|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - czyli jak przeżyć do wyp
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#332 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - czyli jak przeżyć do wyp
Dziewczyny, zrobiłam rachunek sumienia... Wygląda to tak:
- zrobiłam listę wszystkich posiłków (tj. śniadanie, obiad, kolacja), wypisałam czego ile będę potrzebowała i to wszystko zsumowałam; - lista uwzględnia okres od 11.06. do 20.06., czyli weekend + tydzień + weekend, gdzie oba weekendy jedzenie dla dwóch osób (TŻ będzie u mnie), w środku tygodnia tylko dla mnie (TŻ jeszcze się nie wprowadzi); - lista nie uwzględnia rzeczy, które powinny być w lodówce/szafce na wypadek zachcianki: jakieś ciasteczko, jogurcik czy coś; tylko wszystkie rzeczy zaplanowane! - po obliczeniu mniej więcej, sugerując się cenami w moim sklepie, wyszło +/- 105zł.
#333 |
Wtajemniczenie
|
no brawo
![]() zobaczymy czy dasz radę się tej listy trzymać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#334 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- a co do tego makaronu to ostatnio Tż robił właśnie na obiad ![]() ![]()
![]() |
#335 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#336 |
Zakorzenienie
|
jest nadzieja
![]()
#337 |
Konto usunięte
|
U mnie takie planowanie się nie sprawdza. Jemy to na co w danej chwili mamy apetyt.
|
![]() ![]() |
![]() |
#338 |
Wtajemniczenie
|
nie jesteś czasem spokrewniona z moim tżem? on też potrafi tyle zupy zjeść
![]() a Twój mało je? pewnie dlatego że już nic dla niego nie zostaje? ![]() Edytowane przez wadera4 Czas edycji: 2010-06-09 o 12:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#339 | |
Zakorzenienie
|
Pewnie nie
![]() Gdyby tak było, to pięknie by było! Aż za pięknie, żeby było prawdziwie ![]() Cytat:
No zobaczymy, próbować trzeba ![]()
![]() |
#340 |
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyny
![]() Dzisiaj jestem od rana poddenerwowana, TZ logowal sie na konto bankowe przez internet, i wszystko niby ladnie pieknie wyglada jak zwykle, tylko ze pyta oprocz id i hasla, o haslo pomocnicze. Wiec ja z natury podejrzliwa zabronilam mu cokolwiek wpisywac i wyslalam go na wszelki wypadek do banku zeby zapytal czy to normalne. A wlasnie znalazlam na necie zdjecie identycznej strony pod kategoria phishing ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#341 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Moje oszczędności
![]() Nie kupuję mięsa - wszystko biorę od rodziców, którzy mają świnki, cielątka i drobiu trochę. Mam najświeższe ekologiczne ![]() To samo z ziemniakami (ale z tym bywa różnie) na ziemniaki trzeba by mieć piwnicę, a ma wynajmowanym jej nie mamy. Często z domu też przywożę duży zapas jajek. Zawsze mam porobione mnóstwo słoików - ogórków kiszonych, dżemów, kompotów, sałatek do obiadów. Zawsze robię je u siebie w domu rodzinnym (tam mam miejsce no i składniki za darmo ![]() Praktycznie nie kupuję gotowego jedzenia (moja słabośc jedyna - pizza Rigga ![]() Mój TŻ z tych wiecznie głodnych jedzących za trzech. Więc konkretna zapiekanka z mięsem, kotlety... zapcha mu paszczę go na dwa dni :P U nas na tapecie makaron z sosami - szybkie i dobre. Przygotowuję się do samodzielnego pieczenia chleba ![]() Planuję w miarę posiłki i trzymam się tego! Walczę z faktem, że czasami się coś kupi, a potem trzeba to wyrzucić, bo się nie zjadło... coraz lepiej mi to idzie. Na mieszkaniu wkurza mnie że mamy jakiś stary model kuchenki elektrycznej - dużo prądu idzie. jak np. rozgrzewam piekarnik to za jednym zamachem staram się upiec zapiekankę, potem wsadzę zaplanowane ciasto itp. Pranie - zawsze staram się by pralka była pełna. Z tegoż powodu mam w łazience stertę ciuchów, ręczników itp, ale cóż. Zakupy. W krakowskich supermarketach uważam że najtaniej jest w Auchanie (i to nie jest tylko moja opinia). Więc zgrzewki wody, mleka, cukru, mąki itp... O dziwo w Auchan też są tanie kosmetyki. więc zawsze też tam kupuję. Zawsze też biorę to co w promocji - między większością znanych marek średnio półkowych mała jest różnica. Po kilku latach robienia zakupów już wiem, jaka firma ma dobre rzeczy, jaka beznadziejne, co mi będzie smakowało, mam też porównanie ile co kosztuje, więc jak widzę w sklepie że coś jest droższe niż normalnie to się nie nabieram. Kosmetyki i ciuchy... cóż... wybrałam spod ziemi niepotrzebne mi rzeczy, z wizażowych wymianek mam kilka bluzek na lato. Na zakupy chodzę raz na pół roku - wyprzedaż letnia i zimowa... :P Mimo wiecznego braku kasy staram się mieć w miarę porządne ciuchy. Nie kupuję na bazarkach. Mam mniej ciuchów, ale wytrzymują chodzenie i pranie na okrągło... ![]() Kosmetyki - żel pod prysznic i szampon do włosów z tych drogeryjnych. Pokład, tusz do rzęs - raz na pół roku, bo mało używam. Co do wesel. W tym roku mamy ich aż sztuk 5, w tym jedno własne ![]() Ogólnie jest u nas "goło i wesoło" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#342 |
Wtajemniczenie
|
nie zazdroszczę
![]() ![]() a mnie tż zaprosił na ryby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#343 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obiady to na dwa dni to przodu. Śniadań w tygodniu w domu nie jemy, oboje w pracy - TŻ kanapki a mnie szczerze to najlepiej mi pasuje kupić sobie coś po drodze w danym dniu na co najczęsciej mam ochotę, albo zabrać z domu jeśli to mam. Konkretna burza u mnie była. Kilka razy tak walnęło, że pisk w firmie był ![]() Mam nadzieję, że do 16 przestanie padać. ![]() Ale dzisiaj jest głodna cały czas. Konia z kopytami bym zjadła!!
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Wtajemniczenie
|
dajcie trochę tej burzy.. u mnie tak gorąco..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#345 |
Zakorzenienie
|
Daj maila wyślę Ci kawałek
![]() Chccccccccccccę do domu!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#346 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale zgadłaś, je mało. Mi się w głowie nie mieści, że może nie być głodny od rana do 16, ja już wtedy jestem po zupie i robię miejsce na drugie ![]()
![]() |
#347 |
Zakorzenienie
|
u mnie parno i duszno; można by nad wodą poleżeć a tu w pracy trzeba być
![]() My mieliśmy zaproszenie na jedno wesele, ale że ja mam egzaminy w tym czasie to nie idziemy (i dobrze bo w budżecie kasa zostanie)
#348 |
Zakorzenienie
|
Dla przykładu wkleję menu - może dla kogoś będzie inspiracją
![]() Załącznik 3171718 Ps. Przyszła sobota stoi pod znakiem wyjazdu do Sopotu, stąd ta informacja i brak posiłków.
#349 |
Rozeznanie
|
no i kurcze okazalo sie ze mialam racje, w banku potwierdzili ze ktos podlozyl strone internetowa :/, teraz mam konto internetowe zablokowane na pare dni zanim mi wszytsko zresetuja..
Dobrze ze jestem podejrzliwa ![]() a u mnie pada i pada i pada :/ lata nie widac |
![]() ![]() |
![]() |
#350 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#351 |
Raczkowanie
|
U mnie po burzy ani śladu, gorrrąco bardzo! I ja też mam problem z letnimi ubraniami, nie mam się zupełnie w co ubrać. Ale czekam na przeceny.
Czy tylko mój facet nic nie je? Nawet nie wiecie jakie to męczące ![]() ![]() ![]()
#352 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja z racji godzin pracy jem śniadanie o 8 a obiad o 20 i wystarcza ![]() a mój jest głodny już pół godziny po sutym obiedzie.. i wiecie co wtedy robi? idzie do lodówki i je SAMĄ wędlinę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#353 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#354 |
Wtajemniczenie
|
mój brat też prawie wcale nic nie je, ale za to nadrabia słodyczami
![]() potrafi zjeść 5 tabliczek czekolady naraz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#355 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez 201607180946 Czas edycji: 2010-06-09 o 13:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki przygarniecie mnie?
Mieszkam ze swoim TŻ-mężem-już drugi rok.I widzę,że problemy mamy identyczne ![]() 1.Ja zrobię pyszny obiad jak mam czas po pracy a on przychodzi i mowi:nie jestem głodny bo jadlem w pracy kebaba ![]() 2.Nie je śniadan a kolacje bardzo rzadko 3.Mamy 1 konto i też jak niektore w mbanku ![]() 4.Też czasami zostaje nam na tydz 30zł na zycie ![]() Ale widzę fajne rady,ktore wykorzystam np.odkladanie sumy na poczatku miesiaca. Buziaki i milego gadania ![]()
![]() |
#357 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#358 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#359 |
Zakorzenienie
|
To ja też się przyłącze
![]() Z Tżtem(narzeczonym obecnie od 2 lat, a niedługo mężem) mieszkamy razem 6 rok. Od 2 lat oboje pracujemy i zarabiamy naszym zdaniem "dobre" pieniądze. Wcześniej utrzymywaliśmy się ze stypendium, prac dorywczych,pracy Tżta na 1/2 etatu, datków od rodziców. My jak czytałam niektóre z dziewczyn 1 każdego miesiąca jak mamy wypłaty to: po 1 - płacimy wszystkie rachunki (mieszkaniowe,telefony,ku pujemy bilety miesięczne itd.) po 2 - odkładamy pieniądze na gaz i benzynę do auta (wiemy mniej wicej ile nas to co miesiąc kosztuje) po 3 - kupujemy jedzenie,picie itp. dla kota po 4 - odkładamy określoną kwotę na jedzenie (też wiemy ile mniej więcej wydajemy) po 5 - kupujemy środki czystości/kosmetyki itp., które się skończyły/kończą po 6 - odkładamy na przyjemności tj. wypad do kina/na piwo/na grilla po 7- ja biorę trochę pieniędzy na swoje przyjemności (zakupy), Tż na swoje po 8 - odkładamy co miesiąc określoną kwotę na konto oszczędnościowe lub lokatę (raz tak a raz tak) po 9 - odkładamy parę stówek na nieprzewidziane wydatki typu zepsute auto itp. Latem mamy np. 5 wesel, więc konto oszczędnościowe robi się szczuplejsze ![]() Nie mamy kart debetowych,kredytowych żeby nie kusić losu ![]() Co tydzień robimy sobie listę zakupów, wymyślamy obiady na cały tydzień i idziemy na zakupy, prócz tego wiadomo dochodzą jakieś drobne zakupy w tygodniu. Jednak dzięki takiej liście nie kupujemy jak kiedyś mln zbędnych rzeczy. I tak się jakoś sprawy finansowe płynnie kręcą póki co. Co do gotowania - ja średnio to lubię, za to Tż uwielbia, więc z reguły to on gotuje. Sprzątaniem zajmuje się ja(bo Tż wg. mnie robi to niedokładnie ![]() O dziwo nigdy się nie kłóciliśmy ani nie mieliśmy problemu z podziałem obowiązków. Tż jest bardziej rozsądny,oszczędny odemnie i dzięki niemu nigdy nie brakuje nam do 1,a oprócz tego mamy spore oszczędności i pieniądze na własne wydatki/wczasy itd.
... jeżeli przestajemy marzyć, to znaczy , że umieramy..." Edytowane przez justysia171 Czas edycji: 2010-06-09 o 13:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:45.