Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.III - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-26, 11:00   #2581
Butterfly83
Raczkowanie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Witam.
Długo sie nie odzywałam mame mam w szpitalu do tego doła jakiegoś złapałam i jeszcze bede zmieniac lekarza prowadzącego (w konia robi mnie niezle).
Butterfly83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 11:06   #2582
Majka232
Zakorzenienie

Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Tak samo z tym układaniem niemowlaka...Dziecko powinno się układać odpowiednio i ma placach i na brzuchu i na boczku.W każdej sytuacji nalezy zachować ostrożność,przecież i tak nikt nie zostawia takiego malucha na długo samego.Każda z nas pewnie i tak po urodzeniu sama wypracuje sobie jakiś system układania dziecka,może w szpitalu położna podpowie.Nie wiem po co teraz zawracać sobie głowę tym,że tu piszą tak,a tam mówili tak.Zwariować by można,bo ile ludzi,tyle opinii i jakby tak każdą brać do serca,to okazałoby się,że nie ma dobrego sposobu na wychowanie dziecka.Wszędzie są jakieś plusy i minuty,trzeba to umieć dostosować do własnego dziecka i jego indywidualnych potrzeb.Takie jest bynajmniej moje zdanie...
Ja ostatnio przeczytałam mądre zdanie, że najlepsza szkoła wychowania dziecka to ta która jest zgodna z naszą intuicją, bo to my mamy wiemy (w naszym przypadku będziemy wiedziały ) co jest najlepsze dla naszych najukochańszych dzieciaczków.
Warto jednak poczytać trochę o tych wszystkich aspektach opieki nad noworodkiem, bo jak się jest zielonym (jak ja) to później tylko usiąść i płakać razem z dzidziusiem
Generalnie dziecko powinno się układać do spania na płasko i na plecach, mówić do niego z obu stron łóżeczka (chce ustawić łóżeczko właśnie tak, żeby można było podejść do niego z obu stron, chociaż wiem, ze niektórzy nie maja takiej możliwości i też będzie dobrze) żeby odwracało główkę w obie strony podążając za głosem, a zabawa jak najbardziej na brzuszku, bo tylko w tej pozycji malec ćwiczy mięśnie rączek i tułowia, uczy się podnosić główkę do góry.
Kiedy się kładzie na boku to nie wiem.
Karmić też trzeba w poz. barzdiej na pleckach, ale żeby główka była nieco wyżej a nie przechylać maluszka na bok, mimo, że tak jest chyba wygodniej przystawić do cycuszka

Butterfly - przykro mi, że tak się dzieje u Ciebie. Mamie życzę zdrowia i pamietaj, że na pewno wszystko się ładnie ułoży i będzie w porządku Czym lekarz podpadł?

Edytowane przez Majka232
Czas edycji: 2010-06-26 o 11:08
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 11:09   #2583
Butterfly83
Raczkowanie

No i ostatnio zaczynam odczuwać ciężar brzuszka przekręcanie w łóżku z jednego boku na drugi stanowi problem. W dodatku z jazdy samochodem zrezygnowałam niestety uzależniona jestem od męża a pieszo ruszyc w miasto to znowu za dużych zakupów nie zrobie inwalidztwo !!!
Stary 2010-06-26, 11:14   #2584
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
Po jakim czasie jak sie dziecko urodzi można z nim wyjść nie chodzi mi o spacer naprzykład tylko DO AUTA I JECHAC DO MAMY, BABCI ITP
Ja byłam juz ppo 2 dniach u teściów...
Ale pod warunkiem że wszyscy zdrowi byli....
Na spacerek to po ok tygodniu...wcześniej to mi nawet z domu sie wychodzic nie chciało...
Siedziałam cały dzień w dresach i koszulce...
Na okrągło przewijanie, karmienie, coś zjeść, prysznic na szybcika..i dalej karmienie, przewijanie....
Do tego pranie i prasowanie....
Po ok tygodniu mieliśmy już swój ustalony "tryb" dnia i jakoś mi było łatwiej zorganizować dzień...i łatwuej mi było zebrać się i wyjść na dłuzszy spacer...

Ja też juz posprzątałam domek..mamuśka wyjechała z ojcem na jakieś zakupki więc mam labe
Wczoraj mężus przywiózł mi jeszcze truskaweczek..ponoć ostatnie juz...
były taaakie słodkie że jadłam je jeszcze o 10 w nocy ..a później witałam klopek co chwila

Dziś zrobiłam placka z truskawkami...chło dzi sie w lodówce i zaraz się za niego zabiorę

Kuchcia, plecy mi zaczynają dokuczać..w nocy spać nie mogę..najbardziej boli w okolicy nerek..do tego uda i biodra...
Chyba za dużo nosze Domisia na rękach...
Stram sie jednak dawać mu teraz dużo miłości i zainteresowania, bo póxniej napewno będe miała mniej czasu dla niego...
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 11:16   #2585
Butterfly83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Ja ostatnio przeczytałam mądre zdanie, że najlepsza szkoła wychowania dziecka to ta która jest zgodna z naszą intuicją, bo to my mamy wiemy (w naszym przypadku będziemy wiedziały ) co jest najlepsze dla naszych najukochańszych dzieciaczków.
Warto jednak poczytać trochę o tych wszystkich aspektach opieki nad noworodkiem, bo jak się jest zielonym (jak ja) to później tylko usiąść i płakać razem z dzidziusiem
Generalnie dziecko powinno się układać do spania na płasko i na plecach, mówić do niego z obu stron łóżeczka (chce ustawić łóżeczko właśnie tak, żeby można było podejść do niego z obu stron, chociaż wiem, ze niektórzy nie maja takiej możliwości i też będzie dobrze) żeby odwracało główkę w obie strony podążając za głosem, a zabawa jak najbardziej na brzuszku, bo tylko w tej pozycji malec ćwiczy mięśnie rączek i tułowia, uczy się podnosić główkę do góry.
Kiedy się kładzie na boku to nie wiem.
Karmić też trzeba w poz. barzdiej na pleckach, ale żeby główka była nieco wyżej a nie przechylać maluszka na bok, mimo, że tak jest chyba wygodniej przystawić do cycuszka

Butterfly - przykro mi, że tak się dzieje u Ciebie. Mamie życzę zdrowia i pamietaj, że na pewno wszystko się ładnie ułoży i będzie w porządku Czym lekarz podpadł?

Podpadł mało powiedziane !!! Od początku mówi ze ciąza zagrozona chodze prywatnie co 2 tygodnie od jakiegos czasu mówi ze mam rozwarcie ja przestraszona no bo jak tu nie wierzyc. Opiepszył mnie 4 tygodnie temu ze za mało leze bo mam skurcze to rozarcie nastraszył krwotokiem szpitalem itd. Jak byłam w szpitalu na te obrzeki badało mnie 2 lekarzy zaden nie stwierdził ze mam rozwarcie a przecież to tak sobie nie znika mało tego jezeli on twierdzi ze jest rozwarcie nie wpisał do karty ciąży. Teraz znowu poszłam na wizyte byłam ciekawa co powie a on bez pochamowania ze nadal mam rozwarcie i szyjka macicy mi sie skraca od skurczy . Dał skierowanie na USG brzucha oczywiscie do swojego kolegi prywatnie 100 zł i tak sobie mnie naciąga i *******i głupoty a człowiek sie przejmuje.
Stary 2010-06-26, 11:18   #2586
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Po jakim czasie jak sie dziecko urodzi można z nim wyjść nie chodzi mi o spacer naprzykład tylko DO AUTA I JECHAC DO MAMY, BABCI ITP
Pierwszy spacer zalecają po ok. 2 tygodniach. Myślę, że z 4 tygodniowym dzieckiem można już iść do kogoś z rodziny, ale właśnie pod warunkiem, że wszyscy są zdrowi tak jak pisała Aneczka.

Cytat:
Co do układania maluszka - to się zgadzam, a co do kąpieli to ja też myślałam że trzeba codziennie, ale wystarczy co 2-3 dni jeśli dziecko sie nie poci, bo ma delikatną skórę i trzeba uważać by jej nie podrażnić no i dot. to zwłaszcza okresu gdy goi się pępuszek.
Każda z nas może kąpać albo codziennie, albo co kilka dni. Ja nie wiem jak często będę kąpać, bo tu planowanie na nic się zda - wyjdzie wszystko samo
Ale mi nie chodzi o to, że się spoci tylko o bakterie, które osadzają się na naszych ciałach bez względu na to czy się pocimy czy też nie. Maluszka też nie będą jakoś specjalnie omijać

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
hehe widzę niezłe sny macie... mi się dziś śniło, że poszłam na usg a tam dziewczynka z włosami do pasa w kucyku
i że w białych spodniach później szłam i tyłkiem w błoto wpadłam... i do butów te błoto mi się nalało... aj męczyłam się tej nocy strasznie
No u ciebie też sen niczego sobie

Cytat:
Jeśli masz ochotę to możesz nawet 5 razy dziennie kąpać dzidzię.Chodzi po prostu o to,że nie ma potrzeby codziennej kąpieli, i nie uważam,że dziecko nie wykąpane codziennie jest brudne...Chyba,że mieszkasz w jakimś brudnym miejscu i stąd ta potrzeba tak częstego mycia.
Jak pisałam raczej myślę o bakteriach a nie o brudzie czy kurzu

Cytat:
Tak samo z tym układaniem niemowlaka...Dziecko powinno się układać odpowiednio i ma placach i na brzuchu i na boczku.W każdej sytuacji nalezy zachować ostrożność,przecież i tak nikt nie zostawia takiego malucha na długo samego.Każda z nas pewnie i tak po urodzeniu sama wypracuje sobie jakiś system układania dziecka,może w szpitalu położna podpowie.Nie wiem po co teraz zawracać sobie głowę tym,że tu piszą tak,a tam mówili tak.Zwariować by można,bo ile ludzi,tyle opinii i jakby tak każdą brać do serca,to okazałoby się,że nie ma dobrego sposobu na wychowanie dziecka.Wszędzie są jakieś plusy i minuty,trzeba to umieć dostosować do własnego dziecka i jego indywidualnych potrzeb.Takie jest bynajmniej moje zdanie...
Masz rację
Stary 2010-06-26, 11:20   #2587
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Butterfly83 Pokaż wiadomość
Podpadł mało powiedziane !!! Od początku mówi ze ciąza zagrozona chodze prywatnie co 2 tygodnie od jakiegos czasu mówi ze mam rozwarcie ja przestraszona no bo jak tu nie wierzyc. Opiepszył mnie 4 tygodnie temu ze za mało leze bo mam skurcze to rozarcie nastraszył krwotokiem szpitalem itd. Jak byłam w szpitalu na te obrzeki badało mnie 2 lekarzy zaden nie stwierdził ze mam rozwarcie a przecież to tak sobie nie znika mało tego jezeli on twierdzi ze jest rozwarcie nie wpisał do karty ciąży. Teraz znowu poszłam na wizyte byłam ciekawa co powie a on bez pochamowania ze nadal mam rozwarcie i szyjka macicy mi sie skraca od skurczy . Dał skierowanie na USG brzucha oczywiscie do swojego kolegi prywatnie 100 zł i tak sobie mnie naciąga i *******i głupoty a człowiek sie przejmuje.
Koniecznie zmień lekarza. Ten jest niepoważny, bo straszy Cię, a powinien przypisać leki i uspokoić.

Klarissa - ale dziecko musi mieć kontakt nawet z bakteriami a poza tym to te mydełka czy płyny do kąpieli dla dzieci to są antybakteryjne? Bo nie wiem

Edytowane przez Majka232
Czas edycji: 2010-06-26 o 11:21
Majka232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 11:20   #2588
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:

kasienka1701
- ja też mam od jakiegoś czasu uczucie, że mocno mi się chce siusiu, zachodzę do wc, a tam odrobinka. Dzidzia naciska na pęcherz i to dlatego.
Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
I miałam podobnie z pęcherzem, przez 2 dni mała chyba siedziała mi na nim, bo nagle łapał mnie dziwny ból i ucisk na pęcherz, biegłam do łazienki a siusiu zrobiłam niewiele. czasami wróciłam do pokoju i musiałam wracać, bo znowu był ucisk. Minęło po 2 dniach, chyba się przesunęła.
ja też tak czasem mam... czuję taki ucisk, ze czasem myślę, że zaraz popuszczę.. idę do wc a tu kilka kropel i koniec.,..

Cytat:
zależy od pogody... Moja koleżanka urodziła w maju i już po 7 dniach wyszła na spacer. Większość radzi jednak, by odczekać 2 tygodnie. Ale skoro chcesz wziąć dziecko tylko do/z auta to chyba po tygodniu już można (o ile nie jest zbyt zimno).

Cytat:
Dziewczyny - jestem w szoku (pozytywnym ), bo sprawdziłam swoją wypłatę i dostałam prawie o 180 zł więcej niż bym dostała nie będąc na zwolnieniu.... mam nadzieję, że tak będzie co m-c
super
ja mam ok.500zł mniej niż przed zwolnieniem lek. ;/

Cytat:
Witam.
Długo sie nie odzywałam mame mam w szpitalu do tego doła jakiegoś złapałam i jeszcze bede zmieniac lekarza prowadzącego (w konia robi mnie niezle).
Mam nadzieję, że wkrótce wszystko będzie ok. Tulę

Odnośnie jazdy samochodem - nie zrezygnowałam jeszcze mimo, ze brzuch już zaczyna przeszkadzać. Ale jeździ mi się w miarę wygodnie póki co. Nie wyobrażam sobie być uzależnioną od męża. Tylko nie wyruszam nigdzie daleko (max 20km w jedną stronę).

a co do układania dziecka - zaleca się, by niemowle spało tylko i wyłącznie na pleckach, bez poduszki, z klinem pod materacem (zamiast klinu można użyć np. dykty i 2-3 książek włożonych między dyktę a dno łóżeczka.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 11:21   #2589
Butterfly83
Raczkowanie

Mało tego w szpitalu poznałam 2 dziewczyny które chodzą do tego samego lekarza ta sama historia co u mnie tez maja ciążę zagrożona co 2 tyg do lekarza te same leki itd. No poprostu załamana jestem bo raz ze sie przyzwyczaiłam do niego a dwa no jakies zaufanie do lekarza sie ma a tu zostały 3 miesiące i zmiana a w ogóle czy ktos inny bedzie chciał prowadzic dalej ciąże?
Stary 2010-06-26, 11:22   #2590
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:

Sorry, ale wygląda na to, że to zwykły naciągacz...
Stary 2010-06-26, 11:29   #2591
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz

Cytat:
Klarissa - ale dziecko musi mieć kontakt nawet z bakteriami a poza tym to te mydełka czy płyny do kąpieli dla dzieci to są antybakteryjne? Bo nie wiem
No to też prawda, że sterylnie go trzymać nie powinno się A co do tych płynów to szczerze mówiąc to nie wiem co one mają w składzie...

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
ja też tak czasem mam... czuję taki ucisk, ze czasem myślę, że zaraz popuszczę.. idę do wc a tu kilka kropel i koniec.,..
Też mam tak samo jak wy. To dzieciak uciska pęcherz
Wydaje mi się wtedy, że zaraz się posikam a jak pójdę do toalety to za bardzo nic nie leci

Cytat:
ja mam ok.500zł mniej niż przed zwolnieniem lek. ;/
Ja mam tak samo

Cytat:
Mało tego w szpitalu poznałam 2 dziewczyny które chodzą do tego samego lekarza ta sama historia co u mnie tez maja ciążę zagrożona co 2 tyg do lekarza te same leki itd. No poprostu załamana jestem bo raz ze sie przyzwyczaiłam do niego a dwa no jakies zaufanie do lekarza sie ma a tu zostały 3 miesiące i zmiana a w ogóle czy ktos inny bedzie chciał prowadzic dalej ciąże?
Faktycznie jakiś dupek... A co do prowadzenia ciąży to na pewno ktoś cię przyjmie, dlaczego by nie? Przecież dla lekarzy to też oznacza pieniądze, żadnej łaski nie robią, w końcu charytatywnie nie działają
Stary 2010-06-26, 11:31   #2592
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23

Butterfly83
współczuje Ci, tak jak dziewczyny piszą -NACIĄGACZ jak nic.
zmieniaj tego lekarza i to szybko!. rejonizacji teraz nie ma i możesz chodzić gdzie dusza zapragnie.

asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 11:33   #2593
czarnaelizabeth
Raczkowanie

Butterfly - zdrowia mamie!!!! co do lekarza - zmieniaj i to szybko!!! żal się meczyć i żal Twoich nerwów!!!!

co do kąpania, moich kąpałam codziennie,bo codziennie byliśmy na spacerach. Pierwszego jak urodziołam, to ze szpitala wracaliśmy w 3 dobie na nogach z małym w rożku potem, jak kupiliśmy wózek, to też wyszliśmy od razu, z drugim wyszłam ze szpitala w drugiej dobie i tego samego dnia byliśmy na spacerze, z trzecim identycznie z tym, że wróciłam w 2 dobie do domu, w mieszkaniu syf i chaos,dwójka jeczących dzieci,pusta lodówka,brak pieluszek, wiec młody do wózka, dzieciaki obok i do tesco po wszystko. Teraz też zmuszona będę od razu wychodzić,bo synowie będą do Krakowa do szkoły chodzić, lekarz też w Krakowie, wiec będę ich odwozić i przywozić autobusem, spacerek zatem bedzie zaliczany minimum 2 razy dziennie. Całą trójkę rodziłam w lecie, teraz po raz pierwszy urodzę jesienią. Ja uważam, że każda matka powinna robić, jak nakazuje jej intuicja
Stary 2010-06-26, 11:45   #2594
aaneczka1984
Zadomowienie

Butterfly...ani się nie oglądaj tylko zmień lekarza..
Ja w pierwszej ciąży zmieniłam chyba ok 25 tc i nowa lekarka przyjeła mnie z otwartymi rękami (oczywiście prywatnie)

Dziewczyny mam pytanko..kupujecie aspirator do nosa czy zwykłe gruchy??
Bo z Domikiem to gruche miałam ale oboje się z nią męczyliśmy...
Teraz zastanawiam się na Nose frida albo Katarkiem
http://www.allegro.pl/item1073036983...przesylka.html
http://www.allegro.pl/item1090682531...4_filtrow.html

Rożnica między nimi jest taka że jeden to do odkurzacza się podpina, a drógi ustami wyciąga katarek...
Jakoś to drógie mi sie nie uśmiecha....
Z kolei wyciągać odkurzacz za kazdym razem to też się nie chce
Ponoć ten Katarek jest super...sama nie wiem....

No i jeszcze myśle kupić termometr do ucha i czoła...może któraś ma taki?? jak tak to z jakiej firmy może polecić?? bo na aalegro jest dużo różnych rodzajów...jeden lepszy od drógiego....

Edytowane przez aaneczka1984
Czas edycji: 2010-06-26 o 11:47
Stary 2010-06-26, 11:49   #2595
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość

Rożnica między nimi jest taka że jeden to do odkurzacza się podpina, a drógi ustami wyciąga katarek...

No i jeszcze myśle kupić termometr do ucha i czoła...może któraś ma taki?? jak tak to z jakiej firmy może polecić?? bo na aalegro jest dużo różnych rodzajów...jeden lepszy od drógiego....
ja chcę kupić Fridę...
odkurzacz?!? Rany! Co za ***** to wymyślił?????
Wiele dziewczyn używało fridy i sobie chwalą.

a co do termometra - nie mam pojęcia.
Stary 2010-06-26, 11:51   #2596
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
[COLOR="Red"][B]Po jakim czasie jak sie dziecko urodzi można z nim wyjść nie chodzi mi o spacer naprzykład tylko DO AUTA I JECHAC DO MAMY, BABCI ITP
nie wiem jak z wizytami ale przeciez wychodzac ze szpitala juz jestesmy z malenstwem na spacerze.. wiec nie widze problemu zeby wyjsc z nim na dwor jak najszybciej.. oczywiscie jesli czujemy sie na silach a co do wizyt u kogos to nie mam pojecia ale jak sa zdrowi to chyba tez mozna.. i tak napewno beda nas chcieli odwiedzic goscie.. tzn nie wiem jak to w praktyce wyglada bo nie rodzilam ale zwykle jak sie dzidzius urodzi to idziemy w odwiedziny.. wiec wszytko zalezy od twojego samopoczucia i samopoczucia malenstwa

Cytat:
Mam nadzieje,że to tylko takie tylkoczasowe złe ułożenie mojej Gryzeldy

A co do twoich dolegliwości,to może powinnaś zapytać lekarza,bo może to jakaś forma przygotowywania się macicy do porodu,ale to jeszcze trochę ma na to czasu
na pewno przesunie sie i bedzie ok pwiem lekarzowi powiem bo nie wiem co to ale na szczescie nie a to jakies regularne skurcze albo cos.

Cytat:
Witam.
sorki ale ten twoj lekarz to serio dziwny.. zgadzam sie z dziewczynami ze naciagacz.. zmien go zmien.. na pewno jakis sie zgodzi cie prowadzic.. ja zmienilam w 23-24tyg bez problemu wiec ty tez dasz rade..

Cytat:
Napisane przez czarnaelizabeth Pokaż wiadomość
co do kąpania, moich kąpałam codziennie,bo codziennie byliśmy na spacerach. Pierwszego jak urodziołam, to ze szpitala wracaliśmy w 3 dobie na nogach z małym w rożku potem, jak kupiliśmy wózek, to też wyszliśmy od razu, z drugim wyszłam ze szpitala w drugiej dobie i tego samego dnia byliśmy na spacerze, z trzecim identycznie z tym, że wróciłam w 2 dobie do domu, w mieszkaniu syf i chaos,dwójka jeczących dzieci,pusta lodówka,brak pieluszek, wiec młody do wózka, dzieciaki obok i do tesco po wszystko. Teraz też zmuszona będę od razu wychodzić,bo synowie będą do Krakowa do szkoły chodzić, lekarz też w Krakowie, wiec będę ich odwozić i przywozić autobusem, spacerek zatem bedzie zaliczany minimum 2 razy dziennie. Całą trójkę rodziłam w lecie, teraz po raz pierwszy urodzę jesienią. Ja uważam, że każda matka powinna robić, jak nakazuje jej intuicja
zgadzam sie calkowicie i fajnie za napisalas.. nie ma to jak mama z doswiadczeniem
Stary 2010-06-26, 11:57   #2597
Majka232
Zakorzenienie

aaneczka - ja chcę kupić Fridę, a termometry (kupię taki ze smokiem i jakis jeszcze, więc też chętnie się dowiem jaki warto)
Stary 2010-06-26, 12:05   #2598
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
ja chcę kupić Fridę...
odkurzacz?!? Rany! Co za ***** to wymyślił?????
Wiele dziewczyn używało fridy i sobie chwalą.

a co do termometra - nie mam pojęcia.
Wlasnie ja tez za frida jestem , tylko sie boje że jakiś odruch wymiotny będe miała......no bo buzią się wyciąga śpiki
A ten "odkurzacz do noska' to polecała mi taka mamusia na innym wątku..że niby ma i że jak dla niej rewelacja....
Tylko gorzej by było, gdyby bejbik niezbyt dobrze reagował na dźwięk odkurzacza...

Majka ..nie wim czy termometr ze smokiem jest dobry?? a jak dziecko nie bedzie smoka akceptowało? A te do czoła i ucha to mieli w szpitalu i fajniusie są... Przyda sie dla całej rodziny...
Tylko nie chce kupić jakiegoś badziewia co popsuje się po kilku urzyciach....
Stary 2010-06-26, 12:22   #2599
dra
Zakorzenienie

hej
a ja już mam dość truskawek eh,a teraz dopiero na ogródku zaczynają dojrzewać ,ale one sa lepsze od kupnych,ale kompociki sobie robię z truskaweczek oj chyba sie przejadłam
Butterfly83 zmieniaj lekarza dziewczyno ,ja sama też prywanie chodziąłm a teraz poszłam na nfz i mam takie zdanie,że nie każdy prywatnie jest lepszy,bo na nfz moze też być dobvry ja sama sie tez o tym przekonałam,albo idz do całkiem innego,ale żeby nie naciagal i bzdur nie opowiadał

ja w poniedziałek jade do położnej ciekawe co będzie tam mówić,ale i ja sie zapytam coś nie coś
a co do kąpieli wiem tyle,że jak są takie malutkie dzieci to codziennie nie trzeba kąpać i tez jest inaczej latem czy zimą
ja co będę co 2 dzień kąpać no chyba,ze sie uleje,czy mocno spoci inna sprawa,a kupke jak zrobi to wiadomo zawsze trzeba umyć,bo chyba nikt resztek nie zostawia i zaklada nastepnego pampersa

o widze gadka do noska i termometr
mi polecili fride i już zakupiłam,niektóre kolezanki miły odruch wymiotny,ale przeżyły

a co do termometra to zastanawiam się nad kupnem lepszego raz a porządnie i będzie dla dzidzi i dla całej rodziny
tyle co czytałam to polecaja ogólnie brauna tylko teraz który model najlepszy
Stary 2010-06-26, 13:13   #2600
czarnaelizabeth
Raczkowanie

Cytat:
Butterfly...ani się nie oglądaj tylko zmień lekarza..
Ja w pierwszej ciąży zmieniłam chyba ok 25 tc i nowa lekarka przyjeła mnie z otwartymi rękami (oczywiście prywatnie)

miałam katarek-pożyczony od kuzynki, tlyko dokupiłam te końcówki swoje - młody sie bał dżwięku odkurzacza, wył, zrezygnowąłam. Kupiłam Marimer,dostałam w aptece do niego psiikacz marimer gratis i go polecam mam go już 3 lata łatwo dokupić filtry i końcówki

co do kapania, to jesczze dodam, zę najlepiej jest po każdej kupie po porstu pod kran isc i wymyć puppinę maluszka wodą z mydłem, bo nie każdą kupę doczysci sie chusteczkami i czasem trzeba by było zużyć pół opakowania
Stary 2010-06-26, 13:47   #2601
waniliaania2009
Wtajemniczenie

Pobieglam dzis na zakupy kupilam dla siebie czarne lniane spodnie w h&m za 60 zl
oraz pelno ciuszkow dla maluszka, bo wczoraj sie wystraszylam, ze moja lista jest mala. Dzis napisala do mnie kolezanka, ktora miesiac temu urodzila swoje trzecie dziecko i powiedzila ze moja lista jest ok aby nie szalec i nie kupowac wiecej.... wiec juz sama nie wiem.... a ja dzis znowu trzy siaty, ale chyba juz sie wstrzymam i juz. Bo sama nie wiem czy mam malo, duzo czy w sam raz... hehe...
Aha- bardzo duze przeceny- weszlam nawet do takiego b.drogiego sklepu dla niemowlat a tam po 70% przeceny

aaneczka1984 ja kupie Fride bo odciaga sie ustami (chociaz sama mysl mnie obrzydza) ale wiele moich kolezanek ja bardzo chwali. Ten drugi sprzet do odkurzacza jest tez bardzo dobry- ma go moja kuzynka miala problemy z dzieckiem bo bylo tak zaflegmione ze niczym by katarku nie dalo sie wyciagnac (ani frida ani gruszka), a ten odkurzac to dla niej niestety zbawienie, wiec to wyprobuje dopiero jak beda problemy (chociaz wyglada to okropnie jak ten maly Bartus zanosi sie placzem przy tym odkurzaczu, no ale pomaga bardzo).
Najgorsza jest gruszka -kazdy ja odradza.

Edytowane przez waniliaania2009
Czas edycji: 2010-06-26 o 13:53
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 13:48   #2602
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Tak, bo przecież nie masz się jak ruszać/iść do kibelka w razie czego.
mój mężuś jak miał zabieg przy zzo, to nie miał cewnika w razie potrzeby wołał pielęgniarkę i do kaczuszki

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość

a ja mam raz na 2-3 dni skurcze.. tzn nie sa to nawet przepowiadajace - chyba ani nic ale lapie mnie taki dziwny ucisk.. w dole brzucha jak na okres i kluje jakby szyjka maccy cy nie wiem co ale cos tam nisko i po kilku sekundach przestaje nawet nie trwa 10..... i dzieje sie to max 2 razy dzienie i znowu jest kilka dni spokoju... mamusie ktore rodzily uspokojcie mnie wszystko jest ok? bo wizyte mam w poniedzialek i powoli sie denerwuje...
a może po prostu dzidek ci się na nietoperka ułożył i teraz inaczej odczuwasz jego ruchy?

Co do kąpieli to preapraty dla maluchów na pewno nie są antybakteryjne bo wtedy usuwały by też dobre bakterie, które są naturalną ochroną skóry, dziecko musi też powli nabywać własną odporność, właśnie przez kontakt z różnymi bakteriami, nie powinno mieć sterylnych warunków w domku, muszą poznawać domowe bakterie

Zuziczka dzięki za cynk zakupiłam kolejne dwa proszki i płyny

A ja non stop śpiąca teraz jestem rano wstalam jak nowo narodzona, wyspana, a teraz znowu mnie sen łamie

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 13:56   #2603
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Pobieglam dzis na zakupy kupilam dla siebie czarne lniane spodnie w h&m za 60 zl
oraz pelno ciuszkow dla maluszka, bo wczoraj sie wystraszylam, ze moja lista jest mala. Dzis napisala do mnie kolezanka, ktora miesiac temu urodzila swoje trzecie dziecko i powiedzila ze moja lista jest ok aby nie szalec i nie kupowac wiecej.... wiec juz sama nie wiem.... a ja dzis znowu trzy siaty, ale chyba juz sie wstrzymam i juz. Bo sama nie wiem czy mam malo, duzo czy w sam raz... hehe...
Aha- bardzo duze przeceny- weszlam nawet do takiego b.drogiego sklepu dla niemowlat a tam po 70% przeceny
Wiesz, wieksza ilosc ciuszkow to dodatkowa oszczednosc - na pralce. Bo im mniej ciuszkow, tym czesciej pranie trzeba robic A wiadomo prad i woda tez kosztuje.
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 14:10   #2604
Zuziczka
Rozeznanie

Butterfly- trzymam kciuki za Mamusie Twoja! Co do lekarza to ja bym chyba zmienila. Tez chodze prywatnie, ale to glownie dlatego, ze mialam duze problemy na poczatku ciazyi to moja pierwsza ciaza i nawet nie mialam czasu sie zastanowic nad NFZ. Z lekarza jestem bardzo zadowolona; jest w porzadku, choc wiadomo- kasa leci... W nastepnej ciazy na pewno bede chodzic na NFZ.

Cytat:
Napisane przez czarnaelizabeth Pokaż wiadomość
miałam katarek-pożyczony od kuzynki, tlyko dokupiłam te końcówki swoje - młody sie bał dżwięku odkurzacza, wył, zrezygnowąłam. Kupiłam Marimer,dostałam w aptece do niego psiikacz marimer gratis i go polecam mam go już 3 lata łatwo dokupić filtry i końcówki

co do kapania, to jesczze dodam, zę najlepiej jest po każdej kupie po porstu pod kran isc i wymyć puppinę maluszka wodą z mydłem, bo nie każdą kupę doczysci sie chusteczkami i czasem trzeba by było zużyć pół opakowania
Elizabeth- Kochana jestes zabojcza i uwielbiam Twoje podejscie! Zdrowe, rozsadne dzialanie bez zbednych szalenstw to lubie

Mimo,ze to bedzie moje pierwsze dziecko wcale nie zamierzam miec wszystkiego na tip top, ani zeby Olek mial wszystko czego "niby" (wg reklam i gazet) potrzebuje do zdrowego rozwoju. Wydaje mi sie, ze najwazniejsza dla dziecka jest milosc szczesliwych i spelnionych rodzicow. Wiec w wielu sprawach to Olo bedzie musial dostosowac sie do nas, nie tylko my do niego. Najwyzej bedzie wesolo, ale o to glownie chodzi!
Odpuszczam zakup wszelkiego rodzaju sterylizatorow i laktatorow i niani elektrycznych i monitorow oddechu. Jesli bedzie mi potrzebny laktator to duzo czytalam o sciaganiu recznym, a jesli to nie pomoze to wypozycze ustrojstwo i tyle. Reszta "zabawek" jest. moim zdaniem, zbedna. Rozek mam jeden, a sporo ciuszkow kupilam uzywanych (tak z allegro jak i lumpexa). I tak najwieksza radoche sprawia mi dostosowanie czegos "niedzieciowego" albo zrobienie samemu (jak z ta posciela itp) najbardziej wtedy czuje, ze cos mojemu małemu synkowi poświecam.
Stary 2010-06-26, 14:23   #2605
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:
Eveliouses ubranka śliczne ale tak 100zł była by ok moze ci cos dorzucą ale z drugiej strony masz tam ubranka na zime i na chłodne dni więc sam taki kombinezon 100zł kosztuje, wiec nie ma co mysleć jest dobrze
Dzięki Malwiś
też myśle,że ok,ale chciałam sie upewnic bo to człowiek im starszy tym oszczędniejszy
a wogóle to przesyłki nie płacę,wiec spoczko.Dzieki

---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ----------

Szczęśliwa dzięki

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-26, 14:28   #2606
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Wlasnie ja tez za frida jestem , tylko sie boje że jakiś odruch wymiotny będe miała......no bo buzią się wyciąga śpiki
no ale przecież na koncówkę wężyka zakłada się specjalny filtr. Ciągniesz ustami, ale zawartość noska nie trafia do Twojej buzi

ps. Przed użyciem Fridy czy Sopelka/Katarku wcześniej warto psiknąć do nosa wodą morską.

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
hej
a ja już mam dość truskawek eh,a teraz dopiero na ogródku zaczynają dojrzewać ,ale one sa lepsze od kupnych,ale kompociki sobie robię z truskaweczek oj chyba sie przejadłam
zazdroszczę...
U nas już zaczęły drożeć i podobno się kończą. Kilka dni temu były po 4zł, a teraz już po 5zł

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
C
Zuziczka dzięki za cynk zakupiłam kolejne dwa proszki i płyny
ech byłam w Biedronce i nie ma żadnych proszków, czy płynów Lovela. Nawet tych w regularnej cenie ;/

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Wydaje mi sie, ze najwazniejsza dla dziecka jest milosc szczesliwych i spelnionych rodzicow.
Stary 2010-06-26, 14:29   #2607
dra
Zakorzenienie

Cytat:

Mimo,ze to bedzie moje pierwsze dziecko wcale nie zamierzam miec wszystkiego na tip top, ani zeby Olek mial wszystko czego "niby" (wg reklam i gazet) potrzebuje do zdrowego rozwoju. Wydaje mi sie, ze najwazniejsza dla dziecka jest milosc szczesliwych i spelnionych rodzicow. Wiec w wielu sprawach to Olo bedzie musial dostosowac sie do nas, nie tylko my do niego. Najwyzej bedzie wesolo, ale o to glownie chodzi!
Odpuszczam zakup wszelkiego rodzaju sterylizatorow i laktatorow i niani elektrycznych i monitorow oddechu. Jesli bedzie mi potrzebny laktator to duzo czytalam o sciaganiu recznym, a jesli to nie pomoze to wypozycze ustrojstwo i tyle. Reszta "zabawek" jest. moim zdaniem, zbedna. Rozek mam jeden, a sporo ciuszkow kupilam uzywanych (tak z allegro jak i lumpexa). I tak najwieksza radoche sprawia mi dostosowanie czegos "niedzieciowego" albo zrobienie samemu (jak z ta posciela itp) najbardziej wtedy czuje, ze cos mojemu małemu synkowi poświecam.
i podpisuję się również pod tymi słowami
najważniejsza miłość
ja też nie szaleje ja jedynie akcesoria i higieniczne rzeczy kupuję,ciuszki dużo dostałam,laktator mam dostać od kumpeli,bo sama nie używała okazał się zbędny
jedynie z ciuszków nowych kupiłam takie na wyjście komplecik taki a reszta od kumel ale w lumpeksie też pare rzeczy kupiłam+ trafił mi się zajefajny śpiworek aż za 2 zł
moja mama jak popatrzała na ciuszki co mam już+jeszcze dostane to już stwierdziła,ze połowe to nawet nie założę
a prać prasować oj będę dużo pewnie,bo i ciuszki +pieluchy ale mnie to nie przeraża a wiadomo woda+prad kosztuje,ale co w dzisiejszych czasach nie kosztuje,najlesze chyba rozwiazanie zawsze cos kupowac zamiast prania
Stary 2010-06-26, 14:30   #2608
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:
Zdrówka mamie życzymy.
A Tobie dużo sił i spokoju,bo ten lekarz to fakt coś naciąga te swoje opinie.Zmieniaj go i to szybko kochana.

Stary 2010-06-26, 14:35   #2609
dra
Zakorzenienie

Cytat:

ps. Przed użyciem Fridy czy Sopelka/Katarku wcześniej warto psiknąć do nosa wodą morską.

zazdroszczę...
U nas już zaczęły drożeć i podobno się kończą. Kilka dni temu były po 4zł, a teraz już po 5zł

ech byłam w Biedronce i nie ma żadnych proszków, czy płynów Lovela. Nawet tych w regularnej cenie ;/
o warto zapamietać,ze psiknąc do noska wode morską,a tego nie wiedziałam

ja wczesniej kupowała,bo u mnie pozniejsza odmiana,ostatnio za 3zł kupiłam,a teraz nie wem,bo już nie potrzebuje
a będę jeszcze miec dużo za dużo jak co roku wuja znów zaprosi na truskawki i rwać sobie,ma duży ogród pielęgnuje wszystko a jak już dobre zawsze pół rodziny zaprasza,aby przyjeżdzali i brali,bo on nie potrzebuje,nie wiem jak mu się tak chce,ale to jego pasja chyba,a ja mam owocki rózne

ja wcześniej byłam w biedronie i kupilam Lovele,a teraz już też nie ma,dobrze,że wcześniej zakupiłam
Stary 2010-06-26, 14:38   #2610
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:
Butterfly- trzymam kciuki za Mamusie Twoja! Co do lekarza to ja bym chyba zmienila. Tez chodze prywatnie, ale to glownie dlatego, ze mialam duze problemy na poczatku ciazyi to moja pierwsza ciaza i nawet nie mialam czasu sie zastanowic nad NFZ. Z lekarza jestem bardzo zadowolona; jest w porzadku, choc wiadomo- kasa leci... W nastepnej ciazy na pewno bede chodzic na NFZ.

Elizabeth- Kochana jestes zabojcza i uwielbiam Twoje podejscie! Zdrowe, rozsadne dzialanie bez zbednych szalenstw to lubie

super podejście.Ja też tak myślę,ze damy radę bez wszystkich wspomagaczy a w arazie max trudnosci zawsze można kupić,pożyczyc itp.też mnie już załamuje ta ilość tych akcesorii,normalnie o niektórych to pojęcia nie maiłam,że istnieją i sa potrzebne ale 14 lipca idę do pani Mariolki na SR,więc popytam co tak naprawde moze sie przydac bo ona tez taka konkret babka jest i pewnie doradzi,a w razie co przyjedzie do domku i pomożea potem to już jakoś samo pojdzienie my pierwsze nie ostatnie hihi
a co robisz z pościelką ZUZICZKU??sama szyjesz??bo nie w temacie chyba jestem

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości