![]() |
#391 |
Przyczajenie
|
Dot.: Kanałowe lecznie zębów - wątek zbiorczy
Niedługo bede miał leczenie kanałowe czy to boli?? Czy potrzebne bedzię dodatkowe znieczulenie ?? Proszę pisac !
![]() ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ---------- Leczenie kanałowe boli ?? potrzebne będzie dodatkowe znieczulenie!? pisac proszę ! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 |
Raczkowanie
|
mam głupie pytanie. Mój pierwszy leczony kanałowo ząb - wizyta na początku maja. Lekarz wyczyścił kanały, założył lekarstwo i wysłał mnie na rtg. Następna wizyta 1,5 tygodnia później - obejrzał rtg i stwierdził, że zmiany duże i że trzeba jeszcze raz założyć lekarstwo. Znów było czyszczenie kanałów, upychanie lekarstwa i jeszcze częściowa odbudowa zęba (na wierzch założył mi coś ala plomba - światłoutwardzalne bo laserek był w ruchu). Zrobił to bo ząb ponoć mógłby nie doczekać następnej wizyty z samym lekarstwem (groziło pęknięcie). Następna wizyta miała być miesiąc później czyli 11 czerwca. Pojechałam a tam na drzwiach info-przychodnia dziś czynna do 16 (miałam wizytę na godz. 18 i już było zamknięte). Trochę się wściekłam, bo ponoć od poniedziałku 14 czerwca mój dentysta miał wyjechać na jakieś "szkolenie". Dziś zadzwoniłam do przychodni z pytaniem: co teraz? Miła pani recepcjonistka powiedziała mi że mój dentysta już u nich nie pracuje a ja zostałam z rozgrzebanym zębem!!!!
![]()
![]() |
#394 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dobrze by bylo jak najszybciej isc do dentysty, bo lekarstwo dlugo nie moze byc i bakterie jak sie dostana do zeba to trzeba od nowa leczyc ![]() ![]() ps. witaj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
spokojnie ![]() z moich podejrzeń wynika ze masz włozone lekarstwo ,z ktorym możesz chodzić do około 3miesiecy ,ale ma nie boleć jesli pojawi sie ból oznacza to że zab był tak bardzo zainfekowany ze trzeba szybciutko znowu wymienic lekarswto na nowe także zapisz sie do dentysty i wszystko my opowiedz tak jak nam tu na wizazu a dentysta bedzie wiedział co robić i oczywiscie obowiazkowo fotka rtg
![]() |
![]() |
#396 |
Raczkowanie
|
dziekuję za info. Uspokoiłyście mnie trochę. Tego dentystę bardzo lubiłam (nawet bać się przestałam, a ja jestem panikara stomatologiczna) - mówi mi na bieżąco co robi, dlaczego i jakie będą tego efekty, a to mnie jakoś tak zawsze uspokaja. Jeśli chodzi o ząb, to popsuł się niewidocznie w środku a pewnego dnia wierzch się odkruszył i pokazała się wielka dziura :/ Wtedy zaczął boleć. Z rtg wynikało że jest poważny stan i dlatego dwa razy mialam zakładane lekarstwo. Po założeniu ząb mnie bolał około tygodnia ale tylko przy "stukaniu" w niego, teraz już nie boli wcale. Skoro z lekarstwem mogę jeszcze pochodzić to będę dzwonić do prywatnego gabinetu mojego pana dentysty - każde szkolenie się kiedyś kończy
![]() ps. Fiolusiek, witaj ![]()
![]() |
#397 |
Zakorzenienie
|
mam problem i mam nadzieje, że mi pomożecie... Wcześniej nie miałam problemów z zębami a teraz co się z nimi dzieje, to poprostu masakra... już 2 zeby mam kanałowo zrobione... miałam zapalenie dziąseł bardzo ostre, i znów pojawił sie problem
otóż jakiś miesiąc temu wyleczyłam ząbka, tzn wymieniłam plombę i trochę pod nim było pruchnicy , została ona usunięta ( podrażniono mi w tym czasie trochę dziąsło , strasznie krwawiło) no ale wypełniono ząbka i wszystko było ok, a od jakiegoś czasu czuje delikatny ból ...wybadałam, że to własnie ten ząb ( boli przy mocniejszym dotknięciu) i teraz nie wiem co jest przyczyną ..... czy ząb został źle zaleczony ?? Czy to przez dziąsło ;> powiem może że ból jest do zniesienia, ale boje się , ze bedę znów przechodzic przez to , przez co przechodziłam przed leczeniem kanałowym . Ważne jest chyba też to , że ból zęba ustaje po umyciu zeba i wypłukaniu płynem do ust polecanym przy zapaleniach ( i ból sie znów pojawia gdy coś zjem ![]() ![]()
![]() |
#398 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
także najlepiej skonsultowac problem z dentysta(piszesz ze mozesz za 2 tyg ale mysle ze w kazdym momencie mozesz podejsc do obojetnie jakiego dentysty i poprosić o konsultację, jemu zajmie to 5 minut a Ty bedziesz wiedziała na czym stoisz) ..i oby to było tylko dziąsełko
![]() |
![]() |
#399 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() np dziś bólu jako tako nie czuję, ale przy dotknięciu zęba paluchem okropnie boli ![]()
Jeśli chce się być szczęśliwym, nie wolno gmerać w pamięci... ![]() ![]() Edytowane przez sikoreczka111 Czas edycji: 2010-06-17 o 07:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ząb reaguje na opukiwanie także w gre wchodzi najprawdopodobniej albo nawrazliwosc ale bardziej zapalenie miazgi zeba poniewąz od wymiany wypełnienia mineło 2 tyg na pewno fotka bedzie konieczna
![]() |
![]() |
#401 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem w trakcie leczenia kanałowego...
Mam już wypełniony korzeń...Niedługo mam mieć założoną blombe... Jednak chyba zaczął boleć mnie ten ząb... Lekko mi mroczy... Zaczęłam się tym martwić ;( Czy to znaczy, że ząb jest źle zrobiony i będzie od nowa? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#402 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a to że ząb reaguje po wypełnieu kanału zdarza sie bardzo czestoi jest to normalne,ale jesli ból bedzie sie wzmagał (tzn tabletki p/bólowe)absolutnie powinna sie Pani udac do dentysty lub zadzwonić i powiedzieć co i jak jeśli przestanie boleć to ok ,ale na wizycie na ktorej bedzie dentysta zakladał wypełnienie rózniez prosze powiedzieć dentyscie żezdarzył sie taki incydent bólowy ,on bedzie wiedział co dalej robić
![]() |
![]() |
#403 |
Zakorzenienie
|
Sprawa wygląda tak...
Ząb był leczony dosyć długo ponieważ na drugiej wizycie był dalej truty...po oczyszczeniu korzeni bolał więc było dalej lekarstwo a wypełnienie korzeniu za dwa tygodnie dopiero... Zdjęcie nie było robione bo jak przyszłam na wypełnienie to ząb nie bolał...dentystka powiedziała, że jakby bolał to by wtedy było... Wypełnienie korzeni było robione dwa tygodnie temu... Zostałam uprzedzona, że mogę czuć rozpieranie i może ząb być rozdrażniony bo dentystka nakuwała żeby sprawdzić jak daleko może wypełnić... Tylko, że on zaczał mi ćmić wczoraj... I teraz się martwię... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Zakorzenienie
|
ja juz nie wiem co ja mam z tymi zebami , dbam o nie , a i tak się psują
![]()
![]() |
#405 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do pielegnacji to polecam plyn do plukania ust listerine niebieski ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#406 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
rodzice nie wiem jak bo tata szybko dość stracił trochę ząbkó w wypadku ( ale ogólnie chyba dość szybko mieli sztuczne zębki robione... -> choc nie wiem jaki czas jest normalny na takie sprawy )
![]() |
![]() |
#407 |
Zakorzenienie
|
Dzwoniłam do dentysty...
Powiedziała mi, że na odległość to mi nic nie poradzi... Wizytę mam na przyszłą środę... To nie dziwne, że boli mnie tyle czasu od wypełnienia korzenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
jedyne co moge w tej sytuacji doradzic to wykonanie fotki rtg )rtg wykonuje sie w momencie rozpoczecia leczenia kanałowego i po wypełnieniu korzenia celem sprawdzenia takie sa normy stomatologiczne i ja jako dentysta nie wyobrazam sobie inaczej) czy normalne ze tyle czasu może bolec ? z jednej strony tak ale nie ma zdjecia nie ma diagnozy.., niestety poniewaz sa osoby w ktorych jest to normalna rzecz ze boli po wypełnieniu ,ale byc może rzeczywiscie cos tam sie dzieje w kanałach i trzeba to wyjaśnić
![]() |
![]() |
#409 |
Zakorzenienie
|
Oby przestało mnie boleć...
Źle się wyraziłam...mnie nie boli od momentu wypełnienia...tylko zaczęło pobolewać wczoraj...czyli ok dwóch tygodni po wypełnieniu... Pozostało wytrzymać do środy... I mam nadzieje, że przestanie boleć...Chociaż przed leczeniem bolało podobnie ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
tez tak moze być jak najbardziej
![]() |
![]() |
#412 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za odpowiedzi...
Pozostaje mi czekać do środy i mieć nadzieję, że nie będzie bardziej bolało... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Zakorzenienie
|
wizażanki
licze na Waszą pomoc ![]() Ivoclar- widzę, że jesteś specjalistką tutaj ![]() ![]() we środe miałam zabieg w narkozie- leczenie i wyrywanie zębów. w tym czasie pani doktor zdążyła mi też zacząc leczenie kanałowe. Założyła mi lekarstwa do 2 zębów i w poniedziałek- czyli właściwe 5 dni po zabiegu mam się stawic u niej ponownie. I teraz moje pytania: czytam Wasze wypowiedzi i tak sobie mysle i porównuje - czy to aby nie za wcześnie po 5 dniach juz rozwiercac mi te zeby ( na poniedziałek mam 6- ona ma 3 kanały)? Widze ze niektore z Was z lekarstwem chodziły tydzien, dwa a nawet miesiąc... Boje sie ze to za wcześnie, ona mi rozwierci, okaże się, ze nie zatruło sie, zapłace za kolejne lekarstwo i bede tak chodzic non stop - jak to jest, że pani dr zaczeła mi jeden kanał także podczas zabiegu, ale nie dawała mu juz lekarstwa i na drugi dzien juz po zabiegu skonczyła mi go ( jedynka)- ze znieczuleniem. oczywiście nic nie bolało. trwało to ponad 1,5h - czy mozliwe jest ze faktycznie bede tam chodzic po sto razy, wyjmowac te letarstwa i wkładac nowe i tak na okrągło? ajajaaaaj bo ja już panikuję.. ![]()
![]() ![]() FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood Edytowane przez roux666 Czas edycji: 2010-07-03 o 21:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#414 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
generalnie lecznie kanałowe polega na -załozeniu do zęba tzw.trucizny i wtedy ząb truje sie do około 2 tyg -tzw.eksrypacji przyzyciowej czyli dentysta w znieczuleniu od razu usuwa nerw -oraz jak ja to mówie metoda łaczona czyli jesli dentysta nie jest pewnien czy w całości usunał nerw z ęba ,zakłada do niego jeszcze dla pewnosci odrobine truzizny na wlasnie około 5-7 dni(szczególnie w zebach trzonowych) są rózne metody kombinowane i dentysta kóry wykonuje zabieg dokonuje wyboru jakiej metody ma użyć poniewąz on widzi naocznie dany ząb i to co zastanie w środku a jak długo beedziesz chodzić do dentysty ? no niestety ale na to pytanie nie odpowiem ponieważ mysle że skoro juz zdecydowałaś sie na lecznie zebów to wypadałoby je skończyć na wet chodząc po 100razy aby po prost nie zaprzepaścić po pierwsze leczenia a po drugie pieniążków
![]() |
![]() |
#415 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oczywiście nie mam zamiaru przerwać leczenia, nie po to juz tyle kasy na to wydałam ( pewnie w tej cenie miałabym piękne porcelanowe uzębienie już ![]() Interesowało mnie tylko, czy faktycznie może być tak, że mi dentysta będzie truł tego zęba i truł. Tak sobie też myślę, że skoro kazała mi przyjść 5 dni po zabiegu z szóstką, do której założyła lekarstwo to może tak, jak piszesz zastosowała tę drugą metodę. ( na co cicho liczę...) W każdym razie, dziś wieczorem się przekonam. Dzieki jeszcze raz za odpowiedz ![]()
![]() |
![]() |
#416 |
Zakorzenienie
|
Mi dentystka dziś zaczęła kanałowo... Na razie zaaplikowała mi na trzy tyg lekarstwo. Jest niestety ryzyko, że nie da się mi zęba uratować, bo jest bardzo zepsuty (a wcale tak mocno nie bolał, tylko gdy coś nim ugryzłam i to też nie zawsze). Niby mam nerwy poskręcane, czy coś, że się dentystka w ogóle nie mogła przez to wszystko przebić tam, gdzie chciała. Dlatego dała mi lekarstwo i zobaczymy potem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Zakorzenienie
|
Ivoclar
jak pisałas, moja dentystka stosuje 2 wymienione przez Ciebie metody. w rozmowie z nią też spytałam, o co chodzi z tą "trutką" i ona mni ezbeształa heh mowiąc, ze ona nie stosuje trucizny, ze rzadko to sie teraz stosuje. Ze trucizna bardzo jest niebezpieczna, ze niszczy duzo. ze to co ona mi zakłada, to nie trucizna a lekarstwo, a wiele osób myli pojęcia. Dlaczego tez operowałas tym pojęciem Ivoclar, czy miałas na mysli jednak faktycznie truciznę, czy moze takim slangiem juz walnęłas- bo wiadomo, ludzie tak potocznie mowią. No i oczywiscie...mam pytanie... Mam tez jednego zeba, ktorego wlasciwie nie ma, kiedys z niego wypadła plomba a pozniej wykruszył mi sie podczas jedzenia. Została sama dziurka i korzen. Pani doktor chciała go ratowac- bo zawsze moze sie przydac, cos wstawie tam ![]() Ale mowi, ze mam tam stan zapalny, ze mozliwe ze jest torbiel. Mimo to, opracowała mi kanały w nim i ...włozyła lekarstwo na 3 tygodnie i pojechała na urlop. Do wizyty mam jeszcze tydzien...a polowa lekarstwa mi wypada. Jezykiem czuje, ze podczas mowienia, picia czy płukania zebów mi to odpada i musze poprawiac, aby bylo na swoim miejscu. Mam isc do kliniki, aby mnie przyjał inny lekarz i poprawił to? Czy moze mi to wypasc i moge poczekac do swojej wizyty? Co radzisz? ![]()
![]() |
#418 |
Zakorzenienie
|
Miałam dziś pierwszą wizytę leczenia kanałowego
![]() bardzo się boję ząb już był w sumie martwy pan mi dał znieczulenie dla mojego komfortu psychicznego. Czeka mnie jeszcze jedna lub dwie wizyty, mają do dyspozycji mikroskop ale ja się baaardzo boję że ten ząb zszarzeje itp, jest to szóstka... ale widoczna gdy się uśmiecham... boję się że mi go usuną i w ogóle... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jak myslicie jaka jest szansa uratowania zeba ze zgorzelem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mój mąż miał zęba ze zgorzelą i naprawdę w strasznym stanie (połamanego) i dentysta go wyleczył i odbudował,więc szansa pewnie zawsze jest.
Funny, we're all one, but one also means that we are lonely... Edytowane przez Sephinrot Czas edycji: 2010-07-27 o 11:26 Powód: błąd ortograficzny |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:48.