|
|
#181 |
|
Podróżniczka
|
Dot.: łykacie beta-karoten?
Wydalanie toksyn... to ma nawet sens
A, ze sie nie wdawalas w dyskusje o 'kupkach' to sie nie dziwie Za to ile mozna sie ciekawych rzeczy dowiedziec
|
|
|
|
|
#182 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale nam sie watek naukowy rozwinął, beta karoten nie dla palaczy ale za to actimel na zatwardzenie.
|
|
|
|
|
#183 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Czy wszystkie ulotki informacyjne są zakłamane Twoim zdaniem? Bo większośc z nich podaje, że przyjmowanie Beta jest WSKAZANE, gdy palisz papierosy. To, że nie miałam pojęcia - zgadza się, ale nie przekonałaś mnie tym. I nie jest jasne, że jeśli przyjmuję beta - to nie mogę palic, bo to z tego, co napisałaś nie wynika.
|
|
|
#184 |
|
Wtajemniczenie
|
a propos bakteri to ostatnio jeszcze uslyszalam ze jakas woda mineralna ktora ma w nazwie "zdrój" ma w sobie takie bakterie ze w kranie by jej nie puscili
Jaka woda ma w nazwie "zdrój " ?? |
|
|
|
|
#185 | |
|
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
|
|
|
#186 | ||
|
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#187 |
|
Wtajemniczenie
|
kurcze myslalam ze tylko jedna woda jest "żdrój" a tu takie jaja. Dobra, nie popadajmy w paranoje na cos trzeba umrzeć.
|
|
|
|
|
#188 | |||
|
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
A co do rzeszty: Cytat:
Po pierwsze: dopuszczalną dawkę dzienną podają nam nie ulotki z leku, tylko bardziej naukowe opracowania (że się tak wyrażę). Wg "Leków Współczesnej Terapii", dawkowanie betakarotenu, to: średnio 1 mg/kg masy ciała. Po drugie, co oznacza "dawka dzienna, którą podają nam ulotki informacyjne o leku"? Jakie ulotki i o jakim leku (to jest pytanie o konktret, a nie napastliwe, żeby nie było wątpliwości, a zadaję je dlatego, że na rynku jest multum suplemementów o różnej zawartości betakarotenu i różnym dawkowaniu podanym w ulotkach - np. Curtis ma po 2 mg i po 7 mg betakarotenu, Puritan's Pride 6 mg, Dermorutin 10 mg/tabl. i w ulotce dawkowanie: 2 tabletki dziennie, a w stanach zwiększonego zapotrzebowania organizmu przy nadmiernej ekspozycji na promienie słoneczne do 4 tabletek dziennie (sic! 40 mg betakarotenu dziennie wg producenta), SolarVita i Chance tak samo, SolarinMax ma 15 mg, a wymieniłam tylko najbardziej popularne i wszystkie są z grupy OTC). Dawka dzienna podana w ulotkach waha się od 6 do 40 mg.Cytat:
Terenówki na front Edytowane przez Noor Czas edycji: 2006-06-05 o 23:19 |
|||
|
|
|
|
#189 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tutaj znajdziecie kilka artykułów na ten temat: http://www.farmacjaija.pl/archiwum.php?aid=110 http://pl.wikipedia.org/wiki/Beta-karoten http://noviny.moucha.cz/index.php?ka=1053701008 http://archiwum.wiz.pl/1997/97021000.asp http://www.klinika-zdrowia.com/gl/fachowcy.php http://www.grupy.senior.pl/Beta-karoten,t,225884,2.html |
|
|
|
|
|
#190 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie napisałam nigdzie, że to ja jestem palaczem (bo nie jestem), odniosłam się wyłącznie do postów innych dziewczyn. I skąd wywnioskowałaś, że łykam BK bez witamin???? Mój preparat zawiera wit. E i C. Poza tym każdy preparat zawiera inną kombinację BK z innymi pierwiastkami i witaminami, także producent tegoż preparatu podaje bezpieczną dawkę dzienną do przyjmowania. Jakie ulotki i o jakim leku? Już to pisałam wcześniej...ulotki informacyjne o konkretnym preparacie z BK, o czym zresztą sama napisałaś.... zacznij również czytac ze zrozumieniem - nie tylko atakowac. A tłumaczyc nic mi nie musisz, bo nie ja miałam problem....
|
|
|
#191 |
|
Rozeznanie
|
Nie czytalam calego watku wiec nie wiem czy o tym juz byla mowa, ale dzis w "Pytaniu na sniadanie" bylo o opalaniu i lekarz mowil ze lykanie beta karotenu nic nie daje... Ja osobiscie go lykam ale trudno mi jest powiedziec czy dziala czy nie. Po prostu czuje sie pewniej wychodzac na dwor bez filtra.
|
|
|
#192 | |||
|
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
I posiadłam doskonale umiejetność czytania ze zrozumieniem, natomiast Ty możesz nad tym popracować.Mowa w wątku jest o betakarotenie i o jego dawce w preparacie tu mówimy, a nie o dawce "kombinacji z innymi pierwiastkami i witaminami". Cytat:
Cytat:
|
|
|
#193 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja lykam capivit sun ,narazie jeszcze nie moge stwierdzic czy cos daje bo dopiero wzielam pare kapsulek pozdrawiam
|
|
|
#194 |
|
Zadomowienie
|
przeczytalam sobie watek i patrze a tu niezla dyskusja na temat ktory rzucialam kiedys tam piszac ze beta karoten moze przyczynic sie do wystepowania raka
pozdrawiam
|
|
#195 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja, pisząc wcześniejsze posty pisałam wyraźnie o preparatach BK z witaminami (jeszcze na początku dyskusji) i do nich właśnie odnosiłam swoje odpowiedzi. Ale czas zakopać topór . Przyznaję, że wiele wyniosłam się z Twoich postów dot. BK. A to chyba ważne.Drażniło mnie tylko to, że pisałaś językiem niezrozumiałym (specjalistycznym) i sama musiałam wiele doczytywać z netu, a nie "wykładałaś kawę na ławę", używałaś skrótów (też specjalistycznych jak dla mnie ), a ja jestem laikiem - i tak moim zdaniem powinno się odpisywać na posty - jakby odbiorca był laikiem, chyba, że dysputa toczy się w gronie, które ma wykształcenie lub wiedzę kierunkową dla danego tematu.Niemniej pozdrawiam serdecznie .
|
|
|
#196 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Beta karoten
A co do picia sokow marchwiowych, to ile czasu trzeba je pic zeby uzyskac jakis efekt (pije prawie codziennie 0,45l)
|
|
#197 |
|
Rozeznanie
|
Nie wiem dokladnie ile trzeba czekac, ale ta pomaranczowa cera wynika z tego ze masz nadmiar betakarotenu w organizmie i on nie nadaza sie wchlaniac. Nie wiem czy to jest takie dobre dla organizmu :/
|
|
|
#198 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Re: beta karoten
Dziewczyny raz na zawsze wpoić sobie do głowy jedno...
Tabletki typu Sun System nie sprawią, że będziecie bronzowe od samego ich picia. Sprawią, że jak wyjdziecie na słoneczko szybciej będziecie mogły się opalić. Polecam Tobie picie soczków z marchwii najlepiej przygotowywanych samodzielnie. Jedna szklanka dziennie ze zdrowych, świezych marchwii sprawi, że Twoja skóra nabieże ładnego kolorytu, a ggdy wyjdziesz na słoneczko latem w mgnieniu oka się opalisz. Ja osobiście nie mam czasu na przygotowywanie sobie w domu samej soczku z marchwii, więc piję Kubusie. Wiele o tym soku słyszałam i mimo opinii innych uważam, że jest świetny i uwierz mi, bo sama z natury jestem bladą osobą. Teraz moja skóra ma lekko bronzowy koloryt. Pozdrawiam!
|
|
|
#199 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry-węglowodany, (m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (prowitamina A), olejek lotny, witaminy B1, B2, B6, C, E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny. Wartość energetyczna 100 g marchwi wynosi ok. 33-35 kcal. To tak dla osób bardziej w temacie.
|
|
|
|
#200 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#201 |
|
Zadomowienie
|
Szkoda, że mnie nie widziałyście przed Kubusiem.
Normalnie córka młynarza. ![]() Teraz wyglądam o wiele zdrowiej i ładniej.
|
|
|
#202 |
|
Raczkowanie
|
Dzięx, zacheciłyscie mnie
Lepsze efekty od kubusiow na pewno przynosza te jedniodniowe soczki marchwiowe, ale na poczatku przez kilka dni wydawaly mi sie tak obrzydliwe ze mialam odruch wymiotny po nich ale sie zmusilam i teraz sa nawet dobre
|
|
#203 |
|
Zadomowienie
|
A ja o dziwo nie... Może ze mnie jakieś straszne dziwadło? Każdy mówi, że szpinak jest fe, Kubuś fe, kefir fuj!
A ja to naprawdę lubię. :d
|
|
|
#204 |
|
Raczkowanie
|
Zaczęłam jeśc marchewki i pic Kubusie. Nie wiem czy doczekam się jakiś efektów, ale jak narazie soki mi smakują
.
|
|
|
|
|
#205 |
|
Rozeznanie
|
Tydzień temu zaczełam Jeść BETA - KAROTEN firmy HASCO-LEK. Pisze, że zażywa się dwie tabletki dziennie w odstępach czasowych czyli np. rano i wieczorem...
Jedna tabletka zawiera 6,67mg czyli dwie daja 13,34mg i jest to tylko 83,32% zalecanego dziennego spożycia! Więc branie jednej tabletki dziennie zawierającej 2mg to tylko strata kasiory bo nie jest to skuteczne. Ja już widzę efekty ![]() Polecam wsztkim
Edytowane przez Mrówaaa Czas edycji: 2007-06-17 o 18:02 Powód: literówka |
|
|
|
|
#206 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
A czy słyszałyscie o tym ,ze witamina A ma tez zbawienne działanie na nasze oczy ?
Nie tylko pozytywnie wpływa na wyglad skóry.... |
|
|
|
|
#207 |
|
Rozeznanie
|
Tak - witamina A dobrze wpływa na oczy, skórę - doskonały lek antytrądzikowy ( retinoidy). Ale uwaga - nadmiar szkodzi. jeden ze skutkow ubocznych przedawkowania witaminy A to wypadanie włosów.
|
|
|
|
|
#208 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny myslę,że to wszystko zalezy od genów jak i kiedy nasza skóra nabierze kolorytu,na każdą te tabletki i soki zadziałają inaczej ja jestem trupioblada kiedys zafundowałm sobie półroczną kurację kubusie+beta karoten i kompletnie nic mnie nie ruszyło.Na słońcu opalam sie na buraka a potem jestem dalej blada,jakj użyje samoopalacza to wyglądam jak eeee szkoda gadać,a solarium ... pani dermatolog nie pozwoliła ale czasem czmychne w moim przypadku to jest tak,ze po paru dniach mi dopiero coś wychodzi dziwne prawda...ale tak mam jak np.pójdę na 12minut na najmocniejszą brazujacą troszkę coś mi wyjdzie po 3-4dniach,ale naprawdę nie jest mi to wskazane gdyż ciepie na nawrazajace pokrzywki...:/
|
|
|
|
|
#209 |
|
Raczkowanie
|
a czy od beta karotenu cera sie poprawi tzn potradzikowa ??
|
|
|
|
|
#210 |
|
Raczkowanie
|
jak jeszcze borykałam się z problem z trądzikiem dermatolog przepisał mi mase środków: tabletek, maści i... beta karoten. kazał mi łykać 20 mg dziennie przez okres letni i 10 mg przez jesienno-zimowy. mimo tego ze miałam baaardzo silnie wybielające maści to jednak cera zrobiła się zdrowsza i taka ,,ciepłejsza". a nie było mowy że opaliło mnie wtedy słońce bo nakładałam filtry 30. po trądziku zostały tylko z 3 malutkie blizny, niewidoczne przy opalonej cerze.
teraz znowu zaczęłam brać beta-karoten (ale tylko 10mg dziennie) bo moja twarz lepiej sie opala po nim i jak napisałam, blizny są niezauważalne. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:10.

A, ze sie nie wdawalas w dyskusje o 'kupkach' to sie nie dziwie
Za to ile mozna sie ciekawych rzeczy dowiedziec