Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-02, 13:01   #271
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Witam dziwuszki

Mam dziś dobry dzionek jakoś tak mimo to że moje osiedle znowu podlewa woda i na przystanek dojśc nie mogłam.

Tak poza tym to znajoma (bo pracuje w biurze podroży) szuka nam tej wycieczko na Cypr albo do Grecji bo Pani Dr wyraziła zgodę na latanie : jupi: Tyle że do Europy żebym nie musiała się Szczepic na dalsze wyjazdy. Więc czekam na oferty i pewnie 20 czerwca ruszę na urlopik
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 13:15   #272
Weronisia
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Jejku jakie wy macie tempo pisania!
Zajrzałam tylko na chwilkę, bo mam huk roboty. Jutro mamy gości z Polski, więc muszę conieco przyszykować do jedzonka.
I jak tu odpocząć?

Cytat:
Napisane przez Eveliouses Pokaż wiadomość
Weroniś,a Ty nie przesadzilaś z tą zosią-samosią????
sama wszystko???no podziwiam ale teraz kochana odpoczywaj
No troszkę przesadziłąm. Przerosło mnie to, ale jestem z siebie dumna, że jakoś sobie poradziłam.
Więcej się za nic nie biorę

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
weronisia a co ty za remont robisz ?
Ray robiłam remont w przedpokoju. Malowałam sufit i tapetowałam ściany. Kupiłam dywanik i kilka ozdób. Powiesiłam w ramkach nasze karykatury
Dziś nadal bolą mnie wszystkie mięśnie. Więcej już nie będę tak szaleć.
Jutro mam gości, więc znowu nie odpocznę. Może w piątek dopiero.
Jak się z wszystkim uporam, to zrobię zdjęcie mojego przedpokoju i się pochwalę.
Cytat:
Napisane przez dzidzia_aim Pokaż wiadomość
Weronisia podziwiam Twój zapał do pracy w domku, tylko uważaj mocno na siebie i zbytno się nie forsuj Widzę że mieszkasz w Koln, moja siostra też tam mieszka
No ja już mam taki charakter. Obrotna jestem
A twoja siostra w jakiej dzielnicy mieszka? Może na Porz? Bo znam taką jedną Danusię, która podobna jest do Ciebie...

Znikam. Pojawię się pewnie dopiero w piątek. Miłego dnia dziewczyny.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 13:18   #273
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
Byłam też w Carrefourze. Musiałam kupić dosłownie JEDEN produkt x 4szt. Idę do kasy z pierwszeństwem, a tam najdłuższa kolejka. Kobiet w ciąży i niepełnosprawnych nie zauważyłam. Kosze i wózki wypchane po brzegi. Idę więc do kasy do 10 produktów. Sytuacja podobna. Nie wiem, czy ktokolwiek tam miał mniej niż 10 produktów.
w "moim" kerfie te kasy (głównie kasa dla ciężarówek, ale też kasa "do 10 artykułów") są traktowane jako kasy pierwszeństwa- tzn jak nie ma ludzi to można sobie do nich iść, ale jeżeli przychodzi kobieta w ciąży, starsza, osoba z małą ilością produktów to zwyczajnie pokazuje kolejkowiczom napis i idzie na początek kolejki. I nie widziałam, żeby ktoś kiedyś robił z tym problem
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 13:28   #274
Majka232
Zakorzenienie

Cześć

Śliczne macie brzuszki dziewczyny - starapanna, Mpik82, dzidzia_aim

Angelika16 - śliczny bobas

mszu - ja jestem na zwolnieniu od połowy maja. Wcześniej byłam na takich L4 po kilka dni przez bóle głowy.
Mam teraz czas dla siebie, mogę spokojnie posprzątać, zrobić pranie, ugotować obiad i w międzyczasie odpocząć. Poza tym czytam trochę książki i gazetki o dzieciaczkach, przeglądam akcesoria niemowlęce w i-necie, chodzę po sklepach i na żywo oglądam i wyszukuję ciuszki, wózki itd. Jest fajnie, bo nie muszę sprzątać po pracy, a później padać na nos. Wszystko można rozłożyć w czasie

Ja dzis widziałam na żywo wózek X-lander i Jedo Fyn 4ds. Oba fajne, ale pani prowadząca x-landera miała problem z przemieszczaniem się w sklepie, ale chyba taki "urok" wózków wielofunkcyjnych
Stary 2010-06-02, 13:55   #275
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Martucha no wiesz akurat potem będziesz nam porady dawać a z twoim terminem to pewnie pójdziesz z zaskoczenia, więc nie zdążysz się za bardzo stresować porodem D
hahahahah dlatego ja sie juz stresuje czy nie trzeba lozeczka kupowac wozka itd czy torbe pakwac.. ale maz i pan doktor i mama mowia ze mam wyzluzowac i koniec czerwca sie z za to zabrac plus caly lipiec
powiedzieli ze najwazniejsze zebym torbe na polowe lipca miala czyli na miesiac przed.. wiec spokojnie
a potem bede wam relacje zdawac

starapanna dzidzia_aim super brzuszki

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Tak poza tym to znajoma (bo pracuje w biurze podroży) szuka nam tej wycieczko na Cypr albo do Grecji bo Pani Dr wyraziła zgodę na latanie : jupi: Tyle że do Europy żebym nie musiała się Szczepic na dalsze wyjazdy. Więc czekam na oferty i pewnie 20 czerwca ruszę na urlopik
ale zazdroszcze ;p
Stary 2010-06-02, 14:06   #276
fem
Raczkowanie

kurde... tyle sie napisałam i wszystko mi sie skasowało....
więc od początku... to co pamiętam...

dzień doberek.... kochaniutkie...
jakos ostatnio nie mam siły, czuję się cała obolała... jak stara babcia wszystko mnie boli... tam strzyka, tam pryka... masakra jakaś
nie bardzo miałam siłę, żeby was czytać i troche narobiło mi sie zaległości... ale staram sie je nadrobić... proszę o cierpliwość...
aaaaa... mąż juz prawie wyleczony dzieki mnie... jeszcze tylko gardziołko go boli
---
pisałyscie o wózkach= planujemy kupić, bo najbardziej nam przypasował model TAKO JUMPER X, albo jego polska i lżejsza wersja KADEX... ale z zakupem poczekamy prawie do końca, bo to moi rodzice chcą nam zasponsorować i już też wiedzą co i jak....
---
Cytat:
Napisane przez dra
ale tak tu dużo piszecie,że teraz mnie nie widać,ze pisze,a ze teraz znow zanikne to nawet nikt nie zauwazy
fakt duzo piszecie dziewuszki... ale napewno cie zauważymy kochana
---
Cytat:
Napisane przez martucha84
nasz dzidzolek ma wszystko na 30 tyg oprocz nog ktore jak powiedzial pan doktor po mamie sa bardzoo dlugie bo juz na 31i pol ale powiedzial ze wszystko jest ok i patrzac na wysokich rodzicow poprostu bedzie dlugiii aaaa i wiecie co nasze szczescie ma juz KILO 700!
SUPER to może zostanie modelem... albo mały pudzaian wam rośnie... hehe... ale lekarza masz zabawnego
---
Cytat:
Napisane przez aaneczka1984
A zakup nowych to juz całkowita frajda...tylko z kasą krucho...
oj krucho... krucho, ale trza dać jakoś radę
Cytat:
Oj móm tz tez nieźle dostaje w kość..
mój mąż jakoś znosi moje humorki, choć czasem nawet ja sama nie wiem o co mi chodzi... nagle zaczynam sie złościć albo płakać z byle powodu... no cóż hormony...
---
Cytat:
Napisane przez kasienka1701
Egzamin do przodu,poszło bardzo dobrze
to super, brawo
---
co do bóli, to ja mam już dosyć a tu jeszcze ze 4 miechy trzeba przetrzymać...
płakać mi się czasem chce z bezradności... zwykle byłam aktywna a teraz ból kręgosłupa i wogóle kości i brzucha tak mnie zniewalają z nóg, że masakra...
dzisiaj naprzykład byłam w sklepie i zrobiło mi się słabo i wogóle nie wiem od czego... oczywiście znieczulica wokół, wszyscy się patrzyli na mnie jak na wariatkę, nawet nikt nie zapytał czy wporządku się czuję... masakra
---
Cytat:
Napisane przez Kalex
już się nie mogę doczekać kiedy i ja taki będę miała
doczekasz sie jeszcze... cierpliwości...
---
Cytat:
Napisane przez ycnan
popłakałam się, bo nie pozmywał naczyń Najpierw się wnerwiłam, nie odbierałam od niego telefonów, a jak już odebrałam to się poryczałam... I mi przeszło
humorki ciążowe mnie też doskwierają ale jestem chyba lepsza bo zdarza się, że nagle ryczę bo mąż do mnie nic nie mówi, a ja bym chciała, żeby akutrat teraz coś powiedział... najlepsze jest to ,że on wogóle nie kuma o co kaman... masakra ze mna jakaś...
---
Cytat:
Napisane przez Suszilda
jak oznajmilismy z narzeczonym ze jestem w ciazy to kazali mi usunac!!! Bo ich syn za mlody na dziecko (26l) no i ja tez
no nie... rozwaliłaś mnie tym... co za ... może najlepiej jakbyś zaszła w ciążę w wieku 40 czy 50 lat... a może to dla nich jeszcze za wcześnie... masakra jakaś
---
Cytat:
Napisane przez szokoladka74
Na razie zmuszam się żeby pić chociaż półtora litra czystej wody ( bo do tego cienka kawka rozp.z rana i jedna herbatka wieczorem) To za mało?
wiesz generalnie kobieta w ciąży powinna pić conajmniej 1,5-2 l dziennie, ale wszystkich płynów, w tym również wodę...głowa do góry
ja bardzo dużo pijam zwłaszcza Żywca niegazowanego... przynajmniej butelka (1,5) dziennnie, ale z mężem zawsze duzo wody pilismy, wolimy to niż napoje sokopodobne...
---
dziewczyny spokojnie... to co napisała martysek jest możliwie przerażające, ale co najważniejsze słuchajcie własnego ciała, tak jak napisała też w poście kależanka... mysle jednak, że żadna z nas nie bagatelizuje swoich objawów i dolegliwości, jak coś sie dzieje niepokojącego to każda ma swój rozum i przeczuwa kiedy co i jak...
takżę głowy do góry... niekoniecznie może to się przydażyć każdej z nas....
---
Cytat:
Napisane przez dzidzia_aim
Zawsze jest mięciutki (brzysio)w miare i nigdy mocno twardy czy spięty. Mam nadzieje że wszystko jest ok
to jest ci czego zazdrościc... i napewno jest wszystko wporządku
---
Cytat:
Napisane przez martynka81
no i jestesmy już w 25 tygodniu, kiedy ten czas tak zleciał, powiedzcie.......
ano zleciał... teraz to juz górki... zaraz porody się zaczną... ciekawe która pierwsza...hm... pewnie martucha
---
kurde jescze 5 stron... i zajdłam już całe pudełeczko ptasiego mleczkamniam. ..

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...
http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png
fem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 15:08   #277
fem
Raczkowanie

wczoraj na dzień dziecka poszłam do chrześniaka mojego męża (bez męża, żeby małego nie zaraził), który ma 2,5 roczku... mały przywitał mnie już na schodach i tak sie przygląda co trzymam w ręce i od razu przywitał mnie buziakiem...kupilismy mu ciastolinę w pudełeczku z foremkami i tym podopnymi akcesoriami... jaka radość z małego biła, cały czas coś lepił... super!!! najprostsze prezenty dają największą radość... tak zauważyłam
---
Cytat:
Oczytałam się o tej skracającej się szyjce i śniło mi się że jestem na wizycie i pani doktor mi mówi że moja szyjka jest do tego stopnia skrócona, że musze leżeć do końca ciąży....
Na szczęście to tylko sen..................
Jutro ja mam wizyte...
nie martw się na zapas... to tylko sen był...na wizycie będzie napewno oki...
jesli chodzi o badanie to generalnie zawsze na każdej wizycie muszę sie wdrapywać na samolot...
Cytat:
Domik wyszedł na dwór i tak się deszczykiem zachwycał że szok..stanoł na środku powdórka, wyciągnoł rączki i "łapał"kropelki
słodziak
---
Cytat:
Napisane przez IlonaN2
Ja miałam dziś ciężką noc Nie mogłam się ułożyć brzuch mnie ciągał jakoś tak dziwnie jak już usnęłam to za chwile się budziłam i było mi niedobrze i na kibelek Nie miałam do tej pory mdłości a tu proszę już któryś raz w 5 miesiącu!!!!!!!!!
kochana to niezafajnie... może zgłoś to lekarzowi, bo to chyba nie jest normalne, zwłaszcza w tym okresie...tak mi sie wydaje...
---
Cytat:
Napisane przez kliwia7
Nie straszyć mi tu dziewczyn.
dokładnie martysek nie straszyć....
---
Cytat:
Napisane przez Eveliouses
11 lat razem!!!!bez rozstań!!!wiec poprostu BIG LOVE
no poprostu ... jestem pod wrażeniem... mła
Cytat:
Napisane przez Eveliouses
jak w tv i telenoweli brazyliskiej,że od razu poprostu największe szczęscie na swiecie i wogóle wszystko bedzie super i takie tam...
to u mnie jak w telenoweli wszyscy od razu uradowani, mojemu tacie nawet nie przeszkadza jak mama do niego mówi DZIADEK
---
Cytat:
Napisane przez Mpik82
Ponoc super pogoda to ma byc na nast week dopiero -coś koło 30stopni.
też tak słyszałam, ale mam nadzieję, że jednak wcześniej, bo słoneczko do mnie właśnie wkrada sie przez okno
---
Cytat:
Napisane przez dash
szyjka mi się nie skraca. Jestem na luteinie i muszę jeść no-spe ogólnie to stawia mi się jak wchodzę po schodach lub dużo chodzę i się męczę a czasami jakoś tak samo od siebie... Moja pani gin powiedziała, że należy wtedy się położyć i wziaść no-spe. Jeszcze mam magnez no i witaminki. Ja zawsze mówię o tym mojej gin i Wam też radzę nie zatajać takich spraw.
ja tez jestem na luteince, nic mi sie nie skraca... a jak brzuszek mi twardnieje to tez nospę wcinam... i duzo leżę...tez zawsze mówię o tym co mi dolega nawet z pozoru błache sprawy są warte zbadania... zwykle okazuje się, że się niepotrzebnie stresowałam....
---
Cytat:
Napisane przez martysek
Najważniejsze, że czuję się lepiej dlatego zalecam odpoczynek. Ciąża to nie czas na bycie Supermenką
jasne,że nie jestesmy teraz supermenkami, aczkolwiek każda z nas jest normalna psychicznie i napewno mimoże nie wie dokładnie co się dzieje to czuje, że coś może byc nie tak... moim zdaniem inticja kobieca jest niezastąpiona, i każda z nas musi indywidualnie podchodzić do swojej ciąży i decydować o sobie...prawda...
dobrze że juz się czujesz lepiej
---
po zjedzeniu pudełeczka ptasiego mleczka i truskawek, lekko kwaskowych, mój bąbelek się tak wydymał, że z jednej strony mam takie wybrzuszenie, że hoho...super to wygląda

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
Stary 2010-06-02, 15:34   #278
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:
Byłam dziś zapisana do okulisty (na NFZ) na godz. 8:20. Na miejscu okazało się, że nie ja jedna! Zapisali po kilka osób na 1 godzinę, w odstępach co 10 minut. Pani w recepcji stwierdziła, że KTOŚ się pomylił i w takim przypadku obowiązuje kolejka. Wrrrr... Nie czekałam, zwłaszcza, że nie było nawet za bardzo gdzie usiąść, bo same starsze osoby czekały ;/ Już wolę zapłacić za wizytę prywatną bez takich cyrków.

Byłam też w Carrefourze. Musiałam kupić dosłownie JEDEN produkt x 4szt. Idę do kasy z pierwszeństwem, a tam najdłuższa kolejka. Kobiet w ciąży i niepełnosprawnych nie zauważyłam. Kosze i wózki wypchane po brzegi. Idę więc do kasy do 10 produktów. Sytuacja podobna. Nie wiem, czy ktokolwiek tam miał mniej niż 10 produktów. Nie muszę chyba pisać o chrząkaniach i odwracaniu wzroku
Poszłam do najmniej obłożonej kasy i odstałam swoje...
Narazie czuję się w miarę dobrze, więc mogłam sobie stanąć w kolejce, jak inni. Ale niewykluczone, że w niedalekiej przyszłości będę się wykłócać o swoje, bo ludzie potrafią być naprawdę bezczelni...

ej no to serio gnojki i w jednej placówce i w drugiej.pieprzona służba zdrowia,tyle kasy ściagają co miesiac a swojego nie można sie doprosic bo nie dosc ,że sie naczekasz pół roku na wizyte jak dobrze pojdzie,to jeszcze "ktos sie pomylił"pi.n.dy a nie słuzba zdrowia
a co do kolejek to ja mam blisko tesco i czesto robie tam zakupki i nawet nie wiedziałam ze jest taka kasa dla inwalidów i cięzarnych...no i czasem sobie do njiej ide i co???czekam grzecznie az wieeelkowózkowe damy i dżentelmeni skasują swoje liczne towary
niema zadnej reakcji na ciężarne,zresztą skoro dopiero kampania "czy naprawdę chciałbys byc na naszym miejscu?"dała jakies rezultaty w postaci niezajmowania miejsc parkingowych dla niepełnosprawnych to o co my tu walczymy ??@!!??

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 15:47   #279
margolcia10
Przyczajenie

starapanna,dzidzia_aim-brzucholki przepiekne

naked21-no wynik rewelacyjny (ja tez ide za pare dni i mam nadzieje ze bede miec podobnie)
dzidzia-aim,naked21,angelikaw ,ycan-przeprosiła ,ale długo jej to zajeło zanim wykrztusiła z siebie.szwagierka mówiła ze zaczeła sie pocić,czerwona na buzi ,ale w końcu jakos dosżły do porozumienia,kurcze młoda taka dziewczyna na studiach a tu taka wpadka ,ja osobiscie uwazam ze zeby pracowac z dziecmi szczególnie w przedszkolu to trzeba mieć naprawde powołanie i duuuuuuużo cierpliwosci;ja osobiscie bardzo kocham dzieci lae nie wiem czy włąsnie takiej cierpliwosci styarczyło by mi w pracyjac jako przedszkolanka

co do pieluch to ja róznież absolutnie stawiam na jednorazowe,ale.... no własnie na poczatek żeby dziecko nie nabawiło sie zwichniecia stawów biodrowych bede zakładać jednorazowa plus tetrowa zeby miało nózki szroko rozstawione ,a potem to tylko jednorazóweczki

angelikaw-oj wiem cos o tym ,niby ludzie widza ze jestes w ciazy ,ale jednak wydaje mi sie jak na takiego delikwenta patrze ze sobie mysli -no co chora nie jest to niech stoi wrrr
ostatnio tak stałam w kosciele wszystko pozajmowane a obok mnie na laweczce mamusia wymalowana ,tatus typ pudziana i synus moze lat ok 10 i a gdzie tam siedza ostro ..czasami żal mi takich ludzi ,ale ja zawsz mówie czekaj czekaj przyjdzie kryska na matyska(poniewaz mieszkam w niewielkim miasteczku takze wszystcy praktycznie sie znaja..co sie odwlecze to nieuciecze )

matko własnie mi sie przypomniało ze mój chrzesniak kończy dziś 3 lata o Panie dobra spadam trzeba cos dzieciakowi kupic...normalnie skleroza i roztargnienie
margolcia10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 15:53   #280
Eveliouses
Raczkowanie

a wogóle to niewiem co to humorki ciążowe??!!
może dlatego,że mój G to poprostu spełnienie marzeń o męźczyznie i mimo,że wiadomo czasem sie tam cos nie zgadzamy,ale nigdy przez te 11 lat razem nie obrazilismy sie na siebie dłuzej niz 15 min!!!! serio!!
ja mam trudny charakterek ale on juz mnie zna i wie co i jak, kiedy trzeba zareagowac a kiedy dac "głuptaskowi" sie wykrzyczec hihhihi
i ugotowac super umie,posprzątac,autko naprawi,trawke skosi,pralke puscic(bo widziałam juz ze dla niektorych facetow to mega problem) i naprawic,jest wrażliwy a kiedy trzeba to i twardziel,ale w rozsądnym tego słowa znaczeniu,nie lubi pajacowanki w stylu macho,wiec moze dlatego niemam na co miec humorków itp bo kocham go nad zycie i wiem,ze zawsze mogę na niego liczyć!!

a pozatym to JEM TERAZ TRUSKAWYYYYYY PO 9 ZŁ/KG kupiłam i są pyszneeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee a jak wróci z pracy G to robimy grilka na tarasie bo pogoda się u nas zrobiła nawet całkiem ładna nareszcie!

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

o własnie wrócił i kupił mi magnuma i pomidorki
no i jak go tu nie kochać...

Stary 2010-06-02, 15:55   #281
margolcia10
Przyczajenie

Cytat:
ej no to serio gnojki i w jednej placówce i w drugiej.pieprzona służba zdrowia,tyle kasy ściagają co miesiac a swojego nie można sie doprosic bo nie dosc ,że sie naczekasz pół roku na wizyte jak dobrze pojdzie,to jeszcze "ktos sie pomylił"pi.n.dy a nie słuzba zdrowia
a co do kolejek to ja mam blisko tesco i czesto robie tam zakupki i nawet nie wiedziałam ze jest taka kasa dla inwalidów i cięzarnych...no i czasem sobie do njiej ide i co???czekam grzecznie az wieeelkowózkowe damy i dżentelmeni skasują swoje liczne towary
niema zadnej reakcji na ciężarne,zresztą skoro dopiero kampania "czy naprawdę chciałbys byc na naszym miejscu?"dała jakies rezultaty w postaci niezajmowania miejsc parkingowych dla niepełnosprawnych to o co my tu walczymy ??@!!??

daj spokój w Polsce to jedna wielka znieczulica szkoda wogóle gadać
tak samo było o znieczuleniach zewoponopwych dla kobiet w ciazy(tylko ze w polsce mamy za mało anestezjologów i tylko wybrane placówki czytaj duze szpitale w duzych miastach lub prywatne kliniki moga pozwolic sobie na taki luxus dla rodzacej)a z pańswtowej słuzby zdrowia mimo ze mam troche z nia wspólnego juz dawno zrezygnowałam szkoda czasu i nerwów
wogóle u mnie najblizszy swzpital w ktorym robia znieczulenie zew op do porodu jest w łodzi,ale podjechalam do 2 najblizszych szpitali i mówie ze zapłace nie ma problemu tylko zeby jakis anestezjolog po prostu zrobił mi je,na co usłyszałam odp-nie nie prosze panią my takimi rzecami sie nie zajmujemy bo kazda rodzaca by tak chciała a my nie mamy ludzi do pracy(czyt,anestezjologów )
chociaz z drugiej strony wyobraźcie sobie że kolezanka mojej kuzyk=nki rodziła jaies 3 tyg temu w jednym ze szpitali w łodzi ,własnie ze znieczuleniem zew op ....i nie chodzi do tej pory(cyrki tam sie podobno teraz dzieja prokuratura sady i wogóle)także sama juz nie wiem ..powikłania zdarzaja sie zawsze
margolcia10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 15:58   #282
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez margolcia10 Pokaż wiadomość
daj spokój w Polsce to jedna wielka znieczulica szkoda wogóle gadać
tak samo było o znieczuleniach zewoponopwych dla kobiet w ciazy(tylko ze w polsce mamy za mało anestezjologów i tylko wybrane placówki czytaj duze szpitale w duzych miastach lub prywatne kliniki moga pozwolic sobie na taki luxus dla rodzacej)a z pańswtowej słuzby zdrowia mimo ze mam troche z nia wspólnego juz dawno zrezygnowałam szkoda czasu i nerwów
wogóle u mnie najblizszy swzpital w ktorym robia znieczulenie zew op do porodu jest w łodzi,ale podjechalam do 2 najblizszych szpitali i mówie ze zapłace nie ma problemu tylko zeby jakis anestezjolog po prostu zrobił mi je,na co usłyszałam odp-nie nie prosze panią my takimi rzecami sie nie zajmujemy bo kazda rodzaca by tak chciała a my nie mamy ludzi do pracy(czyt,anestezjologów )
chociaz z drugiej strony wyobraźcie sobie że kolezanka mojej kuzyk=nki rodziła jaies 3 tyg temu w jednym ze szpitali w łodzi ,własnie ze znieczuleniem zew op ....i nie chodzi do tej pory(cyrki tam sie podobno teraz dzieja prokuratura sady i wogóle)także sama juz nie wiem ..powikłania zdarzaja sie zawsze
no to fakt niewiadomo co lepsze,bo róznie bywa

Stary 2010-06-02, 16:03   #283
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:

a pozatym to JEM TERAZ TRUSKAWYYYYYY PO 9 ZŁ/KG kupiłam i są pyszneeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee a jak wróci z pracy G to robimy grilka na tarasie bo pogoda się u nas zrobiła nawet całkiem ładna nareszcie!
Ja też zajadam truskawki, właściwie od ponad tygodnia, ale dziś mam w domku takie duuużee czerwone (u mnie są za 5-6 zł/kg)

Pogoda u mnie dziś letnia, jest bardzo ciepło, wręcz duszno i świeci słonko
Stary 2010-06-02, 16:21   #284
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
lenka skrocenia szyjki to sie wyczuc nie da to tylko da sie stwierdzic na badaniu.
rozejscie spojenia to ta chrzastka sie rozciaga i cholernie boli.. poki bo bol jeszcze jest do wytrzymania nie wiem jak z biegiem czasu bedzie jak dziecko bedzie wieksze i uciskac...
juz to przechodzilam i czulam sie jak kaleka...
tym razem jak bol bedzie duzy zaopatrze sie w pas ciazowy ktory troche ugle przynosi podobno jak sie duzo chodzi.
to współczuję tego bólu a to nie jest tak że jak się rozchodzi to spojenie łonowe to jest cc?

Mpik82, brzuszek uroczy, a ciuszki też słodkie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Ja bym taki kolor połączyła z białymi mebelkami i dodatkami w kolorze ecru (lub surowego lnu). Ale ja lubię takie proste zestawy kolorystyczne, raczej zimne.
mi się też wydaje że taki ecru byłby super

starapanna, piękny brzuszek!!

Dziewczyny, a ja wróciłam od ginki i jestem zadowolona w ciągu tych 2 tygodni leżenia moja szyjka się nie skróciła więcej niż ostatnio, więc decyzja o pessarze odłożona do następnej wizyty, a ja mam dalej dużo leżeć.. niekoniecznie plackiem, na egzamin też mogę wyjść, ale jak będę dużo odpoczywać to nie powinna się skracać, mimo tych skurczów które mam jest lekko rozwarta, ale sztywna, co mnie uspokoiło.

A co do mojej białej sukienki z allegro, to już przyszła i jest śliczna, mąż od razu chciał zrobić sesję zdjęciową, ale musiał iść do pracy Może jutro zrobi mi fotki, to wrzucę bluzeczka też super
Stary 2010-06-02, 17:07   #285
Atlidee
Raczkowanie

Witajcie Mamuski (w III cz. wateczku)!!! "Chwilke" mnie nie bylo i tyyyyle czytania (fajnie) Powcinalo mi wiekszosc cytatow, wiec troche z glowki odpisze:

Kalex, Ilonka, ycnan, Mpik, Starapanna, dzidzia
(WITAJ!!!) -
Macie wszystkie piekne brzucholki, a kazdy jest inny!!!

Evi Kolorek masz przepiekny (Wiedzialam), jak dla mnie to Karinka

martucha Super, ze Dzidzius jest duzy i zdrowy!

Dyskutowalyscie o dotykaniu brzuszkow. Ja wlasnie mialam ostatnio po raz pierwszy taka sytuacje. Kupowalam krem do twarzy i wybieralam dosc dlugo (bo zaden zapach mi jakos nie podchodzil). I nagle jedna pani sprzedawczyni poglaskala mnie po brzuchu (jeszcze dodatkowo mnie to zszokowalo, bo chciala sie jakby w ten sposob "skumplowac"). No i ja w tym szoku tez ja poglaskalam, a co... TZ sie smial ze mnie do rozpuku, ale zebyscie widzialy mine tej babeczki... az mi cala zlosc przeszla.

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny!

popłakałam się ze szczęścia, bo jakąś godzinkę temu poczułam kopniaczka w dole brzucha od mojej małej! pierwszy tak wyraźny! w dzień dziecka a po nim jeszcze była przez chwilę seria mniejszych
Kalex Gratuluje!!! Super fajnie

Cytat:
Napisane przez Angelika16 Pokaż wiadomość
Kobietki nie dawno wróciłam od lekarza, Mój Bobas jest zdrowy i Wesoły hihi. Waży 360 gram i ma juz 25 cm. Jejku normalnie widok Rewelacja. Więc moge sie pochwalić moim Synusiem
Wy na pewno będziecie widziały gdzie oczka i nosek i mam wrażenie ze sie uśmiecha do Mamusi hihi. Oto Mój Synuś w 20 tyg.
Angelika Bardzo mi sie podoba, faktycznie sie usmiecha

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
300stron? Moja magisterka miała jakieś 100 stron a rozprawa doktorska też była niewiele grubsza
ninaad Jaki masz temat rozprawy, jesli mozna wiedziec?

Cytat:
Napisane przez agata81 Pokaż wiadomość
Hej Kobietki!
Ja dziś jestem bardzo zadowolona. Mialam usg połówkowe i będzie DZIEWCZYNKA.
Mój 6-cio letni synek był ze mną i lek. zapytał go czy woli siostrę czy brata, a Kubuś na to, że siostrę a gin do niego, ''no to masz prezent na Dzień Dziecka- będzie siostra".
Później Kuba mówił babci,że widzial na monitorze małe rączki jak klepały się po brzuszku, małe oczka, nosek, usta i takie... malutkie ząbki

Pomidorko
jak możesz to wpisz mi na listę dziewczynkę i chyba będzie Maja.
agata81 Gratuluje!!! Synka masz slodziutkiego!

Kochane "starsze" Mamusie, tak po poscie Agaty mnie naszlo pytanko: Czy Wy juz Waszym Pierworodnym przekazalyscie szczesliwa wiadomosc? Jezli tak to w jaki sposob i jaka byla reakcja?

Jeszcze napisze, ze dostalismy z tz-em szalu zakupowego... Mamy chustawke z pozytywka (taka, ktora sama chusia), mate "ogolnorozwojowa", lampke-pozytywke na luzeczko, lozeczko turystyczne, nosidelko, spiworek i mase ubranek... baaardzo zaszalelismy. Na razie koniec z tymi szalenstwami.

Edytowane przez Atlidee
Czas edycji: 2010-06-03 o 12:36
Atlidee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 17:07   #286
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Ja też zajadam truskawki, właściwie od ponad tygodnia, ale dziś mam w domku takie duuużee czerwone (u mnie są za 5-6 zł/kg)
Truskaweczki U mnie dziś na bazarkach 8-11zł Ale nie dam tyle chamom

Lenka*, super, że z szyjką wszystko w porządku Odpoczywaj dalej

A jak materiał tej sukienki? Taki cienki, że tylko na lato, czy może teraz też się nada?
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 17:09   #287
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rozaliontka Pokaż wiadomość
U mnie jakos leci....maly rosnie...ja tez...heheh do pazdziernika to chyba bede ja 2 ciezarowki eheheh
Ja myslałam że mam najmłodsze dziecko na wątku (16 mc) ale Ty masz mniejszego bejbika....
Mam pytanko..boisz się jak sobie poradziś z dwójeczką tak malutkich dzieci?? bo ja sie boje coraz bardziej...ale powiedziało sie a to cza powiedzieć b
Kiedy dowiesz się kogo w brzuszku nosisz??

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
W domu rodziców mieszkałam wieeele lat w wytapetowanym pokoju i mam dość. Jak coś to tylko malowanie. Ale np., uwielbiam jak jedna ściana, lub jej fragment jest pokryty tapetą w ładny wzór

?

aaneczka1984, udanej wizyty
Ja też tapet nie znosze

Dziękuje

Cytat:
a wogóle to niewiem co to humorki ciążowe??!!
może dlatego,że mój G to poprostu spełnienie marzeń o męźczyznie i mimo,że wiadomo czasem sie tam cos nie zgadzamy,ale nigdy przez te 11 lat razem nie obrazilismy sie na siebie dłuzej niz 15 min!!!! serio!!
ja mam trudny charakterek ale on juz mnie zna i wie co i jak, kiedy trzeba zareagowac a kiedy dac "głuptaskowi" sie wykrzyczec hihhihi
i ugotowac super umie,posprzątac,autko naprawi,trawke skosi,pralke puscic(bo widziałam juz ze dla niektorych facetow to mega problem) i naprawic,jest wrażliwy a kiedy trzeba to i twardziel,ale w rozsądnym tego słowa znaczeniu,nie lubi pajacowanki w stylu macho,wiec moze dlatego niemam na co miec humorków itp bo kocham go nad zycie i wiem,ze zawsze mogę na niego liczyć!!
gdzie takich ideałów można sobie zamówić
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 17:27   #288
fem
Raczkowanie

już mnie tyłek i kręgosłup boli od siedzenia i czytania...
ale mam wenę i staram sie poodpowiadać co i jak u mnie... ale muszę sobie robic przerwy i troche to trwa... hm może doczytam do wieczora... jeszcze 3 strony
---
Cytat:
Napisane przez 1985ewa
Za trochę ponad miesiąc idę już na urlop macierzyński
juz za mc... tak szybko... to ile ty masz tego urlopu??? z tego co wiem to jakieś 20 tygodni przysługuje (za 1 dziecko), ale może się myle...
---
Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa
Któraś z dziewczyn pisała coś o zakazie picia kawy? A dlaczego? Z tego co czytałam i potwierdził lekarz, to nie ma przeciwwskazań do wypicia 1-2 filiżanek kawy dziennie.
podobno kawa wypłukuje magnez z organizmu, ale moim zdaniem zdrowy rozsądek przede wszystkim... nie przesadzajmy i tyle...
---
Cytat:
Napisane przez Klarissa
Też tak macie, że was ludzie chcą obmacywać?
DOKŁĄDNIE TAK, każdy znajomy chcą dotknąć brzuszka... dziewczyny w sumie juz o tym pisały... mnie jakoś nie odtrąca czyjś dotyk dopóki jest miły...
---
Cytat:
Napisane przez Kalex
popłakałam się ze szczęścia, bo jakąś godzinkę temu poczułam kopniaczka w dole brzucha od mojej małej! pierwszy tak wyraźny! w dzień dziecka a po nim jeszcze była przez chwilę seria mniejszych
no to moje GRATULACJE fajne uczucie...
---
ja również popieram prośbę o poprawne cytowanie
---
Cytat:
Napisane przez bordowa
Dziewczyny mam te wyniki ze szpitala ... Po 2 godzinach po 75g glukozy mam 110. Dobrze czy źle?
Cytat:
Ale pewność będę miała dopiero po wizycie u lekarza
spokojnie, wporządku...
powodzenia na wizycie
---
jak was czytam to mój maluszek wierci sie i kręci i kopie... normalnie taki ruchliwy dzisiaj mój bąbelek...
---
Klarissa i Ilonka cieszę się, że jesteście w ciąży po takich przeżyciach to naprawdę wielka radość... nie do końca mogę wiedzieć co przeżyłyście, bo nam sie udało po 3 m-cach, więc nie tak długo, ale zawsze było mi żal i łezka w oku mi się kręciła kiedy słyszałam o podobnych sytuacjach... teraz uśmiech od ucha do ucha i do przodu... moje kochane ciężaróweczki
---
Cytat:
Napisane przez Weronisia
Idę się położyć, bo wszystko mnie boli. Obiecuję, że postaram się odezwać jutro...
ale poszalałaś... odpoczywaj teraz
---
Cytat:
Napisane przez IlonaN2
Mam do Was pytanie czy my możemy latać samolotem?
najlepiej spytaj swojego lekarza, on najlepiej zna twój stan zdrowia... bo to generalnie od stanu zdrowia i ciązy zależy czy możesz latac samolotem...
---
Cytat:
Napisane przez Angelika16
Kobietki nie dawno wróciłam od lekarza, Mój Bobas jest zdrowy i Wesoły hihi. Waży 360 gram i ma juz 25 cm
to SUPER
śliczny bobas
---
Cytat:
Napisane przez naked21
a co do głaskania brzucha- to ja UWIELBIAM nie robię tego sama, bo podobno nie wolno, można wywołać skurcze macicy.
nie wolno masować brzucha!!! a głaskanie to nie masowanie... poprzez głaskanie nawiązujesz więź z dzieckiem, więc to nawet wskazane
---
Cytat:
Napisane przez Ray
wolalabym zeby jakis lekarz na to zerknal bo nie wiem czy to sie bedzie laczyc ze skroceniem szyjki bo tak mialam w pierwszej ciazy
idź, idź kochana, będziesz spokojniejsza
---
Cytat:
Napisane przez mszu
z drugiej strony zastanawiam się co ja będę robić przez te dwa miesiące... stad moja druga prośba/pytanie do dziewczyn na zwolnieniu, żeby napisały króciutko jak mija ich dzień?
generalnie od początku ciąży siedzę na zwolnieniu, ale zawsze sobie znajdę coś do roboty... bardzo lubie gotować i zwykle to czynności domowe zajmują trochę czasu... a tak to Wizaż, spacery, zakupy, allegro, odwiedzanie starych znajomych, więcej czasu dla siebie... juz sie przyzwyczaiłam...
a zapomniałabym o basenie... uwielbiam tam chodzić i pływać...pływać...pływać. ..
---
Cytat:
Napisane przez agata81
będzie DZIEWCZYNKA.
Mój 6-cio letni synek był ze mną i lek. zapytał go czy woli siostrę czy brata, a Kubuś na to, że siostrę a gin do niego, ''no to masz prezent na Dzień Dziecka- będzie siostra".
Później Kuba mówił babci,że widzial na monitorze małe rączki jak klepały się po brzuszku, małe oczka, nosek, usta i takie... malutkie ząbki
gratuluję a Kubuś słodziutki
---
Cytat:
Napisane przez dash
Dziewczyny pochwalcie się co dzisiaj macie na obiadek?
standarsowo pomidorówka, a jutro spagetti z tuńczykiem... mniam
---
Mpik82brzuszek uroczy... cziuszki tyż...
a co do koloru dodatków - ja bym wybrała pomarańcz...
---
Cytat:
Napisane przez margolcia10
dodam że pani x jest podajze na 2 roku mgr
no poprostu... ręce opadają, wychowawczyni w przedszkolu i bije dzieci... ja bym od razu do dyrki zareagowała, żeby miała wzgląd na poczynania swojej pracownicy... a ta dziewczyna to chyba z powołaniem sie minęła...
gratuluje udanej wizyty
---
starapanno prześlicznie wyglądasz, brzuszek uroczy
---
dzidzia_aimbrzusio sliczny
---
widzę dziewczynki, że się rzuciłyście na wrzucanie zdięć z brzuszkami...hehe.. ja też niedługo zamieszczę mój, wydaje mmi się , żę większy... ale ocenicie same jak zobaczycie...może jutro
---
gabisun, mimoże pytanie nie do mnie, bom pierworódka, ale też słyszałam że córka będzie miała taki poród jak jej matka, kiedy ją rodziła...(chyba dobrze zrozumiałam)
byłoby cudnie... ja rodziłam sie juz w karetce, na szybcika, bez krzyków, a wyszłam z mamy juz na izbie... więc życzę sobie takiego porodu na szybko... hehe...
---
cdn...
normalnie ...

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
Stary 2010-06-02, 18:02   #289
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fem Pokaż wiadomość
pisałyscie o wózkach= planujemy kupić, bo najbardziej nam przypasował model TAKO JUMPER X, albo jego polska i lżejsza wersja KADEX...
Ale TAKO JUMPERX to jest jak najbardziej polski wózek. Producent z Czestochowy:
http://www.tako.net.pl/
http://www.tako-poland.eu/

Cytat:
ej no to serio gnojki i w jednej placówce i w drugiej.
Cytat:
Napisane przez margolcia10 Pokaż wiadomość
angelikaw-oj wiem cos o tym ,niby ludzie widza ze jestes w ciazy ,ale jednak wydaje mi sie jak na takiego delikwenta patrze ze sobie mysli -no co chora nie jest to niech stoi wrrr
Szkoda słów po prostu...

Cytat:
a pozatym to JEM TERAZ TRUSKAWYYYYYY PO 9 ZŁ/KG kupiłam i są pyszneeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
ja też dziś kupiłam. 7,50/kg PYCHA

Cytat:
Napisane przez Atlidee Pokaż wiadomość
Jeszcze napisze, ze dostalismy z tz-em szalu zakupowego... Mamy chustawke z pozytywka (taka, ktora sama chusia), mate "ogolnorozwojowa", lampke-pozytywke na luzeczko, lozeczko turystyczne, nosidelko, spiworek i mase ubranek... baaardzo zaszalelismy. Na razie koniec z tymi szalenstwami.
Fajnie, żeby mój tak chciał ech...

Cytat:
juz za mc... tak szybko... to ile ty masz tego urlopu??? z tego co wiem to jakieś 20 tygodni przysługuje (za 1 dziecko), ale może się myle...
w 2010 r. kobietom zatrudnionym przysługuje dodatkowe 2 tyg urlopu, wiec w sumie 22. O te dodatkowe 2 tyg. trzeba złożyć wniosek.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 18:02   #290
fem
Raczkowanie

normalnie zabijecie mnie za takie długaśne posty... ale cóż raz na jakis czas chyba mogę...
oj dziewuszki doczytam do końca i zmykam na spacer, bo wszystkie kości mnie bolą... juz ostatnia stronę doczytywuję..hehe...
---
Cytat:
Napisane przez IlonaN2
Pani Dr wyraziła zgodę na latanie
super, że wyraziła zgodę - to się troszke wyluzujesz i odpoczniesz, jak ja ci zazdraszczam...
---
u mnie remont planujemy przełom lipca/ sierpnia, bo teraz nie mamy za bardzo czasu...
ale widzę, że większości z was odezwał się syndrom wicia gniazda...
---
Eveliouses takiego faceta to ze świecą czukać... a ty chyba miałaś mega świecącą tą świecę
---
Lenka* bardzo się cieszę, że wszystko wporządku i nic nie popstąpiło
---
dziewczyny... ja generalnie chciałabym sie zapytać, bo może któraś bardziej zorientowana jest...
mianowicie... jak to jest z urlopem tacierzyńskim, bo podobno przysługuje ojcu dziecka jakieś 2 tygodnie, ale doszły mnie również słuchy, że jak ja sie zrzeknę części urlopu macierzyńskiego to dopiero on może wziąć tacierzyński...
jak to może być...?? hm...

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
Stary 2010-06-02, 18:07   #291
angelikaw
Zakorzenienie

margolcia10 -widzę, że Ty też z łódzkiego jesteś...
Ja też, gdybym chciała skorzystać z ZZO przy porodzie, musiałabym udać się do Łodzi ;/

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

Cytat:
dziewczyny... ja generalnie chciałabym sie zapytać, bo może któraś bardziej zorientowana jest...
mianowicie... jak to jest z urlopem tacierzyńskim, bo podobno przysługuje ojcu dziecka jakieś 2 tygodnie, ale doszły mnie również słuchy, że jak ja sie zrzeknę części urlopu macierzyńskiego to dopiero on może wziąć tacierzyński...
jak to może być...?? hm...
nie musisz się niczego zrzekać, żeby tatuś skorzystał z urlopu tacierzyńskiego!

Od nowego roku także tatusiowie otrzymają prawo do płatnej przerwy w pracy zawodowej, którą będą mogli poświecić swoim dzieciom. Prawo do urlopu i zasiłku za ten okres będzie odrębne od praw matek oraz niezależne od ewentualnego korzystania z podstawowego i dodatkowego zasiłku macierzyńskiego.
Urlop tacierzyński będzie przysługiwał wszystkim osobom, które są objęte ubezpieczeniem chorobowym, nie tylko pracownikom. Prawo do zasiłku nabędą więc tak zleceniobiorcy, jak i pracownicy, czy przedsiębiorcy. Ważne więc będzie, czy ojciec jest ubezpieczony, a rzeczą wtórną pozostanie z jakiego tytułu.
Wymiar urlopu ojcowskiego i zasiłku za ten okres będzie wynosił odpowiednio:
  • od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011r. – 1 tydzień,
  • od 1 stycznia 2012 r. – 2 tygodnie.
Ojcu wychowującemu dziecko będzie przysługiwał zasiłek nie dłużej, niż do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia. Oznacza to, że o macierzyński będą mogli wnioskować również ojcowie dzieci urodzonych przed 1 stycznia 2010 r., które nie skończyły jeszcze pierwszego roku życia.

W celu udzielenia urlopu ojcowskiego i otrzymania za ten czas zasiłku, tata będzie musiał złożyć pisemny wniosek swojemu płatnikowi zasiłku (pracodawca, ZUS), minimum na 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu. Otrzyma zasiłek odpowiadający macierzyńskiemu, a więc obliczany w ten sam sposób (100% podstawy wymiaru zasiłku, którym jest średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy, pomniejszone o 13,71% składek finansowanych przez ubezpieczonego).

Podstawa prawna:
Kodeks pracy
Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
Stary 2010-06-02, 18:10   #292
fem
Raczkowanie

Cytat:
Ale TAKO JUMPERX to jest jak najbardziej polski wózek. Producent z Czestochowy
...
w 2010 r. kobietom zatrudnionym przysługuje dodatkowe 2 tyg urlopu, wiec w sumie 22. O te dodatkowe 2 tyg. trzeba złożyć wniosek.
co do wózka to sprzedawca troszke nas okłamał, bo nie powiedział, że jest polski, w takim razie dziękuję za info...
co do urlopu to dobrze wiedzieć, ale zdziwiło mnie to, że 1985ewa juz za m-c bierze urlop... wydawało mi sie to trochę za wcześnie...

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
Stary 2010-06-02, 18:14   #293
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Atlidee Pokaż wiadomość
Witajcie Mamuski (w III cz. wateczku)!!! "Chwilke" mnie nie bylo i tyyyyle czytania (fajnie) Powcinalo mi wiekszosc cytatow, wiec troche z glowki odpisze:

Evi Kolorek masz przepiekny (Wiedzialam), jak dla mnie to Karinka
Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
gdzie takich ideałów można sobie zamówić
Cytat:
normalnie zabijecie mnie za takie długaśne posty... ale cóż raz na jakis czas chyba mogę...
oj dziewuszki doczytam do końca i zmykam na spacer, bo wszystkie kości mnie bolą... juz ostatnia stronę doczytywuję..hehe...
Eveliouses takiego faceta to ze świecą czukać... a ty chyba miałaś mega świecącą tą świecę
...
dziekujemy za miłe słowa
a ja niewiem za co mnie takie szczęsćie spotkało,ale dziękuję za to bardzo mojemu Aniołkowi Stróżowi
mega świecąca świeca-podoba mi się
a tak naprawde to on mi troszkę z nieba spadł.....bo pierwszy raz go zaobaczyłam jak u sąsiadów dach z kumplem malowaliwięc musiałam wysoooko łebek zadrzeć ,zeby go zobaczyć a potem szybko do domku po lornetkę i go sobie tam szpiegowałam hihihihiihih
taki był początek ...

Stary 2010-06-02, 18:15   #294
fem
Raczkowanie

Cytat:
nie musisz się niczego zrzekać, żeby tatuś skorzystał z urlopu tacierzyńskiego!

Od nowego roku także tatusiowie otrzymają prawo do płatnej przerwy w pracy zawodowej, którą będą mogli poświecić swoim dzieciom. Prawo do urlopu i zasiłku za ten okres będzie odrębne od praw matek oraz niezależne od ewentualnego korzystania z podstawowego i dodatkowego zasiłku macierzyńskiego.
Urlop tacierzyński będzie przysługiwał wszystkim osobom, które są objęte ubezpieczeniem chorobowym, nie tylko pracownikom. Prawo do zasiłku nabędą więc tak zleceniobiorcy, jak i pracownicy, czy przedsiębiorcy. Ważne więc będzie, czy ojciec jest ubezpieczony, a rzeczą wtórną pozostanie z jakiego tytułu.
Wymiar urlopu ojcowskiego i zasiłku za ten okres będzie wynosił odpowiednio:
  • od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011r. – 1 tydzień,
  • od 1 stycznia 2012 r. – 2 tygodnie.
Ojcu wychowującemu dziecko będzie przysługiwał zasiłek nie dłużej, niż do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia. Oznacza to, że o macierzyński będą mogli wnioskować również ojcowie dzieci urodzonych przed 1 stycznia 2010 r., które nie skończyły jeszcze pierwszego roku życia.

W celu udzielenia urlopu ojcowskiego i otrzymania za ten czas zasiłku, tata będzie musiał złożyć pisemny wniosek swojemu płatnikowi zasiłku (pracodawca, ZUS), minimum na 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu. Otrzyma zasiłek odpowiadający macierzyńskiemu, a więc obliczany w ten sam sposób (100% podstawy wymiaru zasiłku, którym jest średnie wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy, pomniejszone o 13,71% składek finansowanych przez ubezpieczonego).

Podstawa prawna:
Kodeks pracy
Ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
dziękuję za rzeczową odpowiedź

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
Stary 2010-06-02, 18:18   #295
Eveliouses
Raczkowanie

coś było czy tapeta czy malowanie?
my akurat malujemy maluszkowi pokój bo nigdzie niemamy tapet
domek mamy w dużej części w drewnie i chyba to się lepiej komponuje niz z tapetą,ale jak kto lubi.
Zastanawiam się tylko nad neutralnym(bo niewiem napewno co kto będzie)kolorkiem ścian i ewentualnie jakies obrazeczki czy naklejki,ale nie za dużo,bo mi się to nie podoba taki trochę przesyt,ale to też-jak kto lubi

---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

może głupio zapytam ale jak ktoś ma swoją firmę to raczej mu to nie przysługuje,czyż nie?

Stary 2010-06-02, 18:36   #296
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
co do wózka to sprzedawca troszke nas okłamał, bo nie powiedział, że jest polski, w takim razie dziękuję za info...
co do urlopu to dobrze wiedzieć, ale zdziwiło mnie to, że 1985ewa juz za m-c bierze urlop... wydawało mi sie to trochę za wcześnie...
No raczej nie korzysta się z urlopu macierzyńskiego PRZED porodem, ale jest to dopuszczalne i decyzja należy tylko do matki. Kodeks Pracy mówi tylko, że co najmniej 2 tygodnie tego urlopu mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu (określoną przez lekarza prowadzącego ciążę). Natomiast po porodzie pracownicy będzie przysługiwał urlop macierzyński niewykorzystany przed porodem, aż do wyczerpania przysługującego jej wymiaru tego urlopu.

Cytat:
dziękuję za rzeczową odpowiedź
proszę

Cytat:

może głupio zapytam ale jak ktoś ma swoją firmę to raczej mu to nie przysługuje,czyż nie?
Zasiłek raczej przysługuje. Tacierzyński przysługuje wszystkim Panom, którzy są objęci ubezpieczeniem chorobowym, nie tylko pracownikom.

Ważne:
Mężczyzna nie może przejść na urlop macierzyński zamiast żony, ponieważ urlop macierzyński jest świadczeniem pracowniczym przysługującym w okresie zatrudnienia pracownika. Ojciec dziecka prowadząc działalność gospodarczą nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego (art. 177 k.p.).
Stary 2010-06-02, 19:11   #297
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Lenka*, super, że z szyjką wszystko w porządku Odpoczywaj dalej

A jak materiał tej sukienki? Taki cienki, że tylko na lato, czy może teraz też się nada?
dziękuję materiał taki średni, nie umiem ocenić, bo ja jestem zmarźluch i teraz na pewno nie założyłabym tej sukienki.. ale mój TŻ mnie wyśmiał jak mu to powiedziałam, bo twierdzi że w taką pogodę można spokojnie w niej chodzić No ale ja należę do osób, które np nie założą japonek w maju, choćby były upały
Za to materiał bardzo rozciągliwy. Rozmiarówka dość mała, ten S/M jest akurat, chociaż sukienka mogłaby być ciut luźniejsza w ramionach (normalnie noszę M).

Cytat:
Lenka* bardzo się cieszę, że wszystko wporządku i nic nie popstąpiło

Cytat:
dziekujemy za miłe słowa
a ja niewiem za co mnie takie szczęsćie spotkało,ale dziękuję za to bardzo mojemu Aniołkowi Stróżowi
mega świecąca świeca-podoba mi się
a tak naprawde to on mi troszkę z nieba spadł.....bo pierwszy raz go zaobaczyłam jak u sąsiadów dach z kumplem malowaliwięc musiałam wysoooko łebek zadrzeć ,zeby go zobaczyć a potem szybko do domku po lornetkę i go sobie tam szpiegowałam hihihihiihih
taki był początek ...
fajna jesteś Evi
Stary 2010-06-02, 20:18   #298
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
a ja mam takie pytanko do multimamuś bo słyszałam, że często się zdaża, że dziecko rodzi się tyle samo przed terminem albo po co u matki. To znaczy, że są jakieś dziedziczne uwarunkowania jesli chodzi o porody przed terminem albo po. Mam nadzieję, że zrozumiałyście o co mi chodzi sprawdziło się to u was?
Oby nie, bo ja urodziłam się w 7 miesiącu

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Tak poza tym to znajoma (bo pracuje w biurze podroży) szuka nam tej wycieczko na Cypr albo do Grecji bo Pani Dr wyraziła zgodę na latanie
Zazdroszczę, my w tym roku nigdzie nie lecimy bo ja jednak się boję.
Wakacyjny odpoczynek ograniczony będzie do wypadów weekendowych, bo urlop zostawiam na po porodzie.

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
No troszkę przesadziłąm. Przerosło mnie to, ale jestem z siebie dumna, że jakoś sobie poradziłam.
Więcej się za nic nie biorę
I tak powinnaś porządne lańsko dostać, bo w ciąży nie wolno wykonywać prac z rękoma w górze
Teraz poodpoczywaj

Cytat:
dziwiło mnie to, że 1985ewa juz za m-c bierze urlop... wydawało mi sie to trochę za wcześnie...
Bo ona z tego co kojarzę pracuje za granicą, pewnie tak mają inne przepisy.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 20:23   #299
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

hej Kochaniutkie
Byłam u gina i moja Milenka została Milenką nic jej nie wyrosło
dziś jest 26tc i mój skarbek waży ponad 950g tylko zapomniałam jaka jest długa a moj męzuś również nie pamięta Jest już ułożona głowką w dół. Nie wiem czy nie za wcześnie, ale gin powiedział, że wszystko jest OK
Eveliouses - hehe uśmiałam się z tego co napisałaś, że go sobie wypatrzyłaś
My z moim poznaliśmy się w necie na portalu randkowym hehe.. oboje byliśmy po długich związkach (ja 4 lata, on 5) i w sumie mielismy miesięczne przerwy i zachcialo nam się kogoś spotkać i jakoś tak wyszło... Ale miłość była dopiero od drugiego spotkanka ... i 30wrzesnia bedzie 5 latek

a I chciałam się pożegnać jutro z rańca (5rano) jedziemy do Gdyniiii na długi week, mam nadzieje, że dam rade wytrzymać 550km w aucie
BUZIACZKI I DO poniedziałku- cudownej pogody- tego sobie i WAM życzę

Edytowane przez Mpik82
Czas edycji: 2010-06-02 o 20:25
Mpik82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-02, 20:39   #300
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Byłam u gina i moja Milenka została Milenką nic jej nie wyrosło
dziś jest 26tc i mój skarbek waży ponad 950g tylko zapomniałam jaka jest długa a moj męzuś również nie pamięta Jest już ułożona głowką w dół. Nie wiem czy nie za wcześnie, ale gin powiedział, że wszystko jest OK
Super, że penisek się u Milenki nie pojawił A n a obrót główką w dół wcale nie jest za wcześnie Także tylko się cieszyć teraz
Spokojnej podróży i udanego wypoczynku
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości