Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-03, 11:10   #2311
smiechotka
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

Cytat:
Napisane przez dziula881 Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny świątecznie, chociaz niestety dla mnie nie jest to wolny dzien;/ Jak sa tu jakies studentki to mnie pewnie zrozumieją... sesja sie zbliza wielkimi krokami a mi sie TAAAAAAKKKK strasznie nie chce uczyc, a pierwszy egz juz za tydzien ;/ brr Ale pierwszy mam ustny wiec może porażę profesora błyskiem moich pięknych zębów i aparatu i mnie jakos przepusci

Chciałam sie Was zapytac jak sobie radzicie z tymi drobinkami z truskawek które pozostają miedzy Waszymi aparatami. No nie moge sie powstrzymac przed truskawkami ale wiecej czasu schodzi mi na dłubaniu potem w zębach niz na przyjemnosci z ich jedzenia ;p radze sobie na razie z wykałaczką ale nie wszędzie ona "wchodzi"...
Sprawny język albo płyn do płukania ust... Nie ma co dramatyzować, nic nie jest okropne i straszne i nie do przebrnięcia... .

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 11:23   #2312
wiolafrytka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wiolafrytka Pokaż wiadomość
helou

Dzisiaj sobie porównywałam zdjęcia i doszukałam się zmian nareszcie

dołączam zdjęcia. żeby się pochwalić :P

1 zdj. 22.04 po założeniu
2 zdj dzisiaj 01.06
nikt nie skomentował moich zdjęć?
wiolafrytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 11:48   #2313
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
helou

Dzisiaj sobie porównywałam zdjęcia i doszukałam się zmian nareszcie

dołączam zdjęcia. żeby się pochwalić :P

1 zdj. 22.04 po założeniu
2 zdj dzisiaj 01.06
3ka bardzo ładnie do łuku wchodzi
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 11:54   #2314
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lilllith Pokaż wiadomość
no i zalezy ile jeszcze masz lat ja sie np dowiedzialam ze jak sie zakłada aparaty stale dzieciom w wieku 13 czy 14 lat to nie usowa sie im zabkow tylko poszerza szczeke bo one nadal rosna jeszcze i nie jest to konieczne czytałam o tym artykul jakis w bibliotece ostatnio tylko to pewnie nie prtzesz wszystkich jest praktykowane tym bardziej zeniektorzy orto nie zakladaja w takim wieku aparatow stalych jeszcze :P
w wieku 11-12lat jedna orto chciała mi 4zęby wyrwać,bo twierdziła że inaczej nie da się zrobić miejsca dla niewyrżniętego kła. i mówiła że to metoda powszechnie stosowana w stanach, czy jakoś tak. pewnie skończyłoby się na szparach i strasznym profilu. na szczęście poszłam do innej orto

Cytat:
Napisane przez Meadow Pokaż wiadomość
już wstawiam, są w tragicznym stanie nie tylko krzywością ale i czystością i kolorem, mam pełno przebarwień i dużo problemów z nimi

ale już do rzeczy
czy nie jest tak że przy tym poziomie krzywości to nie będzie 50 razy bardziej bolało niż takie tylko troszeczkę pokrzywione zęby? bo ja sobie nie dość że nie wyobrażam kształtu tego aparatu przez te umiejscowienie zębów to bardzo się boję, że przez tą różnicę drogi jaką muszą przebyć to będzie koszmarny ból... zawsze boli, wiem, ale jak myślicie jak by było w moim przypadku...?

przy okazji, jak poszłłam do ortodontki to pokazywała innym ortodontkom i dentystkom moje zęby ze zdziwienia, było mi wstyd
no widzę, że aparat jest u ciebie wskazany. ciekawym przypadkiem jesteś
chyba będzie bardziej bolało niż jakby były niemalże równe. ale nie powinnaś przejmować się bólem
Cytat:
Ale widzę po Waszych wypowiedziach, że chyba się warto w końcu zdecydować
pewnie że warto! jak masz możliwości finansowe to nie ma nad czym się zastanawiać, tym bardziej że u ciebie różnica będzie kolosalna

: 30.10.09r
dół: 16.04.10r
W drodze do pięknego uśmiechu...
Hebe5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 12:03   #2315
Lilllith
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Hebe5 Pokaż wiadomość
w wieku 11-12lat jedna orto chciała mi 4zęby wyrwać,bo twierdziła że inaczej nie da się zrobić miejsca dla niewyrżniętego kła. i mówiła że to metoda powszechnie stosowana w stanach, czy jakoś tak. pewnie skończyłoby się na szparach i strasznym profilu. na szczęście poszłam do innej orto

no widzę, że aparat jest u ciebie wskazany. ciekawym przypadkiem jesteś
chyba będzie bardziej bolało niż jakby były niemalże równe. ale nie powinnaś przejmować się bólem

pewnie że warto! jak masz możliwości finansowe to nie ma nad czym się zastanawiać, tym bardziej że u ciebie różnica będzie kolosalna

to nie byl ortodonta tylko jakis przychlast w takim razie to raz a dwa ze wcale nie bedzie ja mocniej bolalo. Bedzie ja bolalo tak samo jakby mialo bolec gdyby miala prostsze zeby albo inna wade. Zeby beda jej sie tak samo przesowac... i nie koniecznie musi to trwac dluzej o wiele niz jakby miala krzywe np tylko 1... bo pracuja wszystkie zeby a nie po 1 (no chyba ze to dzialanie zamierzone ) ja mam trojke na gorze calkowicie poza lukie do tego stopnia ze jak sie usmiecham to jej wogole nie widac bo jest ukryta pod warga... a wcale nie boli mocniej niz 1 czy 2

Aparatka sobie jestem
Góra->28.05.10 Dół->14.08.10
Koszta - 3860

Lilllith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 12:06   #2316
paulina.t11
Zadomowienie

Cytat:
Miałam tą samą sytuację! Jedna orto w ogól mi powiedziała, że dziewczynkom należy zakładać aparat dopiero po wystąpieniu menstruacji, bo wtedy szczęka się już nie zmienia. No i chciała mi wyrwać cztery zęby. Dzięki Bogu poszłam do inej orto, która powiedziała, że aparat mogłam już mieć dawno zrobiony i nie muszę wyrywać zębów. We wtorek ściągam aparat i myślę, że gdybym wyrwała te cztery ZDROWE zęby, na pewno bym teraz żałowała.

wątek wymiankowy
paulina.t11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 12:08   #2317
allotment
Przyczajenie

jaki aparat jest lepszy? kosmentyczny czy szafirowy?
mam wybor:
1 orto powiedzial: nie wyrywac nic, Damon, 3 lata noszenia i retencja prawie cale zycie
2 orto: wyrywamy piatki, 1,5 roku noszenia, retencja rok

co wybrac?
allotment jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 12:19   #2318
dzidka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez allotment Pokaż wiadomość
mam wybor:
1 orto powiedzial: nie wyrywac nic, Damon, 3 lata noszenia i retencja prawie cale zycie

co wybrac?
proponuje pojsc do 3. ortodonty, jesli masz taka mozliwosc. ja bym nie zaufala zadnemu z nich.
dzidka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 12:23   #2319
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
16 lat mam, a aparatu nie zakładałam bo się boję wyrywać te zęby z powodu takiego iż bardzo szybko bije mi serce (mam z nim troche problemów) i pani kardiolog mnie trochę postraszyła wyrywaniem zęba, mówiła, że może mi nie chcieć przestać krew lecieć przez to serce.

Właśnie też jak któraś z Was tu pisała ja kiedy się śmieję zakrywam usta ręką, tak się lepiej czuję

Ale widzę po Waszych wypowiedziach, że chyba się warto w końcu zdecydować
oczywiście że warto

Cytat:
mam wybor:

co wybrac?
szafirowy to 1 z rodzajów kosmetycznego

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 12:25   #2320
allotment
Przyczajenie

no wlasnie....
mam mętlik w głowie. A ktory ortodonta jest Waszym zdaniem dobry w Krakowie i ma przyzwoite ceny. ?
nie wiem czy znajdzie sie jakis ortodonta ktory bedzie wiedzial co ze mna zrobic i nie sprawic mi tym krzywdy, kazdy twierdzi ze jestem trudnym przypadkiem i rozkłada ręce... pierwsza twierdzi że bede nosic aparat cale zycie! (w sensie retenje, aparat ponad 3 lata) a drugi ze spoko, w 1,5 roku ale chce zebym miala trojki koło szóstek rwac piatki mimo ze mam juz wyrwane czwórki... POMOCY!!!

zle sie wyrazilam betti_888, ktory kosmetyczny bedzie najlepszy nie przebarwia sie itd

Edytowane przez allotment
Czas edycji: 2010-06-03 o 12:26
Stary 2010-06-03, 12:37   #2321
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulina.t11 Pokaż wiadomość
Miałam tą samą sytuację! Jedna orto w ogól mi powiedziała, że dziewczynkom należy zakładać aparat dopiero po wystąpieniu menstruacji, bo wtedy szczęka się już nie zmienia. No i chciała mi wyrwać cztery zęby. Dzięki Bogu poszłam do inej orto, która powiedziała, że aparat mogłam już mieć dawno zrobiony i nie muszę wyrywać zębów. We wtorek ściągam aparat i myślę, że gdybym wyrwała te cztery ZDROWE zęby, na pewno bym teraz żałowała.
o stałym mówisz? ja miałam planowany wtedy ściągany tylko i druga orto wcale nie mówiła o wyrywaniu.
moja koleżanka chodziła do niej i straciła zęby.. zero profesjonalizmu..

Stary 2010-06-03, 12:39   #2322
cherry pie
dream big

dlaczego nie widzę żadnych zmian?

„The future belongs to those
who believe in the beauty of their dreams”
cherry pie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 12:43   #2323
wiolafrytka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
3ka bardzo ładnie do łuku wchodzi
chociaż jedna :P
no wchodzi ładnie.
szkoda że ta druga trójka nie jest podłączona do druta ale przynajmniej cieszę się z jednej strony , na zrobienie się miejsca na trójkę wysoko pod wargą orto mówiła że dużo czasu potrzeba..
Stary 2010-06-03, 12:45   #2324
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
to nie byl ortodonta tylko jakis przychlast w takim razie to raz a dwa ze wcale nie bedzie ja mocniej bolalo. Bedzie ja bolalo tak samo jakby mialo bolec gdyby miala prostsze zeby albo inna wade. Zeby beda jej sie tak samo przesowac... i nie koniecznie musi to trwac dluzej o wiele niz jakby miala krzywe np tylko 1... bo pracuja wszystkie zeby a nie po 1 (no chyba ze to dzialanie zamierzone ) ja mam trojke na gorze calkowicie poza lukie do tego stopnia ze jak sie usmiecham to jej wogole nie widac bo jest ukryta pod warga... a wcale nie boli mocniej niz 1 czy 2
możliwe, no ale zależy co orto z nimi zrobi. oo myślałam że zawsze te najbardziej krzywe bardziej bolą. z moimi akurat tak jest
Cytat:
no wlasnie....
mam mętlik w głowie. A ktory ortodonta jest Waszym zdaniem dobry w Krakowie i ma przyzwoite ceny. ?
nie wiem czy znajdzie sie jakis ortodonta ktory bedzie wiedzial co ze mna zrobic i nie sprawic mi tym krzywdy, kazdy twierdzi ze jestem trudnym przypadkiem i rozkłada ręce... pierwsza twierdzi że bede nosic aparat cale zycie! (w sensie retenje, aparat ponad 3 lata) a drugi ze spoko, w 1,5 roku ale chce zebym miala trojki koło szóstek rwac piatki mimo ze mam juz wyrwane czwórki... POMOCY!!!
całe życie retencja? dziwne trochę..
o matko, nie masz czwórek i jeszcze piątki chce rwać?! idź do innego orto lepiej. możesz pokazać zdjęcia?jakoś wierzyć misię nie chce że masz tak mało miejsca żeby następne zęby wyrywać.

Stary 2010-06-03, 12:47   #2325
wiolafrytka
Zadomowienie

Cytat:
ja mam trojke na gorze calkowicie poza lukie do tego stopnia ze jak sie usmiecham to jej wogole nie widac bo jest ukryta pod warga...
mam tak samo. nikt nie widzi jej jak się uśmiecham
swoją drogą wczoraj na imp oberwałam niechcący łokciem od kogoś i zamek na trójce mi trochę rozciął wargę
Stary 2010-06-03, 12:49   #2326
paulina.t11
Zadomowienie

Hebe - mam stały.

wątek wymiankowy
Stary 2010-06-03, 12:54   #2327
Hebe5
Raczkowanie

Cytat:
chociaż jedna :P
no wchodzi ładnie.
szkoda że ta druga trójka nie jest podłączona do druta ale przynajmniej cieszę się z jednej strony , na zrobienie się miejsca na trójkę wysoko pod wargą orto mówiła że dużo czasu potrzeba..
jakiś dużych zmian jeszcze nie ma. ta trójka widać że się przesuwa
niedługo pewnie dostaniesaz sprężynkę na prawego kła. moja orto najpierw wyrówanała mi zęby a potem zaczełą robić miejsce na kła. prawie 3miesiące ją mam i jakieś 2mm się zrobiło..
a ty tam masz jakieś miejsce czy nic?

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Cytat:
Napisane przez paulina.t11 Pokaż wiadomość
Hebe - mam stały.
tak wiem, ale chodziło mi o pierwszą orto jaki aparat chciała założyć

Stary 2010-06-03, 12:58   #2328
wiolafrytka
Zadomowienie

Cytat:
jakiś dużych zmian jeszcze nie ma. ta trójka widać że się przesuwa
niedługo pewnie dostaniesaz sprężynkę na prawego kła. moja orto najpierw wyrówanała mi zęby a potem zaczełą robić miejsce na kła. prawie 3miesiące ją mam i jakieś 2mm się zrobiło..
a ty tam masz jakieś miejsce czy nic?

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

tak wiem, ale chodziło mi o pierwszą orto jaki aparat chciała założyć
tzn tak mam wyrwaną 6 i orto chce przesunąc 5 na miejsce 6, 4 na 5 i tego nieszczęsnego kła na swoje miejsce. póki co nic się tamte zęby nie przesunęły i nic nie boli także pewnie nie ma nacisku na tamtą stronę. za to tam gdzie trójka jest niżej i się przesuwa powli zmniejsza się szpara po wyrwanej 4
Stary 2010-06-03, 13:18   #2329
dzidka
Raczkowanie

Cytat:
w zadnym wypadku nie zgadzaj sie na rwanie kolejnych zebow, innych niż 8, bo to byłoby przegiecie. nie zniechecaj sie i szukaj dalej odpowiedniego specjalisty. wersja z damonem i 3 latami jest sensowniejsza niz wyrywanie. nie przerazaj sie ta "dozywotnia" rentencja. moja orto nie potrafila mi odpowiedziec ile czasu bede musiala nosic, powiedziala, ze ten czas mozna liczyc w latach. nie sadze, ze bedzie koniecznosc calodobowego noszenia plytki/szyny do konca zycia, moze bardziej chodzi o podklejony drucik, ktory w niczym nie przeszkadza. ja mam przewidziany i drut, i ruchomy, ale nie sadze, abym nosila komplet niewiadomo ile czasu, jakis czas po sciagnieciu stalego owszem, zetelnie obydwa, ale pozniej... ee..
Stary 2010-06-03, 13:30   #2330
paulina.t11
Zadomowienie

Poprzednia orto też stały chciała założyć, bo wg niej leczenie zdejmowanym by długo trwało. Miałam 11 lat.

wątek wymiankowy
Stary 2010-06-03, 13:36   #2331
allotment
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dzidka Pokaż wiadomość
w zadnym wypadku nie zgadzaj sie na rwanie kolejnych zebow, innych niż 8, bo to byłoby przegiecie. nie zniechecaj sie i szukaj dalej odpowiedniego specjalisty. wersja z damonem i 3 latami jest sensowniejsza niz wyrywanie. nie przerazaj sie ta "dozywotnia" rentencja. moja orto nie potrafila mi odpowiedziec ile czasu bede musiala nosic, powiedziala, ze ten czas mozna liczyc w latach. nie sadze, ze bedzie koniecznosc calodobowego noszenia plytki/szyny do konca zycia, moze bardziej chodzi o podklejony drucik, ktory w niczym nie przeszkadza. ja mam przewidziany i drut, i ruchomy, ale nie sadze, abym nosila komplet niewiadomo ile czasu, jakis czas po sciagnieciu stalego owszem, zetelnie obydwa, ale pozniej... ee..
nic tylko caly czas mysle... naprawde nie mam miejsca. ale rwac kolejne zeby to jakas masakra. moze zrobie zdjecie i wstawie ale sie wstydze...
przerazaja mnie te 3 lata w aparacie, drugi orto obiecal mi tylko poltora roku ale jego plan jest dziwny...
nie wiem czy retencja cale zycie, nie poszlam na druga wizyte bo sie załamałam. moze pojsc i niech mi powie dokladnie jaki ma plan leczenia bo powiedziala tylko tak ogolnie. zastanawia mnie tylko jak damonem moze mi to wyleczyc skoro nie mam miejsca!? on rozszerza szczeke tak?
Stary 2010-06-03, 13:48   #2332
dzidka
Raczkowanie

Cytat:
nic tylko caly czas mysle... naprawde nie mam miejsca. ale rwac kolejne zeby to jakas masakra. moze zrobie zdjecie i wstawie ale sie wstydze...
przerazaja mnie te 3 lata w aparacie, drugi orto obiecal mi tylko poltora roku ale jego plan jest dziwny...
nie wiem czy retencja cale zycie, nie poszlam na druga wizyte bo sie załamałam. moze pojsc i niech mi powie dokladnie jaki ma plan leczenia bo powiedziala tylko tak ogolnie. zastanawia mnie tylko jak damonem moze mi to wyleczyc skoro nie mam miejsca!? on rozszerza szczeke tak?
nie wstydz sie, tylko wrzuc, dziewczyny tutaj czesto potrafia madrze ocenic sytuacje, a nie tylko Ty masz tutaj krzywe zeby
podobniez damon poszerza, tak twierdza jego reklamy. ale jesli nie damon, to moze byc tez inny aparat poszerzajacy szczeke. w ten sposob mozna uzyskac troche miejsca. zalezy tez, jak gora ma sie do dolu, bo jesli jest szersza, to ta opcja moglaby sie nie sprawdzic, choc nie wiem, czy nie stosuje sie lukow na dole, ktore poszerzaja. dobra, ja kombinowac nie bede, bo orto nie jestem nie denerwuj sie, nie martw, tylko szukaj pewnego siebie, godnego zaufania specjalisty

Edytowane przez dzidka
Czas edycji: 2010-06-03 o 13:52
Stary 2010-06-03, 14:13   #2333
Meadow
Wtajemniczenie

GG do Meadow Send a message via Skype™ to Meadow

może głupie pytanie, ale... co to jest retencja?
Meadow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 14:22   #2334
dzidka
Raczkowanie

Cytat:
jest to etap nastepujacy po zdjeciu aparatu stalego, w celu zapobiegniecia utraty otrzymanego efektu, czasem aparaty retencyjne moga dokonac niewielkich poprawek. polecam FAQ
Stary 2010-06-03, 14:24   #2335
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
po sciagnieciu aparatu przechopdzisz na retencje czyli utrwalenie wynikow leczenia za pomocą plytek retencyjnych lub takiego drucika przyklejonego po wew stronie zebow
Stary 2010-06-03, 15:26   #2336
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:

zle sie wyrazilam betti_888, ktory kosmetyczny bedzie najlepszy nie przebarwia sie itd
spoko

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 15:46   #2337
wiolafrytka
Zadomowienie

dziewczyny wy po każdej wizycie u orto dostajecie wosk? czy nie?
przy zakładaniu dostałam. po 1 wizycie nie. zastanawiam się czy sobie nie kupić swojego ale jak ma być free to nie będę kupować. pewnie to zależy od gabinetu ale tak pytam
Stary 2010-06-03, 15:57   #2338
Lilllith
Rozeznanie

ja nie dostałam bo uciekłam musiałam na allegro zamówic... i jeszcze nie doszedl a juz aparat przestal obcierac przez ten czas ale warto miec na przyszlosc :P

Aparatka sobie jestem
Góra->28.05.10 Dół->14.08.10
Koszta - 3860

Lilllith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 16:12   #2339
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny wy po każdej wizycie u orto dostajecie wosk? czy nie?
przy zakładaniu dostałam. po 1 wizycie nie. zastanawiam się czy sobie nie kupić swojego ale jak ma być free to nie będę kupować. pewnie to zależy od gabinetu ale tak pytam
ja dostalam na pierwszej wizycie razem ze szczoteczka do zebow, a tego wosku ledwno do uzylam a juz aparat ponad rok mam

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

a mnie znowu snilo sie ze zamki wraz z pierscieniami i drutem spadly z zebow i gora sie jakos trzymala ale dol za to caly sie rozwalil i zrobily mi sie mega szpary miedzy zebami
Stary 2010-06-03, 16:13   #2340
wiolafrytka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
ja dostalam na pierwszej wizycie razem ze szczoteczka do zebow, a tego wosku ledwno do uzylam a juz aparat ponad rok mam

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

a mnie znowu snilo sie ze zamki wraz z pierscieniami i drutem spadly z zebow i gora sie jakos trzymala ale dol za to caly sie rozwalil i zrobily mi sie mega szpary miedzy zebami
ja wosku dostałam malutko w takim małym pudełeczku. w sumie rzadko używam, ale wole na przyszłość mieć go więcej na jakieś niespodziewane awarie tj np teraz z obdartą wargą.
wosk dostałam za free , szczoteczkę też oferowali mi ale odpłatnie. chyba za 15 zeta jedna. nie kupiłam. znalazłam identyczną w rosmanie za niecałą dyszkę.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości