|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4351 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Czyli jest mozliwosc ,ze masz nadcisnienie? jesli tak, to fatalnie sie zlozylo bo wysokie cisnienie + upaly daja w kosc do tego mogly, ale niekoniecznie przyczynic sie antyki, moze pomysl o badaniach? bo w sumie przez ponad 2 m-ce brania antykow nie mialas zadnych skutow ubocznych a tu taka akcja...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4352 | |
Raczkowanie
|
Zrób sobie podstawowa morfologie, ja miałam pare lat temu to samo. Podczas brania tabletek antykoncepcyjnych , nagle zaczeły mi włosy leciec garściami ( prawie zostałam łysa
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4353 |
Konto usunięte
|
byłam u gina w sobotę i dowiedziałam się że nie mam tego PCOIS.. że musieli tak napisać w karcie żeby wyciągnąć kasę z NFZ bo inaczej by im nie zapłacili za moje badania
![]() jestem szczęśliwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4354 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Morfologie mi zrobili od razu w szpitalu. Wszystko wyszło w najlepszym porządeczku. A co do żelaza, to gdyby nie to, że w zeszłym roku przez przypadek dowiedziałam się o anemii to nawet nie wiedziałabym, że mam PCO. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4355 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
u mnie to jest taka dziwna sprawa;/ w sumie najwyzsze ciśnienie jakie mam to te 140/90, zawsze miałam 120, 130/80. Ale odkąd się dowiedziałam o tym PCOS, jakoś gorzej jest;/Biorę Diane 35, czuję sie dobrze, badam się regularnie, eh oby wszystko było ok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4356 |
Raczkowanie
|
bianca8333 widze ze to nie tylko mi podskakuje cisnienie jak juz zobacze fotelik i lekarza
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4357 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie Ty jedyna denerwujesz się u lekarza. Ja dzisiaj, po tej akcji z ciśneiniem i resztą, byłam tak spraliżowana u mojego ginekologa, że aż zwrócił mi uwagę, że kiedyś lepiej sie ze mną dyskutowało. Nawet pozwolił sobie na mały, szalony żarcik (mimo ze jest za***iście poważnym człowiekeim): pani studiuje stosunki międzynarodowe, ja ginekolog, to takie pokrewne specjalizacje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4358 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie
![]() I u mnie ostatnio gin stwierdził PCO... Dziwne w sumie trochę, bo ostatnie badania wskazały na prawidłowy poziom wszystkich hormonów ( w tym stosunek fsh do lh) poza progesteronem - ten był dramatycznie niski, na poziomie menopauzalnym. Biorę luteinę i dostałam też na wywołanie owulacji clostybegyt i miałam sprawdzić testami owulacyjnymi, czy faktycznie owulacja będzie. I tak, sprawdziłam sobie jeszcze zanim zaczęłam brać clost. No i test (owulacyjny) wyszedł pozytywnie. I teraz pytanie: czy jest możliwe, żeby test owulacyjny był pozytywny, a do owulacji w końcu nie doszło? pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4359 |
Wtajemniczenie
|
Hejka dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#4360 |
Raczkowanie
|
![]()
MMONIKA9 TO SUPER
![]() ![]() Lejdi Bond wiesz fakt ze bede musiala chyba zmienic lekarza choc bardzo tego nie chce ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4361 |
Rozeznanie
|
Witam wszystkie forumowiczki!
Niestety u mnie również zdiagnozowano PCO. Mam 23 lata, nieregularne miesiączki i trądzik. Oponkę na brzuchu mam ale wiem, że to tylko i wyłącznie moje własne zaniedbanie ![]() ![]() ![]() prolaktyna - w normie TSH - w normie LH - 13,36 mlU/ml FSH - 4,91 mlU/ml Wiem, że mój stosunek LH:FSH jest 2,71 czyli dosyć dużo ![]() Pytałam pani dr czy mam powtórzyć badania i zrobić je w odpowiednim dniu cyklu ale stwierdziła, że nie ma takiej potrzeby. Ponadto na usg tarczycy wyszło, że mam guzka, czekam na wyniki biopsji. Dziecko planuję dopiero za jakiś rok lub półtorej więc mam przepisany Cilest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4362 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dawno mnie tutaj nie było i wpadam zobaczyć co słychać, u mnie nadal oczekiwania na upragnioną fasolkę, może kiedyś się uda. Pola co do Twojego pytania, to słyszałam, że stosowanie testów owulacyjnych przy pco nie przynosi efektów, gdyż mogą wychodzić cały czas fałszywie dodatnie, a poza tym przy leczeniu clo powinnaś mieć robiony monitoring owulacji żeby nie przestymulować jajników, dziwie się, że lekarz Ci o tym nie powiedział
![]() |
#4363 |
Rozeznanie
|
KALWI23 życze powodzenia w staraniach o fasolkę
![]()
jesteśmy razem już... ![]() Edytowane przez narciarka Czas edycji: 2010-06-16 o 20:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#4364 |
BAN stały
|
Witam
Mam prośbę. Piszę pracę magisterską dotyczącą FAS i wiedzy o tym schorzeniu wśród kobiet w ciąży. W związku z tym chciałabym bardzo prosić o szczere wypełnienie poniższej ankiety: http://www.ankietka.pl/ankieta/44350/ciaza.html .. |
![]() ![]() |
![]() |
#4365 |
Raczkowanie
|
witam
nie wiem czy może się orientujecie ale ostatnio miałam robione badania hormonalne i jednym się przeraziłam, ponieważ mam za dużo progesteronu a mianowicie moje wyniki to: 2.09 nmol/l Przedział: 0.32 - 1.72 faza folikularna 0.38 - 19.78 faza owulacyjna 4.77 - 63.59 faza lutealna 0.32 - 1.30 menopauza robiłam sobie te badania w 9 dniu cyklu czyli w fazie golikularnej więc mam ponad norme więc zaczełąm dużo czytać na ten temat i moje objawy się zgadzają np. trądzik i łojotok, kiedyś wogóle prawie nie miałam z tym problemu a teraz masakra jest, trądzik na buzi, plecach i deklodzie...nawet dostałam łojotoku skóry głowy...masakrejszyn, a najgorsze jest to że chyba przy wysokim progesteronie moge mieć PCOS, a ja pragne dzieci i to bardzo ![]() proszę dziewczyny o odpowiedź..bo głupieje
#4366 |
Zadomowienie
|
hej, mam trochę dziwną sprawę, mam 19 lat, od dawna obserwuje u siebie owłosienie typu męskiego (hirsutyzm), okresu nigdy nie miał regularnego. Ginekolog skierował mnie na początku na badanie prolaktyny i wyszła podwyższona przez dwa miesiące brałam bromergon ale on nic nie pomógł. Później miałam badany testosteron i tez wyszedł podwyższony i ginekolog przepisała mi Diane-35 i po zjedzeniu dwóch opakowania mogę powiedzieć że włosy jak by wolniej odrastały. Ale cały czas męczą mnie myśli że to PCO bo mam jeszcze inne objawy, ale pani ginekolog powiedziała że naraie nie mam się co martwić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4367 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
hmhmm, no to mnie nie pocieszyłaś... A orientujesz sie w jaki sposób mogłoby pco fałszować wynik? I na czym polega monitoring owulacji? Cytat:
Ja bym zrobiła dodatkowe badania, żeby mieć pewność jak to jest w Twoim przypadku. chociaz podobno jest tak, ze dopóki nie chcesz zachodzić w ciążę, każą Ci brać tabletki anty, a dopiero przy próbach zajścia w ciążę cokolwiek więcej się robi |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4368 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez iffonka7 Czas edycji: 2010-06-17 o 19:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4369 |
Zadomowienie
|
![]() [QUOTE=pola_m;20060512]hmhmm, no to mnie nie pocieszyłaś... A orientujesz sie w jaki sposób mogłoby pco fałszować wynik? I na czym polega monitoring owulacji? Przepraszam, nie było moim celem to żeby Cię straszyć ![]() A monitoring polega na robieniu usg dopochwowego 1-2 razy w miesiącu w celu ustalenia ewentualnej owulacji, szczególnie przy clo jest to ważne, bo można przestymulować jajniki. Najprościej mówiąc bierzesz przez 5 dni clo, poźniej dzwonisz do lekarza i umawiasz się na sprawdzenie owulacji. Jeżeli lekarz Ci mówi, że monitoring nie jest potrzebny to go zmień. Ja też byłam leczona bez sensu przez kilka miesięcy przez pewną ginkę no i w końcu znalazłam lekarkę, która właściwie się mną zajmuje. A i jeszcze jedno zalecił Ci lekarz branie np luteiny albo duphastonu? Przy nich trzeba pamiętać żeby je brać po owulacji, żeby jej nie zablokowały Głowa do góry wszystko będzie ok !!! ![]()
#4370 | |
Wtajemniczenie
|
nie jestem ekspertem, najlepiej pogadać jeszcze z ginem, ale ja miałam robione usg i wszystkie hormony
[QUOTE=KALWI23;20069506] ![]() Cytat:
![]() hmhm, no tak się domyśliłam z tymi testami, tylko że co konkretnie sprawia, że wyniki są fałszowane? Biorę luteinę - i czekam na wzrost temp i następnego dnia zaczynam brać. pozdrawiam i życzę powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4371 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A ja dalej w tym samym miejscu... :/ juz mnie szlag trafia normalnie... juak tak dalej pojdzie to moje opakowanie castagnusa straci termin przydatnosci ![]()
![]() |
#4372 | |
Zadomowienie
|
[QUOTE=pola_m;20072658]nie jestem ekspertem, najlepiej pogadać jeszcze z ginem, ale ja miałam robione usg i wszystkie hormony
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4373 |
Zadomowienie
|
Z moja Panią ginekolog to jest tak że ona jest bardzo dobrą specjalistką, ma duże doświadczenie. Ale gdy kiedyś zagadałam jej o moich obawach PCO to szybko mnie zbyła.
A nie wiecie czy można prywatnie zrobić takie usg gdzieś? Na pewno musiałbym je robić ginekolog, czyli wiązało by się to pewnie z prywatna wizyta u niego. Do swojej gin jestem umówiona dopiero na poczatek września, a nie chce tak długo czekać na usg a zresztą nie wiadomo czy znowu by mnie nie zbyła. |
![]() ![]() |
![]() |
#4374 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I marzę o totalnym wyleczeniu, a nie zaleczaniu objawów. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4375 |
Raczkowanie
|
pola jesli to pco to tego nie da sie totalnie zaleczyc
![]() dziewczynki pisze bo juz mi sie nudzi bez was ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4376 |
Wtajemniczenie
|
Czy na tym forum odpowiada jakiś ginekolog?Dzis dostałam wyniki badan i się martwwię bo:
3 dzień cyklu: PGN 1,21 ng\mL PRL 594 mlU\L dodam, że hormony tarczycy jak najbardziej w porządku.Ktoś mi odpowie czy mam się czym martwić? |
![]() ![]() |
![]() |
#4377 |
Zakorzenienie
|
Na forum nie ma gin, ale masz podwyzszona prl norma 40-470mU/L, pgn tez jest podwyzszony norma 0,1-1,15ng/ml
hej Kalwi dawno cie nie bylo na forum ![]() Edytowane przez simonee Czas edycji: 2010-06-18 o 16:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#4378 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny proszę o pomoc w interpretacji wyników, więc badania miałam robione w 20 dniu cyklu (faza lutealna) i wyglądają one następująco:
FSH - 14,6 IU/l norma 1,7 - 7,7 LH - 37,6 mIU/ml norma 7,7 - 58,5 Testosteron - 0,38 ng/ml norma 0,06 - 0,82 Estriadol - 356,8 pg/ml norma 43,8 - 211,0 Progesteron - 1,2 ng/ml norma 1,7 - 27,0 co one znaczą? ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- LH pomyłka norma jest następująca 1 - 11,4
#4379 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4380 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.