Matura 2010-Studia - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-09, 18:25   #2131
exotic smile
Raczkowanie

Dot.: Matura 2010-Studia

Cytat:
Napisane przez enlevé Pokaż wiadomość
wydaje mi sie ze w Rzeszowie

czy Wy tez jeszcze nie wiecie na jaki kierunek ostatecznie sie zdecydować? juz w koncu nie wiem czy stosunki mn. europeistyka czy administracja...
Ale chodzi mi na jaką uczelnie w tych miastach a propo Twoich kierunków, to tez zastanawialam się nad nimi i po przeczytaniu sporo forum dowiedziałam się, ze po stosunkach i europeistyce ciężko znaleźć prace, a jeśli chodzi o administrację to praktycznie kazdy kto to studiuje wypowiada się, ze nauki jest bardzo dużo i ze tego samego uczą się na prawie z tym, ze po administracji nie można zostać sędzia ani adwokatem. Tez bardzo dlugo zastanawiałam sie nad tym kierunkiem ale jednak dałam sobie spokój
exotic smile jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 18:28   #2132
peiz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
jestem pewna że nie nawet nie potrzeba upoważnień pisać, ale dla świetego spokoju duszy może zostaw jakąś karteczkę. dwa lata temu za mojego chłopaka papiery na uczelnie złożył kolega, bez jakiegokolwiek poręczenia
to super, dzięki za odp.
Stary 2010-06-09, 19:28   #2133
enlevé
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez exotic smile Pokaż wiadomość
Ale chodzi mi na jaką uczelnie w tych miastach a propo Twoich kierunków, to tez zastanawialam się nad nimi i po przeczytaniu sporo forum dowiedziałam się, ze po stosunkach i europeistyce ciężko znaleźć prace, a jeśli chodzi o administrację to praktycznie kazdy kto to studiuje wypowiada się, ze nauki jest bardzo dużo i ze tego samego uczą się na prawie z tym, ze po administracji nie można zostać sędzia ani adwokatem. Tez bardzo dlugo zastanawiałam sie nad tym kierunkiem ale jednak dałam sobie spokój
aha rozumiem to w takim razie myślę ze URZ, moj brat studiował jakis czas temu i nie bylo tam jakiejs wielkiej konkurencji na studia
Cytat:
Napisane przez peiz Pokaż wiadomość
Mam pytanie dziewczyny, uświadomcie mnie ;p

Wyjezdzam z Polski niedługo i nie będe mogła osobiście złożyć papierów na uczelnie, na którą się dostanę. Czy ktoś może zrobić to w moim imieniu? Nie będzie problemów?
w wiekszosci chyba nie, ale na stronce chyba UEK-u czytalam inf. o pelnomocnictwie i tam jest potrzebny jakis papier zaswiadczajacy, zawsze lepiej sie upewnic w dziekanacie

enlevé jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 19:42   #2134
estrella18
Raczkowanie

Cytat:

A na jakie studia się zdecydowałaś??
estrella18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 20:15   #2135
viva91
na przekór do celu

Hmm, własnie, a może pochwalicie się na jakie kierunki składacie lub nad jakimi się zastanawiacie? Może razem cos wymyslimy
Stary 2010-06-09, 20:26   #2136
exotic smile
Raczkowanie

[QUOTE=enlevé;19887487]aha rozumiem to w takim razie myślę ze URZ, moj brat studiował jakis czas temu i nie bylo tam jakiejs wielkiej konkurencji na studia

dziękuję Ci bardzo;* a na jakim kierunku studiował jeśli można wiedzieć?

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ----------

Cytat:
Napisane przez estrella18 Pokaż wiadomość
A na jakie studia się zdecydowałaś??
Na ekonomie Tylko zdawałam matme, polski i angielski i wszystko na poziomie podstawowym i teraz boję się, że mnie nigdzie nie przyjmą;(
Stary 2010-06-09, 20:36   #2137
enlevé
Rozeznanie

[QUOTE=exotic smile;19888766]
Cytat:
aha rozumiem to w takim razie myślę ze URZ, moj brat studiował jakis czas temu i nie bylo tam jakiejs wielkiej konkurencji na studia

dziękuję Ci bardzo;* a na jakim kierunku studiował jeśli można wiedzieć?

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:23 ----------

Na ekonomie Tylko zdawałam matme, polski i angielski i wszystko na poziomie podstawowym i teraz boję się, że mnie nigdzie nie przyjmą;(
studiował wlasnie ekonomie

Stary 2010-06-09, 20:54   #2138
exotic smile
Raczkowanie

[QUOTE=enlevé;19889055]
Cytat:
studiował wlasnie ekonomie
I chwalił sobie ta uczelnie? Bo właśnie czytam różne fora i studenci odradzają studiowania w Rzeszowie twierdząc, że tam nie ma żadnej dobrej uczelni i wszędzie liczy się tylko kasa. Nie znam się na tych uczelniach i sama nie wiem czy składać tam dokumenty.
Stary 2010-06-09, 21:24   #2139
khloe_
Zadomowienie

cześć dziewczyny, można sie dołączyć?
w sumie to aż mi głupio pisać,ale co tam, kiepsko mi poszła matura...
z polskiego pewnie ok 70%
matma 30-35%
angielski (jedyna pociecha) ok 90%
dodatkowe
WOS może 60% i historia też ok 60%... wszystko na poziomie podstawowym.
Planuje iść na europeistyke albo stosunki mn. na UW no i raczej już moge się domyślić,że od razu powinnam złożyć na zaoczne..ale jednak wacham się jeszcze czy to aby na pewno odpowiednie studia. Różne opinie krązą na temat tego co te studia dają na przyszłość,ale w zasadzie nie widze innej alternatywy bo z taką maturą to na nic poważniejszego mnie nie przyjmą... Orientujecie się jak w ogóle te studia dokładniej wyglądają? Macie znajomych na tych kierunkach?
pozdrawiam

khloe_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-09, 22:58   #2140
exotic smile
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez khloe_ Pokaż wiadomość
matma 30-35%
dodatkowe
Planuje iść na europeistyke albo stosunki mn. na UW no i raczej już moge się domyślić,że od razu powinnam złożyć na zaoczne..ale jednak wacham się jeszcze czy to aby na pewno odpowiednie studia. Różne opinie krązą na temat tego co te studia dają na przyszłość,ale w zasadzie nie widze innej alternatywy bo z taką maturą to na nic poważniejszego mnie nie przyjmą... Orientujecie się jak w ogóle te studia dokładniej wyglądają? Macie znajomych na tych kierunkach?
pozdrawiam
O takich studiach to nawet nie myśl. Mi tez kiepsko poszła matura, ale myślę moze złożyć jedno podanie na uczelnie prywatną, to na studia zaoczne to szkoda czasu
Stary 2010-06-10, 00:04   #2141
viva91
na przekór do celu

Cytat:
O takich studiach to nawet nie myśl. Mi tez kiepsko poszła matura, ale myślę moze złożyć jedno podanie na uczelnie prywatną, to na studia zaoczne to szkoda czasu
jesli ktoś bedzie dobry w tym co robi i zadba o swoją przyszłość, to znajdzie prace No i trzeba pamiętać że na prywatną nie kazdy moze sobie pozwolić...
khloe, o stosunkach mn. duzo nie wiem, ale czytałam że praca często wiąże się z wyjazdami. za to poznałam kogos kto studiuje europeistykę, dziewczyna ma teraz praktyki w urzędzie, papierkowa robota, czasami zajmuje się sprawami przyzniemnymi, mało "europejskimi" ale pomaga szczególnie w sprawach z dotacjami.
Jak ktos cos takiego lubi Tyle ze to stosunkowo nowy kierunek, mało miejsc a wielu chętnych. Jednak spróbowac nie zaszkodzi. Liczy się to aby robić to co się lubi, a nie się zmuszać

---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ----------

Cytat:
tez kiedys myslałam o ekonomii, za matma szczególnych problemów nie miałam, ale zdawałam ja na podstawie, a czytałam jak i słyszałam opinie że podstawowa matma raczej nie zapewni dostania się na ten kierunek, a nawet jesli to mało kto się później utrzymuje. Mature napisałam dobrze, 92%, ale tegoroczną podstawę trudno było napisac gorzej... Mówią że trudny kierunek i to nie matma jest wcale najtrudniejsza. Pewnie mimo wszystko złożyłabym tam podanie, ale potrzebna jest tez geografia której nie zdawałam

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2010-06-10 o 00:06
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-10, 08:18   #2142
ejMala
Zakorzenienie

GG do ejMala

Składa ktoś z Was na Politechnikę Wrocławską lub Lubelską?
ejMala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-10, 08:20   #2143
exotic smile
Raczkowanie

tez kiedys myslałam o ekonomii, za matma szczególnych problemów nie miałam, ale zdawałam ja na podstawie, a czytałam jak i słyszałam opinie że podstawowa matma raczej nie zapewni dostania się na ten kierunek, a nawet jesli to mało kto się później utrzymuje. Mature napisałam dobrze, 92%, ale tegoroczną podstawę trudno było napisac gorzej... Mówią że trudny kierunek i to nie matma jest wcale najtrudniejsza. Pewnie mimo wszystko złożyłabym tam podanie, ale potrzebna jest tez geografia której nie zdawałam[/QUOTE]

Tego się właśnie obawiam, ze z podstawową matma to mnie nigdzie nie przyjmą też słyszałam, ze na ekonomii jest bardzo ciężko, ale nie mam na co innego isc. Znacie moze jakies ciekawe kierunki gdzie moglabym sie dostac z takimi przedmiotami jakie zdawałam?
Stary 2010-06-10, 08:25   #2144
ejMala
Zakorzenienie

GG do ejMala

Cytat:
matma 30-35%
dodatkowe
pozdrawiam
A ja bym Tobie odradzała te dwa kierunki. Pisałam kiedyś, że mój brat to skończył i to na uczelni, na której wykładali politycy, na której często gościł prezydent, premier. Pracy po tym nie ma, bo to nie są kierunki, które uczą czegoś konkretnego. Z takimi wynikami dostaniesz się na inne kierunki i nie wiem czy jest sens iść na coś po czym raczej nie będziesz miała zapewnionej przyszłości.
ejMala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-10, 09:47   #2145
estrella18
Raczkowanie

Cytat:

Tego się właśnie obawiam, ze z podstawową matma to mnie nigdzie nie przyjmą też słyszałam, ze na ekonomii jest bardzo ciężko, ale nie mam na co innego isc. Znacie moze jakies ciekawe kierunki gdzie moglabym sie dostac z takimi przedmiotami jakie zdawałam?
Może byłaś już na tej stronie, a jak nie to polecam
http://www.tropiciel.maturzysty.pl/

A ja dalej nie wiem na 100% na co składać Im mniej czasu tym więcej wątpliwości. Rekrutacja rozpoczyna mi się 16 i 21 czerwca.
Ale już wiem, że biorę tylko dwie uczelnie pod uwagę: UEK i UJ
A co do kierunków to przez jakiś cza się wahałam czy nie wybrać dziennikarstwa() ale postanowiłam, że w tym roku jakiś 'normalny' kierunek a że chcę studiować za rok drugi to się porządnie zastanowię i może już będę pewna co chcę robić
Teraz będzie prawdopodobnie albo Gospodarka i administracja publiczna albo Zarządzanie.
Stary 2010-06-10, 11:58   #2146
enlevé
Rozeznanie

[QUOTE=exotic smile;19889487]
Cytat:

I chwalił sobie ta uczelnie? Bo właśnie czytam różne fora i studenci odradzają studiowania w Rzeszowie twierdząc, że tam nie ma żadnej dobrej uczelni i wszędzie liczy się tylko kasa. Nie znam się na tych uczelniach i sama nie wiem czy składać tam dokumenty.
powiem tak, nie narzekał, a co do poziomu to mówił ze taki raczej sredni, wiadomo Rzeszow nie jest duzym osrodkiem akademickim jak np. Kraków, ale on studiował jakies 2 lata temu także teraz mogło sie tam dużo zmienić
Cytat:
czemu na zaoczne szkoda czasu? ja tez rozważam zaoczne głównie ze względów finansowych zeby połączyć studia z praca, nie każdego stac na studiowanie dziennych, a zaocznych nie uważam za gorsze (no to zalezy jeszcze od kierunku)
Cytat:
matma 30-35%
dodatkowe
pozdrawiam
skladaj na dzienne warto spróbować przecież

Cytat:
Może byłaś już na tej stronie, a jak nie to polecam
http://www.tropiciel.maturzysty.pl/

A ja dalej nie wiem na 100% na co składać Im mniej czasu tym więcej wątpliwości. Rekrutacja rozpoczyna mi się 16 i 21 czerwca.
Ale już wiem, że biorę tylko dwie uczelnie pod uwagę: UEK i UJ
A co do kierunków to przez jakiś cza się wahałam czy nie wybrać dziennikarstwa() ale postanowiłam, że w tym roku jakiś 'normalny' kierunek a że chcę studiować za rok drugi to się porządnie zastanowię i może już będę pewna co chcę robić
Teraz będzie prawdopodobnie albo Gospodarka i administracja publiczna albo Zarządzanie.
oj, ja tez ciągle mam wątpliwości dziennikarstwo to dobry kierunek, jest wiele możliwości pracy i tez składam na UEK

Stary 2010-06-10, 12:02   #2147
ejMala
Zakorzenienie

GG do ejMala

Możecie mi podpowiedzieć? Lepiej składać na inżynierię biomedyczną, mechanikę i budowę maszyn czy inżynierię materiałową? Na początku marzył mi się pierwszy kierunek, ale teraz już nie wiem
Stary 2010-06-10, 12:14   #2148
FeelingGood
Rozeznanie

estrella18 co zdawałaś? Jeśli można wiedzieć to mniej więcej w jakie wyniki celujesz?

Ja będę składać na UJ (dzienne) i też myślałam o UE w Krakowie, Wrocławiu lub Poznaniu (to raczej wieczorowo, a potem przenosiny na dzienne, bo niestety mam tylko 1 przedmiot R), ale jeszcze się zastanawiam, bo chciałam na międzynarodowe stosunki gosp. ale podobno to ogólny kierunek, a na taki nie chcę iść.
Najbardziej nastawiłam się na logistykę, ale na większości uczelni na jakie chciałam iść jej nie ma jako kierunek a tylko jako specjalność

Dziewczyny a co myślicie o gospodarce przestrzennej?

Niech nikt i nic nie zdoła
Cię powstrzymać od zrobienia rzeczy,
które sobie wymarzyłaś...

FeelingGood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-10, 12:15   #2149
elodia1991
Raczkowanie

Sluchajcie, mam problem. Jako ze zdaje na architekture egzamin z rysunku musze wplacic oplate rekrutacyjna, ale nie wiem jak to zrobic. Zarejestrowalam sie na stronie rekrutacyjnej PWr ale nie wiem jaki sposob uzyskac wskazowki odnosnie tej oplaty. Jak to zrobic?
elodia1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-10, 12:15   #2150
FeelingGood
Rozeznanie

Cytat:
Możecie mi podpowiedzieć? Lepiej składać na inżynierię biomedyczną, mechanikę i budowę maszyn czy inżynierię materiałową? Na początku marzył mi się pierwszy kierunek, ale teraz już nie wiem
Hmm na tych kierunkach się nie znam, ale możesz zobaczyć przedmioty jakie byś na nich miała i co by cię najbardziej ciekawiło.

Niech nikt i nic nie zdoła
Cię powstrzymać od zrobienia rzeczy,
które sobie wymarzyłaś...

FeelingGood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-10, 12:32   #2151
elodia1991
Raczkowanie

Sluchajcie, mam problem. Jako ze zdaje na architekture egzamin z rysunku musze wplacic oplate rekrutacyjna, ale nie wiem jak to zrobic. Zarejestrowalam sie na stronie rekrutacyjnej PWr ale nie wiem jaki sposob uzyskac wskazowki odnosnie tej oplaty. Jak to zrobic?

elodia1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-10, 13:06   #2152
exotic smile
Raczkowanie

A orientujęcie sie może ktory kierunek jest łatwiejszy i prościej sie na niego dostac na ekonomie czy zarządzanie?
Stary 2010-06-10, 13:27   #2153
estrella18
Raczkowanie

Cytat:

oj, ja tez ciągle mam wątpliwości dziennikarstwo to dobry kierunek, jest wiele możliwości pracy i tez składam na UEK
Ale właśnie dużo osób mówi, że żeby być dziennikarzem to ważniejsza jest praktyka niż suche fakty, które dadzą mi studia. Ja chciałam iść na UJ na dziennikarstwo i studenci tak mi mówili, że średnio warto, więc ja w ciągu tego roku będę chciała zapisać się do jakiejś gazetki studenckiej czy cos takiego i w ogóle zobaczę czy się nadaje.

A na co składasz na UEK??

FeelingGood
ja zdawałam wszystko co obowiązkowe-podstawę i WOS- rozszerzenie. Trudno powiedzieć jakie będę miała wyniki, ale może coś koło tego:

WOS: 70-80
Angielski-ok. 90
Polski: nie mam pojęcia
Matma: 60-70
Stary 2010-06-10, 14:41   #2154
viva91
na przekór do celu

Cytat:
A orientujęcie sie może ktory kierunek jest łatwiejszy i prościej sie na niego dostac na ekonomie czy zarządzanie?
zdecydowanie zarządzanie. ale wiele osób ci powie że lepsza praca po ekonomii. i to raczej prawda. zastanawiałam się nad zarządzaniem i w tym roku na to składam ale jako kierunek awaryjny. za kilka lat planuje iść na zarządzanie, bo podobno to świetny dodatek do większości studiów. ktoś kiedyś porównał zarządzanie do kodeksu drogowego. co z tego że znasz przepisy, jesli ani razu samochodem nie jechałeś to kierunek ogólny, ale dobrze uzupełniający wiedzę.

a co do tego co wczesniej pisałam o ekonomii - czytałam niedawno forum studentów uniwersytetu ekonomicznego i tam dyskutowali miedzy sobą że najwięcej problemów z tym kierunkiem mają osoby po klasach ogólnych, bez rozszerzonej matmy w liceum - to oczywiście ich opinia, ale zapewne trochę prawdy w tym jest...

elodia1991, jesli rejestrowałaś się w IRK, to tam przy wyborze kierunku musi byc polecenie w stylu "wpłać opłatę rekrutacyjną". u mnie są np. dostepne druczki które trzeba wydrukować, wypełnić podając numer konta i zanieść na pocztę na przykład. A jesli nie możesz znaleźć - trzeba łapać za telefon i dzwonić do dziekanatu z pytaniem jak to zrobić.

---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

Cytat:
Ale właśnie dużo osób mówi, że żeby być dziennikarzem to ważniejsza jest praktyka niż suche fakty, które dadzą mi studia. Ja chciałam iść na UJ na dziennikarstwo i studenci tak mi mówili, że średnio warto
słyszałam to samo. kiedys w jakimś programie wypowiadała się dziennikarka, która skończyła studia na kierunku "finanse i zarządzanie" ale los tak ją poniósł że skończyła jako redaktorka gazety
Stary 2010-06-10, 14:44   #2155
ejMala
Zakorzenienie

GG do ejMala

Cytat:
Napisane przez FeelingGood Pokaż wiadomość
Hmm na tych kierunkach się nie znam, ale możesz zobaczyć przedmioty jakie byś na nich miała i co by cię najbardziej ciekawiło.
No tak, wybrałam rzeczy, które mnie ciekawią... Ale co jest bardziej hmm potrzebne na rynku?
Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
elodia1991, jesli rejestrowałaś się w IRK, to tam przy wyborze kierunku musi byc polecenie w stylu "wpłać opłatę rekrutacyjną". u mnie są np. dostepne druczki które trzeba wydrukować, wypełnić podając numer konta i zanieść na pocztę na przykład. A jesli nie możesz znaleźć - trzeba łapać za telefon i dzwonić do dziekanatu z pytaniem jak to zrobić.
właśnie na Pwr nie ma tego pisze, że indywidualny numer konta dostępny po wypełnieniu
Stary 2010-06-10, 15:31   #2156
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez ejMala Pokaż wiadomość
właśnie na Pwr nie ma tego pisze, że indywidualny numer konta dostępny po wypełnieniu
po wypełnieniu podania wynikami z matur, tak? no ja bym najpierw poszukała harmonogramu rekrutacji, w nim znalazła termin w jakim trzeba wpłacic opłatę, a jesli trzeba to zrobić wcześniej niż przyjda wyniki to dzwoniłabym do dziekanatu, bo jak inaczej się dowiedzieć...
Stary 2010-06-10, 16:10   #2157
pragnienie
Rozeznanie

Na PWr to w ogóle jakoś dziwnie to zrobili, bo dopóki nie wyślę zdjęcia to nie mogę wybrać kierunku :/

pragnienie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-10, 16:16   #2158
ejMala
Zakorzenienie

GG do ejMala

Cytat:
Napisane przez pragnienie Pokaż wiadomość
Na PWr to w ogóle jakoś dziwnie to zrobili, bo dopóki nie wyślę zdjęcia to nie mogę wybrać kierunku :/
a ja mam wstawione już zdjęcie, ale nie mogę wybrać kierunku, bo nie mam wyników matur i data uzyskania świadectwa dojrzałości jest z przyszłości
Stary 2010-06-10, 17:29   #2159
enlevé
Rozeznanie

Cytat:
Ale właśnie dużo osób mówi, że żeby być dziennikarzem to ważniejsza jest praktyka niż suche fakty, które dadzą mi studia. Ja chciałam iść na UJ na dziennikarstwo i studenci tak mi mówili, że średnio warto, więc ja w ciągu tego roku będę chciała zapisać się do jakiejś gazetki studenckiej czy cos takiego i w ogóle zobaczę czy się nadaje.

A na co składasz na UEK??
tak masz racje, ale mysle ze bedziez miala duzo mozliwosci do zdobycia doswiadczenia, moze na poczatku jakies lokalne gazetki, pisanie do młodzieżowych czasopism (COGITO chyba kiedys mialo nawet taki konkurs dla mlodych dziennikarzy) wiadomo to zalezy jak do tego podejdziesz, ja jestem zdania ze ambitna i wytrwała osoba zawsze sobie poradzi (nawet po filozofii)
a na UEK na administracje lub stosunki składam

Stary 2010-06-10, 20:35   #2160
pragnienie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ejMala Pokaż wiadomość
a ja mam wstawione już zdjęcie, ale nie mogę wybrać kierunku, bo nie mam wyników matur i data uzyskania świadectwa dojrzałości jest z przyszłości
czyli będzie można wybrać dopiero po wpisaniu wyników? a do kiedy należy wpłacić?

pragnienie jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości