|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2491 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Wczoraj tuż przed 24 napisałam posta i jak wiedze wcięło go.
![]() A teraz nie bardzo pamiętam co komu chciałam napisać. Darusia – zgadzam się z AniąP i poszukaj swojego aparatu bo te zdjęcia bardzo niewyraźne. Ale z tego co widziałam to te ubranka bardzo fajne. Wczoraj udało mi się w końcu zrobić trochę porządku w rzeczach Oliwki i przygotowałam całe pudło. Tylko teraz nie wiem ile mi zajmie pójście na pocztę i wysłanie paczki. ![]() No i jak jestem przy temacie Cieszków to ja jakoś nie przywiązuję wagi do metek. Dla dziecka staram się tylko nie kupować ciuszków produkowanych w Chinach. Bo próbuję nie nakręcać gospodarki chińskiej tylko polską. Dlatego też staram się nie robić zakupów np. w 5-10 -15 ( wszystko produkowane w Chinach a firma niby Polska) często robię zakupy w Wójciku (firma Polska i produkcja Polska). Dużo kupiłam w Cubusie czy H&M czy C&A czy Smyku ale nie uważam tych sklepów za drogie. W piętek kupiłam dwie sukienki w Cubisie każda po 20 PLN. Co prawda to ja mało kupuję dla Oliwki bo większość ciuszków podostawałam. Mam przecież 3 siostrzenice i do tego jeszcze 2 znajome z 3 letnimi córkami. Wiec ja kupuję ciuszki dla tamtych dzieci a one do mnie wracają. Moja siostra z dwa miesiące temu dała mi 6 pudeł ciuszków (do 5 roku życia) i jak je przeglądałam to wspominałam gdzie co kupiłam dla nich. Bo ja zawsze jak gdzieś wyjeżdżałam to kupowałam im jakieś ciuchy. A teraz przyszła kolej na moją małą. No i np. jak kupuję jakąś fajną sukienkę za 200 pln dla tej najstarszej to nie wychodzi tak drogo bo po drodze chodzi w niej 4 albo 5 dziewczynek. JA też niechętnie daję komukolwiek małą na ręce (nie licząc TZ i lekarzy). Na szczęście my tutaj nikogo nie znamy i nie mamy takich fajnych sąsiadek jak Baobabek , więc nie ma obawy że ktoś przylezie i będzie wyciągał ręce do małej. No a jak jedziemy gdzieś do rodziny to ja od razu krzyczę " A ręce myte?". Sama też na tym punkcie mam hopla i ciągle je myję. U mnie zwierzaki normalnie po domu chodzą. I nawet jak zostaną same w pokoju ze śpiącą np. na bujaczku Oliwką to do niej nie podchodzą. Igor ze stoickim spokojem i wyższością ignoruje ją a Vasco wie że nie może jej lizać i tylko z daleka wodzi za nią nosem. Zawsze gdy wracamy skądś to on podlatuje do nosidełka albo wózka i węchem sprawdza czy mała też wróciła. ---------- Dopisano o 07:48 ---------- Poprzedni post napisano o 07:42 ---------- Dziewczyny może odtańczymy wspólnie jakiś taniec słońca. Tak dłużej być nie może, ciągle pada i pada. Protesty nie pomagają więc może ten taniec
|
#2492 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
dobra dobra juz na mnie nie krzyczcie, dzis przeszukam dom po raz kolejny
|
|
#2493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale pomysl rewelacyjny ![]() w zalaczniku prezenty i ciuszki Julki a wczoraj byla jeszcze u nas sasiadka z niespodzianka dla malej a dziadek nawet zyczen nie zlozyl nie moge tego przebolec
|
|
#2494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Odnośnie dnia dziecka to moi synowie podostawali nowe legowiska. Vasco swój stary (2 miesięczny pogryzł) i dostał nowy czerwony a Igor dostał taką wycieraczkę drapaczkę. Oliwka też miała dostać nowe spanie ale niestety zapodziałam gdzieś śrubki do łóżeczka (pewnie są tam gdzie aparat Darusi i biustonosz Ani ). No i miałam też jej kupić krzesełko FP do karmienia ale facet do mnie się nie odezwał i nie wiem co z nim.![]() A lekarka faktycznie dobrze podeszła bo najłatwiej stwierdzić że to skaza lub AZS. ---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ---------- Drcron - śliczne te ciuszki ---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Mała bawi się pod karuzelą więc ja chyba pójdę pobiegać z 20 minut
|
|
#2495 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym chętnie z tym tańcem słońca spróbowała
, może nad morzem zobaczę choć odrobinkę.Byłam wczoraj z moimi chłopakami u pediatry bo starszy kaszel i katar(alergia), a małemu oko zawiało tak strasznie że otworzyć nie mógł, jeden wielki strupek Ale miałam się podpytać o tą wysypkę na buzi i kolankach, ale zapomniałam
|
|
#2496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2497 |
|
Zakorzenienie
|
wczoraj jak poszłam do rodziców na grila z okazji dnia dziecka, przyjechał mój tż z pracy tez pogrilować, i z kwiatkiem dla mnie
![]()
|
|
#2498 |
|
Zakorzenienie
|
Madziwnia dziekuje
![]() Pop ja mam patent na letnie ciuszki jesli chodzi o sukieneczki albo tuniczki to najpierw zakladam body z dlugim rekawem a potem cos letniego a wiem ze we wszystkim nie wychodzi Julka ale dwie sasiadki w ciazy to moze im sie przyda ![]() nie zalaczylo sie jeszcze jedno zdjecie ja i moja ksiezniczka a moja Julka urzadila sobie zas zabawe pluje smoczkiem patrzy czy jej daje jak jej wkladam do buzi to zas pluje i sie usmiecha
|
#2499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a on potem biedny na sofie sie meczy <takiej malej gdzie nogi mu zwisaja bo ona sie nie rozklada >Libra podmienilam jej smoczek jak w nocy spala i teraz ten nowy ma dzisiaj kupie jeszcze ze dwa zeby jej wymieniac bo zas sie przyzwyczai
|
|
#2500 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to mojemu mocze smoczka w serku i bach do buzi -nie wypluje
|
|
|
|
#2501 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko pozazdrościc. Ale faktycznie dziwne, że nie wybudza jej głód. U mnie jak mała śpi 4 godziny to jest święto. Dziś nam takie w nocy zrobiła A tak przeważnie budzi się po 2-3 godzinach i jest tak głodna, że chce mi cycka urwać ![]() A mówiłaś o tych długich "drzemkach" lekarzowi? ---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Jak tak czytam na necie o śnie niemowlaków to w sumie często jst tak jak u Cibie... po prostu dziękuj Bogu, że masz takie kochane dziecko Ja mogę sobie pomarzyć
|
|
#2502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Gabryśka przeszła samą siebie (nie wiem czy się do końca z tego cieszyć...) wczoraj zjadła o 20. Potem kąpiel, kupa, z której jesteśmy bardzo dumni i zasnęła sobie.....przecknęła się o 2, ale po podaniu smoczka odpadła znów. Później ja się budzę, a na zegarku....7 rano!!!!!!!!!!!!! Nie jadła 11 godzin! Przespała z tego jakieś 10. Asiulek, ja Ci oddam trochę gabryśkowego snu i kilogramów chcesz??????wlasnie dzis bede o tym z lekarzem rozmawiac, a co wyczytałaś?? Idziemy dziś na drugie szczepienie-pierwsze było idealne, ale dziś nie wiadomo jak będzie- na szczęście chyba jedno kłucie tylko. A czy jak poprzednio między kłuciami i rota mieliśmy tydzień przerwy i teoretycznie tak teraz mamy wpisane w książeczce to czy mimo wszystko możnaby kłucie i rota zrobić dziś za jednym razem? Zazdroszczę Wam tych fajnych sklepów dziecięcych- u mnie 5-10-15 tylko pod ręką jest, a tam rzadko mi się coś podoba. A w lumpkach jakoś nie umiem szukać i nie mam cierpliwości. Ja większość ciuszków kupiłam na allegro-takie mega-paczki. Kupiliśmy dotąd 2 takie paki i mamy ciuchów od diabła-nawet już trochę nie wiem co tam było. Część większych nawet w piwnicy siedzi. libra, albo mi sie wydaje, albo takim maluszkom nie powinno sie w niczym smoczkow maczac
|
|
#2503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A moja wazy "już" 4150 !!
|
|
#2504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jada częściej niż co 3 godziny w dzień (wczoraj też przegięła-7 godzin prawie), ja myślałam, że po takim dniu to da nam popalić w nocy, a ta po kupie tak odleciała do rana. Teraz jadla o 7.30 i póki co śpi na macie-kurde, może faktycznie jakaś witamina....ale to co-nie miałabym czegoś w mleku własnym? Tak jakby cytryna mogła nie mieć wit.C? Pierun wie! A werciowa waga słuszna, słuszna-prawie 2kg na plusie
|
|
#2505 |
|
Zakorzenienie
|
prosze sie nie nakrecac
widocznie nie potrzebuje tyle papu, a jak sie budzi to je moja tez 9-10 godzin spi---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ---------- jak teraz bylismy u lekarza to podobno pogoda tez moze na maluszki wplywac, moja teraz tez spi przedwczoraj spala caly dzien tylko jadla co jakis czas5-6 godzin pozniej kapiel papu sen do 7 rano, wczoraj troche pogugalysmy posmialysmy sie pocwiczylysmy i sen noc przespana zjadla i teraz spi.
|
|
#2506 |
|
Zakorzenienie
|
Asiulek to nie tylko u Ciebie mój też jak śpi 4 h to święto , a zazwyczaj to 2-3 h.
Mrowak mój za 10 dni skończy 4 miechy ja już mu daję papu ze słoiczków marchewke banan jabłuszko z różą , albo soczki bobofruta te po 4 miesiącu. Zaczęłam podawać po 3 miesiącu najpierw po pół łyżeczki , nic mu nie było ani wysypki , ani brzuszek nie bolał, ani wymioty , ani rozwolnienie itp. to tak sobie jemy teraz ze 3 łyżeczki słoiczkowego jedzonka i wypija z pół bobofruta np. winogrona z melisą i rumiankiem albo jabłkowy. No i moczę mu smoczka w danonku wiem wiem zaraz mnie okrzyczycie ,że za szybko ale on to toleruje no i nieraz nic innego nie działa żeby przestał marudzić. No nie robie tak cały dzień ale od czasu do czsu, tak z 1/3 danonka wypaćkamy tym smokiem. |
|
|
|
#2507 |
|
Zakorzenienie
|
baobabku a ja wlasnie wrecz przeciwnie bym zrobila
( do sasiadki) ( dopiero doczytalam dokladnie cala historie) powiedzialabym ze "no wiesz, nie ma na co narzekac, tu ma jeszcze takie ciuchy takie takie takie i takie takze wiesz.... jutro wlasnie ma przyjsc paczka ze Stanów bo zamawialam takze jest ok. Nie ma na co zalowac, musi wygladac jak facet a nie jak zwykly maly bobas ![]() mysle ze sasiadka sama bez wypraszania by sie zwinela haha---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ---------- a dlaczego po 3 miesiacu zaczelas dawac?
|
|
#2508 |
|
Zakorzenienie
|
A no chciałam spróbować czy będzie jadł
A po za tym teraz mogę wyskoczyć np. do miasta na trochę dłużej niż godzina i zostawić go z mamą , w razie czego da mu bananka. Ja bym też tak zrobiła z tą sąsiadką ![]() Zawsze jak ktoś pyta jak tam mi się powodzi to mówię ,że żyjemy jak pączki w maśle (choćbym miała tylko stówe w portfelu) jak ktoś ryja pcha tam gdzie nie trzeba i się interesuje nie tym co trzeba to niech se myśli
|
|
|
|
#2509 |
|
Zakorzenienie
|
a Julka zas chyba biegunke
od wczoraj zrobila juz 3 kupki nie wiem czy sie cieszyc czy do lekarza dzwonic
|
#2510 |
|
Zakorzenienie
|
no dokladnie, ja tez tak robie zeby zatkac niepozadane twarze.
U nas jest podobnie, bo mala to ma takie ciuszki takie i takie i zaufanym osobom mowie ze to w wiekszosci ciuszki z lumpka sa to oczy otwieraja a zeby zbieraja z podlogi ale jak przychodzi jakas niepozadna sasiadka i bozeeee tak to jej nie wygodnie albo jakies glupie komentarze, szkoda pieniedzy dziecko powinno miec po 6 par ciuszkow prac i zakladac- a *** jej do tego za przeproszeniem, No i wtedy trzeba zatkac malo inteligentnych inteligentnymi tekstami
|
|
#2511 |
|
Zakorzenienie
|
i nie wiem czy to moze byc od soku bananowego bo wczoraj wypilam caly litr przez caly dzien albo od herbatki koperkowej bo wczoraj 2 wypilam albo od czego jeszcze ??
---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Darusia masz racje ja tez tak robie tylko ze ja mam duzo ciuszkow od siostry z ninemiec tam czesto sa wyprzedaze
|
#2512 |
|
Zakorzenienie
|
Mój miał rozwolnienie jak piłam herbatę koperkową, i do tego pełno bąków.
|
|
#2513 |
|
Zakorzenienie
|
zdjecie robione przed chwilką
|
|
#2514 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A co do KappAhl to jest tak jak w H&M, że jest kolekcja dzieciowa, ja mam jeansy takie fajne z miękkiego jeansu na gumce i wiązane w pasie i ta dzieciowa linia się nazywa KAXS - takimi kolorowymi literkami. Fajne mają ciuszki, ale bardziej takie właśnie wyjściowe np. spodnie, sukienki itp., a nie body czy pajace - chyba tylko kilka widziałam. Dziewczyny pomocy!!!! walczę z tą cholerną ciemieniuchą już 2 tydzień...już wczoraj się ucieszyłam, że mu prawie zeszło (miał na czubku głowy) a rano patrzę zaraz za czołem znowu mu się zrobiło
|
|
#2515 |
|
Zakorzenienie
|
U mojego starszego wystarczyła oliwka 15 min przed kąpielą i wyczesywanie szczotką dla niemowląt, po kilku razach znikło, a potem już zapobiegawczo raz w tyg. Może wypróbuj z AA to jakaś nowość http://uroda.onet.pl/1572479,,,,,aa_...kosmetyki.html
|
|
#2516 |
|
Zakorzenienie
|
mojej sie zaczynalo przy brewkach , zaczelo sie od tego ze byly troszke zolte, jak sie budzila rano to toaletka( najpierw czyszcze oczka wacikiem i woda, potem zakraplam , nosek-woda morska+ frida, i smaruje cale cialko oliwka i ja ubieram.
i jak jej sie to zaczelo robic to smarowalam jej buzie ze 3 razy na dzien bo jeszcze ja wysypalo i taka sucha skorke miala, teraz ja kapie w tym balneum i wszystko zniknelo to co miala przy brewkach. Balneum to cos takiego jak oilatum itp. 27 zl zaplacilam za duża butelke, ladnie pachnie i skore ma mala od razu inna chociaz kaszke na buzi jeszcze ma. ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- moja na glowce nie ma nic ... ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- a w ogole ta dxziewczyna z You Can Dance jest ze Zdunskiej Woli-8 km osd Sieradza i jeszcze dobrze sie zna z moja bardzo dobra kolezanka wiec dzis goraco trzymamy za nia kciuki i wysylamy po esku od 3 tygodni, dzis final mam nadzieje ze wygra i bedzie mogla pojechac na Brodway i marzenia spelnic, bo trudno sie wibic z takiej wsi jak Sieradz czy Zduńska Wola. Oby jej sie udalo-wierze w nia
|
|
#2517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Zimno u nas jak szlag to ma być lato???Ponoć wszystkim anomaliom winny wulkan |
|
|
|
|
#2518 |
|
Zakorzenienie
|
Mój chyba też ma biegunkę. Nie to, że jakoś strasznie często robi kupkę, ale.. już były 2 (tak często normalnie nie robi) i do tego rzadkie. Nie wiem - iść do lekarza? A może są jakieś domowe sposoby? Probiotyk, jakaś herbatka? Można czegoś spróbować przed wizytą u pediatry?
|
#2519 |
|
Zakorzenienie
|
temat ciuszkow?? hmm H&M dla mnie najtaniej
i ma fajne ciuchy a ja moja obkupuje w mothercare, zara, wojcik, i tez czasami niefirmowe sklepy jedak nie patrze na marki tyle ze w tyhc sklepach sa naorawde piekne ciuchy trzeba miec tupet.. ja bym ja ladnie zjechala.. tez mamy 2 auta jedno ma 5 lat drugie rok |
|
|
|
#2520 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj dzwoniłam do ZUSu bo jeszcze macieżyńskiego nie dostałam, a oni do mnie że firma w której byłam zatrudniona im nie przysłała dokumentów, to nie dostanę. Więc dzisiaj zaczną załatwiać, to ZUS mi ma termin do 30 dni wypłacić
---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Ja od dwóch dni mam nawał pokarmu Tylko z tych nadniarów dzisiaj 230ml mam w butelce w lodówce, pytanie po co ja to w lodówce trzymam skoro on nie może wypić tego co w cycusiach. Normalnie szok nawału dostać 8 tyg po porodzie
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:57.

ostatnio otworzyli jeden taki sklep, gdzie są używane i nowe ciuszki i pełno zabawek - np fishera za grosze 
bo najłatwiej stwierdzić że to skaza lub AZS. 

trzeba miec tupet.. ja bym ja ladnie zjechala.. tez mamy 2 auta jedno ma 5 lat drugie rok