Ciaza i porod w UK - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-07, 15:09   #3001
Diari
Rozeznanie

Dot.: Ciaza i porod w UK

W 15 tyg. nic położna nie wystawia, po 20 tyg dostaniesz MATB1 i to znosisz pracodawcy.
Stary 2010-06-07, 16:36   #3002
thebestme82
Raczkowanie

Witam po dłuższej nieobecności, nadrobiłam zaległości i mam chwile bo mała śpi
Ewurka -współczuję ci bardzo i nawet nie wiem jak musisz się czuć. Życzę ci abyś nauczyła się żyć z tą myślą i jak najszybciej wróciła do siebie. dla ciebie i trzymaj się

Co do łożyska, o którym piszecie to racja, że lepiej nie brać tego zastrzyku. U mnie w szkole rodzenia położna powiedziała, że najlepszym dla dziecka rozwiązaniem jest wstrzymanie się z wydaleniem łożyska jak najdłużej. Doradziła aby przytulic dziecko do klatki piersiowej i poczekac tak dlugo az cała krew spłynie z łozyska do krwiobiegu dziecka ponieważ jest to dla niego bardzo cenna krew i jesli nie ma przeciwskazań, powikłań to dobrze byłoby co takiego zastosować. Ja miałam zamiar tak zrobić no ale niestety nic z moich planów sie nie sprawdziło

Opowiem wam mój poród- bez owijania w bawełnę z nieprzyjemnymi elementami:
Wody odeszły mi jak już pisałam o północy i ucieszyłam się, że mała taka punktualna Zadzwoniłam do on call midwife i powiedziała mi, że skoro nie ma skurczy to mam czekać aż będą co 5 min i wczesniej nie przyjeżdżać. O 1.30 zaczęły się skurcze co 10 min a potem do godz 4 były nieregularne od 4 do 10 min przerwy pomiędzy O 6 pojechałam do szpitala za skurczami co 4 min.
Sytuacja nie zmieniła się do 9 i dopiero wtedy sprawdzili mi rozwarcie - 4cm. Ja byłam juz wykończona więc poprosiłam o znieczulenie w nogę(nie pamiętam nazwy) i ulzyło trochę do tego gas&air i jakos żyłam myslą, że ok 15 może bedzie pełne rozwarcie(bo położna powiedziała, że powinno iść 1 cm na minute)
Jak ok 16 sprawdzono mi rozwarcie i nadal było 4 cm to się załamałam, totalnie mnie rozłożyło i zaczęłam płakać i prosić o koniec porodu tak bardzo,że zaproponowano mi epidural.
Dostałam go choć nie było to łatwe aby wbić igłę w kręgosłup jak skurcze miałam już co 2 min. Zastrzyk ten spotęgował ból do granic wytrzymałości(tak myślałam na tamtym etapie) ale zaraz po tym poczułam ulgę i przez następne kilka godzin zwiększano mi dawkę epiduralu aż do rozwarcia pełnego ok 23. Nic nie czułam. Nadzszedł czas parcia, który trwał ok 1.5 godziny i nic nie dał. Główka nie chciała się ruszyć. Musiałam mieć cesarkę. To mnie dobiło juz na maxa bo po tym całym cierpieniu stało się to czego nie chciałam najbardziej.
Cesarka jak dla mnie równie nieprzyjemne przeżycie zwłaszcza,że po kilku godz epiduralu dostałam dreszczy i miałam wrażenie, ze czuję wszystko co mi tam robią.
Wszystko minęło jak ręka odjął gdy zobaczyłam córeczkę i jak tz przecina pępowinę. Pozwolili mu zobaczyć jak ją wyciągają z brzucha- nie wiedziałam, że podczas cesarki partner też może być przy mnie. Mała urodziła się o 1.17 w nocy dnia 2.06.2010.
Już nie pamietam o porodzie i cieszę się macierzyństwem. Jak na razie- odpukać- wszystko jest ok. karmię piersią, mała dużo śpi ok 20 godz na dobę no ale jeszcze się nie cieszę bo wiem, że może to ulec zmianie.
To niesamowite jak zmienia sie wszystko po porodzie. Uczucie matki do dziecka-jakiego jeszcze nigdy nie doznałam, niesamowite. Do tego pokochałam mojego tż na nowo lub moze w sposób inny niz dotychczas, uwielbiam patrzeć jak się nią zajmuje...
No ale się rozpisałam i zwierzyłam
Do tych , które jeszcze nie rodziły - poród rzecz straszna ale to co ma się potem jest nie do opisania. Nie mam podejścia, że nigdy więcej -choć było strasznie. Już nie pamiętam , to się już nie liczy

Jola00 mam nadzieję, że uda ci się dzis choć zacząc rodzić ale kolejna fajna data to 10.06.10 Co ty na to?

Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
thebestme82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 17:11   #3003
Jola00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sysunia_d Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy w 15 tyg ciazy połozna powinna mi wystawic jakis formularz bo dzis do niej ide i nie wiem czy mam cos dzis od niej dostac czy nie ?

Acha i ja w lipcu po powrocie z PL chce powiedziec juz szefowi o ciazy - to musze mu dac jakis swistek potwierdzajacy ciaze ??

Bo wiem ze sa jakies druki ktore ma mi dac polozna ale kurcze nie wiem kiedy i doczego one sa .
Kochana nie musisz przedstawiać żadnego zaświadczenia pracodawcy,aby go poinformować o ciąży.
Zaświadczenie położna wystawia po 20 tyg MAT-b1

thebestme śliczny opis porodu Faktycznie długo to wszystko trwało u Ciebie,ale byłaś dzielna Wybraliście już imię dla córci??

A data 10.06.10 fajna Tylko ciekawe czy mojemu syniowi też się podoba

Jola00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 17:33   #3004
Darianna25
Zakorzenienie

Witajcie,

Cytat:
Acha i ja w lipcu po powrocie z PL chce powiedziec juz szefowi o ciazy - to musze mu dac jakis swistek potwierdzajacy ciaze ??
To ty jeszcze nic nie powiedziałaś? Czemu?

Cytat:
Napisane przez Jola00 Pokaż wiadomość

A data 10.06.10 fajna Tylko ciekawe czy mojemu syniowi też się podoba
Fajna data.
Tylko woesz ja tak planowałam zajście w ciązę, żeby urodzić Wodnika i to chłopaka a tu będzie Bliźniaczka lub Raczek.

thebestme dzielna kobieto gratuluje.
Czekamy na zdjęcia małej.

Ja nadal walcze z katarem.Teraz to mam taki strasznie gęsty, ze jak wysmarkam to zaraz mam pełny nos a nie chce kropić w dzień nosa to się męcze.A w buzi sahara.

Wstałam wedle 10.00.Poszłam do pokoju małej i wsiąkłam na 3 godziny.Umyłam okno, udekorowałam firankę motylkami (taka prowizorka bo musze kupić fajniejsze motylki) i poprasowałam wczorajsze ciuchy z targu bo już wyschły.
No i na wizaż zasiadłam niedawno.
Moi rodzice przylatują w czwartek i tak się zastanawiam jak ja z nimi wytrzymam 1,5 miesiąca.

Czy leki muszą byc spakowane w bagażu podrecznym czy w głównym? Moi rodzice nie wiedza gdzie spakować.

Edytowane przez Darianna25
Czas edycji: 2010-06-07 o 17:50
Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 17:46   #3005
Jola00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Darianna25 Pokaż wiadomość
Fajna data.
Tylko woesz ja tak planowałam zajście w ciązę, żeby urodzić Wodnika i to chłopaka a tu będzie Bliźniaczka lub Raczek.

Ja nadal walcze z katarem.Teraz to mam taki strasznie gęsty, ze jak wysmarkam to zaraz mam pełny nos a nie chce kropić w dzień nosa to się męcze.A w buzi sahara.
No właśnie...Najpierw miałam nadzieję,że urodzę 2.06 (bo nasza rocznica ślubu),potem że 7.06...Teraz już nic nie wiem,kiedyś przecież w końcu urodzę
W zasadzie mogłabym spokojnie czekać gdybym miała pewność,że wszystko jest w porządku....Że łożysko jeszcze nie w pełni dojrzałe,wody czyste,przepływy dobre...Ale to wszystko można sprawdzić tylko wykonując USG...A na to wiadomo,że nie mam szans...
I przez to po terminie tak człowiek fiksuje....

Stary 2010-06-07, 21:17   #3006
Diari
Rozeznanie

Jola dzieje się coś?

Ciekawe co u Hanjah?
Stary 2010-06-07, 21:26   #3007
Jola00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Diari Pokaż wiadomość
Jola dzieje się coś?

Ciekawe co u Hanjah?
Nic się nie dzieje...

Właśnie długo już hanjah wcale znaku życia nie daje...

Stary 2010-06-07, 22:19   #3008
***luna
Zakorzenienie

thebestme ładnie to wszystko opisałaś.
diari odpoczywaj jak najwięcej.
Jola w końcu się ruszy

Ja tam się nie zastanawiałam nad znakami zodiaku. Jakoś zupełnie nie mają dla mnie znaczenia. Pora roku w sumie też nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia.

Też się zastanawim co z hanjah się dzieje. mam nadzieję, że wszystko dobrze.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 23:21   #3009
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
thebestme śliczny opis porodu Faktycznie długo to wszystko trwało u Ciebie,ale byłaś dzielna Wybraliście już imię dla córci??
Thebestme - no faktycznie, bez owijania w bawelne, ale i tak sie wzruszylam, bo w koncu nastapil happy end, prawda? Mysle, ze bylas bardzo dzielna i podlaczam sie do pytania Joli o imie

Cytat:
Witajcie,
Czy leki muszą byc spakowane w bagażu podrecznym czy w głównym? Moi rodzice nie wiedza gdzie spakować.
Jak plynne, to w podrecznym, w przezroczystym woreczku z kosmetykami (pojemnosc 1 opakowania do 100ml). Jak to jakies tabletki - to moga byc w bagazu glownym.

Cytat:
No właśnie...Najpierw miałam nadzieję,że urodzę 2.06 (bo nasza rocznica ślubu),potem że 7.06...Teraz już nic nie wiem,kiedyś przecież w końcu urodzę
Hahaha, dokladnie! Nie martw sie, wiecznie w ciazy nie bedziesz!

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Ja tam się nie zastanawiałam nad znakami zodiaku. Jakoś zupełnie nie mają dla mnie znaczenia. Pora roku w sumie też nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia.

Też się zastanawim co z hanjah się dzieje. mam nadzieję, że wszystko dobrze.
Nad znakami zodiaku nie zastanawialam sie w ogole, za to z porodem musialam sie wstrzelic w dosc waski przedzial czasowy, jesli chcialam, zeby mogla do mnie przyjechac Mama. A teraz trzymam kciuki, bo jest szansa, ze oboje rodzice sie tu pojawia Za to gdybym wiedziala, ze bede tak nieciekawie znosic upaly w ciazy, to moze zdecydowalabym sie na zodiakalnego byka
Tez dzisiaj myslalam o Hanjah. Mam nadzieje, ze wszystko z nia w porzadku!...
I jestem jeszcze dalej poza tymi snami.
(...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba,
Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą.
Vedma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 08:44   #3010
Jola00
Zadomowienie

Witam czwarty dzień po terminie
W nocy już coraz gorzej...Przekręcić się na drugi bok koszmarnie trudno. Do tego boli kość łonowa. W ogóle mam wrażenie,że wszystkie kości w okolicy bioder mnie bolą No ale ponoć już bliżej niż dalej
Skurczy brak i żadnych oznak zbliżającego się porodu...
Do tego jeszcze pogoda okropna jest

Stary 2010-06-08, 11:50   #3011
Sysunia_d
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie,

To ty jeszcze nic nie powiedziałaś? Czemu?

.

Bo moja połozna powiedziała ze okres ochronny zaczyna sie po 3 miesiacach . A teraz kiedy weszłam w 4 miesiac moj szef 2 tyg temu pojechal na wakacje i jeszcze nie wrócił a w ta sobote ja wyjezdzam wiec nie mam mu kiedy powiedziec , wiec bede zmuszona chyba zrobic to dopiero na koncowce czerwca jak wróce.

Wczoraj bylam u połoznej nie bede pisac jak wygladala moja wizyta
Była to moja druga wizyta dała posłuchac serducha ale nie zmierzyła mi brzucha wyniki wyszły mi perfect

3 spotkanie mam dopiero 6 wrzesnia ( pnad 2 miechy od tego spotkania ) starsznie pozno tez mialyscie taki odstep ?? a i mam isc na spotkanie z lekarzem z GB w 25 tyg tez byłyscie ?? w sumie to zastanawiam sie po co
No i skoro nie mam spotkania wczesniej z polozna to mam w 25 tyg poprosic GB o wystawienie tego MAT-b1 ?

We wrzesniu ma przyjsc do mnie do domu i wyjsnic kwestie porodu , planu porodu itp .

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png

17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 12:58   #3012
Darianna25
Zakorzenienie

Dzień dobry,

Cytat:
Witam czwarty dzień po terminie
W nocy już coraz gorzej...Przekręcić się na drugi bok koszmarnie trudno. Do tego boli kość łonowa. W ogóle mam wrażenie,że wszystkie kości w okolicy bioder mnie bolą No ale ponoć już bliżej niż dalej
Skurczy brak i żadnych oznak zbliżającego się porodu...
Do tego jeszcze pogoda okropna jest
Mam to samo.Od 3 dni spojenie łonowe znowu zaczeło boleć.W nocy jak się che przekrecić na drugi bok to muszę wstać i zmienić pozycję.Jak za długo lezę na jednym boku to mi dupka drętwieje.

Cytat:
Bo moja połozna powiedziała ze okres ochronny zaczyna sie po 3 miesiacach . A teraz kiedy weszłam w 4 miesiac moj szef 2 tyg temu pojechal na wakacje i jeszcze nie wrócił a w ta sobote ja wyjezdzam wiec nie mam mu kiedy powiedziec , wiec bede zmuszona chyba zrobic to dopiero na koncowce czerwca jak wróce.

Była to moja druga wizyta dała posłuchac serducha ale nie zmierzyła mi brzucha wyniki wyszły mi perfect

3 spotkanie mam dopiero 6 wrzesnia ( pnad 2 miechy od tego spotkania ) starsznie pozno tez mialyscie taki odstep ?? a i mam isc na spotkanie z lekarzem z GB w 25 tyg tez byłyscie ?? w sumie to zastanawiam sie po co
No i skoro nie mam spotkania wczesniej z polozna to mam w 25 tyg poprosic GB o wystawienie tego MAT-b1 ?

We wrzesniu ma przyjsc do mnie do domu i wyjsnic kwestie porodu , planu porodu itp .

Jakaś zściemniara z tej położnej lub maja inne zasady.
MAT-B1 powinna ci ona wypisać i powinna ci ona dac podpisany formularz na Healt in Pregnanacy Grant te 190 funi.
Ja byłam na spotkaniu w 16 tc, 21tc, 25tc.
U żadnego GP nie byłam.

A o tym, że 3 miesiące jest okres ochronny to pierwsze słysze.

U mnie też pada a miałam okno sobie umyć.Spałam do 10.00 i pewnie bym spała dalej ale czekam na dostawę jedzenia z Tesco.Wczoraj poczyniłam zakupy takie większe przed przyjazdem moich rodziców i czekam teraz na dostawę.
Stary 2010-06-08, 13:22   #3013
Jola00
Zadomowienie

Cytat:

Kobieta jest chroniona od początku ciąży Co ta Twoja położna wymyśliła
Brzuch położne zaczęły mi mierzyć od 25 tc.
Ja spotkanie z położną miałam chyba w 17 tygodniu,a później w 23. U mnie żadnych wizyt z GP nie było,ale pamiętam któraś pisała,że też miała...
Wydaje mi się,że w takim razie GP wystawi Ci formularz MAT-B1 i jeszcze jeden GRANT na 190 funtów.

Stary 2010-06-08, 13:39   #3014
ursull
Zakorzenienie

Hejka dziewczyny

Thebestme świetny opis porodu i współczuję przejść. Najgorsze,że namęczyłaś się,musiałaś znieść porodowy ból,a i tak skończyło się cc. Ważne,że obie jesteście całe i zdrowe Imię już masz dla córeczki?

Jolaoo cały czas myślę o tobie i też czekam.

hanjah martwimy się,daj jakiś znak

Cytat:

ale ci głupot nagadała ta położna . Tak jak Jolaoo napisała,pod ochroną jesteś od samego początku. Zgłaszasz ciążę pracodawcy,a papierek donosisz później. Poinformuj szefa w formie listu i zostaw mu zanim wyjedziesz. Masz coś takiego jak kadry? To zostaw tam. Ważne,żeby wiedzieli,bo wrazie zego możesz ubiegać się o swoje prawa.
Ja mam jutro spotkanie z położną (16 tydz),bo będzie mi pobierała krew na badnie na zespoł Downa,a następna wizyta też w 24-25 tyg. Norma. Wcześniej jest jeszcze usg,ja mam 2-go lipca. Ja nie miałam spotkania z GP, mi polożna wystawila wszystkie zaświadczenia. Plan porodu też pisałyśmy w gabinecie,nie odwiedzala mnie w domu.

ursull jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 13:59   #3015
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Tak, GP moze rowniez wystawic wszystkie zaswiadczenia, nie powinno byc z tym problemu. Dla mnie tylko jest niepojete, jak ilosc wizyt lekarskich i polozniczych moze sie tak roznic w zaleznosci od miejsca zamieszkania??? Kiedys juz wklejalam tu terminarz moich wizyt, Sysuniu, teraz specjalnie dla Ciebie:
(d-lekarz, m-polozna)
9tc-d
12tc-m
14tc-usg
16tc-m
20tc-usg
22tc-d (+dodatkowe usg wzrostowe)
26tc-m
28tc-usg (+ wizyta ginekologiczna w Polsce)
30tc-d
34tc-m
36tc-d
38tc-m
40tc-m
Jak sobie do tego dolicze te wszystkie badania krwi, szkoly rodzenia, warsztaty karmienia piersia to... chyba wolalabym, zeby tych wizyt bylo mniej

Cytat:
Napisane przez ursull Pokaż wiadomość
Ja nie miałam spotkania z GP, mi polożna wystawila wszystkie zaświadczenia. Plan porodu też pisałyśmy w gabinecie,nie odwiedzala mnie w domu.
Moja polozna tez nie odwiedzala mnie w domu, wszystko zalatwiamy w jej gabinecie w przychodni

Dzisiaj na onecie (EU) jest fajny artykul o tym, jak faceci sie (nie)sprawdzaja w roli ojca. Polecam, mozna wyciagnac kilka pomocnych wnioskow i ulatwic troche zycie naszym TZom. A jak to u Was jest z podejsciem TZow do ciazy i generalnie do maluchow jak juz sie pojawia na swiecie?
Stary 2010-06-08, 14:49   #3016
Diari
Rozeznanie

U mnie wyglądało to tak:
12t – wizyta w szpitalu (USG, mocz, krew, rozmowa)
20t – szpital (tylko USG)
25t – wizyta w przychodni
28t – przychodnia
30t - przychodnia
32t – przychodnia
34t - przychodnia
35t – szpital
36t – przychodnia
37t - przychodnia
38t – przychodnia
39t – przychodnia
40t – szpital

Ja wizyty w przychodni mam z GP zamiast z położną, ale to, dlatego, że moja przychodnia jest bardzo mała i przyjmuje tam tylko jeden lekarz i nie mają położnej.

Ja jeszcze nigdy nie miałam mierzenia brzucha.
Stary 2010-06-08, 15:10   #3017
Jola00
Zadomowienie

Cytat:
U mnie wyglądało to tak:
12t – wizyta w szpitalu (USG, mocz, krew, rozmowa)
20t – szpital (tylko USG)
25t – wizyta w przychodni
28t – przychodnia
30t - przychodnia
32t – przychodnia
34t - przychodnia
35t – szpital
36t – przychodnia
37t - przychodnia
38t – przychodnia
39t – przychodnia
40t – szpital

Ja wizyty w przychodni mam z GP zamiast z położną, ale to, dlatego, że moja przychodnia jest bardzo mała i przyjmuje tam tylko jeden lekarz i nie mają położnej.

Ja jeszcze nigdy nie miałam mierzenia brzucha.
WOW! Od 34 tygodnia wizyta co tydzień U mnie do końca,a nawet teraz po terminie najwyżej co dwa tygodnie...

A ja się śmieję z tego mierzenia brzucha Nie wydaje mi się aby to było miarodajne...

Edytowane przez Jola00
Czas edycji: 2010-06-08 o 15:12
Stary 2010-06-08, 15:39   #3018
Sysunia_d
Zakorzenienie

Kochane jesteście Bardzo wam dziekuje za tak wyczerpujace przedstawienie sprawy. W takim razie musze dorwac GB zeby wystawił mi te wszystkie papiery.
No to ja nie wiem skad ona wzieła ten okres ochronny .
Dobrze ze na was mozna polegac .

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png

17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 17:21   #3019
Darianna25
Zakorzenienie

Kurcze a ja mam chyba hemorojda.Nie boli ani nie krwawi ale jakis kawałek mieska wystaje z pupci. Czym to posmarowac w ciąży?

Mam pytanie do mam czy z noworodkiem trzeba chodzić na kontrole co jakis czas czy tylko na poczatku przychodzi polożna i to tyle?

Edytowane przez Darianna25
Czas edycji: 2010-06-08 o 18:10
Stary 2010-06-08, 18:27   #3020
Diari
Rozeznanie

Darianna znalazłam takie coś http://dzieciak.co.uk/index.php?article_id=398
i
http://dzieciak.co.uk/index.php?article_id=397

(nie wiem czy o to ci chodziło)
Stary 2010-06-08, 18:31   #3021
ursull
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze a ja mam chyba hemorojda.Nie boli ani nie krwawi ale jakis kawałek mieska wystaje z pupci. Czym to posmarowac w ciąży?

Mam pytanie do mam czy z noworodkiem trzeba chodzić na kontrole co jakis czas czy tylko na poczatku przychodzi polożna i to tyle?
spytaj GP czym smarować,mają tu różne maści dostępne bez recepty nawet,ale lepiej upewnić się u lekarza,zresztą on da ci receptę,więc dostaniesz ten krem za darmo. Ja do tej pory walczę z cholerstwem i chyba skończy się usunięciem mechanicznym .
Na poczatku przychodzi położna,a potem health visitor do ciebie,chyba przez miesiąc,a poten ty idziesz z dzieckiem do przychodni na ważenie. Na początku co tydzien,potem coraz rzadziej. W drugim mc jest pierwsza szczepionka,potem bilans półrocznego dziecka i kilka szczepień po drodze . Oczywiście zawsze możesz iść do lekarza z maluchem,albo dzwonić do HV. Mnie to już mięli dosyć,szczególni ena emergency

ursull jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 18:59   #3022
Darianna25
Zakorzenienie

Cytat:
Darianna znalazłam takie coś http://dzieciak.co.uk/index.php?article_id=398
i
http://dzieciak.co.uk/index.php?article_id=397

(nie wiem czy o to ci chodziło)
Dzięki.Właśnie o to.
Pytam bo ja zamierzam wybyć na cały sierpień do pl.Dzieciątko będzie miało około 6 tyg.Chyba to pierwsze szczepienie mi wyjdzie po powrocie z pl.
Stary 2010-06-08, 21:29   #3023
Diari
Rozeznanie

Jola co u ciebie? nic nie piszesz
Stary 2010-06-08, 21:39   #3024
Jola00
Zadomowienie

Cytat:
Jola co u ciebie? nic nie piszesz
Nic się u mnie nie dzieje oprócz potwornej zgagi...Do tego skończyłam właśnie mleczko i będę się musiała jutro pofatygować do GP...a tak mi się tam nie chce iść...

Stary 2010-06-08, 21:53   #3025
Diari
Rozeznanie

czekasz na nas?
po tobie jest Darianna, a później ja
Stary 2010-06-08, 22:12   #3026
Jola00
Zadomowienie

Ja już dawno poszłabym nawet pieszo na porodówkę Ale nie wiem co to moje dziecię wyprawia...

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

Diari uaktualnisz nam listę?
Chcę się zobaczyć na pierwszym miejscu,może to podziała...

Stary 2010-06-08, 22:20   #3027
Diari
Rozeznanie

ROZPAKOWANE

NIKHA …………..Julianek 08.03.10
KASIOWA24…. Alexander 25.03.10
INDIRIA…………Lidia 27.03.10
SPARKLY……… Nadia i Iga 08.04.10
ANGKORCZ……Nikodem 22.05.10
MAGDUS25…… Julia 23.05.10
THEBESTME.… Aleksandra??? 02.06.10

CIEZAROWKI

JOLA00…….………. 41tc …….04.06.10 ......ch - Olivier
DARIANNA25.…… 39tc ……20.06.10 .......dz - Aleksandra
HANJAH.………….. ? - Dorota
DIARI……………….. 38tc …….24.06.10 ......ch - Fasolek
ZOCHA23…………...35tc ….......?................ .ch - Arek
VEDMA………………33tc …….25.07.10 .......ch - Adas
AWIKA……………….27tc …….09.09.10 .......dz - Maja
1985EWA……………27tc …….10.09.10 .......ch - Norbert
ANILKADRO………29tc ?......13.09.10 .......dz - Jagódka
AGADOROTA……..23tc .……10-12.10.10 ..? - Fasolka
SYSUNIA_D……….16tc .…….24.11.10 ........?
URSULL………….....16tc .……25.11.10 .........? - Bianka lub Dorian
***LUNA……………11tc .…….23.12.10 ........?
Stary 2010-06-08, 22:27   #3028
***luna
Zakorzenienie

Jola pierwsza do rozpakowania, a ja ostatnia
a może ktoś się jeszcze pojawi z oczekujących
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 22:33   #3029
Jola00
Zadomowienie

Diari dziękuję

Stary 2010-06-08, 23:59   #3030
Vedma
Zadomowienie

Dzisiaj wyjatkowo mialam wolny wieczor bo brat zaszyl sie w kuchni i zajal robieniem obiadu, wiec postanowilam zrobic cos dla urody I wiecie, co sie okazalo? Ze zadna depilacja (no, poza pachami) nie wchodzi w gre gdyz... brzuch mi wszystko zaslania A ja moze i jestem twarda, ale nie na tyle, zeby uzywac depilatora do linii bikini po omacku. Nie pozostalo mi nic innego, niz wezwac na pomoc TZa oczywiscie panikowalam przy tym straszliwie, ale spisal sie na piatke. Potem jeszcze poprosilam go o pomoc w nalozeniu kremu do depilacji na nogi (i w jego zmyciu). Wyprobowalam tez nowa miodowa maseczke na twarz, wysmarowalam sie z kazdej strony 3 rodzajami balsamow/masełek (brzuch smaruje maslem mango, ktore wydaje mi sie za ciezkie do calej reszty, a na nogi mam specjalny balsam po depilacji) a teraz leze i pachne I na tym zamierzam zakonczyc moja dzisiejsza aktywnosc :P

Jola moze pusc malemu jakas skoczna muzyke przez sluchawki przylozone do brzucha? To bardzo ozywia Adasia.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości