mobbing czy molestowanie ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-22, 19:15   #1
kasia_1402
Rozeznanie

mobbing czy molestowanie ?

Pracuję od niedawna, w zespole sami faceci.
Jeden z nich, nie jest moim przełożonym, od początku mi się nie spodobał.Rzuca w moja stronę dziwne uwagi, podając rękę muska mnie po palcach, nachyla sie nad moim monitorem, ostatnio dotykał mojej bizuterii na wysokości piersi...taka byłam zaskoczona tym zachowaniem ( wszyscy inni sa ok ), że nie zareagowałam
Wszystko o może wyglądać niewinnie, generalnie zbliża się do mnie jak nikogo nie ma w okolicy...Od początku, przebywając z nim czuję dyskomfort, a siedzi w t.s. pomieszczeniu...
Co więcej, to taki typ, który powie, że sobie coś dopowiadam albo nadinterpretuje...
Mam umowę na okres próby, i nie chce, żeby koleś robił mi jakieś problemy, nawet, gdybym poszła do szefa.Bo praca świetna...Co mam zrobić, doradźcie proszę...
Teraz miałbym ochotę zlać mu pysk normalnie
Stary 2010-06-22, 19:19   #2
zawszeboska
Zakorzenienie

Dot.: mobbing czy molestowanie ?

Cytat:
Napisane przez kasia_1402 Pokaż wiadomość
Jeden z nich, nie jest moim przełożonym, od początku mi się nie spodobał.Rzuca w moja stronę dziwne uwagi, podając rękę muska mnie po palcach, nachyla sie nad moim monitorem, ostatnio dotykał mojej bizuterii na wysokości piersi...taka byłam zaskoczona tym zachowaniem ( wszyscy inni sa ok ), że nie zareagowałam
Wszystko o może wyglądać niewinnie, generalnie zbliża się do mnie jak nikogo nie ma w okolicy...Od początku, przebywając z nim czuję dyskomfort, a siedzi w t.s. pomieszczeniu...
Co więcej, to taki typ, który powie, że sobie coś dopowiadam albo nadinterpretuje...
Mam umowę na okres próby, i nie chce, żeby koleś robił mi jakieś problemy, nawet, gdybym poszła do szefa.Bo praca świetna...Co mam zrobić, doradźcie proszę...
Mówiłaś mu, że nie życzysz sobie takiego zachowania?
zawszeboska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 19:22   #3
tofaniutka
Zadomowienie

faktycznie mało komfortowa sytuacja, ale może rzeczywiście nadinterpretujesz... nie rozumiem jak zaskoczenie może sprawić żeby nie zareagować na cos co ci się nie podoba...
tofaniutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 19:55   #4
kasia_1402
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zawszeboska Pokaż wiadomość
Mówiłaś mu, że nie życzysz sobie takiego zachowania?
Nie nie mówiłam.Każde uwagi do siebie wyśmiewa, trochę go poznałam i myślę, że na moje "nie życze sobie takiego zachowania", zrobił by to samo- tzn wyśmiał, powiedział,a jakiego ? że coś mi się zdaje, że nadinterpretacja itd...
Nie wiem czy nadinterpretuje, ale coś mi instynkt podpowiada, że nie
Cóż właśnie dlatego, że tak myślałam, nic nie mówiłam do tej pory...
Stary 2010-06-22, 20:00   #5
201712190924
Konto usunięte

Cytat:
Nie nie mówiłam.Każde uwagi do siebie wyśmiewa, trochę go poznałam i myślę, że na moje "nie życze sobie takiego zachowania", zrobił by to samo- tzn wyśmiał, powiedział,a jakiego ? że coś mi się zdaje, że nadinterpretacja itd...
no to powiedzże wreszcie!!! Jemu się może wydawać, że to zwykły flirt, podryw, a tobie sie to podoba. Skoro nie prostestujesz, to jego zdaniem pewnie jesteś zainteresowana
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 20:04   #6
muszynianka
Zakorzenienie

Może facet myśli że jesteś wolna a tobie się to podoba.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 20:06   #7
Sinobroda
BAN stały

Cytat:
Napisane przez giginthesky Pokaż wiadomość
no to powiedzże wreszcie!!! Jemu się może wydawać, że to zwykły flirt, podryw, a tobie sie to podoba. Skoro nie prostestujesz, to jego zdaniem pewnie jesteś zainteresowana
Powiedz, ale nie w żartach tylko poważnie. Np. gdy Cię jeszcze raz dotknie powiedz: "nie dotykaj mnie". Jak będzie coś marudził powiedz "nie życzę sobie i już". Żadnych zbędnych tłumaczeń w stylu "naruszasz moją przestrzeń osobistą" albo "nie lubię gdy ktoś" etc. Jasny, czysty komunikat, poważne spojrzenie i ucięcie tematu. Jeśli koleś dostrzeże, że jesteś słaba, albo się wahasz to przechlapane, bo automatycznie robi to z Ciebie ofiarę. Podobnie brak jakiejkolwiek reakcji. Pozdrawiam.
Sinobroda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 20:23   #8
kasia_1402
Rozeznanie

Sinobroda, myślę, że masz racje...koleś chyba próbuje na co może sobie pozwolić...jestem najmłodsza, wiekiem i stażem...
Nie zartuje z nim, nie rozmawiam na osobiste tematy, kurde oszolom do kwadratu normalnie

Hmm... nie wiem jak może mu sie wydawać że jestem nim zainteresowana: opowiada o swojej zonie, dzieciach itd...
Nie flirtuje z nim, unikam go...masakra jakaś

Edytowane przez kasia_1402
Czas edycji: 2010-06-22 o 20:26
kasia_1402 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 20:28   #9
paulina3553
Raczkowanie

a dlaczego nie zabralas jemu z reki tej bizurerii (nie wiem jak to okreslic). chidzilam do liceum do klasy gdzie bylo dwa razy wiecej chlopakow niz dziewczyn. na poczatku tez byly takie podchody ale stawiam sprawe jasno nie dalam sie przytulac i dotykac moich lancuszkow. dziewczyny ktore nie reagowaly, potem nie mogly sie opedzic od nich bo chlopaki mysleli ze to im nie przeszkadza. ktora od poczatku dobie na to nie pozwolila potem nie miala problemow.

poprostu odsuwaj sie od niego i nie dawaj sie dotykac i swojej bizureri a reke zabieraj jak zaczyna macac tyle na ten temat nie trzeba odrazu zglaszac tego
Stary 2010-06-22, 20:28   #10
Elfir
Zakorzenienie

No, mobbing to nie jest, bo facet przecież nie dąży do wyrzucenia ciebie z roboty.
Pewnie cię podrywa, więc można to podciągnąć pod molestowanie.
Nie wiem co to są "dziwne uwagi".
Postaraj się go traktować bardzo rzeczowo. Bez uśmiechu, bez wdawania się w dyskusje, sztywno i zawodowo, odsuwaj się, jeśli narusza twoją przestrzeń osobistą.
Pewnie mu przejdzie.

A jak chcesz być chamska, to mu szepnij, kiedy będzie się nachylał "Chyba zapomniałeś użyć dziś dezodorantu/umyć zębów, bo ci jedzie!", "Powinieneś umyć uszy, bo masz wosk, z bliska to widać!.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 20:30   #11
201712190924
Konto usunięte

Cytat:
Sinobroda, myślę, że masz racje...koleś chyba próbuje na co może sobie pozwolić...jestem najmłodsza, wiekiem i stażem...
Nie zartuje z nim, nie rozmawiam na osobiste tematy, kurde oszolom do kwadratu normalnie

Hmm... nie wiem jak może mu sie wydawać że jestem nim zainteresowana: opowiada o swojej zonie, dzieciach itd...
Nie flirtuje z nim, unikam go...masakra jakaś

bo to jest... facet
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 20:55   #12
kasia_1402
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paulina3553 Pokaż wiadomość
a dlaczego nie zabralas jemu z reki tej bizurerii (nie wiem jak to okreslic). chidzilam do liceum do klasy gdzie bylo dwa razy wiecej chlopakow niz dziewczyn. na poczatku tez byly takie podchody ale stawiam sprawe jasno nie dalam sie przytulac i dotykac moich lancuszkow. dziewczyny ktore nie reagowaly, potem nie mogly sie opedzic od nich bo chlopaki mysleli ze to im nie przeszkadza. ktora od poczatku dobie na to nie pozwolila potem nie miala problemow.

poprostu odsuwaj sie od niego i nie dawaj sie dotykac i swojej bizureri a reke zabieraj jak zaczyna macac tyle na ten temat nie trzeba odrazu zglaszac tego
Rękę położył na sekundę- mówił że ogląda- bo jego żona ma podobne itd...Sorry, głupia nie jestem,ale żąłuje, ze wtedy nie zareagowałam..

Nie daje się przytulać obcym facetom,dotykać ubrań, włosów itd generalnie jestem wyczulona na naruszanie przestrzeni osobistej...
Osuwam się, unikam, dopiero zaczynam tam pracować, więc myślałam, że sobie nadinterpretowałam coś...
ale gest podania ręki przez tego faceta- niby przy wszystkich, a jednak czułam sie jak zmacana... omal nie wywołal u mnie odruchu wymiotnego dyskomfort niesamowity
Stary 2010-06-22, 21:02   #13
d0lcevita
Zakorzenienie

Cytat:
1
myślę, że na moje "nie życze sobie takiego zachowania", zrobił by to samo- tzn wyśmiał, powiedział,a jakiego ? że coś mi się zdaje, że nadinterpretacja itd...

1. odpowiedziałabym STANOWCZO I ZIMNO że nie, nie zdaje mi się, muskasz mnie po dłoniach i dotykasz naszyjnika na moim dekolcie..... a ja sobie nie życzę .

2. skoro ci instynkt podpowiada i nie czujesz się komforotowo to już znaczy że niczego nie nadinterpertujesz

ostatecznie możesz powiedziec że SKORO TO SĄ NORMALNE ZACHOWANIA DLA NIEGO TO

NIECH POGŁADZI I MUSKA PO DŁONIACH I DEKOLCIE KOLEGE Z PRACY

Edytowane przez d0lcevita
Czas edycji: 2010-06-22 o 21:06
d0lcevita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 21:04   #14
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
na twoim miejscu porozmawiałabym z nim .
powiedz mu,że kilka osób zauważyło jego złe podejscie do twojej osoby,a ty sobie tego nie życzysz.gdyby śmiał się z tego co mówisz i nie brał na poważnie twojej prośby posuń się dalej strasząc go doniesieniem do szefa.na potwierdzenie masz zeznania świadków.
musisz to dyplomatycznie rozegrać,aby na początek nie odstraszyć delikwenta.
najpierw wyciąg lekką altylerię w formie prośby,a potem w razie czego ciężkie działa strasząc go konsekwencjami i świadkami.
powinno pomóc.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 21:05   #15
Sinobroda
BAN stały

Cytat:
Rękę położył na sekundę- mówił że ogląda- bo jego żona ma podobne itd...Sorry, głupia nie jestem,ale żąłuje, ze wtedy nie zareagowałam..

Nie daje się przytulać obcym facetom,dotykać ubrań, włosów itd generalnie jestem wyczulona na naruszanie przestrzeni osobistej...
Osuwam się, unikam, dopiero zaczynam tam pracować, więc myślałam, że sobie nadinterpretowałam coś...
ale gest podania ręki przez tego faceta- niby przy wszystkich, a jednak czułam sie jak zmacana... omal nie wywołal u mnie odruchu wymiotnego dyskomfort niesamowity
Należało pouczyć kolegę, że to kobieta pierwsza wyciąga rękę, jeśli uważa za stosowną tę formę przywitania.
Sinobroda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 21:07   #16
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
to powiedz mu,żeby nie prowokował cię do nadinterpretacji.
on sie tobą bawi,bo wie,że uciekasz.to taka zabawa w kotka i myszkę.
gdybyś była bardziej odważna możnaby się pokusić o złapanie go za jądra w sytuacji sam-na sam.już widzę jego nadszarpnięte męskie EGO

ja mam takiego żigolaka w pracy.co prawda każdy pracuje sam na siebie,a on przychodzi do znajomych to zawsze coś głupiego powie.
jestem osobą dość odważną i lubię się pośmiać z kawałów,jednak nie pozwalam sobuie na przekroczenie granić.
kiedyś (chyba był wypity) położył rękę na moim pośladku i powiedział,że moja pozycja to propozycja.
wzięłam delikatnie jego ręke z mojego pośladka i powiedziałam,że następnym razem tak mu zasadze kopa w dupę,że wyplunie swoje klejnoty.
dziś grzecznie się kłania i znika z mojej orbity

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2010-06-22 o 21:11
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 22:00   #17
kasia_1402
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sinobroda Pokaż wiadomość
Należało pouczyć kolegę, że to kobieta pierwsza wyciąga rękę, jeśli uważa za stosowną tę formę przywitania.
Trudno też odrzucić wyciągniętą do uścisku rękę...nie mogłam wiedzieć, co zacznie robić..
Za jądra łapać nie zamierzam i w ogóle dotykać.. tez nie.
Będę dalej unikać, a gdyby co, głośno i wyraźnie zapytam, co on robi, i co sobie wyobraża...
Tylko, że boje się swojej reakcji impulsywnej, bo kilku facetów już wyrżnęłam, że tak powiem w pysk

Jestem cicha , do pracy skromnie się ubieram... a tutaj takie numery...
Stary 2010-06-22, 22:44   #18
Stary_Pryk
BAN stały

Cytat:
Tylko, że boje się swojej reakcji impulsywnej, bo kilku facetów już wyrżnęłam, że tak powiem w pysk
A ja, jako facet i od wielu lat przełożony sporej grupy pracowników uważam, że wyrżnięcie go w pysk, że tak powiem, nie zaszkodzi Twojej pozycji w tej firmie.
Stary_Pryk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 00:28   #19
Krolowa Francji
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Stary_Pryk Pokaż wiadomość
A ja, jako facet i od wielu lat przełożony sporej grupy pracowników uważam, że wyrżnięcie go w pysk, że tak powiem, nie zaszkodzi Twojej pozycji w tej firmie.
Piękne słowa!

Autorko: bądź wobec kolesia jak lód. Jeśli instynkt ci mówi, że coś jest nie tak, coś jest nie tak. Zresztą, co masz od stracenia? Jest tam jakimś przełożonym? Nie każdy musi cię lubić, nie każdy zasługuje na to, byś była wobec niego uprzejma. Zero uśmiechu, zero spoufalania się, jak próbuje cię dotknąć, każ mu zabierać łapy. Pojojczy, że sobie imaginujesz i w ogóle wariatka jakaś i pójdzie szukać innych dziewczyn do macania. Mówisz, ze praca jest świetna - więc zakładam, że pozostali ludzie w zespole są fajni. Nie zrazisz ich do siebie, ukrócając ego jednego buraka. Kto wie, może inni też go nie lubią, ale są zbyt uprzejmi, żeby to okazać? W każdym razie, nie daj sobie popsuć radości z fajnej pracy.
Krolowa Francji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 09:38   #20
kitkulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stary_Pryk Pokaż wiadomość
Haha dobre
No to Autorko - do dzieła
kitkulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 17:25   #21
2016070953
Konto usunięte

Moim zdaniem Autorka wątku przesadza
Ja też się spotkałam z takim muskaniem i jakoś nie uznałam tego za molestowanie
Ja też czasem dotykam facetów w pracy, niby przyypadkiem
Babek też
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 14:31   #22
kasia_1402
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Krolowa Francji Pokaż wiadomość
Piękne słowa!

Autorko: bądź wobec kolesia jak lód. Jeśli instynkt ci mówi, że coś jest nie tak, coś jest nie tak. Zresztą, co masz od stracenia? Jest tam jakimś przełożonym? Nie każdy musi cię lubić, nie każdy zasługuje na to, byś była wobec niego uprzejma. Zero uśmiechu, zero spoufalania się, jak próbuje cię dotknąć, każ mu zabierać łapy. Pojojczy, że sobie imaginujesz i w ogóle wariatka jakaś i pójdzie szukać innych dziewczyn do macania. Mówisz, ze praca jest świetna - więc zakładam, że pozostali ludzie w zespole są fajni. Nie zrazisz ich do siebie, ukrócając ego jednego buraka. Kto wie, może inni też go nie lubią, ale są zbyt uprzejmi, żeby to okazać? W każdym razie, nie daj sobie popsuć radości z fajnej pracy.
Taktyka na lodówke na razi działa bez uśmiechu, bez osobistych dyskusji, jak o cos pyta- ucinam.
Zauważyłam, że do innych dziewczyn, które wpadają -taki sam- niby cos sie nad monitorem im pochyli, żarciki rzuca itd. lovelas

Cytat:
Napisane przez hardgirl123 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem Autorka wątku przesadza
Ja też się spotkałam z takim muskaniem i jakoś nie uznałam tego za molestowanie
Ja też czasem dotykam facetów w pracy, niby przyypadkiem
Babek też
Hardgirl ja muskania nie uznaję, jak przejść mam blisko mówię przepraszam, czekam aż się ktoś odsunie, albo sama się odsuwam (chłopaki zwykłe przepuszczają w drzwiach, przytrzymuja, czekają itd)więc nie ma problemu.

A co do tego typa, to nie tylko ja zauważyłam, że coś do mnie teges...
On do mnie podszedł, z jakąś sprawą, a inny kolega:
Hej W. a co ty tam robisz?- i znaczące spojrzenie do mnie, typu "niech on sobie nie pozwala bo..."
także jest dobrze

Jak będzie coś nie tak, wale w pysk jak nic
Stary 2014-07-09, 22:30   #23
Marta2109
Raczkowanie

GG do Marta2109 Send a message via Skype™ to Marta2109

Ankieta się nie otwiera.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Marta2109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości