|
|
#2251 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
hej
udzielałam sie już w poprzedniej części wątku (a raczej w poprzedniej przed poprzednią )mam pytanie... jeśli noszę górę od 9 miesięcy, a dół dopiero będę zakładać, to czy "start" leczenia jest od momentu założenia dołu? tzn czy może tak byc? bo mi tak orto powiedział,że u mnie tak bedzie, a to oznacza, że noszenie góry wydłuży mi się, bo tak jakbym zaczynala teraz leczenie,.. to po co te 9 miesięcy nosilam? miała tak ktoras z Was? dzięki z góry za odp
|
#2252 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny!
Otóż za kilka tygodni będę mieć zakładany aparat, tylko na górę. Ogólnie mam za ciasno tam wszystko (mam 9 zębów na górnym łuku, a małą szczękę podobno) i zęby z przodu mi się wykrzywiają niestety :/ to będzie za jakieś 2 tygodnie, w piątek, a w sobotę mam wesele. Czytałam w FAQ, że pierwsze 2 doby po założeniu aparatu są najgorsze, boli i trzeba jeść miekki pokram. Tak więc chiałam Was zapytać, czy zwykle boli aż tak, że trzeba siedzieć w domu? Czy Wy dalybyście radę w następny wieczór iść na wesele? Zakładam, że raczej się nie najem, ale nie wiem czy w ogóle jest sens iść, jeśli będę cierpiała z bólu... choć na pewno u każdego ten ból jest trochę inny. No i nie wiem, co zrobić, bo wiadomo, że jakiś czas przed weselem trzeba potwierdzić swoje przyjście, nie wiem co mam powiedzieć pannie młodej :/ no więc, jak bardzo boli?? środki przeciwbólowe pomagają?
|
#2253 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale tu dziewczyny piszą że je w ogóle to nie boli
|
|
#2254 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
boli, ale na wesele da radę iść szczególnie jeżeli się znieczulisz napojami wysoko % to już w ogole ale i bez tego da rade mnie zęby bolały, ale bardziej bolało jak się aparat ocierał o wewnętrzną stronę policzka, dlatego nie zapomnij poprosić orto o wosk nie sądzę, żeby aż tak Cię bolało, żebyś musiała rezygnować z wesela btw. skoro masz za ciasną szczękę, to jaki aparat będziesz mieć zakładany? ;> bo ja miałam to samo i mam Damona
|
|
#2255 |
|
Raczkowanie
|
dzięki dziewczyny, pocieszyłyście mnie trochę
![]() to może się jednak skuszę na to wesele... a co do aparatu, to wydaje mi się, że będę miała normalny, nie Damona... choć faktycznie w moim przypadku może i byłby odpowiedni. A Ty Ayshaa miałaś wyrywane zęby do tego aparatu? Ja dwie czwórki mam wyrwane. Szkopuł w tym dziewczyny, że moja ortodontka jest czeszką, pracuje i w Polsce, i w Czechach, więc często wyjeżdża, niestety, no i mówi taką łamaną polszczyzną, trochę słów czeskich, trochę polskich... Myślałam, że zrozumiałam wszystko, co mi powiedziała, ale teraz sobie myślę, że niekoniecznie, może mówiła o aparacie Damon a ja nie wychwyciłam tego!! No ale chodzę do niej bo podobno jest bardzo dobrą, polecaną ortodontką.
|
#2256 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2257 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jest to raczej uczucie sciągania zębów i taki dyskomfort a nie jakiś tępy ból więc spokojnie dasz rade pojsc na wesele a leki p/bólowe mi pomagały ale chyba faktycznie % wystarczą
|
|
|
#2258 |
|
Zakorzenienie
|
100days no to mnie przerazilas opisem wyrwanej osemki
Ja mam wszystkie w dziasle ale mam juz plan. Wyrwe wszystkie w wakacje
|
|
|
|
#2259 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
i ja dołaczam, góre juz nosze od dawna (ale odkąd to juz nie pamietam) zakładany miałam bezligaturowy, nazwy nie pamietam (ale zapytam) zaplacilam 2500 zł.We wtorek umówiona jestem na zakładanie dołu, ale juz zwykły za 1400. Na górze moja wada obejmowała wysuniete jedynki (takie jak u króliczka haha) i zwęzenie szczenki. Nie miałam nic wyrywanego, choc na konsultacji u innego orto mialam odrazu odstrzal na wyrywanie, naszczescie znalazłam moją Panią ortodontke która mi pwoiedziała ze zeby mam jedne i rwac nic nie bedzie hehe zwłaszzca jak nie chde miec nic wyrywane. No i jak mi sie rozszerzyła góra i jedynki weszły to zrobiła sie półeczka, dół jest cofniety do tyłu, zeby sciśniete w dolnym łuku jak sardynki w puszcze krzywe jak nie wiem co wzgledem góry ![]() We wtorek mam wizyte, dokonczenie kanałowo dolnej 6-stki i zaczynamy leczenie ortodontyczne dolnego łuku ja sie tylko zastanawiam jak ona mi rozszerzy dolna szczene zwyklym aparatem
|
#2260 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) !! jaakie sliczne zeby!! jakie piekne ligatury!!! (ja ze swoimi sino-błekitnymi jeszcze 2 tygodnie musze sie przemeczyc)
|
|
|
|
|
#2261 |
|
Raczkowanie
|
Ayshaa , a jakiego/którego masz Damona? wkleisz zdjęcia?
|
#2262 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
takie malusie? jak to w ogóle założyć na zęby? Cytat:
też mi ostatnio taką założyła od 2 do 2
|
|
#2263 |
|
Raczkowanie
|
A ja przychodzę się pożalić
Czekałam na tą wizytę jak na zbawienie, i co? i Miał być zamek przeklejany na dwójce i nie był. Ponad to była u orto kolejka jak za komuny, a sama orto zła jak osa na cały świat. Efektem jest cała poraniona buzia, wbiła mi szczypce przy zakładaniu ligatur chyba z dziesięć razy w dziąsła Wymieniła mi drut na ekstremalnie gruby, i oczywiście słowa nie powiedziała czasem mam jej po dziurki w nosie
|
#2264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- dziewczynki a ktora z was ma juz najgrubszy łuk? czy to ostatni etap noszenia aparatu? |
|
|
|
|
#2265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2266 |
|
Zadomowienie
|
helou
![]() Dzisiaj sobie porównywałam zdjęcia i doszukałam się zmian nareszcieEdytowane przez wiolafrytka Czas edycji: 2010-06-08 o 19:22 |
|
|
|
#2267 |
|
Raczkowanie
|
|
#2268 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja go nosiłam chyba 3 miesiące... SIWA - naprawdę współczuję... Orto przydałoby się
|
|
#2269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2270 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2271 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moja orto na szczęście jest miła... ale bardzo pamiętliwa... na przedostatniej wizycie się skarżyłam że żeby mi się nie prostują a na ostatniej mi to wypomniała i poskarżyła się swojej "pomocy" a pani która jej pomagała mówi: "może to kto inny był?" a orto "nie, ja pamiętam... to była ona" a ja z rozdziawioną buzią nawet nie mogłam się usprawiedliwić było śmiesznie
|
|
#2272 |
|
Raczkowanie
|
z doświadczenia własnego nie polecam alkoholu dzień po założeniu
poobdzierane policzki i wargi od wewnątrz plus alkohol...;/ ale wystarczy przetrzymać ten pierwszy raz, potem jest już lepiej
|
|
|
|
#2273 |
|
Raczkowanie
|
Ojeju, wczoraj się dowiedziałam, że wyrywanie dolnych ósemek, nawet jezeli są normalnie wyrośnięte, to i tak kończy się w 90% dłutowaniem, bo podobno się krusza i tak dalej
No to masakra!!!!!!!! chodzić po ulicy ))))))) I czeka tez mnie ten ból ![]() Ale najgorsze jest to, że to zakładanie aparatu ciągle się przekłada w czasie, chyba nie wczesniej niż za miesiąc będę miała
|
|
|
|
#2274 |
|
Raczkowanie
|
A to ja 1800 będę płacić, czyli w takim razie będę mieć normalny aparat.
|
#2275 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() heh a mi się tak dłuży, 7 miesięcy za aparatem, dziurki po czwókach hm...bez zmian od kilku miesięcy, mam jakiś gruby drut na zębach, ale niewiele to przyśpiesza, uf... |
|
|
|
|
#2276 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to jest nie prawda :P ja mialam wyrywane 8 ktore byly przykryte kapturkiem z dziasla ( chyba tak to nazywaja :P ) bez rozcinania, wycinania itp chirurg znieczulil wbil mocno te swoje szczypczyki rozruszal ja i wyrwal nie spuchlam wogole, nie miala siniakow, krew przestala szybko leciec ( no po kilku h ) zupelnie i nie bolalo nie ma zasady co do 8 smiec twierdzic ze wyrywanie 4 bylo bardziej nieprzyjemne :P podczytywalam o ekstrakcji na innym watku to niektore dziewczyny spuchly strasznie, zasiniaczone chodzily, bolalo itd a inne nastepnego dnia juz do pracy szly nie boj sie na zapas bardzo wiele zalezy tez od chirurga idz do takiego sprawdzonego nawet jak jest w innym miescie ja tak zrobilam bo u mnie byly same oszolomy :P
|
|
#2277 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam dzisiaj zadzwonić do orto i się umawiać na zakładanie aparatu bo teraz wyjeżdżam na prawie miesiąc i nie było sensu zakładać przed wakacjami... Okazuje się, że później jej nie będzie więc aparat dopiero 29.07
|
#2278 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2279 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
powinna się powstrzymywać a nie tak wyrzywać na pacjentach...Cytat:
wszystkie wyciągi są takie kwadratowe czy twoje są inne?byłam dzisiaj na niespodziewanej wizycie. rano jak jadłam płatki, drut mi wyskoczył i gumkaz 5tki spadła.od razu zaczęło trochę ciągnąć..próbowałam go jakoś włożyć, ale nie nie dało się. najwcześniej mogłam przyjśc w poniedziałek, a to trochę długo. orto trochę się rozpędziła bo pani z rejestracji nie powiedziała jej że to awaryjna wizyta. łuk na dole był wymieniany
|
|
#2280 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja tez sie tak strasznie strasznie bałam :p za 1 razem jak poszlam wyrwac 8 to dostalam znieczulenie chirurg wyszedl na chwile do 2 pomieszczenia a jak najzwyczajniej w swiecie... ucieklam i pojechama do domu :P pozniej glupio mi bylo ale bo jakims miesiacu wrocilam i wyrwalam i naprawde 4 byly gorsze :p bo jeszcze okres dostalam wtedy i ogolnie zle sie czulam :P
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:21.

)

nie sądzę, żeby aż tak Cię bolało, żebyś musiała rezygnować z wesela 

ale mam juz plan. Wyrwe wszystkie w wakacje

czasem mam jej po dziurki w nosie