"Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011 - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-29, 09:48   #1651
paputka88
Raczkowanie

Dot.: "Jestem jak małe ziarenko..."-Bejbiki-Styczeń-Luty2011

Cytat:
Napisane przez kma1982 Pokaż wiadomość
mnie w zeszłym tygodniu też strasznie pobolewały (w środę zaczynam 9 tc)...ale jest już dobrze, jutro idę do gina...

łooo, mocno już widac ładny brzusio
Cytat:
Napisane przez dżiza Pokaż wiadomość
WOW
Ciekawie kiedy ja taki będę miała Ostatnio zeszło mi trochę wzdęcie i znów nic nie widać... Chociaż w kilka rzeczy się już nie mieszczę

Vilya - już doczytałam jaki masz wynik - czyli podobnie jak ja. Mi endoktrynolog powiedział, że przychodzą do niego kobiety z wynikiem np. 18 i przy tym ten nasz wynik jest naprawdę świetny. To nie jest duża niedoczynność i dzidzia to co musiała to na pewno pobrała od ciebie, a jak teraz zaczniesz brać leki to powinno być dobrze - tak powiedział mi lekarz.

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Tak - to kłucie jest normale - to pewnie nie jajniki tylko rozciągające się wiązadła.
Dziekuje za odpowiedz bo mega się martwilam i ztych stresów miałam dzis horrorystyczny sen nawet nie chce o nim myśleć... a poza tym słonko świeci i jest fajnie zaraz biegne na spacerek trzeba korzystać póki słoneczko przylazło : )
Stary 2010-06-29, 09:55   #1652
Supernovaja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gabriellao0 Pokaż wiadomość
nie macie jeszcze brzuszków?
ja mam termin 6-9 styczeń
i taki JUŻ brzuch
Gabrysia super brzuszek już się nie mogę mojego doczekać, jak na Twój patrzę

Witam dziewczyny, udało mi się mniej więcej nadrobić zaległości od piątku, wczoraj miałam młyn w pracy, w piątek jedziemy na urlop nad morze, jak będę spać tak jak teraz i marudzić, to będzie najgorszy urlop dla nas

ja mam luksus jeśli chodzi o ciuszki ciążowe, bo mam zaraz pod pracą sklep i też niedrogo ( polecam allegro, tam kupowałam ciuszki, jak się dobrze zmierzycie, to nie będzie trzeba wymieniać, spodnie kupiłam za 3 dychy dresowe nowe z gumą, gdyby któraś chciała, to dam linka) dla fasolki łóżeczko i masę ciuszków mam po Amelce, udało się, że większość jest w uniwersalnych kolorach więc i dla chłopca i dla dziewczynki można dopasować jednynym problem co do ciuchów, mam ze stanikiem, kiedyś kupiłam za duży i leżał i leżał, teraz chodzę tylko w nim, bo jest miekki i wygodny, ale już zaczyna się robić mały

btw wiem, że któraś z dziewczyn już pisała, ale nie mam głowy, żeby znaleźć, od wczoraj głowa pęka mi w szwach, nospa mi na to nie pomoże, któraś z Was zna coś sprawdzonego i "nieszkodliwego" dla fasolinki?

Edytowane przez Supernovaja
Czas edycji: 2010-06-29 o 10:00
Supernovaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 10:03   #1653
dżiza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paputka88 Pokaż wiadomość
Dziekuje za odpowiedz bo mega się martwilam i ztych stresów miałam dzis horrorystyczny sen nawet nie chce o nim myśleć... a poza tym słonko świeci i jest fajnie zaraz biegne na spacerek trzeba korzystać póki słoneczko przylazło : )
Nic się nie martw - ja w zeszłym tygodniu przeczytałam chyba wszystko o wszelkich rodzajach bóli brzucha w ciąży i akurat kłucie jest normalne. Ja miałam i kłucie i bóle podbrzusza z takim jakby napięciem i z tym w końcu poszłam do gina, ale okazało się, że też jest w porządku.

A ja mam problem, bo mi wczoraj się plecy popsuły Co jakiś miesiąc- 2 miesiące strzyka mi coś w połowie pleców i przez minimum 3 dni nie moge się ruszać. To taki jakby korzonkowy ból, więc jest strasznie. I nie mogę się niczym nasmarować ani nic łyknąć

A jeśli chodzi o opalanie to ja będę się troszkę na pewno opalać. Oczywiście wysokie, fotostabilne filtry i z umiarem. Jak brzuch wystawimy do słońca to wg mnie też nic sie nie stanie - oby się tylko nie przegrzać, tak więc w takim niezbyt mocnym słońcu i nie za długo, z wyczuciem.

---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Supernovaja Pokaż wiadomość

btw wiem, że któraś z dziewczyn już pisała, ale nie mam głowy, żeby znaleźć, od wczoraj głowa pęka mi w szwach, nospa mi na to nie pomoże, któraś z Was zna coś sprawdzonego i "nieszkodliwego" dla fasolinki?
Apap i w ogóle paracetamol.
dżiza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 10:04   #1654
e_rosa
Raczkowanie

Cytat:
jednynym problem co do ciuchów, mam ze stanikiem, kiedyś kupiłam za duży i leżał i leżał, teraz chodzę tylko w nim, bo jest miekki i wygodny, ale już zaczyna się robić mały

Co do stanika to ja mam idento sytuację, dobrze że nie wyrzuciłam tego stanika.

A co do prochów to ja wczoraj apap jadłam, generalnie coś co zawiera
paracetamol, nie wiem natomiast jak jest z częstotliwością stosowania. Nospa na głowe to nie pomoże bo to tabletki rozkurczowa na "bebeszki" A znalazłam stronę odnośnie prchów w ciąży
http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...4,3927599.html
e_rosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 10:11   #1655
Supernovaja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dżiza Pokaż wiadomość

Apap i w ogóle paracetamol.
Cytat:
Napisane przez e_rosa Pokaż wiadomość
Co do stanika to ja mam idento sytuację, dobrze że nie wyrzuciłam tego stanika.

A co do prochów to ja wczoraj apap jadłam, generalnie coś co zawiera
paracetamol, nie wiem natomiast jak jest z częstotliwością stosowania. Nospa na głowe to nie pomoże bo to tabletki rozkurczowa na "bebeszki" A znalazłam stronę odnośnie prchów w ciąży
http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...4,3927599.html
Bóg zapłać dobre kobiety

E-rosa widzę, że kupujesz na zapas Ja się śmiałam do TŻ ostatanio, bo kupiłam sobie w H&M stanik po przecenie, ładny brązowy i potem w domu się okazało, że to do karmienia muszę go znaleść, jak będzie dobry to będę w nim biegać teraz, bo nie mam nawet czasu żeby wyskoczyć gdzieś i kupić coś większego
Stary 2010-06-29, 10:18   #1656
e_rosa
Raczkowanie

Cytat:
Bóg zapłać dobre kobiety

E-rosa widzę, że kupujesz na zapas Ja się śmiałam do TŻ ostatanio, bo kupiłam sobie w H&M stanik po przecenie, ładny brązowy i potem w domu się okazało, że to do karmienia muszę go znaleść, jak będzie dobry to będę w nim biegać teraz, bo nie mam nawet czasu żeby wyskoczyć gdzieś i kupić coś większego
no takie sa efekty jak się kupuje coś na szybkiego bo fajne wygląda i się nie przymierzy, ale przynajmiej mam teraz sexi stanik
e_rosa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 10:38   #1657
Supernovaja
Raczkowanie

Cytat:
no takie sa efekty jak się kupuje coś na szybkiego bo fajne wygląda i się nie przymierzy, ale przynajmiej mam teraz sexi stanik
no właśnie i w życiu bym nie pomyślała, że się teraz akurat przyda

u Was też jest taka piękna pogoda? ja się chyba zapłaczę, do późna w pracy jestem
Stary 2010-06-29, 10:38   #1658
vilya
Zadomowienie

Kurcze a mi cycki mało rosną a chciałabym większe :-(
vilya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 10:43   #1659
kma1982
Wtajemniczenie

Cytat:
ja mam luksus jeśli chodzi o ciuszki ciążowe, bo mam zaraz pod pracą sklep i też niedrogo ( polecam allegro, tam kupowałam ciuszki, jak się dobrze zmierzycie, to nie będzie trzeba wymieniać, spodnie kupiłam za 3 dychy dresowe nowe z gumą, gdyby któraś chciała, to dam linka) dla fasolki łóżeczko i masę ciuszków mam po Amelce, udało się, że większość jest w uniwersalnych kolorach więc i dla chłopca i dla dziewczynki można dopasować
ja dostanę mnóstwo ciążowych ciuszków od siostry mojej bratowej, która rodziła w grudniu, nawet kurtkę na zimę...oprócz tego mam sporo tunik i legginsów- będą dobre na całe lato i wczesną jesień...

Dzisiaj idę do gina, trzymajcie kciuki, bo strasznie się boję...

Dziewczyny, co można kupic chrześniakowi na roczek?? nie mam pomysłu
Stary 2010-06-29, 10:51   #1660
magdaka13
Wtajemniczenie

Cytat:

Przeciez nie dasz rady unikać słońca przez cały czas, ja się nie opalałam w tym roku tak żeby specjalnie ale łąpki i dekold mam muśnięty słonkiem, brzuszek jest bialutki ale rok przeżyje. Mnie się wydaje że chodzi o to żeby się nie przegrzać, a też jak się tak lezy to się słabo może zrobić, a w ciąży to chyba szczególnie szybko.
Ja wlasnie nie bede jakos specjalnie unikac slonca. Za 1,5 tyg. wybywam do USA i mamy wymyslona tam ladna trase wycieczkowa-caly czas wlasnie w ruchu [a jakby co mozna schowac sie pod daszek], wiec tyle tylko ze nie bede lezec plackiem na plazy. Ja normalnie sie tez tak nie opalam - bo nie lubie-a poza tym i tak opalam sie na raka.
Borysek ur. 05.04.2013

Vivere non necesse est. Navigare necesse est.
magdaka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 11:01   #1661
mysiopez
Zadomowienie

Supernovaja nie przejmuj się, ja do 20 siedze w pracy... a pózniej nad pracą licencjacką.. ale dziś pewnie nici z niej, bo znowu jutro na rano do pracy...

A tak bym chciała pospacerować.

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 11:11   #1662
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Chyba jednak nad jeziorko się nie wybieram więc na nic kupiłam z mega wysokim filtrem krem - chociaż pewnie się jeszcze nie raz przyda!

Pospieszyłam się ale nie mogłam oprzeć się pokusie! Poszłam do lumpka i moim oczom ukazała się mata edukacyjna ... http://www.allegro.pl/item1085134686...ywka_8530.html za 15zł . Grzech było nie wziąć, co i tak skutkowało tym że TŻ był zły że kupuję już i zagracam pokój...oj jedna rzecz!
Był też piękny kosz wiklinowy z budką, w środku wyłożony mięciutkim materiałem i kołderka pod kolor jasno-niebieski. Booooski! ale ponad 100zł jak na razie ,może w czwartek będzie taniej o ile jeszcze będzie bo jest przesłodki.

Ja to bym chętnie już kupiła sobie wszystko i miała z głowy, bo potem jak mi się studia zaczną i co chwilę kolokwia to padnę na mordkę i na pewno chęci na oglądanie nie będę miała...ale nie ważne - poczekam jeszcze nie będę się tak spieszya z niczym, wszystko w swoim czasie.

Co do Waszych brzuszków - są urocze ...ja wczoraj miałam duży - bo się przejadłam wszystkim co było w lodówce, jakiś atak miałam .
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png
JeSuisUnPapillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 11:16   #1663
kma1982
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez JeSuisUnPapillon Pokaż wiadomość
Pospieszyłam się ale nie mogłam oprzeć się pokusie! Poszłam do lumpka i moim oczom ukazała się mata edukacyjna ... http://www.allegro.pl/item1085134686...ywka_8530.html za 15zł . Grzech było nie wziąć, co i tak skutkowało tym że TŻ był zły że kupuję już i zagracam pokój...oj jedna rzecz!
Był też piękny kosz wiklinowy z budką, w środku wyłożony mięciutkim materiałem i kołderka pod kolor jasno-niebieski. Booooski! ale ponad 100zł jak na razie ,może w czwartek będzie taniej o ile jeszcze będzie bo jest przesłodki.
niezły łup za 15 zł sama bym kupiła...już się nie mogę doczekac aż pójdę na łowy u siebie, tylko, że u nas takich cudów nie ma kiedyś tylko znalazłam nowiutką kołderkę dla chłopczyka, oddałam znajomej...
Stary 2010-06-29, 11:17   #1664
Supernovaja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kma1982 Pokaż wiadomość
ja dostanę mnóstwo ciążowych ciuszków od siostry mojej bratowej, która rodziła w grudniu, nawet kurtkę na zimę...oprócz tego mam sporo tunik i legginsów- będą dobre na całe lato i wczesną jesień...

Dzisiaj idę do gina, trzymajcie kciuki, bo strasznie się boję...

Dziewczyny, co można kupic chrześniakowi na roczek?? nie mam pomysłu
trzymamy trzymamy co do prezentu polecam jakąś pierdołę, kolorowe książeczki albo jakieś z fishera grające, wciągają wszystkich

Cytat:
Napisane przez mysiopez Pokaż wiadomość
Supernovaja nie przejmuj się, ja do 20 siedze w pracy... a pózniej nad pracą licencjacką.. ale dziś pewnie nici z niej, bo znowu jutro na rano do pracy...

A tak bym chciała pospacerować.
Weekend coraz bliżej na szczęście
Stary 2010-06-29, 11:19   #1665
vilya
Zadomowienie

A dziewczyny, gdzie wy znajdujecie takie lumpki co sa rzeczy inne niż tylko ciuszki. Ja powiedziałam, ze na razie nic nie kupuję ale w sumie jestem ciekawa - że sprzedają jakieś koszyki, czy maty. Sa takie rzeczy też w Krakowie?

KMa powodzenia
vilya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 11:24   #1666
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

ja chrześniakowi na rok kupiłam jakieś jeździdełko, bo klocki miał - a chciałam mu jakieś fajne kupić takie dla maluchów;
osobiście nie chciałabym by moje dziecko dostawało masę zabawek z muzyczkami bo mnie rozbrajają one w pewnym momencie już

kma no łup jest całkiem całkiem, dużo grzechotek i zabawek było też swojego czasu ale teraz na okres wakacji nie zwożą tylko wrzesień-maj więc jest wtedy tego od hoho; zawsze podziwiałam jak babki przylatywały i np brały po 15-30 zł takie chodziki http://www.allegro.pl/item1065187671...eki_tychy.html - okazja niezła trzeba przyznać.
Stary 2010-06-29, 11:27   #1667
gabriellao0
Zakorzenienie

a ja byłam dziś w tesco
oni mają fajne ciuszki dla niemowlaków i kupiłam 3 razy body za całe 9,50 i butki dla noworodka za 2,5 i kapelusik za 2,4

nowiutkie a ceny lepsze niż w lumpie

wiem że szybko, ale z Kają czekałam na sam koniec ciąży żeby coś kupić i potem płaciłam drogo
teraz poluje na okazje
gabriellao0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 11:27   #1668
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
A dziewczyny, gdzie wy znajdujecie takie lumpki co sa rzeczy inne niż tylko ciuszki. Ja powiedziałam, ze na razie nic nie kupuję ale w sumie jestem ciekawa - że sprzedają jakieś koszyki, czy maty. Sa takie rzeczy też w Krakowie?

KMa powodzenia
Pewnie i są ale to zależy od lumpka i oczywiście od dostawy, bo raz są rzeczy raz ich nie ma. Ja akurat jestem bliżej morza więc ciężko mi powiedzieć co się dzieje w twoich okolicach ale jak widze u mnie ... to raz jest raz nie ma, zależy gdzie... w jednym widzę zjawiskowego "skoczka - skaczka" w drugim jakąś huśtawę ... tzn widywałam kiedyś - gdy nie byłam zainteresowana tym a teraz już coraz trudniej ale jednak się przytrafi coś.

Ostatnio natrafiłam też na nowiutki sterylizator z tommee tippee ale gdzieś na drugi dzień go już nie zauważyłam a drogo ne wychodził bo był leciutki dość.
Stary 2010-06-29, 11:34   #1669
izus123
Raczkowanie

Kma1982,
ja kupiłam na roczek to: http://allegro.pl/item1098234300_cho...jny_smiki.html
nowe w SMYKU kosztuje 119zl., takze chyba w sam raz na prezent
izus123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 12:26   #1670
agape
Zadomowienie

oj ja tez bym poszalala juz i chetnie posmigalabym po lumpkach i sklepach w ogole ale czekam dopiero na pierwsza wizyte a ta dopiero 6 lipca.... ale potem jak sie okaze ze wszystko ok (a jestem dobrej mysli) to zaczynam szalec
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 12:31   #1671
gosiaczek071
Zakorzenienie

Cytat:
w ktorym miescie taki cudny lump?? zazdrosze maty ja kupie uzywana na allegro.

czekam z ubrankowymi poczekam na pewno minimum do 12 tygodnia (czyli nastepnej wizyty) zeby miec pewnosc juz absolutną ze wsyztsko ok. no i tez na wyprzedazach raczej, bo ceny sklepach zabijaja. jesli bede miec dziewczynkę to ubranmek mam az nadto, dla chlopca wsyztsko nowe.
postanowilismy nadac ewentualnemu synkowi inne imię. nie Jan, tylko Jakub.

cvo do opalania, wszytsko z umiarem. ja bylam w egiipcie 2 tyg w 3 miesiacu i opalalam sie w cieniu, w sloncu nogi, albo dekolt, brzuch byl przykryty ale i tak byl tak samo opalony jak reszta ciala. wanz,e zeby sie nie pzregrazc jak juz dziewczyny pisaly./

nie wiecie czy natryskowe opalanie jest bezpieczne w ciazy? u mnie taki zabieg kosztuje 80 zł i chetnie sie wymiore za miesiac...
gosiaczek071 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 12:43   #1672
Supernovaja
Raczkowanie

Cytat:
a ja byłam dziś w tesco
oni mają fajne ciuszki dla niemowlaków i kupiłam 3 razy body za całe 9,50 i butki dla noworodka za 2,5 i kapelusik za 2,4
chyba się przespaceruje do tesco

Cytat:
osobiście nie chciałabym by moje dziecko dostawało masę zabawek z muzyczkami bo mnie rozbrajają one w pewnym momencie już
No to są uroki posiadania dziecka

Cytat:
Napisane przez agape Pokaż wiadomość
oj ja tez bym poszalala juz i chetnie posmigalabym po lumpkach i sklepach w ogole ale czekam dopiero na pierwsza wizyte a ta dopiero 6 lipca.... ale potem jak sie okaze ze wszystko ok (a jestem dobrej mysli) to zaczynam szalec
Ja w przerwie między klientami byłam w ciuchu dla Amelki kupić nad morze kilka bluzeczek, wydałam całe 11zł za 2 bluzeczki z długim rękawem, tuniczke i 2 bluzki bokserki trzy ciuchy z metkami jestem taka dumna haha jak to niewiele kobiecie w ciąży potrzeba do szczęścia
Stary 2010-06-29, 12:54   #1673
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Gosiaczek zachodniopomorskie okolice Sz-na.
co do ciuszków - zazdroszczę. ja w sumie nie mam skąd dostać czy też po starszym (bo nie mam ) ... więc muszę sama kompletować, tak bardzo bym chciała już znać płeć!!!!!!!!!!! .
Jakub to bardzo ładne imię, ja już zarządziłam Grzesia gdyby to był chłopiec .
Stary 2010-06-29, 12:58   #1674
gabriellao0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiaczek071 Pokaż wiadomość

nie wiecie czy natryskowe opalanie jest bezpieczne w ciazy? u mnie taki zabieg kosztuje 80 zł i chetnie sie wymiore za miesiac...
koleżanka była w 4-5 miesiącu kiedy brała ślub
opalała się tak
gin i kosmetyczka mówili jej że to całkowicie bezpieczne
gabriellao0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 13:01   #1675
gosiaczek071
Zakorzenienie

to git, ide zatem w lipcu na opalanko. a ta kolezanka ci cos wiecej mowila o takim opalaniu? mozna sobie wybrac jakis odcien?

u ans jest w cieniu 31 st. za godzine wyjde z mala na sdwor, do baseniku
gosiaczek071 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 13:07   #1676
magdaka13
Wtajemniczenie

Jakub jak z 'Samotnosci w sieci' Wisniewskiego- fajne imie, takie szlachetne
No my tez raczej wszystkie ciuszki sami bedziemy kupowac-bo jakos nie wierze w pomoc rodzinki...no ale to sie jeszcze okaze. Na razie tesc obiecal dorzucic sie do wozka.
Borysek ur. 05.04.2013

Stary 2010-06-29, 13:24   #1677
kma1982
Wtajemniczenie

Cytat:
a ja byłam dziś w tesco
wczoraj w Auchanie widziałam świetne pajacyki i spiochy za 3 zł nie kupiłam, bo czekam na wizytę u gina, dopiero potem będę kupowac...nie chcę tym razem zapeszyc...ubranka nie były Made in China tylko węgierskie i francuski, całkiem ładne...poza tym sporo przecen dla starszych dzieci - kupiłam śliczną sukienkę dla pięcioletniej córki Tżta za 12 zł w Tesco też zawsze mają świetne ciuchy dla dzieci

Cytat:
Jakub to bardzo ładne imię, ja już zarządziłam Grzesia gdyby to był chłopiec .
ja też bym Grzesia chciała albo Piotra
Stary 2010-06-29, 13:43   #1678
magdaka13
Wtajemniczenie

Kma - a na ktora godz. masz wizyte? bede kciuki trzymac, ale czuje, ze bedzie git
Borysek ur. 05.04.2013

Stary 2010-06-29, 14:03   #1679
Supernovaja
Raczkowanie

Dziewczyny ja nie mam siły z tą moją cerą teraz, mam ostatnio tak zaburzone ph, że masakra, peelingi i maseczki peel-off przestały mi chyba działać
Stary 2010-06-29, 14:42   #1680
kma1982
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magdaka13 Pokaż wiadomość
Kma - a na ktora godz. masz wizyte? bede kciuki trzymac, ale czuje, ze bedzie git
na 17:20, dziękowac

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości