|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Szukam pomysłu na smaczny obiad/kolację bezglutenową
Jak w tytule. Mój Luby ma celiakię i niestety muszę kombinować z gotowaniem. Zbliża się nasza pierwsza 'rocznica' i chciałabym przyrządzić mu coś specjalnego. Macie może jakieś sprawdzone przepisy? (Przy czym z diety muszę też wykluczyć wszelkie produkty mlekopochodne.)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szukam pomysłu na smaczny obiad/kolację bezglutenową
Cytat:
mam prblem dokladnie taki, jak twoj tz moze makaron ryzowy z krewetkami i salatke? i cos slodkiego- truskawki z gorzka czekolada-moze byc jako fondue/ta naprawde wysokoprocentowa^^ czekolada nie ma mleka/- albo po prostu kawalki owocow i dlugie wykalaczki do podawania sobie do buzi^^ romantycznie i ach jak wytwornie
smocza mama Edytowane przez kiciakasia Czas edycji: 2010-06-28 o 00:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
astro-loszka
|
mój TŻ ma celiakię wtórną, tzn. nabawił się alergii na gluten w wieku dojrzałym, ponadto jest uczulony na szereg produktów (m. in czosnek, chilli, kapustę, czekoladę, sery pleśniowe), a produktów mlecznych nie bardzo lubi, więc muszę się zawsze nagimnastykować, żeby nic mu nie zaszkodziło, ale nie przeszkadza mi to w pichceniu pysznych dań
![]() Od siebie mogę polecić: - risotto z kurkami, kaparami i świeżym rozmarynem - ratatouille z kaszą gryczaną - pierś kurczaka z mixem warzyw chińskich, z makaronem sojowym - zapiekanka z ziemniaków, bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów - zapiekanka z ziemniaków, szpinaku, twarogu i masy jajeczno-jogurtowej, polana sosem pomidorowym - szczupak w sosie z białego wina, do tego ryż lub kasza gryczana, plus sałata z oliwą z oliwek i octem winnym i pomidorami - chilli con carne z wołowiny, pomidorów, papryki, kukurydzy, fasoli i przypraw, podawane z ryżem - kurczak pieczony z połówkami cytryn, odrobiną czosnku, świeżym tymiankiem, podawany z ryżem
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Faszerowane mięsem bakłażany lub roladki z piersi kurczaka zawijane z warzywami lub szynką
![]() Produkty mleczne możesz zastąpić roślinnymi odpowiednikami jak napoje sojowe czy inne, alternatywą śmietany - polecam w imieniu Alpro soya Cuisine - do deserów, zup i zabielania sosów się nadaje super ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:18.