|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4621 |
Raczkowanie
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II
Czesc dziewczyny, moze ktoras z Was miala taki przypadek. Biore od ponad pol roku yasminelle. Nie mam jakis hustawek nastrojow itp. ostatnio tylko odczulam spadek libido, ale to moze od stresu - poczatek sesji, egzaminy itp. Ale moja najwieksza porazka jest waga. Przytylam 6 kg. Jestem tym zalamana, bo naleze do kobiet 'grubokoscistych' ktore maja same w sobie wiecej cialka. I to mnie przeraza. Nie wiem czy zmieniac tabletki, bo ogolnie czuje sie dobrze, a waga to niby tylko waga. Boje sie tego, bo w yasminelle jest najmniejsza dawka tego hormonu co powoduje jakies skutki uboczne. Czyli jak wezme inne, ktore maja go wiecej to skutki beda wyrazniejsze? Pomocy. Nie chce wygladac jak mamut.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4622 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4623 |
Przyczajenie
|
Witam! Mam pytanie. Biorę yasminelle od niedawna. Jestem przy drugim blistrze. Przez cały pierwszy blister czułam siię dobrze. Zupełnie nic mi nie było. Teraz jestem przeziębiona (katar, kaszel, temp 38, zapalenie pecherza) i mam pytanie bo jestem przy 4 tabletce i jakoś od 2-3 dni mi niedobrze, czuję się tak jakbym miała zwymiotować, ale nie wymiotuje. Czy waszym zdaniem to raczej od tej grypy czy może to być od tabletek? może tak być, że dopiero przy drugim opakowaniu zaczynają występować skutki uboczne? To moje pierwsze tabletki stąd te pytania. W czwartek mam wizyty u ginekologa, ale chciałam Was zapytać o zdanie. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4624 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#4625 |
Rozeznanie
|
Ja tez mialam dziwne mdlosci na pocztaku
#4626 |
Zadomowienie
|
W sumie w ulotce jest napisane, że mogą się pojawić mdłości jako skutki uboczne, więc nie ma się czym przejmować
![]()
#4627 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4628 |
Przyczajenie
|
Ja dziś wzięłam kolejną tabletke nie miałm dziś gorączki i żadne mdłości też się nie pojawiły więc być może to od tego przeziębienia. Bardzo dziękuję za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4629 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam porblem:/ Otóż: zazwyczaj birę yasminelke ok 21 wieczorem. 3 dni temu wzięłam ją normalnie o stałej porze, no i za jakaś godzine dostalam biegunki ( yyy tzn. jedno "luźne" rozwolnienie) No to sobie mysle, pewnie bedzie mnie tak trzymało, wiec poszłam spac i nastawiłam budzik na 6 zeby sobie lyknac tabletke dodatkowa. No i lyknelam( dodam ze byla to pierwsza tabeltka 3 tygodnia) i slychajcie jaki pech o RÓWNEJ 10 wtsalam i znowu pobieglam do toalety;/ Równe 4 godziny po wzieciu tabletki... ale sobie tak pomyslalam, ze nie bede brała nastepnej... Nie wiem czy dobrze zorbiłam
![]()
#4630 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4631 |
Zakorzenienie
|
Ja mam pewnie głupie pytanie ale nie zaszkodzi
![]() Mam taki mały problem, że nie połykam tabletek... to u mnie chyba rodzinne bo ojciec i dziadek też nie połykają:P dlatego wszystkie gryze ![]() myślałam, że z tymi pójdzie jakoś łatwiej bo są takie małe ale niestety nic to nie dało;/ czy jeśli je będe normalnie gryźć to zachowają wszystkie swoje właściwości? ![]() z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4632 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Rozgryzanie tabletek jest niezdrowe, wiele z nich ma te osłonki, żeby nie uszkodzić przełyku i żołądka. neTy, niestety nie wiem jak Ci pomóc ![]()
![]() |
#4633 |
Zakorzenienie
|
to że nie powinnam wszystkich rozgryzać to wiem, że szkodzi ale nie mam w sumie innego wyjścia ech...
![]() próbowałam ale wczoraj jak popiłam dużą ilością wody to zamiast połknąć tabletka mi się w ustach rozpłynęła:P mam nadzieje, że nie umniejszy to jej działania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4634 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Niepotrzebnie brałaś dodatkową pigułkę, ale skoro dla świętego spokoju to zrobiłaś to już w ogóle nie powinnaś martwić się tym, że byłaś w toalecie 4 godziny po wzięciu tej drugiej tabletki, bo po pierwsze to nie była biegunka, po drugie minęło już tyle czasu, że pigułka się zdążyła wchłonąć. Spokojna głowa. ---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Cytat:
![]() |
#4635 |
Raczkowanie
|
Dzieki laseczki za pomoc
![]() ![]() W takim razie nie biore dwóch opakowań pod rząd ![]()
#4636 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziewczyna wyraźnie napisała, że po pierwszej tabletce miała rozwolnienie w ciągu godziny od zażycia. Więc napisałam, że pierwsza raczej się nie wchłonęła, a druga pewnie tak, co jest zgodne z prawdą ![]() Poza tym nie jest bzdurą fakt, że tabletki mają różny czas wchłaniania w zależności od organizmu i tego, czy żołądek był pełny czy pusty ![]() I skoro dziewczyna pyta nas na forum o to, co i tak ma napisane w ulotce, to chyba oznacza, że ma wątpliwości i woli się upewnić. Nie widzę nic dziwnego w korzystaniu z pomocy farmaceuty w przypadku wątpliwości. No ale jak widać każdy musi znać tę ulotkę na pamięć i stosować się ślepo, nawet jeśli czegoś w niej nie rozumie ![]()
![]() |
#4637 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To: na pusty żołądek wchłania się godzinę, a na pełny 20 minut
![]() |
#4638 |
Zadomowienie
|
A więc proszę wskazać mi zdanie, w którym napisałam, że Yasminelle wchłaniają się od 20 minut do godziny. O ile pamiętam, użyłam sformułowania "słyszałam, że...". Nie wiem, czy zauważyłaś, ale to oznacza że nie jest to mój pogląd, co więcej, jest to informacja niepotwierdzona. Moja wypowiedź miała charakter spekulacyjny, co zresztą chyba łatwo zauważyć.
Dla jasności, napisałam że: "słyszałam, że na pusty żołądek wchłania się godzinę, a na pełny 20 minut" a NIE "Yasminelle na pusty żołądek wchłania się godzinę, a na pełny 20 minut" Niby dwa słowa, a jaka różnica, prawda? Wypowiedź o wchłanianiu się tabletek na pełny żołądek w 20 minut mignęła mi zresztą w tym wątku i tak samo jak w moim pierwszym poście nie twierdzę, że to prawda objawiona. W związku z tym twoje stwierdzenie, że "wypisuję bzdury" jest nie na miejscu, nie mówiąc już o tym, że inną sprawą jest napisanie "nie masz racji", czy "to nie jest do końca tak" a wytykanie komuś niewiedzy w sposób bezczelny. Co więcej, rada która udzieliłam dziewczynie nie jest bzdurna, bo jak sugeruje ulotka TYCH KONKRETNYCH TABLETEK (Yasminelle), jeśli biegunka nastąpiła w ciągu 3-4 godzin od przyjęcia leku, należy zastosować dodatkową ochronę. Zarówno 1 godzina, jak i 4 godziny, o których mówiła neTy, mieszczą się w tym zakresie. Doradzenie jej więc, aby zabezpieczyła się dodatkowo jest więc jedynym sensownym rozwiązaniem. ![]() Normalnie zignorowałabym twojego posta, ale nie znoszę bezczelnych i protekcjonalnych wypowiedzi. Więc zanim znów zarzucisz komuś wypisywanie bzdur, upewnij się może, czy przeczytałaś ze zrozumieniem wypowiedź osoby, którą bezpodstawnie atakujesz.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post45174983 LUTY wymienię Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2010-06-09 o 11:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#4639 |
Zadomowienie
|
Podtrzymuje.
A jakbym napisała, że słyszałam, iż yasminelle można brać co drugi dzień i jest zachowana pełna ochrona. Bzdura? Ależ skąd! Ja tylko tak słyszałam.
#4640 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To już jest po prostu śmieszne, napisałam, że nie mam pewności czy tak jest, więc nie można na tej informacji polegać, a ty mi zarzucasz, że bzdury wypisuję. Skoro do ciebie nie dociera, że podkreśliłam niejednokrotnie że nie jestem pewna tej ZASŁYSZANEJ informacji, to niech chociaż dotrze, że sposób, w jaki wytknęłaś mi błąd, był chamski i bezczelny.
![]() |
#4641 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
(...) prawda jest gorzka bez pociechy, którą daje nadzieja (...) Eduard Bass Edytowane przez gorzka prawda Czas edycji: 2010-06-09 o 12:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4642 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4643 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#4644 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Cytat:
![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post45174983 LUTY wymienię Edytowane przez BrigitteBardot Czas edycji: 2010-06-10 o 08:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4645 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednorazowa wizyta w toalecie nie jest biegunką... Niepotrzebnie neTy brała drugą tabletkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4646 |
Konto usunięte
|
witam w wątku - jeszcze recepty nie wykupiłam, ale te tabletki będę brać
![]() Poczytam na pewno wątek (dam radę ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#4647 |
Raczkowanie
|
![]()
Drogie Wizażanki! Chciałabym poisac Wam moja historię. Od 10 lat biorę tabletki, głównie Diane35 i Cilest. Nigdy nie doświadczyłam żadnych skutków ubocznych, wręcz przeciwnie- cera cudna, żadnego tycia, zwiększonego apetytu. Oczywiście tabletki brałam pod opieką lekarza, a nawet dwóch- endokrynologa i ginekologa, z półrocznymi przerwami i okresowymi badaniami krwi.
Niestety w styczniu lekarz wpadł na pomysł zmiany tabletek na Yasminelle- bo to taka nowość, z małą ilością hormonów. W marcu skarżyłam się lekarzowi na bolesne miesiączki i nadmierne pocenie. Niestety ani ja ani on nie skojarzyliśmy tego z braniem nowych tabletek. Pewnego dnia, już w kwietniu, dostałam bólu głowy i nagle przestałam rozpoznawac litery, prawie nie widziałam. Trafiłam do szpitala, gdzie, ponownie, nikt nie pomyślał, że to przez tabletki. Zrobiono rezonans głowy i wysłano do domu. Po 12 godzinach ( wyobraźcie sobie ten stres) wróciła mi zdolność czytania, ale nadal widziałam bardzo niewyraźnie. Wielu okulistów i neurologów potem, sama wpadłam na to, że to pewnie od tabletek. Kolejny lekarz- tym razem bardziej kompetentny- potwierdził moją diagnozę, stwiedzając, że to niedokrwienie mózgu 9mogące prowadzić do udaru!). Kazał odstawić tabletki. Od miesiąca nie biorę Yaminelle - organizm wariuje - niewyraźnie widzę i jestem ciągle zmęczona. Biorę leki nasenne i uspokajające. Moja ogromna rada- nie wierzcie lekarzom bezgranicznie! Jeśli zauważycie cokolwiek, co Was niepokoi -sprawdźcie czy to napewno nie od tabletek. Wiem, że tabletki antykoncepcyjne to dla wielu z Was konieczność, ale żeby nigdy nie przydarzyło się Was nic tak strasznego! Nie bagatelizujcie żadnego niepokojącego objawu. Nie każde tabletki mogą być przez każdą z Was stosowane. |
![]() ![]() |
![]() |
#4648 | |
Rozeznanie
|
Kobietki czy macie czasem uczucie pełnośći brzucha i parcie na pęchcerz zawsze w połowie blistra czegoś takiego dostaje: jak nie nudnosci to zgaga a teraz pełność brzucha
Miala z Was któras takie coś? Cytat:
![]() |
#4649 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4650 |
Zadomowienie
|
jest caly wątek o cenach pigulek, z pewnością ktoś coś napisał tam o yasminelle
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.