|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Poprawianie matury po 5 latach
Zdałam maturę w 2005 roku. W 2011 chcę ją poprawić. I nie jestem w stanie odnaleźć żadnego wiarygodnego źródła mówiącego czy mi wolno po tych 5 latach czy nie. Niektórzy mówią że trzeba zdawać maturę od początku. Inni, że to tylko w przypadku osoby która nie zdała jakiegoś przedmiotu, a przy poprawianiu to nie ma znaczenia. Jeszcze inni mówią że można poprawiać, ale za opłatą.
A co najlepsze, nawet w moim liceum nawet nikt nie potrafi mi na to pytanie odpowiedzieć! Jeśli ktoś się na tym zna, to proszę, powiedzcie gdzie jest to dokładnie opisane, jaki przepis to normuje?? help!
|
|
#2 | |
|
ćwir ćwir
|
Dot.: Poprawianie matury po 5 latach
Cytat:
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się wydaje, że możesz normalnie poprawiać
Nigdy nie słyszałam żeby było jakieś ograniczenie czasowo, odnośnie poprawiania matury. Ja w tym roku poprawiałam, a pisałam w 2008. Kiedyś słyszałam, że do matury można podchodzić 10 razy ale też nie wiem czy to aktualne... Najlepiej zadzwonić do CKE
|
|
|
#4 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
OK, za radą Ćwirki zadzwoniłam do CKE i problem się wyjaśnił. Można poprawiać bez ograniczeń czasowych. Ograniczenie 5 lat jest jedynie dla tych którzy matury nie zdali. A jak się zdało i chce się tylko polepszyć wynik, to nie ma ograniczenia
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Anatomia, zdawałas maturę w 2005 roku, to tak jak ja
ja byłam przekonana że można maturę poprawiać tylko przez 5 lat, czyli w tym roku minął by mi termin. Dziwnie tak, skonczyc studia i poprawiac maturę ogólnie uważam, że egzaminy na studia powinny być przywrócone, a nie jakies poprawianie matury, nie wiem kto to wymyślił
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Też uważam że egzaminy na studia były lepszym pomysłem. Ale chyba nie ma szans na ich powrót
![]() I faktycznie będzie to trochę dziwne- poprawiając maturę będę już (oby!) magistrem ![]() Ale i tak najlepsze jest to, że ja planuję zdawać na medycynę, czyli kolejne 6 lat studiów
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
No mi też się coś kojarzy z 5 latami, wydaje mi się że był taki zapis w regulaminie jak zdawałam... chciałabym zdawać to czego nie zdawałam i zacząć drugi kierunek (również już będąc mgr
) ale nie wiem na ile to możliwe..
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Wow! Podziwiam i życzę sukcesów w takim razie. I zdanej matury hyhy
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
Wow
, niezle . Powodzenia zycze i trzymam kciuki |
|
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
Z tego co nam mówili w szkole - maturę można poprawiać, podwyższać wyniki na swoich zasadach (znaczy na tych, które były aktualne wówczas, gdy zdawałaś) przez 5 lat od właściwej matury.
Później zdajesz na obecnie panujących zasadach i zdaje się, wszystkie przedmioty wymagane. Czyli wychodziłoby, że polski, matematykę i j. obcy - obowiązkowo i ewentualnie przedmiot nieobowiązkowy. |
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
BAN stały
|
Czytaj poprzednie wypowiedzi,autorka już zadzwoniła co CKE...
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Również życzę powodzenia, ja bym raczej z własnego lenistwa nie podjęłą się poprawki. Chociaż kto wie?
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
To ja też chyba sobie zdam biologię, której nie zdawałam
a co! na 2 roku studiów zdawałam Wos to co teraz, biologii nie mogę?
|
|
|
|
|
#16 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki za słowa wsparcia
Wizażanki są najukochańsze na świecieHultaj, czemu sądzisz że powinnam? ![]() KawaMarecepanowa- i co dalej z tą biologią? Będziesz próbowała zdawać na psychologię?
House: "They didn't break me. I am broken." Edytowane przez Anatomia Czas edycji: 2010-06-22 o 16:35 |
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Kurcze dziewczyny podziwiam sama sie zastanawiam nad pisaniem matury histori i studiami w Polsce , medycyna tez kusi . Ale ja dalam plame na polskim tylko 68% i nie wiem czy nie musialabym poprawiac jesli chcialabym sie dostac na psychologie. Powinni przywrocic egzaminy wstepne na studia.
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Anatomia-nie wiem.... polski dość słabo też zdałam-72%, więc chyba od razu bym dwie rzeczy zdawała, a trochę DZIWNIE mi teraz lektury sobie przypominać
ale to moje marzenie i chciałabym bardzo ![]() mów mi 'Kawa'
|
|
|
|
|
#20 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
||
|
|
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
Wg pani z CKE nie dzieje się nic
Tzn nic dla tych co zdali. A jeśli ktoś nie zdał jakiegoś przedmiotu, to po 5 latach musi zdawać od początku wszystko.
House: "They didn't break me. I am broken." Edytowane przez Anatomia Czas edycji: 2010-06-22 o 23:58 |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Chwała Bogu bo jakby mi przyszło zdawać teraz matematykę
|
|
|
|
|
#23 |
|
Rozeznanie
|
haha, też mnie ta wizja przeraziła
A polski myślę spokojnie dasz radę poprawić Lekturki sobie jeszcze raz przeczytać to sama korzyść W końcu sporo tam dobrej literatury jednak było.A w ogóle mogę Cię pocieszyć, że ja dostałam się na psychologię z biologią podstawową, chociaż wymagane były: polski, język obcy i biologia/matematyka rozszerzone. Miałam mniej punktów z powodu tej podstawy, a i tak się udało Więc to nie jest aż tak trudne jak się wydaje i wcale nie trzeba mieć 100% ze wszystkiego
House: "They didn't break me. I am broken." Edytowane przez Anatomia Czas edycji: 2010-06-23 o 00:04 |
|
|
|
|
#24 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też na medycynę (lekarski) startuję w przyszłym roku. A Ty na lekarski czy stomę?
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A Ty też poprawiasz maturę? Do jakiego miasta będziesz startować?
|
|
|
#26 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
||
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
Anatomia-a Ty chcesz na dzienne iść?
bo ja tak się zastanawiam... jak to pogodzić z pracą te moje przyszłe niedoszłe studia. |
|
|
|
|
#28 |
|
Rozeznanie
|
Chciałabym na dzienne. Wieczorowe kosztują w Warszawie 2000 za miesiąc
Też się poważnie zastanawiam jak poradzić sobie z pracą, będę musiała szukać czegoś weekendowego, wieczornego albo z elastycznym grafikiem...nie wiem ![]() Ale pociesze cię, że na psychologii jest z tym łatwiej, bo naprawdę zajęc nie jest dużo, a np w Warszawie można sobie plan układać samemu, tak żeby godziny ci pasowały. Wiele osób ode mnie z roku pracuje i studiuje i sobie z tym radzą ![]() Na medycynie będę pewnie miała z tym większy problem
|
|
#29 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Myślałam o stomie, ale boję się że komuś wiertłem na język najadę. ![]() A jaka marzy Ci się specjalizacja? Mnie pediatria. Na szczęście na nią zawsze jest dużo miejsc - przynajmniej tak na biologu Morfeusz pisał. ![]() ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- A co do miasta to myślałam o Gdańsku i Lublinie. Ale gdzie mnie przyjmą tam pójdę.
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I w tym roku poprawiałam maturę, ale skupiłam się na biologii i fizyce, z chemii prawie nic nie zrobiłam i ostatecznie w ogóle na nią nie poszłam ![]() Więc w przyszłym roku powtarzam całą zabawę ![]() A specjalizacja...może neurologia, albo anestezjologia. Ale tak naprawdę to wszystkie mnie pociągają (no, prawie wszystkie... ) więc pewnie w trakcie studiów by mi się dokładne zainteresowania dopiero wyklarowały.A blog Morfeusza też czytam i bardzo lubię
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:56.

Nigdy nie słyszałam żeby było jakieś ograniczenie czasowo, odnośnie poprawiania matury. Ja w tym roku poprawiałam, a pisałam w 2008. Kiedyś słyszałam, że do matury można podchodzić 10 razy ale też nie wiem czy to aktualne... Najlepiej zadzwonić do CKE

Tzn nic dla tych co zdali. A jeśli ktoś nie zdał jakiegoś przedmiotu, to po 5 latach musi zdawać od początku wszystko.