Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-21, 17:34   #2041
Ineczka33
Wtajemniczenie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

sarrita witaj
Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Ineczka nio wiedziałam że ktoś polecał

Ja ze względu na moją 3 letnią córeczkę, rzadko mam czas, żeby coś tu napisać, więc pewnie mało kto mnie kojarzy

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
Ineczka33 nie ma bo pytałam nawet lekarza , więc osobno kup magnez ja jem 1 tabletke dziennie rano.
Ja byłam dziś u gina specjalnie z tym twardnieniem. No-spa mało mi pomaga i ciepłe kąpiele też. Szyjka mi się przez to skróciła do 3,5 cm. On jeszcze nie panikuje, pessar na razie nie wchodzi w grę. Dostałam Magne B6 - 3x dziennie po 2 tabsy i Fenoterol co 3 godziny po 1/2 tabletki - przeciw skurczom i żeby macica odpoczęła po skurczach.
Zastanawiam się, czy można przedawkować witaminę B6, bo mam ja też w witaminach

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
no właśnie.. ale przynajmniej kurz będzie się zbierał na baldachimie, zamiast opadać na buźkę maleństwa...
Tylko jak będziesz wietrzyć pokój, to taki zebrany kurz będzie się wzbijał w powietrze i i tak będzie w powietrzu. Mi się wydaje, że to taki zbieracz kurzu, chyba, że się go pierze co tydzień.

Cytat:
zastanawiam się, czy wogóle kupować, bo poduszka nie jest zalecana dla niemowlaków, a kołderki mało która z moich koleżanek używa......
No ja już pisałam wcześniej, że u mnie np. kołdra przeleżała 1,5 roku w szafie, bo córka spała najpierw w rożku (nieusztywnianym, polarkowym zapinanym na rzep), a potem pod kocykiem. Bałam się, że mała zakopie się pod tą kołdrą.A poduszka - rożek sprawdziła się idealnie.
Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Miałam też te majtki i są one mniej przewiewne niż te Hartmann. Ja bym poleciła siateczkowe Hartmann
Stary 2010-06-21, 17:41   #2042
angelikaw
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
Tylko jak będziesz wietrzyć pokój, to taki zebrany kurz będzie się wzbijał w powietrze i i tak będzie w powietrzu. Mi się wydaje, że to taki zbieracz kurzu, chyba, że się go pierze co tydzień.
no i chyba, że ma się kota
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 17:42   #2043
Majka232
Zakorzenienie

Cześć

sarrita - witaj

fem - bardzo mi przykro Wydaje mi się, że lepiej nie iść na pogrzeb, bo to za duże przeżycie. I tak to przeżywasz, a jak zobaczysz zrozpaczoną rodzinę, to będzie dużo gorzej i trudniej

ninaad, malwina 1204, Astronianka - mi też powiekszył się obwód, bo czuję to po stanikach, a zmieniałam rozmiar już dwukrotnie podczas ciąży, a teraz musze się przerzucić na bawełniane staniki bez fiszbin, bo uciskanie (nawet tych bez fiszbin) tylko wzmaga ból pod żebrem. Przeszłam z fajnego rozmiaru 75c/d na 80e, każdy zwraca uwagę na to jak mi urósł biust

angelikaw - mi też narazie nic z piersi nie leci, chociaż jakiś czas temu zauważyłam na sutkach taką jakby suchą skórkę lub właśnie odrobinkę lekko zaschniętego "wycieku" ale to tak minimalnie i nigdy nie poczułam mokrego

wanilaania2009 - są takie pościele jak te haftowane 3cz. (poszewka na podusię i kołderkę + ochraniacz) za ok.79 zł. Teraz nie mogę znaleźć ale podaję podobne http://www.allegro.pl/item1072767476...arland_h2.html
http://www.allegro.pl/item1073124113...a_dlugosc.html
Co do witamin - ja łykam Feminatal Metafolin + DHA

Kreskę na brzuchu mam bardzo delikatną (bardziej wyrażna jest pod pępkiem), a pojawiła się ok.16 tyg. a meszek na brzuszku też mam

Ja mam dla dzidzi tylko ubranka i nic więcej i mnie to wszytsko przeraża, mebelki, pościel, wózek, niania elektr., butelki, laktator, smoczki, wanienka, pieluchy, kosmetyki, leki, akcesoria do porodu dla mnie itd. itd. Nie mogę tego na razie ogarnąć
Niektóre mamy chwalą laktatory ręczne, inne uważają, że ściąganie pokarmu za ich pomocą trwa zbyt długo i polecają elektryczne. Ja najchętniej kupiłabym na początek reczny, ale taki żeby go zmienić na elektryczny, nie wiem czy są takie

Wczoraj czytałam o karmieniu piersią i całą noc mi się śniło, że karmię
Stary 2010-06-21, 17:52   #2044
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Powiem Tobie szczerze, że w ogóle nie wiem, czym różni się taki 0-13 od 0-18 kg
Dlatego na tego spojrzałam, bo jest dostepny u babeczki, u której jestem bardzo zadowolniona z zakupów. A wiesz- jaka między nimi różnica?
AAAA i jeszcze mamy wózek Atlantic, taki:

http://bydgoszcz.cwirek.pl/img/7476/...iro-design.jpg

i nie wiem, czy któryś z fotelików można na niego wpiąć....

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

gabisunku ja mam tylko turystyczne, złożone jeszcze w kartoniku
Ten do 13 kg to taki typ nosidełka..
jest wygodny, bo wkładasz młodego do niego i wpinasz do auta, a jak wychodzisz to wyciągasz z fotelikiem...
A do 18 kg to mocowany raczej na stałe jest w samochodzie..

A o fotelik monowany do Twojego wózka to musisz popytać ale napewno on będzie z tych do 13kg
Fotelik do 18kg kupiłam Domisiowi jak miał z 8 miesięcy, ale niektórym dłuzej ten mniejszy słuzy.. Domik poprostu był pulchny a nasz fotelik maxi cosi jest dość wąski.

alicja4..ja tez mam materac gryka pianka kokos i mam z góry tą szeleszczącą stronę..czyba to gryka..sama nie wiem

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

ja mam te pościele po Dominisiu..
mam bociny zielone i niebieskie misie na drabinie..
Przyznam że po 1,5 roku urzytkowania sa jak nowe ..no może na zagłówku troche żółtych plamek z potu...
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 17:59   #2045
angelikaw
Zakorzenienie

dziewczyny, ale jestem happy
niedawno dostałam paczuszkę od siostry z UK.. ok. 20 szt. ubranek - głównie bodziaków i pajacyków oraz kilka letnich bluzeczek ze spodenkami... Większość w kolorach neutralnych (głownie biały), kilka szt. w różu. No i różny przedział rozmiarów - od najmniejszych (rozm.0-0m) poprzez średnie (0-3m) do tych większych (3-6m.). Słodziachne!!!!

Stary 2010-06-21, 18:12   #2046
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
A dziewczyny czy wy lykacie jakies witaminy?
Ja biorę Feminatal N-specjalnie dla kobiet w ciąży.Biorę go od początku II trymestru i jestem zadowolona,bo wyniki ma dobre póki co

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
położne każą wietrzyć dupki i leżeć tylko z podpaską między nogami
What? Jak z podpaską tylko?A przepraszam bardzo do tego ona w takim razie jest przyczepiona jak nie ma gaci na tyłku?Chyba nie to włosów łonowych?? Jakoś nie ogarniam tego,chyba trzeba siedzieć nieruchomo,żeby się nie przesuwała,bo można coś zalać,a chodząc trzeba się trzymać cały czas na kuper tak?

Cytat:

a ja się wam przyznam, że choć jestem mężatką od 2008 roku to prawko mam jeszcze stare tylko dowód zmieniłam muszę się przejść do urzędu bo jak mnie kiedyś dorwą
Hehe,dokładnie taka sama sytuacja u mnie.Od ślubu z 2008 t tylko dowód osobisty zmieniłam,a prawko stare

Cytat:
Jeszcze mam pytanie odnosnie poscieli- jaki wymiar najlepiej kupic?
Ja uważam,że póki co pościel to zbędny wydatek,chyba,że masz kasę i dużo miejsca w mieszkaniu/domu.Na początku dzieci śpią zazwyczaj w rożku,pod pieuchą,kocykiem lub w śpiworze.Kołderka przyda się dopiero dużo,dużo później.

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o pościel to nie mogę się zdecydować... tyle jest slicznych kompletów na allegro
Jak juz ktoras cos ladnego kupila i ma w domku, niech się podzieli opinią o wykonaniu ...
Hm...Moje zdanie jest takie,że kupowanie kilkunasto el. kompletów na all to głupota.Połowa rzeczy jest zbędna,a i zazwyczaj takie full wypas komplety są kiepskie jakościowo.Moja szwagierka kupiła komplet pościeli z wypełniaczami,ochraniacz i rożek(moim zdaniem tyle tylko jest potrzebne) i niestety na zdjęciach na all wyglądało ślicznie,a w rzeczywistości kiepścizna i do tego jakość pozostawia wiele do życzenia...
Z artykułów,które mogę polecić na all to rzeczy firmy Feretti jeszcze jakaś,ale nazwy w tej chwili nie pamiętam.Polecam dlatego,że wszystkie te produkty widziałam/dotykałam w sklepie i wiem,że są warte ceny,z tym,że nie wiem czy opłaca się je kupować na all,bo przynajmniej u mnie w miescie są w takich cenach,że jakbym kupiła na all to w przesyłką by mnie drożej wyniosło.Z firma,której pościel na allegro kupiła szwagierka to My-sweet-baby czy jakoś tak-nie polecam!!

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
W ogóle zauważyłam, że mało jest ubranek dla dziewczynek na których jest napis do mamy a nie do taty. Niesprawiedliwe
Pewnie jest tak dlatego,że zazwyczaj jest córeczka tatusia,a synuś mamusi.Tak się utarło

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
Dziś mnie cały dzień kłuje straszliwie w brzuszku jakby ktoś mi gwożdzia od środka wbijał, a jak mału się wierci to już wogóle masakra jakaś Brałam No-spę i leżałam i nic nie pomaga
A ile tej no-spy wzięłaś?Normalnej czy forte?Najlepiej wziąć forte,bo normalną jak brałam to czasem nie pomagało

Nika ja bym kupiła fotelik 0-13kg potem możesz se sprzedać i kupić większy.
Ten kocyk co kupiłaś z pieskiem widziałam w sklepie-fajoski jest,taki soczysty niebiesko-bordowy.W ogóle te kocyki są boskie.Jak stałam w sklepie przy półce i wybierałam,to aż mi się płakać chciało,bo wszystkie taki śliczne były

Co do gaci poporodowych to ja dostałam od szwagierki te hartmana i takie inne Horizon.Ona kupiła za dużo i zostały,więc mi dała.A podkłady to chyba z Belli są dobre

Dziś kuzynka zadzwoniła,że ma dla mnie przygotowane ciuszki do córeczce za małe i mi da,a potem jak moja z nich wyrośnie to jej oddam Wydawało mi się,że jak już się daje takie rzeczy to nie na wypożyczenie...Czy może jestem w błędzie?Bałabym się chyba w takie ciuszki dziecko ubierać,bo jakby się czymś zaplamiło(jakimś jedzeniem,wymiocinami),to potem nie wiem czy by się odprało i jak tu takie potem oddać,więc powiedziałam jej,że bardzo dziękuję,o mam już duzo ubranek i mi wystarczy,więc nie musi mi"pożyczać" swoich...Swoją drogą to nawet jej nie okłamałam,bo ubranek mam nadto...

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 18:18   #2047
Majka232
Zakorzenienie

angelikaw - super prezent ja muszę czekać ok.1,5-2 m-ce na paczkę z ciuszkami i rzeczami dla maluszka i chyba mnie wykończy to czekanie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Dziś kuzynka zadzwoniła,że ma dla mnie przygotowane ciuszki do córeczce za małe i mi da,a potem jak moja z nich wyrośnie to jej oddam Wydawało mi się,że jak już się daje takie rzeczy to nie na wypożyczenie...Czy może jestem w błędzie?Bałabym się chyba w takie ciuszki dziecko ubierać,bo jakby się czymś zaplamiło(jakimś jedzeniem,wymiocinami),to potem nie wiem czy by się odprało i jak tu takie potem oddać,więc powiedziałam jej,że bardzo dziękuję,o mam już duzo ubranek i mi wystarczy,więc nie musi mi"pożyczać" swoich...Swoją drogą to nawet jej nie okłamałam,bo ubranek mam nadto...
Ja też mam pożyczone ciuszki od koleżanki. Myślę, że jak coś zniszczę to albo odkupię albo kupię jej coś w zamian. Już teraz żeby się odwdzięczyć kupiłam jej synkowi zabawkę
Stary 2010-06-21, 18:21   #2048
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja mam po częsci walizkę spakowaną, zaraz piorę koszule nocne.
Mam już: wkładki laktacyjne, majtki poporodowe jednorazowe 6 (albo 10 ) par i na tym chyba dla mnie koniec ;D

dla Małego mamy:
....
wow Ja mam część ciuszków dla malucha i to tyle.
Aa...no i jeszcze 3 butelki i 2 smoczki- ale to dostałam na targach.
Za zakupy zabiorę się najwcześniej za jakiś miesiąc. No, chyba, że mi coś w oczy wpadnie na alledrogo

Cytat:
A dziewczyny czy wy lykacie jakies witaminy? Lekarka mi powiedzila ze jak chce to moge zaczac lykac. Mam dobre badania wiec nie musze jezeli nie chce. Ale jakie witaminy najlepsze sa?
ja wyniki mam dobre od początku ciąży i lekarka mi powiedziała, że jak chcę to mogę brać witaminki, ale w sumie nie ma takiej potrzeby- więc nie łykam- wolę zdrowe jedzonko- produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce...

Byłam dziś w smyku i 5-10-15. W sumie nic specjalnego- tylkotrochę rzeczy poprzecenianych i to raczej max o 30%. Kupiłam 1 półśpiochy i nic więcej.
No i wrzucam wreszcie fotki moich dotychczasowych zakupów- większość ciuszków na 62, część na 56. Fotki kiepskie, ale miałam złe oświetlenie a nie chciało mi się kombinować z ustawieniami aparatu
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 18:23   #2049
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Dziś kuzynka zadzwoniła,że ma dla mnie przygotowane ciuszki do córeczce za małe i mi da,a potem jak moja z nich wyrośnie to jej oddam Wydawało mi się,że jak już się daje takie rzeczy to nie na wypożyczenie...Czy może jestem w błędzie?
niektórzy tak właśnie robią, ale dla mnie to bez sensu jest... Koleżanka to przerabiała i nie była szczęśliwa takim układem (szwagierka ciuszki jej dała, apotem zażądała z powrotem).
'Pożyczać' to można sobie np. od siostry, która nie będzie miała żalu, jeśli coś zniszczysz... A Ty jej dasz coś po swoim dziecku i tak się będziecie nawzajem wymieniać ciuszkami...
Ja tak ze swoją zamierzam - nie dajemy ciuszków nikomu obcemu, tylko między sobą się wymieniamy... Najpierw kupujemy mojemu dziecku, a potem jak ona będzie potrzebować to dostanie te ciuszki dla swojego dziecka...

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
angelikaw - super prezent ja muszę czekać ok.1,5-2 m-ce na paczkę z ciuszkami i rzeczami dla maluszka i chyba mnie wykończy to czekanie
rozumiem Cię, bo ja czekałam 'tylko' kilkia dni (w czwartek wysłane) i nie mogłam się doczekac

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
No i wrzucam wreszcie fotki moich dotychczasowych zakupów- większość ciuszków na 62, część na 56. Fotki kiepskie, ale miałam złe oświetlenie a nie chciało mi się kombinować z ustawieniami aparatu
Fajne ciuszki
Stary 2010-06-21, 18:30   #2050
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Fajne ciuszki
iii tam- ciuszki jak ciuszki Zależało mi głównie, żeby łatwo się zakładało i zdejmowało. No i żeby nie kosztowały majątku

Mierzyłam dzisiaj mój brzuszek- i ma w obwodzie na wysokości pępka już 103. Jak jeszcze trochę urośnie to chyba pęknę
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 18:41   #2051
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Powiem Tobie szczerze, że w ogóle nie wiem, czym różni się taki 0-13 od 0-18 kg
Nie do mnie, ale
Różnia się przede wszystkim pozycją w jakiej maluszek w nich "siedzi". Tzn., w tym do 13kg, dzieciaczek jest bardziej na płasko (choć kręgosłup i tak ma wygięty), a w tym do 18kg dziecko jest prawie na siedząco, co zdecydowanie nie jest zrowe dla kręgosłupa takiego maluszka.

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Co do pościeli, moja mama zamiast poduszki używała dla nas zwykłej pieluchy tetrowej albo flanelowej. Po prostu składała ją ładnie i kładła pod główkę. Dobre rozwiązanie dla mam, które boją się, że maluch wciśnie głowę w poduszkę, odchyli na bok i się udusi, Pielucha się nie wybrzusza
Dokładnie, i jak dziecku coś poleci to też na pieluszkę a nie na całą pościel od razu
Też nie kupuję pościeli na początku. Zastanawiam się tylko czy zainwestować w rożek, czy śpiworek...

tifio, nie wiem jak pomóc. Może po prostu leż już do końca dnia, a jak jutro będzie to samo to hop siup do lekarza?
A za pierożki z truskawkami

Cytat:
Napisane przez alicia4 Pokaż wiadomość
Też mam taki materacyk, ale nie wiem jak go kłaść. Niby napisane, że dwustronny, ale od tej strony gryczanej to jakoś mnie się tak wydaje mało komfortowo, bo z tej drugiej kokosowej to już taki normalny - materacowy. Nie miała baba kłopotu...
Gdzieś czytałam na której stronie najlepiej najpierw kłaść niemowlaczka. Poszukam i napiszę jak znajdę

angelikaw, fajnie, że siostra Ci taki prezencik przysłała

kasienka1701, ta podpaskę/podkład to trzeba ściskać udami, żeby nie wypadła albo właśnie dłońmi podtrzymywać - czyli z ręką w kroku non stop

ninaad, ciuszki śliczne, a te skarpeteczki z małpkami cudeńko
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 18:48   #2052
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Dziewczyny, co wy za glupoty (sorry) opowiadacie ze pokaram zaczyna leciec 3 dni po porodzie, to co bede jadły wasze dzieci przez te 3 dni? myslicie ze beda grzecznie lezec i czekac? nie rozumiem!

Podobaja mi sie te majtki hartmanna, wygladaja znacznie przewiewniej niz te drugie kotre wygladaja jak by z plastiku byly...

A propos prawa jazdy, to ja jestem rok po slubie, i tez jeszcze nie go wymienilam... jakos nigdy mi nie po drodze, nie wspomne o fakcie, ze polskie urzedy otwarte chyba tylko sa dla ludzi bezrobotnych... bo nikt normalnie pracujacy nie konczy pracy o 13 zeby do 15 zdażył do pozałatwiac urzedowe sprawy...

mpik82... my tez mielismy dj'a choc ja bardzo chcialam zespol... dzis nie załuje

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-06-21, 18:51   #2053
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co wy za glupoty (sorry) opowiadacie ze pokaram zaczyna leciec 3 dni po porodzie, to co bede jadły wasze dzieci przez te 3 dni? myslicie ze beda grzecznie lezec i czekac? nie rozumiem!
Może chodziło o tzw. pokarm właściwy, który pojawia się ok.3 dni po porodzie, bo wcześniej jest to tzw.siara i noworodkowi, który ma 3 dni wystarcza na raz kilka łyżeczek tej siary
Stary 2010-06-21, 18:58   #2054
NIKaP-n
BAN stały

Dzięki Dziewczyny, to szukam takiego do 13kg, ale tak do 400zł maks...
Co do gatek, to ja juz mam zakupione 10szt, więc nie będę szaleć z nowymi choć to w sumie ok 20zl? Obadamy.

Co do ciuszków- ja mam jakiegoś czuja, że wcześniej urodzę, wiem, że nie byłoby mnie stać kupić wszystkiego na ostatnią chwilę, a pamiętna doświadczeń mojej siostry, która 2tyg po porodzie nie była na chodzie- dmucham na zimne

Zostało mi:

- materac do łóżeczka turystycznego i prześcieradełka
- nosidełko (fotelik)
-przewijak i prześcieradełka na niego
- laktator (o ile będzie potrzebny- to kupię po porodzie)
- sterylizator- choć nie wiem, czy nie zostanę po prostu przy parzeniu wrzątkiem
i jakieś drobiazgi, co wyjdą "w praniu"

ninaad fajne ciuszki zielonego bodziaka z cocodrilo tysz mamy
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 19:05   #2055
alicia4
Raczkowanie

Cytat:
What? Jak z podpaską tylko?A przepraszam bardzo do tego ona w takim razie jest przyczepiona jak nie ma gaci na tyłku?Chyba nie to włosów łonowych?? Jakoś nie ogarniam tego,chyba trzeba siedzieć nieruchomo,żeby się nie przesuwała,bo można coś zalać,a chodząc trzeba się trzymać cały czas na kuper tak?
Chodzi się jak kaczucha, na iksa. Podpaska nie wypadnie, a personel przeszczęśliwy.

Dziewuszki, wy kupujecie te łóżeczka turystyczne tak całkiem w zamian stacjonarnych, drewnianych? Wygodnie będzie dzidkom? A jak z trwałością, w końcu skoro to turystyczne to chyba nie przewidziane na takie codzienne harce maleństwa.

maleństwo
alicia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 19:05   #2056
ycnan
Zadomowienie

Znalazłam
Na temat materacyka gryka-pianka-kokos:

(zalecane jest aby dziecko do trzeciego miesiąca życia spało na stronie kokosowej ,potem może spać na stronie gryczanej)materac co jakiś czas należy przekładać
Stary 2010-06-21, 19:28   #2057
gabisun
Zakorzenienie

Mszu taki maluch od razu po porodzie nie rzuca się na pół godziny na cyca, wystarcza mu niewielka ilość a w około 3 dobie pojawia się nawał ( pod wpływem ssania dziecka, co powoduje produkcję mleczka) i pokarm jest produkowany w większej ilości czyli pierwsze ssanie pobudza wydzielanie mleka i dopiero otwiera się dojarnia a ten pierwszy pokarm to jak Majka napisała to siara

Ineczka ja tam Cię kojarzę, chociażby ze względu na charakterystyczną czcionkę

Ninaad fajowe ciuszki ja i tak sobie nie wyobrażam jak takie maleństwo ubrać, na razie tż się oferuje

Angelikaw to wklejaj foty

Nikuś ja sterylizatora nie kupuję, stawiam na tradycję i wyparzanie we wrzątku inaczej bym chyba zbankrutowała jakbym wszystkie gadżety miała kupić

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Znalazłam

(zalecane jest aby dziecko do trzeciego miesiąca życia spało na stronie kokosowej ,potem może spać na stronie gryczanej)materac co jakiś czas należy przekładać

może głupie pytanie, ale skąd wiadomo która strona to gryka, a która kokos

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 19:29   #2058
fem
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dra
kochana jak czujesz się na siłach to jedź,ale zastanów się
ja nie lubię pogrzebów,bo ja to za wrażliwa jestem,nawet jak wszyscy twardo się trzymaja ja zawsze przeżywam-sama musisz wiedzieć jak to z tobą będzie
chyba pojadę, zobaczymy jak będę się czuła w środę...
a pogrzebów to chyba nikt nie lubi...

Cytat:
Napisane przez tifio
fem, wyrazy współczucia.
dziękuję...

----
dziękuję dziewczyny za wsparcie...
tak naprawdę to nie mam się do kogo teraz odezwać... mąż w pracy znowu na popołudnie i ama w domu muszę siedzieć... wyjść za bardzo nie chce mi się... wogóle ogólnie rozbita jestem... dziękuję, że jesteście...
a na pogrzeb chyba pojadę... zobaczymy jak się będę czuć... myslę, że może byc ze mną gorzej jak nie pojadę i będę sama siedzieć w domu, kiedy wszyscy będą żegnać wója...

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...
http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png

Edytowane przez fem
Czas edycji: 2010-06-21 o 19:39
fem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 19:30   #2059
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
No i wrzucam wreszcie fotki moich dotychczasowych zakupów-
Fajniutkie.Tego pajaca z 5-10-15 w paseczki z misiem też mam

Cytat:
niektórzy tak właśnie robią, ale dla mnie to bez sensu jest...
No totalnie bez sensu.U mnie np jest tak,że szwagierka urodziła miesiąc temu dziecko,więc moje będzie o ok 4 m-ce młodsze,więc te ciuszki,z których jej dzidzia wyrośnie daje mnie,chociaż ona ma chłopca,a u mnie dziewczynka.Potem te łaszki tak trafią do wora razem i będą czekać na następne potomstwo

Cytat:
Co do gatek, to ja juz mam zakupione 10szt, więc nie będę szaleć z nowymi
Nie ma sensu kupować na dużo,bo nie wiadomo ile nam się przyda,a w razie czego jakby zabrakło to przecież w każdej aptece to można dokupić,a poza tym,jak się okaże,że pod koniec ciąży nam urosnie,to mogą byc za małe.Szwagierka tak miała,część za małych a część co dobra to za dużo i jej zostały, więc mi dała.Może mi zadka aż tak nie rozsadzi i jakiś rozmiar będzie dobry

Cytat:
Dziewuszki, wy kupujecie te łóżeczka turystyczne tak całkiem w zamian stacjonarnych, drewnianych?
Ja kupuję dwa.Na co dzień jakoś nie mogłabym funkcjonować z turystycznym,trzeba sie schylać,aż do samego dołu-łeee.W pokoju będzie stało zwykłe drewniane,a turystyczne będzie na wypadek jakby Mała była piętro niżej u teściów,lub jak będziemy gdzieś jechać.wtedy ciach-pach,rozkłada się i bobas ma gdzie spać

ycnan o dobrze wiedzieć,że na początku kokosik lepszy dla bobo

Głodna jestem,chyba pójdą w ruch kanapki w pasztetem i ogórasem

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 19:31   #2060
alicia4
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Znalazłam

Dziękuję

maleństwo
alicia4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 19:51   #2061
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Na pewno nie głupie pytanie
Na aukcjach jest czasem zdjęcie strony gryczanej i kokosowej, ale jak rozróżnić przy materacu kupionym w sklepie Może zaglądając do pokrowca? Albo zapytać sprzedawcę

Tu są np zdjęcia (widać, że pikowanie jest inne)
http://allegro.pl/item1077156031_mat...z_atestem.html
Stary 2010-06-21, 19:54   #2062
Zuziczka
Rozeznanie

Hej Dziewczynki,

troszke ode mnie odpoczelyscie, ale wrocilam!

Wybaczcie, ale nie odpisze Wam wszystkim, ale po 30 stronach czytania dostalam krecka.

Nadrabiam Was z przerwami od rana, uff... i wlasnie wrocilam od gina
Olek rosnie, wszystko ma w normie, tylko "mama" nawala- za duzo mam leukocytow i hematokryt niski masakrycznie Za to czuje sie swietnie!!! No i dostalam skierowanie na NFZ na 4D niby na badanie doplerowskie naczyn, no ale ja tam sie usmiechne by mi buzke tez pokazal
Co do Waszych problemow- siara mi nie leci wiec nie pomoge, ja sie tam tym ciesze, wcale bym nie chciala miec mokro w staniku Wlosow na brzuchu tez brak, za to krecha prawie pod cycki i pijana jak nie wiem, na szczescie jasno brazowa. Opalilam sie teraz na czekolade i nic jej nie widac.
Rozstepow narazie niet. Przez ostatni miesiac przytylam 2kg i wg lekarza jestem 7kg na plusie, ale wg mnie jakies 12kg, bo bylam schudlam w grudniu, hihi, o czym lekarz nie wie.
Witaminy bralam i biore- Elevit, ale teraz przerzucilam sie na zwykly Falvit (nie moge witamin z jodem w skladzie brac). Malo mi te witaminy daja, ale boje sie co by bylo bez nich... Anemia jeszcze wieksza..
Do dziewczynek z niedoczynnoscia- ja mam dawke eutyroxu 175, endo zwiekszyla mi prawie o 100% w czasie ciazy, ale teraz TSH jest piekne niskie, Ft4 mam OK.

No i pochwale sie Wam- przez ten tydzien u mamy nauczylam sie szyc na maszynie! I z pomoca mamy rzecz jasna Olo bedzie mial posciel w autka, super ochraniacz na lozeczko, niespotykany przybornik z kieszeniami na sciane do zawieszenia oraz pokrowiec na przewijak. A wszystko to z materialu z IKEI -autka 25zl, i material w maki-5zl za metr (kupilam 2 metry). Dumna jestem z siebie i z mamy!

Stesknilam sie za Wami!
Teraz juz jestem dostepna, ale nastroj mi padl w tym miescie.. Nie ma to jak male miasteczko, a moze po prostu mamy i cioc i kuzynek tych wszystkich mi tu brak.. Wiec dolka dzis lecze, musze sie na nowo do halasu i smrodu i samotnosci przyzwyczaic.
Stary 2010-06-21, 20:26   #2063
malwina1204
Rozeznanie

angeilkaw to masz super że dostałaś paczke i napewno bardzo szczesliwa,ciesze sie Twoim szczęsciem

sarrita witaj wsrod Nas

ineczka moj pierwszy gin też mi kazał brac na skurcz tej nogi i łapały mnie skurcze w nocy nog kazał mi jesc 2 tabl po 3 razy ale sama postanowiłam jeść jedną tabletke dziennie jedynie jak bardzo bolało bo mi brakło magnezu tż znadł to straszny ból zjadłam 2 tabletki bo 6 to za dużo jak dla mnie

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

ninaad jak szaleć to szaleć super ciuszki,zakupy udane suuuuuuuuper

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 20:27   #2064
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23

ninaad

fajne ciuszki. czyli na wyprzedażach nic ciekawego... a jakieś cieplejsze rzeczy dla naszych maluchów widziałaś może?

co do majtasów. ja polecam te najzwyklejsze z apteki.

a na Onecie artykuł "Ciężarnym się nie ustępuje" nie doczytałam do końca...ale kontrowersyjne komentarze oczywiście są!!!

http://blog.onet.pl/40517,archiwum_goracy.html

Edytowane przez asia-23
Czas edycji: 2010-06-21 o 20:28
asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 20:32   #2065
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:
Napisane przez asia-23 Pokaż wiadomość

a na Onecie artykuł "Ciężarnym się nie ustępuje" nie doczytałam do końca...ale kontrowersyjne komentarze oczywiście są!!!

http://blog.onet.pl/40517,archiwum_goracy.html

czytałam, komentarzy nie czytam, bo krew zalewa, i czlowiek dola załapuje ze zyje wsród samych idiotow/idiotek. Dzis weszlam do pociagu, bylam jedyna stojąca, pol drogi... ŻENADA przez ogormne ŻET!!!!!

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-06-21, 20:46   #2066
anilkadro
Rozeznanie

Cytat:
Też mam taki materacyk, ale nie wiem jak go kłaść. Niby napisane, że dwustronny, ale od tej strony gryczanej to jakoś mnie się tak wydaje mało komfortowo, bo z tej drugiej kokosowej to już taki normalny - materacowy. Nie miała baba kłopotu...
Ja słyszałam, że niemowlakowi daje się ta twardszą stronę- kokosową. Tak do około roku. Potem przewracamy na tą gryczaną.
Tak mam zamiar zrobić naszej Jagódce

Cytat:
Ta szeleszcząca strojna, z takimi kieszonkami to gryka a ta twardsza to właśnie kokos. Zresztą jak jest zamek to można rozpiąć i zobaczyć
anilkadro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 20:47   #2067
Astorianka
Raczkowanie

FEM współczucia. Jeżeli to był bardzo bliski TOBIE człowiek to powinnaś jechać i się pożegnać, bo zawsze będziesz żałować że tego nie zrobiłaś. Zresztą jak poczujesz się gorzej/źle zawsze możesz wyjść/odejść/pojechać do domu. Jeżeli natomiast to był człowiek bliski jedynie Twojemu mężowi, to ja przemyślałabym temat. Pogrzeby, płacz to nie są rzeczy wskazane dla kobiet w ciąży...

A ja dzisiaj miałam schizę z cyklu "nic się nie rusza", coś się stało bejbiakowi. Na szczęście właśnie bejbiak zakończył dzień lenia i mam bombardowanie brzucha Jutro usg 3d YUPPIE!!!

Właśnie wróciłam ze spaceru po plaży. Psisko się wykąpało i naprawdę było szczęśliwe biegając po piasku i wpadając znienacka do wody. Mąż happy (mimo że opuścił kawałek meczu), bo mieliśmy fajny spacer. A potem poszliśmy na lody Psica dostała też swoją porcję hehe Było super, bo pogoda super... Ciekawe czy moje dziecko będzie tak samo kochać wodę jak ja...
Astorianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 20:53   #2068
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Chodzi się jak kaczucha, na iksa. Podpaska nie wypadnie, a personel przeszczęśliwy.

Dziewuszki, wy kupujecie te łóżeczka turystyczne tak całkiem w zamian stacjonarnych, drewnianych? Wygodnie będzie dzidkom? A jak z trwałością, w końcu skoro to turystyczne to chyba nie przewidziane na takie codzienne harce maleństwa.
My kupiliśmy turystyczne z wszystkimi bajerami często wyjeżdżamy i będziemy Młodego zabierać ze sobą. Na jesień wprowadzamy się do naszego domku, który mężuś wykańcza, wtedy kupimy porządne drewniane. Póki co- tu gdzie mieszkamy- mamy piętrowe mieszkanko przerobione z garażu. Wnieść lub znieść cokolwiek- po bardzo stromych schodach- graniczy z cudem. Tak więc- dla nas to najlepsze rozwiązanie.
Myślę, że warto- ma przewijak, karuzelę, wydaje jakieś dźwięki i co ważne- ma moskitierę. Dokupię tylko porządny materac, który potem będzie do łóżeczka drewnianego i już. Z resztą- tak czy tak kupilibyśmy turystyczne, żeby było u mamy- jak Mały będzie do Niej przyjeżdżał.
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 20:54   #2069
Szczęśliwa
Zadomowienie

Witam
Dziś w pracy był sajgon i nie mogłam zajrzeć na wątek, finał tego taki, że musiałam teraz nadrabiać 2 godziny..... ale piszecie

Jeśli chodzi o witaminy to ja biorę Feminatal Metafolin 400 + DHA i żalazo (Sorbifer)

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość

Ja już spakowana zwarta i gotowa o 23 jedziemy na lotnisko i się urlopujemy. Wracam dopiero za tydzień we wtorek i tak się zastanawiam jak ja was nadrobię
Nie nadrobisz małe szanse hehe Miłego urlopowania życzę.

Cytat:
Napisane przez fem Pokaż wiadomość
ja nie bardzo mam humor pisać, wogóle tak mnie przygnębiło...
Bardzo mi przykro.
Co do obecności na pogrzebie musisz sama zdecydować. Weź przede wszystkim pod uwagę jak się czujesz i czy fizycznie dasz radę.
Jeśli jesteś wrażliwa w takich sytuacjach (jak pewnie większość z nas)
to może zostań w domu. Duży stres może spowodować bóle brzucha, skurcze czy nawet omdlenia co pogłebi stres Twój i męża.
Ale jeśli czujesz że dasz radę fizycznie, to jedź.

Cytat:
Kupiłam używany wózek, ale fotelik chciałabym mieć nowy.
Co sądzicie?
Nika ja chcę kupić fotelik 0-13, jakiś który przechodził testy bezpieczeństwa ( a nie tylko posiada atest) . Wyniki testów są tutaj, ja patrzę głównie na rubrykę bezpieczeństwo.

http://fotelik.info/pl/testy/grupa:0...aco/index.html

Jakiś czas temu robiłam przegląd na allegro tych fotelików i wybrałam ten- bezpieczeństwo na 5 i cena przystępna

http://www.allegro.pl/item1075997021..._13kg_hit.html

Będę czaiła się na używany- widziałam ukcje gdzie można było kupić już za 150-200 zł. Używane nie są zniszczone bo służą tylko ok 8 miesięcy, Później (po osiągnięciu przez małą 13 kg) kupię nowy i porządny, który posłuży znacznie dłużej.

Wiem, że nie zaleca się kupowania używanych fotelików, bo nie ma pewności, że są bezwypadkowe, ale chyba zaufam sprzedawcą.

Cytat:
Napisane przez anilkadro Pokaż wiadomość
Dzień dobry :r)
Byłam na urlopie w Polsce i nie wiem czy zdajecie sobie sprawzystę ale przez 10 dni stworzyłyście 38 stron!!!

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Hej Dziewczynki,

troszke ode mnie odpoczelyscie, ale wrocilam!
Witajcie ponownie

Cytat:

dziewczyny, ale jestem happy
[I][COLOR=Sienna]
Fajnie dostać taki prezent.

Cytat:
Dziś kuzynka zadzwoniła,że ma dla mnie przygotowane ciuszki do córeczce za małe i mi da,a potem jak moja z nich wyrośnie to jej oddam Wydawało mi się,że jak już się daje takie rzeczy to nie na wypożyczenie...Czy może jestem w błędzie?
Ja też od nikogo pożyczała nie będę, ale obserwuję, że jest to częsta praktyka wśród znajomych i ludzi w pracy, głównie właśnie tych ciuszków dla najmłodszych.

Cytat:
No i wrzucam wreszcie fotki moich dotychczasowych zakupów- większość ciuszków na 62, część na 56.
Ciuszki fajne, neutralne. Patrzę na ten pomarańczowy pajacyk i jest on chyba zapinany na plecach. Myślisz, że to praktyczne? Bo sama mam dwa takie (na zdjęciu podobne) gdzie zatrzaski są na plecach od góry do dołu i w okolicach pasa w poprzek i tak mi się wydaje, że przy leżeniu może malucha gnieść? Sama nie wiem, a w Carrefourze były w weekend przeceny welurowych pajacy tak zapinanych, i mimo, że cena kusząca to nie kupiłam.

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Dziewczynom chyba chodziło o tzw. nawał pokarmu, który podobno występuje w 3 dobie. Pokarm jest od początku, tylko, ze jest go znacznie mniej. I często bywa, że w dwóch pierwszych dobach trzeba dokarmiać, a w trzeciej pokarmu przybywa i jest ok.

Cytat:
Dziewuszki, wy kupujecie te łóżeczka turystyczne tak całkiem w zamian stacjonarnych, drewnianych?
Ja kupuję, ale jako łóżeczko dodatkowe na wyjazdy (typowo turystyczne). I rodziców i teściów mamy po za Olsztynem, więc jak pojedziemy na noc to mała będzie miała gdzie spać.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-21, 21:05   #2070
fem
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Astorianka
FEM współczucia. Jeżeli to był bardzo bliski TOBIE człowiek to powinnaś jechać i się pożegnać, bo zawsze będziesz żałować że tego nie zrobiłaś. Zresztą jak poczujesz się gorzej/źle zawsze możesz wyjść/odejść/pojechać do domu. Jeżeli natomiast to był człowiek bliski jedynie Twojemu mężowi, to ja przemyślałabym temat. Pogrzeby, płacz to nie są rzeczy wskazane dla kobiet w ciąży...
dziękuję...

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa
Bardzo mi przykro.
Co do obecności na pogrzebie musisz sama zdecydować. Weź przede wszystkim pod uwagę jak się czujesz i czy fizycznie dasz radę.
Jeśli jesteś wrażliwa w takich sytuacjach (jak pewnie większość z nas) to może zostań w domu. Duży stres może spowodować bóle brzucha, skurcze czy nawet omdlenia co pogłebi stres Twój i męża.
Ale jeśli czujesz że dasz radę fizycznie, to jedź.
dziękuję...

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...
http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png
fem jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości