|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2581 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Witam.
Długo sie nie odzywałam mame mam w szpitalu do tego doła jakiegoś złapałam |
|
|
|
#2582 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciąży czujemy, a jesienią się rozpakujemy :) WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz
Cytat:
) co jest najlepsze dla naszych najukochańszych dzieciaczków.Warto jednak poczytać trochę o tych wszystkich aspektach opieki nad noworodkiem, bo jak się jest zielonym (jak ja) to później tylko usiąść i płakać razem z dzidziusiem ![]() Generalnie dziecko powinno się układać do spania na płasko i na plecach, mówić do niego z obu stron łóżeczka (chce ustawić łóżeczko właśnie tak, żeby można było podejść do niego z obu stron, chociaż wiem, ze niektórzy nie maja takiej możliwości i też będzie dobrze) żeby odwracało główkę w obie strony podążając za głosem, a zabawa jak najbardziej na brzuszku, bo tylko w tej pozycji malec ćwiczy mięśnie rączek i tułowia, uczy się podnosić główkę do góry. Kiedy się kładzie na boku to nie wiem. Karmić też trzeba w poz. barzdiej na pleckach, ale żeby główka była nieco wyżej a nie przechylać maluszka na bok, mimo, że tak jest chyba wygodniej przystawić do cycuszka ![]() Butterfly - przykro mi, że tak się dzieje u Ciebie. Mamie życzę zdrowia i pamietaj, że na pewno wszystko się ładnie ułoży i będzie w porządku Czym lekarz podpadł?
Żona mojego męża to fajna babka Edytowane przez Majka232 Czas edycji: 2010-06-26 o 11:08 |
|
|
|
|
#2583 |
|
Raczkowanie
|
No i ostatnio zaczynam odczuwać ciężar brzuszka przekręcanie w łóżku z jednego boku na drugi stanowi problem
. W dodatku z jazdy samochodem zrezygnowałam niestety uzależniona jestem od męża a pieszo ruszyc w miasto to znowu za dużych zakupów nie zrobie inwalidztwo !!!
|
|
|
|
#2584 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale pod warunkiem że wszyscy zdrowi byli.... Na spacerek to po ok tygodniu...wcześniej to mi nawet z domu sie wychodzic nie chciało... Siedziałam cały dzień w dresach i koszulce... Na okrągło przewijanie, karmienie, coś zjeść, prysznic na szybcika..i dalej karmienie, przewijanie.... Do tego pranie i prasowanie.... Po ok tygodniu mieliśmy już swój ustalony "tryb" dnia i jakoś mi było łatwiej zorganizować dzień...i łatwuej mi było zebrać się i wyjść na dłuzszy spacer... Ja też juz posprzątałam domek..mamuśka wyjechała z ojcem na jakieś zakupki więc mam labe Wczoraj mężus przywiózł mi jeszcze truskaweczek..ponoć ostatnie juz... były taaakie słodkie że jadłam je jeszcze o 10 w nocy ..a później witałam klopek co chwila ![]() Dziś zrobiłam placka z truskawkami ...chło dzi sie w lodówce i zaraz się za niego zabiorę![]() Kuchcia, plecy mi zaczynają dokuczać..w nocy spać nie mogę..najbardziej boli w okolicy nerek..do tego uda i biodra... Chyba za dużo nosze Domisia na rękach... Stram sie jednak dawać mu teraz dużo miłości i zainteresowania, bo póxniej napewno będe miała mniej czasu dla niego...
|
|
|
#2585 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Podpadł mało powiedziane !!! Od początku mówi ze ciąza zagrozona chodze prywatnie co 2 tygodnie od jakiegos czasu mówi ze mam rozwarcie ja przestraszona no bo jak tu nie wierzyc. Opiepszył mnie 4 tygodnie temu ze za mało leze bo mam skurcze to rozarcie nastraszył krwotokiem szpitalem itd. Jak byłam w szpitalu na te obrzeki badało mnie 2 lekarzy zaden nie stwierdził ze mam rozwarcie a przecież to tak sobie nie znika mało tego jezeli on twierdzi ze jest rozwarcie nie wpisał do karty ciąży. Teraz znowu poszłam na wizyte byłam ciekawa co powie a on bez pochamowania ze nadal mam rozwarcie i szyjka macicy mi sie skraca od skurczy i *******i głupoty a człowiek sie przejmuje.
|
|
|
|
|
#2586 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Klarissa - ale dziecko musi mieć kontakt nawet z bakteriami a poza tym to te mydełka czy płyny do kąpieli dla dzieci to są antybakteryjne? Bo nie wiem
Żona mojego męża to fajna babka Edytowane przez Majka232 Czas edycji: 2010-06-26 o 11:21 |
|
|
|
|
#2588 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ja mam ok.500zł mniej niż przed zwolnieniem lek. ;/ Cytat:
Odnośnie jazdy samochodem - nie zrezygnowałam jeszcze mimo, ze brzuch już zaczyna przeszkadzać. Ale jeździ mi się w miarę wygodnie póki co. Nie wyobrażam sobie być uzależnioną od męża. Tylko nie wyruszam nigdzie daleko (max 20km w jedną stronę). a co do układania dziecka - zaleca się, by niemowle spało tylko i wyłącznie na pleckach, bez poduszki, z klinem pod materacem (zamiast klinu można użyć np. dykty i 2-3 książek włożonych między dyktę a dno łóżeczka.
|
|
|
#2589 |
|
Raczkowanie
|
Mało tego w szpitalu poznałam 2 dziewczyny które chodzą do tego samego lekarza ta sama historia co u mnie tez maja ciążę zagrożona co 2 tyg do lekarza te same leki itd. No poprostu załamana jestem bo raz ze sie przyzwyczaiłam do niego a dwa no jakies zaufanie do lekarza sie ma a tu zostały 3 miesiące i zmiana a w ogóle czy ktos inny bedzie chciał prowadzic dalej ciąże?
|
|
|
|
#2590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sorry, ale wygląda na to, że to zwykły naciągacz...
|
|
|
#2591 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do tych płynów to szczerze mówiąc to nie wiem co one mają w składzie... Cytat:
Wydaje mi się wtedy, że zaraz się posikam a jak pójdę do toalety to za bardzo nic nie leci ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2592 |
|
Raczkowanie
|
Butterfly83
współczuje Ci, tak jak dziewczyny piszą -NACIĄGACZ jak nic. zmieniaj tego lekarza i to szybko!. rejonizacji teraz nie ma i możesz chodzić gdzie dusza zapragnie.
|
#2593 |
|
Raczkowanie
|
Butterfly - zdrowia mamie!!!! co do lekarza - zmieniaj i to szybko!!! żal się meczyć i żal Twoich nerwów!!!!
co do kąpania, moich kąpałam codziennie,bo codziennie byliśmy na spacerach. Pierwszego jak urodziołam, to ze szpitala wracaliśmy w 3 dobie na nogach z małym w rożku potem, jak kupiliśmy wózek, to też wyszliśmy od razu, z drugim wyszłam ze szpitala w drugiej dobie i tego samego dnia byliśmy na spacerze, z trzecim identycznie z tym, że wróciłam w 2 dobie do domu, w mieszkaniu syf i chaos,dwójka jeczących dzieci,pusta lodówka,brak pieluszek, wiec młody do wózka, dzieciaki obok i do tesco po wszystko. Teraz też zmuszona będę od razu wychodzić,bo synowie będą do Krakowa do szkoły chodzić, lekarz też w Krakowie, wiec będę ich odwozić i przywozić autobusem, spacerek zatem bedzie zaliczany minimum 2 razy dziennie. Całą trójkę rodziłam w lecie, teraz po raz pierwszy urodzę jesienią. Ja uważam, że każda matka powinna robić, jak nakazuje jej intuicja
|
|
|
|
#2594 |
|
Zadomowienie
|
Butterfly...ani się nie oglądaj tylko zmień lekarza..
Ja w pierwszej ciąży zmieniłam chyba ok 25 tc i nowa lekarka przyjeła mnie z otwartymi rękami (oczywiście prywatnie )Dziewczyny mam pytanko..kupujecie aspirator do nosa czy zwykłe gruchy?? Bo z Domikiem to gruche miałam ale oboje się z nią męczyliśmy... Teraz zastanawiam się na Nose frida albo Katarkiem http://www.allegro.pl/item1073036983...przesylka.html http://www.allegro.pl/item1090682531...4_filtrow.html Rożnica między nimi jest taka że jeden to do odkurzacza się podpina, a drógi ustami wyciąga katarek... Jakoś to drógie mi sie nie uśmiecha.... ![]() Z kolei wyciągać odkurzacz za kazdym razem to też się nie chce ![]() Ponoć ten Katarek jest super...sama nie wiem.... ![]() No i jeszcze myśle kupić termometr do ucha i czoła...może któraś ma taki?? jak tak to z jakiej firmy może polecić?? bo na aalegro jest dużo różnych rodzajów...jeden lepszy od drógiego....
Edytowane przez aaneczka1984 Czas edycji: 2010-06-26 o 11:47 |
|
|
|
#2595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odkurzacz?!? Rany! Co za ***** to wymyślił????? Wiele dziewczyn używało fridy i sobie chwalą. a co do termometra - nie mam pojęcia.
|
|
|
#2596 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiscie jesli czujemy sie na silach a co do wizyt u kogos to nie mam pojecia ale jak sa zdrowi to chyba tez mozna.. i tak napewno beda nas chcieli odwiedzic goscie.. tzn nie wiem jak to w praktyce wyglada bo nie rodzilam ale zwykle jak sie dzidzius urodzi to idziemy w odwiedziny.. wiec wszytko zalezy od twojego samopoczucia i samopoczucia malenstwa ![]() Cytat:
przesunie sie i bedzie ok pwiem lekarzowi powiem bo nie wiem co to ale na szczescie nie a to jakies regularne skurcze albo cos. Cytat:
Cytat:
i fajnie za napisalas.. nie ma to jak mama z doswiadczeniem
|
|
|
#2597 |
|
Zakorzenienie
|
aaneczka - ja chcę kupić Fridę, a termometry (kupię taki ze smokiem i jakis jeszcze, więc też chętnie się dowiem jaki warto)
|
#2598 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
..no bo buzią się wyciąga śpiki![]() A ten "odkurzacz do noska' to polecała mi taka mamusia na innym wątku..że niby ma i że jak dla niej rewelacja.... Tylko gorzej by było, gdyby bejbik niezbyt dobrze reagował na dźwięk odkurzacza... Majka ..nie wim czy termometr ze smokiem jest dobry?? a jak dziecko nie bedzie smoka akceptowało? A te do czoła i ucha to mieli w szpitalu i fajniusie są... Przyda sie dla całej rodziny... Tylko nie chce kupić jakiegoś badziewia co popsuje się po kilku urzyciach....
|
|
|
#2599 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() a ja już mam dość truskawek eh,a teraz dopiero na ogródku zaczynają dojrzewać ,ale one sa lepsze od kupnych,ale kompociki sobie robię z truskaweczek oj chyba sie przejadłam Butterfly83 zmieniaj lekarza dziewczyno ,ja sama też prywanie chodziąłm a teraz poszłam na nfz i mam takie zdanie,że nie każdy prywatnie jest lepszy,bo na nfz moze też być dobvry ja sama sie tez o tym przekonałam,albo idz do całkiem innego,ale żeby nie naciagal i bzdur nie opowiadał ja w poniedziałek jade do położnej ciekawe co będzie tam mówić,ale i ja sie zapytam coś nie coś ![]() a co do kąpieli wiem tyle,że jak są takie malutkie dzieci to codziennie nie trzeba kąpać i tez jest inaczej latem czy zimą ja co będę co 2 dzień kąpać no chyba,ze sie uleje,czy mocno spoci inna sprawa,a kupke jak zrobi to wiadomo zawsze trzeba umyć,bo chyba nikt resztek nie zostawia i zaklada nastepnego pampersa ![]() o widze gadka do noska i termometr mi polecili fride i już zakupiłam,niektóre kolezanki miły odruch wymiotny,ale przeżyły ![]() a co do termometra to zastanawiam się nad kupnem lepszego raz a porządnie i będzie dla dzidzi i dla całej rodziny tyle co czytałam to polecaja ogólnie brauna tylko teraz który model najlepszy
|
#2600 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i go polecam mam go już 3 lata łatwo dokupić filtry i końcówki ![]() co do kapania, to jesczze dodam, zę najlepiej jest po każdej kupie po porstu pod kran isc i wymyć puppinę maluszka wodą z mydłem, bo nie każdą kupę doczysci sie chusteczkami i czasem trzeba by było zużyć pół opakowania
|
|
|
|
|
#2601 |
|
Wtajemniczenie
|
Pobieglam dzis na zakupy kupilam dla siebie czarne lniane spodnie w h&m za 60 zl
![]() oraz pelno ciuszkow dla maluszka, bo wczoraj sie wystraszylam, ze moja lista jest mala. Dzis napisala do mnie kolezanka, ktora miesiac temu urodzila swoje trzecie dziecko i powiedzila ze moja lista jest ok aby nie szalec i nie kupowac wiecej.... wiec juz sama nie wiem.... a ja dzis znowu trzy siaty, ale chyba juz sie wstrzymam i juz. Bo sama nie wiem czy mam malo, duzo czy w sam raz... hehe... Aha- bardzo duze przeceny- weszlam nawet do takiego b.drogiego sklepu dla niemowlat a tam po 70% przeceny ![]() aaneczka1984 ja kupie Fride bo odciaga sie ustami (chociaz sama mysl mnie obrzydza) ale wiele moich kolezanek ja bardzo chwali. Ten drugi sprzet do odkurzacza jest tez bardzo dobry- ma go moja kuzynka miala problemy z dzieckiem bo bylo tak zaflegmione ze niczym by katarku nie dalo sie wyciagnac (ani frida ani gruszka), a ten odkurzac to dla niej niestety zbawienie, wiec to wyprobuje dopiero jak beda problemy (chociaz wyglada to okropnie jak ten maly Bartus zanosi sie placzem przy tym odkurzaczu, no ale pomaga bardzo). Najgorsza jest gruszka -kazdy ja odradza. Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2010-06-26 o 13:53 |
|
|
|
#2602 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Co do kąpieli to preapraty dla maluchów na pewno nie są antybakteryjne Zuziczka dzięki za cynk zakupiłam kolejne dwa proszki i płyny ![]() A ja non stop śpiąca teraz jestem rano wstalam jak nowo narodzona, wyspana, a teraz znowu mnie sen łamie
|
||
|
|
|
#2603 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A wiadomo prad i woda tez kosztuje.
|
|
|
|
|
#2604 | |
|
Rozeznanie
|
Butterfly- trzymam kciuki za Mamusie Twoja! Co do lekarza to ja bym chyba zmienila. Tez chodze prywatnie, ale to glownie dlatego, ze mialam duze problemy na poczatku ciazyi to moja pierwsza ciaza i nawet nie mialam czasu sie zastanowic nad NFZ. Z lekarza jestem bardzo zadowolona; jest w porzadku, choc wiadomo- kasa leci... W nastepnej ciazy na pewno bede chodzic na NFZ.
![]() Cytat:
to lubie Mimo,ze to bedzie moje pierwsze dziecko wcale nie zamierzam miec wszystkiego na tip top, ani zeby Olek mial wszystko czego "niby" (wg reklam i gazet) potrzebuje do zdrowego rozwoju. Wydaje mi sie, ze najwazniejsza dla dziecka jest milosc szczesliwych i spelnionych rodzicow. Wiec w wielu sprawach to Olo bedzie musial dostosowac sie do nas, nie tylko my do niego. Najwyzej bedzie wesolo, ale o to glownie chodzi! ![]() Odpuszczam zakup wszelkiego rodzaju sterylizatorow i laktatorow i niani elektrycznych i monitorow oddechu. Jesli bedzie mi potrzebny laktator to duzo czytalam o sciaganiu recznym, a jesli to nie pomoze to wypozycze ustrojstwo i tyle. Reszta "zabawek" jest. moim zdaniem, zbedna. Rozek mam jeden, a sporo ciuszkow kupilam uzywanych (tak z allegro jak i lumpexa). I tak najwieksza radoche sprawia mi dostosowanie czegos "niedzieciowego" albo zrobienie samemu (jak z ta posciela itp) najbardziej wtedy czuje, ze cos mojemu małemu synkowi poświecam.
|
|
#2605 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
też myśle,że ok,ale chciałam sie upewnic bo to człowiek im starszy tym oszczędniejszy a wogóle to przesyłki nie płacę,wiec spoczko.Dzieki ![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Szczęśliwa dzięki
|
|
#2606 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ps. Przed użyciem Fridy czy Sopelka/Katarku wcześniej warto psiknąć do nosa wodą morską. Cytat:
U nas już zaczęły drożeć i podobno się kończą. Kilka dni temu były po 4zł, a teraz już po 5zł ![]() ech byłam w Biedronce i nie ma żadnych proszków, czy płynów Lovela. Nawet tych w regularnej cenie ;/ Cytat:
|
|
|
#2607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najważniejsza miłość ja też nie szaleje ja jedynie akcesoria i higieniczne rzeczy kupuję,ciuszki dużo dostałam,laktator mam dostać od kumpeli,bo sama nie używała okazał się zbędny jedynie z ciuszków nowych kupiłam takie na wyjście komplecik taki a reszta od kumel ale w lumpeksie też pare rzeczy kupiłam+ trafił mi się zajefajny śpiworek aż za 2 zł ![]() moja mama jak popatrzała na ciuszki co mam już+jeszcze dostane to już stwierdziła,ze połowe to nawet nie założę a prać prasować oj będę dużo pewnie,bo i ciuszki +pieluchy ale mnie to nie przeraża a wiadomo woda+prad kosztuje,ale co w dzisiejszych czasach nie kosztuje,najlesze chyba rozwiazanie zawsze cos kupowac zamiast prania
|
|
#2608 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A Tobie dużo sił i spokoju,bo ten lekarz to fakt coś naciąga te swoje opinie.Zmieniaj go i to szybko kochana.
|
|
#2609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja wczesniej kupowała,bo u mnie pozniejsza odmiana,ostatnio za 3zł kupiłam,a teraz nie wem,bo już nie potrzebuje a będę jeszcze miec dużo za dużo jak co roku wuja znów zaprosi na truskawki i rwać sobie,ma duży ogród pielęgnuje wszystko a jak już dobre zawsze pół rodziny zaprasza,aby przyjeżdzali i brali,bo on nie potrzebuje,nie wiem jak mu się tak chce,ale to jego pasja chyba,a ja mam owocki rózne ![]() ja wcześniej byłam w biedronie i kupilam Lovele,a teraz już też nie ma,dobrze,że wcześniej zakupiłam
|
|
#2610 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
super podejście.Ja też tak myślę,ze damy radę bez wszystkich wspomagaczy a w arazie max trudnosci zawsze można kupić,pożyczyc itp.też mnie już załamuje ta ilość tych akcesorii,normalnie o niektórych to pojęcia nie maiłam,że istnieją i sa potrzebne ale 14 lipca idę do pani Mariolki na SR,więc popytam co tak naprawde moze sie przydac bo ona tez taka konkret babka jest i pewnie doradzi,a w razie co przyjedzie do domku i pomoże a potem to już jakoś samo pojdzie nie my pierwsze nie ostatnie hihia co robisz z pościelką ZUZICZKU??sama szyjesz??bo nie w temacie chyba jestem
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:17.

) co jest najlepsze dla naszych najukochańszych dzieciaczków.
Czym lekarz podpadł?
. W dodatku z jazdy samochodem zrezygnowałam niestety uzależniona jestem od męża a pieszo ruszyc w miasto to znowu za dużych zakupów nie zrobie inwalidztwo !!!

...chło dzi sie w lodówce i zaraz się za niego zabiorę
i *******i głupoty a człowiek sie przejmuje.
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)