|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY
Mi na trądzik pomaga zestaw
Omega 3 w tabletkach herbatka ze skrzypu polnego witamina A+E i Acne derm na noc Rano kapusłki dermogal A+E żel do mycia twarzy Babydream z nagietkiem
|
|
#3572 |
|
Przyczajenie
|
czy ktoś stosował krem robiony w aptece na pryszcze? taki brązowy i śmierdzący... ;/ mi przepisala pani dermatolog ale nie wiem na co on jest .
likwiduje blizny po pryszczach i jak go stosowac ?? i jeszcze przepisala mi zineryt.
Edytowane przez _justyna_15 Czas edycji: 2010-05-31 o 19:14 |
|
|
|
|
#3573 |
|
Raczkowanie
|
O kremie robionym z apteki jest na poprzednich stronach tego wątku
Wiem , że ktoś pisał że takowy własnie ma ;*
|
|
|
|
|
#3574 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
PanzerKitty - dermogal A+E jest na receptę? a i czy to nie jest przypadkiem to samo co witamina A+E, czy ma jeszcze jakieś "bonusy" (dodatkowe witaminy, składniki itp.) ?
|
|
|
#3575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3576 |
|
Wtajemniczenie
|
Ojejku, jejku. Dwa tygodnie temu zaczal mi sie krotki czas ogromnego dbania o siebie. Maseczki, kapiele, malowanie paznokci, dobra dieta, a teraz wszystko poszlo w diabli. Znowu sie zaniedbalam, znowu mam wysyp na calym czole. Chyba czas sie znowu wziasc za siebie. Poczytam sobie watek i znajde cos dla siebie.
![]() a co do maseczki z cynamonu, wyprobowalam ostatnio, ze zmieszana z wieksza iloscia wody ma konsystencje takiego peelingu. Nim myje dokladnie buzke, trzymam chwilke i zmywam. Polecam
|
|
#3577 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3578 |
|
Przyczajenie
|
Hej wszystkim mam problem z pryszczami będę wdzięczna za każdą skuteczną radę.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#3579 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#3580 |
|
Raczkowanie
|
dobra rada
Ja jakoś miałam siłę przebrnąć przez 120 stron wątku :PAle do rzeczy. Mam 25 lat,a większe problemy z krostkami zaczęłam mieć dopiero na studiach :/ Odwiedzałam wielu dermatologów i zazwyczaj wizyty kończyły się stosem recept. Teraz moja cera płata mi figle głównie przed okresem, ale zauważyłam, że stres też fatalnie na nią wpływa. Moja pielęgnacja wygląda tak - żel myjący ziaja med cera trądzikowa(super oczyszcza, brak sls w składzie ), tonik-żel tołpa strefa T, krem iwostin capillin na dzień, na noc krem Bambino - nie wyobrażam sobie życia bez niego , w niewielkim stopniu zwalcza niedoskonałości, ale zawsze rano budzę się z matową, nawilżoną skórą. Na pojedyncze wypryski stosuję Klindacyn T. Z domowych sposobów wypróbowałam maseczkę z polopiryny - super rozjaśnia, ściąga pory. Tylko ostrożnie, bo to kwas! Także zawsze trzeba zabezpieczać skórę filtrem !
|
|
|
#3581 |
|
Zakorzenienie
|
A mi odpukać od 6 dni NIC nie wyskoczyło
Jeszcze w zeszłym tygodniu miałam kryzys bo we wtorek wyskoczyło mi 5 czerwonych,sporych pryszczy i od tego czasu nic Mimo tego,że przez ostatnie dni zjadłam troszkę "zakazanych potraw" Jeszcze pozostało troszkę jasnych śladów,które się ładnie goją i jest do tego stopnia dobrze,że mogę spojrzeć w lusterko w dziennym świetle bez makijażu
|
|
#3582 |
|
Przyczajenie
|
Uh, ja też mam wstrętną cerę
![]() Kiedyś to czoło- tragedia. Waliłam na to korektorem i grzywką zasłaniałam. Teraz zrozumiałam swój błąd ^^; Włosy zawiązuje i w ogóle korektora nie używam. Na czoło akurat mi pomogło mydło siarkowe i pasta cynkowa, a także tabletki z bratkiem. Dermatolog mi przepisał żel- tylko problem z tym był taki, że raz świetnie działał, a raz nie. Czoło ogólnie mam czyste, tylko takie maluteńkie krostki zostały. Ale nos to zupełnie inna sprawa Wygląda to tak, jakby się 'przeniosło'. Chociaż wągrów nie mam bo odkryłam coś świetnego na nie. Wystarczy wysmarować twarz peelingiem i 'szorować' ją miękką szczoteczką, kolistymi ruchami. Może być to trochę za agresywne dla delikatnej cery, ale dla mnie to działa ^^. Aha, i maseczka z aspiryny! Świetna. Ale na nos właśnie to nie działa I na brodzie ma blizny ![]() Może mógłby mi ktoś coś na to poradzić?
|
|
#3583 |
|
Przyczajenie
|
niech ktos napisze cos o byl kremie robionym w aptece . ten brązowy i śmierdzący... ;] za duzo stron do czytania zeby cos znalesc ... ;]
|
|
|
|
|
#3584 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
![]() Mam 15 lat i jak pewno się spodziewacie mam problem z trądzikiem.Wiele osób mi doradzało by użyć Szarego mydła kosztuje ok.3zł.Poszłam za ich propozycją i je kupilam zauważylam że szare mydło wysusza moją cerę ale jednocześnie naprawde mi pomogło miałam mniej pryszczy nie dużo mniej ale naprawde moja cera odrzyła!!!Na początku stosowania nie zauważyłam zmian ale po dłuższym stosowaniu zauważyłam zmiany na lepsze TO jest mój jeden sposób na trądzik.Drugim sposobem jest przebywanie na słońcu uwielbiam lato bo słońce wysusza mi cere i nie mam wtedy ani jednego pryszcza.A jak ktos ma problem z wągrami polecam jechać nad morze i chodzić po niej by piasek ktory porusza sie przez wiatr pilinguje moja cere(oczyszcza ja) Oczywiście to są moje sposoby jesli wy macie jakies sprawdzone porady prosiłabym o napisanie prywatnej wiadomości do mnie
|
|
|
|
|
#3585 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3586 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#3587 |
|
Zakorzenienie
|
Może wg Ciebie nie jest, jakoś lekarze mają inne zdanie
![]() Słońce także trądziku nie wyleczy a piasek fruwający z wiatrem? Chyba musiałaby byc jakaś burza piaskowa żeby cokolwiek zpeelingować... Poza tym nic mnie nie rozbawiło "no comment" raczej nie wyraża rozbawienia
Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2010-06-08 o 18:55 |
|
|
|
|
#3588 |
|
Wtajemniczenie
|
Taka praca lekarzy .
|
|
|
|
|
#3589 |
|
Wtajemniczenie
|
Komentarze niektorych uzytkownikow dobitnie wskazuja na zatrzymanie rozwoju na poziomie podstawowki lub jeszcze nizej.
Jak widzisz, watek jest o domowych sposobach na tradzik, KAZDY ma prawo wypowiedziec swoje zdanie, podzielic sie swoimi spotrzezeniami, a zadaniem innych jest nie reagowanie na to, jesli nie ma sie nic ciekawego do powiedzenia (tak jak w Twoim przypadku) lub skomentowanie tego poprzez okazanie entuzjazmu lub odradzenie danej metody poprzez wypunktownie wad danych dzialan. Moglas sobie dany komentarz darowac, zapewne cisnie Ci sie na usta, ze ja ten rowniez, ale niestety nie toleruje chamstwa i gowniarstwa na publicznych forach. Dziekuje za uwage. co do domowych sposobow: dzisiaj mam w planie: peeling owsiany maseczke z drozdzy masc cynkowa Stan moje buzki ostatnio sie bardzo pogorszyl, zalapalm przeziebienie jakies i prowadze niezdrowy tryb zycia, ktory negatywnie sie na niej odbija. ![]() Lece przegladac watek wstecz, a moze mnie cos zdziwi.
|
|
#3590 |
|
Zadomowienie
|
to ja też się wypowiem na ten temat:
sposoby Klaudych są jej sposobami,jeżeli jej pomagają to niech je stosuje.Owszem szare mydlo bylo wiele razy walkowane na w. wielu osobom pomaga,jednak należy pamiętać o nawilżaniu,nawilżaniu i jeszcze raz nawilżaniu.Slońce ... wielu osobom pomaga,lecz tylko chwilowo,nawet Klaudych napisala,że wysusza jej skóre,a skóra wysuszona produkuje więcej loju-> robią się pryszcze... więc jakby nie spojrzeć na to slońce to też nienajlepszy pomysl,ponadto powstają przebarwienia od slońca.a z tym oczyszczaniem przez wiatr i piasek... to chyba niebardzo ;] siska,nie wiem jakie masz/mialaś problemy z trądzikiem,ale skoro visionAM zdecydowala się na hormony to myśle,że 1) wlaśnie to powodowalo u niej trądzik po 2) raczej nikt od razu za hormony się nie bierze,więc pewnie najpierw przetestowala tony leków,a że byla na tyle zdesperowana to chwycila się tego.Sama mam problemy z trądzikiem... ale kiedyś przeczytalam,że trądzik to choroby najbardziej uwidaczniająca się w ... psychice i stwierdzam,że to prawda! Ile razy ja próbowalam ograniczyć z tego powodu kontakty z ludźmi... przykre. Więc proponuje zamiast krytykować najpierw spróbować każdego zrozumieć,a później oceniać. |
|
|
|
|
#3591 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może tej dziewczynie ogólnie pomógł morski mikroklimat, świeże powietrze, więcej ruchu, spacery nad morzem, trochę słońca i cera stała się ładniejsza. Nie skomentowałam w żaden chamski sposób jej wypowiedzi chociaż mogłam napisać, że jest naiwna myśląc, że pomógł jej fruwajacy piasek, ale tego nie zrobiłam, bo sądziłam że wyrażenie "no comment" wystarczy co poniektórym rozsądnym osobom do ocenienia tego sposobu walki z trądzikiem ![]() Skoro nie znosisz chamstwa i gówniarstwa na publicznych forach to czemu sama chamsko odnosisz się do mnie pisząc, że się zatrzymałam na niskim poziomie? Straszna hipokryzja, nie uważasz? ![]() Cytat:
![]() Więc truję sie hormonami, trułam się także maściami z antybiotykiem, teraz truję się maściami z kwasem i co... hmm wszystko u mnie dobrze, bo buźka wygląda z dnia na dzień coraz lepiej (odpukać ).Z domowych sposobów lubię od czasu do czasu zrobi sobie jakąś maseczkę opisaną w tym wątku, no i ostatnio częściej piję zieloną herbatę I poruszanym tutaj dobrym patentem jest mycie buźki wodą mineralną i wycieranie ręcznikami papierowymi. To tyle w temacie, bo reszta to kompletny Off top
Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2010-06-08 o 20:56 |
||
|
|
|
|
#3592 |
|
Wtajemniczenie
|
Zauwaz, ze nie napisalam konkretnie w tym zdaniu, na ktore zwrocilas szczegolna uwage: visionAM Twoj rozwoj zatrzymal sie na poziomie podstawowki. Upraszam o czytanie ze zrozumieniem.
Nie latwiej bylo od razu napisac, to co napisalas teraz o fruwajacym piasku, sprowokona moim komentarzem? I Ty bylabys zadowolona, i ja, i sama KlauDYch. ![]() Koniec offtopu.
oh wow, lovely Edytowane przez malinowydzemx3 Czas edycji: 2010-06-08 o 21:24 |
|
|
|
|
#3593 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
bo lecznicza działalność piasku do mnie w ogóle nie przemawia, no cóż...
Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2010-06-08 o 21:32 |
||
|
|
|
|
#3594 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#3595 |
|
Zakorzenienie
|
A Ty dalej to samo? Ju myślałam, że skończyłaś
![]() BO ja wyżej wytłumaczyłam dlaczego to jest dla mnie absurdalne i nikt mi nie wmówi, że fruwające w powietrzu drobinki piasku są w stanie speelingować twarz, no proszę Cię ![]() Co do hormonów to daruj sobie to wieczne wieszanie na nich psów. Nie widzę sensu w udowadnianiu w tym wątku czegokolwiek, tym bardziej że nie lubię się powtarzać ja Ci napiszę całą litanię powodów dla których hormony moga mieć dobry wpływ na cerę natomiast Ty mi odpiszesz ich negatywne działanie. Tak to jest ze wszystkim - hormony mają swoich zwolenników i przeciwników i nie ma sensu się wykłócać. Ja się leczę po swojemu i za przeproszeniem nic Ci do tego ![]() Poza tym nie rozumiem po co drugi raz cytujesz tę samą moją wypowiedź... jak Cię tak bardzo irytuję to przyciśnij sobie guziczek "ignoruj" i nie będziesz widziała moich postów bo mam wrażenie, że tylko je wyczytujesz żeby się mnie czepić... nudzisz się? (to było pytanie retoryczne )
Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2010-06-08 o 22:45 |
|
|
|
|
#3596 |
|
Przyczajenie
|
Doskonałe rezultaty w walce z trądzikiem daje codzienne przemywanie twarzy jednym z poniższych naparów ziołowych:
- rumianek, który ma właściwości oczyszczające i łagodzące - tymianek lub krwawnik pospolity, o właściwościach antybakteryjnych - mięta lub lawenda, posiadające właściwości antyseptyczne - przywrotnik polny, o właściwościach kojących Maseczki: * 2 łyżeczki miodu mieszamy z odrobiną soku z cytryny i cynamonu tak, by uzyskać konsystencję pasty. Maseczkę nakładamy na twarz i pozostawiamy na 10-15 minut, po czym zmywamy ciepłą wodą. * Otręby, odrobinę sody oczyszczonej i wody mineralnej mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. Maseczkę nakładamy na twarz, pozostawiamy na 15 minut, po czym spłukujemy. Maseczka doskonale oczyszcza skórę i jest świetna na wągry. * 2 łyżeczki mielonej kozieradki mieszamy z odrobiną wody mineralnej tak, by uzyskać konsystencję pasty. Maseczkę nakładamy na twarz i pozostawiamy na 10-15 minut, po czym zmywamy ciepłą wodą. Mieloną kozieradkę kupisz w każdym sklepie zielarskim. Proszę czekać...
|
|
#3597 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=visionAM;19870747]Ja się leczę po swojemu i za przeproszeniem nic Ci do tego
![]() Sama sobie odpowiedziałaś więc szanuj sposoby Klaudych ze słońcem i piaskiem jeżeli sama tego od innych oczekujesz . Velamo stosuje raz na jakiś czas te napary i najbardziej lubie tymianek i krwawnik i oczywiście maseczka z cynamonem , ale ja stosuje olejek cynamonowy Edytowane przez siska81 Czas edycji: 2010-06-09 o 16:47 |
|
|
|
|
#3598 | |
|
Zakorzenienie
|
tylko że jest różnica między leczeniem zaleconym przez lekarza, a naiwną wiarą, że w powietrzu znajduje się tyle ziarenek piasku, że są zdolne speelingować twarz
![]() I ode mnie tyle w tym temacie. Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3599 |
|
Zakorzenienie
|
A powiedzcie mi dziewczyny po jakim czasie od zastosowania maseczki z aspiryny można bezpiecznie przebywać na słońcu? I czy to pomoże mi na takie ślady po starych krostkach które mnie gnębia
|
|
#3600 |
|
Zadomowienie
|
aspiryna zawiera kwas,więc slońce odpada.
Po prostu nie rób latem maseczek aspirynowych ;] |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:49.

likwiduje blizny po pryszczach i jak go stosowac ?? i jeszcze przepisala mi zineryt.
Wiem , że ktoś pisał że takowy własnie ma ;*

Le vent l'emportera ...

Wygląda to tak, jakby się 'przeniosło'. Chociaż wągrów nie mam bo odkryłam coś świetnego na nie. Wystarczy wysmarować twarz peelingiem i 'szorować' ją miękką szczoteczką, kolistymi ruchami. Może być to trochę za agresywne dla delikatnej cery, ale dla mnie to działa ^^. Aha, i maseczka z aspiryny! Świetna. Ale na nos właśnie to nie działa
I na brodzie ma blizny

Proszę czekać...