|
|
#2401 | |||
|
na przekór do celu
|
Dot.: Matura 2010-Studia
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2402 |
|
Raczkowanie
|
A mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które rejestrują się na UEK. Bo pojawiła się już ta ankieta osobowa do wypełnienia i tam można wybrać trzy kierunki. Ja chciałam wybrać dwa stacjonarne i jeden niestacjonarny, ale teraz patrze i tam można wybrać albo wszystkie stacjonarne albo niestacjonarne. I tu moje pytanie czy mogę dokonać dwóch takich rejestracji, że w jednej wszystkie dzienne, a w drugiej zaoczne?? Bo nie wiem jak inaczej to połączyć
|
|
|
|
#2403 |
|
Rozeznanie
|
Diewczyny, radźcie.
Czuję presję ze strony mamy, że powinnam iść na prawo. Oczywiscie, składam tam papiery, ale wcale nie chce sie tak bardzo dostac. Jako humanistka nie mam zbyt dużego wyboru co do kierunku studiów, myślę jeszcze o psychologii, dziennikarstwie, stosunkach miedzynarodowych... Wszystkie inne kierunki są złe, tylko prawo jest dobre. Tak, wiem, ze jest to bardzo przyszlosciowy kierunek bla bla bla, tylko, ze studiowanie dla samego prestiżu mi się nie widzi, uczenie się typowo na pamięć nie idzie mi najlepiej, boję się, ze sobie nie poradze i po roku będę musiałą zrezygnować Po prostu znam swoje możliwości, nie jestem osobą, która siedzi non stop w książkach. Co robić? ![]() Wiem, ze na prawo ciezko jest sie dostac i wcale pewne nie jest, ze sie dostane, a ja juz panikuje jakby mnie tam przyjeli Paranoja...Czy faktycznie na prawie jest tak trudno? |
|
|
|
#2404 |
|
Zadomowienie
|
Spójrz najpierw czy masz szanse sie tam dostać?
na jaką uczelnie chcesz iść, jak ci poszła historia i wos? Na prawie podobno jest bardzo ciezko, to nauka głównie na wkuwanie, z tego co inni mówią. Chyba trzeba mieć motywację, żeby to przeżyć;D
|
|
#2405 |
|
Rozeznanie
|
UW odpada - tam pojda sami olimpijczycy z wosu i historii
Myslę o UŁ, UAM, UKSW... Zdawałam roz. polski, historię i wos. Polski napisałam bardzo dobrze, historia i wos - dobrze, chociaż napewno nie będę miała po 90% Szczerze mówiąc, to mam nadzieję, ze nie dostanę się na to prawo Nie wiem na co się zdecydować.
|
|
|
|
#2406 |
|
na przekór do celu
|
Przez 5 lat chcesz się męczyć na czymś czego nie lubisz? A potem pracować do końca życia w zawodzie który cię nudzi?
Ambicje rodziców nie powinny być realizowane przez dzieci. Takie jest moje zdanie. Nie rozumiem twojej mamy, chce się później chwalić córką adwokatką czy sędziną? Tyle razy się podkreśla, że wybór studiów to sprawa prywatna. To twoje życie, nie jej. A teraz moje pytanie: Dokonywał już ktoś opłat rekrutacyjnych na poczcie lub w banku? Mianowicie chodzi mi o to, czy na tych drukach bankowych po wydrukowaniu ze strony jest już wszystko co wymagane, nie trzeba nic dopisywać? Pytam bo na jednym z pierwszej uczelni kwotę mam podaną tylko w liczbach, a na innym z drugiej uczelni w liczbach i słownie...
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2010-06-20 o 16:40 |
|
|
|
#2407 |
|
Zadomowienie
|
pracuję w punkcie opłat, więc powiem ci, że ogólnie wymagana jest nazwa kwoty wpisana słownie, ale jeśli jest to wydrukowany kwitek, to nie musi być
W kazdym razie to tak na prawdę trzeba dobrze wpisać tylko numer konta, swoje dane no i "tytułem"
|
|
#2408 |
|
Rozeznanie
|
Coraz bardziej się denerwuje, chciałabym ju miec te wyniki
A jak u was wyglada odbior wyników? Bo ja nic nie wiem w tym temacie |
|
|
|
#2409 |
|
Rozeznanie
|
U mnie każdy wchodził do sekretariatu i odbierał po prostu
Bez żadnych ceremonii oficjalnych
|
#2410 |
|
Rozeznanie
|
Trzeba było się specjalnie jakos ubrać? Biała koszula itp?
---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- I od której godziny były juz wyniki?
|
|
|
|
#2411 |
|
Zadomowienie
|
No raczej bez białej koszuli, to tylko odebranie wyników, a nie jakieś oficjalne spotkanie
|
#2412 |
|
Rozeznanie
|
U mnie były jakoś rano, koło 10 pojechałam odebrać z tego co pamiętam. I absolutnie nie trzeba było się specjalnie ubierać
![]() W tym roku zamierzam pojechać wcześnie żeby nie stać w kolejce.
|
#2413 |
|
Raczkowanie
|
To chyba zależy od szkoły. U mnie rok temu ok. 10 można było sprawdzić wyniki (niestety nie dane nam było sprawdzenie tego w necie), a ok. 13-14 odebrać świadectwo. Wszyscy przychodzili normalnie ubrani
|
#2414 |
|
Rozeznanie
|
Musieliście czekać w szkole aż od 10 do 14?
![]() Jak daleko się wybieracie na studia? Są tu Wizażanki które wybierają się nawet do 500 km od miasta rodzinnego?
|
|
|
|
#2415 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=viva91;20100726]ustny też, to element całej matury z angielskiego. ale możesz do niego nie podejść, bo podstawę ustnego masz już zaliczoną, dostaniesz wtedy 0% za ustny i ileś tam za pisemny rozszerzony, ale nie bedzie to oznaczało ze nie zdasz
QUOTE]oj, podejsc chyba musi- moze wejsc i powiedziec nawet, ze chce 0% ale stawic się musi |
|
|
|
#2416 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
expectation dzięki a i jeszcze jedno, na jednym z tych druczków system sam mi zaznaczył krzyżykiem literkę "P" czyli przelew, ale mogę dokonać normalnie wpłaty u pani w okienku i z pieniążkami w ręce?
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2010-06-20 o 23:10 |
|
|
|
|
#2417 |
|
Zadomowienie
|
A gdzie to się zaznacza?
Nawet nie widziałam takiego okienka;D myślę że możesz dokonać, ale tu nie jestem na 100% pewna
|
|
#2418 |
|
Zakorzenienie
|
mozesz, mozesz, ja mam zamiar tak zrobic, zawsze tak przelewam pieniadze
|
|
|
|
#2419 |
|
Raczkowanie
|
Nie, źle się wyraziłam
O 10 można było pójść i zapytać się o wyniki (jak ktoś mieszkał blisko i nie był na tyle cierpliwy, żeby doczekać do 14), ale nie musieliśmy tam być tak wcześnie. Świadectwa były gdzieś tak o 14, bo zazwyczaj o tej godzinie dyrektor wracał z kuratorium (czy z jakiejś podobnej instytucji) ze świadectwami. Może inne szkoły mają bliżej do tego urzędu, który wydaje świadectwa i będą w stanie przywieźć je wcześniej.Jedni mogą wcześniej sprawdzić sobie wyniki w domu, a do nas wersję wirtualną przysyłali tylko do szkoły i można było się po prostu przejść rano i dowiedzieć, albo czekać cierpliwie na świstek
|
#2420 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam pytanie odnośnie PRZESYŁANIA ZDJĘCIA DO LEGITYMACJI STUDENCKIEJ
Zdjęcie trzeba wysłać w czasie rekrutacji i ma ono być IDENTYCZNE z tym ze świadectwa, a zarazem spełniać warunki zdjęcia dowodowego(lewy półprofil, odkryte ucho). I tu pojawia się problem, gdyż u mnie w szkole zdjęcie do świadectwa wymagało tylko wymiarów 32x52 mm bodajże, a więc nie spełnia wymogów zdjęcia jak do dowodu osobistego. I co teraz?? Czy też tak macie??
-Będzie mi bardzo smutno jeśli będziesz musiała odejść. -Więc nie pozwól mi odejść... obiecaj! można przetrwać ten obłędny taniec, zgwałcić uczucia, zabić pożądanie, ale miłość i tak jak zbrodni skazaniec w małej celi serca na zawsze zostanie. |
|
|
|
#2421 |
|
Wtajemniczenie
|
Napisz e-mail do komisji rekrutacyjnej, będziesz miała pewne informacje z pierwszej ręki
|
|
|
|
#2422 |
|
Raczkowanie
|
zadzwonilam i okazalo sie, ze zdjecie musi byc identyczne jak te 3, ktore dajemy z dokumentami, ale niekoniecznie takie samo jak na swiadectwie
-Będzie mi bardzo smutno jeśli będziesz musiała odejść. -Więc nie pozwól mi odejść... obiecaj! można przetrwać ten obłędny taniec, zgwałcić uczucia, zabić pożądanie, ale miłość i tak jak zbrodni skazaniec w małej celi serca na zawsze zostanie. |
|
|
|
#2423 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moje pytanie: na niektórych uczelniach wymagaja potwierdzenia przelewu oplaty i jesli robie przelew przez poczte to automatycznie taki swistek dostaje a jak jest z przelewem bankowym? (oświećcie mnie bo nie ogarniam ![]() )
|
|
#2424 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a czy zdjęcie do legitymacji studenckiej może być o wymiarach takich jak w dowodzie osobistym czy o innych? jeśli tak, to jakich?
|
|
|
|
#2425 |
|
Zakorzenienie
|
w banku tez od razu dostajesz świstek
Wypełniasz druczek, pod spodem jest taka kalka, pani w okienku bierze to, jedno zostawia dla banku, na drugim stawia pieczątkę i oddaje Tobie
|
|
|
|
#2426 |
|
Rozeznanie
|
dziękuję dziewczyny
|
#2427 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
w czwartej linijce jest takie W i P. mam zaznaczone P, ale chce dokonać W, czyli zwykłej wpłaty, nie przelewu. ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- na kazdej uczelni jest inaczej. na jednej uczelni u mnie musi mieć wymiary 37x52, a na dwóch innych już inne. takie informacje powinny być na stronie uczelni, wyjaśniajace wymogi składanych dokumentów.
|
|
|
#2428 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Preferowane jest zdjęcie w formacie JPG o wymiarach 400 x 500 pikseli, co pozwala na wydrukowanie zdjęcia w rozmiarze 2 cm * 2,5 cm z odpowiednią jakością. Akceptowane są również zdjęcia o większych wymiarach spełniających powyższe proporcje.
|
|
|
|
#2429 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To tam trzeba dać 3 zdjęcia? Ja czytałam, że 2, a może źle doczytałam Też się wkurzyłam, bo foto do świadectwa mam z zakrytym uchem i z prawego profilu Na szczęście mam jeszcze to dowodowe, tylko, że 2 sztuki... Jak się okaże, że potrzeba 3, to będę chyba nowe robiła Ja już załączyłam zdjęcie do legitki, tam jak wgrasz, to pokazuje się taki kreator, że ustawiasz sobie zdjęcie jak chcesz, w sensie, że odpowiednio dopasowujesz rozmiar Choć z tym rozmiarem, to są nie konsekwentni. Moje zdjęcie ma więcej niż 2 cm * 2,5 cm, za to w pixelach wychodzi mniej niż 400 x 500. W każdym razie wgrałam takie i dało się ładnie dopasować
|
|
|
|
|
#2430 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja rejestrowalam się na KUL i wlasnie tez zastanawialam się jak to jest z tą zapłatą i dzisiaj dzwonilam i powiedziala mi facetka ze dopiero po wynikach;/ a jak jest na politechnice rzeszowskiej z ta rejestracją? osobiscie trzeba zawiezc dokumenty?? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:22.

Po prostu znam swoje możliwości, nie jestem osobą, która siedzi non stop w książkach. Co robić?
Paranoja...
Nie wiem na co się zdecydować.

Bez żadnych ceremonii oficjalnych

a i jeszcze jedno, na jednym z tych druczków system sam mi zaznaczył krzyżykiem literkę "P" czyli przelew, ale mogę dokonać normalnie wpłaty u pani w okienku i z pieniążkami w ręce?
To tam trzeba dać 3 zdjęcia? Ja czytałam, że 2, a może źle doczytałam
Też się wkurzyłam, bo foto do świadectwa mam z zakrytym uchem i z prawego profilu
Na szczęście mam jeszcze to dowodowe, tylko, że 2 sztuki... Jak się okaże, że potrzeba 3, to będę chyba nowe robiła