![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Moje marzenie-wyjechac na stałe do Wa-wy.. Jak tam jest??
Mam sentyment do tego miasta
![]() Do Warszawy pierwszy raz przyjechalam zaraz po maturze,zupelnie nieprzygotowana,prace fakt mozna znalesc ale nie taka zeby sie utrzymac,mimo ze wynajmowalysmy z 3 dziewczynami kawalerke na spolke-trudno bylo sie utrzymac.Trzeba tu przyjechac przygotowanym( w sensie finansowym glownie).Duzo kasy zjadaja przejazdy jak sie szuka pracy,trzeba sie tez przygotowac na kaucje za oplacenie mieszkania. Ogolnie bardzo mi sie podobalo mimo ze finansowo nie bylo ciekawie.Lubilam to ze nigdy w Wawie sie nie nudzilam.Miasto to po prostu zyje ![]() Po jakim czasie wrocilam z Wawy do mojego miasteczka,skonczylam szkole policealna i wyjechalam tam znowu(strasznie mnie tam ciagnelo,chodzac do szkoly caly czas zylam wyjazdem do Warszawy),bylo lzej tym razem bo bylam bardziej przygotowana i wiedzialam czego sie spodziewac.Mieszkalam w Wawie kilka lat,poznalam fajnych ludzi a potem wyjechalam za granice. Obecnie bardzo lubie Wawe odwiedzac,mieszkajac za granica b brakuje mi np odglosu metra(tu mieszkam w malym miescie),ogolnie prawie wszystko mi sie podoba w Warszawie.Mam w Wawie siostre i kuzynke i zawsze jak lece do Polski to najdluzej chce przebywac wlasnie w Warszawie ![]() A na avatorku-ja z siostra w Warszawie-ostatni moj pobyt w Polsce ![]() (wszyscy moi znajomi amerykanie sa zachwyceni zdjeciami palacu w Wilanowie) Edytowane przez CzarnyElf Czas edycji: 2009-06-07 o 18:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#183 |
Raczkowanie
|
_____
![]() Edytowane przez Savathus Czas edycji: 2011-03-07 o 19:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() ![]() Obecnie jestem po maturze, ktora poszla mi calkiem niezle, mam nadzieje,ze nie rozczaruje sie wynikami, ktore juz 30.06.... Moje marzenie o studiach w stolicy jest jak najbardziej aktualne, zreszta dotad nigdy w zyciu niczego tak mocno nie pragnelam, jak wyjechania do Warszawy i zaczecia wszystkiego od nowa, ze wszystkimi wyzwaniami, upadkami i wzlotami. Kocham Białystok, ale jednak brakuje mi czegos innego, zmiany otoczenia, nowych perspektyw, sprawdzenia sie w roznych okolicznosciach. Poza tym nie wyobrazam sobie, ze mialabym mieszkac przez cale czas w jednym miejscu, tym samym miescie.. Chcialabym moc porownywac, znalezc swoje miejsce, miec mnostwo wspomnien z zupelnie innych miejsc ![]() Musze przyznac, ze sytuacja w moim zyciu sie nieco poprawila, rodzice poki co sa przychylni mojej decyzji, warunkiem jest oczywiscie fakt, ze MUSZE dostac sie studia dzienne, w innym wypadku moje marzenie nie dojdzie do realizacji. Kilka dni temu wplacilam oplaty rekrutacyjne odnosnie studiow w Warszawie i licze na to, ze na ktorys z kierunkow dane bedzie mi sie dostac ![]() Z kazdym dniem czuje coraz wiekszy dreszczyk emocji, bo juz coraz blizej do ujawnienia tego, co niesie mi los - czy moje marzenie ciagnace sie od dziecinstwa doczeka sie spelnienia czy bede musiala zacisnac zeby i przyjac porazke z godnoscia. ![]() Chcialabym w polowie lipca [kiedy bedzie wiadomo, czy sie dostalam czy nie] moc odswiezyc ten watek i pokazac, ze marzenia sie naprawde spelniaja, a ja jestem na to zywym przykladem i jesli sie czegos bardzo chce, to z czasem jest to mozliwe ![]()
![]() Edytowane przez bielaczka Czas edycji: 2010-06-18 o 21:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Raczkowanie
|
Droga Aniu !
Twój temat bardzo mnie zainteresował, bo jestem w podobnej sytuacji. Też pragnę dostać się na wymarzone studia w Warszawie. Mam inne alternatywne wyjścia, ale te byłoby dla mnie najlepsze. Niestety jest bardzo duża konkurencja ![]() ![]() ![]() ![]() 3mam kciuki ![]()
![]() |
#187 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() mam nadzieje ze Twoje i moje marzenia sie spełnią ![]()
![]() |
![]() |
#188 | |
Rozeznanie
|
'' z ust mi to wyjęłaś
![]() ![]() ![]() mam nadzieje ze Twoje i moje marzenia sie spełnią ![]() Kochana ![]() Poza tym, widze, ze duzo osob ma podobne marzenia do naszych, 3mam za wszystkich kciuki, juz niedlugo nasz finish ![]() Enleve a na jakie uczelnie i kierunki chcesz zdawac ![]() ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Cytat:
![]() Poza tym, widze, ze duzo osob ma podobne marzenia do naszych, 3mam za wszystkich kciuki, juz niedlugo nasz finish ![]() Enleve a na jakie uczelnie i kierunki chcesz zdawac ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Rozeznanie
|
na administracje i bezpieczeństwo wewnetrzne na UKSW lub UW zaocznie
![]()
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
Wcale nie głupie, trzeba mieć marzenia
![]() ![]() co do W-wy : podziemia w centrum są straszne, ja w oznakowaniu nie za bardzo się łapię (idziesz wg znaków, nagle znikają a po kolejnych 2 minutach okazuje się, że idziesz w przeciwnym kierunku niż trzeba). Jedyny sposób to przed wejściem przeanalizować jak musisz się kierować żeby dojść do celu i iść na wyczucie :P No a poza tym to jest spoko.. Z tymi atrakcjami to zależy od dzielnicy- np. w mojej nie ma kina ani basenu ani teatru...ale skmką/tramwajem w miare szybko można dotrzec do centrum a tam już wiecej atrakcji ![]() Ze znanych osób widziałam np. Jabłczyńską - robiła zakupy w sklepie blisko mojego domu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A co do sławnych osób w Warszawie to zgadzam się, że często można spotkać i myślę, że akurat ludzie w Warszawie nie reagują na nich jakoś strasznie entuzjastycznie i to jest właśnie fajne. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#193 |
Zadomowienie
|
Warszawa to było również moje marzenie 3 lata temu... udało się i mam z tego powodu wielką satysfakcję do dziś
![]() Lubię Warszawę i cenię to miasto za mozliwości rozwoju jakie mi codziennie daje ![]() 3mam kciuki za Was!
![]() |
#194 |
Zadomowienie
|
Witaj
Mieszkam w Warszawie od urodzenia i czuje sie tutaj baaardzo dobrze. Mieszkam w mało znanej i lubianej dzielnicy, na Bródnie, ale nie narzekam. Lubie to miejsce bo jest dość spokojnie, a chuligani i tak są wszędzie, niezależnie od dzielnicy, wiadomo,że na Pradze najwięcej ale nie trzeba sie tym przejmować. Ogólnie nie wyobrażam sobie żeby sie z Warszawy wyprowadzić, ewentualnie może za granice, ale ja musze mieszkać w dużym mieście. Tutaj jest wszystko czego potrzebuje: -dość łatwa i prosta komunikacja miejska (jak wszędzie zdarzają sie opóźnienia i inne incydenty), ale mamy też metro ![]() - wszystko jest pod nosem, wszędzie mniejsze i większe sklepiki, dużo centrów handlowych,kina, teatry, kluby, pełno rozrywki! na prawde jest tutaj co robić każdego dnia (polecam TVN Warszawa, tam zawsze podpowiedzą co sie dzieje danego dnia) Oczywiscie jest tez sporo miejsc dla tych co wolą spokój, parki, jeziorka, nasza piękna rzeka Wisła - Stare miasto ![]() W Warszawie nie można sie nudzić. Jeśli chodzi o ceny to wiadomo,że tutaj jest pewnie najdrożej, szczególnie jesli chodzi o mieszkanie,ale można dać sobie rade. Na prawde zachecam do przeprowadzenia sie tutaj, jesli nie przerażają Cie korki, tłumy ludzi w godzinach szczytu i nieco zaniczyszczone powietrze (swoją drogą moja strona stolicy czy Bródno i okolice to zielone płuca Warszawy wiec zachecam, mamy fajny park i las) to jest to miejsce dla Ciebie ! Nie mówiąc już o możliwościach jakie daje to miasto, mnóstwo okazji do poznania nowych ludzi, znalezienia ciekawej pracy, zdobycia różnych doświadczeń, szkoły tańca, aktorskie, malarskie itp itp itp...tu jest chyba wszystko! Pozdrawiam ![]()
![]() |
#195 | ||
Rozeznanie
|
O prosze, super, zycze powodzenia!
![]() Btw. Juz za niecaly tydzien wyniki matur ![]() theoneandonly dziekuje serdecznie, tak mile slowa duzo daja! ![]() ---------- Dopisano o 05:58 ---------- Poprzedni post napisano o 05:53 ---------- Cytat:
![]() Wnioskuje,ze na poczatku nie bylo latwo.. Szybko sie przyzwyczailas do nowych okolicznosci, wielkiego miasta? O przyjaznosc i uprzejmosc warszawiakow nie zapytam, bo wielokrotnie, kiedy pytalam o droge udzielano mi bardzo konkretnych odpowiedzi i kazdy byl bardzo mily. Chyba krazacy mit warszawiaka 'cfaniaka' to bujda ![]() ---------- Dopisano o 06:02 ---------- Poprzedni post napisano o 05:58 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() jak myślę o wynikach to mnie ściska w żołądku ![]()
![]() |
![]() |
#197 |
Zadomowienie
|
Witam serdecznie autorkę wątku i pozostałe warszawianki - te przyszłe także
![]() ![]() Ja jestem jedną z wielu, która postanowiła poszukać swego szczęścia poza rodzinną możliwością. Jestem z małego miasta na północy kraju. Kocham moje miasto, ale nie ma tu możliwości rozwoju, szczególnie dla młodych i ambitnych ludzi. Właśnie skończyłam studia i zadałam sobie pytanie: Co dalej? Padło na Warszawę. Nie planowałam tego wyjazdu. Decyzję podjęłam spontanicznie. Zadzwoniłam do ciotki, która teraz mieszka sama w Wawie w 3pokojowym mieszkaniu na Pradze. Nie tyle się zgodziła, co bardzo ucieszyła, że przyjadę. tak więc mieszkanie mam za darmo, jedynie opłaty, jedzenie itp. Trafiła mi się życiowa szansa, którą muszę wykorzystać. Zostawiam wszystko: rodzinę, narzeczonego, przyjaciół, znajomych, ukochane małe miasto, w którym co chwilę mówiłam komuś ,,cześć" lub ,,dzień dobry", zostawiam za sobą 25 lat wspomnień i zaczynam coś nowego. Z drugiej strony zostawiam tutaj problemy związane ze znalezieniem pracy, brak możliwości rozwoju, brak szansy na realizowanie ambicji i spełnianie życiowych planów, brak możliwości na usamodzielnienie się. Wyjeżdżam w pierwszej połowie lipca. Chciałam zapytać o to jak żyje się na Pradze, chodzi mi dokładnie o Pragę Południe?
![]() |
#198 |
Zadomowienie
|
no cóż ja nie mieszkam na Pradze,ale jeśli sie wczujesz i nie bedziesz dawała dresiarzom do zrozumienia,że coś do nich masz to na pewno nic Ci nie bedzie, krążą takie opinie o Pradze,ze jest niebezpiecznie itp, ale tak jest w każdej dzielnicy, wszedzie mozna zostac okradzionym czy pobitym tylko dlatego,ze ktos nie ma kasy na narkotyki, a ty akurat wyjmiesz telefon... Mysle,ze na Pradze jest spoko, tyle tylko,że żyje tam chyba najwiecej patologicznych rodzin i lepiej nie wchodzic z nikim w konflikty
![]() |
#199 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Zadomowienie
|
Dziękuje za odpowiedzi
![]() Każde miasto ma swoje ciemne oblicze, a w Warszawie jest to Praga (takie bynajmniej panuje przekonanie). Ja na Pradze (Południe) zamieszkam już w lipcu i trochę się obawiam tych stereotypów, bo pewnie jest trochę prawdy. Nici z wieczornych spacerów...
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
Nie sluchaj tych stereotypow..co prawda Praga Polnoc moze nie wyglada ciekawie,ale Praga Poludnie jest naprawde normalna dzielnica.Mieszkam na Saskiej Kepie,ktora tez do Pragi Poludnia sie zalicza jakby nie patrzec i nie chcialambym sie stad wynosic.Bardzo czesto bywam na dalszej Pradze czyli na Grochowie i tam tez jest swiety spokoj.Co prawda tam juz czasciej mija sie panow w dresach,ale nigdy nikt mi nic nie zrobil,czy nawet zlego slowa nie powiedzial.Wiec nie ma sie czego bac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() do odwaznych swiat nalezy! 3mam mocno kciuki, na pewno sie uda! Zazdroszcze rodziny w stolicy, ja takiej niestety nie mam, takze ciesze sie razem z Toba i krotko mowiac.. grzech nie skorzystac z takiej okazji ![]() Odnosnie zostawiania bliskich - czlowiek szybko sie przyzwyczaja, skad wiesz,ze w Warszawie nie bedzie Ci lepiej? Tesknota uwrazliwia i uszlachetnia, przynajmniej tak mowia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Zadomowienie
|
blueania pojadę to się przekonam. Jednak wolałam wiedzieć co o Pradze sądzą osoby tam mieszkające/bywające
![]() bielaczka dziękuje bardzo. To prawda, grzech byłoby nie wykorzystać takiej szansy. Dla mnie to życiowa szansa. Mam nadzieję , że mi się uda i będę szczęśliwa ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Zadomowienie
|
Możliwości, perspektywy, przyjemna anonimowość - to racja, absolutnie. Ale jest też druga strona medalu owej anonimowości.
Ludzie na osiedlach się nie znają, non stop sprowadza się ktoś nowy, kto nie jest w żaden sposób związany z nowym miejscem i ma gdzieś innych mieszkańców. Tak chyba jest zresztą w każdym większym mieście. Efekt taki, że u mnie nie da się spać bez stoperów do uszu, jeśli nie chce się być budzonym np. przez życie przed małżeńskie sąsiadów. Dziś cały dzień wyje pies z drugiej klatki, najwyraźniej państwo pojechali na urlop. O jakimś typie spod ciemnej gwiazdy z boku naprzeciwko, który całymi dniami puszcza muzykę tak głośno że słychać ją w w promieniu 500 metrów nawet nie wspomnę. Non stop ktoś robi remont, ktoś wraca pijany i się awanturuje... A to spokojny Ursynów ![]() Aktualnie bardzo chętnie bym się zamieniła na Białystok czy nawet Puszczę Knyszyńską.
![]() |
#205 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny, ja mieszkam w Warszawie już 6 lat i dopiero zaczynam czuć się tu "jak u siebie"... Ale to chyba nie jest moje wymarzone miasto - za duża anonimowość, tempo życia bardzo szybkie, szybsze niż np. w Gdańsku, który też małym miastem nie jest.
Poza tym Warszawa, prócz starówki i okolic, nie jest ładnym miastem... No ale możliwości są tu na pewno większe niż w małych miastach - uczelnie, miejsca pracy, rozrywka...
![]() |
#207 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może już oglądałaś np http://www.youtube.com/watch?v=Q6n2X...eature=related http://www.youtube.com/watch?v=ulxQcGp0LoE Warto zobaczyć jak się chce zamieszkać w Warszawie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie, nie ogladalam, dziekuje serdecznie! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:24.