|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
Ja mam po częsci walizkę spakowaną, zaraz piorę koszule nocne. Mam już: wkładki laktacyjne, majtki poporodowe jednorazowe 6 (albo 10 ) par i na tym chyba dla mnie koniec ;D dla Małego mamy: -ciuszki w różnych rozmiarach - niektóre nawet do roczku - 3 kocyki - łóżeczko (póki co turystyczne) - wózek, pościelka i śpiworek do wózka - śpiworek do spania - smoczki 03 m-ce i 3-6 m-cy po 2szt, pudełka do nich i łańcuszki do zamocowania - buteleczki chwilowo 2szt po 150ml - opakowanie na buteleczki - torbę z przewijakiem Penaten oraz tejże (wg mnie najlepsze kosmetyki mają dla maluchów- ja i siostra na nich byłyśmy wychowane) firmy płyn do kąpieli, kremik na odparzenia i talk- dokupię jeszcze oliwkę i mydełko - ręczniki 2 zwykłe (tzn niezwykłe z kaczuszką - kilka śliniaków (za mało) - wanienkę - pieluchy tetrowe 10szt Chcę kupić laktator - ręczny. Elektryczny mi się źle kojarzy |
|
|
|
|
#1982 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
jeśli chodzi o sprawy sypialniane to mój powiedział ,że sam nie będzie nalegał i zawsze czeka na moją inicjatywę, jak będę się dobrze czuć ![]() Cytat:
Jak był mniejszy to jeszcze nie było problemu, ale teraz..jak już rozmiar miski większy to robią obwód większy a na za mały obwód są takie specjalne przedłużki Cytat:
ale tym się nie martwią, bo zejdą po porodzie Nikuś ciuszki juz popakowane do komody? ![]() mnie dzisiaj napadł mega skurcz łydki dobrzy by było zrezygnować z kawy, ale to zrobić przy tak niskim ciśnieniu Słyszałam jeszcze, że taki skurcz potrafi złapać w trakcie porodu i nie doś, że ![]() ---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- Cytat:
![]() A to śliniaczki się przydają na początku? bo myślałam, że to dopiero przy słoiczkach Poka ręczniki z kaczuchą
|
||||
|
|
|
#1983 |
|
BAN stały
|
Stanęłam na 64 str, później nadrobię resztę, idę się położyć bo padam
gabisunku- część w komodzie, część na suszarce, część w pralce ![]() masakra ile tego ![]() Dzisiaj mężowe szare skarpetki położyłam rano obok dzidziusiowych szarych skarpeteczek i stwierdziliśmy, że mąż jest "nieekonomiczny". Tyle materiału na Niego trza |
|
|
|
#1984 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miło Cię poznać napisz coś więcej o sobie (imię, wiek). No i czytaj oraz pytaj ![]() Cytat:
Zastanawiam się tylko, czy kupić tradycyjny, czy siateczkowy (a'la moskitiera). Cytat:
śliniaki to dopiero od 4 mca, gdy dziecko zaczyna jeść/pić coś innego, niż mleko matki (mleko z butelki).
|
|
|
#1985 |
|
Zakorzenienie
|
my wozek bedziemy kupowal kolo 10 lipca bedziemy po remincie salonu wiec bedzie mozna juz wszytko ukladac na swoje miejsca bo poki co mamy zagracone.. lozeczko tez wyedy kupimy, no i posciel, wanienke.. i jakies pier doly bo ciuszkow juz troche mamy.. napewno nie kupuje smoczkow bo niechce dawac ich dziecku, musze kupic ze 2 buteleczki i laktator ale reczny...
w tym tygodniu zrobie liste co jkeszcze mi brakuje i trzeba bedzie w lipcu juz zakanczac zeby na polowe lipca juz wszystko bylo tak na 36-37 tydzien
|
|
#1986 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A co do porodu to przewalone.Jak mnie skurcz łydy złapie w czasie parcia to chyba zeskoczę z wyrka ![]() Oj mi coraz częsciej,wieczorami twardnieje brzuch.Jak stoję pod prysznicem to mam wrażenie jakbym kamień masowała.Nie jest to co prawda bolesne,pod warunkiem,że Mała wtedy nie zaczyna kopać,bo na tak napiętym brzuchu każde Jej przeciągnięcie jest dla mnie nieprzyjemne.Wczoraj tak miałam,a Mała jak na złość dostała jakiejś mega energii i wierzgała tak,że gwiazdy widziałam,aż w końcu zaczęłam Ją błagać,żeby poszła spać...Chyba wzięła sobie to do serca,bo dziś rano musiałam ją posmyrać po pleckach,żeby się obudziła i troche powierciła ![]() Muszę zaraz zaktualizować swoją listę wyprawkową,bo sporo rzeczy ostatnio kupiliśmy i kilka innych nam adpadnie,bo mamy chętnych dziadków i kuzynowstwo do kupienia wózka,łóżeczka i paru innych gadżetów Martucha z tymi smokami zgadzam się.Ja nie będę kupować narzie,zresztą szwagierka mówiła,że nie ma sensu kupować,bo jak kupowali laktaror,dostali gratis smoczek i przy innych rzeczac też mieli takie gratisy,więc mają już kilka...Poza tym nie ma wg mnie sensu kupować od razu zapasu na różne przedziały wiekowe,bo czasem smoczek może nie przypasować dziecku kształtem i trzeba będzie kupić inny,więc strata kasiory.Ja obiecałam sobie,że nie dam dziecku smoczka,ale jeśli przez pierwszy miesiąc Mała będzie dokazywać i nie znajdę innej sensownej metody na uspokojenie,to się złamię i dam smoka Słyszałam,że smoczki są zbędne jeśli się karmi na żądanie,ja nie zamierzam tak karmić,więc muszę sobie przygotować plan B
Edytowane przez kasienka1701 Czas edycji: 2010-06-21 o 10:11 |
||
|
|
|
#1987 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny. Ekipa porozmawiała z tatą i doszli do porozumienia. Zbrakło faktycznie komunikacji i dokładnego określenia co ma być. W trakcie robót pozmieniały się koncepcje, doszły dodatkowe prace i stąd całe zamieszanie. Zabrakło rozmowy - przeciez ludzie mają gęby żeby gadać
A faktycznie jeżeli miało być 2.5 metra kafli to położenie 3 metrów kosztuje więcej itd. W każdym razie tata dorzucił, panowie zjechali i obie strony są zadowolone. Najważniejsze, że moja mama przestała się denerwować, bo to było najtrudniejsze do zniesienia. Jutro badanko i od pojutrza zaczynam kompletować wyprawkę Bo jak na razie to nic nie mam ![]() A co do leków - moja bratowa (lekarz) mówi, ze po prostu leków nie testuje się w żadnym wypadku na ciężarnych kobietach, a środki bezpieczeństwa muszą zostać zapewnione. Dlatego na wielu lekach, które mogą być neutralne i tak pojawia się napis, żeby skonsultować z lekarzem albo że samodzielne branie niewskazane. Poza tym firmy farmaceutyczne muszą umieszczać ostrzeżenia i skutki uboczne nawet jeżli na 100 000 osób ma je tylko 1... Magnez/Asmag/Aspargin jest wskazany w ciązy, zwłaszcza w II i III trymestrze, zeby macica nie była non stop naprężona i skurczona. Chodzi o rozluźnienie ale jak zwykle - najlepiej zapytać lekarza. Moja kazała mi brać aspargin forte 2x2, moja koleżanka ma brac zwykły 3x2 a jeszcze jedna nic...
Edytowane przez Astorianka Czas edycji: 2010-06-21 o 10:08 |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1988 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wprost marzy mu się żebym się na niego rzuciła wychodząc spod prysznica Może mu zrobie takiego sprajsa ![]() Jejku jak tak czytam o tych waszych pakupkach dla dzidzi to ja mam ochote juz pójść na ten strych, ściągnąć wór z ciuszkami i zacząć je prac, prasowac..dokupywać potrzebne...narazie w komodzie leżą dwie czapeczki zakupione w tesco dla noworodka ![]() Sa takie mausie i słodziutkie że hej... Myślałam że z drugim bejbikiem mi to przejdzie ale tak nie jest ![]() Może wkońcu zabiorę się za to... Myśle poukładac w szufladach i może jakąś folia przykryje...wtedy napewno się nie skurzą...
|
|
|
#1989 |
|
Zakorzenienie
|
Ja będę kupować smoczek, na razie tylko jeden, zobaczymy czy podpasuje. Nie chce żeby dziecko zrobiło sobie uspokajacz z mojej piersi i cały dzień na niej wisiało
bo słyszałam już takie opowieści, że dzieci nawet śpią uwieszone na cycu, to ja już wolę dać smoka. Zresztą przecież smoczek nie jest taki straszny ![]() A jeśli chodzi o piersi, to mi też nic nie wycieka. Tak na dobrą sprawę jak pisała Martucha, pokarm dopiero pojawia się kilka dni po porodzie Nikuś jeśli chodzi o laktator to mam tak jak ty, elektryczny mi się kojarzy z dojarką zresztą słyszałam opinie, że czasami za mocno ciągnie, więc ja już wole ręczny |
|
|
|
#1990 | |
|
Zakorzenienie
|
sarrita witaj. Bedziesz miała córeczkę tak?
Cytat:
Dostałam wczoraj od taty maleńki komplecik dla Synka, taki naprawdę maleńki, mam nadzieje, ze na wyjscie ze szpitala bedzie ok - kaftanik/bluzeczka i spodenki takie ze stópkami welurkowe. Tata przywiózł z Włoch Taki miły prezent. I butelke do karmienia też dostałam, ale szklaną....ciekawe czy i kiedy się przyda, ale do jakiejś herbatki czy coś to powinna byc ok. No a dla mnie jest letnia sukienka ciążowa Tylko gdzie to lato? Bo sukienka na ramiączkach.
|
|
#1991 |
|
Zakorzenienie
|
Abz pochwal się ,dawaj foty
|
|
|
|
#1992 |
|
Wtajemniczenie
|
witajcie dziewczyny w 1. dzień lata
NIKaP-n i bardzo dobrze, że już tyle masz dla dzidzi dzis lub jutro będzie wózek kupię wszystko łącznie z pieluchami i chusteczkami nawilżającymi. Będą sobie czekać Łożeczko wybrałam turystyczne wraz z pałąkiem zabawkowym, przewijakiem i moskitierą. Dokupię tylko porządny materac ![]() pościeli nie kupie, a jedynie 2 śpiworki, bo: poduszki lepiej dziecku nie dawać do pól roczku, a kołderka też może stwarzac "zagrożenie". smoczki, laktator ręczny, butelki mam zamiar zamówić wszystko z Aventu dziewczyny, pytanie: macie w planach kupić MONITOR ODDECHU?? ja się cały czas nad tym zastanawiam niby spałabym spokojniej, ale.. wydatek to niemały na pewno kupie nianię elektroniczna, pokój nam rodzice przydzielili na poddaszu a kuchnię mamy 2 piętra niżej więc nie będę małego ciągle targać z soba na dół. Ale ten monitor to spędza mi sen z powiek. Nie wiem czy warto. Ale tyle się naczytałam o śmierci łóżeczkowej
|
#1993 |
|
Rozeznanie
|
aaneczka jak tylko on będzie zadowolony to działąj
będzie to nie zapomniana noc ;Pco do magnezu ja używam MGB6 bo mam ból prawej nogi pod tyłkiem...więc jak nie jem magnezu to mam bólo-skurcze nogi bo w moim witaminach FEMINATAL 400METAFOLIN+DHA nie ma magnezu niestety. Co do sexu jeszcze to ja jestem jak NIMFOMANKA ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
#1994 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1995 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A poza tym poduszkę/kołdrę/pościel można zawsze kupić. --- piszecie o biustach - mój z miseczki duże B skoczył do normalne C i nie rośnie... Pod biustem z 70 na 75. Teraz mam fajny i mógłby taki zostać ![]() ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- nie, bo łóżeczko będzie stało tuż obok naszego łóżka, a mieszkanie 1-pokojowe, więc nie ma sensu.
|
|
|
#1996 | ||
|
Zakorzenienie
|
hej hej
Cytat:
![]() oj mój na początku upór jak nie wiem,a tu chcica,ale co zrobić ale teraz jest delikatny,ale jak mu mówiłam,ze jak mama zadowolona to i dziecie to się przełamał,chodz często nie jest jak kiedyś,ale to normalne,ale ważne,ze jest ![]() Cytat:
widzę,ze niektóre już zwarte i gotowe ![]() ja mam listę zrobioną i czekam za ostatnimi paczkami od kumpel,własnie jedna dziś przysłała i się zadziwiłam trochę,bo tego tyle dała,że szok,a jeszcze ta 2 wysle i co niektore to tez mam po bracie w dobrym stanie,ah będzie mały strojniś i czuję,że wszystkiego nie wynosi,przeważnie to większe rozmiary,ale tak tego pełno,że nie wiem gzie to pomieszcze ![]() już bym chciała prać poprasować,ale dopóki pokoju nie zrobie to nie będę tego robić-a kiedy zaczne remont i kiedy sie skonczy to nie wiem,żebym mogła to bym sama zrobiła,ale no nie mogę ... miłego dzionka
|
|
#1997 |
|
Zakorzenienie
|
Kochana ja jestem teraz w pracy
Ale moze po południu uda mi sie cyknąć to wrzucę, moze inne ciuszki przy okazji też.Nie kupuję. Nawet o tym nie myślałam. Uważam, że dla mnie to zbedny wydatek.
|
#1998 |
|
Rozeznanie
|
Mam pytanie całkiem z innej beczki jak się wychodzi za mąż i zmienia nazwisko to wiadomo że trzeba zmienić dowod osobisty ,prawo jazdy też i karte do lekarza???? Gdzie to trzeba zgłosić karte w przychodni ??? a prawko w starostwie??? kompletnie nie wiem
|
|
|
|
#1999 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A dziewczyny czy wy lykacie jakies witaminy? Lekarka mi powiedzila ze jak chce to moge zaczac lykac. Mam dobre badania wiec nie musze jezeli nie chce. Ale jakie witaminy najlepsze sa? Ja z pracy mam prywatny osrodek zdrowia- chodze tam do lekarza i ginka tez. Ale dzis zapisalam sie do zwyklej przychodni na osiedlu, zapiusalam sie tez na polozna srodowiskowa. Zawsze to moze blizej tez bo ten osrodek mam kolo bloku
Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2010-06-21 o 11:44 |
|
|
|
|
#2000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przypuszczam, że wiele witamin jest podobnych. Ja np mam prenatal classic, bo miał przystępną cenę za 100tabl.
|
|
#2001 |
|
Wtajemniczenie
|
a te majtki do porodu to wiecie jakie kupic? rozmiar wieksze czy takie jak nosze? macie jakies linki?
|
|
|
|
#2002 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na pewno na początku będzie ciężko dlatego ja już zaopatrzyłam się w osłonki ![]() Wanilia ja kupiłam majty Hartmanna, dziewczyny na innym wątku polecały |
|
|
|
|
#2003 |
|
Wtajemniczenie
|
u nas w szpitalu poporodowe majtasy nie są mile widziane
położne każą wietrzyć dupki i leżeć tylko z podpaską między nogami kumplea opowiadała, że dziewczyny zakładały te majtki tylko kiedy musiały gdzieś iśc np. pod prysznic. Problemu z często zmianą pościeli nie było byle tylko mamuski wietrzyły krocze
|
#2004 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja już spakowana zwarta i gotowa o 23 jedziemy na lotnisko i się urlopujemy. Wracam dopiero za tydzień we wtorek i tak się zastanawiam jak ja was nadrobię
|
|||
|
|
|
#2005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
te majatasy żadnej innej funkcji nie pełnią jak tylko podtrzymywanie podkładuIlona miłego wypoczynku ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- a ja się wam przyznam, że choć jestem mężatką od 2008 roku to prawko mam jeszcze stare muszę się przejść do urzędu bo jak mnie kiedyś dorwą
|
|
|
|
|
#2006 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i jeszcze bo do nich sie wklada chyba tewklady a sa mniejsze i wieksze- to jakie najlpesze kupic? |
|
|
|
|
#2007 |
|
Zadomowienie
|
Witam kochane
Pierwszy dzień lata, a pogoda do d*** Będzie padać jak nic. Nawet zadka mi się z domu nie chce ruszać przez to. Piszecie o wyciekach z piersi. Ja nadal niczego takiego nie mam i się cieszę Piersi urosły bardzo - Borysek sobie porządne mleczarnie przyszykował więc pewnie pokarm też się pojawi, ale w odpowiednim czasie. Porobiłam zdjęcia temu, co już mam dla synka, ale okazało się, że mąż pożyczył kabelek od aparatu koledze i nie mam jak przegrać do komputera ![]() Niby wieczorem ma przyjść oddać... Zobaczymy... sarrita, witaj. Napoisz coś więcej o sobie. malwina1204, dziewczyny, pisząc "przytulanki", miały na myśli właśnie sex Jeśli chodzi o zboczuszkowe smski, to też czasem korzystam Kiedyś robiłam dla męża sexi zdjęcia (bez widocznego kocura ), ale jak pewnego razu odkryłam, ze ma je zapisane na komputerze i w telefonie!, to usunęłam i oświadczyłam, że jak taki mądry, to więcej żadnego takiego zdjęcia nie dostanie.NIKaP-n, duużo już rzeczy masz gotowych. Ale Ty jesteś jedną z pierwszych "do odstrzału", więc nie powinnam się dziwić ![]() angelikaw, ja bym chciała baldachim, chociażby dlatego, że u nas okno jest nieszczelne i nie chcę, żeby małego zawiało, ale podobno baldachim bardzo kurz zbiera, a to też nie ciekawe Astorianka, super, że z remontem/zapłatą się wyjaśniło i obie strony są zadowolone ![]() naked21, ja na pewno nie będę kupować żadnego monitora oddechu Podejście szpitala do majtek poporodowych, moim zdaniem, beznadziejne. Leżąc z podpaską/podkładem między nogami to wietrzysz, właśnie, tylko zadek, a nie krocze, więc ja sensu nie widzę |
|
|
|
#2008 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
ja też je polecałam na tym wątku ![]() Cytat:
Są na prawdę super przewiewne. Myślę, że 5 szt. wystarczy. Są cieniutkie, szybko schną. CO do rozmiaru to one się rozciągają do 120 cm w biodrach, więc powinny być dobre Podkłady poporodowe są chyba w 1 rozmiarze.
|
|
#2009 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
przecież prać go nie będzie się co tydzien. No a kurz na meblach to ja co drugi dzien musze zetrzeć... ![]() Co do monitora oddechu to też nie posiadam i nie zamierzam...zwłaszcza że łózeczko stoi koło naszego łózka... Hehe..pamiętam pierwsze noce jak wstawaliśmy z męzusiem co chwila i sprawdzaliśmy czy kruszynka oddycha..serio tak robiliśmy bo czasem miałam wrazenie że się mu brzuszek nie rusza i wtedy panika była ![]() A ja złapałam babcyla ciuszkowego..poszłam na strych i ciuszki w rozmiarze 56 juz się suszą ![]() Ściągnełam jeszcze 62 i 68, ale czekam na wolną suszarke.. jak skończe składowanie mojej kolekcji to tez sie pochwalę... a co ![]() Myśle że nie bede musiała nic dokupywać...no może z dwa nowe kompleciki żeby dzidek miał coś własnego i nowiutkiego
|
|
|
#2010 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do piersi to ja również mam suche, raz ściskałam żeby zobaczyć czy coś wycieknie, ale nic nie ma. Specjalnie mi na wyciekach nie zależy więc nie narzekam A kreski ani widu, ani słychu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale jeśli chodzi o seks to mam ochotę ale też i taki dyskomfort podczas stosunku, że po prostu unikamy.Cytat:
Niech zgadnę - kojarzy ci się z dojarką dla krów? Bo ja mam właśnie takie skojarzenie... ![]() Cytat:
Cytat:
-------------------------------------- Dziewczyny tak w temacie tego co piszecie o majtkach w szpitalu itd. Nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek dyktował mi czy mam, czy też nie mam ubrać na siebie majtki jeśli uznam, że są mi potrzebne. A już na pewno żadna pielęgniarka, położna czy ktokolwiek inny nie będzie o tym decydował za mnie. Moim zdaniem nie można dać się zwariować, pewne sprawy mieszczą się w granicach spraw intymnych i należy albo wybierać taki szpital, w którym personel to rozumie albo przypomnieć personelowi, że pewne rzeczy są intymne. W szpitalach zapewne z powodu rutyny lubią traktować ludzi - pacjentów jak przedmioty, ale to nie znaczy, że należy się na wszystko zgadzać, szczególnie na to, na co zgodzić się nie mamy ochoty. Ja wybieram się do szpitala, w którym podobno bez mojej zgody nikt mi nic nie zrobi nawet, jeśli moje pomysły były by jakieś bardzo absurdalne. Przynajmniej tak twierdzą tamtejsze położne, które cierpliwie odpowiadały na nawet najgłupsze pytania podczas dni otwartych. Zresztą ja mam na swoim koncie nieprzyjemne perypetie medyczne i od jakiegoś już czasu uważam, że skoro chodzi o moje zdrowie to ja będę decydować o tym czego chcę, a lekarz czy inny personel to może mi sugerować korzystne i sensowne rozwiązania, ale na pewno nie będzie wybierać za mnie
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:16.

że krzywdę dziecku zrobi i muszę mu długo tłumaczyć że wszytko jest ok
Jak był mniejszy to jeszcze nie było problemu, ale teraz..jak już rozmiar miski większy to robią obwód większy 

dobrzy by było zrezygnować z kawy, ale to zrobić przy tak niskim ciśnieniu 

niby spałabym spokojniej, ale.. wydatek to niemały
więc tylko delikatnie mnie obejmuje...
i nie mam jak przegrać do komputera