storczyk (orchidea) cz.III - Strona 42 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-01, 18:03   #1231
norka27
Zakorzenienie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

I teraz te co puszczaja pedy kwiatowe - wiem ze philadelfia wyglada zle z tymi plamami ale to nie jest dla niej grozne tyle ze brzydkie
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 18:05   #1232
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Zmienniczka wyluzuj, szukasz dziury w calym to ja na 100% zrobisz sobie sama. Jak bedziesz tak bez sensu w tych kwiatach ciagle grzebac to padna w koncu wszystkie a juz na 100% nie beda ci kwitly. Zostaw je w spokoju, jesli juz bedzie cos po nich skakac, fruwac i biegac to wtedy dzialaj na robale. Jesli zaczna sie robic glebokie zmiany, czarne - wiesz jaka to barwa nie? nie ciemne cos tylko czarne, brazowe plamy na lisciach lub mokre gnilne wtedy dzialaj a nie ciagle na okraglo pryskasz, przesadzasz i obcinasz. Czy tez tak szalejesz ze soba jak ci pryszcz wyskoszy? Czasem male zmiany wyskakuja tez kwiatom i nie trzeba ich z tego powodu maltretowac. O wiele im lepiej bedzie jak postawisz je na parapecie i bedziesz tylko podlewac. Wez to sobie do serca jako dobra rade a nie krytyke.

wiecie co wam powiem? kocham was za szczerosc i bezposredniosc i rady takze..ktore i tym razem biore mocno do serca

http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed>
zmienniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 18:07   #1233
Ariena
Zakorzenienie

Jakie superowe falosławy
Stary 2010-06-01, 18:41   #1234
doriskap
Rozeznanie

Norka teraz tak się zastanawiam co ja mam czy to gatunek philadelphia czy hybrydę... wydaje mi się, że kwiaty były takie jak u Bierki, a może trochę inne sama już nie wiem...

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
A co jest strasznego w liściu sercowym? Przecież to normalne że co jakiś czas ze środka wyrasta nowy listek i w danym momencie to on jest sercowym, a że rośnie w tą samą stronę co poprzedni? Co w tym złego? Nie rozumiem twoich obaw.
Maja chodziło mi o to, że listki rosną na zmianę stronami, a w tym rośnie w tę samą stronę co poprzedni... obawiam się, że potem wyjdzie pęd z liścia sercowego i to będzie jego ostatni - chociaż mam już takie z takimi pędami i mają się dobrze... może po prostu spanikowałam

Edytowane przez doriskap
Czas edycji: 2010-06-01 o 18:33
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 19:42   #1235
rudyleniwiec
Raczkowanie

Noreczko cicia przecudna!!!
rudyleniwiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 20:02   #1236
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zmienniczka Pokaż wiadomość
wiecie co wam powiem? kocham was za szczerosc i bezposredniosc i rady takze..ktore i tym razem biore mocno do serca
No to gdzie te zdjęcia kwiatków a nie lisci?
Stary 2010-06-01, 20:24   #1237
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

doriskap
A to co innego też bym tak zrobiła
Ariena
Dziękuję
Makobratek, neinna
piękne są
Norka
Łał ale on tyci.
A te kwiatuchy
lusia288 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 20:41   #1238
norka27
Zakorzenienie

Typowa Philadelfia ma bardzo specyficzny ksztalt dolnego platka i stonowana barwe rozowa, potem sa Philadelfie mniej typowe i ich hybrydy. Tu macie kilka fotek z netu http://www.flickr.com/photos/dudlik/3166483268/ i http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...26tbs%3Disch:1 chociaz z tego co widze te mniej typowe barwa i platkiem tez sa pod ta nazwa wiec co tam wszystkie mamy philadelfie http://www.orchidboard.com/community...ladelphia.html czyli mamy szczescie ze nam sie ten sliczny kwiatek trafil
Rudyleniwiec twoj tez jest niczego sobie Mi to sie zawsze marzyl rudzielec wiec chociaz w czesci marzenie sie zrealizowalo hahaha biedny Alf - jest bialo grafitowy ;D

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2010-06-01 o 20:43
Stary 2010-06-01, 20:43   #1239
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

A oto mój PÓŁNOCNY parapet, tak dla ostatecznego rozwiania wątpliwości czy północne okno nadaje się do uprawy storczyków. Ktoś jeszcze wątpi?
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 20:48   #1240
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

Maja77
Ale masz cuda też przepiękne
Stary 2010-06-01, 20:50   #1241
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Norka, weź mnie nie dobijaj tymi fotkami filadelfii! Ja chcę filadelfię!!! Jeszcze wam pokażę jakiego storka kupiła moja mama na prezent, kwiatuszek niewielki ale mega pączkowiec i ślicznusi kolor , skoro nie jest mój to chociaż fotki cyknęłam.
Stary 2010-06-01, 21:25   #1242
solaola
Zakorzenienie

Dziewczyny,wróciłam z niczym... Jeden kwiat miał ułamany pęd, a drugi mi się nie podobał...Szkoda, no ale co zrobić? Chciałam upolować takiego zdechlaka, coby go zreanimować, bo stał już tam ohohoho albo jeszcze dłużej i ledwo żył, zasuszał pęd, liście miał oklapłe...Ale nie było kierownika i pan nie mógł mi go przecenić.Szkoda.

Maja77-muszę szczękę zbierać z podlogi, piękności

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 21:36   #1243
zmienniczka
Zadomowienie

moje aktualne kwitnienia... na 1 wszystkie razem..na 2 moj ukochany limonek na 3 moja milosc od 1 wejrzenia-ciapaty, na 4 moja mala bida nr 1 z nowym pedzikiem , na 5 bida nr 2 ktora nie moze otworzyc paczkow mimo ze jej pomoglam , i na 6 fotce 2 wieksze bidy-1 wielkolud bialy -zmasakrowany nie przeze mnie (kupiony na przecenie) i 2 to fiolecik ktoremu troszke zwiedlo kilka kwiatow ale sie trzyma bo wie ze musi w koncu ma tyle paczkow jeszcze do otworzenia ..i tak to wyglada moje kochane...

Edytowane przez zmienniczka
Czas edycji: 2010-06-01 o 21:55
Stary 2010-06-01, 21:50   #1244
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

aż mam ochotę lecieć i sobie jakiś kupić. Mój 1 biedniutko pzy waszych wygląda.
Stary 2010-06-01, 22:00   #1245
norka27
Zakorzenienie

Alez tu sie kolorowo zrobilo Same pieknosci
Stary 2010-06-01, 22:01   #1246
evilcia
Zadomowienie

Dziewczyny macie cudne storaski
Maju mam pytanie odnośnie tych doniczek. Jak nalewasz wody do keramzytu? Tak żeby woda stykała się z powierzchnią dna donicziki od storka czy jednak poniżej tego poziomu? Rozważam zakup takich doniczek, bo na samej podstawce z keramzytem i w doniczkach plastikowych, to one mi się przewracają i łatwo o zrzucenie. Najbardziej to boję się ze względu na kota, który uwielbia oglądać świat zewnętrznych i TŻ, który jest mało delikatny przy odsłanianiu/zasłanianiu okien

Pocykałąm trochę zdjęć mojej ferajny, ale pogoda do i praktycznie wszystko wyszło czarne na tle okna, za to jak widok za oknem fajnie wyszedł

Załączam zdjęcie pączków mojego Miltoniopsisa (wyczytałam na necie, że tak to się zowie, a nie Miltonia) i pączków od jednego z falków. Przy robieniu zdjęć zauważyłam, że przy pączku odbija takie malutkie zielone 'coś'.

Spróbuję jutro zrobić lepsze zdjęcie tego 'cosia' bo tutaj dość czarno

Edytowane przez evilcia
Czas edycji: 2010-06-01 o 22:11 Powód: Dopisek.
evilcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-01, 22:02   #1247
doriskap
Rozeznanie

Moje dendrobium phalaenopsis w końcu zaczęło otwierać pączki po prawie 3 tygodniach od zakupu, ale kilka pączków nie przeżyje ;( coś mi się wydaje, że powodem może być tegoroczna zimna wiosna bo ten typ dendrobium należy do ciepłolubnych... a może któraś z Was zna inny powód obumierania pączków? Wklejam zdjęcie bo nie wiem kiedy pączusie otworzą się całe
Stary 2010-06-01, 22:05   #1248
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
A oto mój PÓŁNOCNY parapet, tak dla ostatecznego rozwiania wątpliwości czy północne okno nadaje się do uprawy storczyków. Ktoś jeszcze wątpi?

To ja już nie mam wątpliwości czyli mam jeszcze jeden parapet do zagospodarowania Maja śliczności
Stary 2010-06-01, 22:37   #1249
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez evilcia Pokaż wiadomość
Maju mam pytanie odnośnie tych doniczek. Jak nalewasz wody do keramzytu? Tak żeby woda stykała się z powierzchnią dna donicziki od storka czy jednak poniżej tego poziomu? Rozważam zakup takich doniczek, bo na samej podstawce z keramzytem i w doniczkach plastikowych, to one mi się przewracają i łatwo o zrzucenie. Najbardziej to boję się ze względu na kota, który uwielbia oglądać świat zewnętrznych i TŻ, który jest mało delikatny przy odsłanianiu/zasłanianiu okien
Leję wodę powyżej dna doniczki, żeby korzenie się napiły. Odsyłam cię do lektury mojego postu nr 45 na stronie 2. Ale jak ci kot wywali taką doniczkę z wodą i keramzytem to dopiero będziesz miała jazdę.
Stary 2010-06-02, 07:24   #1250
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
Ariena jak się będzie coś działo dobrego albo złego to pisz u mnie pęd sercowy ma ten o którym pisałam- kwitnie bardzo długo...
i jeszcze mam w jednej doniczce 2 roślinki - panterki woskowe (zdjęcie już wstawiałam kiedyś ) i obie mają pędy sercowe i w dodatku zamiast śpiących oczek chorągiewki sama jestem ciekawa co się dzieje po pędzie sercowym...
co to sa choragiewki???

Stary 2010-06-02, 07:52   #1251
nieinna
Raczkowanie

Zmienniczko "chorągiewka" oznacza liść na pędzie sercowym w miejscu gdzie na normalnym pedzie znajduje sie uśpione oczko w wątku znajdziesz sporo zdjęc z takimi "chorągiewkami"
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 08:04   #1252
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nieinna Pokaż wiadomość
Zmienniczko "chorągiewka" oznacza liść na pędzie sercowym w miejscu gdzie na normalnym pedzie znajduje sie uśpione oczko w wątku znajdziesz sporo zdjęc z takimi "chorągiewkami"
ooo ale dziwnie..u mnie chyba takiego nie ma dzieki za odp

Stary 2010-06-02, 08:14   #1253
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

Zmienniczka
Piękne kwiatuszki masz a tak się ociągałaś z robieniem zdjęć.

A ja mam jeszcze pytanko do evilcia tak z ciekawości jakim aparatem robisz zdjęcia swoim kwiatkom. Ewentualnie obiektywem.
Stary 2010-06-02, 08:18   #1254
norka27
Zakorzenienie

Dziewczyny ja prawie nie mam wyboru okien i storki rosna normalnie Tu chyba chodzi o to by nie poparzyly sie sloncem czyli by uwazac na okna poludnniowe i te na ktorych od rana wali slonce. ja mam same okna polnocne i polnocno zachodnie wiec wybor szalony. Na polnocnych od wiosny do konca lata slonce jest tylko z rana, na polnocno zachodnich - od 18 do 21. Reszta roku jest zupelnie bez slonca ja mysle ze one sie przystosowuja. Rodzice maja na oknach poludniowych tyle ze w lato w godzinach popoludniowych stoja za spuszczonymi roletami, ktore sa w miare jasne wiec przepuszczaja swiatlo.
Stary 2010-06-02, 08:24   #1255
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

Norka
Z
gadzam się z tobą bo u mnie też stoją gdzie od świtu jest do samego wieczora słonce i jest im dobrze jedyne co zauważyłam to nie lubią jek temperatura spada poniżej 15 stopni. Robią się leniwe.

Teściowa moja ma w zimie ciepło w domu to u niej o tej porze roku jest busz kwiatowy jak będę u niej to cyknę trochę fotek
Bo u mnie same pędy na razie

Edytowane przez lusia288
Czas edycji: 2010-06-02 o 08:32
Stary 2010-06-02, 09:06   #1256
Ariena
Zakorzenienie

Maja cudny parapet.
Zmienniczka śliczniusie masz te storasy a się ociągałaś ze zdjęciami.
Stary 2010-06-02, 13:20   #1257
evilcia
Zadomowienie

Cytat:
Leję wodę powyżej dna doniczki, żeby korzenie się napiły. Odsyłam cię do lektury mojego postu nr 45 na stronie 2. Ale jak ci kot wywali taką doniczkę z wodą i keramzytem to dopiero będziesz miała jazdę.
Mówisz, że też mało stabilne? Kurcze, muszę coś wymyśleć, bo szkoda mi będzie jak polecą, bo to będzie raz a dobrze ;(

Cytat:
Napisane przez lusia288 Pokaż wiadomość
Zmienniczka
Piękne kwiatuszki masz a tak się ociągałaś z robieniem zdjęć.

A ja mam jeszcze pytanko do evilcia tak z ciekawości jakim aparatem robisz zdjęcia swoim kwiatkom. Ewentualnie obiektywem.
Panasonic Lumix DMC-coś Nie pamiętam numeru, a teraz jestem w pracy i nie mam jak sprawdzić.
evilcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 13:53   #1258
Makobratek
Rozeznanie

Maja 77, zmienniczka, norka 24 śliczne macie storaski
Szczególnie podoba mi się kwitnąca encyclia norki, bo sama mam taka od paru dni Z tego co czytałam to nire jest kłopotliwa w uprawie i ma wymaganie podobne do innych cambriowatych.

Dziewczyny, czy Wy tez tak macie że ciągle rozmyślacie o swoich storczykach? I łażąc po domu podchodzicie do nich żeby sprawdzić czy aby coś nowego się nie pojawiło? Listek, pędzik .....
Makobratek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 14:19   #1259
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zmienniczka Pokaż wiadomość
co to sa choragiewki???
Chorągiewki - tak nazwalam listki na pędzie kwiatowym na zdjęciu powinnaś zauważyć
Stary 2010-06-02, 14:30   #1260
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Maja nie mogę napatrzeć się na Twoje parapety piękne

Rozważam Twoją metodę podlewania bo już mnie męczy bieganie ze storkami po domu, a kąpiele muszę podzielić na min 2 dni jeszcze ostatnio złamałam końcówkę jednego pędu przedłużającego się przy przenoszeniu
a ostatnio zauważyłam, że jak na dnie osłonki zostanie trochę wody to dobrze wpływa to na rozwój korzeni... tylko nie mam do wszystkich osłonek bo zamiast osłonkę szklana wolę wybrać nowego kwiatka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości