![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Ugryzienie przez psa - co robić?
Ugryzł mnie pies sąsiadki (dziś po 21-wszej), stało się to na klatce schodowej, mimo tego, że pies był na smyczy. Rzucił się na mnie i ugryzł w łydkę... (pies jest agresywny, baba kompletnie nad nim nie panuje, wiele razy zwracano jej uwagę, żeby coś zrobiła, bo na wszystkich się rzuca i wściekle ujada, że słychać go w całym budynku). Ugryzienie nie jest poważne, bo na szczęście uchronił mnie materiał spodni... Sąsiadka nawet nie zareagowała. Po tym jak zapytałam czy coś zamierza zrobić w tej sytuacji, pokazać zaświadczenie o szczepieniu przeciw wściekliźnie, odpowiedziała, że pies tylko szczeka przecież... (tyle udało mi się usłyszeć przez jazgot)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ugryzienie przez psa - co robić?
Ja poszłabym jak najszybciej do lekarza pierwszego kontaktu, żeby przebadał Cię na wszelki wypadek - wiadomo, że zdrowie jest najważniejsze. Co do zaświadczenia to poczekaj na nie do jutra, jeżeli go nie przyniesie, a właścicielka psa upominana była już wiele razy wcześniej to zgłosiłabym sprawę dalej, żeby dostała upomnienie, cokolwiek...
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Jutro idz do swojej przychodni i powiedz ze ugryzl cie pies. Tam Ci zaloza opatrunek i powiedza co dalej. A sasiadka bedzie miec nieprzyjemnosci z Sanepidem bo jest procedura, ze kazde takie zdarzenie jest zglaszane i przychodza ludzie sprawdzic czy pies jest szczepiony, a jak nie to wyciagaja odpowiednie konsekwencje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Idź do lekarza, lekarz zobaczy ranę i wtedy oceni co ma zrobić. Jeżeli okaże się, że pies nie był szczepiony to chyba będziesz musiała brać jakieś zastrzyki, ale tego nie jestem pewna
![]() ![]() Na przyszłość kup sobie gaz pieprzowy i używaj jak pies będzie się zbliżał. Przecież to kosztuje niecałe 30 zł, mnie naprawdę na wiele rzeczy nie stać, ale gaz zawsze mam w zasięgu ręki ![]()
![]() |
#5 |
BAN stały
|
idz do lekarza, i mogłas sie zapytac sąsiadki czy ma aktualne szczepienie psa, jesli nie to mozesz ją podac do sądu o odszkodowanie jeszcze, ale lepiej sie dogadac z nią po co robic niepotrzebne zamieszanie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Pytała sąsiadkę o szczepienia, nie miała książeczki, ma jutro przynieść. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
przeczytałem ale nie do końca mój błąd przepraszam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli nie dostaniesz zaświadczenia o szczepieniu p. wściekliźnie, idź do lekarza, dostaniesz skierowanie do szpitala na zastrzyki, nie są zbyt przyjemne, ale lepiej trochę pocierpieć, niż zachorować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Powinnas pojsc do lekarza gdzie dostaniesz zastrzyki z surowicy . Wg mnie ta baba cos kreci z ta ksiazeczka wiec lepiej chuchac na zimne. Kiedy moj wujek zostal pogryziony przez wlasnego psa ktory byl szczepiony to i tak dostal zastrzyki na wszelki wypadek.
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Najlepiej poczekac na zaswiadczenie, kazda rozsadna osoba szczepi swojego psa (tymbardziej takiego który ma czesty kontakt z obcymi ludzmi w bloku), w innym wypadku grozi to Tobie bolesnymi zastrzykami przeciw wsciekliźnie, a wlascicielce psa jesli złozysz oficjalną skarge grozi to nawet stratą pupila (uśpienie). Mam nadzieje ze Ty nie bedziesz musiała dostawac zastrzyków a pies zostanie przy włascicielce
![]()
![]() |
#11 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dodam jeszcze, że jak sąsiadka nie panuje nad psem, który rzuca się na sąsiadów na klatce - to lepiej by było jej nie odpuszczać łatwo, bo jeszcze się sytuacja powtórzy, tylko ofiarą padnie dzieciak jakiś albo po prostu osoba, która będzie miała gołe nogi i ucierpi mocniej...
---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ---------- Cytat:
To tak ku pokrzepieniu autorki ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2010-06-24 o 22:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Baba ma czas na pokazanie mi aktualnego zaświadczenia o szczepieniu psa przeciw wściekliźnie do jutra do godziny 14-stej... Jeśli tego nie zrobi to pójdę do lekarza... Tylko na samą myśl o tym robi mi się słabo, to użeranie się w rejestracji (bo bez numerka), czekanie godzinami, denerwowanie się... ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
do lekarza powinnaś iść bez względu na to czy pies był szczepiony czy nie i to jak najszybciej
ilepiej dobrze się taką raną zajmij..moja kumpela jak została ugryziona przez kundla rozmiarów jamnika w łydkę lat majac 7 to do dziś (ponad 20) jej łydkę szpeci paskudny ślad ;/ a rana wcale taka duża nie byłą..
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
najgorsze jest to ze nie wiesz czy pies jest szczepiiony czy nie a to lekarzy napewno zainteresuje, a duza masz rane?? to znaczy głęboko sie wbił żebami czy tylko naskórek zdarł??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A jest taka możliwość sprawdzenia u (chyba) powiatowego lekarza weterynarii, że ten pies faktycznie był szczepiony? (jakoś nie wierzę tej babie, że przyniesie prawdziwe... ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Na kazdym takim zaswiadczeniu musi być pieczatka lekarza weterynarii, podana data ostatniego szczepienia i data nastepnego szczepienia, oprocz tego w ksiażeczce zdrowia psa również te dane powinny byc zawarte, dodatkowo również w ksiazeczce powinna byc naklejona etykietka z ampułki szczepionki. Tak to wyglada u mnie i mysle ze to powinna Ci ta pani przedstawić. Wtedy bedziesz miała pewność.
Paweł ![]() Edytowane przez Pawełeczek Czas edycji: 2010-06-24 o 23:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi sie ze w takich wypadkach daje sie takze zastrzyk przeciw tezcowi.
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Chodziło mi oczywiście o możliwość udostępnienia ewidencji zaszczepionych psów (powiatowy lekarz weterynarii ma taką ewidencję) tzn. sprawdzenie w takowej czy faktycznie ten pies był szczepiony... Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Mnie pies pogryzł, nie ugryzł ale lekarz dal mi skierowanie na szczepionki, przeciw wściekliźnie itd. pomimo tego, ze pies byl szczepiony i zadbany pod tym względem.
Co do psa...ten pies, ktory mnie pogryzl kilka dni pozniej pogryzl tez syna właściciela tego psa ![]() jesli chcesz sie czegos dowiedziec to pisz na PW ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jak dla mnie kobieta jest niepoważna, nie wykazala żadnej skruchy, nie uslyszalas marnego przepraszam - ja na twoim miejscu nie mialabym zadnych oporow przed zalożeniem jej sprawy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
BAN stały
|
Cytat:
p.s . nie moge sie odwzajemnic bo jestem tutaj nowy;/;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
idz jutro do rodzinnego on Ci powienien wszystko powiedziec i rowazyc podanie szczepionki p-wsciekliznie i p-tężcowej. jak najbardzije wczesniej dowiedz sie czy ta baba ma to zaswiadczenie czy nie bo jak nie ma czy tez ma ale nadal nie znalazla bo cos tam dla bezpieczenstwa zaszczep sie. Sama szczepionka boli tyle co i kazda. P=wsiekliznie podaje sie domiesniowo- wiec boli bardziej a tężcowa podaje sie podskornie wiec boli mniej ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
mój wet sobie wszystko zapisuje : czyj pies, kiedy szczepiony, na co szczepiony i zawsze jest do tego dostęp
podjrzewam, że teraz każdy wet tak robi ale ta babka musiałaby ci powiedzieć gdzie do weta chodzi...o ile chodzi bo tak to sobie mozna szukać
![]() |
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
koszt takiej ksiązeczki to 15 zł chyba |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:36.