|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 239
|
Witaminy i minerały
Co jeść aby dostarczyć organizmowi wszystkie potrzebne witaminki i minerały? Czy mógłby ktoś rozpisać albo podać linki do stron na których są wypisane wszystkie witaminy i minerały oraz ich źródła z pokarmu? Mam też szczegółowe pytanko czym uzupełnić niedobór magnezu i żelaza oraz co dobrze wpływa na przemianę materii?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 12 167
|
Dot.: Witaminy i minerały
Cytat:
__________________
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 239
|
Po nieco uszczypliwej ale jakże trafnej uwadze rzyrafki postanowiłam zamieścić ten że szukany przeze mnie wykaz witaminek i minerałów tak żeby wątek nie był pusty :PP
WYKAZ WITAMIN I MINERAŁÓW: witamina A (akseroftol): ma duży wpływ na wzrost, rozwój, na wzrok i regenerację naskórka. Brak tej witaminy powoduje tzw. kurzą ślepotę, czyli pogorszenie wzroku wieczorem, zahamowanie wzrostu oraz rogowacenie naskórka, a także wysychanie i rozmiękczanie rogówki i białkówki oka. Dobowe zapotrzebowanie wynosi ok. 1000mcg retinolu. Występuje w maśle mleku, jajach, wątrobie, serze, tłustym mięsie, oleju, tranie, jako prowitamina (ulega zamianie na witaminę w organizmie) w marchwi (z tym, że lepiej przyswajalna występuje w ugotowanej marchewce), pomidorach, morelach, sałacie, dyni, szpinaku, szczypiorku, papryce. Najlepiej przyswaja się przy znacznym rozdrobnieniu, w obecności tłuszczu i dobrego jakościowo białka. Kontakt z żelazem i miedzią, działanie światła i tlenu jednocześnie przy wysokiej temperaturze powoduje jej zniszczenie. witamina D (kalcyferol): Odgrywa ważną rolę w procesie budowy kości, reguluje gospodarkę ich głównych składników, tj. wapnia i fosforu, pobudza wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Niedobór powoduje, zwłaszcza u dzieci i młodzieży, krzywicę, a u dorosłych (szczególnie szczupłych kobiet) osteoporozę, czyli rzeszotowienie kości, pogłębia próchnicę zębów i utrudnia zrastanie się złamanych kości. Dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy D jest bardzo ważne w przypadku dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących i u nich wynosi 400 j.m. W skórze osób dorosłych, pod wpływem promieniowania słonecznego (lub lampy kwarcytowej), jest aktywowana z prowitaminy. Jej źródłem są: tran, jaja, masło, śmietana, mleko, grzyby. Jest bardzo odporna na działanie czynników zewnętrznych i podczas zabiegów kulinarnych nie ulega zniszczeniu. witamina E (tokoferol): Jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów rozrodczych-wpływa na płodność, bierze udział w utlenianiu biologicznym, chroni przed poronieniem, wpływa na działanie tkanki mięśniowej, zapobiega tworzeniu się polipów i jelicie grubym, zwiększa odporność krwinek czerwonych na hemolizę (rozkład). Obecność witaminy E w pożywieniu zapobiega utlenianiu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz utrudnia rozkład witaminy A. Jest nazywana witaminą młodości (zmniejsza szkodliwość wolnych rodników wytwarzanych w procesach utleniania biologicznego przez co zapobiega niszczeniu przez nie komórek ciała). Dobowe zapotrzebowanie wynosi 15-30 mg. Występuje w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy i kukurydzy, sałacie, groszku, fasoli, pietruszce, pieczywie razowym, mleku, jarzynach. Odporna na działanie czynników zewnętrznych, kontakt z miedzią i żelazem powoduje jej zniszczenie. witamina K (filochinon): Warunkuje prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi i oddychania wewnątrzkomórkowego oraz transportu jonów. Jest ona syntetyzowana przez mikroflorę jelita cienkiego podczas procesów gnilnych. Zapotrzebowanie wynosi 2 mg. Występuje w kapuście, kalafiorze, szpinaku, pomidorach, wątrobie, oleju sojowym. Niedobór powoduje obniżenie krzepliwości krwi, nie dające się powstrzymać krwotoki. witamina B1 (tiamina): Uczestniczy w procesach utleniania komórkowego, wpływa na przemiany węglowodanów i tłuszczy, warunkuje prawidłowy stan tkanki nerwowej. W niewielkim stopniu zależy od ilości spożywanych węglowodanów. Zapotrzebowanie wynosi 0,5 mg na każde 1000 kcal. Niedobór powoduje chorobę beri-beri (zapalenie nerwów), zaburzenia działania układu pokarmowego, zanik lub przykurcz mięśni, paraliż kończyn, nadwrażliwość skóry, obrzęki. Występuje w drożdżach, orzechach, produktach zbożowych, zwłaszcza pełnych kaszach i pieczywie, nasionach roślin strączkowych, podrobach, mięsie wieprzowym, nerkach, ziemniakach. Ulega zniszczeniu przy gotowaniu jarzyn w obecności sody, gotowanie niszczy do 50% witaminy. witamina B2 (ryboflawina): Bierze udział w procesach oddychania tkankowego, stanowi część enzymów oddechowych, bierze udział w przemianach węglowodanów, podnosi odporność organizmu i pobudza wzrost. Niedobór powoduje zahamowanie wzrostu, niekorzystne zmiany skóry (łuszczenie się i pękanie warg, zajady w kącikach ust, łojotok), spojówek, rogówki. Występuje w drożdżach, mleku, jajach, warzywach, wątrobie, kiełkujących zbożach, serach, pieczywie, zwłaszcza razowym, mięsie, rybach. Zapotrzebowanie to 0,5-0,55 mg na 1000kcal. Ulega rozkładowi pod wpływem działania światła; dość odporna na wysoką temperaturę, zwłaszcza w środowisku kwaśnym. witamina B6 (pirydoksyna): Reguluje przemiany białek, niezbędna do właściwego przyswajania tłuszczów, bierze udział w przemianach krwiotwórczych. Jej niedobór powoduje zmiany w szpiku kostnym, zapalenie śluzówki jamy ustnej, języka, skóry (łuszczenie się, łojotok, odbarwienia), zaburzenia w układzie nerwowym, wzmożenie odruchów. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 1-2mg. Występuje w drożdżach, mleku, jarzynach, mięsie, wątrobie, roślinach strączkowych, mące razowej, jajach, ziemniakach. Często zwana czynnikiem wzrostu, ponieważ umożliwia syntezę aminokwasów endogennych. witamina B12 (kobalamina): Reguluje procesy krwiotwórcze, zwłaszcza syntetyzowanie erytrocytów w szpiku kostnym. Niedobór powoduje niedokrwistość złośliwą. Występuje w mięsie, jajach, wątrobie, mleku. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 5 mcg. Jest syntetyzowana w jelicie grubym przez florę bakteryjną. Jest nietrwała i ulega zniszczeniu w czasie ogrzewania lub utleniania. kwas foliowy Wpływa na prawidłowy przebieg ciąży. Występuje w warzywach liściastych. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 200mcg. Ulega zniszczeniu pod wpływem ogrzewania i utleniania, jest nietrwały. witamina PP (niacyna, kwas nikotynowy): Bierze udział w procesach utleniania komórkowego, wraz z witaminą B2 wpływa na przyswajanie białek roślinnych oraz gospodarkę barwnikową organizmu, Zapotrzebowanie wynosi 15-20 mg. Niedobór powoduje pelagrę (zapalenie i symetryczne odbarwienie skóry, biegunki, zaburzenia w układzie nerwowym-złe samopoczucie, bóle głowy, utratę pamięci, pokarmowym, psychiczne). Występuje w sercu, nerkach, wątrobie, rybach, drożdżach, chudym mięsie, drobiu, mące razowej. Odporna na wysoką temperaturę i utlenianie, jest syntetyzowana przez mikroflorę przewodu pokarmowego. witamina H (biotyna): Wpływa na właściwy stan skóry i włosów. Chroni przed łojotokiem, zapaleniem skóry i wypadaniem włosów. Występuje w wielu produktach, ale najwięcej jest jej w: ziemniakach, marchwi, wątrobie, jajach ptaków, drożdżach, mięsie. Niedobór powoduje zmiany skórne, wypadanie włosów, zatrzymanie wzrostu, znużenie, spadek apetytu, bóle mięśni, łuszczenie się naskórka, niedokrwistość i podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 150-300 mcg. Jest syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego. kwas pantotenowy: Wpływa na przemiany węglowodanów i tłuszczów. Składnik koenzymu A. Występuje powszechnie w produktach roślinnych i zwierzęcych. Niedobór powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe, uszkodzenia nadnerczy. Jest syntetyzowany przez mikroorganizmy żwacza (jednej z części żołądka) przeżuwaczy (np. krowy). witamina C (kwas askorbinowy): Jest tą, na którą należy zwrócić szczególną uwagę. Bierze udział w utlenianiu komórkowym, oddychaniu, wzmaga ogólną odporność organizmu, wpływa na syntezę hormonów kory nadnerczy i prawidłowy stan tkanki łącznej oraz na wchłanianie żelaza. Występuje w owocach: dzika róża, porzeczki (zwłaszcza czarne), agrest, maliny, truskawki, cytryny, i warzywach: brukselka, jarmuż, natka pietruszki, rzeżucha, szpinak, kapusta, ziemniaki. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 70-100 mg. Niebezpieczeństwo niedoborów występuje w okresie zimy i wiosny, gdy w pożywieniu nie dostarczamy koniecznych ilości tego składnika. Niedobór powoduje szkorbut, czyli gnilec (krwawienie i owrzodzenie dziąseł, wypadanie zębów), obniżanie odporności organizmu, kruchość i pękanie drobnych naczyń krwionośnych. Jest to witamina bardzo nietrwała, łatwo ulegająca zniszczeniu podczas przechowywania i przetwarzania żywności. Wapń: Jest składnikiem kości. Niedobór powoduje zahamowanie wzrostu kości, stają się one słabe, kruche, ulegają zniekształceniu, co przy jednoczesnym braku witaminy D prowadzi do krzywicy. Brak tej witaminy powoduje też psucie się zębów. Spożycie wapnia jest szczególnie ważne dla dzieci i młodzieży oraz kobiet ciężarnych i karmiących. U młodzieży potrzebny jest do budowy kośćca, u kobiet ciężarnych do rozwoju płodu, u kobiet karmiących do uzupełnienia braków spowodowanych wydzielaniem mleka. Brak może też spowodować rzeszotowienie kości (osteoporozę). Wapń jest niezbędny w procesie krzepnięcia krwi. Zapotrzebowanie wynosi 0,8-1,4 g, a u kobiet ciężarnych i karmiących jest o 50-100% wyższe. Głównym źródłem jest mleko i jego przetwory, orzechy. Występuje też w warzywach, produktach zbożowych, zwłaszcza pełnoziarnistych, ale jest on tylko w niewielkim stopniu przyswajalny z tych produktów, gdyż występuje w nich głównie w postaci szczawianów i fitynianów, które nie są rozkładane w przewodzie pokarmowym. Fosfor: Obok wapnia występuje w tkance kostnej. Jego rola jest zbliżona do wapnia. Jest niezbędny do rozwoju kości dla organizmów rosnących, a ponadto bierze udział w przemianie materii. Wchodzi w skład tkanki nerwowej, a jej prawidłowe działanie zależy od obecności tego składnika. Wchodzi w skład buforów krwi, czyli ma wpływ na utrzymanie stałego jej pH (kwasowości). Dobowe zapotrzebowanie człowieka dorosłego wynosi 1-1,3 g. Fosfor jest rozpowszechniony w produktach spożywczych, dlatego jego niedory występują rzadko. Znaczne ilości fosforu zawiera mięso i mózg oraz zielone warzywa i produkty zbożowe. Potas: Reguluje gospodarkę wodną organizmu, wpływa na wysokość ciśnienia osmotycznego krwi i na jej pH. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu aktywności mięśni, a szczególnie mięśnia sercowego. Bierze udział w biosyntezie białka i glikogenu oraz w przemianach energetycznych. Uczestniczy w przewodnictwie nerwowym, jest aktywatorem wielu enzymów. Utrzymuje spoczynkowy potencjał błon komórkowych. Dobowe zapotrzebowanie na potas wynosi 2-3g. Jest powszechny w produktach roślinnych, np. w ziemniakach, kiwi, pomidorach. Objawami niedoboru są: kołatanie serca, ból w klatce piersiowej. Sód: Również wpływa na gospodarkę wodną organizmu, wysokość ciśnienia osmotycznego i pH krwi. Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g dziennie. Jest spożywany głównie w postaci chlorku sodowego (soli kuchennej). Przy nadciśnieniu oraz przy odchudzaniu i cellulicie należy ograniczać te ilości, najlepiej wyeliminować sól (zatrzymuje wodę w organizmie). Nadmiar podwyższa ciśnienie krwi. Magnez: Jest aktywatorem wielu enzymów. Wpływa na mechanizm termoregulacji i procesy syntezy białek, wchodzi w skład kości. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 300-350 mg. Występuje w warzywach zielonych, produktach zbożowych (zwłaszcza razowych) oraz nasionach roślin strączkowych. Jest nazywany "pierwiastkiem szczęścia". Jeśli jesteś w złym humorze lub jest brzydko na dworze weź magnez-pomoże Ci. Łagodzi stany zmęczenia i zdenerwowania, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, chroni przed alergiami. Oznakami niedoboru są kurcze mięśni (głównie łydek), zawroty głowy, drganie powiek, nadpobudliwość nerwowa, skłonność do depresji. Żelazo: Wchodzi w skład hemoglobiny (barwnika czerwonych ciałek krwi), mioglobiny (barwnika mięśni) oraz w skład niektórych enzymów. Niedobór powoduje niedokrwistość, czyli anemię. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 10-15 mg. Jest szeroko rozpowszechniony w produktach spożywczych, jednak nie we wszystkich występuje w postaci łatwo przyswajalnej dla człowieka. Najlepiej przyswajalne żelazo występuje w wątrobie, mięsie, jajach i w niektórych warzywach i owocach. Na przyswajalność żelaza ma wpływ obecność witaminy C. Jod: Odgrywa bardzo ważną rolę, gdyż od niego zależy prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Brak jodu w okresie wzrostu powoduje kretynizm i karłowatość. Niedobór jodu u dorosłych może spowodować wole i niedoczynność gruczołu tarczowego. Schorzenie to występuje często u ludzi zamieszkałych na Podhalu, ponieważ woda, będąca głównym składnikiem jodu, jest uboga w ten składnik. W związku z tym wprowadza się do sklepów sól jodowaną. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 100-200 mcg dla różnych grup ludności. Poza wodą, jodu dostarczają ryby morskie, warzywa i mleko. Kobalt: Odgrywa ważną rolę w procesie tworzenia czerwonych krwinek, jest składnikiem witaminy B12 zapobiegającej niedokrwistości. Zapotrzebowanie nie jest jeszcze ustalone. W produktach występuje w bardzo małych ilościach. Więcej kobaltu zawiera szpinak i inne warzywa zielone. Miedź: Też jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek, wchodzi w skład niektórych enzymów. Dobowe zapotrzebowanie nie jest do końca znane, lecz niektórzy badacze zalecają 0,6-1,6 mg tego pierwiastka. Bogate są w nią: fasola, wątroba, groch, ciemne pieczywo. Cynk: Jest składnikiem kilku enzymów i hormonów, bierze udział w przemianach węglowodanów. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 10-15 mg. Jest bardzo rozpowszechniony w produktach spożywczych. Najwięcej cynku zawierają otręby, mąka razowa, mięso, nasiona roślin strączkowych. Fluor: Jest pierwiastkiem potrzebnym zębom. Jego niedobór powoduje niekorzystne zmiany w kościach i szkliwie zębów, prowadząc często do próchnicy. Jego nadmiar powoduje fluorozę. Głównym źródłem jego jest woda, a także ryby morskie. wykaz pochodzi z: http://mmtwo.w.interia.pl/index.htm Edytowane przez patrycjap Czas edycji: 2006-06-17 o 22:51 |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 4 449
|
Dot.: Witaminy i minerały
Myślę, że powinnaś podać źródło, z którego pochodzi ten 'wykaz'.
__________________
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 12
|
Dot.: Witaminy i minerały
Myśle ze ta stronka moze byc bardzo pomocna
http://www.nutritiondata.com/ (w j. angielskim) pozdrawaim Rafall |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 239
|
Dot.: Witaminy i minerały
sorka jeszcze nie jestem obczajona we wszystkim... dodałam już źródło tego wykazu, dzięki za uwagi
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-02
Wiadomości: 13
|
Dot.: Witaminy i minerały
Mam pytanie niecierpiące zwłoki odnośnie witamin. A mianowicie czy ma sens w ogóle przygotowywanie sobie smoothies czy innych szejków na bazie owoców i warzyw do pracy/szkoły? Bo jak wiadomo warzywa i owoce tracą dość szybko witaminy. W takim razie po tych 3 h pijemy tak naprawdę produkt z śladową ilością witamin ?
__________________
The moste important thing is to cherish yourself. You are good enough, more than good enough. You are here for a reason. |
|
|
|
|
#8 | ||
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2012-05
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 8 525
|
Dot.: Witaminy i minerały
Cytat:
Poza tym tłuszcze i wielonienasycone kwasy tłuszczowe 3, 6, 9 (gdzie stosunek 6 do 3 powinien być mniej więcej 5:1) Dalej - witaminy, bo są kofaktorami enzymów (pozwalają im działać) i pełnią też inne funkcje. Witaminy to A (retinol), D (kalcyferol), E (tokoferol), K (fitochinon) -> te pierwsze cztery są lipofilne, czyli rozpuszczają się w tłuszczach, C (kwas askorbinowy), B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), B11 (kwas foliowy), B12 (cyjanokobalamina), H (biotyna, produkują ją też bakterie jelitowe ale w odcinku gdzie nie jest wchłaniana dlatego trzeba ją spożywać), PP (niacyna). Poza tym cukry, ale w niewielkiej ilości. Z minerałów są to wapń, magnez, potas, sód, fosfor, siarka, chlor, żelazo, jod, cynk, fluor, miedź, molibden, mangan i w szczątkowych ilościach także inne pierwiastki. Są też związki niebezpośrednio potrzebne do zycia, ale o działaniu prozdrowotnym, jak skwalen, likopen, luteina, flawonoidy (np. rutyna) itd. Na swoim blogu opisuje regularnie rózne te substancje, mysle ze Cie zainteresuje . Nie ma tam jeszcze wszystkiego, bo blog ma 2 tygodnie dopiero, ale trochę notek już napisałam. Staram sie pisac konkretnie, merytorycznie, z przydatnymi informacjami (jaka dawka, w czym mozna znaleźć dana substancje odżywczą, co poprawia wchłanialność, jakie pełni funkcje w organizmie itp.), także zapraszam . Link do bloga w moim podpisie.---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- Cytat:
.
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-03-23 o 14:41 |
||
|
|
|
|
#9 | |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-02
Wiadomości: 13
|
Dot.: Witaminy i minerały
Cytat:
__________________
The moste important thing is to cherish yourself. You are good enough, more than good enough. You are here for a reason. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2012-05
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 8 525
|
Dot.: Witaminy i minerały
Chodzi mi o przeciwutleniające działanie witaminy C. Ona nie chroni tylko witaminy C, ale wówczas chronić będzie wszystko co się utlenia.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-02
Wiadomości: 13
|
Dot.: Witaminy i minerały
Aha czaję. No ale myślałam o czym naturalnym ale jak widać to tak nie działa.. trudno ;x
__________________
The moste important thing is to cherish yourself. You are good enough, more than good enough. You are here for a reason. |
|
|
|
|
#12 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2012-05
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 8 525
|
Dot.: Witaminy i minerały
Izomer L witaminy C (czyli kwas L-askorbinowy) syntetyzowany jest identyczny do naturalnego, więc jeśli dodasz go do soku, to po prostu będzie sok bogatszy w witaminę C.
Tutaj napisałam dość konkretną notkę na temat tej substancji: http://plaszczoobrosla-zdrowa-zywnos...itamina-c.html jeśli chcesz poczytać to zapraszam .
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.










. Nie ma tam jeszcze wszystkiego, bo blog ma 2 tygodnie dopiero, ale trochę notek już napisałam. Staram sie pisac konkretnie, merytorycznie, z przydatnymi informacjami (jaka dawka, w czym mozna znaleźć dana substancje odżywczą, co poprawia wchłanialność, jakie pełni funkcje w organizmie itp.), także zapraszam
. Link do bloga w moim podpisie.



