|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1381 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: MAJOWO-CZERWCOWE Maluszki opuściły nasze brzuszki. Mamy V- VI 2010 r.
Dziewczyny jestem PRZERAŻONA
Już od kilku dni z Lenką dzieje się coś dziwnego - rano, gdy budzi się po kilku godzinach snu zaczyna krztusić się - cholera wie czym - śliną, flegmą . Wcześniej było to takie w miarę lajtowe, ale dzisiaj myśleliśmy z mężem, że zawału dostaniemy - dziciak nam się krztusił kilkadziesiąt sekund, mąż ją wziął na ręcę brzuszkiem do dołu i "odtykał". Z rana zadzwoniłam do peditary, jutro idziemy sprawdzić co to za czort. Lenka oprócz tego często ulewa, ma sapkę, czasem zakrztusi się podczas jedzenia - może to wszystko jest jakoś powiązane ![]() w necie znalazłam informację, że od 6 tygodnia niemowlęta zaczynają produkować więcej śliny i nie zawsze potrafią sobie poradzić z jej nadmiarem. Mam nadzieję, że jest na to jakiś sposób, bo osiwieję Czy któraś z Was ma taki problem lub słyszała o czymś podobnym? |
|
|
|
#1382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mała tak się krztusiła śliną, ze aż bordowa się robiła.. z tego co wiem to szybko ją jakoś przewracali.. chyba na brzuszek i głową w dół i oklepywali.. tak kojarzę z tego co opowiadała rok temu.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
|
#1383 |
|
Raczkowanie
|
witajcie mamcie
gratuluje wszystkim maluszkow moj nikos ma juz 5 tyg i rosnie jak na drozdzach 5180 2 tyg temu jutro idziemy na wazenie rece czasami bola a on i tak ma to w nosie kees moj nikos tez sie krztusi czesto ale ja zauwazylam ze to najczesciej wtedy jak jest karmiony i usypia i nie jest odbekniety sprobuj po jedzeniu odbeknac i dopiero polozyc do spania nikos czesto usypia przy cycu a wiem o tym ze jak wezme na bekanie to on sie rozbudza i ciezko mu zasnac a ja mam inny problem moj nikos od poczatku sie strasznie rzuca podaczas spania wierci sie jest niespokojny czasami nawet placze przez sen ma ktores z was tak niewiem moze pisaliscie o tym czesniej ale tak jak pisalam dawno mnie tu nie bylo pochwale sie wam moim kawalerem
|
|
#1384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja jedynie podczas jedzenia się czasem zakrztusi.. a tak to nie.. A moja od wczoraj nie zrobiła kupy ![]() Wczoraj większość dnia była na Nan.. wcześniej podawałam jej bebiko jak nie mogłam karmić i nie zauważylam braku kupy przez 1,5 dnia.. |
|
|
|
|
#1385 |
|
Zakorzenienie
|
Śliczny chłopczyk.
I podobny do mamy. ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- Idę myć tego mojego rozdarciucha... Kolejne pół godz. darcia japki. Położyłam na przewijaku na brzuchu (przewijak na podłodze na wszelki wypadek) i idę szykować kąpiel... Może go rozluźni, bo oszaleję. ![]() O dziwo trochę przycichł... Leży zmarszczony i zły, i gapi się gdzieś.
|
|
|
|
#1386 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() znalazłam nowe zastosowanie dla rogala do karmienia... swietnie się sprawdza jak chcę do komputera a mała domaga się uwagi... tylko do klawiatury trudno sięgnąć... ![]() padam na pyszczek... ileż można kwękać jaki ona ma interes w tym żeby się budzić co 5-10 minut i jęczeć przez kolejne 15?mam dziwne podejrzenia... mała ma od wczoraj dziwne krostki na pysiu, karczku... nie wiem czy to potówki czy uczulenie? jak to odróżnić? |
||
|
|
|
#1387 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
angkorcz...nikos kruszynka na zdjeciu moj jak spi to czasami sie wygina i napina...troche powierci i spi dalej wiec si etym nie przejmuje wnioskujac ze pewnie kupy albo baczki...kardashi ...dopoki nie bedzie plakac ze kupy zrobic nie moze to ja bym si enie przejmowala...nie ma co od razu podawac czopkow i innych badziewi....tak jak pisalam wczesniej o pediatrze w szpitalu , mowil jasno ze roznie moze byc i roznie dzieciaczki robia kupki i dopoki nie placza to nie jest odstepstwem... kropko trzymam kciuki zeby mu sie pozycja na brzuszku spodobala...to na pewno mu pomoze...tylko biedak o tym nie wie ![]() emerald...ja do tej pory nie wiem co to za krostki ma moj maly...czekam na wizyte u pediatry kolejnego coby to sprawzic...bo pierwsz ababka nadala temat skazy bialkowej ...odstawilam nabial ak roskti nadal sa raz sa a raz ich nie ma...take nie wiem Edytowane przez ewciak123 Czas edycji: 2010-06-28 o 21:07 |
|
|
|
|
#1388 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2032794 4]
tez mam takie mysli cały dzień ![]() znalazłam nowe zastosowanie dla rogala do karmienia... swietnie się sprawdza jak chcę do komputera a mała domaga się uwagi... tylko do klawiatury trudno sięgnąć... ![]() padam na pyszczek... ileż można kwękać jaki ona ma interes w tym żeby się budzić co 5-10 minut i jęczeć przez kolejne 15?[/QUOTE] Dobre pytanie. U mnie trochę inne proporcje... spania 2-3 minuty, jęczenia może też z 15. ___________ Nastała 20:30 i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki dziecko mi się odmieniło. Jak co dzień. Leży w bujaki i się rozgląda. Spokojnie. I nawet nogi nie latają. I tak już 40 minut. I nie ryczy. I nawet nie bujam nogą, tylko wibracja chodzi... Nie rozumiem tego zjawiska... Słuchamy sobie różnych bzdurek... http://www.youtube.com/watch?v=knjXG...eature=related Znacie? ![]() ---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Cytat:
Ano nie wie. Że trzeba płuca oszczędzać też nie wie.
|
|
|
|
|
#1389 |
|
Raczkowanie
|
witajcie
![]() widze, ze tu plaga problemów brzuszkowych... i niestety nas rowniez to nie ominęło... Laura od jakiegos tygodnia ma zaparcia (chyba...) nie widze jakiegos specjalnego wysiłku podczas robienia kupki, ale są one twarde i dosc rzadko robione... Do tej pory podawalismy NAN + piers, odkad piersi podaje co raz mniej pojawil sie ten wlasnie problem... niestety rowniez laktacja osłabła... wyciagam 20 ml laktatorem elektycznym medela swing... takze nie jest za ciekawie, mam go od dzis ale jest nadzieja ze pobudzę swoja laktację, podobno ten laktator jest bardzo dobry do tego... Dziewczyny co ze szczepieniami??? Szczepicie skojarzone czy refundowane? Ach, byla u mnie dzis znajoma, miała zagojone zimno na ustach... powiedziała że pewna matka całowała swoje dziecko i ono umarło od tej opryszczki bo wirus zaatakował układ oddechowy:/ takze uwazajcie, ja tego nie wiedziałam... nastraszyłam się, mimo że nigdy opryszczki nie miałam |
|
|
|
#1390 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1391 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadza się.
Mnie chodzi o różnicę wyjścia... wcześniej kupal strzelał wodą. Teraz wychodzi jak z maszyny do wędlin.
|
|
|
|
#1392 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() mam pytanie od kiedy sadzacie swoje dzieciaczki w bujaczkach??? a moja Zuzinka dzisiaj kończy trzy tygodnie
|
|
#1393 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co znaczy "dość rzadko robione"? Im mniej Twojego mleka, tym rzadziej kupki, to norma. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1394 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Szczepię refundowanymi. Cytat:
Popołudnie i wieczór marudy
|
||
|
|
|
#1395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle że to FP, a ich bujak jest dość płaski, od głowy do pupy jest jedna linia, głowa niewiele wyżej niż pupa... tylko nogi w górę, jak w foteliku samochodowym. Ale mój syn jest dziwny, on nie lubi pozy na wznak i poziomo. Najchętniej już by siedział. :/ ___________ Wczoraj wzięłam go na ręce w parku, nakarmiłam i podniosłam do odbicia. A ten zamiast odbijać gapi mi się w oczy... Jakaś kobieta podchodzi do mnie i mówi: "o jaki śliczny dzieciaczek, ile ma, dwa miesiące?" Daniel na to łeb w bok i patrzy na kobitę. A ona: "oj, chyba więcej, trzy?" Chyba nie uwierzyła mi, że ma 6 tygodni... A do tej pory byłam przeciwniczką nosze pionowo i sadzania w bujakach takich małych dzieci. Tylko co zrobić jak on na leżąco non stop drze japę?! Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-06-28 o 21:33 |
|
|
|
|
#1396 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2032794 4] mam dziwne podejrzenia... mała ma od wczoraj dziwne krostki na pysiu, karczku... nie wiem czy to potówki czy uczulenie? jak to odróżnić?[/QUOTE] Tymek też od kilku dni ma takie wypryski- nawet ropne... na policzkach. Mam nadzieję, że to potówki.Jutro wizyta położnej to jej zapytam. Cytat:
|
||
|
|
|
#1397 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20329487]
CO kilka dni kładę małą na chwilę, raczej jako urozmaicenie, bo specjalnie nie chce jeszcze w nim leżeć, ma dopiero 6 tygodni. [/QUOTE] Zamień się. A leżeć w łóżeczku lubi?? |
|
|
|
#1398 |
|
Konto usunięte
|
A bo ja wiem? Czasem bez oporów i tylko lipi się wszędzie ślepakmi, a czasem na rączki
![]() A teraz chyba kolka jest :/ Małż usypia... |
|
|
|
#1399 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie martw sie spaniem synka. Pewnie potrzebuje sie wyspac. W nocy tez bedzie spal smacznie ![]() Cytat:
Napewno jest dobrze ale zapytaj dla spokoju lekarza. Sapka jest i u nas i ulewanie tez jest. Polozna mowila, ze to normalne...ponoc. Daj znac co lekarz powiedzial. Cytat:
![]() Sluszna wage ma Nikos ![]() Cytat:
![]() Cytat:
. Za to codziennie od 20 cuda sie dzieja. Rece i nogi chodza jak na disco boogi. Krzyk, placz, marudzenie. Jedno co dobre to przeszla jej faza na rzucanie sie na cycka z krzykiem i placzem. Ale maruda chce na rece i tam cisza...Cytat:
Cytat:
Mala dostala smoka w buzie i chyba kima. Zaraz pojde i go wyciagne z malej paszczy.
|
|
#1400 | |
|
Zakorzenienie
|
Śliczny Nikoś
![]() Cytat:
Chwalimy się - była meeeega kupa. Czyli nie ma się co przejmować....uffffff.
|
|
#1401 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, a jakie macie butle? Poobgadujmy sprzęt dla dzieciaków, tak rekreacyjnie, coby się rozerwać
|
|
|
|
#1402 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20331370]Dziewczyny, a jakie macie butle? Poobgadujmy sprzęt dla dzieciaków, tak rekreacyjnie, coby się rozerwać
Ja mam TT i Canpola ( dodawali do laktatora). Moja niunia nie lubi butli, najlepiej smakuje z cycucha Czasami załapie smoka, to wtedy pije ( woli TT ).Znowu głodna jestem Idę zjeść sałatkę.Dobranoc dziewczyny.
http://suwaczki.maluchy.pl/li-44203.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-44331.png Jaka jest różnica między kobietą z PMS a terrorystą? Z terrorystą można negocjować. ![]() Edytowane przez bydgoszczanka Czas edycji: 2010-06-28 o 22:34 |
|
|
|
#1403 |
|
Raczkowanie
|
ja mam avent i medela
obie sa super i u nas sie sprawdzaja
|
|
|
|
#1404 |
|
Raczkowanie
|
A my mamy TT i Avent. Nie narzekamy na zadne
|
|
|
|
#1405 |
|
Raczkowanie
|
dobry wieczór
Ja znow tak dorywczo bo w domu mam jakieś wirusy od 2 tygodni. Najpierw starszy syn wylądował w nocy z soboty na niedziele na pogotowiu bo wymiotował masakrycznie i gorączkował. O 3 nad ranem dosłownie przelewał sie przez ręce. Dali leki i do domu. Potem jak ból gardła. Od wczoraj mąż się męczy tak samo jak wcześniej syn, a ja nie mogę mówić bo mi poszło na krtań. Jeżeli chodzi o karmienie to czasem jak widzę, że mały jest głodny to dokarmiam Nan Active, ale staram się przystawiać do piersi jak najwięcej żeby mi nie zachorował. Na problemy ze zrobieniem kupki polecam wspomniany już wcześniej Debridat-u nas kolek u starszego syna nie likwidował ale kupki były codziennie i takie w sam raz Podawałam 3 razy dziennie po 2,5 ml. My mamy butelki z Aventu, sterylizator i podgrzewacz, wsio super, smoczek uspokajacz Nuk silikonowy bo tt sa do d... dobrej nocki dziewczynki idę lulu bo padam na twarz
[img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-44922.png [/img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-44921.png Edytowane przez ~Ania26 Czas edycji: 2010-06-28 o 23:30 |
|
|
|
#1406 |
|
Zakorzenienie
|
o to ja 1 dzis Witajcie mamusie i jak tam nocka mineła
Amelia zasneła o 21 i obudziła sie o 4 na cyca potem o 6 ale juz zjadła mniej poł godz pozniej kiedy ja połozyłam najpierw sie jej ulało potem zwymiotowała no i były od tej 6 2 kupki mała ma konsystencje kupki jak jajeczniczka bo jest tylko na moim mleku boje sie czy to nie jakas choroba temperatury nie ma apatyczna tez nie jest
|
#1407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kropka kiedyś podała tego linka https://mamotoja.pl/niemowle_noworod...ul,4777,1.html Dzień dobry ![]() Noc minęła spokojnie. Pobudka o 24, potem 4.45 i 8.10 Dzisiaj jedziemy do teściów się pobyczyć i poopalać
|
|
#1408 |
|
Zadomowienie
|
Hej mamuśki
U nas nocka nieciekawa Mały stękał,kwękał...nie spał twardo. Wylądował u nas w łóżku,to małż się wyniósł do salonu. Trochę mnie to denerwuje,a trochę rozumiem. No bo jak pracuje od 5 do 19 to niech się wyśpi chłopina
|
|
|
|
#1409 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() My dzisiaj koło poludnia szczepienie mamy... poproszę lek. o debridat na problemy jelitkowe. I idę kupić butlę dr. brownsa, obaczym - po wczorajszej kolce mam w nosie, ile ta butla kosztuje. A o 7 wzięłam córę do naszego łóżka, małż już wstał, a myśmy pospały do 9 - 2 godziny przeciągała się jak szalona, widać, że jej to przyjemność sprawiało, teraz tylko czekam, kiedy odkryje, że ma rączki |
|
|
|
|
#1410 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20331370]Dziewczyny, a jakie macie butle? Poobgadujmy sprzęt dla dzieciaków, tak rekreacyjnie, coby się rozerwać
Przed porodem kupiłam 3 szt. TT 0+, ale Daniel nie lubi tych smoczków. Tak średnio mu grają. Dużo lepiej poszła butla Aventu ze smokiem 0+ którą dostałam na SR. Więc teraz kupiłam 3 butle Aventu 260ml ze smokiem 1+. ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;20336900] My dzisiaj koło poludnia szczepienie mamy... poproszę lek. o debridat na problemy jelitkowe. I idę kupić butlę dr. brownsa, obaczym - po wczorajszej kolce mam w nosie, ile ta butla kosztuje. [/QUOTE] Kciuki za szczepienie. My jedziemy na Debridacie od tygodnia prawie. Wg mnie to gówno on działa. Ale może Daniel tak ma po prostu... _________ Nasz ranek bombowy... O 4 dziecko zaczęło się spinać na kupkę, nie zrobiło nic. Do 6 w półśnie kwękał i przysypiał. Potem godzina beku. Włączyłam suszarkę i do 7:30 przysypiał na niej... Potem nawet z suszeniem był ryk. Przyszedł mąż z pracy i zajmował głąba do 10ej. Spania w międzyczasie było dwa razy po dwie minuty... W leżaku źle, na kanapie źle, na rękach leżąc źle... Od 10 mam taką akcję, że już na uszy nie słyszę. Drze się jak chory, zachodzi, czerwienieje, muszę być obok i dmuchać w buzię. Pasuje mu tylko na siedząco na rękach czyli pozycja nie dla miesięcznego dziecka. :/ Już ochrypł ale dalej się drze. Brzuch chyba nie boli bo miękki i nogi nie są przykurczane... ![]() A co najlepsze... rzuca mi się na pierś, gdy go noszę, więc dałam mleko po 2 godz. od poprzedniego posiłku (wrrr) i zasnął... odbiłam, głowa opadła, położyłam, spał z otwartą buzią jak kamień... z zegarkiem w ręku 3 minuty!!! Obudził się z rykiem. Już nie wiem o co chodzi temu dziecku. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-06-29 o 10:31 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:41.

. Wcześniej było to takie w miarę lajtowe, ale dzisiaj myśleliśmy z mężem, że zawału dostaniemy - dziciak nam się krztusił kilkadziesiąt sekund, mąż ją wziął na ręcę brzuszkiem do dołu i "odtykał". Z rana zadzwoniłam do peditary, jutro idziemy sprawdzić co to za czort. Lenka oprócz tego często ulewa, ma sapkę, czasem zakrztusi się podczas jedzenia - może to wszystko jest jakoś powiązane 

"
kees moj nikos tez sie krztusi czesto ale ja zauwazylam ze to najczesciej wtedy jak jest karmiony i usypia i nie jest odbekniety sprobuj po jedzeniu odbeknac i dopiero polozyc do spania nikos czesto usypia przy cycu a wiem o tym ze jak wezme na bekanie to on sie rozbudza i ciezko mu zasnac