Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-06, 22:18   #4621
Madeleine Mada
Raczkowanie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Czesc dziewczyny, moze ktoras z Was miala taki przypadek. Biore od ponad pol roku yasminelle. Nie mam jakis hustawek nastrojow itp. ostatnio tylko odczulam spadek libido, ale to moze od stresu - poczatek sesji, egzaminy itp. Ale moja najwieksza porazka jest waga. Przytylam 6 kg. Jestem tym zalamana, bo naleze do kobiet 'grubokoscistych' ktore maja same w sobie wiecej cialka. I to mnie przeraza. Nie wiem czy zmieniac tabletki, bo ogolnie czuje sie dobrze, a waga to niby tylko waga. Boje sie tego, bo w yasminelle jest najmniejsza dawka tego hormonu co powoduje jakies skutki uboczne. Czyli jak wezme inne, ktore maja go wiecej to skutki beda wyrazniejsze? Pomocy. Nie chce wygladac jak mamut.
Madeleine Mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-06, 22:26   #4622
_lato
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Madeleine Mada Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny, moze ktoras z Was miala taki przypadek. Biore od ponad pol roku yasminelle. Nie mam jakis hustawek nastrojow itp. ostatnio tylko odczulam spadek libido, ale to moze od stresu - poczatek sesji, egzaminy itp. Ale moja najwieksza porazka jest waga. Przytylam 6 kg. Jestem tym zalamana, bo naleze do kobiet 'grubokoscistych' ktore maja same w sobie wiecej cialka. I to mnie przeraza. Nie wiem czy zmieniac tabletki, bo ogolnie czuje sie dobrze, a waga to niby tylko waga. Boje sie tego, bo w yasminelle jest najmniejsza dawka tego hormonu co powoduje jakies skutki uboczne. Czyli jak wezme inne, ktore maja go wiecej to skutki beda wyrazniejsze? Pomocy. Nie chce wygladac jak mamut.
Najlepiej gdybys wykonala badania hormonow wtedy wiedzialabys jakie tabletki beda dla Ciebie najlepsze. A co do Yasminelle sama zazywam i yez naleze do tego typu kobiet 165cm waga 57 ale nie prztylam ani grama tylko mam znowu wahania nastroju, masakra jakas. Na razie nie zmieniaj tabletek po innych moze byc gorzej.... badz lepiej

_lato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 00:04   #4623
sylwiaxyz
Przyczajenie

Witam! Mam pytanie. Biorę yasminelle od niedawna. Jestem przy drugim blistrze. Przez cały pierwszy blister czułam siię dobrze. Zupełnie nic mi nie było. Teraz jestem przeziębiona (katar, kaszel, temp 38, zapalenie pecherza) i mam pytanie bo jestem przy 4 tabletce i jakoś od 2-3 dni mi niedobrze, czuję się tak jakbym miała zwymiotować, ale nie wymiotuje. Czy waszym zdaniem to raczej od tej grypy czy może to być od tabletek? może tak być, że dopiero przy drugim opakowaniu zaczynają występować skutki uboczne? To moje pierwsze tabletki stąd te pytania. W czwartek mam wizyty u ginekologa, ale chciałam Was zapytać o zdanie. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam!
sylwiaxyz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-07, 07:45   #4624
BrigitteBardot
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylwiaxyz Pokaż wiadomość
Witam! Mam pytanie. Biorę yasminelle od niedawna. Jestem przy drugim blistrze. Przez cały pierwszy blister czułam siię dobrze. Zupełnie nic mi nie było. Teraz jestem przeziębiona (katar, kaszel, temp 38, zapalenie pecherza) i mam pytanie bo jestem przy 4 tabletce i jakoś od 2-3 dni mi niedobrze, czuję się tak jakbym miała zwymiotować, ale nie wymiotuje. Czy waszym zdaniem to raczej od tej grypy czy może to być od tabletek? może tak być, że dopiero przy drugim opakowaniu zaczynają występować skutki uboczne? To moje pierwsze tabletki stąd te pytania. W czwartek mam wizyty u ginekologa, ale chciałam Was zapytać o zdanie. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam!
Może to tylko osłabienie organizmu, chociaż ja pod koniec trzeciego opakowania też się źle czułam - mdłości, zawroty głowy. Nie byłam chora i nie brałam innych leków. Teraz mam początek czwartego opakowania i na razie jest ok, nie wiem od czego to zależy.
Stary 2010-06-07, 09:09   #4625
_lato
Rozeznanie

Ja tez mialam dziwne mdlosci na pocztaku

Stary 2010-06-07, 09:54   #4626
BrigitteBardot
Zadomowienie

W sumie w ulotce jest napisane, że mogą się pojawić mdłości jako skutki uboczne, więc nie ma się czym przejmować
Stary 2010-06-07, 09:56   #4627
_lato
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez BrigitteBardot Pokaż wiadomość
W sumie w ulotce jest napisane, że mogą się pojawić mdłości jako skutki uboczne, więc nie ma się czym przejmować

Stary 2010-06-07, 23:13   #4628
sylwiaxyz
Przyczajenie

Ja dziś wzięłam kolejną tabletke nie miałm dziś gorączki i żadne mdłości też się nie pojawiły więc być może to od tego przeziębienia. Bardzo dziękuję za pomoc
sylwiaxyz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 07:23   #4629
neTy
Raczkowanie

Dziewczyny mam porblem:/ Otóż: zazwyczaj birę yasminelke ok 21 wieczorem. 3 dni temu wzięłam ją normalnie o stałej porze, no i za jakaś godzine dostalam biegunki ( yyy tzn. jedno "luźne" rozwolnienie) No to sobie mysle, pewnie bedzie mnie tak trzymało, wiec poszłam spac i nastawiłam budzik na 6 zeby sobie lyknac tabletke dodatkowa. No i lyknelam( dodam ze byla to pierwsza tabeltka 3 tygodnia) i slychajcie jaki pech o RÓWNEJ 10 wtsalam i znowu pobieglam do toalety;/ Równe 4 godziny po wzieciu tabletki... ale sobie tak pomyslalam, ze nie bede brała nastepnej... Nie wiem czy dobrze zorbiłam Powinnam wziac dwa opakowania pod rzad??
Stary 2010-06-08, 15:03   #4630
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neTy Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam porblem:/ Otóż: zazwyczaj birę yasminelke ok 21 wieczorem. 3 dni temu wzięłam ją normalnie o stałej porze, no i za jakaś godzine dostalam biegunki ( yyy tzn. jedno "luźne" rozwolnienie) No to sobie mysle, pewnie bedzie mnie tak trzymało, wiec poszłam spac i nastawiłam budzik na 6 zeby sobie lyknac tabletke dodatkowa. No i lyknelam( dodam ze byla to pierwsza tabeltka 3 tygodnia) i slychajcie jaki pech o RÓWNEJ 10 wtsalam i znowu pobieglam do toalety;/ Równe 4 godziny po wzieciu tabletki... ale sobie tak pomyslalam, ze nie bede brała nastepnej... Nie wiem czy dobrze zorbiłam Powinnam wziac dwa opakowania pod rzad??
Moim zdaniem niepotrzebnie brałaś kolejną tabletkę... Bo tabletka na pewno była jeszcze w żołądku a nie gdzieśtam w jelitach a to że byłaś raz w toalecie to nie jest rozwolnienie (bo rozwolnienie to co najmniej 4 wizyty w toalecie w ciągu godziny). Nie musisz brać dwóch opakowań pod rząd.
Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 17:26   #4631
Margosia__
Zakorzenienie

Ja mam pewnie głupie pytanie ale nie zaszkodzi
Mam taki mały problem, że nie połykam tabletek... to u mnie chyba rodzinne bo ojciec i dziadek też nie połykają:P
dlatego wszystkie gryze
myślałam, że z tymi pójdzie jakoś łatwiej bo są takie małe ale niestety nic to nie dało;/
czy jeśli je będe normalnie gryźć to zachowają wszystkie swoje właściwości? ech to moje pierwsze tabletki anty więc wole mieć pewność
z góry dziękuję
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 17:37   #4632
BrigitteBardot
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Margosia__ Pokaż wiadomość
Ja mam pewnie głupie pytanie ale nie zaszkodzi
Mam taki mały problem, że nie połykam tabletek... to u mnie chyba rodzinne bo ojciec i dziadek też nie połykają:P
dlatego wszystkie gryze
myślałam, że z tymi pójdzie jakoś łatwiej bo są takie małe ale niestety nic to nie dało;/
czy jeśli je będe normalnie gryźć to zachowają wszystkie swoje właściwości? ech to moje pierwsze tabletki anty więc wole mieć pewność
z góry dziękuję
A popijasz tabletki? Nawet z wodą i pochylając głowę nie możesz ich przełknąć?
Rozgryzanie tabletek jest niezdrowe, wiele z nich ma te osłonki, żeby nie uszkodzić przełyku i żołądka.

neTy, niestety nie wiem jak Ci pomóc Ja jestem taką panikarą, że zabezpieczałabym się mechanicznie i poszła do apteki spytać farmaceuty, który jest bardziej kompetentny niż ja. W ciągu godziny to mogła się nie wchłonąć, ale w ciągu 4h już powinna... słyszałam że na pusty żołądek wchłania się godzinę, a na pełny 20 minut. Ale wszystko zależy od organizmu.
Stary 2010-06-08, 18:08   #4633
Margosia__
Zakorzenienie

to że nie powinnam wszystkich rozgryzać to wiem, że szkodzi ale nie mam w sumie innego wyjścia ech...
próbowałam ale wczoraj jak popiłam dużą ilością wody to zamiast połknąć tabletka mi się w ustach rozpłynęła:P
mam nadzieje, że nie umniejszy to jej działania
Margosia__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-08, 21:18   #4634
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez neTy Pokaż wiadomość
Dodatkową pigułkę należałoby zażyć w ciągu 12 godzin po normalnym czasie przyjmowania tabletki w przypadku wystąpienia silnej biegunki w ciągu 3-4 godzin po przyjęciu tabletki. Jeden luźny stolec to nawet nie biegunka, a tym bardziej nie silna.
Niepotrzebnie brałaś dodatkową pigułkę, ale skoro dla świętego spokoju to zrobiłaś to już w ogóle nie powinnaś martwić się tym, że byłaś w toalecie 4 godziny po wzięciu tej drugiej tabletki, bo po pierwsze to nie była biegunka, po drugie minęło już tyle czasu, że pigułka się zdążyła wchłonąć.
Spokojna głowa.

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ----------

Cytat:
neTy, niestety nie wiem jak Ci pomóc Ja jestem taką panikarą, że zabezpieczałabym się mechanicznie i poszła do apteki spytać farmaceuty, który jest bardziej kompetentny niż ja. W ciągu godziny to mogła się nie wchłonąć, ale w ciągu 4h już powinna... słyszałam że na pusty żołądek wchłania się godzinę, a na pełny 20 minut. Ale wszystko zależy od organizmu.
Ulotka informacyjna też jest ,,kompetentna" i nie jest bez powodu załączona do pigułek. Skąd te wieści o czasie wchłaniania się pigułek. Przepraszam, ale bzdury wypisujesz. Yasminelle wchłaniają się w ciągu 3 -4 godzin od zażycia.

gorzka prawda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 07:10   #4635
neTy
Raczkowanie

Dzieki laseczki za pomoc Kurcze no właśnie te ulotki to czasami jest jakaś masakra.. Nie wiem, ale moim zdaniem piszac okreslenie " ciężka biegunka" należało by sprecyzowac o co im chodzi. DLa mnie jednorazowe wypróznienie luxniejsze to już biegunka, a inną będzie "goniło" przez 2 dni i stiwerdzi, że to jeszcze nie cięzka.. Bo wymioty to wymioty

W takim razie nie biore dwóch opakowań pod rząd
Stary 2010-06-09, 07:47   #4636
BrigitteBardot
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gorzka prawda Pokaż wiadomość
Dodatkową pigułkę należałoby zażyć w ciągu 12 godzin po normalnym czasie przyjmowania tabletki w przypadku wystąpienia silnej biegunki w ciągu 3-4 godzin po przyjęciu tabletki. Jeden luźny stolec to nawet nie biegunka, a tym bardziej nie silna.
Niepotrzebnie brałaś dodatkową pigułkę, ale skoro dla świętego spokoju to zrobiłaś to już w ogóle nie powinnaś martwić się tym, że byłaś w toalecie 4 godziny po wzięciu tej drugiej tabletki, bo po pierwsze to nie była biegunka, po drugie minęło już tyle czasu, że pigułka się zdążyła wchłonąć.
Spokojna głowa.

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ----------

Ulotka informacyjna też jest ,,kompetentna" i nie jest bez powodu załączona do pigułek. Skąd te wieści o czasie wchłaniania się pigułek. Przepraszam, ale bzdury wypisujesz. Yasminelle wchłaniają się w ciągu 3 -4 godzin od zażycia.
Co takiego, w tym co napisałam, jest bzdurą?

Dziewczyna wyraźnie napisała, że po pierwszej tabletce miała rozwolnienie w ciągu godziny od zażycia.

Więc napisałam, że pierwsza raczej się nie wchłonęła, a druga pewnie tak, co jest zgodne z prawdą

Poza tym nie jest bzdurą fakt, że tabletki mają różny czas wchłaniania w zależności od organizmu i tego, czy żołądek był pełny czy pusty

I skoro dziewczyna pyta nas na forum o to, co i tak ma napisane w ulotce, to chyba oznacza, że ma wątpliwości i woli się upewnić. Nie widzę nic dziwnego w korzystaniu z pomocy farmaceuty w przypadku wątpliwości. No ale jak widać każdy musi znać tę ulotkę na pamięć i stosować się ślepo, nawet jeśli czegoś w niej nie rozumie
Stary 2010-06-09, 08:24   #4637
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
Co takiego, w tym co napisałam, jest bzdurą?

Dziewczyna wyraźnie napisała, że po pierwszej tabletce miała rozwolnienie w ciągu godziny od zażycia.

Więc napisałam, że pierwsza raczej się nie wchłonęła, a druga pewnie tak, co jest zgodne z prawdą

Poza tym nie jest bzdurą fakt, że tabletki mają różny czas wchłaniania w zależności od organizmu i tego, czy żołądek był pełny czy pusty

I skoro dziewczyna pyta nas na forum o to, co i tak ma napisane w ulotce, to chyba oznacza, że ma wątpliwości i woli się upewnić. Nie widzę nic dziwnego w korzystaniu z pomocy farmaceuty w przypadku wątpliwości. No ale jak widać każdy musi znać tę ulotkę na pamięć i stosować się ślepo, nawet jeśli czegoś w niej nie rozumie

To: na pusty żołądek wchłania się godzinę, a na pełny 20 minut

Stary 2010-06-09, 11:13   #4638
BrigitteBardot
Zadomowienie

Cytat:
To: na pusty żołądek wchłania się godzinę, a na pełny 20 minut
A więc proszę wskazać mi zdanie, w którym napisałam, że Yasminelle wchłaniają się od 20 minut do godziny. O ile pamiętam, użyłam sformułowania "słyszałam, że...". Nie wiem, czy zauważyłaś, ale to oznacza że nie jest to mój pogląd, co więcej, jest to informacja niepotwierdzona. Moja wypowiedź miała charakter spekulacyjny, co zresztą chyba łatwo zauważyć.

Dla jasności, napisałam że:

"słyszałam, że na pusty żołądek wchłania się godzinę, a na pełny 20 minut"

a NIE

"Yasminelle na pusty żołądek wchłania się godzinę, a na pełny 20 minut"

Niby dwa słowa, a jaka różnica, prawda?

Wypowiedź o wchłanianiu się tabletek na pełny żołądek w 20 minut mignęła mi zresztą w tym wątku i tak samo jak w moim pierwszym poście nie twierdzę, że to prawda objawiona.

W związku z tym twoje stwierdzenie, że "wypisuję bzdury" jest nie na miejscu, nie mówiąc już o tym, że inną sprawą jest napisanie "nie masz racji", czy "to nie jest do końca tak" a wytykanie komuś niewiedzy w sposób bezczelny.

Co więcej, rada która udzieliłam dziewczynie nie jest bzdurna, bo jak sugeruje ulotka TYCH KONKRETNYCH TABLETEK (Yasminelle), jeśli biegunka nastąpiła w ciągu 3-4 godzin od przyjęcia leku, należy zastosować dodatkową ochronę. Zarówno 1 godzina, jak i 4 godziny, o których mówiła neTy, mieszczą się w tym zakresie. Doradzenie jej więc, aby zabezpieczyła się dodatkowo jest więc jedynym sensownym rozwiązaniem.

Normalnie zignorowałabym twojego posta, ale nie znoszę bezczelnych i protekcjonalnych wypowiedzi. Więc zanim znów zarzucisz komuś wypisywanie bzdur, upewnij się może, czy przeczytałaś ze zrozumieniem wypowiedź osoby, którą bezpodstawnie atakujesz.

Edytowane przez BrigitteBardot
Czas edycji: 2010-06-09 o 11:22
BrigitteBardot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 11:26   #4639
gorzka prawda
Zadomowienie

Podtrzymuje.

A jakbym napisała, że słyszałam, iż yasminelle można brać co drugi dzień i jest zachowana pełna ochrona.

Bzdura? Ależ skąd! Ja tylko tak słyszałam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-09, 11:45   #4640
BrigitteBardot
Zadomowienie

Cytat:
Podtrzymuje.

A jakbym napisała, że słyszałam, iż yasminelle można brać co drugi dzień i jest zachowana pełna ochrona.

Bzdura? Ależ skąd! Ja tylko tak słyszałam.
Chyba ci ta ironia nie wyszła, bo lekarz informuje pacjentkę już przy przepisywaniu leku, że należy brać jedną pigułkę codziennie. A o informacjach dodatkowych, jak to, w jakim czasie wchłania się tabletka, trzeba sobie doczytać.

To już jest po prostu śmieszne, napisałam, że nie mam pewności czy tak jest, więc nie można na tej informacji polegać, a ty mi zarzucasz, że bzdury wypisuję. Skoro do ciebie nie dociera, że podkreśliłam niejednokrotnie że nie jestem pewna tej ZASŁYSZANEJ informacji, to niech chociaż dotrze, że sposób, w jaki wytknęłaś mi błąd, był chamski i bezczelny.
Stary 2010-06-09, 12:24   #4641
gorzka prawda
Zadomowienie

Cytat:
Chyba ci ta ironia nie wyszła, bo lekarz informuje pacjentkę już przy przepisywaniu leku, że należy brać jedną pigułkę codziennie. A o informacjach dodatkowych, jak to, w jakim czasie wchłania się tabletka, trzeba sobie doczytać.

To już jest po prostu śmieszne, napisałam, że nie mam pewności czy tak jest, więc nie można na tej informacji polegać, a ty mi zarzucasz, że bzdury wypisuję. Skoro do ciebie nie dociera, że podkreśliłam niejednokrotnie że nie jestem pewna tej ZASŁYSZANEJ informacji, to niech chociaż dotrze, że sposób, w jaki wytknęłaś mi błąd, był chamski i bezczelny.
U wszystkich lekarzy byłaś? Wątpię. Tak więc mówię, że nie każdy lekarz informuje o tym o czym powinien poinformować. Ponadto są osoby, które nie słuchają co mówią im lekarze, nie potrafią czytać ulotki ze zrozumieniem, natomiast ślepo wierzą w to co czytają na forach internetowych. Skutkiem tego jest rozpowszechnianie bzdur i szkodzenie samemu sobie. Przykład: Ty przeczytałaś na forum tą bzdurę o czasie w jakim wchłaniają się yasminelle, powieliłaś ją, ktoś przeczyta twoją wypowiedź i za jakiś czas znowu ją powieli itd. Aż stanie się wreszcie ,,prawdą objawioną". Dlatego takie wypowiedzi (szczególnie na wątkach dot. poniekąd zdrowia innych) należy w miarę szybko torpedować i to w sposób jednoznaczny i dosadny. Z chamstwem i bezczelnością to się chyba jeszcze nie spotkałaś, a bynajmniej nie doświadczysz tego z mojej strony (doszukując się ich w moich wypowiedziach widocznie bardzo byś chciała). Natomiast moje zdanie było zmieszaniem bezpośredniości z uprzejmością, o czym świadczył zwrot ,,przepraszam", którego znaczenie jest powszechnie (?) znane.

Edytowane przez gorzka prawda
Czas edycji: 2010-06-09 o 12:25
Stary 2010-06-09, 18:57   #4642
plokiju123
Przyczajenie

Cześć dziewczyny lekarz zapisał mi właśnie 2 op. yasminelle żeby wyregulowaćlować okres, wcześniej brałam Cyclo-Progynove ale przytyłam 4 kg!! do tego piersi mnie bolały i najchętniej cały czas bym spała...mam nadzieje że przy tych tabletkach będzie inaczej chodzi mi o to żeby więcej już nie tyć ba a nawet zrzucić to co mi przybyło a może być i jeszcze więcej
plokiju123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 19:21   #4643
_lato
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez plokiju123 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny lekarz zapisał mi właśnie 2 op. yasminelle żeby wyregulowaćlować okres, wcześniej brałam Cyclo-Progynove ale przytyłam 4 kg!! do tego piersi mnie bolały i najchętniej cały czas bym spała...mam nadzieje że przy tych tabletkach będzie inaczej chodzi mi o to żeby więcej już nie tyć ba a nawet zrzucić to co mi przybyło a może być i jeszcze więcej
Yasminelle - zawiera, najniższą dawkę estrogenu. Przy Yasminelle udalo sie wyeliminować wiele efektów ubocznych. Roznie to bywa osobiscie nie przytylam ani grama i bardzo sie ciesze ale wiem ze niektore dziewczyny przeybieraly na wadze, choc zdarzalo sie to bardzo rzadko.

Stary 2010-06-10, 08:17   #4644
BrigitteBardot
Zadomowienie

Cytat:
U wszystkich lekarzy byłaś? Wątpię. Tak więc mówię, że nie każdy lekarz informuje o tym o czym powinien poinformować. Ponadto są osoby, które nie słuchają co mówią im lekarze, nie potrafią czytać ulotki ze zrozumieniem, natomiast ślepo wierzą w to co czytają na forach internetowych. Skutkiem tego jest rozpowszechnianie bzdur i szkodzenie samemu sobie. Przykład: Ty przeczytałaś na forum tą bzdurę o czasie w jakim wchłaniają się yasminelle, powieliłaś ją, ktoś przeczyta twoją wypowiedź i za jakiś czas znowu ją powieli itd. Aż stanie się wreszcie ,,prawdą objawioną". Dlatego takie wypowiedzi (szczególnie na wątkach dot. poniekąd zdrowia innych) należy w miarę szybko torpedować i to w sposób jednoznaczny i dosadny. Z chamstwem i bezczelnością to się chyba jeszcze nie spotkałaś, a bynajmniej nie doświadczysz tego z mojej strony (doszukując się ich w moich wypowiedziach widocznie bardzo byś chciała). Natomiast moje zdanie było zmieszaniem bezpośredniości z uprzejmością, o czym świadczył zwrot ,,przepraszam", którego znaczenie jest powszechnie (?) znane.
Czytaj proszę ze zrozumieniem. Nie napisałam, że tabletka się wchłonęła, ale żeby użyła prezerwatywy i w razie dalszych obaw spytała farmaceuty.

---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ----------

Cytat:
Napisane przez plokiju123 Pokaż wiadomość
Potwierdzam opinię lato_ Ja też nie przytyłam ani grama, właściwie nie dostrzegam na razie żadnych skutków ubocznych poza tymi delikatnymi mdłościami, o których wspominałam, ale one też już ustąpiły.

Edytowane przez BrigitteBardot
Czas edycji: 2010-06-10 o 08:22
BrigitteBardot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-10, 15:31   #4645
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
Co więcej, rada która udzieliłam dziewczynie nie jest bzdurna, bo jak sugeruje ulotka TYCH KONKRETNYCH TABLETEK (Yasminelle), jeśli biegunka nastąpiła w ciągu 3-4 godzin od przyjęcia leku, należy zastosować dodatkową ochronę. Zarówno 1 godzina, jak i 4 godziny, o których mówiła neTy, mieszczą się w tym zakresie. Doradzenie jej więc, aby zabezpieczyła się dodatkowo jest więc jedynym sensownym rozwiązaniem.

Jednorazowa wizyta w toalecie nie jest biegunką... Niepotrzebnie neTy brała drugą tabletkę.

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-10, 18:20   #4646
201604211128
Konto usunięte

witam w wątku - jeszcze recepty nie wykupiłam, ale te tabletki będę brać
Poczytam na pewno wątek (dam radę ) i w razie jakiś wątpliwości będę pytać na pewno Ulotkę jak zawsze przeczytam po zakupie - a jakże Ale jakbym czegoś nie wiedziała, a pytania nie było to będę pytać
Pozdrawiam
201604211128 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 18:13   #4647
damsel in distress
Raczkowanie

Unhappy Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Drogie Wizażanki! Chciałabym poisac Wam moja historię. Od 10 lat biorę tabletki, głównie Diane35 i Cilest. Nigdy nie doświadczyłam żadnych skutków ubocznych, wręcz przeciwnie- cera cudna, żadnego tycia, zwiększonego apetytu. Oczywiście tabletki brałam pod opieką lekarza, a nawet dwóch- endokrynologa i ginekologa, z półrocznymi przerwami i okresowymi badaniami krwi.
Niestety w styczniu lekarz wpadł na pomysł zmiany tabletek na Yasminelle- bo to taka nowość, z małą ilością hormonów. W marcu skarżyłam się lekarzowi na bolesne miesiączki i nadmierne pocenie. Niestety ani ja ani on nie skojarzyliśmy tego z braniem nowych tabletek.
Pewnego dnia, już w kwietniu, dostałam bólu głowy i nagle przestałam rozpoznawac litery, prawie nie widziałam. Trafiłam do szpitala, gdzie, ponownie, nikt nie pomyślał, że to przez tabletki. Zrobiono rezonans głowy i wysłano do domu. Po 12 godzinach ( wyobraźcie sobie ten stres) wróciła mi zdolność czytania, ale nadal widziałam bardzo niewyraźnie.
Wielu okulistów i neurologów potem, sama wpadłam na to, że to pewnie od tabletek. Kolejny lekarz- tym razem bardziej kompetentny- potwierdził moją diagnozę, stwiedzając, że to niedokrwienie mózgu
9mogące prowadzić do udaru!). Kazał odstawić tabletki.
Od miesiąca nie biorę Yaminelle - organizm wariuje - niewyraźnie widzę i jestem ciągle zmęczona. Biorę leki nasenne i uspokajające.

Moja ogromna rada- nie wierzcie lekarzom bezgranicznie! Jeśli zauważycie cokolwiek, co Was niepokoi -sprawdźcie czy to napewno nie od tabletek. Wiem, że tabletki antykoncepcyjne to dla wielu z Was konieczność, ale żeby nigdy nie przydarzyło się Was nic tak strasznego! Nie bagatelizujcie żadnego niepokojącego objawu. Nie każde tabletki mogą być przez każdą z Was stosowane.
damsel in distress jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 18:45   #4648
_lato
Rozeznanie

Kobietki czy macie czasem uczucie pełnośći brzucha i parcie na pęchcerz zawsze w połowie blistra czegoś takiego dostaje: jak nie nudnosci to zgaga a teraz pełność brzucha
Miala z Was któras takie coś?

Cytat:
Napisane przez damsel in distress Pokaż wiadomość
Drogie Wizażanki! Chciałabym poisac Wam moja historię. Od 10 lat biorę tabletki, głównie Diane35 i Cilest. Nigdy nie doświadczyłam żadnych skutków ubocznych, wręcz przeciwnie- cera cudna, żadnego tycia, zwiększonego apetytu. Oczywiście tabletki brałam pod opieką lekarza, a nawet dwóch- endokrynologa i ginekologa, z półrocznymi przerwami i okresowymi badaniami krwi.
Niestety w styczniu lekarz wpadł na pomysł zmiany tabletek na Yasminelle- bo to taka nowość, z małą ilością hormonów. W marcu skarżyłam się lekarzowi na bolesne miesiączki i nadmierne pocenie. Niestety ani ja ani on nie skojarzyliśmy tego z braniem nowych tabletek.
Pewnego dnia, już w kwietniu, dostałam bólu głowy i nagle przestałam rozpoznawac litery, prawie nie widziałam. Trafiłam do szpitala, gdzie, ponownie, nikt nie pomyślał, że to przez tabletki. Zrobiono rezonans głowy i wysłano do domu. Po 12 godzinach ( wyobraźcie sobie ten stres) wróciła mi zdolność czytania, ale nadal widziałam bardzo niewyraźnie.
Wielu okulistów i neurologów potem, sama wpadłam na to, że to pewnie od tabletek. Kolejny lekarz- tym razem bardziej kompetentny- potwierdził moją diagnozę, stwiedzając, że to niedokrwienie mózgu
9mogące prowadzić do udaru!). Kazał odstawić tabletki.
Od miesiąca nie biorę Yaminelle - organizm wariuje - niewyraźnie widzę i jestem ciągle zmęczona. Biorę leki nasenne i uspokajające.

Moja ogromna rada- nie wierzcie lekarzom bezgranicznie! Jeśli zauważycie cokolwiek, co Was niepokoi -sprawdźcie czy to napewno nie od tabletek. Wiem, że tabletki antykoncepcyjne to dla wielu z Was konieczność, ale żeby nigdy nie przydarzyło się Was nic tak strasznego! Nie bagatelizujcie żadnego niepokojącego objawu. Nie każde tabletki mogą być przez każdą z Was stosowane.
damsel in distress wiem ze dajesz dobre rady i masz racje ja tez nie wierze do końca lekarzom, sama przestudiowałam milion razy ulotkę i tak mimo wszystko czasem mam wątpliwośći, ale jezeli chodzi o Ciebie w ulotce o Yasminelle zawarte jest ze gdy nasili sie ktores ze skutkow ubocznych nalezy skonsultowac sie z lekarzem i przerwac stosowanie pigulek o niemozności widzenia tez jest to zapisane.

Stary 2010-06-12, 19:17   #4649
201604211128
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dysk Pokaż wiadomość
witam w wątku - jeszcze recepty nie wykupiłam, ale te tabletki będę brać
Poczytam na pewno wątek (dam radę ) i w razie jakiś wątpliwości będę pytać na pewno Ulotkę jak zawsze przeczytam po zakupie - a jakże Ale jakbym czegoś nie wiedziała, a pytania nie było to będę pytać
Pozdrawiam
Kupiłam, ale cena to ździerstwo czyste - 41 zł za jedno opakowanie (starczyło tylko na jedno, bo na dwa nie miałam kasy). Czy zna ktoś warszawską aptekę z niższą ceną od tej? Serdecznie dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
201604211128 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-12, 19:19   #4650
annan_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dysk Pokaż wiadomość
Kupiłam, ale cena to ździerstwo czyste - 41 zł za jedno opakowanie (starczyło tylko na jedno, bo na dwa nie miałam kasy). Czy zna ktoś warszawską aptekę z niższą ceną od tej? Serdecznie dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
jest caly wątek o cenach pigulek, z pewnością ktoś coś napisał tam o yasminelle

Runners, Yeah We're Different:
http://chayden.net/Runs/Adidas/
annan_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości