![]() ![]() Pozdrawiam wszystkich ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1076 |
Raczkowanie
|
Eva fotki są piękne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1077 | |
|
Bardzo się cieszę, że się moje fotki podobają, popstrykam ich w takim razie więcej
![]() Cytat:
![]() Dziękuję za sympatyczne słowa i za to, że się odezwałaś, to bardzo miłe, gdy ktoś gdy podczytuje ten wątek napisze kilka słów od siebie. ![]() Bardzo to cenię. ![]() ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Monana27, serdecznie gratuluję Ci Fasolki. ![]() Gdzie chcesz urodzić? W Dubaju czy w Polsce? ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Hi Lensky ![]() Jak przygotowania do podróży? Jest już dość mocno gorąco, masz jakieś pytania? ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-05-29 o 07:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1078 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie wszystkie Panie
![]() Dolanczam do grona tych, ktore zaczely od poczytywania ![]() Moj przypadek jest nastepujacy hahah W Londynie gdzie od kilku lat mieszkam poznalam pewnego Pana, ktory jest Pakistanczykiem obecnie zyjacym w Dubaju ![]() Pozdrawiam Wszystkie Panie z Londynu ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1079 | |||||
|
Cytat:
Witaj AniuSafdar ![]() Bardzo dziękuję za miłe słowa. Cytat:
Z jakiej warstwy społecznej pochodzi? Czyli kim on jest? Cytat:
Jesteś dorosła i w żadnym wypadku nie zamierzam Ci mówić co masz wybrać, jeśli jednak masz jakiekolwiek wątpliwości, to pytaj. Cytat:
Nie słyszałam aby wczoraj odwoływali loty z Dubaju a tym bardziej do Istambułu, może się mylę ale jeśli znasz numer jego lotu to sprawdź czy naprawdę go odwołano. On prosi abyś to Ty przyjechała do Dubaju? Zamiarza pokryć wszystkie koszty Twojej podróży? Cytat:
Jako obywatelka Polski musisz niestety posiadać Wizę, którą nie jest łatwo uzyskać. Najprościej i nabezpieczniej dla Ciebie, byłoby wyjechać na wycieczkę zorganizowaną do Dubaju, gdzie touroperator załatwiłby wizę dla Ciebie. Emiraty to kraj islamski z prawodastwem koranicznym Shariatu. Nie ma prawnej możliwości abyś mogła mieszkać w domu swojego znajomego nie będąc jego żoną.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1080 |
Wtajemniczenie
|
Ewuś, tak Cię czytam...byłabyś WYMARZONĄ osobą do pracy gdzieś na placówce konsularnej/ambasadzie na terenie UAE. Miałabyś ogromne pole do pomocy rodakom
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:31.