Mamusie Listopadowo-Grudniowe 2010 :-) - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-02, 07:54   #4801
79 Marta
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Listopadowo-Grudniowe 2010 :-)

Dzień dobry
dziewczyny, czy Was też bolą łydki? mnie czasem strasznie. Lekarz mówił, żeby spać z czymś pod nogami, żeby wyżej bylo, ale niewiele to pomaga. Wczoraj bolała mnie prawie cała ( jedna ) noga.
Stary 2010-06-02, 07:59   #4802
Anecka
Zakorzenienie

Mnie bolą łydki ale przez to ze stoję non stop 8h w pracy a potem wiadomo w domu tez cos trzeba zrobic wiec tez sie stoi..
No i skurcze mnie łapią, ale musze kupic magnez b6, tylko jakos nie po drodze mi do apteki

W ogole jaka pogoda dzis.. pada, wieje i 11 stopni jest. No pochlastac sie idzie.. a w Londynie 20 stopni, nie przeboleje tego :P Nasza pogoda powinna byc u nich.

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 08:01   #4803
ursull
Zakorzenienie

Dzień dobry

Anecka hi,hi to nie są skarpetki tylko rękawiczki,żeby dzidzia się nie podrapała

młgosiak no to trzymam kciuki

ursull jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 08:09   #4804
margaryt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość
witaj na tym wątku nareszcie się odezwałaś tu, przynajmniej będzie mi raźniej my obie działamy na dwóch wątkach, bo TP na przełomie roku, także jedną nogą w grudniu, drugą w styczniu, ciekawe, a może jedna z nas urodzi w 2010 a druga w przyszłym roku
a ja chyba nie jestem na zadnej liście
Nie jesteś sama Aliszcze Ja mam termin na 20 grudnia wg okresu, ale z racji tego że z USG dzidzi jest o tydzień młodsze, to pewnie będzie 27 grudzień. No zobaczymy.
margaryt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 08:21   #4805
Anecka
Zakorzenienie

Rekawiczki? aha buahahaha ale mam niewiedzę nigdy czegos takiego nie widzialam. To niemowleta drapia bez przerwy? sASIADKA JAK urodzila, to jak wynosila malutkie dzieciatko na podworko to ono miallo ciagle rece rozlozone :P Jezu musze poczytac o tym bo mnie to zaskoczylo

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2010-06-02, 08:34   #4806
Beata_Batumi
Zadomowienie

A ja wczoraj po raz pierwszy poczułam kopniaczka od mojej dzidzi!!!! To takie uczucie jakby ktoś mnie dźgał od środka palcem. No i już nie mogłam ani trochę ugniatać brzucha śpiąc bo od razu był kop!

Lilianka już z nami!
http://www.suwaczki.com/tickers/ijpbjw4zsby4rlk8.png
Beata_Batumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 08:44   #4807
De28
Wtajemniczenie

No to gratuluje

A mi znow niedobrze

Daniel

Christian
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-02, 08:47   #4808
ursull
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Rekawiczki? aha buahahaha ale mam niewiedzę nigdy czegos takiego nie widzialam. To niemowleta drapia bez przerwy? sASIADKA JAK urodzila, to jak wynosila malutkie dzieciatko na podworko to ono miallo ciagle rece rozlozone :P Jezu musze poczytac o tym bo mnie to zaskoczylo
jeszcze się upewnie czy o to ci chodziło? http://skarbymalucha.pl/images/sofij...lat_rozowe.jpg

Ja nie używałam tych rękawiczek,mimo,że mam kilka par,ale dzieciaczkom paznokcie szybko rosną i chodzi o to,żeby przez przypadek siebie nie podrapały

Cytat:
Napisane przez Beata_Batumi Pokaż wiadomość
A ja wczoraj po raz pierwszy poczułam kopniaczka od mojej dzidzi!!!! To takie uczucie jakby ktoś mnie dźgał od środka palcem. No i już nie mogłam ani trochę ugniatać brzucha śpiąc bo od razu był kop!
gratuluję ,moje maleństwo rusza się od jakiegoś tygodnia,a kopniczki sprzedało mi dwa dni temu

Stary 2010-06-02, 08:49   #4809
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Gratuluję!

Ja już nie mogę się doczekać
Rano byłam zarejestrować się do gina i chociaż posłuchałam sobie jak bije serduszko - od razu lżej na duszy Pielęgniarka uprzedziła mnie, że jeszcze może nie być nic slychać ale po 5 minutach szukania udało się zlokalizować dzidziola
Zaliczyłam też kolejną wizytę u dentysty - wymęczyła mnie niemiłosiernie ale to był najgorszy ząb jaki miałam więc teraz już będzie z górki, no może nie licząc jednego rwania
Wizytę u gina mam o 11.30.
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 08:52   #4810
Anecka
Zakorzenienie

Tak to cos takiego

Kurcze dziewczyny musze zalozyc telewizje i nie wiem jaka, bo juz mam dosc tych moich 3 pogramow na krzyz Zalezy mi zeby odbierac kanaly anglojezyczne, jakies BBC news czy cos, bo pewnie ITV1 nie mozna w ogole odbierac..
Patrzylam na oferte dialogu, ale oni podlaczaja to kablami i jest 40 programow z czego mnie interesuje moze 5 :/ a anglojezycznych nie ma

Przeciez zeby odbierac programy FTA (free to air) to trzeba miec antenę (czaszę) ktora co prawda mam ale od 10 lat nie uzywana, wiec pewnie bym musiala kupic nowa, aczkolwiek ja sie na tym nie znam Myslalam o telewizji N bo ponoc mozna odbierac okolo 500 kanalow w innych jezykach ale ile mnie to wyniesie, jakie kable jaki konwerter kupic.. NIE ZNAM SIE a dzis musze to zalatwic w sumie, bo konczy mi sie umowa z dialogiem a na neta musze podpisac i nie wiem czy podpisywac tylko na neta czy na tv tez (to jakby sie okazalo ze Nka za droga)..

Inne tam cyfry i polsaty nie wchodza w gre.

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2010-06-02, 09:05   #4811
ursull
Zakorzenienie

Anecka i znowu sprobuję ci pomóc . Wystarczy,że kupisz w Argosie lub gdziekolwiek takie pudełko FREEVEW Digital TV Box np.to ,dzięki temu będziesz mogła odbierać okolo 40 kanałów anglojęzycznych w tym BBC, Ceebeebies i dwa muzyczne Oczywiście to UK dotyczy,w Polsce nie mam pojęcia.

Edytowane przez ursull
Czas edycji: 2010-06-02 o 09:06

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-02, 09:11   #4812
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ursull Pokaż wiadomość
Anecka i znowu sprobuję ci pomóc . Wystarczy,że kupisz w Argosie lub gdziekolwiek takie pudełko FREEVEW Digital TV Box np.to ,dzięki temu będziesz mogła odbierać okolo 40 kanałów anglojęzycznych w tym BBC, Ceebeebies i dwa muzyczne Oczywiście to UK dotyczy,w Polsce nie mam pojęcia.
Jak mieszkalam w Londynie to mialam ten zestaw Ale niestety znow w PL jestem i niestety musze tu zostac bo teraz dziecko mnie trzyma..
Oj strasznie brakuje mi Britains Got Talent, a teraz chyba po kastingach ktore jeszcze ogladalam pare dni temu.. i nie wiem kto przeszedl

No ale dzieki wielkie ursull

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2010-06-02, 09:17   #4813
rptrbj1978
Rozeznanie

Słyszałyscie o czyms takim.
Od 1 stycznia 2010 r. - możliwość przedłużenia urlopu i zasiłku macierzyńskiego
Zasiłek macierzyński przysługuje przez okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego oraz dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego. #@#160;
W świetle obowiązujących przepisów począwszy od 1 stycznia 2010 r. pracownicy mogą przedłużyć okres pobierania zasiłku macierzyńskiego, ponieważ właśnie z tą datą przyznano im prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego. Prawo do pierwszego z nich przyznaje art. 1821, natomiast do drugiego - art. 183 § 3 kp. Jednocześnie art. 12 ustawy z 6 grudnia 2008 r. o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. nr 237, poz. 1654) wprowadza pewien okres przejściowy w przyznawaniu uprawnień do wspomnianych urlopów. Przede wszystkim prawo do nich przysługuje dopiero począwszy od 1 stycznia 2010 r., mimo że zmiany w Kodeksie pracy zostały wprowadzone 1 stycznia 2009 r. Po drugie - przywołany art. 12 ustawy nowelizującej przewiduje stopniowe zwiększanie wymiaru tych urlopów aż do osiągnięcia stanu docelowego, co ma nastąpić w 2014 r.

Tabela. Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego

Urlop przysługuje z tytułu:
Wymiar urlopu wynosi:
Lata 2010-2011
urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie.
do 2 tygodni.
urodzenia dwojga i więcej dzieci przy jednym porodzie.
do 3 tygodni.
Lata 2012-2013
urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie
do 4 tygodni.
do 6 tygodni.
Począwszy od 1 stycznia 2014 r.
urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie.
do 6 tygodni.
do 8 tygodni.

W myśl art. 1821 § 2 kp dodatkowy urlop macierzyński udzielany jest jednorazowo, w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego. Zasady te mają odpowiednie zastosowanie także przy udzielaniu dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego (art. 183 § 4 kp).
rptrbj1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 09:20   #4814
lisek15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
Dzień dobry
dziewczyny, czy Was też bolą łydki? mnie czasem strasznie. Lekarz mówił, żeby spać z czymś pod nogami, żeby wyżej bylo, ale niewiele to pomaga. Wczoraj bolała mnie prawie cała ( jedna ) noga.
Ja nadal łagodnie przechodzę tą ciążę. MAm tylko nadzieję,że dzidzul nie odpłaci mi się po porodzie

Cytat:
GRATULUJĘ!!! Ale super Też juz bym tak chciała.A jestem dopiero na etapie lekkich bóli pachwin i podbrzusza. Ale nie stwarzają mi zbyt dużych problemów.

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
No to gratuluje

A mi znow niedobrze
Bidulko. Mam nadzieję,że szybko będziesz się dobrze czuła.
Na szczęście nie wiem co to znaczy. Przechodzę łagodnie. Nie chwaląc się

Cześć Dziewczynki

Co słychać??
Ja tylko na chwilkę,bo informatycy podglądają to co robimy na necie A oczywiście jestem w pracy
Wczoraj popołudniu się cieszyłam(bo byłam na wizycie u lek), a wieczorem ryczałam, bo tż wyjechał mi do Francji i wróci dopiero w niedzielę(miałam z nim jechać ale nie miałam urlopu, a poza tym chcę spokojnie dokończyć pracę). Swoją drogą zamiast się cieszyć,że mam spokój od robienia kanapek do pracy to jak płaczę. Dziwna jestem.
W pracy znów przysypiałam na krześle. Tak pogoda mnie wykończy jak będzie tak dalej.
Wczoraj lekarz chciał mi dać zwolnienie lek, ale powiedziałam,że nie chcę, bo dobrze się czuję. Ale dzisiaj to z miłą chęcią bym wzięła Dogadaliśmy się,że za 3 tyg pójdę na krótkie l4, bo mam obronę pracy mgr i chcę się przygotować. Powiedział,że może mi dać już od razu. Nie chcę na razię wykorzystywać.

A powiedzcie,gdzie kupujecie ciuchy na siebie. Byłam wczoraj u siebie w galerii i nie ma nic sensownego. A nie mam już w czym chodzić
Doradźcie co Proszę

skalpel:4
skalpel 2:1
kiler:1
biegi;1
siłownia:4
boczki:4

Odchudzanko
70,2 - Cel I (67 ) 65,7 - Cel II (63) - Cel III (60) - Cel IV (58)
Kiedy to będzie??
lisek15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 09:26   #4815
mallinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
Tak to cos takiego

Kurcze dziewczyny musze zalozyc telewizje i nie wiem jaka, bo juz mam dosc tych moich 3 pogramow na krzyz Zalezy mi zeby odbierac kanaly anglojezyczne, jakies BBC news czy cos, bo pewnie ITV1 nie mozna w ogole odbierac..
Patrzylam na oferte dialogu, ale oni podlaczaja to kablami i jest 40 programow z czego mnie interesuje moze 5 :/ a anglojezycznych nie ma

Przeciez zeby odbierac programy FTA (free to air) to trzeba miec antenę (czaszę) ktora co prawda mam ale od 10 lat nie uzywana, wiec pewnie bym musiala kupic nowa, aczkolwiek ja sie na tym nie znam Myslalam o telewizji N bo ponoc mozna odbierac okolo 500 kanalow w innych jezykach ale ile mnie to wyniesie, jakie kable jaki konwerter kupic.. NIE ZNAM SIE a dzis musze to zalatwic w sumie, bo konczy mi sie umowa z dialogiem a na neta musze podpisac i nie wiem czy podpisywac tylko na neta czy na tv tez (to jakby sie okazalo ze Nka za droga)..

Inne tam cyfry i polsaty nie wchodza w gre.
Anecka ja miałam N rok temu. Są plusy i minusy:
miałam dekoder z nagrywarką - super funkcja, bo możesz jednocześnie coś oglądać i na innym kanale nagrywać, lub nastawiać nagrywanie, np. w nocy tylko wtedy ten dekoder kosztował 300pln teraz jest chyba tańszy, i przy tej funkcji musi być odpowiedni konwerter (chyba tak to się nazywa) taki podwójny żeby 2 kable wychodziły i to też trochę kosztuje tak jak całe podłączenie,
ale można też wybrać zwykły dekoder i anteny - wtedy jest normalna cena
poza tym pakiety kanałów są tak podzielone że musisz dużo co miesiąc płacić jeśli chcesz mieć męskie, damskie i dziecięce kanały - to są 3 rózne pakiety! więc wychodziło ok 90pln co miesiąc abonamentu, ale teraz trzeba dokładnie sprawdzić na ich stronie bo chyba wystarczy pakiet podstawowy za 30coś a te anglojęzyczne są i tak wtedy dostępne aha, i nie maja polsatu w ofercie-dziwne

ja mam teraz polsat ale umowa mi się kończy jesienią i zamierzam wrócić do N - super jest ta funkcja nagrywania a przy dzidzi przyda się
najlepiej przejrzyj oferty na www, bo w sklepach często sprzedawcy nie wiedzą jakie są aktualne promocje - sic!

Duszno dziś strasznie u mnie... ale wcinam truskawki dla orzeźwienia

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 09:40   #4816
Biejatka
Rozeznanie

Co do rękawiczek dla dziecka ...

Teraz są takie body z wywijanymi mankiecikami, tzn z jednej strony maniecik jest przyszyty, a z drugiej wywija się go na rączkę ... świetna sprawa, kupiłam parę takich

Byłam dzisiaj na zakupach- kupiłam winogron, kiwi za 30 gr Do tego makrelka i ogórki małosolne- mniam
Ja zawsze wiedziałam że do klepu się na "głodnego" nie idzie Ale zapas będę miała
Biejatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 09:43   #4817
ursull
Zakorzenienie

Biejatka ja zawsze popełniam ten błąd i chodzę głodna na zakupy,a potem w lodówce mam rzeczy,których nikt nie chce jeść,a sama nie daję rady . Wczoraj jak wpadlam do sklepu to z dwoma siatami wróciłam,same owoce. W domu tylko ja je jem,więc obawiam się,że część poprostu się zepsuje

Stary 2010-06-02, 09:46   #4818
Biejatka
Rozeznanie

Co do tv, ja mam upc- internet, tv i telefon Bardzo jestem zadowolona- rozmowy z telefonu stacjonarnego na kom mam tańsze niż z kom na kom, net chodzi super A tv ... mam ten najtańszy pakiet, mam co oglądać, nie marusze- chociaż brakowało mi kilku kanałów po przejsciu z polsatu na upc.

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
Biejatka ja zawsze popełniam ten błąd i chodzę głodna na zakupy,a potem w lodówce mam rzeczy,których nikt nie chce jeść,a sama nie daję rady . Wczoraj jak wpadlam do sklepu to z dwoma siatami wróciłam,same owoce. W domu tylko ja je jem,więc obawiam się,że część poprostu się zepsuje
O właśnie :P U mnie tez tak jest, potem coś leży i leży aż wyrzucam, bo jak coś się opatrzy w lodówce to też nie ma się na to ochoty.

A .... kupiłam jeszcze młode ziemnniaczki na obiad i koperek, jeszcze nie wiem co do tego ... ale i tak pychotki
Stary 2010-06-02, 09:47   #4819
vikicullen
Zadomowienie

Cytat:

super a ja czekam i czekam
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 09:49   #4820
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mallinka Pokaż wiadomość
Anecka ja miałam N rok temu. Są plusy i minusy:
miałam dekoder z nagrywarką - super funkcja, bo możesz jednocześnie coś oglądać i na innym kanale nagrywać, lub nastawiać nagrywanie, np. w nocy tylko wtedy ten dekoder kosztował 300pln teraz jest chyba tańszy, i przy tej funkcji musi być odpowiedni konwerter (chyba tak to się nazywa) taki podwójny żeby 2 kable wychodziły i to też trochę kosztuje tak jak całe podłączenie,
ale można też wybrać zwykły dekoder i anteny - wtedy jest normalna cena
poza tym pakiety kanałów są tak podzielone że musisz dużo co miesiąc płacić jeśli chcesz mieć męskie, damskie i dziecięce kanały - to są 3 rózne pakiety! więc wychodziło ok 90pln co miesiąc abonamentu, ale teraz trzeba dokładnie sprawdzić na ich stronie bo chyba wystarczy pakiet podstawowy za 30coś a te anglojęzyczne są i tak wtedy dostępne aha, i nie maja polsatu w ofercie-dziwne

ja mam teraz polsat ale umowa mi się kończy jesienią i zamierzam wrócić do N - super jest ta funkcja nagrywania a przy dzidzi przyda się
najlepiej przejrzyj oferty na www, bo w sklepach często sprzedawcy nie wiedzą jakie są aktualne promocje - sic!

Duszno dziś strasznie u mnie... ale wcinam truskawki dla orzeźwienia
oo dzieki wielkie Znalazlam jakiegos przedstawiciela w miejsce wiec jak bede juz szla do pracy to wczesniej pojdę sie dowiedziec o caly koszt Nki.
Mnie tam nagrywania nie trzeba i programow dzieciecych i meskich. Najbardziej zalezy mi na BBC anglojezycznym, moze ZDF, al jazeera A tak to oprocz tego discovery jakies coby poogladac jakeis cuda natury i obowiazkowo jakis kanal filmowy. Tylko takie mam potrzeby.

Znalazlam jeszcze oferte telewizja na karte, to tez musze sie dowiedziec. Poki co ide robic obiad i dzis mam zmiane do 23 masakra wykonczy mnie ta praca!

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2010-06-02, 09:50   #4821
kliwia
Zakorzenienie

Biejatka to mozna ryby wedzone?? bo ja tez bym makrele zjadla ale sie balam
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 09:52   #4822
ursull
Zakorzenienie

Biejatka ja wczoraj mialam młode ziemniaczki z koperkiem,do tego kotlecik z piersi kurczaka i brokuły.
Nie mam pomysłu na dzisiaj

Stary 2010-06-02, 09:55   #4823
Biejatka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
Biejatka to mozna ryby wedzone?? bo ja tez bym makrele zjadla ale sie balam
Nie wiem
Ja sobie niczego nie odmawiam, jem to na co mam ochotę w niedużych ilościach ... chociaż w poniedziałek miałam ochotę na drina, ale darowałam sobie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-02, 09:56   #4824
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Znowu pol nocy bolal kregoslup

Dzisiaj o 4,30 moja kolezanka, dwa tygodnie przed terminem urodzila synka

Ide tez na zakupy- po 2 kilogramy truskawek
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 09:57   #4825
kootekk
Zakorzenienie

Cytat:

gratulacje klask i:
fajne uczucie, nie?
u mnie wczoraj koleżanki były i tak się wyśmiałam za wszystkie czasy, jak pojechały to dzidziuś zaczął szaleć w brzuchu biedny nie mogł się przez 5 min uspokoić, tak kopał jak szalony

Irsin, spróbuj na noc jak leżysz na boku sobie coś położyć za plecy, jakiś koc zwinięty czy coś, mnie też bolał kręgosłup ale jak tak miałam coś podłożone to jakoś lepiej teraz to już wogole bo pisałam ze mam tą poduchę kojec, to w nocy śpię jak mops

Edytowane przez kootekk
Czas edycji: 2010-06-02 o 10:00
kootekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 09:57   #4826
Biejatka
Rozeznanie

Cytat:
Biejatka ja wczoraj mialam młode ziemniaczki z koperkiem,do tego kotlecik z piersi kurczaka i brokuły.
Nie mam pomysłu na dzisiaj
Uwielbiam i brokuł i piersi z kurczaka, a ani tego, ani tego w domu nie mam. Właśnie mi przypomniałaś że zostały mi tylko ćwiartki z kurczaka :/ skleroza ze mnie.

A powiedz mi co robisz z tymi brokułami- krok po kroku, kupujesz i co dalej? Bo ja to zawsze u mamusi albo u babci je jadam.
Stary 2010-06-02, 09:58   #4827
kliwia
Zakorzenienie

olajka gladko wchodzi z jednym lykiem wody. na opakowaniu pisze by w trakcie obiady przyjac, a ja po sniadaniu zazwyczaj, i popijam tylko dwoma lykami wody, bo napisalo popic niewielka iloscia wody
jak przedzielisz, to Cie ostre krawedzie beda podrazniac.

Biejatka ja brokula na rozyczki niewielkie dziele, i na wrzatek osoolu wrzycam, i jakies 3 -5 minut gotuje na malym ogniu. bo sie szybko gotuja, a jalubie takie chrupkie jeszcze
potem troche oleju podgrzewam w ganku, i na goracy sypie bulke tarta by sie zruminila i byla taka chrupiaca, ale zeby troche plywala w oleju, ale nei za bardzo, i zeby sie z tego mokry piasek nie zorbil. metoda na oko i prob i bledow. i potem zalewam tym brokula.

Edytowane przez kliwia
Czas edycji: 2010-06-02 o 10:01
Stary 2010-06-02, 10:01   #4828
ursull
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Biejatka Pokaż wiadomość
Uwielbiam i brokuł i piersi z kurczaka, a ani tego, ani tego w domu nie mam. Właśnie mi przypomniałaś że zostały mi tylko ćwiartki z kurczaka :/ skleroza ze mnie.

A powiedz mi co robisz z tymi brokułami- krok po kroku, kupujesz i co dalej? Bo ja to zawsze u mamusi albo u babci je jadam.
jako zwolenniczka zdrowego jedzenia (niekoniecznie w praktyce ) zazwyczaj poprostu gotuję brokuła tak jak kalafior. Nie podaję z bułką,ani z żadnym sosem,bo to zadużo kalorii by było . Kiedyś robiłam do brokuła soso beszamelowy. Czasem robię makaron z brokułami i serem,to dopiero pychota.

Stary 2010-06-02, 10:05   #4829
Biejatka
Rozeznanie

A mijałam dzisiaj brokuły i zastanawiałam się czy ich nie kupić .... ech ... a teraz mam taką ochotę ... chociaż chyba muszę najpierw wszamać to co mam w lodówce
Stary 2010-06-02, 10:09   #4830
kliwia
Zakorzenienie

ursull troche tluszczyku nie zadzkodzi. witaminki sie lepiej przyswajaja w obecnosci tluszczu a jak na talerzu chuda piers grilowana i brokul, to ciutka tluszczu nie zaskzodzi i kefir
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości