|
|
#3091 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX
Jaki aparat zakladasz? Czekamy na zdjecia
|
#3092 |
|
Raczkowanie
|
wiem, wiem. tyle, że ja już mam kwadratową głowę, cały czas o tym myślę
dlatego, że od razu zakładane mam dwa łuki + aparat na podniebieniu do rozszerzania górnej szczęki, tzw. sprężyna lub, jak kto woli, pająk dodatkowo martwię się, bo nie mam przerwy między 6 a 7, gdzie mam mieć zakładany pierścień. no i jeszcze chodzę szczerbata po wyrwaniu mlecznej trójki, więc w ogóle jest pięknie ale jakoś dam radę, no nie? ![]() ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- metalowy - góra i dół, no i sprężyna na podniebienie :p jak dorwę aparat jutro, to wrzucę zdjęcia moich zadrutowanych zębów
|
|
|
|
#3093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3094 |
|
Zakorzenienie
|
muszynianka ortodonci niechetnie przejmuja pacjentow innych lekarzy
|
|
|
|
#3095 |
|
Raczkowanie
|
Witam,jestem nową aparatką
Wczoraj miałam zakładany aparat na górę- metal.Jak na razie przyzwyczajam się ,bo dosyć mocno bolą mnie zęby.Najgorzej z jedzeniem -nie wyobrażam sobie zjeść czegoś innego poza jogurtami :P Nie wiem jak jak w tym aparacie będę gryzła...Mam do nadrobienia ponad 100 stron wątku ,więc zaczynam
|
|
|
|
#3096 |
|
Raczkowanie
|
witam witam
![]() ja aparat bede miec zakladany zapewne po wakacjach. moja ortodontka duzo ma terminow zajetych na wakacje i urlop jeszcze bedzie miala... bede miala jeszcze jedna wizyte w wakacje a po wakacjach aparat chyba ze jakis termin jej sie zwolni to aparat moze w wakacje ![]() w sumie to ja nie moge sie doczekac. juz bym chciala miec zalozony a najlepiej juz chcialabym zdjemowany miec i proste zeby ahh ![]() pozdrawiam
|
#3097 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Któraś z wizażanek pytała się kiedyś o orto w Białymstoku. Ja osobiście jestem pacjentką dr Bielaczyca, który został mi polecony przez kilka moich koleżanek, które również się u Niego leczą. Słyszałam też coś o dr Szarmach, ale osobiście tam nie byłam.
Kubuś ex-aparatka ![]() góra- 30.06.10- 17.11.11 dół- 01.09.10- 26.08.11 koszt leczenia- 6225 zł Edytowane przez szprotka_mada Czas edycji: 2010-06-29 o 11:59 |
||
|
|
|
#3098 |
|
Zakorzenienie
|
joteczka miksuj sobie zupy
ziemniaki z sosem mozesz dziabac widelcem na papke. o surowkach i skorce od chleba na razie zapomnij.
|
|
|
|
#3099 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje za rady
Tak zrobię.Ostatnio nawet blender dostałam w prezencie,więc się przyda Mam nadzieje,że ten ból niedługo ustąpi .Bo tak to aparat sam w sobie nie jest zły
|
|
|
|
#3100 |
|
Raczkowanie
|
Wiecie, co?
Mam takie wrażenie, że odkąd mam aparat to w nocy w trakcie snu strasznie zaciskam szczęki... też tak macie? Zresztą teraz jak się nad tym zastanawiam to widzę, że nie tylko w nocy tak robię ale w dzień też... Może to przez to podwyższenie, co?
|
|
#3101 |
|
Raczkowanie
|
cześć, dziewczyny! wkroczyłam dzisiaj oficjalnie do grona aparatek! zakładali mi aparat przez 2,5 godziny. wybrałam sobie fioletowe gumeczki, bardzo fajne :d dodam zdjęcia dziś wieczorem albo jutro. zęby bolą strasznie. przednie w ogóle mi się nie stykają przez podwyższenie na 7.. 6 (tam, gdzie mam pierścienie) i 7 (mam na nich rurki) strasznie mnie bolą, nawet nie mogę porządnie zagryźć szczęki, bo ból jest niesamowity. nie wyobrażam sobie gryzienia czegokolwiek! właśnie dorwałam jogurt, bo od rana nic nie jadłam. nawet z kawałkami owoców w jogurcie nie mogę sobie poradzić i połykam je w całości. dodatkowo seplenię przez bihelix na podniebieniu. :p ale jestem szczęśliwa, że zakładanie już za mną! pozdrawiam wszystkie aparatki, te przyszłe też, bo wiem, że kilka dziewczyn w najbliższe dni czeka to samo!
)
|
|
|
|
#3102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3103 |
|
Raczkowanie
|
tak, ale ja miałam na dwa łuki (pierścienie, rurki do góry i na dole) + bihelix :p w dodatku wypadła mi jedna gumka separacyjna i w ogóle między zębami nie było miejsca na pierścień. tam, gdzie były gumki do samego końca, i tak było mało miejsca. ponad godzina zeszła na samą zabawę z pierścieniami :p
|
|
|
|
#3104 |
|
Zakorzenienie
|
2,5 godziny
to chyba dlatego, że Ci zakładali dwa łuki od razu nie ? przeca ja bym tyle nie wysiedziała z otwartą paszczą ![]() już doczytałam to co napisałaś nade mną
|
#3105 |
|
Raczkowanie
|
taak, to było straszne! najgorsze to to, że nie było jak połykać śliny, ale jakoś sobie dałam z tym radę, opanowałam dobrą technikę xd ok, idę spać, bo nie wytrzymam z tymi zębami. już mnie obtarły zamki i moja dolna warga nie jest w dobrym stanie :p
|
|
|
|
#3106 |
|
Zakorzenienie
|
monii15, ja mialam tak samo, nic nie moglam jesc, nawet miękkiego omleta.. ale potem jest luuuzik
|
|
|
|
#3107 |
|
Raczkowanie
|
u mnie to trwało.. z 15 minut ? ![]() gratulacje, ja bym nie wytrzymala
|
#3108 |
|
Zakorzenienie
|
Aaaaaaaaaaa ja myslalam, ze u mnie bedzie luzik z separacja a tu niespodzianka i dzisiaj nawet mieciutkich brokul nie potrafilam zjesc, masakra.
Jutro o 12 zakladam. Juz sie boje. Moze jednak zrezygnuje?
|
#3109 |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie wiem
boję się teraz
|
|
|
|
#3110 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
góra aparat bezligaturowy 15-02-2010 dół 31-05-2010 koniec przygody z aparatem 21-11-2012 foto #1752 .....bo każdy ma swojego anioła i jest dla kogoś aniołem... |
|
|
|
|
#3111 |
|
Zakorzenienie
|
mam takie pytanie troche już za późno no ale
jutro mam mieć ten aparat ale orto nie mówiła mi nic o separacjach a jak byłam u dentystki i robiła mi 4 to na końcu wsadziła między tą 4 a 5 "coś" nie wiem co zaraz wyjęłą i mówi " to pani ortodontka sobie wejdzie z pierścieniem" chyba chciała sprawdzić czy jest miejsce no i tam jest ale co z innymi zębami ? czy może po prostu nie zawsze trzeba zakładać taka separacje ?
|
#3112 |
|
Zakorzenienie
|
Separacje zakłada się najczęściej między 5 a 6 ewentualnie 6 a 7 :P bo tam będzie pierścień. Najwidoczniej masz luzy i separacja niepotrzebna. Nie trzeba zawsze, większość pewnie ma stłoczenia zębów i dlatego jest potrzebna
|
|
|
|
#3113 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3114 |
|
Raczkowanie
|
|
#3115 |
|
Raczkowanie
|
już masz odpowiedź, że nie każdemu zakładają bihelix
on jest po to, żeby rozszerzyć górną szczękę. jeśli nie masz z tym żadnego problemu, czyli zbyt wąskiej górnej szczęki w porównaniu z dolną, to możesz być spokojna zresztą ortodonta na pierwszej wizycie od razu by Ci powiedział, gdybyś potrzebowała bihelixa. :P
|
|
|
|
#3116 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
Śledziłam to forum cichaczem z pół roku Ale w końcu sie zebrałam, dziś dzwoniłam do ortodonty i zapisałam się na pierwszą wizytę do dr Motyl na 12lipca. Chce miec jak najszybciej ten aparat!! Mam nadzieję, że juz niedługo dołącze do Waszego grona
|
|
|
|
#3117 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nawet jak już siedziałam na fotelu z założonymi pierścieniami, to miałam takie myśli, żeby zwiewać... okropnie bolała mnie separacja, aparat na początku też - pierwszy tydzień był najgorszy. Teraz mijają już 2 od założenia i nie mam już problemów z jedzeniem (no, może mnie do końca - muszę sobie np. kroić jabłko na kawałki, no ale to wiadomo).
|
|
#3118 |
|
Wtajemniczenie
|
Jupi!
Melduję, że można mnie dopisać do grona aparatek: aparat porcelanowy (góra), Białystok, koszt 2000 zł
|
#3119 |
|
Zakorzenienie
|
Stało się, zadrutowana
siedziałam tylko jakieś 30 minut, nic mnie nie boli tylko troche czuje nacisk na zęby, poza tym nie mam żadnych problemów z jedzeniem i w ogóle na razie bardzo dobrze, tylko wiadomo troche mnie wkurza bo wargi mi sie zaczepiają ale już widze że przez rok nie zjem nic poza domem ! tak to wszystko włazi w druty że szok a przecież nie będę sobie myła zębów w jakiejś knajpie albo co gorsze w parku ;O
|
#3120 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() jaki masz aparat?
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:45.

-50-49-48-47-46-45kg

o surowkach i skorce od chleba na razie zapomnij. 

to chyba dlatego, że Ci zakładali dwa łuki od razu nie ? przeca ja bym tyle nie wysiedziała z otwartą paszczą
czy może po prostu nie zawsze trzeba zakładać taka separacje ?
ale już widze że przez rok nie zjem nic poza domem ! tak to wszystko włazi w druty że szok a przecież nie będę sobie myła zębów w jakiejś knajpie albo co gorsze w parku ;O