Ciaza i porod w UK - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-16, 19:18   #3241
magdus25
Raczkowanie

Dot.: Ciaza i porod w UK

Jolaoo piekny opis w tym pokoju spedzilam godzine zanim mnie odeslali do domu,rodzilam juz pod piatkaa widzisz nie poznalam,ale ze mnie ciec trzymajcie sie cieplutko

---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ----------

1985ewa mnie na dobra sprawe przydala sie koszula nocna do karmienia,plyn do kapieli,balsam do ust,krem do twarzy i szczoteczka do zebow(ale ja mam krecka na tym punkcie ) noi pantofle,dla dziecka 2 pary spiochow,pieluchy (w sumie to az 3 szt),niedrapki,czapeczka i cos cieplejszego na wyjscie tzn kaftanik i tylereszte dostalam w szpitalu...tyle tylko ze ja spedzilam w szpitalu tylko 12 godzin po porodzie,wiec nie mialam kiedy uzywac tego co przytaszczylam,tylko sie niepotrzebnie tych toboŁkow tz nanosil juz kiedys ktos tu pisal cala liste dla tych ktorzy zostaja dluzej w szpitalu z tego co mi sie wydaje
Stary 2010-06-16, 20:49   #3242
hanjah
Zakorzenienie

Dziś zaliczyliśmy pierwsze wielkie rodzinne zakupy-do domu wróciliśmy z pięknym wózkiem dla Dorotki Nawet dobrze się stało, że nie kupiliśmy go przed porodem, bo teraz trafiliśmy na ładniejszy i tańszy
http://www.toysrus.co.uk/Babies-R-Us...usion(0076975)
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 20:57   #3243
Diari
Rozeznanie

1985ewa ja kiedyś tutaj na forum napisałam listę rzeczy potrzebnych do szpitala (taką listę dostałam od położnej). Może poproś swoją o taką listę, bo z tego, co słyszę, to w różnych szpitalach są różne listy.

Do tego, co Magdus napisała dodałabym jeszcze ręcznik i luźną koszulę do porodu
Stary 2010-06-16, 21:16   #3244
Darianna25
Zakorzenienie

Jola piękny opis porodu.

Ja dziś do torby włożyłam aparat.Została mi szczoteczka do zębów i antyperspirant.

Ja po zakupach w mieście.Rodziców pooprowadzałam po centrum i mam dość.Kupiłam sobie buciki z przeceny.

Mój Ł się juz stresuje.
Czekam na weekend.W sobote będzie 3xS.I jeszcze na zakupy pojade w niedziele jak się nic nie ruszy.
A powiedzialam mężowi jak jedna z dziewczyn poskakała i jej wody odeszły to moja corka teraz mi doradza skakanie
W takim razie mamy 4xS.
Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 21:43   #3245
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jola00 Pokaż wiadomość
Teraz uczymy się siebie nawzajem Jesteśmy bardzo,bardzo szczęśliwi...
Dziekuje za piekny opis, oczywiscie uronilam łezke czytajac. Jolu, napisz, jak sie teraz czujesz? Czy ktos Ci pomaga przy maluszku?

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Dziś zaliczyliśmy pierwsze wielkie rodzinne zakupy-do domu wróciliśmy z pięknym wózkiem dla Dorotki Nawet dobrze się stało, że nie kupiliśmy go przed porodem, bo teraz trafiliśmy na ładniejszy i tańszy
I kupiliscie taki fioletowy? Bardzo mi sie podoba ten kolor

Cytat:
Napisane przez Darianna25 Pokaż wiadomość
Czekam na weekend.W sobote będzie 3xS.I jeszcze na zakupy pojade w niedziele jak się nic nie ruszy.
A powiedzialam mężowi jak jedna z dziewczyn poskakała i jej wody odeszły to moja corka teraz mi doradza skakanie
W takim razie mamy 4xS.
No to pozostaje nam trzymac kciuki, zeby plan 4xS (chociaz moze uwazaj z tym skakaniem...) poskutkowal

A ja spedze weekend niczym poslaniec DHL W piatek odbieram lozeczko - tak wyszlo, ze sama. Maz z bratem co prawda kreca nosem, ale jestem pewna, ze ktos mi pomoze je zaladowac do samochodu. W sobote jedziemy odebrac koszyczek dla dziecka a po drodze zwiedzamy zamek Warwick. A w niedziele - zaraz po szkole rodzenia smigamy po wozek Juz sobie wyobrazam, jak bedzie wygladal moj pokoj stolowy w niedziele wieczorem Na szczescie juz w poniedzialek wszystkie te rzeczy znikna, zeby pojawic sie dopiero na przybycie Adasia
I jestem jeszcze dalej poza tymi snami.
(...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba,
Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą.
Vedma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 21:55   #3246
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vedma Pokaż wiadomość
I kupiliscie taki fioletowy? Bardzo mi sie podoba ten kolor
Na zdjęciu wygląda na fiolet, ale jest ciemnogranatowy. I taki przyjemny w dotyku
Wydawał nam się ładniejszy niż ten, który wcześniej oglądaliśmy: czarny z ciemnozielonym. Zresztą tamtego już w sklepie nie było.
Stary 2010-06-16, 21:59   #3247
Jola00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 1985ewa Pokaż wiadomość
Jola00 i hanjah - maluszki są przecudne jeszcze raz gratulacje
Dziewczyny mam pytanie do tych z was które już rodziły: czy mogłybyście napisać co muszę zapakować do szpitala dla siebie a co dla dziecka

Mi w szpitalu przydały się:
-koszula do porodu
-druga koszula na zmianę po porodzie(rozpinana do karmienia)
-podpaski
-żel pod prysznic,pasta szczoteczka do zębów
-ubranka,pieluszki,nawilża ne chusteczki dla dziecka
-kanapki dla małża
-aparat fotograficzny
Chyba tyle,oczywiście miałam o wiele więcej,ale się nie przydało. Ja również byłam w szpitalu tylko parę godzin

Cytat:
Napisane przez Vedma Pokaż wiadomość
Dziekuje za piekny opis, oczywiscie uronilam łezke czytajac. Jolu, napisz, jak sie teraz czujesz? Czy ktos Ci pomaga przy maluszku?

Czuję się dobrze. Już dziś byliśmy zarejestrować małego
Małż wziął sobie tydzień wolnego i pomaga mi w domciu W ogóle po porodzie bardzo się zmienił (na lepsze oczywiście). Niesamowite jak bardzo to przeżył Poród rodzinny to naprawdę cudna sprawa

Jola00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 23:06   #3248
uwaga
Raczkowanie

GG do uwaga

Gratuluje wszystkim Mamusiom i zazdroszczę,że to już...
Ja miałam dzisiaj drugi skan.To dopiero 7 tydzień i 2 dzień.Widziałam bicie serca.To było niesamowite!Aż łezka się pojawiła.Mam dwa zdjęcia i ciągle na nie patrze razem z Mężem.Niesamowite przeżycie.
uwaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-16, 23:14   #3249
Darianna25
Zakorzenienie

A mnie właśnie odpad kawałek czopa.I jestem pewna, że to to ale bez krwi.
Ciekawe ile razy tej nocy wstane.
Stary 2010-06-16, 23:53   #3250
1985ewa
Rozeznanie

Wiem że kiedyś była chyba podawana lista do szpitala ale nie mogłam znaleźć Jeśli chodzi o koszulę do porodu to czy mogłybyście doradzić co wybrać i gdzie kupić. Wiem że może zadaję głupie pytania ale to dla mnie coś nowego a część z was jest już bardziej doświadczona. Czy to ma być taka zwykła koszula nocna jak do spania,czy ma być długa czy krótka? Do porodu mam jeszcze trochę czasu ale to wszystko zaczyna mnie trochę przerastać

1985ewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 00:22   #3251
maatra
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiem że kiedyś była chyba podawana lista do szpitala ale nie mogłam znaleźć Jeśli chodzi o koszulę do porodu to czy mogłybyście doradzić co wybrać i gdzie kupić. Wiem że może zadaję głupie pytania ale to dla mnie coś nowego a część z was jest już bardziej doświadczona. Czy to ma być taka zwykła koszula nocna jak do spania,czy ma być długa czy krótka? Do porodu mam jeszcze trochę czasu ale to wszystko zaczyna mnie trochę przerastać
jak najkrótsza musisz ja przeciez podwinac do porodu.
Polecam Primark,moja poszla do wywalenia,za duzo krwi,pozniej dzieciatko na mnie lezalo i tez pobrudziło
wczesniej nie chcialam nic z Primarka,teraz w piżamy zaopatrze sie tylko tam
szlafrok,klapki, wielkie podpaski(najlepiej majtko podpaski jesli zostajesz na noc i stresuje Cie pobrudzone przescieradlo)kosmetyczka ,recznik. w kazdym szpitalu jest inaczej...
ja mialam jedzienie,jedzienie dla Tz, nieograniczone picie,podpaski, podklady na lozko.
Stary 2010-06-17, 04:44   #3252
Diari
Rozeznanie

1985ewa tak jak Maatra mówi, Primark najlepszy na takie rzeczy. Ja kupiłam tam koszulę do porodu za 3 funty, sięga do połowy uda, albo krócej. Koszule z guzikami do karmienia też tam za 2,5. Obie na dziale z piżamami.

znalazłam listę którą kiedyś napisałam https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post18226097
Stary 2010-06-17, 08:15   #3253
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Ja swoją koszulę do porodu miałam na sobie może z 5 minut Jak mi tylko położna powiedziała, że już widać główkę, to kazałam tż żeby mnie rozebrał (tzn. pomógł zdjąć tę koszulę i stanik) i rodziłam tylko w skarpetkach
Stary 2010-06-17, 08:46   #3254
maatra
Wtajemniczenie

Cytat:
to kazałam tż żeby mnie rozebrał (tzn. pomógł zdjąć tę koszulę i stanik) i rodziłam tylko w skarpetkach
szalona
Stary 2010-06-17, 09:07   #3255
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maatra Pokaż wiadomość
szalona
Bo sobie pomyślałam, że łatwiej mi będzie się rozebrać zanim się dziecko urodzi, żeby mi je od razu położyli na gołym ciele. I naprawdę było mi wszystko jedno, że leżę tam goła jak święta turecka Zresztą na sali był tylko tż i dwie położne (w tym jedna studentka).
Stary 2010-06-17, 12:17   #3256
1985ewa
Rozeznanie

Cytat:
Ja swoją koszulę do porodu miałam na sobie może z 5 minut Jak mi tylko położna powiedziała, że już widać główkę, to kazałam tż żeby mnie rozebrał (tzn. pomógł zdjąć tę koszulę i stanik) i rodziłam tylko w skarpetkach
To można sobie wybrać co chce się mieć na sobie w czasie porodu
Cytat:
Napisane przez Diari Pokaż wiadomość
znalazłam listę którą kiedyś napisałam https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post18226097
Dzięki

1985ewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 12:36   #3257
ursull
Zakorzenienie

cześć babeczki

Darianna jak tam? Rodzisz?

Ewa ten kraj jest tak cudowny,że możesz rodzic jak chcesz,w czym chcesz i z kim chcesz. ja rodziłam w t shircie TZa,ale tak jak Hanjah napisała w momencie produ nie mysli się o tym co się ma na sobie

Tym razem tez wystarczy mi t shirt,nie kupuję koszuli do porodu,jedynie jakąś koszulę lub piżamkę na wszelki do szpitala

uwaga takie usg to niesamowite przeżycie . Najwazniejsze,że wszystko ok

hanjah wózek spoko,aby wam służył jak najlepiej

Jolaoo za dzielną postawę w trakcie porodu,ja tez rodzilam tylko z gas&air więc wiem co to znaczy. Super to opisałaś .

Diari a ty jak się czujesz? Może prześcigniesz Dariannę?

ursull jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 12:55   #3258
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ursull Pokaż wiadomość
Ewa ten kraj jest tak cudowny,że możesz rodzic jak chcesz,w czym chcesz i z kim chcesz. ja rodziłam w t shircie TZa,ale tak jak Hanjah napisała w momencie produ nie mysli się o tym co się ma na sobie

Tym razem tez wystarczy mi t shirt,nie kupuję koszuli do porodu,jedynie jakąś koszulę lub piżamkę na wszelki do szpitala
Ja pizamke na "po porodzie" dostalam od Maatry (), taka specjalnie dostosowana do karmienia i do tego w pieknym, blekitnym kolorze. A do porodu zamierzam sobie kupic jakas luzna, bawelniana koszulke, nic drogiego, bo i tak pojdzie do wyrzucenia, poza tym jak bede siedziec w basenie to i tak ja zdejme.

Dzisiaj poluje na e-bay'u na nosidelko dla Adasia. Polecono mi firme Baby Bjorn, ale lekko sie zszokowalam cenami - ten model, o ktory mi chodzi, to wydatek rzedu 80 funtow, do tego jeszcze specjalny spiworek (£24)... Ale moj TZ sie uparl (bo to on bedzie uzywal tego sprzetu)Moze ustrzele jakas okazje, ale z tym jak z siedzonkiem do samochodu - powinno byc nowe, bo nie wiadomo kto i jak tego uzywal w przeszlosci. No chyba, ze sie kupuje od zaufanej osoby. No nic, poniewaz jest to ostatni z wiekszych zakupow, chyba po prostu odzaluje, kupie i tyle. A tak wyglada to nosidelko:
Stary 2010-06-17, 13:23   #3259
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
To można sobie wybrać co chce się mieć na sobie w czasie porodu
Wychodzi na to, że tak Nikt mi nie mówił, że mam w tej koszuli zostać Ale u mnie to były trzy parcia i koniec.
Stary 2010-06-17, 13:39   #3260
Darianna25
Zakorzenienie

Witajcie,
Do porodu tez ma tshirt - taki stary z Primarka właśnie.Kupilam sobie w połowie ciąży i go targam non stop a potem wyrzucę bo już badziewny się zrobił.

Pizamke do karmienia mam z Primarka i 2 z PL na all sobie zamówiłam.

Ja cała w stresie od dziś.Wczoraj odpadł mi kawałek czopa ale nocka była spokojna i nawet się wyspałam.
Mąż siedzi dziś w domu i nic mi nie daje zrobić tylko leżeć i odpoczywać.Od tego leżenia mi doopa zdrętwieje.Zaraz ide poodkurzać pokoje tylko mi mąż musi odkurzać przytaszczyć.
Stary 2010-06-17, 13:41   #3261
Jola00
Zadomowienie

Cytat:
Wychodzi na to, że tak Nikt mi nie mówił, że mam w tej koszuli zostać Ale u mnie to były trzy parcia i koniec.
Ja jakoś nie pomyślałam,żeby zdjąć koszulę

W ogóle to może pomyślicie,że głupia jestem...Ale namoczyłam swoją porodową koszulkę i mam zamiar ją doprowadzić do stanu używalności
Kupowałam ją z zamiarem wywalenia po porodzie. Ale skoro wszystko tak fajnie poszło,to jednak chcę ją mieć Jestem chyba bardzo sentymentalna...
Ale gacie i leginsy w których zjawiłam się na porodówce (całe mokre od wód płodowych) wylądowały od razu w koszu...

Jola00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 14:01   #3262
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

W trakcie pierwszego porodu bylam gola, bo wczesniej kilka godzin w wannie siedzialam
w czasie drugiego mialam stary T-shirt, koszule zalozylam juz po prysznicu
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 14:13   #3263
magdus25
Raczkowanie

ja tez kupilam koszule w primarku i mam ja caly czas bo na czas porodu dostalam koszule szpitalna taka zawiazywana z tylu zeby mozna bylo zalozyc epidural,po porodzie tez zdjelam koszule zeby dostawic dziecko do piersi a potem swietnie sprawdzila sie koszula do karmienia zakupiona na allegro
Stary 2010-06-17, 14:34   #3264
aniaxxxxx
Zadomowienie

fajnie to wszytsko opisujecie... ja jeszcze nie mysle o koszulach nocnych i porodach hehe tylko o tym ze jutro biore ostatnia pigule... troche mam teraz stracha, ale mam nadzieje ze to tymczasowe
aniaxxxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 19:21   #3265
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jola00 Pokaż wiadomość
Ale gacie i leginsy w których zjawiłam się na porodówce (całe mokre od wód płodowych) wylądowały od razu w koszu...
Mnie reszta wód płodowych poszła jak miałam jeszcze dżinsy i tunikę. Tunika jest w dobrym stanie, ale spodnie prał mi tż i nie wiem jak teraz wyglądają.
Stary 2010-06-17, 22:06   #3266
Diari
Rozeznanie

Cytat:
Diari a ty jak się czujesz? Może prześcigniesz Dariannę?
A dziękuję, nie jest źle, ale mogłabym już urodzić Spojenie nie przestało boleć, ale już się przyzwyczaiłam do tego bólu, wiem jak się ruszać, żeby mniej bolało. Od wczoraj boli mnie kość ogonowa, a dzisiaj chyba lekko spuchły mi nogi. Porodu nie boję się, jestem nawet podekscytowana, tylko czasami do głowy przychodzą mi dziwne myśli - czy z dzieckiem wszystko jest ok. (tzn. czy jest zdrowe)

Wreszcie dotarł do nas wózek i jestem nim zachwycona Wklejam zdjęcia z internetu, bo zapomniałam zrobić swoim aparatem. Kolory są trochę przekłamane, jest bardziej czarny niż szary. W gondoli ta osłonka i przód są całe czarne. Nie miałam wcześniej w planach czarnego wózka, ale inne kolory wózków tej firmy nie podobały mi się. Stwierdziłam, że przy tej pogodzie, jaka jest w UK, przynajmniej nie będzie widać brudu jak mi się zachlapie.
Stary 2010-06-17, 22:32   #3267
ursull
Zakorzenienie

Zacznę od końca

Diari no musze przyznać,że na tych fotkach wózek prezentuje sie bardzo elegancko,taki troche wytworny się wydaje i podoba mi się
Nie myśl o głupotach,na pewno mały jest zdrowy. A masz juz imię dla niego czy nadal Fasolek?

Vedma tak na wszelki na basen sie nie nastawiaj,ja miałam rodzić w basenie,ale zabardzo mnie rozluźnial i spowalnial parcie,więc mnie z niego wyjęły
Nosidełka Baby Bjorn to jedne z najlepszych. Jeśli zamierzacie dużo małego w nim nosić to kupuj bez z zastanowienia. My mamy zwykle z Chicco,ale w zupelności na nasze potrzeby wystarczało,a teraz jeszcze chce dokupić baby sling

Hanjah zazdroszczę ci tych trzech parć,ja męczyłam się ponad godzinę. Mam nadzieję,że tym razem będzie lepiej i szybciej

Darianna i co u ciebie? Zaczęlo się?

Jolaoo ja swoją porodową koszulkę nadal mam i zamierzam jej użyć tym razem i jesli będzie w dobrym stanie to też zostawię na pamiątkę. Ja to wogóle tak lumpiara jestem i zbieram wszystko co się da. po Milence mam koleckcję kilkunastu smoczków,śpioszki,skarpet ki,pierwsze butki,świstki z pierwszych zakupów,od lekarza,pierwsze bilety na pociąg itp. Już się sporo tego uzbierało

aniaxxx powodzenia w odstawieniu pigułek . ja tez się bałam i miałam wątpliwości,a teraz jestem happy

ursull jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-17, 22:47   #3268
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Diari no musze przyznać,że na tych fotkach wózek prezentuje sie bardzo elegancko,taki troche wytworny się wydaje i podoba mi się
Nie myśl o głupotach,na pewno mały jest zdrowy. A masz juz imię dla niego czy nadal Fasolek?
Podlaczam sie do pytania o imie
A wozek tez mi sie podoba, chociaz ja bardzo, bardzo nie chcialam czarnego...

Cytat:
Vedma tak na wszelki na basen sie nie nastawiaj,ja miałam rodzić w basenie,ale zabardzo mnie rozluźnial i spowalnial parcie,więc mnie z niego wyjęły
Nosidełka Baby Bjorn to jedne z najlepszych. Jeśli zamierzacie dużo małego w nim nosić to kupuj bez z zastanowienia.
Mąż zamierza, ja jestem raczej z tych co unikaja noszenia czegokolwiek, co nie jest torebusią Poluje na to nosidelko na e-bay'u, ale - jak to ja - mam wymagania... Jedno juz dzisiaj licytowalam, ale bez powodzenia, mam na oku kolejne dwa. Jeszcze 5 tygodni do godziny zero, mam nadzieje, ze cos sie uda kupic
... a z basenem - za pozno - juz sie nastawilam
Stary 2010-06-17, 22:57   #3269
Diari
Rozeznanie

Jeśli chodzi o imię to nadal jest problem a wyborem, ale chyba bedzie jedno z tych dwóch: Tomasz albo Piotr.
Czy w szpitalu muszę podać imię dziecka?

Vedma ja też bardzo nie chciałam czarnego, ale teraz się cieszę, bo super wygląda. Kolor jest o wiele ładniejszy niż na zdjęciu, nie taki mdły.
Stary 2010-06-17, 23:02   #3270
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Diari Pokaż wiadomość
Czy w szpitalu muszę podać imię dziecka?
Nie, nie martw sie, bedziesz miec jeszcze sporo czasu na zastanowienie
Bardzo mi sie podoba imie Piotruś! a z drugiej strony, wszytkie Tomki jakie znam, to rowne chlopaki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości