|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#20311 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IV
Cytat:
A już miałam nadzieję że jakiś nowy fajny garnier. Ten masło karite i awokado to akurat mam. Choć ostatnio widziałam jakiś garnier z napisem "BEZ SILIKONÓW" ale nie zdążyłam się przypatrzeć bardziej. Wszystkie te garniery są dla mnie takie same, trudno coś znaleźć bo wszystkie są zielone.
|
|
#20312 |
|
Wtajemniczenie
|
Teoria jest taka, że bardziej mokre włosy przyjmują więcej produktu niż suchsze (podobnie z odżywką b/s) z mniejszym ryzykiem przeciążenia czy pozlepiania. Wolę też manipulować przy włosach gdy są bardziej mokre i przed plunkingiem niż po gdy są suchsze, wydaje mi się, że mniejsze jest ryzyko zepsucia forujących się loko-fal.
Ale teorię dopiero testuję
|
|
|
|
#20313 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Całe szczęście że ta nowa seria nie jest zielona ![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20100447] ide myc wlosy- skonczylam wlasnoreczne ciecie wlosow (byly olejowane) ale lekko na glowie [/QUOTE]ale jak odważnie- samodzielne cięcie ![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20100241]hehe.... ja tez [/QUOTE]następna
|
|
#20314 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#20315 |
|
Zadomowienie
|
Nigdy w życiu bym nie obcięła sobie sama włosów.
|
#20316 |
|
Zakorzenienie
|
Macie tutaj zdjęcia po dzisiejszej masce.
Cieszy mnie fakt, że nie muszę nakładać żadnych stylizatorów i wlosy się kręcą... zresztą, zawsze mało dawałam na włosy jakiś pianek itp. Moim problemem jest objętość, nie wiem czy seboradin mi pomoże choć trochę, ale wiem jedno- za rzadko go używam ![]() Chciałabym mieć długie włosy ale nie wiem jak to z tą moją objętością będzie ![]() Dziewczyny, czy któraś wie jaki to może być typ kręconych włosów ?
Edytowane przez paprif Czas edycji: 2010-06-19 o 17:13 |
|
|
|
#20317 |
|
Raczkowanie
|
Jak byłam w 5kl to chciałam grzywkę i chyba od połowy głowy zaczesałam włosy na czoło i ścięłam jak leciało nożyczkami do papieru ...
|
#20318 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#20319 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze ją testuję,ale wiem na pewno, że nie należy jej nakładać jako odżywkę b/s.Pamiętam, że gdzieś Eloe wkleiła zdjęcia swoje, kiedy żabkuje, ale nie wiem gdzie Ja jeśli używam żabek to tylko przy czubku głowy, całych pasm nie skręcam, bo mam za mało spinek.Cytat:
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20101150]mam paru letnia wprawe w samo-cieciu ![]() dzis mnie troche ponioslo i obcielam na duzo ![]() wyznaczany trendy [/QUOTE]Mogłabyś zdradzić, jak podcinasz włosy? Ja przymierzam się do cięcia tylko końcówek przed i po wakacjach i absolutnie nie idę do fryzjera. Mam w domu nożyce specjalne i poproszę ciocię, żeby mi ścięła.
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
||
|
|
|
#20320 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję.
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...50&postcount=3 Myślę, że po przeczytaniu tego artykułu dowiem się czegoś więcej o moich włosach... już- rzuciło mi się w oczy, że typ 3A Im krótszy włos, tym prostszy. Im dłuższy włos, tym bardziej podkreślony jest jego skręt. Będę się tego trzymać.
|
#20321 | |
|
Zakorzenienie
|
pewnie, choć nie ma się czym chwalić. Jak patrzę na wasze włoski to odnoszę wrażenie że pomyliłam wątki
![]() Cytat:
![]() a tu fotki <wstyd> jeszcze wilgotne, a teraz już mam opaskę bo na rower śmigam, więc już bardzo niewyjściowo wyglądają. No i nie zapomnijcie poświęcić chwili... na zachwyt mojego tyłu ![]() wybitna rzadkość na mokro, potem deko mniejsza
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
|
#20322 | |
|
Konto usunięte
|
ale krotkie
ciekawe co bedzie jak z pelnie wyschna ![]() ale lekko na glowie ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- Cytat:
zaczelam od podpiecia wierzniej warstwy i cieciu spodniej- baardzo zniszczone wlosy (ostre spinki ![]() pozniej mniej wiecej docielam wierzchnie do dlugosci spodniej zostala tylko jedna warstwa- tylna wierchnia zniszczona latami noszymi spinkami... puchu mniej- ladnych kreciolow- wiecej |
|
|
|
|
#20323 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zapuszczasz? Gdy są dłuższe jak wygląda skręt? |
|
|
|
|
#20324 |
|
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20104947]ale krotkie
ciekawe co bedzie jak z pelnie wyschna ![]() ale lekko na glowie ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- lok po loku... zajelo mi to prawie 2 godz zaczelam od podpiecia wierzniej warstwy i cieciu spodniej- baardzo zniszczone wlosy (ostre spinki ![]() pozniej mniej wiecej docielam wierzchnie do dlugosci spodniej zostala tylko jedna warstwa- tylna wierchnia zniszczona latami noszymi spinkami... puchu mniej- ladnych kreciolow- wiecej Napisz mi jak podpinasz włosy żabkami... bo piszę, piszę i nikt nie chce mi odpowiedzieć. Skręcasz cały wlos na długości i spinasz u nasady głowy czy tylko górną warstwę podpinasz ?
|
#20325 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny!
Od jakiegoś czasu mam dylemat, mianowicie: Od dłuższego czasu nie używam silikonów w ogóle (prawie 2 lata, w tym dwa epizody CG - 6 miesięcy i 4 miesiące, moje włosy się zupełnie nie polubiły niestety z tą metodą). Włosy mam ogólnie zdrowe, może nie są jakoś ekstremalnie "wow", bo troszkę je olewam *wstydzi się* Myję różnymi szamponami, często gęsto z siarczanami (wiem, wiem...ale po tych bez siarczanów na głowie miałam jeden wielki tłusty koszmar), używałam polskiego waxa, 2 miesiące temu przerzuciłam się na olejek kokosowy Parachute w ramach odżywki, po myciu nakładam też Nivea balsam do kręconych. Jak widzicie, moja pielęgnacja ogranicza się do potrzebnego minimum, żeby włosy wyglądały dobrze. ALE, idzie lato, a ja zastanawiam się, czy by na te 2-3 miesiące, lub chociaż czas spędzony nad morzem, jeziorem, itp. nie wrócić do silikonów, chwilowo. Strasznie boję się słonej wody i promieniowania UV, a silikony w końcu tworzą tą warstwę ochronną, prawda? Oczywiście chodzę gdzie tylko mogę w kapeluszu czy chustce jak jest duże słońce, ale chciałabym moim włosom dać maksimum ochrony. I tu moje pytanie: warto wrócić na wakacje do silikonów? Bilans zysków i strat będzie dodatni? Wyglądają wtedy wprawdzie gorzej, ale ta warstewka ochronna kusi, oj kusi...No i jeszcze chyba wszystkie produkty z filtrem UV bez spłukiwania zawierają silikony?
|
#20326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#20327 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jest icg duzo i leca do oczu, glownie wierzcnia warstwetylko na scinanie podpielam wierzchnia duzym grzebniem kurcze... przesadzilam, sa suche i ledwo do ramion siegaja ![]() ale pokrecily sie bardzo ladnie ciekawe co bedzie rano
|
|
|
|
|
#20328 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie moje drogie zakręcone.
Przybywam do Was z problemem, żeby się wyżalić bo wiem, ze Wy mnie zrozumiecie... Przez ostatnie 2 tyg byłam na wakacjach nad morzem i od tej pory nie mogę uporać się ze swoimi włosami. Otóż na tychże moich wakacjach powstał mi na głowie koszmarny puch, włosy zaczęły się niemiłosiernie plątać, przy czesaniu przed myciem wyrywałam lub wycinałam kołtuny, w ogóle zaczęły wypadać garściami. Nie wiem co mam robić, jak je ratować bo lada chwila zostanę bez włosów;( |
|
|
|
#20329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Być może tutaj znajdziesz odpowiedź na swój problem.
|
|
#20330 |
|
Zakorzenienie
|
nava a co Cie napadlo zeby obciac?
|
#20331 |
|
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;20109553]normalnie po myciu podpinam tak zebym mogla cos widziec
jest icg duzo i leca do oczu, glownie wierzcnia warstwetylko na scinanie podpielam wierzchnia duzym grzebniem kurcze... przesadzilam, sa suche i ledwo do ramion siegaja ![]() ale pokrecily sie bardzo ladnie ciekawe co bedzie rano [/QUOTE]Czyli nie zwijasz całej długości ? Tylko z góry żabkami spinasz ? Tak? Kurcze nie wiem czy ty rozumiesz o co chodzi...
|
#20332 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Żabkowanie wg Eloee |
|
|
|
|
#20333 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z tego co czytałam sól trzeba dobrze wymywać z włosów. Teraz przyda im się porządna kuracja nawilżająca (maski, miód, może olejowanie), może z odrobiną protein po sesjach słonecznych. Rozczesuj je delikatnie, powinny być pomocne odżywki, które ułatwiają rozczesywanie, wygładzają, stety/niestety również silikonowo-polyquaterniowe. A co do wypadania: delikatny masaż skalpu, herbata z pokrzywy, wcierki (Jantar na glikolu nie wysuszy skalpu; Joanna Rzepa, Seboradin niger). Przy okazji chroń je też teraz przed promieniami słonecznymi. Powstał parę dni temu wątek o ochronie włosów latem. |
|
|
|
|
#20334 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
wyschly pewnie sol morska jest chyba gorsza niz denat.... cos o tym wiem ja bym Ci polecila intensywnie mawilzajaco- regenerujace maski im wiecej tym lepiej...
|
|
|
|
|
#20335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#20336 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=440431 Po drugie przejrzyj tłumaczenia zagranicznych artykułów, jest tam artykuł o ochronie włosów podczas pływania, może znajdziesz coś dla siebie: Kręcone włosy na basenie - nava A po trzecie możesz mieć rację z silikonami na lato. Cytat z chemiczki z Naturally Curly: Cytat:
I fakt, większość produktów zawierających filtry zawiera również silikony/polyquaternia. Te substancje wraz z parafiną czy olejami mogą być pomocne również w trakcie pływania w wodzie chlorowanej/słonej. |
||
|
|
|
#20337 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze.. a ja dalej nie rozumiem tego żabkowania^
zwijacie lekko pasma w takie jakby ślimaczki i po prostu spinacie?^
|
|
#20338 | |
|
Zadomowienie
|
Proszę
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#20339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#20340 | ||
|
Konto usunięte
|
Rybionku, stan spodniej warstwy wlosow
byly (juz ich nie ma... prawie) polamane, szorskie, rozdojone, pierzaste i suche- w dotyku bylo to bardzo wyczuwalne myslam ze bede je w stanie zregenerowac- wierzchnia warstwa byla duuzo lepiej formie, jak sie okazuje, bo ladnie zaczely sie krecic, nabieraly zycia i formy przez ostatnie miesace, ale spodnie- wiec obcielam polowe z dlugowsci spodniej warstwy a reszte jakos tam wyrownalam do podobniej dlugosci teraz zapuszczam ![]() ---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:36 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- Cytat:
kokos juz w walizce- na razie tylko on i kurta, nie idzie mi pakowanie- jak zawsze ![]() przetesuje to co przetlumaczylam
Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2010-06-19 o 23:37 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.

[/QUOTE]

Ja jeśli używam żabek to tylko przy czubku głowy, całych pasm nie skręcam, bo mam za mało spinek.
Ja przymierzam się do cięcia tylko końcówek przed i po wakacjach i absolutnie nie idę do fryzjera. Mam w domu nożyce specjalne i poproszę ciocię, żeby mi ścięła.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)