![]() |
#2761 |
Przyczajenie
|
Dot.: egzamin praktyczny z kosmetologii
Niby można niby nie.... Ja bym nie dodawała nic od siebie. amiast separatorów można przecież użyć chusteczek higienicznych lub czegoś podobnego co będzie podane
|
![]() ![]() |
![]() |
#2762 |
Przyczajenie
|
dzieki za arkusz egzaminacyjny. w chwili gdy go pisałam bałam się a teraz kurcze banal
![]() macie ode mnie projekt Do gabinetu kosmetycznego zgłosiła się kobieta w wieku 23 lat na zabieg pielęgnacyjny skóry twarzy. Klientka ma cerę tłustą z nielicznymi zaskórnikami otwartymi i zamkniętymi. Skóra twarzy świeci się, ma ziemisty kolor i miejscami wyczuwa się nierówności i ziarnistości. Klientka prowadzi intensywny tryb życia i nieregularnie pielęgnuje cerę. Opracuj projekt realizacji prac związanych z wykonaniem zabiegu oczyszczająco-normalizującego pracę gruczołów łojowych. Opracuj zalecenia do pielęgnacji cery klientki w warunkach domowych. 1. Tytuł pracy egzaminacyjnej. Projekt realizacji prac związany z wykonaniem zabiegu pielęgnacyjnego -normalizującego skóry twarzy oraz zalecenia pielęgnacji domowej dla cery tłustej 2. Założenia – Kobieta w wieku 23 lat z cerą tłustą z nielicznymi zaskórnikami otwartymi i zamkniętymi. Skóra kobiety świeci się ma ziemisty kolor a miejscami wyczuwa się nierówności i ziarnistości. Kobieta prowadzi intensywny tryb życia i nieregularnie pielęgnuje cerę w domu oraz rzadko odwiedza gabinet kosmetyczny. Kobieta nie odżywia się zdrowo prowadzi niezdrowy tryb życia, na co dzień w związku z wykonywana pracą towarzyszy jej stres. Wykonam zabieg pielęgnujący i normalizujący prace gruczołów łojowych aby oczyścić cerę. 3. Skóra twarzy klientki jest tłusta, dość gruba, świeci się, ma ziemisty kolor i miejscami wyczuwa się nierówności i ziarnistości, ma nieliczne zaskórniki otwarte i zamknięte, widoczne ujścia gruczołów łojowych, słabo ukrwiona 4. Przeciwwskazania: a) do zabiegu normalizującego stany ropne twarzy- aktywna- opryszczka choroby skórne- nacięcia i otarcia skóry w- okolicach twarzy trądzik różowaty- stany gorączkowe- przerwana- ciągłość naskórka Choroby serca i nadciśnienie- Zakażenia- skóry Stany alergiczne skóry- Obrzęki- Duża ilość- metalowych wypełnień w zębach Świeża blizna- Bóle głowy i- migrena Choroby neurologiczne np. padaczka, tiki nerwowe- Ciąża- Nadpobudliwość- nerwowa klientki lub obawa przed zastosowaniem prądu Stwierdzona- alergia na któryś ze składników preparatów kosmetycznych stosowanych przy zabiegu 5. Wykaz aparatury, sprzętu, przyborów oraz środków i preparatów kosmetycznych a) Wykaz środków i preparatów kosmetycznych na podstawie załącznika nr 1 : śmietanka- kosmetyczna żel oczyszczający- tonic bezalkoholowy- żel- do pielęgnacji skóry wokół oczu peeling skrub- maska- rozpulchniająca maska łagodząco-ściągająca- preparat- antybakteryjny do twarzy serum normalizujące- krem matujący- krem- pielęgnacyjny na okolice oczu środki do dezynfekcji dłoni oraz- aparatów b) wyposażenie gabinetu wykaz sprzętu, aparatury na podstawie załącznika nr 2: fotel kosmetyczny- taboret- kosmetyczny sterylizator- wapozon z ozonem- stolik- dla kosmetyczki lampa bezcieniowa z lupą- d,arsonwal- kosz- na brudną bieliznę zegar- pojemnik na zużyte materiały- higieniczne pojemnik na odpady sanitarne przeznaczone do- utylizacji c) wykaz narzędzi, przyborów i materiałów higienicznych wg załącznika nr 3: płatki kosmetyczne- chusteczki- higieniczne rękawiczki jednorazowego użytku- opaska na- włosy ręczniki frotte- fartuszek ochronny dla kosmetyczki- jednorazowy- pokrowiec na fotel apteczka- szpatułka do nabierania- preparatów pędzelek do nakładania preparatów- miseczki na- wodę sterylne igły jednorazowego użytku- łyżeczka unny- jednorazowe- jałowe gaziki kompresy do zmywania twarzy- 6. Opis zabiegu: Przygotowanie gabinetu i klientki do zabiegu :- przygotowuję stanowisko pracy czyli przygotowuję fotel kosmetyczny pod kątem wygody klienta i swobody wykonania przeze mnie prac. Fotel kosmetyczny przygotowuję także pod względem estetycznym i higienicznym tj.: przykrycie fotela jednorazowym pokrowcem. Zakładam i zapinam czysty fartuch ochronny, włosy mam spięte. Po przygotowaniu gabinetu zapraszam klientkę wskazuję klientce łóżko kosmetyczne na którym ma się położyć, proszę również o ściągnięcie biżuterii do zabiegu tj łańcuszek. Gdy klientka położyła się na łóżku zabezpieczam jej włosy opaską kosmetyczną oraz ubranie ręcznikiem frotte. Myję i dezynfekuję ręce. Następnie przeprowadzam wywiad kosmetyczny z klientką pytam o wszystkie przeciwwskazania do zabiegu, o tryb życia pielęgnację domową. Włączam lampę bezcieniową i dokładnie przyglądam się jeszcze raz skórze klientki chociaż już wiem jaka jest jej skóra i z wcześniejszej rozmowy wiem że nie ma żadnych przeciwwskazań. Przygotowuje potrzebne mi preparaty które wymieniłam w wykazie preparatów i ustawiam je na stolik kosmetyczny. Przygotowuje również materiały higieniczne i narzędzia potrzebne mi do zabiegu (wymienione w punktach wcześniejszych). Przygotowuję również krzesło kosmetyczne a także wapozon. Demakijaż- twarzy. Myję ręce i dezynfekuję. Wykonuję demakijaż twarzy Nabieram szpatułką do preparatów żel oczyszczający i nanoszę na dłonie następnie rozprowadzam ją za pomocą płatków kosmetycznych oczyszczając oczy z makijażu i tuszu ruchami pionowymi od brwi do policzka oraz od zewnętrznego kącika oka do wewnętrznego a następnie rozprowadzam preparat na twarzy ruchami kolistymi emulgując resztki makijażu. Po zemulgowaniu preparatu zmywam resztki preparatu kompresem do zmywania twarzy z użyciem przegotowanej ciepłej wody przygotowanej w miseczce na wodę. Tonizuję skórę twarzy: waciki kosmetyczne nasączam- tonikiem bezalkoholowym i przecieram skórę twarzy a następnie osuszam chusteczką higieniczną jednorazową. Zużyte i brudne waciki odkładam do pojemnika na zużyte materiały higieniczne. Oglądam skórę twarzy- klientki przy użyciu lampy bezcieniowej oraz dokonuję badania palpacyjnego. Skóra twarzy jest tłusta, dość gruba, świeci się, ma ziemisty kolor i miejscami wyczuwa się nierówności i ziarnistości, ma nieliczne zaskórniki otwarte i zamknięte, widoczne ujścia gruczołów łojowych, słabo ukrwiona Peeling twarzy: następnie szpatułką do- nabierania preparatów nabieram peeling skrub i nanoszę peeling na dłonie i kolistymi ruchami nanoszę preparat na twarz aby złuszczyć naskórek twarzy omijając okolice oczu i ust . Po wykonaniu peelingu zmywam preparat czystym kompresem kosmetycznym z użyciem ciepłej przegotowanej wody. Tonizuję skórę twarzy: waciki kosmetyczne nasączam- tonikiem bezalkoholowym i przecieram skórę twarzy a następnie osuszam chusteczką higieniczną jednorazową. Zużyte i brudne waciki odkładam do pojemnika na zużyte materiały higieniczne. szpatułką do- preparatów kosmetycznych nabieram maskę rozpulchniającą i nakładam na dłoń potrzebną ilość preparatu. Obiema dłońmi, kolistymi ruchami rozprowadzam preparat na twarzy klientki omijając okolice oczu i ust . Myję i dezynfekuje ręce włączam wapozon który przygotowałam- wcześniej aby się chwilkę nagrzał Kiedy zaczyna wydostawać się ciepła para kieruję wylot ciepłej pary na twarz klientki, upewniam się czy klientka czuje się dobrze. Pozostawiam klientkę na około 15-20 min z maską rozpulchniającą pod ciepłą para wapozonu cały czas będąc w gabinecie kontroluję samopoczucie klientki. Po 20 minutach przygotowuję miskę z ciepłą przegotowaną wodą do zmycia maski rozpulchniającej i wyłączam wapozon a następnie zmywam maskę rozpulchniającą kompresem do zmywania twarzy zamoczonym w ciepłej przegotowanej wodzie. Oczyszczanie- twarzy: zakładam rękawiczki jednorazowe i przystępuję do mechanicznego oczyszczania twarzy z zaskórników (do okolic trudno dostępnych nosa i uszu używam łyżeczki Unny wcześniej wysterylizowanej w sterylizatorze). Usuwam wszystkie zaskórniki otwarte z pomocą chusteczek jednorazowego użytku a następnie przy użyciu igły jednorazowego użytku którą otwieram w obecności klientki usuwam prosaki z twarzy klientki (za każdym razem po użyciu igły chowam ją do pochewki w której się znajdowała). Gdy już oczyściłam twarz umieszczam igłę w pojemniku na odpady sanitarne przeznaczone do utylizacji.. Następnie przecieram twarz klientki wodą utlenioną omijając okolice oczu i ust przy użyciu gazików jałowych. Osuszam dokładnie twarz chustką higieniczną. Zużyte gaziki umieszczam w pojemniku na odpady sanitarne przeznaczone do utylizacji. Ściągam rękawiczki i umieszczam je w pojemniku na odpady sanitarne a następnie Myję i dezynfekuję ręce . Po wcześniejszej rozmowie z klientką i- wykluczeniu wszelkich przeciwwskazań do zastosowania prądu, przystępuję do zabiegu darsonwalizacji, uprzedzam klientkę o odczuciach jakie mogą wystąpić przy zabiegu darsonwalizacji czyli charakterystyczny dźwięk, zapach wydzielanego ozonu i delikatne mrowienie skóry. Sprawdzam czy aparat jest ustawiony w pozycji 0 i jest wyłączony. Wkładam pelotę szklaną wcześniej przygotowana do użycia w obecności klientki (czyli zdezynfekowaną i osuszoną) w rączkę aparatu. Następnie włączam aparat. Na swojej dłoni umieszczam pelotę i ustawiam natężenie prądu. Następnie zsuwam szklaną pelotę ze swojej dłoni na czoło klientki i zaczynam zabieg darsonwalizacji, nie odrywając peloty od twarzy przesuwam ją omijając okolice oczu i ust oraz omijając znamiona po całej powierzchni twarzy przez 5 do 10 min kończąc zabieg umieszczam pelotę na czole klientki i zsuwając ją na swoją dłoń następnie wyłącznik ustawiam na pozycji 0 a następnie wyłączam aparat i odkładam pelotę do dezynfekcji. Następnie- wyciskam na dłonie potrzebną ilość serum normalizujące które zawiera substancję aktywne normalizujące pracę gruczołów łojowych i delikatnie wmasowuję w skórę twarzy klientki omijając okolice oczu i ust. przygotowuję- maskę łagodząco ściągającą i nakładam maskę na twarz przy pomocy pędzla kosmetycznego wcześniej zdezynfekowanego na około 15 - 20 minut omijając okolice oczu i ust. Po upływie żądanego czasu zmywam maskę łagodząco-ściągajacą kompresem kosmetycznym zmoczonym w ciepłej przegotowanej wodzie. Tonizuję skórę twarzy: waciki kosmetyczne- nasączam tonikiem bezalkoholowym i przecieram skórę twarzy a następnie osuszam chusteczką higieniczną jednorazową. Zużyte i brudne waciki odkładam do pojemnika na zużyte materiały higieniczne. szpatułką- do preparatów kosmetycznych nabieram krem matujący i nakładam na dłoń potrzebną ilość preparatu. Obiema dłońmi, kolistymi ruchami rozprowadzam preparat na twarzy klientki omijając okolice oczu i ust . Następnie szpatułką do preparatów kosmetycznych nabieram potrzebną mi ilość kremu pielęgnacyjnego do oczu i nanoszę go na okolice oczu. Ściągam opaskę kosmetyczną oraz ręcznik frotte którym zabezpieczałam ubranie klientki. Myję i dezynfekuje ręce Zalecenia: Rozmawiam z klientką o- pielęgnacji domowej. Zalecam jej unikanie środków działających agresywnie by nie naruszyć naturalnej flory bakteryjnej i naruszających naturalne pH skóry, unikanie mycia twarzy wodą z mydłem demakijaż twarzy tylko i wyłącznie preparatami antybakteryjnymi przeznaczonymi do cery tłustej (np. kwas salicylowy, kwas borowy, kamfora, tymol, rezorcyna, borax, ałun, mentol, roślinne wyciągi z szałwii, rozmarynu i kory dębu), unikanie stosowania preparatów na bazie alkoholu, ograniczenie używek, ostrych przypraw. Kategorycznie zabronionione jest domowe oczyszczanie i wyciskanie zaskórników oraz unikanie kąpieli słonecznych i solaria. Doradzam jej aby do mycia twarzy stosowała żele antybakteryjne (wyciągi z arniki, cyprysu, jemioły, oczaru wirginijskiego, wierzby białej, a także cynk, krzemionka, witamina B6,) oraz stosowała na dzień krem matujący (flawonoidy, azuleny) z blokerami przeciwsłonecznymi na twarz w okresie letnim oraz na noc krem regulujący pracę gruczołów łojowych, doradzam również stosowanie żelu lub kremu pod oczy, a raz, dwa razy w tygodniu zastosowanie peelingu ziarnistego po czym wykonanie maseczki oczyszczającej lub antybakteryjnej. Rozmawiamy również o dzisiejszym zabiegu (oceniam jego efekty końcowe) a także umawiamy się na następną wizytę. Czynności końcowe:- Porządkuję stanowisko pracy wyrzucam zużyte marniały higieniczne, myję i dezynfekuję miseczki szpatułki, sterylizuję zużyte narzędzia, łyżeczkę unny spryskuję płynem dezynfekcyjnym następnie myję z użyciem detergentów osuszam ręcznikiem jednorazowego użytku a następnie sterylizuję w sterylizatorze, odkładam narzędzia i preparaty na swoje miejsce. Ręcznik i opaskę frotte umieszczam w koszu na brudną bieliznę. Jednorazowy pokrowiec z fotela kosmetycznego wyrzucam. Spryskuję szafkę na preparaty płynem dezynfekcyjnym i wycieram do sucha płynem dezynfekcyjnym Edytowane przez lacrima2 Czas edycji: 2010-06-21 o 20:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#2763 |
Raczkowanie
|
Depilacji chyba nie bedzie.a moze??
|
![]() ![]() |
![]() |
#2764 |
Przyczajenie
|
jak dopiszesz separatory punktow napewno ci nie odejmna moze ale dopisywanie od siebie jest zbedne w kluczach jest zwykle to co jest wypisane w wykazie
|
![]() ![]() |
![]() |
#2765 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2766 |
Raczkowanie
|
Dziewuszki , mam pytanie , jak juz będe pisać ten projekt to w załączniku mam listę preparatów i mam je jakos na tym załączniku podkreślić ( tak nas uczono) czy ponownie przepisać na kartkę na zasadzie np. serum z wit C ????
Macie może napisaną metodykę zabiegów galwanizacji darsonwalizacji i jonoforezy ? Tzn jak się je włącza do jakiego natęzenia max , taka instrukcję w sumie do kazdego z tych urządzen . ! Z góry dzięęęękuję ![]() ps. sorki za takie pytania... jestem pod wrażeniem waszej wiedzy , i programu bo u mnie to była bieda z nędzą.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2767 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2768 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
podaj maila mam wszytskie prady w tabelce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2769 |
Zadomowienie
|
Czy ja też mogę prosić? asienka702@tlen.pl z góry bardzo Ci dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2770 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2771 |
Raczkowanie
|
kasiulka45@o2.pl Dzięęęęęęękuujjjjeee ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2772 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2773 |
Przyczajenie
|
ja tez moge prosic o ta tabelke na magdaa4@poczta.onet.pl ?
z gory dziekuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2774 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2775 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2776 |
Przyczajenie
|
niegrzeczna88 mogłabym i ja cie prosić o wysłanie maila? mika_ka@tlen.pl byłabym bardzo wdzieczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2777 |
Zadomowienie
|
niegrzeczna88 doszło, dziękuję Ci bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2778 |
Przyczajenie
|
hej czy ja też mogę prosić o tabelkę??
j-owieczka@o2.pl |
![]() ![]() |
![]() |
#2779 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2780 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2781 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2782 |
Raczkowanie
|
a czy możesz zamieścić to na forum
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2783 |
Przyczajenie
|
Bardzo dziękuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2784 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2785 |
Wtajemniczenie
|
mam nadzieje ze kazdy bedzie mogl odczytac to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2786 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2787 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2788 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2789 |
Raczkowanie
|
Dzieki za ta tabelke
|
![]() ![]() |
![]() |
#2790 |
Zakorzenienie
|
ja również proszę o wysłanie na maila odtakk@gmail.com
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:13.