storczyk (orchidea) cz.III - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-05, 10:00   #1321
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Ja już mam półkę na ścianie.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-05, 10:18   #1322
bierka83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
No super Fajnie blisko okna na pewno bedzie im tam dobrze
Ja mialam podwojna polke ale w kacie i nie za bardzo sie podobalo moim kwiatuchom wiec teraz upycham na parapecie w kuchni,malym pokoju i w duzym na meblach stolach.Do sypialni nie daje,bo podobno storki zabieraja tlen w nocy wiec mam tam kwiatuchy ktore tlen daja
Mam bardzo ciepla lazienke z duzym oknem ale nie wiem czy ryzykowac i stawiac tam storki.Nie mam pojecia czy by im sie tam podobalo.Moze ktoras z Was ma storki w cieplej lazience??

Pozdrawiam i zycze pieknego weekendu
Stary 2010-06-05, 20:31   #1323
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

W sumie czytając posty dziewczyn to wiem że storki stawiają w różnych miejscach lub hodują w wrunkach w których zdawałoby się że nie będzie im dobrze a okazuje się że pięknie tam kwitną one chyba się poprostu przystosowują do warunków w jakich im przychodzi być
A ta twoja łazienka zdaje się być kusząca ja tam bym spróbowała

Edytowane przez kiniaczek31
Czas edycji: 2010-06-05 o 20:33
kiniaczek31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-05, 20:59   #1324
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kiniaczek31 Pokaż wiadomość
W sumie czytając posty dziewczyn to wiem że storki stawiają w różnych miejscach lub hodują w wrunkach w których zdawałoby się że nie będzie im dobrze a okazuje się że pięknie tam kwitną one chyba się poprostu przystosowują do warunków w jakich im przychodzi być
A ta twoja łazienka zdaje się być kusząca ja tam bym spróbowała
no wlasnie powiem wam ze tez mialam ostatnio rozkminke na ten temat i idac tym tropem to mam jeszcze mnostwo mejsca w domu na storki oj jakby to moj TZ uslyszal to by mnie chyba przechrzcil

swoja droga. bylam dzis w obi i oczywiscie z pustymi rekami nie wyszlam wzielam ze soba 20 litrow kory sosnowej bo mniejszej nie bylo a stwierdzilam ze lepsza kora od totalnie smieciowego podloza........

oczywiscie przyszlo mi przesadzac dzis 2 bidy z wyprzedazy zdjecia wkleje jutro...jeden ma 4 pedy a raczej mial bo mu go ktos 1 ukrocil ale 3 zostaly

jeden storek byl przelany, 2 za to ususzony na wior...przesadzilam je do nowego podloza a raczej do samej kory sosnowej (naprawde, musialam...) w korzonkach 4-pedowca syf i malaria..sodoma i gomora... a 2 mial piekne korzonki...

mam nadzieje ze im sie w samej korze spodoba...jak myslicie? w sumie bardzo drobna ta kora, nieco smieciowata..czy kupic w pon w agrocentrum taka super gruba i chipsy i przesadzic???

http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed>

Edytowane przez zmienniczka
Czas edycji: 2010-06-05 o 21:01
zmienniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-06, 11:16   #1325
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

Cześć
Maja77
Fajna ta półeczka przydała by mi się taka.

A to obiecane storeczki mojej teściowej.

Sorki za nie ostre zdjęcia ale czasu nie było

Edytowane przez lusia288
Czas edycji: 2010-06-06 o 11:18
lusia288 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-06, 12:15   #1326
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Cytat:
Napisane przez zmienniczka Pokaż wiadomość
no wlasnie powiem wam ze tez mialam ostatnio rozkminke na ten temat i idac tym tropem to mam jeszcze mnostwo mejsca w domu na storki oj jakby to moj TZ uslyszal to by mnie chyba przechrzcil

swoja droga. bylam dzis w obi i oczywiscie z pustymi rekami nie wyszlam wzielam ze soba 20 litrow kory sosnowej bo mniejszej nie bylo a stwierdzilam ze lepsza kora od totalnie smieciowego podloza........

oczywiscie przyszlo mi przesadzac dzis 2 bidy z wyprzedazy zdjecia wkleje jutro...jeden ma 4 pedy a raczej mial bo mu go ktos 1 ukrocil ale 3 zostaly

jeden storek byl przelany, 2 za to ususzony na wior...przesadzilam je do nowego podloza a raczej do samej kory sosnowej (naprawde, musialam...) w korzonkach 4-pedowca syf i malaria..sodoma i gomora... a 2 mial piekne korzonki...

mam nadzieje ze im sie w samej korze spodoba...jak myslicie? w sumie bardzo drobna ta kora, nieco smieciowata..czy kupic w pon w agrocentrum taka super gruba i chipsy i przesadzic???
O matko zmienniczka ty to naprawde masz fioła na punkcie tej grzebaniny ja Ci powiem że naprawde aby zobaczyć jakiekolwiek efekty najlepiej storka zostawić w spokoju wiem że to trudne ... do kory to się nie wypowiem bo jej nie wiedziałam ale jak już koniecznie musisz to przesadż je tylko już zostaw w spokoju to napewno pięknie odbiją

Cytat:
Napisane przez lusia288 Pokaż wiadomość
Cześć
Maja77
Fajna ta półeczka przydała by mi się taka.

A to obiecane storeczki mojej teściowej.

Sorki za nie ostre zdjęcia ale czasu nie było
Pięknoty
Stary 2010-06-06, 13:53   #1327
trihomonas
Zadomowienie

Witam wszystkie Wizazanki Zauwazylam,ze mam pociag do storczyków,choc moze to tylko chwilowe Sama nie wiem...Zawsze bardzo mi sie te kwiaty podobaly,bo sa naprawde piekne ale nigdy ich nie kupowalam,bo widzialam u znajomych,jakie sa trudne w hodowli (choc mam jedna znajoma u ktorej kwitly caly czas) Mialam wielki remont i podczas zakupow farb,walkow itp. ujrzalam regal ze storczykami-zapragnelam je miec od razu Takie zielonkawo-zolte jakby (akurat w takie kolory sciany pomalowalam). Dzis mam 3 storczyki i jutro juz lece kupic nastepne-chce ozywic troche to mieszkanie,choc partner nie jest zadowolony i mowi,ze przesadzam a ja mam tylko 3 orchidee i 20 róz w wazonie.Podziwiam Wasze kolekcje i zazdraszczam
trihomonas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-06, 13:57   #1328
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

trihomonas
Witaj
Ps. wstaw foteczki
Stary 2010-06-06, 14:23   #1329
trihomonas
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lusia288 Pokaż wiadomość
trihomonas
Witaj
Ps. wstaw foteczki
lusia288 niestety nigdy fotek nie wstawialam-zawsze robil to ktos za mnie ale sprobuje Mam nadzieje tylko,ze pomniejszac nie trzeba,bo tego tez sie nigdy nie nauczylam
Stary 2010-06-06, 14:28   #1330
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

No trzeba .. ale to nawet w paintcie mozna szybciutko zrobic moge ci napisac co i jak
zawsze musi byc ten pierwszy raz
Stary 2010-06-06, 14:45   #1331
trihomonas
Zadomowienie

Dzieki wielkie ale raczej nie da rady,bo mam tu wszystko po holendersku i choc ucze sie tego jezyka to za duzo by mi to czasu zajelo przez neta tak sie nauczyc ale jade pod koniec miesiaca do Polski na tydzien to na bank sie naucze (moja 12 lat mlodsza siostra bedzie nauczycielka ) Do tego czasu poprosze jak zwykle te sama osobe ale to jutro jak kupie kolejne kwiatuszki
Stary 2010-06-06, 16:25   #1332
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
O matko zmienniczka ty to naprawde masz fioła na punkcie tej grzebaniny ja Ci powiem że naprawde aby zobaczyć jakiekolwiek efekty najlepiej storka zostawić w spokoju wiem że to trudne ... do kory to się nie wypowiem bo jej nie wiedziałam ale jak już koniecznie musisz to przesadż je tylko już zostaw w spokoju to napewno pięknie odbiją
slonce ty moje..ucze sie tego i uwierz walcze ze swoimi palcami kazdego dnia powiem ci ze im wiecej mam storkow (a jest juz 10 falkow + 2 cambrie +3 ludisie ) tym mniej mam ochote grzebac i to sw racja ze jak sie im da zyc (czyt. jak sie im nie rusza korzonkow) to ladnie rosna

a i chcialam jeszcze zapytac, ile dni po porzadkach w korzeniach (cieciu i cynamonowaniu) mozna je namaczac w wodzie? i czy mozna odrazu zastosowac tez nawoz? bo wczoraj robilam rachu ciachu ale 1 to ma korzenie jak wior takie zeschniete i krzyczy o wode??

Edytowane przez zmienniczka
Czas edycji: 2010-06-06 o 16:26
Stary 2010-06-06, 17:55   #1333
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zmienniczka Pokaż wiadomość
a i chcialam jeszcze zapytac, ile dni po porzadkach w korzeniach (cieciu i cynamonowaniu) mozna je namaczac w wodzie? i czy mozna odrazu zastosowac tez nawoz? bo wczoraj robilam rachu ciachu ale 1 to ma korzenie jak wior takie zeschniete i krzyczy o wode??
Zmienniczka po obcięciu korzeniu i przesadzeniu roślinki powinnaś poczekać z namoczeniem ok 7-10 dni... a jak były suche jak wiór to mogłaś namoczyć po wyciągnięciu z doniczki, a przed docinaniem korzeni...

---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ----------

Cytat:
Maja idealne rozwiązanie... mi marzy się podobna, ale zawieszona nad parapetem takie 2 piętro parapetu, ale nie ma perspektyw na ułatwienie mi kolejnych zakupów

---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ----------

Cytat:
No trzeba .. ale to nawet w paintcie mozna szybciutko zrobic moge ci napisac co i jak
zawsze musi byc ten pierwszy raz
Jak masz open offica to też bardzo łatwo zmniejszyć fotki kilka sekund i gotowe
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-06, 18:22   #1334
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
Zmienniczka po obcięciu korzeniu i przesadzeniu roślinki powinnaś poczekać z namoczeniem ok 7-10 dni... a jak były suche jak wiór to mogłaś namoczyć po wyciągnięciu z doniczki, a przed docinaniem korzeni.
no wlasnie powiem ci ze przez chwile zaswitala mi taka mysl ale stwierdzilam ze na 1 wyjdzie bo i tak beda miec wilgoc korzenie a potrzebowaly obciecia uwierz mi i to natychmiast...

Stary 2010-06-06, 18:43   #1335
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Nawet trzeba przed wyjęciem namoczyć wtedy są bardziej elastyczne i chętne do wspołpracy

Aj a ja się nie pochwaliłam (w sumie nie wiem czy jest czym ale).... chodzi o to że urosło mi bodajże keiki
dendrobium. Foty jutro

Edytowane przez kiniaczek31
Czas edycji: 2010-06-06 o 18:47
Stary 2010-06-06, 20:36   #1336
kasiandra87
Raczkowanie

Dziewczyny zauwazylam ostatnio,ze moj storczyk cos wypuszcza...

Oto zdjecie:
kasiandra87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-06, 20:39   #1337
jola2243
Zakorzenienie

Na moje oko to korzonek, ale jak podrośnie będzie lepiej widać

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-06, 21:21   #1338
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Nie, no, mieszkać w Holandii i mieć TYLKO 3 storczyki??? Toż to jawna profanacja!! Trihomonas dostajesz rozgrzeszenie za to że wybierasz się na zakup kolejnych storczysławów. A to zdjęcia miltonii jakie kupiłam na Dzień Matki.

Zmienniczka, ja z tobą nie wytrzymam! Czy ty masz ADHD? Przestań z tym ciągłym przesadzaniem! Raz przesadziłaś i daj spokój! Czy ty zdajesz sobie sprawę jaki to jest stres dla rośliny? Zapewne nie, bo w innym razie odpuściłabyś to ciągłe grzebanie w korzonkach. Po drugie skoro widziałaś, że podłoże jest śmieciowate to po co w takie przesadzałaś? Już nie mogłaś zaczekać te kilka dni do poniedziałku i przesadzić w porządne podłoże raz a dobrze? Echhh, normalnie wytrzaskam cię po tych świerzbiących łapkach.

Edytowane przez Maja 77
Czas edycji: 2010-06-06 o 21:33
Stary 2010-06-06, 21:57   #1339
zmienniczka
Zadomowienie

Majus...staram sie...ehhhhh wiele pracy jeszce mnie czeka

nie moglam zaczekac bo mialam wrazenie ze umieraja z kazda godzina..mialy zaplesniale podloze i robale...zrozum

Stary 2010-06-06, 23:08   #1340
hikari91
Zadomowienie

Maja 77 cuuuuudooowne Coś mi się wydaje, że miltonia to będzie mój następny storczyk

hikari91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 08:44   #1341
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

Cytat:
Nie, no, mieszkać w Holandii i mieć TYLKO 3 storczyki??? Toż to jawna profanacja!! Trihomonas dostajesz rozgrzeszenie za to że wybierasz się na zakup kolejnych storczysławów. A to zdjęcia miltonii jakie kupiłam na Dzień Matki.

Zmienniczka, ja z tobą nie wytrzymam! Czy ty masz ADHD? Przestań z tym ciągłym przesadzaniem! Raz przesadziłaś i daj spokój! Czy ty zdajesz sobie sprawę jaki to jest stres dla rośliny? Zapewne nie, bo w innym razie odpuściłabyś to ciągłe grzebanie w korzonkach. Po drugie skoro widziałaś, że podłoże jest śmieciowate to po co w takie przesadzałaś? Już nie mogłaś zaczekać te kilka dni do poniedziałku i przesadzić w porządne podłoże raz a dobrze? Echhh, normalnie wytrzaskam cię po tych świerzbiących łapkach.
Maja 77 - Piękne też na nie choruje ale miejsca brak
Stary 2010-06-07, 09:18   #1342
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hikari91 Pokaż wiadomość
Maja 77 cuuuuudooowne Coś mi się wydaje, że miltonia to będzie mój następny storczyk
Ja też jak oglądam Wasze śliczne Miltonie to mam ochotę na nią tylko problem w tym, że nie mogę znaleźć żadnej w mojej okolicy

Ale za to wczoraj sprezentowałam sobie mini miniaturkę cały storczyk wraz z doniczka ma 20 cm w tym doniczka 5 cm

już ładuję baterie do aparatu... długa sesja się szykuje
Stary 2010-06-07, 09:51   #1343
Kasiarzynek
Zadomowienie

To ja dołącze do grona tych, którym śnią się storczyki po nocach... Ehh.. a myślałam że mi to nie grozi
Byłam gdzieś z TŻetem ( w jakimś sklepie) i stały tam one - morze stroków. Już wybrałam sobie trzy, gdy zobaczyłam jakiegoś dziwnego, jakiego jeszcze nie mam - bo był niebieski
To znak Dobrze że Mama zamierza remont kuchni, to przy okazji oglądania kafelków, pooglądam sobie storczyki... :P
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 10:55   #1344
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Hahaha, ja też dzisiaj znowu miałam sen o storczykach! Śniło mi się, że byłam z kumpelą w LM i stały takie bidy storki, niekwitnące, po 10 zł i był jeden z marmurkowymi listkami, znaczy się moja wymarzona filadelfia!!! Hahaha, dziewczyny to jest mega obsesja!!! Moja mama znowu kupiła storka na prezent i właśnie ma marmurkowe listki ale kwiaty ma różowe więc na filadelfię nie wygląda. Wieczorem wkleję zdjęcia.
Stary 2010-06-07, 12:04   #1345
doriskap
Rozeznanie

To ja się pochwalę moim nowy cudem

Maja Ty miałaś tylko sen o bidach za 10 zł, a u mnie w Casto były dosłownie bidy z listkami wiotkimi i spalonymi, pędami poobcinanymi i z korzeniami suchymi - dokładnie za 10 zł
Stary 2010-06-07, 13:51   #1346
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Jaka ślicznusia miniaturka! No i z rodziny budyniowatych!
Stary 2010-06-07, 15:37   #1347
hejYou
Zakorzenienie

No to i ja dziewczyny się pochwalę moim storczykiem Nie jest to jedyny jaki posiadam bo troszkę ich mamy .
A więc dokładniej kot zrzucil mi z okna tego storczyka i troszkę go połamał , on za to wypuścił nową gałązkę i zakwit ma 40 pare kwiatów
Stary 2010-06-07, 15:44   #1348
zmienniczka
Zadomowienie

Cytat:
Jaka ślicznusia miniaturka! No i z rodziny budyniowatych!
jeeeeeeeeeezuuuuuusicku jakie cudenko

wyobrazcie sobie ze raz przejechalam wszystkie markety i agrocentra w kielcach (chyba oprocz 2 przed miastem) w poszukiwaniu budynia i nie znalazlam... tzn mam 1 bialego w fioletowe kropy (ktory zreszta odwzajemnia moja milosc rozwijajac nowe paki ostatnimi czasy) ale to nie o to chodzi...ja chcialam rozowego w kropy albo zoltego w rozowe...a tu nic...nawet miniaturek nie widzialam..

za to dzis zakupilam kolejne bidy za 10 zl w obi. bidy nie bidy bo korzenie maja w mega super stanie ale kwiatuszkow malo...moze w koncu zbiore sie i wkleje nowe nabytki bo tak obiecuje i obiecuje a nic nie widac :P zaczyna za to miejsca brakowac i TŻ coraz bardziej sie wkurza

chyba zawine kwietnik od mamy z piwnicy

---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ----------

Cytat:
Napisane przez hejYou Pokaż wiadomość
No to i ja dziewczyny się pochwalę moim storczykiem Nie jest to jedyny jaki posiadam bo troszkę ich mamy .
A więc dokładniej kot zrzucil mi z okna tego storczyka i troszkę go połamał , on za to wypuścił nową gałązkę i zakwit ma 40 pare kwiatów
o kurde..ale megapączkowiec przepiekny jest pokaz inne ? a tak w ogole to witamy wsrod zeswirowanych

Stary 2010-06-07, 16:41   #1349
Ariena
Zakorzenienie

Doriskap prześliczny ten nowy!!
Stary 2010-06-07, 17:48   #1350
madzi86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hejYou Pokaż wiadomość
Ile kwiatów! Niesamowicie to wygląda

A ja mam 2 pytanka:
-> czy macie może pojęcie jaki to kwiat, ten żółty?
-> moje storczyki są w tych osłonkach plastikowych i się zastanawiam nad kupnem doniczek do storczyków. Szklane są fajne, ale dla mnie trochę drogie, jakbym miała dla każdego taką kupić, więc czy będzie ok jak kupie plastikowe kolorowe? czy one światło przepuszczają? jak myślicie?
wrzucam też zdjęcie moich ulubieńców
madzi86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości