|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3271 | |
Raczkowanie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
Cytat:
Wiem wiem ze to najwazniejsze. Ale osoba ktora była chora nie myśli racjonalnie jesli chodzi o wage. Teraz mam wage w normie i jem normlanie , myslałam ze to juz za mną. No cóz jakos trzeba sie wziac w garsc ![]() Ja jetsem z reguły bardzo ruchliwym człwoeikiem wiec zamierzam po operacji życ aktywnie (oczywiscie z umiarem) i od razu przejde na diete 1500kcal, mało słodyczy duzo wody, moze to troche pomoże. ![]() A swoją drogę to baaardzo ciekawe rzeczy tu piszecie ![]() ![]() pozdrawiam!!! Edytowane przez kreciolek888 Czas edycji: 2010-06-21 o 09:35 Powód: błędyyyy |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3272 |
Raczkowanie
|
Czy operował ktoś tarczycę w Opolu na Witosa? Nie wiem na który szpital się zdecydować, a może lepiej Wrocław na ul. Curie-skłodowskiej?
Edytowane przez zielona201 Czas edycji: 2010-06-21 o 20:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#3273 |
Raczkowanie
|
jestem przygotowywana do operacji - biorę zwiększone dawki thyrosanu celem wyrównania poziomu hormonów. Czy mieliście podawane tez sterydy na 2 tygodnie przed operacją???
Strasznie się boję tej operacji, w nocy mam koszmary, nie mogę normalnie funkcjonować. Lekarze zalecają mi podanie drugiej dawki jodu, ale mając komplikacje po pierwszym jodzie - zdecydowałam się na operację. mam chorobę Gravesa-Basedowa i wole guzowate na pograniczu dolnego bieguna lekko zamostowe. Czy bedą mi rozicnać żebra? Chyba bardzo panikuję. |
![]() ![]() |
![]() |
#3274 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3275 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mochita - ja własnie mam wytrzeszcz oczu, ale mnie na razie do okulisty nikt nie wysyła. Czy operacja może być zagrożeniem dla moich oczu? A może nie podejmą sie operacji ze względu na wytrzeszcz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3276 |
Raczkowanie
|
p[odejmą się kochana
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3277 |
Przyczajenie
|
Pierwsz moja odpowiedz chociaż czytam was już od stycznia.
To że się boisz to każda z nas to przeżywa, ja jestem 9 dzień po operacji tarczcy, wycięto mi prawy płat cały i trochę lewego. czuję się dobrze już funkcjonuję po domu i nawet byłam załatwić sprawy w pracy. Czyli nie taki wilk straszny jak go malują. Mało mnie ciągnie do leżenia,więcej chodzę coś tam staram się robić rehabilitantka w szpitalu twierdziła że powinnyśmy robić wszystko ale dodawała w miarę rozsądku, że nie robienie nic - to są mity starej generacji. Tak jak większość po operacji twierdzimy nie jest to straszne, ja mam dobre przeżycie po operacji chociaż bardzo mało spałam ale i tak mało pamiętam,nawet rodzina która przyjechała do szpitala po operacji została przezemnie wygoniona lepiej mi było jak pojechałi i przyjechałi następnego dnia kiedy już mogłam chodzić i siedzięć. Nie stresuj się i nie nakręcaj bo to nie jest potrzebne. |
![]() ![]() |
![]() |
#3278 |
Raczkowanie
|
Dziękuję wam dziewczyny za słowa otuchy.
Faktycznie niepotrzebnie się nakręcam . Już duchowo jestem nastawiona na operację, dzieki waszym wpisom wiem już że nie jest tak strasznie, że można przeżyć. Odezwę się jak bedę wiedziała termin zabiegu |
![]() ![]() |
![]() |
#3279 |
Raczkowanie
|
czy ktoś wie przez jaki czas po narkozie wypadają włosy?? ja już sobie z tym poradzić nie mogę. Biorę specjalne witaminy, używam specjalnego szamponu...ale to marne efekty..Fakt mam włosy długie więc wydaje się, że ich więcej wypada..ale ja sobie je po prostu w ciągu dnia wyciągam... boję się, że z moich gestych włosów nic nie zostanie..
