Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2 - Strona 42 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-15, 19:38   #1231
mimochodem
Raczkowanie

Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

Cytat:
Napisane przez nowa123116 Pokaż wiadomość
Im więcej czytam Waszych wypowiedzi tym bardziej myślę że tabletki to same zło. Czy ktoś może napisać coś dobrego?

Urosly mi piersi i nie maleja
poza tym ja nie mialam zadnych skutkow ubocznych, jedynie bolesne pierwsze krwawienie i male guzki na obu piersiach w trakcie przyjmowania I opakowania, po ktorych teraz nie ma sladu (biore 4 opakowanie)

talia: 64->60
biodra: 90->85
udo: 52->49

mimochodem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 21:00   #1232
happygirl89
Przyczajenie

hej taki temat juz na pewno byl ale nie wiem co robic prosze pomozcie. zaczynam brac Yaz, to moje pierwsze opakowanie. planowalam przyjmowac je o 20.30 ale wlasnie dostalam okres i nie wiem co robic czy wziasc teraz pierwsza tabletke czy czekac do jutra do 20.30? moze moje pytanie jest glupie ale naprawde nie wiem jak bedzie lepiej. z gory dziekuje za odpowiedz.
happygirl89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 21:10   #1233
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez happygirl89 Pokaż wiadomość
hej taki temat juz na pewno byl ale nie wiem co robic prosze pomozcie. zaczynam brac Yaz, to moje pierwsze opakowanie. planowalam przyjmowac je o 20.30 ale wlasnie dostalam okres i nie wiem co robic czy wziasc teraz pierwsza tabletke czy czekac do jutra do 20.30? moze moje pytanie jest glupie ale naprawde nie wiem jak bedzie lepiej. z gory dziekuje za odpowiedz.
weź teraz, a następną jutro o 20.30'
poza tym przeczytaj DOKŁADNIE i ze ZROZUMIENIEM ulotkę i przejrzyj conajmniej 10 stron tego wątku, żeby co chwilę nie padało po raz setny to samo pytanie
Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
Ginekolożka stwierdziła możliwość istnienia u Ciebie śmiertelnej dolegliwości i czekałaś 3mce na wizyte? Gratuluje cierpliwości :P Ja bym umarła na zawał zaraz po wyjściu od ginekologa.
Przede wszystkim, nie powinnaś tego zostawić w takim stanie. Skoro jest podejrzenie, trzeba je zbadać dokładniej.. nie w ciągu 2 minut.
Podziwiam również to, że pozostawiłaś to błyskawiczne badanie bez
zażalenia.. :P
zgadzam się też tego nie pojmuję jak można było dać się tak olać... a wyniki badań jakie Ci wyszły?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 21:19   #1234
happygirl89
Przyczajenie

Dziękuję bardzo za odpowiedź
happygirl89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 21:31   #1235
adakowalska009
Raczkowanie

a ja mam grzybicę, kiedy dopiero co wyleczyłam zapalenie pęcherza.
mam dość. to chyba wina tych tabletek a dziś dostałam kolejne 3 opakowania. nie wspomnę, że o współżyciu mogę zapomnieć...;/
adakowalska009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 22:13   #1236
HelgaKowalska
Przyczajenie

A czy komuś zdrzył się brak okresu po 1 opakowaniu?
HelgaKowalska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 22:27   #1237
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez HelgaKowalska Pokaż wiadomość
A czy komuś zdrzył się brak okresu po 1 opakowaniu?
skorzystaj z opcji "przeszukaj wątek" to się dowiesz

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-06-15, 22:58   #1238
HelgaKowalska
Przyczajenie

Cool Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2

No dobra, dzięki znalazłam Ale to nie ejst chyba normalne jak przez całe opakowanie miałam plamienia nn stop a jak doszło do placebo to plamienia trochę ustały a okresu jak nie bylo tak nie ma
HelgaKowalska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 23:04   #1239
201607111047
Konto usunięte

No więc dziś wzięłam drugą tabletkę Yaz z mojego pierwszego w życiu opakowania tabletek antykoncepcyjnych. Wiadomo, że po dwóch tabletkach nie można dużo powiedzieć, na razie jedyne co odczułam to to, że drugiego dnia miesiączki bolał mnie dość solidnie brzuch, no i miesiączka jest jakby bardziej skąpa. Sama jestem ciekawa jak będę się czuła przez cały czas ich brania. Choć ja tak naprawdę często bez żadnych tabletek się bardzo źle czułam, u mnie zawroty głowy, bolesne okresy, bolące 2 tygodnie przed miesiączką piersi to norma do tej pory... więc chyba nawet jak coś będzie efektem tabletek, to tego nie zauważę i nie będę tych objawów przypisywać wyłącznie tabletkom. Mam je zapisane głównie w celach leczniczych (choć w moim przypadku działanie antykoncepcyjne jest uboczne, ale jednak można je wykorzystać ) mocno wierzę, że mi pomogą...

Edytowane przez 201607111047
Czas edycji: 2010-06-15 o 23:05
201607111047 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-15, 23:27   #1240
deedra
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
Ginekolożka stwierdziła możliwość istnienia u Ciebie śmiertelnej dolegliwości i czekałaś 3mce na wizyte? Gratuluje cierpliwości :P Ja bym umarła na zawał zaraz po wyjściu od ginekologa.
Przede wszystkim, nie powinnaś tego zostawić w takim stanie. Skoro jest podejrzenie, trzeba je zbadać dokładniej.. nie w ciągu 2 minut.
Podziwiam również to, że pozostawiłaś to błyskawiczne badanie bez zażalenia.. :P
Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
zgadzam się też tego nie pojmuję jak można było dać się tak olać... a wyniki badań jakie Ci wyszły?
kaktusico- tak, czekalam na wizyte 3 miesiace, bo nie stac mnie bylo na wizyte prywatna i prywatne, specjalistyczne badania. Coz mi wiec pozostalo, czekac z numerkiem na swoja kolej..;/ I tak- po wyjsciu od ginekologa (zreszta przed, z takimi objawami tez) malo nie umarlam- ze strachu, smutku i przygnebienia. Moge dodac jedynie, ze w moim miescie przyjmuje dwoch angiologow (wybralam chyba niestety tego gorszego) i to, ze czekalam trzy miesiace, to i tak krotko. Probujac zarejestrowac sie u drugiego, uslyszalam, ze bede musiala zaczekac do pazdziernika! W tej przychodni wiec spasowalam i udalam sie do drugiej.. I wizyta po trzech miesiacach i tak byla wyproszona (przesunieto mi termin o miesiac, z lipca na czerwiec).. Tak to juz czasem jest leczyc sie na NFZ..

Rozumiem Was, jesli chodzi o to, ze nie powinnam dac sie tak olac, czy tez zglosic zazalenie. W czasie wizyty i po niej bylam chyba w jakims szoku, jej przebieg mnie przerosl i nie myslalam racjonalnie. A ze nie jestem tez osoba, ktora w sposob otwarty potrafi sie tak bronic, zarzadac jakichs badan, ktorej pozwala na to charakter- to jest moj problem i zdaje sobie z tego niestety sprawe. Jestem zbyt cicha i niesmiala, tyle;/

Marwari- zarowno podstawowe badania krwi (OB, morfologia), jak i te na krzepliwosc wyszly zupelnie w porzadku, wszedzie mieszcze sie w 'widelkach' Jesli chodzi o krzepliwosc, to pamietam, ze wynik sklanial sie nawet do tej dolnej, nie zas gornej krawedzi. Jutro poszukam tych wynikow i wrzuce tu jakies wartosci liczbowe, teraz nie mam juz do tego glowy, jestem zbyt zmeczona..

DarkNoir- dziekuje za rady

nowa123116- tabletki sa moim zdaniem najlepsza forma zabezpieczenia, mimo moich malo ciekawych, ostatnich przygod;/ :P Tylko, jak kazda ingerencja w ludzki organizm, wymagaja czujnosci i umiejetnosci wylapania zagrozen. Wiec jesli ktos zle sie czuje, to niech tego nie bagatelizuje i tyle.
deedra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 10:19   #1241
monikan00
Przyczajenie

Hey dziewczyny czy po 3 tyg brania antybiotyku pasuje zachowac wiecej niz tydzien ostroznosci czyli dluzej stosowac dpodatkowo prezewatywy??
monikan00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 10:43   #1242
Segreto
Przyczajenie

Czesc Dziewczyny!
Mam problem, w sumie pewnie panikuje wiec narazie nie chce isc do swojego lekarza.
CHodzi o to ze tabletki yaz biore pierwszy raz i tak jak mi lekarz kazał wziełam je w pierwszy dzien miesiaczki,moje miesiaczki trwały moze 5dni maksymalnie, a teraz? teraz sie juz ciagnie do dnia 8,to nie jest takie duze krwawienie jednakze jest i to ciagle. Pewnie normalne bo biore pierwszy raz tabletki,ale wole sie uspokoic i upewnic.

Pozdrawiam;*
Segreto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 10:45   #1243
deedra
BAN stały

Cytat:
Napisane przez monikan00 Pokaż wiadomość
Hey dziewczyny czy po 3 tyg brania antybiotyku pasuje zachowac wiecej niz tydzien ostroznosci czyli dluzej stosowac dpodatkowo prezewatywy??
Jesli bralas tabletki antykoncepcyjne rownolegle z przyjmowaniem antybiotyku, to moim zdaniem powinnas zaczac stosowac dodatkowe zabezpieczenie juz o wiele wczesniej, a nie dopiero po zakonczeniu brania antybiotyku. Chyba, ze dopiero rozpoczynasz opakowanie.

Poza tym, najpierw sprawdz, czy Twoj antybiotyk wogole 'gryzie sie' z tabletkami i zmniejsza badz znosi ich wchlanianie..
Stary 2010-06-16, 10:57   #1244
Olinka23
Raczkowanie

Witam
Biorę Yaz już kilka miesięcy. Pierwszym dniem rozpoczęcia stosowania różowych tabletek był piątek, ostatnim niedziela. Ostatnio wyjeżdżałam i musiałam połączyć opakowania, więc w poniedziałek wzięłam nowe opakowanie ( pomijając białe tabletki z poprzedniego opakowania ) Dziś wzięłam ostatnią różową tabletkę. Rozumiem że przy połączeniu opakowań zmienił się mój dzień pierwszy i teraz będzie to już poniedziałek a nie piątek? Mam nadzieję że w czasie 4 dniowej przerwy będę zabezpieczona?
Pozdrawiam
Stary 2010-06-16, 11:01   #1245
monikan00
Przyczajenie

oczywiscie ze stosowalam prezerwatywy podczas brania antybiotyku, skonczylam go brac przy 23 tabletce z poprzedniego blistra teraz jestem juz przy nowym normalnie bralam biale 4 tabletki potem rozowe, tylko mowi sie ze po antybiotyku powinno sie jeszcze tydz pozniej stosowac prezewatywy ale jestem ciekawa czy po 3 tyg braniu antybiotykow tez. teraz jestem juz przy 14 tabletce nowego blistra
monikan00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 11:27   #1246
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olinka23 Pokaż wiadomość
Witam
Biorę Yaz już kilka miesięcy. Pierwszym dniem rozpoczęcia stosowania różowych tabletek był piątek, ostatnim niedziela. Ostatnio wyjeżdżałam i musiałam połączyć opakowania, więc w poniedziałek wzięłam nowe opakowanie ( pomijając białe tabletki z poprzedniego opakowania ) Dziś wzięłam ostatnią różową tabletkę. Rozumiem że przy połączeniu opakowań zmienił się mój dzień pierwszy i teraz będzie to już poniedziałek a nie piątek? Mam nadzieję że w czasie 4 dniowej przerwy będę zabezpieczona?
Pozdrawiam
Dwa razy TAK

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 11:28   #1247
deedra
BAN stały

Cytat:
Napisane przez monikan00 Pokaż wiadomość
oczywiscie ze stosowalam prezerwatywy podczas brania antybiotyku, skonczylam go brac przy 23 tabletce z poprzedniego blistra teraz jestem juz przy nowym normalnie bralam biale 4 tabletki potem rozowe, tylko mowi sie ze po antybiotyku powinno sie jeszcze tydz pozniej stosowac prezewatywy ale jestem ciekawa czy po 3 tyg braniu antybiotykow tez. teraz jestem juz przy 14 tabletce nowego blistra
Jesli bralas antybiotyk tak dlugo, to ja na Twoim miejscu tym bardziej stosowalabym prezerwatywy jeszcze przez dodatkowy tydzien

Natomiast co do moich wynikow badania krwi- nie wiem czy wklepywac cala morfologie itp. Podam wiec moze krzepliwosc:
wskaznik protrombiny 113 (norma 70-120)
INR 0,89 (norma 0,90-1,20, przy czym zakres terapeutyczny to 2,0-3,50)
APTT 30 (norma 20-31)
Stary 2010-06-16, 11:31   #1248
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez deedra Pokaż wiadomość
Jesli bralas antybiotyk tak dlugo, to ja na Twoim miejscu tym bardziej stosowalabym prezerwatywy jeszcze przez dodatkowy tydzien

Natomiast co do moich wynikow badania krwi- nie wiem czy wklepywac cala morfologie itp. Podam wiec moze krzepliwosc:
wskaznik protrombiny 113 (norma 70-120)
INR 0,89 (norma 0,90-1,20, przy czym zakres terapeutyczny to 2,0-3,50)
APTT 30 (norma 20-31)
Jak dla mnie to nie wyglądają za ładnie...

Protrombiny masz za dużo (ledwo się mieści w granicy)
INR za mało
APTT za dużo

Mój lekarz mówił, że najlepiej jest jeśli wynik mieści się najbliżej środka (czyli np. protrombina około 95)

Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul

DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 11:48   #1249
Segreto
Przyczajenie

a mi ktos odpowie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-16, 11:51   #1250
deedra
BAN stały

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
Jak dla mnie to nie wyglądają za ładnie...

Protrombiny masz za dużo (ledwo się mieści w granicy)
INR za mało
APTT za dużo

Mój lekarz mówił, że najlepiej jest jeśli wynik mieści się najbliżej środka (czyli np. protrombina około 95)
... :/ Wiec lekarka olala te wyniki, badz zle je zinterpretowala? Boze, czy takie sytuacje sa wogole mozliwe...?:/ Chyba jeszcze wrzuce pozostale wyniki badania (w nawiasach norma):

erytrocyty 4,56 (4,0-5,2)
hemoglobina 13,8 (12,0-16,0)
hematokryt 40,4 (36,0-46,0)

leukocyty 8,2 (4-10)

plytki krwi 261 (150-400)
szerokosc rozkladu plytek krwi 11,9 (9-14)
srednia objetosc plytek krwi 9,6 (8-12)
odsetek duzych plytek krwi 22,3 (15-35)

OB 6 (1-20)

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Segreto Pokaż wiadomość
Czesc Dziewczyny!
Mam problem, w sumie pewnie panikuje wiec narazie nie chce isc do swojego lekarza.
CHodzi o to ze tabletki yaz biore pierwszy raz i tak jak mi lekarz kazał wziełam je w pierwszy dzien miesiaczki,moje miesiaczki trwały moze 5dni maksymalnie, a teraz? teraz sie juz ciagnie do dnia 8,to nie jest takie duze krwawienie jednakze jest i to ciagle. Pewnie normalne bo biore pierwszy raz tabletki,ale wole sie uspokoic i upewnic.

Pozdrawiam;*
To zupelnie normalne, pelno dziewczyn pisze o tym w watku, poczytaj, nie jestes sama Nawet w ulotce jest o tym informacja.
Stary 2010-06-16, 11:53   #1251
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Resztę wyników masz w normie

Stary 2010-06-16, 11:59   #1252
Segreto
Przyczajenie

a moze sie to przeciagnac na dłuuuuuzej?
Stary 2010-06-16, 12:04   #1253
deedra
BAN stały

Cytat:
Napisane przez DarkNoir Pokaż wiadomość
Resztę wyników masz w normie
Czyli z wynikami udac sie do lekarza ogolnego i prosic o skierowanie do chirurga naczyniowego.. Bo do prowadzacej ginekolozki nie pojde chyba drugi raz proszac o to samo skierowanie drugi raz;/ Ehhh, zawsze cos:'( DarkNoir- dziekuje po raz drugi!

---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Segreto Pokaż wiadomość
a moze sie to przeciagnac na dłuuuuuzej?
Niestety moze- nawet do miesiaca mozesz miec plamienia. Ale ciesz sie, ze to tylko plamienia, inni maja gorzej:P ;/
Stary 2010-06-16, 12:04   #1254
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
Napisane przez deedra Pokaż wiadomość
Czyli z wynikami udac sie do lekarza ogolnego i prosic o skierowanie do chirurga naczyniowego.. Bo do prowadzacej ginekolozki nie pojde chyba drugi raz proszac o to samo skierowanie drugi raz;/ Ehhh, zawsze cos:'( DarkNoir- dziekuje po raz drugi!
Do rodzinnego i WYPROŚ skierowanie.

Ja miałam straszny problem ze skierowaniem na krzepliwość. Gin mówił, że to należy do zadań lekarza rodzinnego a lekarz rodzinny, że to sprawa gina, bo to on mi przepisał anty, które powodują u mnie żylaki.

W końcu u gina wyprosiłam skierowanie. Ale ciężko było...

Stary 2010-06-16, 12:05   #1255
Segreto
Przyczajenie

Niestety moze- nawet do miesiaca mozesz miec plamienia. Ale ciesz sie, ze to tylko plamienia, inni maja gorzej:P ;/[/QUOTE]

kurcze;// no nic,bede czekac az przejdzie hehe;P
dziekuje bardzo
Stary 2010-06-16, 19:22   #1256
nikczemna
Przyczajenie

Hej Mam pewien problem - nie mam pojęcia, czy będę mieć dosyć poważną operację, a jeśli tak, to kiedy. Problemem jest też to, że przy obecnej służbie zdrowia zarejestrowanie się do lekarza na jakieś rozsądne terminy graniczy z cudem. Dlatego chciałam się zapytać - kiedy można przerwać stosowanie Yazu? W ulotce pisze tak:
Cytat:
Przerwanie stosowania leku Yaz
MoŜna przerwać stosowanie leku Yaz, kiedy tylko się chce. JeŜeli nie chce się zajść w ciąŜę, naleŜy poradzić
się lekarza co do innych skutecznych metod kontroli urodzin. JeŜeli chce się zajść w ciąŜę, naleŜy przerwać
stosowanie leku Yaz i poczekać do wystąpienia miesiączki zanim rozpocznie się próby zajścia w ciąŜę.
W ten sposób łatwiej jest obliczyć spodziewany czas porodu.
W razie wątpliwości związanych ze stosowaniem leku naleŜy zwrócić się do lekarza lub farmaceuty.
Ale to wcale nie wyjaśnia, czy można sobie nagle przerwać ot, tak - czy trzeba czekać do końca opakowania. Szczerze mówiąc - opcja nr1 bardziej by mi pasowała, bo pewnie tego, czy i kiedy operacja dowiem się 2-3 dni po rozpoczęciu nowego opakowania, a jakby jednak miało jej nie być, to szkoda rozstrajać organizm przed ponownym braniem tabletek :/ Co poradzicie?
nikczemna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 21:41   #1257
strawberry9
Raczkowanie

dziewczyny...mam pilne pytanie...chodzi o to ,że na weekend szykuje mi sie okres ,bo juz beda to tabletki placebo ,a nie moge miec tego okresu bo długa całodniowa podróż przede mna wiec same rozumeicie....Co mam zrobic zeby przesunąć okres?? Zazwyczaj mam okres w sobote ,a chce go mieć w poniedziałek albo w niedziele wieczorem. Pominąć tabletki placebo i wziąść od razu nastepne opakowanie?? Da to cos?? I czy nie zmniejszy skutecznosci pigulek?
strawberry9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 21:51   #1258
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez strawberry9 Pokaż wiadomość
dziewczyny...mam pilne pytanie...chodzi o to ,że na weekend szykuje mi sie okres ,bo juz beda to tabletki placebo ,a nie moge miec tego okresu bo długa całodniowa podróż przede mna wiec same rozumeicie....Co mam zrobic zeby przesunąć okres?? Zazwyczaj mam okres w sobote ,a chce go mieć w poniedziałek albo w niedziele wieczorem. Pominąć tabletki placebo i wziąść od razu nastepne opakowanie?? Da to cos?? I czy nie zmniejszy skutecznosci pigulek?
przeczytaj chociażby ze dwie ostatnie strony wątku, bo było to już wyjaśnianie dopiero co...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-06-16, 22:48   #1259
strawberry9
Raczkowanie

pytanie już nieaktualne.Nie sądziłam że znajdę odpowiedź na to pytanie w ulotce..a jednak.
strawberry9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 11:58   #1260
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strawberry9 Pokaż wiadomość
pytanie już nieaktualne.Nie sądziłam że znajdę odpowiedź na to pytanie w ulotce..a jednak.

To w takim razie po co dodają ulotki do lekarstw

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości