|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#19621 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IV
Eksperymentowałam trochę dziś.
W sumie po myciu, wtarłam w skarp Seboradin potem dałam odżywki: Naturię z miodem i cytryną, trochę Mrs Potter's i Nivea Flexible Curls - wiem że pewnie skrzyczycie mnie że tyle nawaliłam na włosy ale zauważyłam że muszę mieszać odżywki żeby uzyskać jako-taki efekt I poszłam spać .Rano teraz odświeżyłam psikadłem (woda + Naturia Len i Rumianek + Mrs Potters + Garnier Nutri-odbudowa) Dałam na włosy też trochę Garniera Nutri-odbudowa i żelu lnianego. Zdaje mi się że jest lepiej. Mam nadzieje że nie mam jakiejś fatamorgany. Chyba trochę za dużo tego daje jak patrze na to teraz, ale włosy nie są obciążone więc sama nie wiem.. Poza tym dlaczego inaczej mi się kręcą po prawej stronie, inaczej po lewej, a z tyłu wyglądam jak baaaran?
|
#19622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja na noc: seboradin w skalp, a od ucha w dół olej kokosowy. Wstałam i tak myślę co nałożyć ... ale chyba dam sobie spokój(tż się w sumie zapowiedział na dziś...) zmyję johnsonem i nałożę odżywki![]() Tak sobie wstępnie myślałam, że z 2dni posiedzę z tym olejem i seboradinem, no ale to kiedyś tam- wolę się zobaczyć z tż
|
|
#19623 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy on ma taką smalcowatą konsystencję? Musze wykończyć resztkę rycynowego, bo skoro ten kokosowy wnika do włosa i tak ładnie pachnie to to absolutny jest must have
|
|
#19624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#19625 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeee
mam również Joannę mak i bawełna i maskę He kokos która używała, jakie opinie?Wklejam również masakryczny skład dwufazowego biowaxa z proteinami, nie znam się jakoś specjalnie na składach ale tu domyślam się opinii ;/
|
#19626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#19628 |
|
Wtajemniczenie
|
pewnie ta
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...macniajaca.htm choć mogę się mylić
|
#19629 |
|
Konto usunięte
|
no to siedze z farba - golden blonde (naturtint) a pisalam nie tak downo ze zrezygnowalam z farbowania- zmienialam zdanie
|
|
|
|
#19630 |
|
Zadomowienie
|
Tak, dokładnie, to ta odzywka. Jest fajna, hcociaż trochę za rzadka jak dla mnie, a przez to niezbyt wydajna. A u mnie tak jakwczoraj przepowiadałam - niewiele pozostało ze skrętu, hcociaż włosy miękkie, to takie opadające, przyklapnięte. Jak popsikam moim psikadłem ( Jantar, woda, paloma) to przez chwilę jest bosko - buuurza loków, ale zaraz wracają do poprzedniego stanu...
|
#19631 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;19804157]
no to siedze z farba - golden blonde (naturtint) a pisalam nie tak downo ze zrezygnowalam z farbowania- zmienialam zdanie [/QUOTE]jak to my kobiety, zmienne jesteśmy oby tak samo nie było z moim zapuszczaniem
|
#19632 |
|
Zadomowienie
|
Robię zamówienie na mazidłach. Ale wcześniej chciałam się Was poradzić, czy dobry wybór:
Keratyna hydrolizowana 10ml x2 Owies hydrolizowany 10g Olej lanolinowy Nie mam pojęcia jak je stosować - czy jeśli będę dodawać np. do Naturii bez spłukiwania to będzie dobrze? A może z olejem kokosowym nakładać kilka kropel a potem zmywać? Coś wyrzucić? No i czy wie może któraś z Was ile przesyłka kosztuje z mazideł, bo nie mogę się dopatrzeć?
|
#19633 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#19634 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Poratowała mnie Darcy's Botanicals jelly ( Cytat:
Owsa nie miałam, za to moja znajoma bardzo sobie go chwaliła. Keratyna wybór dobry. Może weź do tego pantenol? Wzmacnia i nawilża. Lub jakiś humektant? Np. kwas hialuronowy-roztwór, aloes, glicerynę, hydromanil? Jeśli chcesz robić np. psikadła z terminem ważności dłuższym niż tydzień/dwa, weź też konserwant Wszystko to można dodawać do odżywek i kłaść je na np. pół godziny lub dłużej, albo zrobić psikadło. Można dodać do odżywki b/s, ale albo do jednorazowej porcji albo zrobić większą porcję z dodatkiem konserwantu i trzymać ją w lodówce. Przesyłka kosztuje ok. 11zł |
||
|
|
|
#19635 |
|
Raczkowanie
|
Kurcze, weszłam na te mazidła i normalnie zatrzęsienie produktów. Choć ładnie czytałam FAQ, pigułkę i wątki (w wątkach było tyle że nie jestem pewna czy mi coś nie umknęło) i nie wiem co mam wziaść, w ogóle jakie kategorie brać pod uwagę?
Algi, Ekstrakty owocowe, Ekstrakty Roślinne, Ekstrakty roślinne do włosów, Emolienty, Humektanty, Hydrolaty, Oleje i masła zimnotłoczone, Proteiny Rany strasznie dużo tego, będę musiała coś wybrać a ja jestem kompletnie zagubiona. Na początek może przeprowadzę próbę z jakąś odżywką z proteinami bo sama nie wiem od czego zacząć
|
#19636 |
|
Zakorzenienie
|
jesli chodzi o mazidla, to ja szczerze polecam amle- mam po niej rewelacyjne loczki; choc trzeba uwazac z recznikami, bo lubi tworzyc niezmywalne plamy
![]() polecam tez jedwab. no i eclipta tez jest fajna, mniej smierdzi od amly i hydrolat koniecznie do psikadel, jak ktos chce robic a ja mam do was kolejne pytanko. dzisiaj dorwalam w koncu tego Gainiera z awokado. zrobilam sobe od razu maseczke przed myciem: odzywka + kilka kropel aloesu + miod + bialko. i zostalo mi jeszcze jedno bialko (mama robila ciasto i potrzebowala tylko zoltek). czy moge je dodac do maski po myciu czy bedzie za duzo protein jednego dnia? ![]() Midnight Poison, jak bedziesz robic zamowienie to wez na razie tylko kilka produktow. i popros koniecznie o probki- mi ostatnio przeslali pantenol i eclipte wlasnie
Ale jeszcze tu wrócę ![]() Edytowane przez dontknow Czas edycji: 2010-06-05 o 19:06 |
|
|
|
#19637 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A myślisz że humektanty powinnam sobie na lato odpuścić? No bo skoro one są higroskopijne, idą suche dni, nie bedzie zbyt dużo wilgoci w powietrzu to nie wyciągną jej czasem z włosa? Coś takiego mi się zdaje czytałam ale nie jestem pewna A jak mam poprosić o te próbki? To się jakoś zaznacza przy zamówieniu czy mam wysłać mail na adres tego sklepu?
|
|
#19638 |
|
Zakorzenienie
|
kiedys wiedzialam, jak to jest z humektanami itd., ale teraz juz nic nie pamietam
poczekajmy na Syrenke, ona na pewno nam powie jak sie sklada zamowienie to chyba na koncu gdzies mozna napisac uwagi czy cos w tym stylu. i ja napisalam, ze chcialabym jeszcze dostac probki produktow do wlosow. i przyslali
|
|
#19639 |
|
Zakorzenienie
|
szukam czegoś takiego jak amle i nie widzę na mazidłach
Sama chętnie złożyłabym zamówienie, ale nie łapię się co powinnam mieć, co z czym, co do czego itp żeby było dobrze.A bym sobie pomieszała ![]() Co dzień wertuję kręcone forum.Wracam, doczytuję, notuje Na pewno wax mi nie służy.Nie chcą się kręcić po nim. W aptece czaję się na aloes.Męża dziś wysłałam po olejek kokosowy.Zamówił mi też jojobę, będę dalej testować i was podglądać. ---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ---------- aaaa co do próbek, mąż dowiezie mi niebawem maskę z oliwy z oliwek, ale jutro ją przetestuje z rana.Pogoda i dziecko wycieńczyło mnie
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#19640 |
|
Raczkowanie
|
Ja czytałam o emolientach i humektantach milion razy, myliło mi się, potem weszłam na wikipedię to już w ogóle mi się misz-masz zrobił. To chyba dlatego że jestem wyjątkowo tępa z chemii
![]() Wow, nie wpadłabym na to żeby napisać to w uwagach, ciekawe czy mi tez przyślą (chciałabym) ![]() W sumie zamówię w pon i jeszcze przyczłapię do was z listą zakupów czy jest ok bo pewnie coś "trochę" pokręcę.
|
#19641 |
|
Zakorzenienie
|
posiedziałam w receptariuszu i coś sobie wybrałam
![]() Mialabym 2 pytania, czy rodzaj hydrolatu(cyprys,lawenda etc) pełni określoną funkcję, czy pod względem zapachowym mogę sobie wybrać? No i widzę że z Poznania ślą, czyli ode mnie ...a kto wie,czy osobiście można tam podskoczyć i kupić?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#19642 |
|
Zadomowienie
|
No ja raczej psikaczy nie chcę robić, myslałam bardziej o dodawaniu do odżywek ze spłukiwaniem. Ale mam mętlik w głowie....
|
#19643 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;19804857]
bede Cie dopingowac [/QUOTE]dziękować
|
#19644 |
|
BAN stały
|
Białek z jajek się nie daje na włoski tylko żółtka.
Na Mazidłach polecam kupić pantenol,kwas hialuronowy,hydrolant,ker atynę,lub jedwab hydrolizowany. |
|
|
|
#19645 | |
|
Konto usunięte
|
kurcze... znowu nalozylam za duzo na mokre wlosy- siedze juz 3 godz a one nadal MOKRE
po naurtint wlosy maja ladny kolorek (nie moge sie doczekac az wyschna zeby zoabczyc co tak naprawde mam na glowie ) i o dziwo nie byly szorskie ![]() ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- |
|
|
|
|
#19646 |
|
Wtajemniczenie
|
A propo mazideł, popatrzcie do Receptariusza, są tam przepisy na psikadła, maski z wykorzystaniem również mazidłowych półproduktów.
Wg mnie warto wziąć coś z: * humektantów - wiążą wodę z otoczenia, tu np. żel hialuronowy, hydromanil, aloes * witamin: pantenol, wit .E * olejów, np. kokos, shea; o ile nie macie innych źródeł * ziół na włosy: amla, eclipta * hydrolatów, ja stosuję wg zapachu, ale są osoby, które dostrzegają różnice w działaniu; BU poleca do włosów rozmarynowy, dobry będzie też aloes * konserwant, jak już wam się znudzi robienie świeżych porcji co tydzień ![]() * proteiny: keratyna lub inne * papierki lakmusowe * opakowania kosmetyczne, miarki typu łyżeczki, atomizery itd. * emulgatory jeśli chcecie mieszać w psikadle wodę z olejem albo chcecie zrobić jakąś odżywkę, tu można też jakiś zagęstnik dodać * alg na włosy nie stosowałam, ale ponoć są fajne, np. w psikadle Ekstrakty roślinne do włosów są dobre jako składnik wcierek wcieranych w skalp stosowanych gdy włosy wypadają lub gdy chcemy je wzmocnić albo chcemy aby szybciej rosły. Warto pooglądać również receptariusze na stronie mazideł i sklepu Zrób sobie krem A co do lata i humektantów to różnie to bywa tego roku. Po pierwsze punkt rosy (PR lub DP) i wilgotność procentowa skaczą znacznie osiągając w różnych dniach bardzo rożne wartości, nie zawsze niskie. Po drugie myślę, że warto sprawdzić na sobie jak to działa przy różnych warunkach atmosferycznych. Przy powietrzu bardzo wilgotnym unikamy humektantów i stosujemy anty-humektanty; chodzi o to, aby wytworzyć na włosach film, który nie pozwoli włosom pozyskać wody z otoczenia. Czyli stosujemy odżywki d/s i b/s, kremy, woski które mają humektanty na dalszych pozycjach a w których przeważają np. silikony, oleje, parafina, woski itd. Suche powietrze wydaje mi się bardziej skomplikowane. W ziemie stosowałam treściwe odżywki + odżywkę b/s, która zawierała parafinę i silikon a więc tworzyła film na włosie. Ale skręt reanimowałam psikadłem humektantowym. Dużo też zależy od porowatości. Kwaśne płukanki domykające łuski wydają się być pomocne przy bardzo niskiej/wysokiej wilgotności. Myślę, że warto by tworzyć małe notatki na temat zastosowanych kosmetyków + punktu rosy i wilgotności w % oraz rezultacie na głowie. |
|
|
|
#19647 |
|
Zakorzenienie
|
Syrenko
![]() mój notatniczek urośnie zaraz do notatnika. Wszystko skrupulatnie zapisałam ![]() jeszcze się zastanawiam jak wy mierzycie PR, ale to już jutro zrobię dochodzenie ![]() jesteście niesamowite
|
|
|
#19648 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://polish.wunderground.com/cgi-b...Select=WEATHER Zerknij też do tego artykułu Znajdziesz tam przykładową listę humektantów, emolientów, źródła, artykuły do poczytania po angielsku na ten temat itd. |
|
|
|
|
#19649 |
|
BAN stały
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;19810629]kurcze... znowu nalozylam za duzo na mokre wlosy- siedze juz 3 godz a one nadal MOKRE
po naurtint wlosy maja ladny kolorek (nie moge sie doczekac az wyschna zeby zoabczyc co tak naprawde mam na glowie ) i o dziwo nie byly szorskie ![]() ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- a co bys polecila jako konserwant do zelu lnianego? ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- Jako konserwant np.wersenian dwusodowy. Wstaw fotkę włosków i nowego kolorku
|
|
|
|
#19650 |
|
Zakorzenienie
|
syrenko wspomnialas o oleju shea, tak sie sklada ze go mam (z BC), jeszcze nie uzylam, ostatnio do maski dalam inne (kokos, jojoba, slodki migdal, makadamia), ale zastanawiam sie co jest lepsze w sensie bardziej efektywniejsze na wlosy: maslo czy olej ktory w sumie jest produktem ubocznym przy produkcji masla?
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:29.

.

... ale chyba dam sobie spokój(tż się w sumie zapowiedział na dziś...) zmyję johnsonem i nałożę odżywki

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)