|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Listopadowo-Grudniowe 2010 :-) cz.2
Cytat:
Lekarze z NFZ nie mają USG w gabinecie stąd tak rzadkie badania tego typu, ale uważam że mogliby się o to postarać dla komfortu przyszłych matek.
|
|
|
|
|
#1922 |
|
Zadomowienie
|
ale zobaczcie Dziewczyny.. będę w 20 tyg jak pójdę na tą wizytę do tej drugiej. A potem mam za tydzień iść do swojego na następne usg? Bo to już by trzeba to połówkowe zrobić chyba nie? Właśnie mi chodzi, czy jak tak tydzień po tygodniu zrobie to czy nie zaszkodzi to i wogóle
bo potem mój powie, że nie byłam tyle czasu albo co![]() ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Zrobiłam sobie wykaz imion jakie mi się podobają Czekam na małża bo za niedługo ma wrócić, a jest na wiosce u dziadków z mamą swoją.
|
#1923 |
|
Zakorzenienie
|
Mój przede wszystkim nie ma w gabinecie, a po drugie jest z tych, co uważają, że 3 przez całą ciążę zdecydowanie wystarczą. Ja zresztą miałabym też jakiś dyskomfort, gdybym tak często podglądała dziecko, bo choć wiem, że nie szkodzi, to podobno dzieci za bardzo tego nie lubią...
Chodzę więc prywatnie, płacę 120zł i częściej niż raz na 2 miesiące po prostu mnie nie stać
|
#1924 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1925 |
|
Zakorzenienie
|
Olajka, można połówkowe zrobić zarówno w 20 jak i w 23, a nawet 24 tygodniu (ja idę w 24, gin tak mi doradził).
|
#1926 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o 3d, to dla mnie nie są to "upiorne" zdjęcia. Ja na takie badanie idę w najbliższy poniedziałek i już się nie mogę doczekać. Poza tym chcę mieć pewność, że z moim maleństwem wszystko w porządku, a usg 3d daje możliwość dokładniejszego przyjrzenia się maluszkowi, chociażby jego narządom wewnętrznym. Zobaczymy, jak to będzie w praktyce, napiszę o wrażeniach jak będę już po.
|
|
|
|
#1927 |
|
Zadomowienie
|
To co może jak pójde teraz do niej i mi to usg zrobi, to potem swojemu się przyznać, że byłam gdzie indziej i miałam usg żeby mi już nie robił, bo dzidzi zaszkodzi?? kurczę, nie wiem jak to załatwić.
|
#1928 |
|
Zakorzenienie
|
Inez, jesli takie chcesz to spoko
Chociaż czytałam w M jak Mama i jeszcze jakiejś broszurce dla mam, że 3D nie ma większej wartości diagnostycznej niż zwykłe...Olajka, to wolny kraj Idź, a swojemu albo powiedz, że miałaś wątpliwości jakieś i chciałaś się szybko skonsultować z innym lekarzem albo nie mów wcale. A jak Twój będzie Ci chciał zrobić USG (i będzie to kolejne, bo tamta też Ci zrobi), to poproś żeby nie robił, bo nie mogłaś się doczekać i poszłaś na USG na własną rękę gdzie indziej. Tylko w takiej sytuacji powinnaś mieć przy sobie wynik tego USG, żeby sobie mógł zajrzeć, spisać do karty itd.W ogóle "przyznać się" to tak brzmi trochę, jakby to jakieś przewinienie było. A masz pełne prawo skonsultować się z innym lekarzem w razie wątpliwości. Karta praw pacjenta o tym mówi chyba nawet.
RAZEM OD 5.03.2000. Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2010-06-18 o 17:55 |
|
|
|
#1929 |
|
Rozeznanie
|
Olajka, nic się nie stanie jak zrobisz usg tydzien po tygodniu. To nie jest szkodliwe badanie. Niektóre kobiety przez całe 9 mies. mają co 2-3 tygodnie powtarzane, a Ty przecież nie robisz tak często.
|
|
|
|
#1930 |
|
Zakorzenienie
|
olajka zbyt czeste usg nie zaszkodzi dzidziusiowi, jak byłam w szpitalu to moj gin robił mi co 2-3 dni zeby zobaczyc jak się sytuacja miewa
wiec co do tego to sie nie stresuj,nastepny punkt to ten,że swojemu ginowi nie musisz sie chwalić że byłaś u innego, to twoja sprawa ![]() a jeśli chodzi o połówkowe to lepiej robić go ok 23-24 tc, najlepiej ponoć idzie wszystko zdiagnozowac, ja mam po niedzieli w środe i akurat bedzie wypadał 23tc co do usg 3d to też nie sądze żeby dziecko upiornie wyglądałao, mi się bardziej w 3d podoba, tak realniej to wygląda niż to normalne usg, mąż był ze mna zarówno na normalnym jak i 3d usg i bardziej przezył to 3d biedny się az wzruszył
|
|
|
|
#1931 |
|
Zadomowienie
|
no to mnie uspokoiłyście
i tak do 6 lipca jeszcze sporo czasu, ale wiem że lekarze nie bardzo ,,lubią" jak czlowiek idzie do innego lekarza po porade, bo wydaje im się, że nie są dobrymi lekarzami skoro ktoś pyta kogo innego
|
#1932 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1933 |
|
Rozeznanie
|
Inez, serduszko i inne narządy wewnętrzne i tak lekarz ocenia na obrazie 2D a na 3D przełącza się dla pacjentki. Natomiast łatwiej jest w 3d rozpoznać płeć dziecka,choć też zdarzają się pomyłki ale duzo rzadziej. Czekamy na Twoje wrażenia
|
|
|
|
#1934 |
|
Zadomowienie
|
ale wróce jeszcze do tego co pisałam, bo ostatnio jak byłam to mi nie robil usg właśnie normalnego, bo mówił że robilismy poprzednio, a tylko ALBO AŻ
sluchaliśmy serduszka maluszka
|
#1935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czego ty się stresujesz? Od kiedy USG szkodzi dziecku?Jak masz ochotę i cię stać, to możesz robić codziennie! Jak miałam problem, to miałam robione USG jedno po drugim, nawet w ten sam dzień. Była taka potrzeba i robili mi to w szpitalu, potem na drugi dzień znowu mój gin. Po tygodniu kolejny raz itd. Nie panikuj tyle! ![]() Mój mąż wrócił wcześniej z delegacji, bo zamiast o 19, to o 15.00 a więc zniknęłam na chwilę, bo pojechaliśmy na zakupy. Niestety tak mnie rwie moja rwa kulszowa i moja nerka, że musieliśmy wrócić, bo nie mogę już zrobić kroku ![]() Na dodatek obżarłam się teraz czereśniami, więc myślę, że nerka nie da mi dziś żyć. Mój mąż też jest zachwycony wózkiem Idę się położyć, bo siedząc umieram z bólu. Tylko nie panikujcie tu tyle ![]() Ps. Nie wiem czemu niektóre z Was są przeciwne 3D. Na początku fakt, że dziecko bardziej przypomina potworka i może się przyśnić Ale w późniejszych tygodniach, to jest niesamowite przeżycie. Mój gin twierdzi, że najlepsze 3D wychodzi po 25 tygodniu, bo dziecko ma już ładne rysy twarzy.Ja miałam robione już dwa razy 3D tak przy okazji, bezpłatnie i rzeczywiście można się przestraszyć. Ale to ostatnie USG już było całkiem fajne. Mam zamiar pójść na 3D z nagraniem ok. 28 tygodnia, bo chcę mieć tą niesamowitą pamiątkę. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-06-18 o 18:24 |
|
|
|
|
#1936 |
|
Zadomowienie
|
Weronisia
staram się
|
#1937 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1938 |
|
Zakorzenienie
|
Jeny ale meczacy dzien mam. Ciagle pada za oknem albo kropi i jest chlodno
![]() Bylam dzis u ginekologa, no i tylko posluchal dziecka, cos tam plumkało a on do mnie z tekstem: "ło matko, co Pani tam żaby hoduje?" No i powiedzial, ze nie bedzie mnie meczyc usg. Dziewczyny co to jest to polowkowe? bo brzmi groznie. Ja dopiero mam wizyte za miesiac, wiec juz bede w 25 jakos tygodniu i to jest ponoc za pozno na polowkowe ![]() W szpitalu mialam mierzone te FL jakeis skroty, czy to to?
|
#1939 |
|
Zakorzenienie
|
Anecka połówkowe, czyli USG w połowie ciąży. Robi się wtedy dokłądne pomiary poszczególnych części ciała, narządów wewnętrzynych itp.
Wtedy na USG otrzymujesz wymiary FL, BPD, CRL, i inne. 25 tc to będzie już trochę późno na takie badanie. Robi się je pomiędzy 19 a 23 tc. |
|
|
|
#1940 |
|
Zakorzenienie
|
A mój gin wysyła między 22 a 25. Jeśli wczesniej nie dasz rady, to może lepiej w 25tc niż wcale.
|
#1941 |
|
Zakorzenienie
|
aa no to mialam to badanie w szpitalu robione, bo mam te pomiary
![]() Wcinam chlebek orkiszowy z kminkiem + wedlina i pomidor mrrrau
|
#1942 |
|
Zakorzenienie
|
ja połówkowe będę mieć 6 lipca i też się trochę obawiam ale w kwestii finansowej
bo to niby na NFZ ale już miałam 3 razy robione więc pewnie każe mi zapłacić. no trudno ciąża to też wydatki pojechałam dziś na pocztę odebrać moją piłkę gimnastyczna. przede mną 20kilka osób, na poczcie zaduch niesamowity a mnie nawet bez ciąży taka sytuacja męczy i mdleję. no nic stoję kilkanaście minut ale nagle zrobiło mi sie słabo czarno przed oczami więc poszłam usiąsc uprzedzając przed tym gościa przede mna że ejstem za nim. siedziałam na ławce. oczywiście ludzie w kolejce ślepi na to. po kilku minutach podeszła do mnie jedna z kasjerek i zapytała czy jestem w ciąży - miałam luźną tunikę wiec brzyszek się rysował - i zaraz zaprowadziła mnie do okienka obok, zamkniętego niby i obsłużyła bez kolejki. miły gest ale oczywiście każdy kij ma 2 końce - zebyście widziały gęby tych moherów co stały w tej kolejce przede mna - faceci pełna kultura ale baby normalnie wzrokiem mnie zabijały - co one durne same nie pamiętają jak w ciąży były i że to nie zawsze cud miód i orzeszki? dziś tez przyszedł rożek niebieski dla dzidziołka z wkładem kokosowym bardzo fajny i poręczny - mój tż zaraz wsadził do niego mojego misia pluszowego i zaczął chodzic po domu i kolysanki spiewac chłopak bardziej się cieszy niż ja całymi godzinami potrafi gładzic brzuch i gadac do dzidziołka - słodkie
|
|
|
|
#1943 |
|
Zakorzenienie
|
Slyszalam ze rozk isie w ogole nie przydaja.
Kolezanka ktora urodzila 2 msc temu raz uzyla rozek, ale dziecko az sobie strupki porobilo od niego, bo chcialo miec raczki na wierrzchu ![]() ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- Jutro jade do Wrocka i przy okazji wdepne do TK MAXA, choc drogo ale musze poszukac sweterka
|
#1944 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Mój dzisiejszy obiad skończył tak samo |
||
|
|
|
#1945 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie się zdaje od wczoraj, że mam trochę mniejszy brzuch...
Ale mąż mi mówi, że świruję. Może tak jest
|
#1946 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no mi jak robił USG ostatnio ( to dowcipne) to nie m,ogł maluszka zmierzyć i tak wiercił tym czymś ze masakra aż sie wydarłam czemu tak robi potem wymacał brzuch zeby dzieciaczka przekręcić... Cytat:
a ja zjadłam pyzy oby zostały tam gdzie powinny
|
||
|
|
|
#1947 |
|
Zakorzenienie
|
Ja cos pyz nie lubie, ale mam ochote na pierogi z jagodami, albo czyms innym
Ale tylko domowej roboty.Klade sie spac, troche zle sie czuje a jutro wyprawa do Wroclawia.. dobranoc
|
#1948 |
|
Zakorzenienie
|
tez słyszałam, ze 3D nie ma znaczenia dla diagnostyki, istotny jest lekarz, który dobrze wszystko odczyta z usg.
olajka, spokojnie, usg nie szkodzi dzidziusiowi mi się osobiscie marzy takie podręczne usg, które bym mogła mieć w domu i sobie sprawdzać maluszkaZmykam na mecz, maż robi nam budyń
|
#1949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj jak mi sie chciało ostatnio jagodzianki i u mnie nie bylo... a teraz juz nie chce nic z jagodami
|
|
|
|
|
#1950 |
|
Zadomowienie
|
no mi lekarka mowila ze lekarz bardzo dobrze wszystko zmierzy i sprawdzi w 2d a 3d to jest tylko tak dla nas, ale ja i tak chce mieć taką pamiątkę.
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.

bo potem mój powie, że nie byłam tyle czasu albo co
Czekam na małża bo za niedługo ma wrócić, a jest na wiosce u dziadków z mamą swoją.

biedny się az wzruszył
i tak do 6 lipca jeszcze sporo czasu, ale wiem że lekarze nie bardzo ,,lubią" jak czlowiek idzie do innego lekarza po porade, bo wydaje im się, że nie są dobrymi lekarzami skoro ktoś pyta kogo innego

Czego ty się stresujesz? Od kiedy USG szkodzi dziecku?
Mam dosc.
oby zostały tam gdzie powinny