![]() |
#1231 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
Cytat:
Urosly mi piersi ![]() ![]() poza tym ja nie mialam zadnych skutkow ubocznych, jedynie bolesne pierwsze krwawienie i male guzki na obu piersiach w trakcie przyjmowania I opakowania, po ktorych teraz nie ma sladu (biore 4 opakowanie)
![]() |
#1232 |
Przyczajenie
|
hej taki temat juz na pewno byl ale nie wiem co robic prosze pomozcie. zaczynam brac Yaz, to moje pierwsze opakowanie. planowalam przyjmowac je o 20.30 ale wlasnie dostalam okres i nie wiem co robic czy wziasc teraz pierwsza tabletke czy czekac do jutra do 20.30? moze moje pytanie jest glupie ale naprawde nie wiem jak bedzie lepiej. z gory dziekuje za odpowiedz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1233 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym przeczytaj DOKŁADNIE i ze ZROZUMIENIEM ulotkę i przejrzyj conajmniej 10 stron tego wątku, żeby co chwilę nie padało po raz setny to samo pytanie ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1234 |
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1235 |
Raczkowanie
|
a ja mam grzybicę, kiedy dopiero co wyleczyłam zapalenie pęcherza.
mam dość. to chyba wina tych tabletek a dziś dostałam kolejne 3 opakowania. nie wspomnę, że o współżyciu mogę zapomnieć...;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#1236 |
Przyczajenie
|
A czy komuś zdrzył się brak okresu po 1 opakowaniu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1237 |
Zakorzenienie
|
skorzystaj z opcji "przeszukaj wątek" to się dowiesz
![]()
![]() |
#1238 |
Przyczajenie
|
![]()
No dobra, dzięki znalazłam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1239 |
Konto usunięte
|
No więc dziś wzięłam drugą tabletkę Yaz z mojego pierwszego w życiu opakowania tabletek antykoncepcyjnych. Wiadomo, że po dwóch tabletkach nie można dużo powiedzieć, na razie jedyne co odczułam to to, że drugiego dnia miesiączki bolał mnie dość solidnie brzuch, no i miesiączka jest jakby bardziej skąpa. Sama jestem ciekawa jak będę się czuła przez cały czas ich brania. Choć ja tak naprawdę często bez żadnych tabletek się bardzo źle czułam, u mnie zawroty głowy, bolesne okresy, bolące 2 tygodnie przed miesiączką piersi to norma do tej pory... więc chyba nawet jak coś będzie efektem tabletek, to tego nie zauważę i nie będę tych objawów przypisywać wyłącznie tabletkom. Mam je zapisane głównie w celach leczniczych (choć w moim przypadku działanie antykoncepcyjne jest uboczne, ale jednak można je wykorzystać
![]() Edytowane przez 201607111047 Czas edycji: 2010-06-15 o 23:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#1240 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() Rozumiem Was, jesli chodzi o to, ze nie powinnam dac sie tak olac, czy tez zglosic zazalenie. W czasie wizyty i po niej bylam chyba w jakims szoku, jej przebieg mnie przerosl i nie myslalam racjonalnie. A ze nie jestem tez osoba, ktora w sposob otwarty potrafi sie tak bronic, zarzadac jakichs badan, ktorej pozwala na to charakter- to jest moj problem i zdaje sobie z tego niestety sprawe. Jestem zbyt cicha i niesmiala, tyle;/ Marwari- zarowno podstawowe badania krwi (OB, morfologia), jak i te na krzepliwosc wyszly zupelnie w porzadku, wszedzie mieszcze sie w 'widelkach' ![]() DarkNoir- dziekuje za rady ![]() nowa123116- tabletki sa moim zdaniem najlepsza forma zabezpieczenia, mimo moich malo ciekawych, ostatnich przygod;/ :P Tylko, jak kazda ingerencja w ludzki organizm, wymagaja czujnosci i umiejetnosci wylapania zagrozen. Wiec jesli ktos zle sie czuje, to niech tego nie bagatelizuje i tyle. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1241 |
Przyczajenie
|
Hey dziewczyny czy po 3 tyg brania antybiotyku pasuje zachowac wiecej niz tydzien ostroznosci czyli dluzej stosowac dpodatkowo prezewatywy??
|
![]() ![]() |
![]() |
#1242 |
Przyczajenie
|
Czesc Dziewczyny!
Mam problem, w sumie pewnie panikuje wiec narazie nie chce isc do swojego lekarza. CHodzi o to ze tabletki yaz biore pierwszy raz i tak jak mi lekarz kazał wziełam je w pierwszy dzien miesiaczki,moje miesiaczki trwały moze 5dni maksymalnie, a teraz? teraz sie juz ciagnie do dnia 8,to nie jest takie duze krwawienie jednakze jest i to ciagle. Pewnie normalne bo biore pierwszy raz tabletki,ale wole sie uspokoic i upewnic. Pozdrawiam;* |
![]() ![]() |
![]() |
#1243 | |
BAN stały
|
Cytat:
Poza tym, najpierw sprawdz, czy Twoj antybiotyk wogole 'gryzie sie' z tabletkami i zmniejsza badz znosi ich wchlanianie.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1244 |
Raczkowanie
|
Witam
Biorę Yaz już kilka miesięcy. Pierwszym dniem rozpoczęcia stosowania różowych tabletek był piątek, ostatnim niedziela. Ostatnio wyjeżdżałam i musiałam połączyć opakowania, więc w poniedziałek wzięłam nowe opakowanie ( pomijając białe tabletki z poprzedniego opakowania ) Dziś wzięłam ostatnią różową tabletkę. Rozumiem że przy połączeniu opakowań zmienił się mój dzień pierwszy i teraz będzie to już poniedziałek a nie piątek? Mam nadzieję że w czasie 4 dniowej przerwy będę zabezpieczona? Pozdrawiam
#1245 |
Przyczajenie
|
oczywiscie ze stosowalam prezerwatywy podczas brania antybiotyku, skonczylam go brac przy 23 tabletce z poprzedniego blistra teraz jestem juz przy nowym normalnie bralam biale 4 tabletki potem rozowe, tylko mowi sie ze po antybiotyku powinno sie jeszcze tydz pozniej stosowac prezewatywy ale jestem ciekawa czy po 3 tyg braniu antybiotykow tez. teraz jestem juz przy 14 tabletce nowego blistra
|
![]() ![]() |
![]() |
#1246 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1247 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Natomiast co do moich wynikow badania krwi- nie wiem czy wklepywac cala morfologie itp. Podam wiec moze krzepliwosc: wskaznik protrombiny 113 (norma 70-120) INR 0,89 (norma 0,90-1,20, przy czym zakres terapeutyczny to 2,0-3,50) APTT 30 (norma 20-31) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Protrombiny masz za dużo (ledwo się mieści w granicy) INR za mało APTT za dużo Mój lekarz mówił, że najlepiej jest jeśli wynik mieści się najbliżej środka (czyli np. protrombina około 95)
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1249 |
Przyczajenie
|
a mi ktos odpowie?
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1250 | ||
BAN stały
|
Cytat:
erytrocyty 4,56 (4,0-5,2) hemoglobina 13,8 (12,0-16,0) hematokryt 40,4 (36,0-46,0) leukocyty 8,2 (4-10) plytki krwi 261 (150-400) szerokosc rozkladu plytek krwi 11,9 (9-14) srednia objetosc plytek krwi 9,6 (8-12) odsetek duzych plytek krwi 22,3 (15-35) OB 6 (1-20) ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1251 |
Zakorzenienie
|
Resztę wyników masz w normie
![]()
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
![]() ![]() |
![]() |
#1252 |
Przyczajenie
|
a moze sie to przeciagnac na dłuuuuuzej?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1253 |
BAN stały
|
Czyli z wynikami udac sie do lekarza ogolnego i prosic o skierowanie do chirurga naczyniowego.. Bo do prowadzacej ginekolozki nie pojde chyba drugi raz proszac o to samo skierowanie drugi raz;/ Ehhh, zawsze cos:'( DarkNoir- dziekuje po raz drugi!
---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Niestety moze- nawet do miesiaca mozesz miec plamienia. Ale ciesz sie, ze to tylko plamienia, inni maja gorzej:P ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#1254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam straszny problem ze skierowaniem na krzepliwość. Gin mówił, że to należy do zadań lekarza rodzinnego a lekarz rodzinny, że to sprawa gina, bo to on mi przepisał anty, które powodują u mnie żylaki. W końcu u gina wyprosiłam skierowanie. Ale ciężko było...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1255 |
Przyczajenie
|
Niestety moze- nawet do miesiaca mozesz miec plamienia. Ale ciesz sie, ze to tylko plamienia, inni maja gorzej:P ;/[/QUOTE] kurcze;// no nic,bede czekac az przejdzie hehe;P dziekuje bardzo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1256 | |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1257 |
Raczkowanie
|
dziewczyny...mam pilne pytanie...chodzi o to ,że na weekend szykuje mi sie okres ,bo juz beda to tabletki placebo ,a nie moge miec tego okresu bo długa całodniowa podróż przede mna wiec same rozumeicie....Co mam zrobic zeby przesunąć okres?? Zazwyczaj mam okres w sobote ,a chce go mieć w poniedziałek albo w niedziele wieczorem. Pominąć tabletki placebo i wziąść od razu nastepne opakowanie?? Da to cos?? I czy nie zmniejszy skutecznosci pigulek?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1259 |
Raczkowanie
|
pytanie już nieaktualne.Nie sądziłam że znajdę odpowiedź na to pytanie w ulotce..a jednak.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To w takim razie po co dodają ulotki do lekarstw ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:33.