|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#19681 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IV
Kurcze, ja nie za bradzo kumam ten cały punkt ROsy. ALe jak będę miała chwilę to się wgłębię w niego. Jutro robię zamówienie na mazidłach, uwzględnię Wasze rady, chociaz własnego kremu robić nie będę, bo nie mam ostatnio czasu na to, chciałam raczej zamówić coś, co będę dodwawać do gotowej już, kupionej wcześniej odżywki.
Wracając do pogody, moje obserwacje ograniczają się do stwierdzenia: na dworzu mokro - żle. Na dworzu sucho - dobrze
|
#19682 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-06-06 o 13:55 |
|
|
|
|
#19683 |
|
Zadomowienie
|
No i w wakacje zamierzam poświęcić więcej czasu na Wizaż, nie tylko nasz wątek włosowy
No i na włoski moje oczywiście też, powydziwiam z tym rabarbarem, o którym jakiś czas temu rozmawiałyśmy, bo mam go pełno w ogródku
|
#19684 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;19817086]Syrenko, to skwalen- INCI: Squalane[/QUOTE]
Olej ze ZSK to też INCI Squalane Skwalan i skwalen to dwie różne rzeczy, na Biochemii urody możemy przeczytać: SkwaLAN jest nasyconą i stabilną formą chemiczną skwaLENU. Pomimo, że oba związki różnią się tylko jedną literą w nazwie, to jednak pod względem właściwości chemicznych wykazują nieco większe różnice. http://www.biochemiaurody.com/sklep/oil-squalane.html |
|
|
|
#19685 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
znalazlam BU i poczytalam, a to nieporozumienie zwalam na google translator . na mojej stronce jest napisane ze to stabilna pochodna skwalenu
|
|
|
|
|
#19686 |
|
Raczkowanie
|
W piątek zrobiłam sobie maseczkę wg solaola : żółtko, miód , odżywka garnier z awokado i masłem karite, siemię lniane, zamiast aloesu dałam olejek rycynowy. Miałam się pochwalić zdjęciami ale niestety nie było czym
Efekt może byłby fajny , ale byłam zmuszona pójść spać z mokrymi włoskami, do tego mogłam się wreszcie wyspać ( 8 h ) i rano włoski były suche na wiór, dosłownie Musiałam się chyba naprawdę mocno wiercić ![]() W przyszłości na pewno jeszcze raz spróbuje , ale poczekam aż wyschną włosy. Dzisiaj zrobie sobie pierwszy raz cytrynową płukankę
|
|
|
|
#19687 |
|
Zakorzenienie
|
ja zawsze spie z mokrymi
tyle, ze sie nie krece i mam wlosy za poduszka.
|
|
#19688 |
|
Raczkowanie
|
Ale ja właśnie też, praktycznie nigdy nie chodzę spać z suchymi, zawsze są mokre. Ewentualnie lekko podsuszonymi.
Może tez to wpłynęło , że ich niczym nie spięłam ,nie związałam, tylko przerzuciłam przez poduszkę![]() ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Jak robicie tego ananasa na noc? Ja robiłam w ten sposób , ze pochylałam głowę , zbierałam je i spinałam spinką. Zrezygnowałam z tego , bo rano gdy je rozpinałam to aż czułam ból przy układaniu włosów Tak jakby z trudem wracały do siebie po spaniu w jednej pozycjiChyba w końcu poprzestanę na robieniu warkoczyka na noc. |
|
|
|
#19689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Całą noc sobotnią, dzień i noc niedzielną zamierzam przesiedzieć z Seboradinem na skalpie i olejem kokosowym od ucha, dopiero jutro umyję włosy, a co ![]()
|
|
#19690 |
|
Raczkowanie
|
kocham ten wątek. kolezanki juz zaczęły mnie wypytywac czy kręce sobie włosy i co z nimi robię
a ja na to, że nie uzywam szamponu. reakcje: pozdrawiam wszystkie kreconowlose
|
#19691 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
gdy powiedziałam, że włosy myje odżywką to odpowiedzią było wielkie zdziwienie i stwierdzenie: przecież odżywka się nie pieni
|
|
|
|
|
#19692 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
reakcja na to, że nie używam szamponu jest zawsze identyczna i zawsze mnie śmieszy
|
|
|
#19693 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() roznicy w kolorku prawie nie widac i oto mi chodzilo fotka 1 i 4- wlosy mokre 2- troche podsuszone reszta- suche Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-06-06 o 20:41 |
|
|
|
|
#19694 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale juz tego nie dopowiadamdziewczyny, jak uzywac masla shea? tak samo jak koksa? jak z jego zmywaniem? czy odzywka da rade? nie moge sie doczekac zeby go wyprobowac a tu na przesylke musze CZEKAC Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-06-06 o 20:51 |
|
|
|
|
#19695 |
|
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;19823826]no to wstawiam
![]() roznicy w kolorku prawie nie widac i oto mi chodzilo fotka 1 i 4- wlosy mokre 2- troche podsuszone reszta- suche[/QUOTE] Jestem fanką twoich włosów Na 1 zdj wyglądają jak rude....
|
#19696 |
|
Zakorzenienie
|
navaaaaa! zakochałam się w twoich włosach!
moim daleko do takich <chlip, chlip>
|
|
#19697 |
|
Zadomowienie
|
Nava!!!! Kocham Twoje włosy! Proszę napisz mi, czego używasz do pielęgnacji! Piękny skręt!!!!
|
#19698 |
|
Zakorzenienie
|
Nava, melduj nam wszystkie swoje kosmetyki!
co używasz do wydobycia skrętu?
|
|
#19699 |
|
Zakorzenienie
|
nava! co za włosiska!
cudne! ![]()
|
#19700 |
|
Konto usunięte
|
dziekuje dziewczyny
lista produktow kupnych ktore teraz uzywam jest w dzienniku, poza tym olejki ) z odzywek najbardziej lubie sebordin (koncowka mi juz tylko zostala ) ostatnio dolaczyl ogorek b/s i curly junkie (Rybionek skretu specjalnie nie wydobywam- sam sie pojawia juz taka ich natura- cokolwiek bym nie zrobila i tak sie pokreca, jydynym stylizatorem uzywanym codziennie jest zel lniany ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- ta rudosc to tylko lampa a tak chcialbym miec szkocka rudosc )
Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-06-06 o 21:37 |
|
|
|
#19701 |
|
Raczkowanie
|
Nava ale masz śliczne włosy !
harmonijkujesz je jak są mokre czy same się tak ślicznie kręcą ?
|
|
#19702 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#19703 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;19825726]dziekuje dziewczyny
lista produktow kupnych ktore teraz uzywam jest w dzienniku, poza tym olejki ) z odzywek najbardziej lubie sebordin (koncowka mi juz tylko zostala ) ostatnio dolaczyl ogorek b/s i curly junkie (Rybionek skretu specjalnie nie wydobywam- sam sie pojawia juz taka ich natura- cokolwiek bym nie zrobila i tak sie pokreca, jydynym stylizatorem uzywanym codziennie jest zel lniany [/QUOTE] Nava, nie pozostaje mi nic innego jak tylko się przyłączyć do zachwytów Zdradź proszę jakie to kosmetyki Curl Junkie, jest ich trochę
|
|
|
|
#19704 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() curl junkie to ta: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=244 przy nastepnym myciu sprobuje postapic wbrew naturze i nie zmieszac jej z czyms innym (dzis nie uzylam bo zapomnialam zabrac do lazienki a wczoraj pomieszalam z ogorkiem- no i przesadzilam Syrenko, jesli chcesz wysle Ci do testowania- ja poprosilam Rybionka o nia majac na mysli produkt ktory pomoze ujarzmic moje wlosy, bo o skret to sie specjalnie nie martwie poza tym znalazlam fajna stonke dla zakreconych w NL http://www.doeli.nl/ Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-06-06 o 22:11 |
|
|
|
|
#19705 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, nie wiem czy wiecie i czy któraś już to pisała tutaj (jak tak to przepraszam za powtórkę) ale podobno bardzo fajne przeceny sa odżywek Garnier Fructis, chyba pobiegnę znowu do sklepu po jakąś
![]() Siedzę właśnie po fructisie i żelu lnianym nałożonym na mokre włosy (zawsze wychodziło jakoś tak że nakładałam na suche). Wcześniej myłam odżywką i zrobiłam płukankę rumiankową. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
|
#19706 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Po pierwsze proponuję podciąć to co zniszczone,połamane,rozdw ojone i skupić się na tych zdrowszych włoskach. Po drugie zaprzestać fundować im takie katusze. Nawilżaj,odżywiaj.... W rossmannie dostaniesz też 2 białe Yungi(jeden z olejkiem babassu a drugi z fitrem ) Możesz myć Mrs,Potters balsamami. A jeśli chodzi o zmycie szamponem z SLSem silikonów,to wybieramy te bez silikonów i koła nie ma. Używamy takich szamponów raz na dwa-trzy tygodnie np. Myjemy odżywkami i łagodnymi szamponami dla dzieci. I nadal nie ma koła. Co do masek,odżywek-myślisz,że jak kupisz drogą,to znaczy lepszą?Nie.Zwykle nie bo naszpikowane są silikonami. Stawiam na Waxy(biowaxy,Seboradin,Gl orię). Każdą maskę możesz wzbogacić keratyną,pantenolem,aloes em,o;lejami,miodem,żółtki em i czym tylko zechcesz. Nawilżaj włosy aloesem,miodem,płucz wodą z cytryną. Psikadła możesz tworzyć jak najbardziej. Przepisy w Receptariuszu a także na Mazidłach,ZSK. Testuj,próbuj co Ci pasuje.ja robię na oko i dobrze mi z tym. Nava-co ja za cuda tu widzę A ten skręt im bliżej skalpu,tym większy.
Edytowane przez msk3 Czas edycji: 2010-06-06 o 22:29 |
|
|
|
|
#19707 |
|
Wtajemniczenie
|
Nava, pięknie Ci dziękuję za propozycję
![]() Stosujesz ją jako odżywkę b/s czy jakoś inaczej? |
|
|
|
#19708 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() dieta olejowo- bezsilikonowa im sluzy super ze do Was trafilam, poniekad to tez Wasza zasluga ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Cytat:
mam wizje posiadania puchatego siana, a za to dziekuje- przerabialam przez latajesli ktoras z zakreconych reflektuje- to moge wyslac bo ta propozycja nie tylko byla do Syrenki, bo ja roztrzepaniec skrotami pisze
Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-06-06 o 22:45 |
||
|
|
|
#19709 |
|
Wtajemniczenie
|
Anastazis
Po pierwsze podpisuję się pod tym co napisałam msk3 Po drugie sprawdź czy produkty, które stosujesz faktycznie zawierają proteiny i na jakiej pozycji w składzie. Czyli czy to naprawdę jest przeproteinowanie. Maski Gliss kur czy Elseve nie są nie warte uwagi, ale warto popatrzyć na skład i upewnić się czy mają same składniki kondycjonujące (tymczasowo poprawiajace wygląd) czy również odżywcze, nawilżające, wzmacniające itd. Niestety masek zgodnych lub prawie zgodnych z CG jest niewiele na polskim rynku. Warto wtedy wybrać jakąś fajną bogatą składem odżywkę i do niej dodać np. miod, kilka kropli oleju, półprodukty kosmetyczne. A co do psikadeł, znajdziesz tutaj https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=389129 trochę przepisów, ale koniec końców wszystko trzeba sprawdzić na sobie ![]() Emolienty to nie tylko silikony, również alkohole tłuszczowe, parafina, antystatyki, lanolina, oleje. Przy dużej wilgotności warto używać takich produktów, które nie mają humektantów wysoko w składzie. Pomagają również kwaśne płukanki domykające łuski włosów. ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;19827459] jako b/s-stylizator po myciu mam zamiar, tylko troszke PQ mnie odstraszaja bo to= szampon mam wizje posiadania puchatego siana, a za to dziekuje- przerabialam przez latajesli ktoras z zakreconych reflektuje- to moge wyslac bo ta propozycja nie tylko byla do Syrenki, bo ja roztrzepaniec skrotami pisze[/QUOTE]Nie bój się aż tak bardzo, tych PQ tam tak dużo nie ma
|
|
|
|
#19710 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.

No i na włoski moje oczywiście też, powydziwiam z tym rabarbarem, o którym jakiś czas temu rozmawiałyśmy, bo mam go pełno w ogródku
. na mojej stronce jest napisane ze to stabilna pochodna skwalenu 
Efekt może byłby fajny , ale byłam zmuszona pójść spać z mokrymi włoskami, do tego mogłam się wreszcie wyspać ( 8 h 
a ja na to, że nie uzywam szamponu. reakcje:

) ostatnio dolaczyl ogorek b/s i curly junkie (Rybionek 

mam wizje posiadania puchatego siana, a za to dziekuje- przerabialam przez lata