|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
LO mat-inf
Chciałabym pójść do liceum o profilu matematyczno informatycznym, ale słyszałam że tam 98% chłopaków idzie. Czy to prawda i jak się można przygotować na taki profil?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: LO mat-inf
jak się przygotować nie mam pojecia, ale z tego co zauważyłam na takich profilach w klasach powiedzmy 20 kilku osobowych, dziewczyn jest góra 10. co nie znaczy, że nie ma ich w ogóle.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Kiedy ja chodziłam do liceum w profilach mat-inf zawsze było więcej chłopaków niż dziewczyn ale różnica była minimalna. Wiadomo, że na ten profil idzie więcej chłopaków. Dziewczyny wybierają raczej profile humanistyczne czy tam artystyczne. Ja miałam przewagę dziewczyn i to było nie do zniesienia (akurat w moim przypadku). Cieszyłabym się gdybym chodziła do "męskiej" klasy
![]() Ale przy wyborze profilu nie sugeruj się tym ile jest tam chłopaków czy dziewczyn bo to nie jest najważniejsze. Zależy co chcesz robić po liceum i czy dobrze czujesz się w matematyce i informatyce, bo te przedmioty będziesz mieć rozszerzone. Dobrze to przemyśl, ja zrobiłam błąd i żałowałam do końca liceum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Faceci owszem potrafia sie zachowywac okropnie i dyskryminujaco, ale sa tez tacy faceci co Cie obronia przed tymi pierwszymi. Na pewno w "meskim" srodowisku obowiazuja twardsze zasady gry, jest wieksza rywalizacja, ale tez sa bardziej zgrani i tworza jasny podzial rol, od Ciebie zalezy jaka sobie tam wywalczysz. Na dluzsza mete to dosc meczace, ja czasem zazdroszcze humanistkom. Ale gdy widze statystyki zarobkow w poszczegolnych zawodach, to mi przechodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Nie patrz na gadki, że 98% chłopaków jest w mat fiz bo to nie prawda. Coraz więcej dziewczyn idzie na takie kierunki. U mnie w klasie niedużo więcej chłopaków było niż dziewczyn.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zależy to pewnie od liceum. ja do takiej klasy chodziłam i na początku miałam 13 dziewczyn, na koniec zostało ich 12 a chłopców było ok 20. Byłą to raczej rekordowa klasa pod tym względem (w starszych rocznikach liczba dziewczyn nie przekraczała 10). Jestem z wyboru bardzo zadowolona, w męskiej grupie lepiej idzie się dogadać, nie ma "grup" klasowych, nie ma tylu kłótni. Chłopcy są przystępniejsi a do tego często całkiem przystojni
![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
potwierdzam
męska klasa jest lepsza...nie ma jakiś piskow, gadek i wkurzajacych panienek ktore się chichotaja;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Za to są buczący kolesie z tyłu klasy :p
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
To nie gimnazjum.. w liceum są bardziej już rozgarnięci. Ja nie zauważyłam żadnego buczenia czy innych wkurzających zachowań - zadowolona byłam bardzo, zarówno z poziomu nauczania jak i klasowej społeczności
![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny
![]() a można się jakoś przygotować wcześniej do tego profilu? Słyszałam o AutoCAD czy pomogła by mi znajomość tego programu w pierwszej klasie? A wy co myślicie o przygotowaniu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
ja w tym roku skończyłam LO z rozszerzeniem Mat-inf. Jest to dokładnie mat-inf-fiz ! Także wiedz o tym
![]() Byłam przez 3 lata przewodniczącą mimo, że klasa liczyła 33 osoby z czego tylko 8 dziewczyn ![]() Atmosfera wspaniała.. to już nie to co gimnazjum, gdzie 3/4 osób jest niedojrzałych emocjonalnie i zachowują się jak dzieci.. Moja klasa z LO to były najlepsze 3 lata całej mojej edukacji .. Moja bratanica teraz też idzie do tego samego LO co ja chodziłam i też na Mat-inf.. także nie zwracaj uwagi na 98% męskości w klasie, bo to akurat zalety ![]() Co chcesz to Ci pomogą ![]() U nas zawsze najlepsze były święta (andrzejki, urodziny, dni sportu,szkoły,nauczyciela itd.. , tłusty czwartek, wigilia.. Wszystkim zajmowali się chłopcy i sami chętnie pomagali.. tylko nie wiedzieli jak .. jak wydalo się im dyspozycje np po wigilii gdzie jest zawsze syfu pełno: podzielcie się na 4 osobowe grupki .. trzeba ułożyć ławki, posprzątać resztki, pozmywać tablicę i gazetki zdjąć, poodklejać z okien ozdoby, rozebrać choinkę .. itd itd ![]() Wszyscy wiedzieli co maja robić i wszystko zniknęło w 10 minut ! Wystarczy chcieć ![]() Bardzo fajnie jest być w męskiej klasie ;D
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Ja AutoCADa na oczy nie widziałam przez 3 lata liceum, nastawiam się, że będę się tym bawić dopiero na studiach.
![]() W sumie do czego chcesz się przygotowywać, do informatyki? Chyba nie ma czego. Ja tylko pamiętam że męczyłam się z pisaniem programików w Pascalu ![]() Nie masz czym się przejmować, lepiej odpocznij w wakacje, całe 3 lata będziesz miałam potem na naukę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Ja właśnie skończyłam klasę o profilu informatycznym, na 34 osoby 7 dziewcząt
![]() ![]() Nie musisz się jakoś specjalnie przygotowywać, po prostu od września zacznij się przykładać do matematyki i innych rozszerzonych przedmiotów albo tych, które planujesz zdawać na maturze i będzie dobrze ![]() A informatyka w liceum to... mit ![]() ![]()
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Zdarza się ogromna różnica.. u mnie w szkole było 29 chłopców i 3 dziewczyny.
Ale nie zawsze tak jest. Poza tym, jeśli strasznie Ci to przeszkadza, to przed złożeniem papierów zobaczysz ile zostało przyjętych dziewczyn i będziesz mogła zrezygnować. Chociaż moim zdaniem nie warto. Jeśli profil Ci pasuje, to nie warto kierować się płcią uczniów ![]() Chłopcy się Tobą/Wami zaopiekują ;p dobrze będzie. I od razu poznasz masę facetów! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wystarczyła mi umiejętność surfowania po internecie ;D Główne strony : demotywatory, nasza klasa, epuls, fotka, kurnik itd ;D A jak internetu lub prądu nie było to z facetem w karty graliśmy :/
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
mala ilosc dziewczyn to akurat plus ( jak dla mnie). Cisza i spokoj, brak klotni.
a jak sie przygotowac? ja sie wcale nie przygotowywalam. Prawde powiedziawszy za bardzo nie rozwineli nam tej informatyki ![]() w innych szkolach robili np Visual Basic i Pascala, u nas ograniczono sie do office'a ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:37.