|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Listopadowo-Grudniowe 2010 :-) cz.2
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() PS. Ja podczytuję, ale oczywiście nie mam czasu na pisanie
|
|||
|
|
|
#1442 |
|
Wtajemniczenie
|
Kretencja ładny brzusio, fajnie się już zaokrągla
|
#1443 |
|
Wtajemniczenie
|
Tu jest napisane, ze duzo zalezy od sprzetu i ze faktycznie w 13 tygodniu mozna cos stwierdzic.Ale ja tam jestem i tak sceptyczna. Znajomym gin mowil , ze chlopak a urodzila sie dziewucha.
https://mamotoja.pl/ciaza_i_porod_ci...ykul,3705.html |
|
|
|
#1444 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
oj następną razą nie będę się nastawiać nawet tydzień przed porodem . Naczytalam się wczoraj o pomyłkach typu, że jeszcze na porodówce na oddzialowym usg wychodził chłopiec a urodziła się dziewczynka lub odwrotnie.---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1445 |
|
Zakorzenienie
|
Fajny brzuszek
![]() Agatkia, mi ostatnio w 11 tc + 4 dni wyszło na usg, ze wg wymiarów dzidzia ma 12 tc +4 dni ja przy moim in vitro wiem dokładnie, kiedy doszło do zapłodnienia, także pewnie Twoja dzidzia pięknie rośnie![]() zgadzam sie z lutien, by wszelkie watpliwości odnośnie wypłat wyjaśniać. Jesli wszystko jest dobrze, to przynajmniej bedziemy wiedziec skąd, co i dlaczego ![]() w lodówce czekają na mnie globulki, dzis na noc jedną sobie "wepchnę"
|
#1446 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja przyjaciolka mi to zrobila (przy moim ogolnym smiechu) i wyszla dziewucha
|
|
|
|
#1447 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Byłam w Sobotę na wizycie u mojgo lekarza i nie omieszkałam zapytać o badanie połówkowe. Powidział, że w 20 tygodniu to wyciągnie pieniędzy od przyszłych matek i mam je sobie podarować. Badanie właściwe powinno wg. niego wykonać się w ok. 24 tygodniu, kiedy wszystkie narządy są wystarczająco rozwinięte. W tym też badaniu główną uwagę kieruje się na echo serca, przepływy krwi. Badanie trwa ok. 30 min. i szczegółowo określa rozwój poszczególnych narządów. Jak widać co lekarz to inna opinia, ale ja ufam mu, bo ma naprawdę doświadczenie i nie próbuje mnie naciągać na dodatkową kasę. To badanie w 24 tyg. ma wykonać jakaś inna osoba, bo potrzebny jest do tego specjalistyczny sprzęt, koszt to nawet 250 zł ale warto je zrobić. Pytałam się też o używanie środków przeciw komarom i powidział, że jak najbardziej, bo działają tylko powierzchniowo. Po naszym forum widać, że ilu lekarzy tyle opinii
|
||
|
|
|
#1448 |
|
Zadomowienie
|
Witam wszystkie kobietki
![]() U nas dziś słoneczko ale i też pochmurno czasem w każdym bądz razie nie ma upałów tak jak w tamtym tygodniu i dzidzia wiecej sie rusza heh ![]() Kliwia jeśli przymierzałaś sie do wózka z dużymi pompowanymi kołami w sklepie/komisie to bardzo prawdopodobne ze nie miał poprostu napompowanych kół bo tak zazwyczaj jest ![]() Moj atlantic ma z tyłu bardzo duze koła pompowane a z przodu średnicowo troszke mniejsze ale przez to że są skrętne to prowadzi sie jedną ręką jak nie dwoma palcami bo też juz tak probowałam (ale to napewno na napompowanych kołach) takze wyprobuj jeszcze ra ale zobacz czy koła napompowane kuzynka miała duze pompowane nieskrętne i jak chodziłam z jej malym na spacery nad woda po piachu to super sie jechalo i wtedy sie zakochałam własnie w takich wózkach ![]() Anecka Ja bym powiedziała bez skrupółów że ja wylądowałaś w szpitalu to lekarze sie dziwili czemu jeszcze nie masz L4 i że dostałaś zalecenie że po skończeniu tego L4 Twoj lekarz ma Ci je przedłużyć. A jak Ci nie da to lekarz ogolny napewno Ci wypisze także nie martw sie. Co do wózka ja kupowałam przez all i umowilam sie z babka czy moglabym najpierw zobaczyc bo było bliziutko zobaczylam pojezdziłam nim no i od razu kupiłam u niej w domu i na jej kompa weszlam i kupiałm na all heh W moim przypadku było tak że porpostu musiala kupic spacerowke mniejsza (taką typu parasolka) bo jej dzidziol mial juz 7 miesięcy a ona musiala dreptać z tym wózkiem po wąskich schodach w starej kamiennicy gdzie mieszka Może w Twoim przypadku tez tak jest albo poprostu komuś w aucie sie nie mieści albo cięzko wchodzi i tez Ci ludzie co sprzedają postanowili kupic mniejsza spacerówke. Duzo osob tak robi wlasnie ja sie nie martwie bo mam w wiezowcu 2 windy takze luzik ![]() ![]() Gustawek Te targi mother&baby to bardzo fajna rzecz. My bylismy w maju w krakowie (odbyly sie 8-9maja) i chociaz musielismy jechac prawie 100km to nie żałuje bo wtedy byłam w 16 tygodniu i dowiedzialam sie ze synka bedziemy miec na co dostalam dowód na filmiku i zdjęciu heh Idz napewno nie pozałujesz. To jest na dworze ale wszystkie stoiska sa pod namiotami takimi duzymi w razie niepogody ![]() A co do płci w 13 tygodniu to tak jak Weronisia wtedy jeszcze płeć może tak samo wyglądać najwcześniej własnie dopiero od 16 tygodnia i to jeszcze dziewczynke wtedy bardzo trudno stwierdzić w tym czasie predzej chłopaka a najbezpieczniej własnie płec po 20 tygodniu Ja teraz 22 czerwca mam połówkowe i lekarz mówił ze na 100% juz bedzie widać (oczywiście jak tylko czekam juz na potwierdzenie drugiego lekarza) ![]() ![]() ![]() Stokrotka to normalne że ile lekarzy tyle opinii Moj lekarz ma juz staż ponad 30lat w tym zawodzie dlatego i tylko dlatego mu ufam. Dostałam sie do niego z polecenia i nie żałuje czuje sie bardzo bezpieczna u niego Facet do rany przyłóż Ale wiem że żadko kiedy sa tacy lekarze..a szkoda eh
Tomuś ![]() Edytowane przez Ishka Czas edycji: 2010-06-16 o 12:23 |
|
|
|
#1449 |
|
Zakorzenienie
|
dokładnie, co lekarz to inne zdanie. I bądź tu mądra
mój lekarz mówi, że właściwie nie tydzień ciąży ale wielkość dziecka jest brana pod uwagę przy ustalaniu, kiedy to usg jest. Bo dzieci różnie rosną. Wiadomo, że mniej więcej w przedziale 20-24 tc są określone wzorce, jakie wymiary powinno mieć dziecko no ale niektóre w 20 tc jest jak w 23 tc, a niekiedy nie.
|
#1450 |
|
Zakorzenienie
|
tak samo jest do usg na kark. tez bierze sie pod uwage wiek ciazy,, ale dziecko musi miec minimum 4,5 cm
---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- ishka mial napompowane bo to wozek gotowy do wyjazdu ze slepu od razu byl |
|
|
|
#1451 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przeczytałam w necie opinię jakiegoś znanego specjalisty od diagnostyki płodu (niestety nie jestem pewna teraz nazwiska ale to do sprawdzenia) że optymalny jest 21tc,że wszystkie narządy są już w pełni rozwięte ale żebra nie są jeszcze bardzo zwapniałe dzieki temu nie przesłaniają obrazu serca. No i zapisałam się na 20/21 tc w ramach abonamentu (jak pisałam-porażka ale nie przez wiek ciąży) a na płatne idę w 23tc.
|
|
|
|
|
#1452 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kiedyś spadłam ze schodów, nie uderzyłam się w głowe, może jedynie szarpnęłam ją, miesiąc po tym zaczęły się moje bóle, pierwszy raz jak mnie głowa bolała to miałam zaniki świadomości- tzn. wiedziałam gdzie jestem, jak się nawyzwam, ale np. nie potrafiłam sobie przypomnieć nazwiska mojego byłego faceta. Pojechałam na pogotowie, dostałam zastrzyk. Po tym pojechałam do neurologa, powiedział że wszystko ok. Może to był tylko zbieg okoliczności, bo moja mama też miewa bóle wigrenowe. Tylko że teraz doszło do tego te serce- czytałam na necie, może to byc nerwica serca- objawy się pokrywają. Co do stresów- mam ich ostatnio b.dużo :/ Nic mi nie pozostaje jak wybrać się w piątek do lekarza i zapytać co się dzieje. PS. Moja kuchnia nie była taka straszna jak się wydawało :P tylko 20 kubków :P |
|
|
|
|
#1453 |
|
Wtajemniczenie
|
Dokładnie, ja jak byłam na usg genetycznym to lekarz od razu nie powiedział mi czy wszystko jest dobrze, bo moje dziecię było już za duże. Byłam w 12 tyg + 3 dz, a CRL= 7,5 cm i musiałam czekać długie 3 dni na jego opinie, bo musiał w jakimś programie obliczyć stopnień prawdopodobieństwa wad genetycznych ( dodam, że miałam podwyższony wynik NT ).
|
#1454 |
|
Zadomowienie
|
Kliwia jeśli tak to radziłabym pompowane ale skrętne
ja jestem niska i jesli chodzi o prowadzenie to bardzo zadowolona A probowałam z 4 letnim synem mojej kuzynki włozylam go do spacerowki (oczywiscie w tym wieku dziecko juz nie jezdzi w wozku no ale chciałam wyprobowac) i tak jezdziłam po chodniku i po lesie i spisał sie super i ciesze sie że akurat jak go kupowalismy nie mielismy zbytnio kasy bo pewnie bym poczekała i kupiła cos nowego i podejrzewam ze o wiele drozszego i bym żałowała a tak mamy te cacko za 330zł bo sie jeszcze utargowałam heh i jestem bardzo zadowolona ![]() Gustawek ten specjalista którego pytałaś to mial racje mój lekarz tez mi tak tłumaczył ze najlepsze czas na połówkowe to 21 tydzień i ja wtedy tez ide Chodzi własnie o zwapnienie żeberek...po 21 wapnieja i juz mniej widać co w srodeczku pod nimi jest i czy wszystko ok
Tomuś ![]() Edytowane przez Ishka Czas edycji: 2010-06-16 o 12:34 |
|
|
|
#1455 |
|
Zakorzenienie
|
musialam isc na rynek kupialm truskawki do obiadu i pudelko nektarynek, od razu w domu zjadlam 3
ale 2 razy prawie puscilam pawia na tym rynku ech. chcialam w jednymsklepiku kupic juz cos dla maluszka. ale jak spojrzalam na te polki to w zasadzie nie iwedzialam co ja mam kupic wiec ucieklam ze sklepu agatkia szkoda ze przez brzuch mialas, bo to jeszcze slabo widac wg mnie. ale grunt ze maluch zdrowo rosnie
|
|
|
|
#1456 |
|
Rozeznanie
|
Ishka, a żeby dostać się na usg na targach to jakoś zaraz na otwarcie rano przyjechaliście? bo słyszalam że jest duzo chętnych a przyjmują tylko 40 osób/dziennie i że trzeba być b.wcześnie?
|
|
|
|
#1457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biejatka, moze rzeczywiscie ból głowy jest od stresu, bidula, wiem po sobie, jak ból głowy uprzykrza życie, współczuję
|
|
#1458 |
|
Zakorzenienie
|
ishka pewnie co wozek to inaczej. ale jutro sie bede widziala z kolezanka, ktora jak dobrze pojdzie ma jeszcze wozek do sprzedania gleboki z opcja spacerowki, nie ma skretnych przednich kolek ale fantastycznie sie go prowadzi, i ma chyba skorzane amortyzatory te wiecie na paskach, jak my nmialysmy bedac dziecki, ale reki sobie nie dam uciac. wozeczek jest szeroki gabarytowo, solidny, ma gleboki kosz, gleboka i szeroka gondolke, kolorystyka unisex - popielaty z dodatkiem grafitu i czerwieni.
Chyba jej zloze propozycje co do wozka. A potem na w lipcu-sierpniu. kupie sobie spacerowke moja wymarzona graco
|
|
|
|
#1459 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za komplementy
Zaraz sobie zrobię tę wróżbę z obrączką Wcale w to nie wierzę, ale ciekawe, co wyjdzie.Stokrotka, mój gin uważa dokładnie tak samo - że najlepiej iść w 24 tygodniu i zrobić też echo serca, Muszę się dowiedzieć ile to kosztuje tu gdzie chodzę, bo niestety jest dosyć drogo, a za echo wiem, że dodatkowo się płaci. Ja pozmywałam, ugotowałam fasolkę, teraz sobie odpocznę Trochę mnie dziś ciągnie w brzuszku, mimo no-spy, chyba za dużo robię, a za mało siedzę spokojnie na tyłku
|
#1460 |
|
Zadomowienie
|
Gustawek my mieliśmy wyjechac z domu juz o 7 heh ale sie przeciągało i wyjechalismy pozniej
bylismy tak ok 11 i juz była masa ludzi w kolejce i juz babka numerki rozdawała i zapisywała nazwiska takze bylismy o 11 a usg mialam robione ok 15 szmat czasu musilismy wystac w słoncu eh no ale nam sie opłacało ![]() Jesli Ty masz blizej to juz radzilabym tam byc na 9 czy cos kolo tego ![]() Kliwia to super oby kolezanka miała jeszcze wozeczek a moze super Ci sie bedzie prowadzic i Ci sie spodoba i bedziesz juz miala pojazd dla swojego szkraba a na lato jasne ze lepsza lżejsza spaceróweczka jeszcze taka na która chorujesz i Ci sie podoba wyjście bardzo dobre moim zdaniem
|
#1461 |
|
Zakorzenienie
|
Najpierw obrączka się kręciła w małe kółeczko (a raczej w jajeczko
), a potem się rozhuśtała w linii prostej Czyli chłopak
|
#1462 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a ja i tak wiem swoje mimo wróżb i usg Kliwia, te wózki na paskach zamiast spręzyn są b.fajne, oglądałam w sklepie i b. mi się to podoba, bardzo dobrze te paski amortyzują i można bujać dziecko w wózku, chociaż do tego może lepiej nie przyzwyczajać
|
|
|
|
|
#1463 |
|
Zadomowienie
|
Kretencja ja w ten sposob wywrózyłam juz 5 osobą co beda miali heh
oni nie wierzyli w to zbytnio ale sie sprawdzilo akurat heh ![]() Co do siedzenia na tyłku to ja tez tam mam ze jak za duzo połaże (np ostatnie moje zakupy w ten upał co był) albo sprzątam prawie cały dzień(pierwsze porzadki w domku nad jeziorkiem) to o zgrozo potem musze caly dzien leniuchowac zebym juz sie dobrze czuła i zeby w brzuszku nie bolalo ![]() Gustawek u mnie we wszystkich wrózbach tych chinskich wychodzi dziewczynka heh a ja od poczatku czułam ze ma byc chlopak i jest
Tomuś ![]() Edytowane przez Ishka Czas edycji: 2010-06-16 o 12:50 |
|
|
|
#1464 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Część badań z abonamentu z Luxmedu, a swoją drogą oddzielnie prywatnie badania. Mam identycznie zaplanowane z USG (jedno w 21 z abonamentu, a prywatnie w 23 tyg.)
|
|
|
|
|
#1465 |
|
Rozeznanie
|
Olik23, a jesteś zadowolona z tego gina luxmedowego? ja chyba po ciąży przeniosę się do kogoś innego, ale nie wiem do kogo.
|
|
|
|
#1466 |
|
Raczkowanie
|
Wiecie co, ta wróżba z obrączką to pewnie jak wróżenie pogody z fusów
, zreszta próba przewidzenia czegokolwiek po urodzie mamy, czy kształcie brzucha rownież. Ja dla jaj zrobiłam to wczoraj, ale w wersji którą znam to obrączkę zawiesza sie na własnym wlosie Wyszedł mi chłopak, ale mój lekarz nawet nie próbował odczytywac z monitora co tam sie kryje między nagami a zaczęłam 17 tydzień w poniedziałek. Myślę, że płeć poznam w lipcu ale to mnie nie przeraża, nie mam takiego parcia na tę wiadomość Od mojego lekarza wiem tylko, że łożysko tworzy sie u mnie na tylnej ścianie macicy i to chyba dobrze, choć w zasadzie to nie wiem jakie to ma znaczenie. Cieszę, sie natomiast że powoli przejmuje ono rolę kosmówki, bo przez nią mialam 5 tygodniowe l4 i teraz już mi raczej nie zaszkodzi
|
|
|
|
#1467 |
|
Raczkowanie
|
Ja z mojego luxmedowego jestem bardzo zadowolona. Trafiłam do niego przez przypadek i nie żałuje. Niestety od sierpnia zmieniam ubezpieczyciela więc i lekarza nowego będę musiała poszukać.
|
|
|
|
#1468 |
|
Zakorzenienie
|
ishka jezdzilam tym wozkiem kilka razy, i za pierwszym razem nie przypadl mi do gustu przez te ogromne kola i brak skretnych przednich.
Ale jechalam z nim tez ostatnio juz jako spacerowka, i mimo braku skretnych przednich, wystarczyli leciutko dosisnac raczke by prednie kolka poszly do gory i mozna bylo zmienic kierunek jazdy o wiecej niz 15 stopni. wiec w sumie rozwiazanie fajne i tansze ![]() dowiem sie jutro wszytskiego ![]() ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- gustawek wiem, ze te skorzane to najlepsze jest, bale ja i tak wozka do domu nei bede wprowadzac wiec bujanie w domu mi odpada
|
|
|
|
#1469 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurde, chyba wstałam lewą nogą, od rana mam nastrój z lekka wk.... dobrze, że jestem sama, bo jeszcze bym się pokłóciła
Moje małe dziś puka w brzuch od rana ![]() ![]()
|
#1470 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za ciepłe słowa
![]() Popłynęły chyba od was jakieś dobre fluidy, bo czuję się rewelacyjnie. Rano zapowiadało się na to co od 2 tygodni czuję, a teraz dostałam takiego kopa, że mogłabym góry przenosić
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:20.

Jeśli uważasz, ze za mało dostałąś to warto się spytać, czasem moga przeoczyć kod B na L-4 i zapłacą 80% a nie 100%, oczywiście takie pomyłki się bez problemu wyrównuje

a to dlatego, że wargi sromowe i łechtaczka dziewczynki są bardzo duże i na wierzchu. Chowają się na swoje miejsce dopiero ok. 16 tc. A więc do tego czasu można jedynie stwierdzić chłopca
oj następną razą nie będę się nastawiać nawet tydzień przed porodem
) Chciałam z początku mieć córkę ale już się przyzwyczailam do mysli że noszę Karolka i teraz jak dowiedzialam się że Karolka niet to mi smutno. Inna sprawa że całe usg (połówkowe) trwało 10 minut
W opisie calkiem pominięto serce