Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-23, 12:00   #2221
gabisun
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Ycnan tu masz fragment artykułu:

Dobra pozycja dziecka
Większość maluchów układa się w brzuchu swojej mamy we właściwe położeniu (podłużnym główkowym) między 32. a 36. tygodniem życia płodowego. Jeśli jednak twojemu maleństwu nie spieszy się z tym, postaraj się nie martwić na zapas. Niektóre dzieci długo trzymają w niepewności swoich rodziców i lekarzy – czekają z obrotem aż do kilku, kilkunastu dni przed porodem.

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 12:00   #2222
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Ja laktator kupilam na wszelki wypadek.
Ja się ciągle waham... tzn. nie wiem kiedy i czy w ogóle kupować laktator.

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
Klarissa ale fajnie ze juz po remonciku, jeszcze po malowaniu zawsze jest tak świeżo w domku...
Mam tak super wysprzątane - lepiej niż na święta. Wszystkie okna pomyte, firanki poprane i w całym domku jest tak ślicznie, że chodzę po domu i oglądam i zachwycam się

Świr jakiś jestem.
A jeszcze jak dokończymy robić kącik dla malutkiej to już w ogóle będzie bosko.

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Teraz, zwłaszcza na zachodzie- karmi się dzieci już po urodzeniu kubeczkiem. Takim małym z dziubkiem. Ale właściwie nie karmi, tylko poi- bo w ten sposób się wodę podaje. Mleko- z tego co wiem- jest za gęste i nie powinno się maluchowi tak podawać.- przynajmniej na początku...
No oni karmili łyżeczką z desperacji. Chociaż i tak potem okazało się, że mała nie chciała piersi czy butli dlatego, że nie chciała mleka mamy bo miała na nie uczulenie. W końcu i tak musiała dostać sztuczne odżywki.

Cytat:
Klarissko kochana nie martw siętrzymam, wszystko się unormuje. Dużo czytałam, bo mam też cukier na granicy- po 2 h 140 jak w pysk strzelił. teraz cukrzyca ciążowa nie jest już takim problemem- jak kiedyś. Co ważne- aby obniżyć indeks glikemiczny spożywanych produktów, tzn jeść te z niższym. Często - tak piszą dziewczyny na innych forach, które to przechodziły- po jakimś czasie stosowania takiej diety- samo przechodzi.
Radzę poczytaj o metodzie odżywiania Michalea Montiqniaca.
Ja wprowadziłam wiele zasad tego żywienia i uważam, że póki co- to wystarczy. W czwartek mam gina- zobaczymy, co powie.
Wczoraj poczytałam sobie dokładnie o cukrzycy ciążowej i jestem trochę mniej spanikowana. Po prostu smutno mi, że ta moja ciąża obfituje w coraz więcej "atrakcji". Liczyłam na to, że będę zdrowa a tu taki niefart. O dietach jasne, że czytam. Miałam już dietkę opartą na niskim indeksie glikemicznym przez prawie rok - czas do niej wrócić

Cytat:
Napisane przez xxSHINeexx Pokaż wiadomość
Klarisso - Jak dostaniesz glukometr - pamietaj, zeby przez pare dni jesc wszystko i sprawdzac (po 1h i po 2h) po czym skacze Ci cukier. Troche poklujesz palce, ale od razu mowie, ze warto.
Mi np. po slodyczach w ogole cukier nie skacze, i wiem ze moge sie objadac. Tak samo smietana, owoce czy nawet biale pieczywo. Ale np. kielbasa z grilla czy fast food baaardzo mi podwyzsza cukier.
Tak wiec wcale nie trzeba sie trzymac diety, tylko sprawdzac co dla NAS jest dobre tak mi polecila lekarka i tak robie.
Najbardziej to mi żal właśnie kiełbasek z grilla Cały rok czekałam aż się na działce zacznie sezon grillowy z rodzinką - a tu najpierw nie było pogody, potem byłam chora, a teraz okazuje się, że kiełbaski to ja sobie będę mogła co najwyżej pooglądać Dzięki za poradę, jak dostanę glukometr to zrobię tak jak mówisz. Szczerze powiedziawszy najłatwiej mi przyjdzie zrezygnowanie ze słodyczy i jasnego pieczywa (bo tego i tak prawie wcale nie jadam) ale oprzeć się kotletowi czy kiełbasce to już będzie wyzwanie...

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Mam jeszcze jedno pytanie- wiekszosc ciuszkow kupowalam 62. Ile wiec najlepiej kupic tych najmniejszych i co dokladnie? Po ile sztuk tych najmniejszych wy macie?
Ja mam 8 malutkich body i do tego chyba 5 par śpioszków.
Mama mi powiedziała, że to i tak za dużo.

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
nie przejmuj się tak- przecież właśnie po to w ciąży bada się poziom cukru, robi krzywą cukrową i potem obserwuje/kontroluje/leczy, żeby nie było problemów
No ale jednak boję się o dziecko. A poród naturalny coraz bardziej staje pod znakiem zapytania - mam też wadę wzroku, która sama w sobie jest wskazaniem do cc, teraz dochodzi cukrzyca, mam też anemię... Zaczynam się bać, że mnie pokroją

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Chcę się czymś z Wami dziewczyny podzielić. Nigdy tu o tym nie mówiłam, ale jak zaszłam w ciążę to wcale mi się to nie podobało, dopiero w 4 czy 5 miesiącu zaczęłam uśmiechać się do mojego brzucha. Na początku nie chciałam tego dziecka (ale nigdy nie pomyślałam o usunięciu, broń Boże!). Ale to już mam za sobą i nie chcę tego wspominać. teraz ogarnął mnie chyba jakiś szał Jak ktoś mi mówił, że mam się nie martwić, bo jak usłyszę serduszko, zobaczę małą na usg to poczuję prawdziwą miłość. Myślałam sobie "taaa jasne". No i faktycznie, dzięki temu się matką nie poczułam Może trochę na to późno, bo jestem już pod koniec 7 miesiąca, ale w końcu zaczęłam tak naprawdę i w pełni cieszyć się z maleństwa. Jeszcze niedawno myślałam sobie "ehh tylko raz byliśmy z Tż na wakacjach, a teraz już nie pojedziemy ... Chyba, że z małą, ale to co innego ..." a teraz nie mogę się już doczekać! No nic, skończę na tym, bo kto jak kto, ale Wy wiecie, o jakiej radości mówię, więc nie muszę Wam tłumaczyć Musiałam się tylko z kimś tym podzielić, a że Tż w pracy to padło na Was
Ja myślę, że każda z nas ma takie rozterki. Powiem ci, że mimo iż ja czekałam bardzo długo na dzidziusia i jest bardzo chciany i wyczekiwany to też miewałam i miewam nadal chwile kiedy myślę sobie "po co ja w ogóle zachodziłam w tą ciążę mam przez to same problemy". Na szczęście takie chwile szybko mijają, bo już teraz wiem, że zrobiłabym wszystko dla swojego maleństwa.

Moja mama mi powiedziała kiedyś (a ma nas 3), że miłości do dziecka też trzeba się nauczyć, że wcale ona nie jest "automatyczna", że czasem ani ciąża, ani poród nie wystarczą, że może być tak nawet, że potrzeba kobiecie kilku miesięcy, ale jak już swoje dziecko pokocha to tak mocno, że mocniej się już nie da

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Kolejna noc masakryczna... plecy okropnie bolą, nie mogę się obrócić z pleców na bok.. w ogóle mało śpię.. do tego mój się rozpycha na wersalce, bo na czas remontu sypialni przenieslismy sie do stołowego, do tego jeszcze chrapie.. Nie wiem po co sa te noce. Ja nawet się nie wysypiam, ja się tylko męcze...
Biedactwo. Ja też miałam kiepską noc, obudziłam się kilkanaście razy... A próbowałaś sobie spać w pozycji takiej pół-siedzącej? Może tak ci będzie lepiej jeśli leżenie to taki problem...

Cytat:
Remoncik sypialni jakos idzie, wczoraj nakładaliśmy drugą warste gładzi dzis szlifowanie i jutro moze malowanie... chyba ze przeciągnie się jeszcze..
Mysle nad kolorkiem do sypialni, jest dośc ciemna i kiedys mialam taki mega żółty, ale chyba juz chcialabym miec cos innego... moze delikatny róż? Dajcie jakies pomysły
Ja mam sypialnię pomalowaną (przedwczoraj zresztą ) na biało - jakoś lubię ten kolor sypialniany. Ale jeśli masz ciemne mebelki to dobierze jakiś jasny kolor ścian (pudrowy róż jeśli lubisz, albo np. taka jasna, przygaszona zieleń) a jeśli mebelki są jasne (albo np. białe) to przemyśl, żeby zrobić np. 3 ściany jasne i jedną ciemniejszą - też to może fajnie wyglądać

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Klarisa- cukrzyca ciazowa to nie jest wyrok Znam kilka lasek co sie nabawily w ciazy. Trzeba sie kontrolac z jedzeniem po prostu i pewnie przed porodem bedziesz musiala wczesniej do szpitala pojsc. Bez obaw, po ciazy powinno przejsc
No ja się boję tylko tego, czy maleńka będzie zdrowa oraz tego czy będę mogła rodzić naturalnie.

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Tak, swoją drogą. Pytanko do mamuś po cesarce planowanej (są takie?) i do uświadomionych nie rodzących też ^^ Czy po takim zabiegu normalnie się krwawi? Tzn, czy jest połóg, czy lekarze się wszystkiego pozbywają i nic nie leci?
Nie wiem czy tak jest u wszystkich kobiet bo znam tylko 2 po cesarce. Moja teściowa mi mówiła, że ona nie krwawiła prawie wcale po cesarce, ale inne kobiety krwawią. Moja bratowa, która miała cesarkę normalnie przechodziła okres połogu 6 tygodni i krwawiła ale nieznacznie. Natomiast dosyć długo goiła się jej rana i na pierwszy seks odważyła się po 12 tygodniach i bolał ją brzuch.
Stary 2010-06-23, 12:11   #2223
Ineczka33
Wtajemniczenie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Weronisia, Ineczka, Czarnaelizabeth, Ray bardzo dziękuję za komentarze odnośnie karmienia nie ma to jak informacje z pierwszej ręki
Proszę bardzo Może będziesz mnie kojarzyć nie tylko ze względu na charakterystyczną czcionkę,ale też z innych powodów (wreszcie)
-------------------------------------------------------------------------
Od mojego pierwszego porodu minęły 3 lata i od tego czasu tyle się wydarzyło, że niewiele z niego pamiętam Po prostu dziecko tak skutecznie przewraca życie do góry nogami, że do okoliczności porodu po prostu coraz rzadziej się wraca i nieczęsto go wspominam

Jeszcze co do ułożenia dziecka w miednicy, to wiem, że są jakieś specjalne ćwiczenia, które wykonuje się w domu, które mają pomóc dziecku ustawić się właściwie do wyjścia Trzeba popytać gina albo w szkole rodzenia.

Edytowane przez Ineczka33
Czas edycji: 2010-06-23 o 12:14
Ineczka33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 12:14   #2224
malwina1204
Rozeznanie

gdy ja byłam ostatnio u gina powiedział mi że głowka jest na dole ja nie wiem która pozycja jest najlepsza????? jak jestem u gina to połowe zapominam

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 12:16   #2225
Majka232
Zakorzenienie

Cześć

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Majka232 Ja też się nasłuchałam o problemach z karmieniem piersią, dlatego wylicytowałam sobie za 5 zł (bo używana ) na allegro książkę na temat karmienia. Zawsze może pomóc trochę teorii, może będą tam jakieś sposoby na łagodzenie bólu itd Mi w każdym razie pomaga świadomość posiadania takiej książki "w razie czego".
Ja nie mam typowej książki o karmieniu piersią, ale mam taką opisującą pierwszy rok życia dziecka i tematowi karmienia cycuszkiem poświęcone jest sporo/ Im więcej czytam tym bardziej rozumiem jak wiele nie wiem

Ja mam prawie wszystkie ciuszki w rozm.62 (kilka na 56, a niektóre 62 są malutkie) i teraz kupuję na 68 (śpioszki, kaftaniki, pajacyki, kombinezonik), bo ten rozmiar jest dobry na dzieci w wieku 4-6 m-cy, a czasem dłużej i na pewno będą potrzebne akurat w styczniu-lutym, a ze to środek zimy to kupuję wszystko z dł.rękawkiem. Nie kupuję rzeczy barzdiej wyjściowych, bo na pewno takie dostaniemy. Poza tym teraz nie ma już wielkiego problemu, bo można wszystko zamówić przez i-net i mieć za 2 dni Jakbym wysłała po coś mojego Tż-ta to na pewno by kupił, ale możliwe, że identyczny ciuszek jaki juz mamy, bo dla niego to "czarna magia"

Jestem juz po badaniach, wyniki jutro po 15. Bardzo boję się jak wyjdzie glukoza. A tak poza tym to wypicie szklanki 300ml słodkiej wody to nic a nic strasznego, a nie miałam ani cytryny, ani woda nie była schłodzona...
Stary 2010-06-23, 12:21   #2226
malwina1204
Rozeznanie

Może i dziwaczne pytanie ale ma któraś z Was JEDEN POKÓJ w którym będziecie w trójke??? bo ja mam jeden pokoj i jestem tym przerazona...

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Cześć

Ja nie mam typowej książki o karmieniu piersią, ale mam taką opisującą pierwszy rok życia dziecka i tematowi karmienia cycuszkiem poświęcone jest sporo/ Im więcej czytam tym bardziej rozumiem jak wiele nie wiem

Ja mam prawie wszystkie ciuszki w rozm.62 (kilka na 56, a niektóre 62 są malutkie) i teraz kupuję na 68 (śpioszki, kaftaniki, pajacyki, kombinezonik), bo ten rozmiar jest dobry na dzieci w wieku 4-6 m-cy, a czasem dłużej i na pewno będą potrzebne akurat w styczniu-lutym, a ze to środek zimy to kupuję wszystko z dł.rękawkiem. Nie kupuję rzeczy barzdiej wyjściowych, bo na pewno takie dostaniemy. Poza tym teraz nie ma już wielkiego problemu, bo można wszystko zamówić przez i-net i mieć za 2 dni Jakbym wysłała po coś mojego Tż-ta to na pewno by kupił, ale możliwe, że identyczny ciuszek jaki juz mamy, bo dla niego to "czarna magia"

Jestem juz po badaniach, wyniki jutro po 15. Bardzo boję się jak wyjdzie glukoza. A tak poza tym to wypicie szklanki 300ml słodkiej wody to nic a nic strasznego, a nie miałam ani cytryny, ani woda nie była schłodzona...
Ja jeszcze nic nie mam ale mam pytanie moje dziecko urodzi się termin jest na 29-10-2010 i jaki mam kupić kombinezonek na zime jaki rozmiar??? 68 ?? żeby pochodził z początku się utopi w tym ale styczen-luty-marzec to chyba nie

Stary 2010-06-23, 12:22   #2227
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
Proszę bardzo Może będziesz mnie kojarzyć nie tylko ze względu na charakterystyczną czcionkę,ale też z innych powodów (wreszcie)

teraz tak ale avatarek też pamiętałam

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 12:23   #2228
malwina1204
Rozeznanie

Pomi prosiła bym cię żebyś na liście zmieniła date urodzenia mojego SYNKA na 29-10-2010 , przepraszam za pomyłkę ale w książeczce tak mam a na kalkulatorach w necie wychodzi mi 31-10-2010

Stary 2010-06-23, 12:31   #2229
Ineczka33
Wtajemniczenie

Gabisun,miło mi się czyta Twoje posty, zwłaszcza te skierowane do mnie Teraz kiedy biorę leki na te cholerne skurcze i czuję się już lepiej, postaram się bardziej udzielać

Właśnie, Dziewczyny. Warto się zaopatrzyć w dobry podręcznik na pierwsze chwile i miesiące po porodzie. Nie będzie czasu, żeby siedzieć na forum i pytać, a przecież nie dzwoni się z każdą sprawą do pediatry. Mogę polecić książkę Pierwszy rok życia dziecka H. Murkoff. Są tam poza opieką i pielęgnacją wszystkie etapy rozwoju małego ssaka Ja już przerabiam kolejną część dla 2 i 3 latków, a także zerkam do części pierwszej W oczekiwaniu na dziecko (dla ciężarnych). Wszystko z tej serii, tej autorki.
Stary 2010-06-23, 12:33   #2230
malwina1204
Rozeznanie

ZNALAZŁAM COŚ MOŻE WAM SIĘ PRZYDA

Gdy nie minął jeszcze 34 tydzień, a USG stwierdza że Twoje maleństwo jeszcze nie obróciło się główką w dół, możesz mu pomóc następującymi ćwiczeniami:

Przed wykonywaniem ćwiczeń spaceruj przez godzinę na świeżym powietrzu, obudź dziecko do większej aktywności. Wykonaj 10 powolnych głębokich skłonów, po których oprzyj się o coś w taki sposób, aby twój tułów był pod kątem prostym do nóg. Postój tak przez 2-3 minuty, a potem ponownie wykonaj 10 powolnych skłonów. Ponownie oprzyj się i odczekaj tak 2-3 minuty. Można również układać się na łóżku z poduszkami podłożonymi pod biodra - regularne kilkuminutowe leżenie w tej pozycji powinno zwiększyć aktywność dziecka.

Inne ćwiczenia, stworzone przez prof. Fijałkowskiego to:

Ćwiczenie 1 Kręgosłup leży płasko. Jedna noga przylega do podłoża, a drugą unosimy pionowo w górę do oporu (bez odrywania pierwszej nogi od podłoża) i odwrotnie. Oddychamy równo, spokojnie.

Ćwiczenie 2 Leżymy płasko na plecach, nogi ugięte w kolanach oparte o podłoże.
Opuszczamy kolana boki: kolejno, noga prawa w prawą stronę, powrót - noga lewa w lewą stronę. Jednocześnie opuszczać obie nogi na boki, tj. lewa noga na lewą stronę, a prawą na prawą stronę. Opuszczamy obie nogi złączone razem - raz w lewą, raz w prawą stronę.

Ćwiczenie 3 Sprawdzamy ułożenie dziecka - po której stronie naszego brzucha jest jego kręgosłup. Energicznie uginamy w kolanie tę nogę, która jest po stronie kręgosłupa dziecka.

Ćwiczenie 4 Sprawdzamy ułożenie dziecka w macicy. Delikatnie masujemy ręką kręgosłup dziecka w macicy ruchem od główki dziecka w dół, tj. od góry naszego brzucha w dół, ku spojeniu łonowemu. Kręgosłup dziecka jest wygięty w kształcie litery “C” i głaszcząc go zachowujemy jego kształt. Myślami staramy się skłonić dziecko do obrotu, zmiany pozycji (namawiamy je do tego).

Ten masaż i wszystkie poprzednie ćwiczenia wykonujemy uprzednio rozluźniając się i gdy macica nie jest twarda, napięta, gdy nie ma skurczu!

Ćwiczenia wykonuj kilka razy dziennie (np. co 3-4 godziny) przez tydzień. Ćwiczenia te mają na celu stymulację do odwrócenia. Mogą one pomóc w przypadku, gdy nie dotyczą Cię sytuacje opisane na końcu artykułu.

Stary 2010-06-23, 12:34   #2231
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
Może i dziwaczne pytanie ale ma któraś z Was JEDEN POKÓJ w którym będziecie w trójke??? bo ja mam jeden pokoj i jestem tym przerazona...

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

Ja jeszcze nic nie mam ale mam pytanie moje dziecko urodzi się termin jest na 29-10-2010 i jaki mam kupić kombinezonek na zime jaki rozmiar??? 68 ?? żeby pochodził z początku się utopi w tym ale styczen-luty-marzec to chyba nie
My mieszkamy w domu i dzidzia będzie miała swój pokój (na tym samym piętrze, po przekątnej z naszą sypialnią), a jak zajdzie taka potrzeba to przestawimy na jakiś czas łóżeczko do naszej sypialni.

Ja mam termin na 09.10 i planuję kupić taki ciepły kombinezon w rozm.68, a ocieplany pajacyk (na październik i ciepły listopad ) w rozm.62

Ineczka - też mam 2 pierwsze ksiązki z tej serii, teraz czytam "Pierwszy rok życia dziecka". Fajna książka, opisuje dużo sutuacji, ale niektóre bardzo rzadkie i ekstremalne i niepotrzebnie "przestrasza" przyszłe mamusie

Edytowane przez Majka232
Czas edycji: 2010-06-23 o 12:38
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 12:42   #2232
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
My będziemy dzielić z malutką sypialnie. Mam mieszkanie zorganizowane w ten sposób, że przedpokój, kuchnia i "salon" stanowią w gruncie rzeczy jedno pomieszczenie. Osobnym pomieszczeniem jest tylko łazienka i sypialnia. Ze względów oczywistych dziecko zamierzam umieścić w sypialni.

Czego się najbardziej obawiasz?
Braku miejsca czy po prostu braku intymności?
Stary 2010-06-23, 12:47   #2233
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
My będziemy dzielić z malutką sypialnie. Mam mieszkanie zorganizowane w ten sposób, że przedpokój, kuchnia i "salon" stanowią w gruncie rzeczy jedno pomieszczenie. Osobnym pomieszczeniem jest tylko łazienka i sypialnia. Ze względów oczywistych dziecko zamierzam umieścić w sypialni.

Czego się najbardziej obawiasz?
Braku miejsca czy po prostu braku intymności?
braku miejsca chodz jest jeden plus mam takie meble że to nie jest typowa meblościanka tylko zestaw komody dwie szafa naroznik i pułeczka taka na dvd i kino więc już wiem jak to zorganizować,ale i tak to dla mnie mało hmmm co do imtymnosci to czasem lubie sama pobyć bez tża albo jak ktos przyjdzie nie wiem jak to będzie ;/ myslimy nad sprzedaniem mojej działki bo tam nie ma warunków do mieszkania i kupienia domku ale to potrwa

Stary 2010-06-23, 13:05   #2234
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, swoją drogą. Pytanko do mamuś po cesarce planowanej (są takie?) i do uświadomionych nie rodzących też ^^ Czy po takim zabiegu normalnie się krwawi? Tzn, czy jest połóg, czy lekarze się wszystkiego pozbywają i nic nie leci?
Ja miałam cc i krew lała się ze mnie strugami Sporo tego było, nie nadążałam z wymiana podpasek. Ale to trwało kilka dni, a jak minęły 2 tygodnie, to było suchuteńko A po kolejnych 2 tygodniach już się 'przytulałam' z mężulkiem
Tak samo było u mnie po porodzie naturalnym.
Cytat:

Malwinko najpierw 1 pytanie: Jak si e urodziło nasze pierwsze dziecko mieliśmy jeden pokój i właściwie nie wyobrażałam sobie, żeby mieć dwa, bo i tak całe życie kręciło się wokół dziecka w jednym miejscu: na łóżku

2 pytanie: Ja mam termin porodu tak jak ty, na 30.10 i kupuję śpiworek na 68 cm. Ten rozmiar jest przewidziany na dziecko od 3 do 6 m-cy, a więc akurat. Bo gdy się urodzi, to śpiworek raczej nie będzie jeszcze potrzebny, bo aż tak zimno nie jest. Ale od biedy można już do śpiworka wkładać, mimo że nóżki i rączki będą do tego rozmiaru za krótkie
No i na pewno wystarczy ten rozmiar aż do wiosny, bo nasze dzieci skończą 6 m-cy, na koniec kwietnia, a wtedy będzie już dośc ciepło
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 13:06   #2235
Ineczka33
Wtajemniczenie

Cytat:
Ineczka - też mam 2 pierwsze ksiązki z tej serii, teraz czytam "Pierwszy rok życia dziecka". Fajna książka, opisuje dużo sutuacji, ale niektóre bardzo rzadkie i ekstremalne i niepotrzebnie "przestrasza" przyszłe mamusie
Wiesz, myślę, że opisują wszystko, co może dotyczyć ciężarnej przy porodzie czy sytuacji związanych z noworodkiem. Wiele ciężarnych na tym Forum czyta też wątek o przeżyciach innych mam z sali porodowych (nierzadko 'krwawych' i 'soczystych'), co sprzyja takiemu właśnie negatywnemu nakręcaniu się. Już wolę, żeby mi ktoś fachowo napisał, co ewentualnie może mnie spotkać czy moje dziecko. Przecież w życiu takiego małego człowieczka może być dużo zagrożeń, np. śmierć łóżeczkowa. Ja tam wolałabym o tym wiedzieć
Stary 2010-06-23, 13:15   #2236
czarnaelizabeth
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
O a jak to?Zainspirowałaś mnie tym?Rozwiń myśl

Co do śliniaków to ja mam kilka na rzepę i kilka zapinanych na taki guziczek-zatrzask jak przy śpiochach są Wiązane są niepraktyczne.W dalszej perspektywie zamierzam się zaopatrzyć w sliniaki gumowe,takie z rynienką
śliniaczki na rzepa=-wygodniejsze!!

co do picia z kubka- moje dzieci zupełnie bezsmoczowoe i bezbutelkowe a najstarszy pił z kubka - zwykłego albo łyżeczką, albo tzw.kubkiem treningowym-mam go do tej pory, bo cąła tójka go używała i dla małej będzie
Kajtek był dopajany od początku, ze zwykłego kubka, lub przez zwykłą rurkę... mimo karmienia piersią. Fakt, zę męczyłam się na poczatku, ale za to satysfakcja,z ę dzieciaki zupełnie bezbutelkowo-smoczkowe
poniżej mój synek najmłodszy, na zdjeciu miał niecałe 3 m
http://lh4.ggpht.com/_vAY51Yn3wro/TC...Photo_0736.jpg
Stary 2010-06-23, 13:16   #2237
malwina1204
Rozeznanie

Weronisia aż mi lżej dziękuje
co do ubranek ile kupić na rozmiar 56 nie chce kupić za dużo lub za mało to moje pierwsze dziecko i o każdą rzecz muszę pytać ;/ do tego zima będzie więc z krótkim chyba raczej więcej z długim rękawkiem , do tego mamy piec więc codziennie trzeba bedzie palić w piecu i nie jest MEGA GORĄCO .

Stary 2010-06-23, 13:20   #2238
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
Wiesz, myślę, że opisują wszystko, co może dotyczyć ciężarnej przy porodzie czy sytuacji związanych z noworodkiem. Wiele ciężarnych na tym Forum czyta też wątek o przeżyciach innych mam z sali porodowych (nierzadko 'krwawych' i 'soczystych'), co sprzyja takiemu właśnie negatywnemu nakręcaniu się. Już wolę, żeby mi ktoś fachowo napisał, co ewentualnie może mnie spotkać czy moje dziecko. Przecież w życiu takiego małego człowieczka może być dużo zagrożeń, np. śmierć łóżeczkowa. Ja tam wolałabym o tym wiedzieć
Zgadzam się z Tobą. Lepiej wiedzieć więcej niż za mało, ale jak czytałam, że np. zdarzają się czasami noworodki, które już mają ząbki, które niestety trzeba usunąć, żeby nie zrobiły sobie krzywdy i potem należy im wstawić protezkę, bo będą miały lukę w ząbkach mlecznych, to słyszę o tym po raz pierwszy w życiu i wydaje mi sie to ekstremum, ale z drugiej strony każde dziecko jest inne i może niektóre sytuacje w swoim życiu przechodzić bardzo nietypowo.
Teraz czytam o kolkach
Stary 2010-06-23, 13:23   #2239
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23

martucha

dzięki za opis.
zaciekawił mnie ten spray do pępka. wiesz może na jakiej bazie on jest robiony? ile kosztuje? i czy w ogóle jest dostępny?
z tym jedzeniem w czasie karmienia wszystko się zgadza, ale sałaty też nie wolno.

oprócz tego co napisałaś nie wolno wzdymających warzyw : grochu, fasoli, bobu i kapusty (i ogórków-chyba?) . po ok miesiącu karmienia, gdy z dzieckiem i karmieniem jest ok można STOPNIOWO wprowadzać "nowe" produkty do jadłospisu mamy. pamiętając o obserwacji maluszka

Edytowane przez asia-23
Czas edycji: 2010-06-23 o 13:25
asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 13:27   #2240
Zuziczka
Rozeznanie

Thumbs up Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez czarnaelizabeth Pokaż wiadomość
co do picia z kubka- moje dzieci zupełnie bezsmoczowoe i bezbutelkowe a najstarszy pił z kubka - zwykłego albo łyżeczką, albo tzw.kubkiem treningowym-mam go do tej pory, bo cąła tójka go używała i dla małej będzie
Kajtek był dopajany od początku, ze zwykłego kubka, lub przez zwykłą rurkę... mimo karmienia piersią. Fakt, zę męczyłam się na poczatku, ale za to satysfakcja,z ę dzieciaki zupełnie bezbutelkowo-smoczkowe
poniżej mój synek najmłodszy, na zdjeciu miał niecałe 3 m
http://lh4.ggpht.com/_vAY51Yn3wro/TC...Photo_0736.jpg
kurcze ja ma kilka slinakow wiazanych i tylko dwa na rzepa ale co tam!

Elizabeth- zdjecie wymiata! slodziachny synus! I jesli ty moglas na kubku dzieciaki wychowac, to ja mojego tez chce! Jesli nie bedzie potrzeby nie zamierzam Mlodego zatykac smoczkiem bo i po co? To samo z pampersami; moja mamy ma nas trojke i kazde do roku juz siuralo w nocnik a nie tetre. Wiem, ze teraz z tym moze trudniej (pampers rozleniwia) ale mama tez chodzila do pracy i w zsadzie byla z nami sama (tata ciagle pracowal). Wiec sie da i moj Olek nie bedzie chodzil do 3ego roku zycia z pampersem i smoczkiem ( a widze takie okazy na osiedlu!)

Ambitne plany co? Grunt to rownac w gore, nie w dol
Stary 2010-06-23, 13:28   #2241
Ineczka33
Wtajemniczenie

Majka232 Kolki, to też temat rzeka Moje dziecię miało z 3 miesiące i tak naprawdę to nie wiadomo od czego one się biorą, a raczej powodów takiego płaczu może być bez liku. Pomagała troszeczkę herbatka z kopru.

Edytowane przez Ineczka33
Czas edycji: 2010-06-23 o 13:30
Ineczka33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 13:39   #2242
czarnaelizabeth
Raczkowanie

Zuziczko - ja mam jeden na rzepa, reszta wiązana co do planów - da sie moi po skończeniubroczku (najpóźniej najstarszy, bo w 14 miesiacu) bgyli odpieluszkowani i da się , teraz zamierzam tak samo robić,wiadomo, ze kazde dziecko jest inne, ale próbowac warto ja sadzałam na nocnik odkąd dziecko samodzielnie siedziałotak samo robiła moja mama

Klarisso - gdzie oidziesz do tej poradni? też nzam cukrzycę z autopsji :/ da sie z tym życ normalnie, ale trzeba pilnowac, po cyzm, cukier Ci rośnie, jak to opanujesz, wyeliminujesz jadłospisu te produkty, to będziesz miała z góki

Edytowane przez czarnaelizabeth
Czas edycji: 2010-06-23 o 13:40
czarnaelizabeth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 13:44   #2243
dra
Zakorzenienie

a ja dostałam od kumpeli nr do położnej no i zadzwoniłam i się umówiłam wole dać pare zł ale mieć opiekę później
z nia jakieś 2,3 spotkania w domu-nie wiem ile zawoła,ale więcej niż 50zł nie,pozniej jak będzie przy porodzie można dać od 200-300zł kumpela mowiła,a to wole odłożyć i dać,babka podobno super miła i nawet jakby zmiany czasem nie miła to na pewno koleżance przekaże,a rozmawiają c przez tel to babka bardzo miła i w poniedziałek jadę na spotkanie
kumpela radziła mi zapłącić już tą kase,bo mówi,ze obok jakaś rodziła to położne tylko wyzywały,ze ma sie nie drzeć,że przyjdzie kolej to będzie rodzić,a ona miła opieke,przychodziła czesto rozmowaiala,wypytywała jak sie czuje-to juz wole kase dac,aby traktowały mnie jak cżłwoieka a nie jako jakieś zło
Cytat:

ja mam jeden pokój i też jestem przerażona
o miejsce mi nie chodzi teraz mam nawalone tu,ale to co nie potrzebne wyniosę i wiecej miejsca będzie,a to dość duży pokoik o miejsce sie nie martwię,jak będziemy sami z tż też będzie ok,ale najgorsze dla mnie będzie jak zaczną się odwiedziny tego sobie nie wyobrażam,mam swój stoliczek kanapa do siedzenia łóżko spalne,ale kanape i stolik chce wynieść,aby wiecej miejsca było,czyli jak odwiedziny będą to nawet nie będzie gdzie usiąść i nie wyobrażam sobie gosci stojący z moim pokoju,bym wolała,aby nikt mnie nie odwiedzał,bo kuchnie też mam mała tylko do robienia czegoś,a do wypicia herbaty czy zjedzenia nie ma tam miesjc na stolik czy krzesła... i własnie to mi będzie przeszkadzać bo będę z dzieciem,a tu nad głową będą stać z checią bym sie zamkneła i nikogo nie wpuściła
Stary 2010-06-23, 13:45   #2244
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Ycnan tu masz fragment artykułu
Cytat:
ZNALAZŁAM COŚ MOŻE WAM SIĘ PRZYDA
Dziękuję kochane Też troszkę poszukałam i mam nadzieję, że te ćwiczenia pomogą mojemu bejbiakowi się obrócić jak trzeba.
Cytat:
Nie wiem czy tak jest u wszystkich kobiet bo znam tylko 2 po cesarce. Moja teściowa mi mówiła, że ona nie krwawiła prawie wcale po cesarce, ale inne kobiety krwawią. Moja bratowa, która miała cesarkę normalnie przechodziła okres połogu 6 tygodni i krwawiła ale nieznacznie. Natomiast dosyć długo goiła się jej rana i na pierwszy seks odważyła się po 12 tygodniach i bolał ją brzuch.
Poczytałam troszkę na ten temat i wyczytałam, że jak się nie krwawi, albo krwawi mało, to trzeba iść do lekarza, bo to może znaczyć, że wszystko zostaje w środku, a to bezpieczne nie jest.

Cytat:
Spokojnie, wyniki na pewno będą dobre. I ja też wypiłam tą glukozę bez cytryny, wrzątek I mi smakowało nawet. Gorzej potem...

malwina1204, ja mam w sumie 3 pokoje w mieszkaniu, ale dwa nie są ogrzewane, więc też będziey w trójkę w jednym mieszkać. Jak mały podrośnie, to będziemy myśleć.co zrobić. Zresztą, na początku, chyba większość z nas będzie miała maleństwo przy sobie, a nie w pokoju obok

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Ja miałam cc i krew lała się ze mnie strugami Sporo tego było, nie nadążałam z wymiana podpasek. Ale to trwało kilka dni, a jak minęły 2 tygodnie, to było suchuteńko A po kolejnych 2 tygodniach już się 'przytulałam' z mężulkiem
Tak samo było u mnie po porodzie naturalnym.
Heh, tylko pozazdrościć Też tak chcę
czarnaelizabeth, przystojniak z niego

Odzyskałam w końcu kabelek do aparatu, więc załączam zdjęcia tego, co "już" mam dla mojego Boryska
1. dwa bodziaczki z promocyjnego tygodnia w tesco (F&F)
2. trójpak bodziaków też z tesco (cheerokee , czy jakoś tak )
3. prezent od szwagierki
4. chrapiący misiek, którego mam od kilku lat - wyjmę plastik z bateriami, wypiorę i będzie w sam raz dla synka
5. skarpecioszki od teściowej, staaare skarpetki kupione w tescaczu (te z kaczuszkami) i reszta od szawgierki
6. rampersy z ostatniej promocji w tesco (2 za 11zł)
7. kocyk polarowy od teściowej - wieeelki, bo 130x180cm, będzie na zimę do wózka
8. bluzki i jeansy od szwagierki
9. bodziaki od szwagierki
10. hehe, rampers, od szwagierki, kiedy jeszcze nie znaliśmy płci nie trafiła
Jak widać, większość dostałam, ale do tej pory nie kupowałam nic, a ciuszki i tak będę miała po siostrzeńcu męża - dwa worki ubranek czekają muszę przejrzeć, wybrać i dopiero kupię to, czego będzie brakowało.

PS: właśnie się dowiedziałam, ze dostaliśmy debet, więc zaczynamy prawdziwe zakupy
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 13:53   #2245
Ray
Zakorzenienie

hej

malwina, ja mam terazm wlasnie mieszkanie ( dziecko nas pchnelo do kupna) ale do roczku mieszkalismy w kawalerce... wiec jeden pokoj maly aneks kuchenny i lazienka
nie bylo zle lozeczko stalo przy lozku naszym w rogu, a wiecej miejsca dziecku nie potrzeba
pozniej warto rozejrzec sie za cyms chodz dwupokojowym bo teraz nie wyobrazam sobie zebym miala dzielic pokoj z dwulatka i starszym dzieckiem

do mnie przyszly moje spodnie dresowe i lniane z rozmiarem trafilam ale sie ciesze , nic nie bedzie uciskac w koncu

dzis pieke dla tz ciasto: biszkopt z truskawkami i kremem. robie to pierwszy raz wiec ciekawa jestem co mi wyjdzie poki co widze ze nie jest zle ( odpukac)

p.s do tego karmienia jeszcze mi sie przypomnialo ze jak ktos obawia sie podac butelke ze smoczkiem to sa butelki z lyzeczka na pewno juz widzialyscie w sklepach to chyba lepsze

Edytowane przez Ray
Czas edycji: 2010-06-23 o 14:02
Ray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 13:55   #2246
bordowa
Wtajemniczenie

Ja mam dwa pokoje, ale jeden jest tak malutki, że łóżeczko zajmie praktycznie 1/4 miejsca Ja mam zamiar być twarda i mieć małą w drugim pokoju. Już wstawiłam tam łóżko jednoosobowe, na którym spałam jak mieszkałam u rodziców. Chcę tak zrobić głównie dlatego, że Tż pracuje zazwyczaj na dyżurach 24godzinnych, a zdarzają się i po 72godziny nie raz ... I ma bardzo odpowiedzialną pracę, więc nie może chodzić niewyspany. Będę wtedy spać z małą w małym pokoju, a Tż niech się spokojnie do pracy wyśpi w drugim pokoju. A na co dzień będę spać z nim Do drugiego pokoju mam jakieś 5 metrów, więc mam nadzieję, że dam radę wstawać A jeśli bardzo ciężko mi będzie to ostatecznie wstawimy łóżeczko do nas. Ale spróbujemy tego uniknąć.
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 13:55   #2247
dra
Zakorzenienie

Cytat:

Odzyskałam w końcu kabelek do aparatu, więc załączam zdjęcia tego, co "już" mam dla mojego Boryska
1. dwa bodziaczki z promocyjnego tygodnia w tesco (F&F)
2. trójpak bodziaków też z tesco (cheerokee , czy jakoś tak )
3. prezent od szwagierki
4. chrapiący misiek, którego mam od kilku lat - wyjmę plastik z bateriami, wypiorę i będzie w sam raz dla synka
5. skarpecioszki od teściowej, staaare skarpetki kupione w tescaczu (te z kaczuszkami) i reszta od szawgierki
6. rampersy z ostatniej promocji w tesco (2 za 11zł)
7. kocyk polarowy od teściowej - wieeelki, bo 130x180cm, będzie na zimę do wózka
8. bluzki i jeansy od szwagierki
9. bodziaki od szwagierki
10. hehe, rampers, od szwagierki, kiedy jeszcze nie znaliśmy płci nie trafiła
Jak widać, większość dostałam, ale do tej pory nie kupowałam nic, a ciuszki i tak będę miała po siostrzeńcu męża - dwa worki ubranek czekają muszę przejrzeć, wybrać i dopiero kupię to, czego będzie brakowało.

ah cudne ciuszeczki

aaa ja mam takie pytanko do was co wybieracie pampersy czy pieluszki wielorazowe??
bo szczerze mówiąc jestem raczej za pieluszkami wielorazowymi,własnie czytam o nich i przemawiają za mną ale wiadomo różnie bywa bo w szpitalu i pierwsze dni to pampersy,bo nie wiadomo jak cżłowiek będzie się czuł,ale jednak bym wolała wielorazówek używać,wiadomo na początek trzeba wyłożyć,bo pozniej się zwraca jednak,ale no jeszcze czytam i się zastanawiam,a wy co myślicie??
Stary 2010-06-23, 13:56   #2248
abz
Zakorzenienie

Cytat:
Ja dziś z rana byłam u gin i się, kurna, wnerwiłam Pokazałam lekarce opis z usg 3d i się dowiedziałam, że możliwe, że czeka mnie cesarka
BTW, wyniki z glukozy mam w normie
Ta cesarka to wcale nie przesądzona jeszcze, takze jeszcze nie panikuj.
Dobrze, ze glukoza w normie

Cytat:
Abz, może coś w tym jest, z tą glukozą na czczo, bo moja ginka mówiła, że niepotrzebnie mi robili pomiar na czczo, że wystarczy tylko po glukozie
Lekarze niby wiedzą najlepiej. Ale tak na chłopski (a raczej babski) rozum to mi się wydaje, ze ten wynik na czczo tez jest potrzebny, bo przecież można miec podwyższony cukier już na czczo nie? Ale widać wynik po wypiciu glukozy jest tym najważniejszym.

Cytat:
Ja się ciągle waham... tzn. nie wiem kiedy i czy w ogóle kupować laktator.

Wczoraj poczytałam sobie dokładnie o cukrzycy ciążowej i jestem trochę mniej spanikowana.
Ja sie nad laktatorem zastanawiam, bo nie zawsze się przydaje, wiadomo. Ale jak kupię to ręczny, używany, na all nie są takie drogie.
Szkoda, ze musisz mieć dietę cukrzycową, ale dobrze, ze to tylko cukrzyca a nie coś co naprawdę mogłoby zaszkodzić dziecko.

Cytat:

Moja siostra była w takiej sytuacji. Mieli 1 pokój, ale radzili sobie, jak ktoś wpadł na kawe to i tak przyjmowała w kuchni, bo tam jest stół i krzesła a w pokoju mieli tylko maleńki stoliczek. Jeżeli chodzi o sprzątanie to w takiej sytuacji rzeczywiście trzeba się pilnować. Dzięki temu, ze moja siostra się wyprowadziła to my mamy teraz 2 pokoje i kuchnie (no i łazienke też).
Ja mam kombinezon 68 (a termin na 01.10), dlatego że taki dostałam od przyjaciółki, moze dokupie jeszcze jakiś śpiworek do wózka, bo jeden już mam, ale on mi bardziej do łóżeczka pasuje

abz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 13:57   #2249
elenka1
Rozeznanie

jejku dziewczyny ja czytam czytam i nie dosc tego ze uświadamiam sobie jak bardzo zielona jestem, to jeszcze nie zapamiętuje tego wszystkiego.
Mam pytanko czym będziecie smarowały pupke dziecka po zmianie pieluszki????
  • linomag podobno bardzo fajny
  • sudocrem- kolezanka mi odradzala bo podobno ciężko się go zmywa z dziecka i zostaje tona zarazków razem z nim na skórze dziecka
  • czy moze kremu bambino???
a moze czegos jeszcze zupełnie innego???? i co z pudrem do pupy??? kiedy go się uzywa???? czy wogole sie uzywa????

Bużkę kremuje się po kazdej kąpieli???? czy rano też????
i jakim kremikiem???
no i wiadomo jak bedziemy rodzily to zaraz przyjdzie zima i co wtedy z buzka??? nadal stosujemy krem typu bambino czy np juz jakiś na mrozy????

acha i jak kapiemy maluszka to np stosuję emulsję Emolium, czy do włosów musze miec szampon i do ciałka mydełko, czy wystarczy ze jest ta emulsja i oprocz nawilzania działa ona takze myjąco???

WIEM WIEM.... chore pytania ale naprawde bladego pojecia nie mam

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-23, 14:03   #2250
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
gdy ja byłam ostatnio u gina powiedział mi że głowka jest na dole ja nie wiem która pozycja jest najlepsza????? jak jestem u gina to połowe zapominam
właśnie ta główką do dołu - to pozycja do porodu

Cytat:
Malwina, my mam tylko 1 pokój. Niby ma ok.10 m2, ale spora część zajmują 2 ogromne szafy wnękowe. Co można zobaczyć na zdjęciach:
http://lh6.ggpht.com/_wM1qtf4np3U/Sy...0/DSC05693.JPG
http://lh6.ggpht.com/_wM1qtf4np3U/Sy...2/DSC05699.JPG
http://lh3.ggpht.com/_wM1qtf4np3U/Sy...0/DSC05707.JPG
http://lh5.ggpht.com/_wM1qtf4np3U/Sy...0/DSC05705.JPG

W szafach miejsca niewiele, bo służą nam nie tylko za szafy ubraniowe, ale również schowek na buty, pościel, dokumenty, torby podróżne, dekoracje świąteczne itd... A komoda stanie chyba w kuchni!

Poza tym mamy kuchnię (12 m2), łazienkę (ok.2 m2), korytarzyk/ganek (mniejszy niż łazienka) i przedpokój - taka wnęka miedzy kuchnią a pokojem, gdzie stoi biurko z komputerem. Całość ok 33 m2.

Cytat:
braku miejsca chodz jest jeden plus mam takie meble że to nie jest typowa meblościanka tylko zestaw komody dwie szafa naroznik i pułeczka taka na dvd i kino więc już wiem jak to zorganizować,ale i tak to dla mnie mało hmmm co do imtymnosci to czasem lubie sama pobyć bez tża albo jak ktos przyjdzie nie wiem jak to będzie ;/ myslimy nad sprzedaniem mojej działki bo tam nie ma warunków do mieszkania i kupienia domku ale to potrwa
Uwierz mi, że ja codziennie się zastanawiam, jak to będzie.. bo póki dziecko będzie małe, to ok. Ale potem? Nie mam pojęcia, jak to będzie...

Mamy działkę budowlaną i chcielibyśmy rozpocząć w ciągu 5 lat budowę... Oby się udało...l
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości