|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#19651 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IV
W lutym napisałam taki skrót:
* Wilgotność powietrza ma przełożenie na moc skrętu włosów kręconych. * Uznajemy, że punkt rosy jest bardziej miarodajnym wskaźnikiem wilgotności powietrza niż wilgotność podana w procentach. Dla ułatwienia: Punkt rosy (DP/PR) >15 stopni C = duża wilgotność powietrza PR < 1.5 stopień C = suche powietrze PR 1.5-15 stopni C. = optymalna wilgotność powietrza. Podane dane są orientacyjne! Sama musisz ustalić czy optymalna dla Ciebie wartość PR to 1 czy 5 stopni C oraz kiedy twoje włosy odczuwają powietrze jako suche a kiedy jako wilgotne. * Włosy chłoną wodę lub wyparowuje ona z nich w zależności od warunków atmosferycznych: - gdy wilgotność jest duża, włosy chłoną wodę; skręt może się zwiększyć, ale włosy mogą się puszyć. - gdy jest sucho oddają wodę, co spowodować może rozluźnienie skrętu, puszenie i suchość włosów * Humektanty wiążą wodę z otoczenia. Nałożenie ich na włosy w warunkach bardzo suchego/wilgotnego powietrza może nasilić wspomniane wyżej procesy Dlatego należy rozważnie korzystać z produktów, które zawierają humektanty na wysokich pozycjach w składzie gdy powietrze jest bardzo suche i bardzo wilgotne. Pomocne okazują się wtedy produkty, w których przeważają emolienty tworzące na włosie film, który zapobiega nadmiernemu odparowaniu/wchłonięciu wody. * Przykładowe humektanty gliceryna, glikol propylenowy, mocznik, żel/kwas hialuronowy, proteiny , sorbitol, aloes, miód * Przykładowe emolienty alkohole tłuszczowe (w nazwie alcohol np. cetearyl alcohol, denat alc. do tej grupy nie należy), oleje, silikony, parafina, lanolina Szczegóły oraz obszerniejszą listę składników znajdziesz TUTAJ Punkt rosy można sprawdzić TUTAJ Mam taką uwagę odnośnie artykułu. Myślę, że warto patrzeć też na wilgotność w procentach. Przykładowo, dla mnie punkt rosy o wartości 3st.C, oznacza, że wilgotność jest niska. Ale jeśli dodatkowo procentowa wartość wynosi 29% to znaczy (dla moich włosów), że jest bardzo niska! Było kilka takich dni w kwietniu i były to najbardziej kryzysowe dni tej wiosny. PR zmieniał znacznie wartość w trakcie dnia z 3 do 10! Tak jak pisałam, dla mnie osobiście prostszym wydaje mi się działanie gdy: * wilgotność jest bardzo duża ----> uważam na humektanty lub ich unikam, kwaśne plukanki mogą przynieść dobre efekty. * wilgotność średnia, stosuję humektanty w ograniczonych ilościach * suche i bardzo suche powietrze ---> trudna walka o skręt, ma on tendencje do rozprostowywania się; reanimacja produktem humektantowym może przynieść efekt, ale nie zawsze długotrwały Zalecam własne obserwacje i zdawanie z nich relacji! Fajnie by było gdybyśmy w tej kwestii mogły się oprzeć na naszych doświadczeniach a nie tylko relacjach z NC |
|
|
|
#19652 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.hekserij.nl/winkel/webwinkel.htm co o tym sadzisz? ja tego dzialu zupelnie nie ogarniam fotke wstawie jutro -w swietle dziennym
|
|
|
|
|
#19653 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Szczerze mówiąc musisz sprawdzić na sobie. Z olejami i masłami różnie bywa. Np. kokos uważany za znakomity olej do włosów nie wszystkim służy. Przykro mi, że Ci nie pomogłam |
|
|
|
|
#19654 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...76&postcount=8 komponuje zamowienie i to jest jeden z produktow ktore na pewno zamawiam. Rybionku, uzylam culr junkie ale pomieszalam z ogorkiem, bo... zapomnialam i standardowo (od 2 myc ) nalozylam ogorka i zorientowalam sie ze przeciez mam cos od Ciebie - wiec tez nalozylam- wloasy schna dluuugo pewnie poloze sie spac z nie do konca suchymi, ale z tego co czuje (nie moglam sie powstrzyma od dotykania) sa mieciukie sierota ze mnie... nie doczytalam ze pytasz o olej a nie o maslo ,a ja mialam na mysli maslo Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-06-06 o 00:17 |
|
|
|
|
#19655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#19656 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#19657 |
|
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;19811745]jest wymieniony na1wszym miejscu w rankingu produktow nawilzajacych
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...76&postcount=8 komponuje zamowienie i to jest jeden z produktow ktore na pewno zamawiam. Rybionku, uzylam culr junkie ale pomieszalam z ogorkiem, bo... zapomnialam i standardowo (od 2 myc ) nalozylam ogorka i zorientowalam sie ze przeciez mam cos od Ciebie - wiec tez nalozylam- wloasy schna dluuugo pewnie poloze sie spac z nie do konca suchymi, ale z tego co czuje (nie moglam sie powstrzyma od dotykania) sa mieciukie sierota ze mnie... nie doczytalam ze pytasz o olej a nie o maslo ,a ja mialam na mysli maslo[/QUOTE] w to ze sa mieciutkie to wierze, moje tez po nich byly mieciutkie, no to czekam na nastepna relacje ja uzyjesz samego maslo shea uzywam regularnie i bardzo mi sluzy, olej zamowilam tak z rozpedu zamierzam stosowaj jako pre-shampoo ale nic nie wiem o tej postaci sheaa jak kolorek po farbce, jak ja zmylam wczoraj z kosmyka to tez byl miekki, a po zwyklej farbie zwykle sa szorstkie
|
#19658 |
|
BAN stały
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;19811623]ja mam dostepne:
http://www.hekserij.nl/winkel/webwinkel.htm co o tym sadzisz? ja tego dzialu zupelnie nie ogarniam fotke wstawie jutro -w swietle dziennym [/QUOTE]O matko,tu Ci nie pomogę ale wejdz w opcję konserwanty i wybierz jakiś. Większość jest kompatybilna z większością produktów. Czekam
|
|
|
|
#19659 |
|
Zakorzenienie
|
po wczorajszych eksperymentach jestem mega zadowolona.
* przed myciem: odżywka z Garniera + miód + białko jajek + kilka kropel aloesu -> dwie, trzy godzinki* mycie Pottersem z trawą cytrynową * maska Wax do zniszczonych + amla -> z dwie godzinki też * Natura b/s na jeszcze mokre włosy- faktycznie, fajny sposób * a potem standardowo żel różowy z Rossmana i spanie z mokrymi włosami za poduszką po wstaniu musiałam trochę otrzepać włosy, bo się skleiły lekko od żelu, ale wyszło całkiem nieźle. zrobiłam zdjęcia, może wrzucę jeszcze dzisiaj po południu, jak bd miała czas. teraz szukam czegoś nowego do stylizacji, co by poeksperymentować. natknęłam się na ten żel z Natury na A(nie pamiętam dokładnej nazwy)- używał ktoś?
|
|
#19660 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#19661 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() czesc konserwantow jest do pH4, czesc do pH7 oto co mam do wyboru: De INCI naam van benzoëtinctuur is Alcohol, Styrax tonkinensis. De INCI naam van benzoëzuur is Benzoic Acid. De INCI naam van benzylalcohol is Benzyl Alcohol. De INCI naam van Biokons is Parfum. De INCI naam is: Phenyl ethyl alcohol. De INCI naam is: Phenoxy ethanol. De INCI naam is: Parfum of (als je er voor kiest de volledige naam te gebruiken) Phenethyl carbinol, Piperonal. De INCI naam is: Potassium Sorbate. De INCI naam van Kathon CG is Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone. De hulpstoffen mogen genoemd worden in de INCI declaratie, maar dat hoeft niet. Inclusief hulpstoffen luidt de INCI naam: Water, Magnesium Chloride, Magnesium Nitrate, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone. De INCI naam is: Sodium Benzoate. De INCI naam is: Benzyl Alcohol, Methylparaben, Propylparaben. De INCI naam is: Benzyl Alcohol, Glycerin, Benzoic acid, Sorbic acid (benzylalcohol, glycerine, benzoëzuur, sorbinezuur). Rokonsal BSB-N is een merknaam van ISP. Buiten Europa heet het Optiphen BSB-N. ![]() siedze z olejami na wlosach urzadzilam wlosowe SPA fotki beda ![]() ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#19662 |
|
Zakorzenienie
|
zotlka nie mialam. wzielam bialko, bo zostalo z robienia ciasta
![]() ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- syrenko, a jakiego teraz żelu używasz?
|
|
#19663 |
|
Zakorzenienie
|
białko z jajka powoduje puch w większości przypadków
|
#19664 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bywają dni kiedy Delia, Fructis i CHI spisywały się świetnie ale bywały i takie, że moje włosy niczego nie przyjmowały dobrze a więc i żeli. Ostatnie dwa dni stosowałam CHI glaze. Nava, ja się za bardzo na konserwantach nie znam; jeśli idzie o PH to weź taki o największym spektrum, czyli lepszy do 7 niż do 4. Tu cytat z artykułu: Cytat:
Parabeny mają złą prasę, więc je sobie odpuść. |
||
|
|
|
#19665 |
|
Zakorzenienie
|
a czy ta Delia ma ten długi składnik na P, który trzeba zmywać szamponem?
nie orientujesz się przypadkiem czy żel różowy z Rosmanna Professional Line ma ten składnik? bo nie mogę teraz znaleźć jego analizy
|
|
#19666 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Delia i Fructis nie mają polyquaternium, żel Rossmann, ten: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=196 też nie ma. Wszystkie są zgodne z CG. |
|
|
|
|
#19667 |
|
Zakorzenienie
|
żadne badania dotychczas nie dowiodły że parabeny rzeczywiście są szkodliwe, tak jak głosi owa zła prasa. Są jednymi z najbezpieczniejszych konserwantów, dzięki temu że działają synergistycznie, a to pozwala na zastosowanie ich w kosmetykach w niewielkich stężeniach co jest dodatkowym +.
Oczywiście zdarzają się osoby uczulone na parabeny, ale uczulonym można być na wszystko ![]() ja osobiście będę bronić parabenów do czasu, kiedy ktoś kompetentnie udowodni ich szkodliwość, co jak do tej pory nikomu się nie udało
|
#19668 |
|
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-1...tra-Strong.htm a ja mam ten, tyle że różowy.
i sie zastanawiam czy nie powinnam czasem umyć włosów szamponem.. <mysli> / przepraszam, że was tak męczę, ale właśnie robię sobie listę zakupów ![]() do tej pory zapisałam: żel Delia, Artiste- odżywka intensywnie regenerująca, Garnier Fructis Volume Restructure. te dwie ostatnie będę chyba używać przed myciem. poszukuję teraz jakiś masek. mam już Kallosa, Glorię i Wax'a do wypadających. zauważyłam, że Wax zmienił się na Biowax- czy składowo są one takie same? jakie jeszcze maski polecacie?
|
|
#19669 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja sie sklanialam ku parabenowi (bo jedyny jaki znam ) ale w takim razie wezme Potassium Sorbate. to ostatni skladnik zamowienia rozgryziony ![]() oto moja lista, prosze o komentarze, czy cos dodac/ujac -maslo shea -avocado oil (jeszcze nie mialam), jojoba -aloe vera (jeszcze nie mialam) -pantenol -lanolina -sorbitol - proteiny jedwabiu (tu sie zastanawiam-mam do wyboru jeszcze elastyne) -ekstrakt z pokrzywy (??) -Potassium Sorbate ![]() ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Cytat:
![]() ![]() i jeszcze mam pytanie: co to jest spermacet i skwalen? (wiem tyle ze to emolienty) jak dzialaja na wlosy? ale Was mecze
Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-06-06 o 13:06 |
||
|
|
|
#19670 |
|
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;19816199]
no i wszy sto bylo jasne- ale tylko przez chwile ![]() [/QUOTE]co masz na myśli?
|
#19671 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#19672 |
|
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;19816346]mam na mysli to ze po artykule negatywnie nastawilam sie do parabenu, ale jesli nie jest taki zly...
i dobrze utwala. uczulona na niego nie jestem (o ile mi wiadomo)[/QUOTE] na parabeny rzeczywiście była ostatnio niezła nagonka, ale nikt im nic nie udowodnił. Wypowiadam się z punktu osoby która używa ich m.in. w pracy więc muszę być na bieżąco z badaniami itd.Ale decyzja należy do Ciebie/Was
|
#19673 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Składowo Biovax jest chyba trochę inny, nie mają parabenów, ponoć zmienili trochę kolejność składników czy jakiś dodali, dokładnie nie wiem; weszły niedawno, nikt ich jeszcze tak dokładnie nie porównywał. Maski mają być zgodne z CG? Małgosia kilka wymienia: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=5041 [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;19816199]Syrenko, dziekuje za wskazowke ja sie sklanialam ku parabenowi (bo jedyny jaki znam ) ale w takim razie wezme Potassium Sorbate. to ostatni skladnik zamowienia rozgryziony ![]() oto moja lista, prosze o komentarze, czy cos dodac/ujac -maslo shea -avocado oil (jeszcze nie mialam), jojoba -aloe vera (jeszcze nie mialam) -pantenol -lanolina -sorbitol - proteiny jedwabiu (tu sie zastanawiam-mam do wyboru jeszcze elastyne) -ekstrakt z pokrzywy (??) -Potassium Sorbate ![]() ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- no i wszy sto bylo jasne- ale tylko przez chwile ![]() ![]() i jeszcze mam pytanie: co to jest spermacet i skwalen? (wiem tyle ze to emolienty) jak dzialaja na wlosy? ale Was mecze [/QUOTE]Nava, jesli nie jesteś uprzedzona do parabenów i je chcesz to w świetle tego co pisze Agison, weź je Skwalen czy skwalan? ![]() Tu o skwalanie: http://www.zrobsobiekrem.pl/?373,skw...oliwy-z-oliwek Na włosy nie kładłam bo za drogo wychodzi, ale do twarzy bardzo fajny ![]() Spermacet, nie mam pojęcia co to, ale brzmi intrygująco ![]() Masz oleje, nawilżacze, pantenol, proteiny, konserwant więc lista fajna. |
|
|
|
|
#19674 | |
|
Zakorzenienie
|
póki co nie zauważyłam żadnego puchu, na szczęście.
Cytat:
ale strasznie mało jest tych masek tam zobaczę czy u mnie w aptece jest jeszcze stary Wax. jak będzie, to kupię na zapas.
|
|
|
#19675 |
|
Raczkowanie
|
Witam drogie panie,
Myślałam, że nie będę pisać i prosić o indywidualną poradę ze względu na kopalnię porad uzbieranych w wątkach ;p Bardzo dużo nowych rzeczy się dowiedziałam, dużo się nauczyłam i naczytałam. Aż mi na myśl przyszło zajęcie się kosmetologią ma poważnie ;p heh Jednak mam parę pytań indywidualnych, bo już chyba nie dam rady przeczytać czy przeszukać więcej.. Bo jak zwykle lektura wizażu wyzwoliła we mnie maniaka włosowego ;o Jeśli się powtarzam, naprowadźcie mnie po prostu na odpowiedni post/wątek. Więc najpierw o moich włosach, piszę w wątku dla zakręconych, gdyż mam włosy typu 2a prawdopodobnie według większości typologii. A więc są falowane częściowo, cienkie, delikatne, suche z natury, oprócz tego długie, obecnie przesuszone (głównie od ucha w dół), połamane (każdy innej długości), z rozdwajającymi się końcami, jakby martwe, ale w wyjątkowo tragicznym stanie też nie. Do ubiegłego lata włosy były rozjaśniane (u fryzjera), prostowane prostownicą parę razy w tyg. Rok temu przemalowałam je na czarno, ogólnie nie farbuję ich zbyt często. Prostuję tylko parę małych pasemek przy głowie przy samej twarzy ok 2 razy w tyg. Zamierzam zacząć stosować się do większości zasad CG. I moje pierwsze pytanie, by umyć włosy odżywką najpierw muszę oczyścić je z silikonów, (wolałabym darować sobie aspirynę itp), lecz jeśli szampon zawiera SLS, a oprócz tego jakieś silikony, czy aby nie jest to błędne koło? Może mogłybyście polecić mi odżywkę do mycia, bez szkodliwych składników, taką którą znajdę np w rossmanie, zastanawiam się nad polecaną Yung "połysk jedwabiu" lecz tam są proteiny podobno (może polecicie coś innego?) , a podejrzewam, choć nie jestem pewna że może stan moich włosów to po części wynik za "przeproteinowania", podobno włosy są suche i nie elastyczne. A ja lubię zawsze kosmetyki "regenerujące, odbudowujące", gdyż lepiej do mnie przepowiadają niż nawilżające, ale prawdopodobnie to błąd i powinnam teraz skupić sie na nawilżeniu większym, a ograniczyć proteiny. Zależy mi też na jakiejś skutecznej maseczce o intensywnym działaniu, ale raczej typu wax, gloria etc nie zadowalają moich włosów. Maseczki z drogerii (np.gliss kur, elseve) są w ogóle nie warte uwagi? Która z nich nie ma w składzie zbyt wiele protein, polyquaternium, etc ? co do maski/ odżywki dopuszczam by miała w składzie silikony z grupy łatwo zmywalnych. A może bardziej opłaca się dodac 30 zl i zainwestować w coś profesjonalnego? Myslałam o joico k-pak reconstructor deep penetrating lub hydrator intense. Polecicie mi coś bardziej profesjonalnego, z odpowiednim składem, nie bajerancko drogiego i wartego ceny?? Jako "kręcona" powinnam zwracać uwagę na humektanty, które dają raczej negatywne efekty na włoskach szczególnie podczas wilgotnego lata i suchej zimy. A humektantami są właśnie m. in proteiny. Natomiast dobrze działają wbrew humektantom, emolienty, którymi są nie polecane przeciez silikony i polyquaternium (!) i znów wygląda mi to na błedne koło.. Mam też pytanie, do kogoś doświadczonego w samodzielnym przygotowaniu tzw "psikadeł " . Mianowice chciałabym przyrządzić coś z keratyną, ceramidami, pantenolem, jakimś olejem, może protein trochę. Czy to dobre połączenie ? jakie proporcje?
|
|
|
|
#19676 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zawsze można urozmaicić jakąś fajną składowo odżywkę dodając do niej chociażby miód i kilka kropli oleju czy protein/humektantów i trzymać na włosach ze dwie godziny. |
|
|
|
|
#19677 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Agison, Syrenka dziekuje za pomoc |
|
|
|
|
#19678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#19679 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
aa i ryjofonik dobrze wplywa- to dopisuje do listy ![]() a spermacet-masz racje Syrenko- brzmi intrygujaco ciekawa jestem ja ja ta pake z pracy do domu zatacham
Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-06-06 o 13:39 |
|
|
|
|
#19680 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;19816891]Skwalan pewnie - znowu cos pokrecilam
aa i ryjofonik dobrze wplywa- to dopisuje do listy ![]() a spermacet-masz racje Syrenko- brzmi intrygujaco ciekawa jestem ja ja ta pake z pracy do domu zatacham [/QUOTE]Tu jest krótko o Cetyl palmitate: https://wizaz.pl/chemia/view.php?id=374 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:59.

ja tego dzialu zupelnie nie ogarniam
pewnie poloze sie spac z nie do konca suchymi, ale z tego co czuje (nie moglam sie powstrzyma od dotykania) sa mieciukie