|
![]() ![]() |
![]() |
#3280 |
Przyczajenie
|
MOchita spokojnie!!!! Może spróbuj normalnych starych zbiegów, żóltko - olejej a potem szampon z rzepy, to czasami pomaga mnie włosy wypadją i ciągle je mam. Jak patrzę po umyciu to strach - staram się myć w dziecinnych szamponach, nie stosuję wiele odżywek ale z tym żółtkiem mi pomaga. Tylko to trzeba systematyczności i wtedy pomoże.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3281 |
Przyczajenie
|
Witam kochani dawno mnie tu nie było
![]() ![]() ![]() w jakim stroju sie jedzie na sale operacyjną jakie najpotrzebniejsze rzeczy trzeba zabrac do szpitala nigdy nie byłam w szpitalu z gory dziekuje za odpowiedz i zycze wszystkim duzo zdrowka |
![]() ![]() |
![]() |
#3282 |
Raczkowanie
|
Anetka nie bój się tej operacji, jeśli wytną Ci tylko guzek to spoko. Wszystkie informacje o jakie pytasz są na forum. Przeczytaj sobie parę stron bo ciągle sie powtarzamy i robi się mały topic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3283 |
Przyczajenie
|
Hej.
![]() Mam pytanie do dziewczyn, które juz są po operacji tarczycy. Dzisiaj miałam badanie TSH i jest przekroczone: 6.41 Zawsze (nawet po operacji miałam w normie bo brałam euthyrox 50 i 100) Niedawno zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne i podejrzewam, że one spowodowały, że mam podwyższone TSH.... Co Wy o tym myślicie? A w ogóle bierzecie tabletki antykoncepcyjne? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#3284 |
Przyczajenie
|
Witajcie! Po 12 dniach pobytu w szpitalu i operacji wróciłam do domu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3285 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, to bardzo prawdopodobne ![]() Edytowane przez inc0rrect Czas edycji: 2010-07-05 o 19:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3287 |
Przyczajenie
|
Witaj Kochana! Tak nie jest taki straszny. Myślałam,że nie zostanę przyjęta bo przyjmują po 2 do 3 kobiet dziennie reszta do domu i sporo osób tego dnia odesłali i gdy już nadeszła pora na mnie myślałam,że też do domu jednak udało się. Atmosfera na oddziale bardzo fajna jeśli chodzi o pacjentki i częściowy personel medyczny. Pielęgniarki bardzo fajne jednak nie wszystkie, w niektóre dni były siostry,które po prostu mają w nosie podejście do pacjenta i samego pacjenta. Niestety miałam pecha w noc po mojej operacji gdzie właśnie trafiły mi dwie zlewające i nieuprzejme siostry a zwłaszcza jedna. Leżałyśmy na sali w trójkę i tego dnia w trójkę byłyśmy operowane(dwie na tarczycę, jedna wyrostek z sondą w nosie) a wiadomo dzwonki są na ścianach, głosu żadna nie miała a siostry zaglądały do nas co dwie,trzy godziny w nocy.Później jedna musiała iść na trakt operacyjny ponieważ jednej pacjentce operowanej tego dnia od nadmiernych wymiotów poszły szwy i dostała krwotoku i drugi raz musiała być operowana po północy i została tylko jedna OKROPNA siostra. Miałam wysoko podniesione łóżko,przez co spadałam w dół, wypychając nogami deskę łóżka(musiałam przez to leżeć ze zgiętymi nogami,które po 2godzinach miałam już odrętwiałe).Gdy w końcu przyszła siostra szeptem poprosiłam ją by obniżyła mi łóżko i podniosła do góry bo już nie mogę wytrzymać, usłyszałam na to: niech leży i się nie wierci to nie spadnie i poszła nie podnosząc mnie a była godzina 3a w nocy i tak zostałam do godziny 5:30j aż przyszła z miską i kazała się umyć nie pomagając nawet usiąść. Byłam taka obolała,że z 10 razy próbowałam usiąść. Na basen w nocy też czekałyśmy do bólu może z półtora godziny. Tak w bólu spędziłyśmy noc co chwilę kukając na zegarek i odliczając w myślach do rana by była już zmiana dyżuru. Pozostałe dni i siostry wspominam dobrze, miłe, uśmiechnięte w większości. Operował mnie dr Buła(miał dr Niemiec jednak tak poprzesuwały się zabiegi,że się nie doczekałam i 19go poszedł na urlop przekazując mnie dr Buła). Może i lepiej kto wie bo ten lekarz jest po prostu SUPER.P.S. W jaki sposób dbałaś o ranę na krótko po zabiegu??
|
![]() ![]() |
![]() |
#3288 |
Raczkowanie
|
Do Carlitosek.
Ja miałam szczęscie na fajne pielęgniarki a do doktora Buły chodziłam do poradni po operacji, fajny lekarz tylko troche za szybki nic się nie można było dowiedziec na temat swojego stanu zdrowia 3 min trwała wizyta w gabinecie.Jak chodzi o rane to po operacji jak już byłam w domu to 2 razy dziennie przemywałam rane wódką i pryskałam LIPOHEP smarowałam ALTACETEM nad i pod raną a po miesiącu myłam szarym mydłem i masowałam prysznicem.Pielęgniarka przy wypisie kazała mi tak robic. W pózniejszym czasie nie stosowałam masci czy kremów na blizny,natomiast mój endo kazał smarowac szyje kremem z wysokim filtrem i wystawiac szyje do słonca ale to już było 5-6 m-cy po operacji. Na dzien dzisiejszy a 17 czerwca mineło mi dokładnie 1,5 roku po operacji mojej rany nie widac.Życzę tobie aby twoja rana była też nie widoczna. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#3289 |
Przyczajenie
|
Witam ponownie i pozdrawiam wszystkich na forum
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3290 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
chociaż jestem 3 miesiące po operacji strasznie bolą mnie stawy, czy ktoś z was też tak ma lub miał??Nogi często robią mi się takie ciężkie i obolałe, chociaż nie są spuchnięte...I codziennie łapią mnie skurcze w nogi i bok...takie giganty. Biorę magnez i nie pomaga... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3291 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I wypadanie włosów mnie też nie ominęło.Z każdym myciem ich mniej ale myślę że jak TSH powędruje w góre(było 37) to zrobi sie lepiej.Biorę Ethyrox 100 i wizyta u endo 30 lipca. Co do skurczy to może poziom wapnia masz niski? jaki miałaś przy wypisie? Przytarczyce działają ok? Piękna pogoda, a trudno sie zwlec z łóżka. Dobij mnie tez moja waga, rosnąca niewiele ale stale, mimo sporych ograniczeń.Ta .... niedoczynność pooperacyjna mnie frustruje. Ale damy radę, bo będzie dobrze. trzymać się słonecznie zarówno przed - ![]()
Jak to Skorpionica wybaczam, ale nie zapominam. www.pustamiska.pl Jesli myślisz,że zmienisz faceta, to lepiej zmień faceta. kosmetyki, buty https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post63462611 oraz książeczki NOWE https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76540401 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3292 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wapń miałam za niski, ale ostatnio go kontrolowałam i był w normie. A co do włosów to kochana nawet mi nie mów. Ja się boję je czesać....ciągle wyciągam garściami, mimo ze mam specjalny szampon, łykam tabletki, zwłaszcza tracę dużo na skroniach, ale moze mi się wydaje, bo w sumie z całej głowy garsci wyciagam i wyczesuję....a wiem, ze tabletki działają, bo nigdy nie miałam tak mocnych paznokci jak teraz...Ja biorę Euthurox 137, jeszcze nie miałam za wysokiego TSH, po operacji miałam 0,05, ostatnio niewiele mi brakowało do normy...tez miałam niższe...ale lekarka podniosła mi dawkę, bo ponoć mój organizm jakiś oszukany i fizykalnie mam niedoczynnośc a nie nadczynność... Nie wiedziałam, ze takie będa odczucia i objawy negatywne po operacji. Dobija mnie to. Ja wagi nie kontroluję bo się boję, ale bardzo się ograniczyłam z jedzeniem i zrezygnowałam ze wszystkiego co lubie, bo wiadomo jak to z hormonami rozszalałymi jest. Trzeba to przetrzymac ponoć.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3293 |
Przyczajenie
|
Dzięki mochita za szybką odpowiedź, trochę mnie uspokoiłaś, bo już myślałam, że to od nerek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3294 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny pomóżcie mi, bo już wpadam w depresję...codziennie wyczesuję całe garści włosów, z dnia na dzien jest coraz gorzej. A jak będę łysa? Włosy mi lecą....są wszedzie...boję się ich czesać...nie daję rady..gdyby ktoś mi powiedział, ze tak będzie...a miałam takie piękne, grube, mocne i geste..teraz jest tragedia..nie muszę ich czesać, same się wyciągają z głowy....
|
![]() ![]() |
![]() |
#3295 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3296 |
Przyczajenie
|
A Ja jestem dopiero tydzień po operacji a włosy wyciągam już garściami:-( Budzę się rano pełno włosów na poduszce, myję je-wypada ogrom. Czeszę to samo, a nawet gdy nie robię z nimi niczego to i tak mam wszędzie włosy razem z cebulkami. 9 lat temu gdy miałam ogromny skok nadczynności i fatalne wyniki miałam to samo. Wówczas łykałam tabletki na włosy, przyjmowałam zastrzyki z witaminą B12,B6. Kupowałam drogie kosmetyki z serii Vichy i cóż niewiele to pomogło.Musiałam przetrwać mój horror trwał dwa lata a włosy wyglądały okropnie. Mimo,że je obcięłam to były matowe, suche, łamliwe...W sumie dopiero teraz odrosły i znów mam zaczynać od nowa?O Boże NIE!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3297 |
Przyczajenie
|
Witam kochane osóbki na tym forum
![]() chciałam wam serdecznie podziekowac za wsparcie z waszej strony bo bez was byloby ciezko ![]() jestem 4 dni po operacji wszystko jest ok operacja do przezycia tylko jest jeden problem glos ![]() jest on taki jak np. przy zapaleniu tchawicy chce was spytac jak dlugo moze utrzymywac sie taki stan bardzo sie boje ze mi taki zostanie az strach pomyslec struny sa ok bo lekarz mi powiedzial ze nie zostaly naruszone czym ewentualnie mozna sobie pomóc w odzyskaniu głosu z góry dziekuje za odpowiedz pozdawiam i zycze duzo zdrowka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3298 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Witaj!Ja też mam problem z głosem a operowana byłam 22go czerwca i w dalszym ciągu nie jest ok.Początkowo go traciłam, miewałam chrypki, zmieniała się jego barwa.Teraz jest lepiej ale jeszcze nie tak jak powinno. Co mi pomaga?Piję dużo płynów, zwłaszcza ciepłych(nie gorących), herbatki np. zielona, rumianek.Polecam też tabletki do ssania z tymiankiem i podbiałem, kupiłam je bez recepty w aptece i jak czułam,że głos zaczyna być objęty chrypką to ssałam i ustępowało.Delikatny masaż pleców kogoś z rodziny też pomaga, podczas którego warto odkaszliwać. To są proste metody ale mi pomagają. W pierwszych dniach po operacji z rana jadłam np.kisiel lub deserki dla dzieci z Gerbera ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3299 |
Przyczajenie
|
Dziekuje carlitosku za odpowiedz
![]() Ja mialam malego guzka 14 mm okragly nie unaczyniony -to chyba dobrze-bylam pewna ze tylko jego usuna ale lekarz powiedzial ze takiej praktyki juz sie nie stosuje i mam wyciety caly lewy plat teraz czekam na wyniki histo kurcze boje sie zreszta jak kazda z nas dobrej nocy pa |
![]() ![]() |
![]() |
#3300 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich wracam do Was po kilkumiesięcznej przerwie. Mam pytanie czy jest ktoś na forum kto jest po operacji tarczycy całkowitej lub częściowej i jest w ciąży. Nie znalazłam na razie żadnej wypowiedzi. Jeśli jest ktoś taki bardzo proszę o informację. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:19.